2018-07-19 997 瀏覽
一入門口,發覺伏伏地,但係團購買左,咁咪試下囉。 首先講service, 冇service 可言 頭盤 龍蝦湯,個味似忌廉湯,飲到底仲酸酸地 唔知係咪溝埋琴晚果啲 前菜: 「法式」田螺「焗」薯蓉 ,田螺都廢時講,薯蓉變薯仔粒,粒粒爽口彈牙,都冇焗過可言主菜:西冷牛扒配薯菜, 塊牛扒要5成,上黎變3成都冇, 隻牛應該可以返去草原到跑,薯菜係炸薯仔,勁硬,唔知係咪翻炸, 仲加啲唔知係咪咸豐年間釀造既茄子,豆角。甜品: 綠茶布丁 冇伏。完。焦糖布丁 一般火山雪糕, 小弟生平所見,死左先燒比我食啦女朋友食心太軟變左心太硬總結: 生命冇take two.
一入門口,發覺伏伏地,但係團購買左,咁咪試下囉。
首先講service, 冇service 可言

甜品: 綠茶布丁 冇伏。完。
焦糖布丁 一般
火山雪糕, 小弟生平所見,死左先燒比我食啦
女朋友食心太軟變左心太硬

總結: 生命冇take two.
西冷配薯角  茄子三兄弟
豬手
三文魚扒(炸)
綠茶凍+焦糖布丁+火山雪糕+咖啡凍餅
  • 心太軟
  • 火焰雪山
2018-06-17 532 瀏覽
父亲节选了这家餐厅,主要看了点评的口碑不错,又很久没有来湾仔了。生意不错,基本上一直翻台。干邑龙虾汤头盘:鲜虾密瓜沙律主菜:德国咸猪手,猪手分量很大一个,打后的时间不够皮不脆,肉也不鲜味,可能是雪味没处理好。蒙古烤羊髀扒,味道不错,肉很嫩。西冷牛扒,要的是5成熟,做老了。三文鱼扒拼意式焗扇贝,一个碟子那么大的一块三文鱼扒,煎得非常好,鱼肉又香又嫩。忌廉黑松露汁海鲜天使麵,海鲜非常多,甚至比面还多,味道不错。甜品是任食的:心太软,味道偏甜了。火焰雪山,我觉得不错。焦糖布甸,抹茶奶冻,咖啡奶冻,都不错,由于是任吃,真的很撑。口渴指数:2级~(口渴指数,由一级到五级,一级,是最不口喝的,五级,是最口喝的)油腻指数:二级~(指数,由一级到五级,一级,是最不油,五级,是最油腻的)
生意不错,基本上一直翻台。

干邑龙虾汤
头盘:鲜虾密瓜沙律
主菜:
蒙古烤羊髀扒,味道不错,肉很嫩。
西冷牛扒,要的是5成熟,做老了。
甜品是任食的:
心太软,味道偏甜了。
火焰雪山,我觉得不错。

2018-04-15 573 瀏覽
船街内價格相宜的餐廳,見門口又有人等位。往餐廳内看,裏面爆滿,心想-定係好野啦。餐牌有星期-至五不同午餐,也有一些越南粉餐。因為尼排食得多越南野,屋企又有豬排,就揀左海鮮寬麵,試試素翅湯。午餐好快就到,個麵有d 黏在一起,有點硬。海鮮有細鱿魚,完全無味,蟹柳(係人造那種,當然,56元的午餐我唔會期望有真的,但佢居然已經係全碟最好食)。素翅呢?根本就係粟粉忌廉湯加了幾條素翅,好難飲,好後悔無選普通的檸檬茶,奶茶!我唔會再去!!!
我唔會再去!!!
因為公司在附近所以經常會在double tree 叫外賣,平常服務都無乜問題,食物都幾好。今日(2018年4月3日早上10:40) 如常打去叫早餐,今日係一位男士聽電話,個位男士語氣及回應態度非常差,我只是如常叫早餐,最後我同果位男士講希望佢下次可以服務態度好一點,之後佢嘅回應: “我係咁嫁啦,我唔知咩叫做服務態度喎!” ....之後我就cancel 左張單。我地只係叫個外賣,並無講過任何其他說話,非常唔明白點解會得罪咗果位男士,我作為一個客人無故要受氣,我地公司唔會再幫襯!!服務太差!希望double tree 可以正視此問題!

之後我就cancel 左張單。

服務太差!希望double tree 可以正視此問題!
2018-04-03 468 瀏覽
今日我打電話去叫外賣,接電話各位職員態度好差,之後同佢講嘢十問九唔應,感覺好似好唔願意做生意咁,,之後我都有照落單之後同佢講番態度可唔可以好少少,佢就同我講佢冇問題,態度呢啲嘢我唔識個喎,作為服務性行業,我真係完全接受唔到咁嘅態度,完全係垃圾之中嘅垃圾。我覺得如果你做得外賣聽電話要有服務態度,連基本嘅態度禮貌都唔識唔配做服務性飲食業,如果忙的話可以唔做外賣,唔需要用啲咁嘅態度去對待啲客人,加上平時外賣經常送錯野我真係對依間餐廳好失望,永久bad list!!

2018-04-03
外賣送餐
早餐
之前同朋友gathering聽佢講灣仔有間好抵食嘅餐廳*Double Tree*湯+前菜+主菜+甜品都係百幾蚊!不過唔係住港島,又唔係灣仔番工所以一直冇機會試。呢日特登相約朋友叫佢帶我去見識下有幾抵食!🍴成個餐包左前菜🥗湯🥣甜品餐湯蕃茄湯同龍蝦湯都好飲呀,龍蝦湯幾creamy,又真係有龍蝦味!香濃芝士焗扇貝扇具焗得還算不錯,只是扇貝不算大煙三文魚香芒沙沙Smoked Salmon with Mango Salad正正常常嘅沙律,加左椰果嘅雜果沙律好耐冇食😂係細個嘅回憶呢👶🏻炭燒美國安格斯肉眼扒($198)Grilled US Angus Rib Eye Steak安格斯肉眼扒🍖草根特別點咗5成,仲特登同店員講草根中意食生少少嘅牛😂(不竟中過太多次伏,真係唔想再食d硬過草根條命嘅扒🙈)🐂肉眼扒切開🔪都有5-6成左右啦,草根都想讚下牛肉生得嚟唔多血水,調味足夠,唔需要再點汁都夠味。近脂肪嘅位真係幾嫰幾滑,雖然部分較薄嘅肉有少少乾,不過整體上都算唔錯👌🏻可以揀配飯/意粉/薯菜,薯菜不錯,用焗薯代替炸薯,健康唔油膩,仲有茄子🍆、車厘茄同豆做配菜。不過草根最後想講句,呢到嘅羊🐑比牛🐂更出色啊😆🤟
湯+前菜+主菜+甜品都係百幾蚊!

不過唔係住港島,又唔係灣仔番工所以一直冇機會試。
呢日特登相約朋友叫佢帶我去見識下有幾抵食!

🍴成個餐包左前菜🥗湯🥣甜品

餐湯

龍蝦湯&蕃茄湯

香濃芝士焗扇貝

扇具焗得還算不錯,只是扇貝不算大
香濃芝士焗靠扇貝

煙三文魚香芒沙沙

炭燒美國安格斯肉眼扒($198)

安格斯肉眼扒🍖草根特別點咗5成,仲特登同店員講草根中意食生少少嘅牛😂(不竟中過太多次伏,真係唔想再食d硬過草根條命嘅扒🙈)🐂肉眼扒切開🔪都有5-6成左右啦,草根都想讚下牛肉生得嚟唔多血水,調味足夠,唔需要再點汁都夠味。近脂肪嘅位真係幾嫰幾滑,雖然部分較薄嘅肉有少少乾,不過整體上都算唔錯👌🏻可以揀配飯/意粉/薯菜,薯菜不錯,用焗薯代替炸薯,健康唔油膩,仲有茄子🍆、車厘茄同豆做配菜。不過草根最後想講句,呢到嘅羊🐑比牛🐂更出色啊😆🤟🏻
炭燒美國安格斯肉眼扒

紐西蘭烤羊鞍($188)
New Zealand Grilled Rack of Lamb

另外一個主菜揀左羊鞍🐑,一客有3件,同樣可選配飯/意粉/薯菜。羊肉係意料之外地出色🤤(因為上網睇過好多人話呢間食物一般🙈),但草根👩🏻👧🏻今次食過認為羊烤得唔老,所以食落軟軟嫩嫩之餘👍🏻仲係Juicy💧嫁。不過羊脂同肉比例5:5,所以會肥d,亦可能因此好夠騷香👅中意食羊嘅一定中意佢個餘韻💯質素都唔錯嫁🙆🏻‍♀️。薯菜中嘅芝士碎焗薯角🥔真係唔錯😋,另外仲有車厘茄,豆🥦同茄子🍆做配菜。
紐西蘭烤羊鞍

北海道3.6焦糖布甸

焦糖布甸的焦糖做得很薄很脆,頗具驚喜😌但布甸味道較單一,係合格水準,只係口感未算細嫰。
北海道3.6焦糖布甸

美式藍苺芝士餅

芝士蛋糕比較乾🍰,但味道頗重芝士味,還帶點芝士鹹香🧀,味道同平日只有cream cheese味的芝士蛋糕不同呢,頗特別👅
美式藍苺芝士餅

芝麻泡沫咖啡☕️ ($28)
Sesame Cappuccino

睇到餐牌發現餐廳獨有的芝麻飲品系列,第一時間點左。今次都係草根第一次飲芝麻+咖啡嘅組合,上面嘅芝麻粉幾香,加埋咖啡味道都幾Match❤️可能因為仲落左少少可可粉,搞勻之後味道好似Mocha😍
芝麻泡沫咖啡

芝麻好立克 ($28)
Sesame Horlick

相比起芝麻泡沫咖啡☕️,呢一杯明顯軟失色,味道較單一地甜,都係建議大定點芝麻+咖啡嘅組合😌

原本見有d食評話味道一般,仲有d擔心。但親身食過後真係覺得不錯呀
龍蝦湯&蕃茄湯
炭燒美國安格斯肉眼扒
紐西蘭烤羊鞍
芝麻泡沫咖啡
  • 龍蝦湯
2018-03-15 437 瀏覽
同女友揸車去開灣仔買野,誤打誤撞經過船街,見到有間門口幾精緻既西餐廳,門口又可以偷雞泊車,有得睇住食令人放心,就入左去坐低,醫下肚仔!店內空間十足,樓底高非常舒服大中細檯都有,一家大細嚟都得!餐廳主打晚餐+任食甜品套餐,由前菜到飲品可以揀5 道菜!價錢經濟實惠,喺港島區有咁既價錢,仲有甜品任食實屬難得!先嚟到喺兩個餐湯,我叫左龍蝦湯,非常鮮甜,入面仲有幾舊8爪魚,魚肉,龍蝦肉等,份量十足!忌廉湯都香甜,有洋蔥等雜菜!餐廳上菜速度都頗快!飲完湯之後,前菜都立馬送到!我哋揀左凱撒煙3文魚沙律同焗田螺薯蓉!兩個前菜都足夠2 人share食! 三文魚有一大片,沙律菜鮮甜爽口!田螺焗薯蓉焗得非常爽口,無沙,薯蓉亦都十分入味! 至於今晚既主菜,海盜羊脾扒首先上檯,羊脾扒生熟處理恰到好處,整得非常嫩滑,都幾juice, 份量十足,香草味濃郁。沒有太多膻味! 外脆內嫩,其實唔駛點汁都夠味! 跟住有黑椒德國咸豬手,豬手個皮做得十分香脆,黑椒汁辣辣地勁惹味,d肉醃得幾入味,少少咸,亦焗得恰到好處,唔會太乾,成功保存到肉汁!餐廳除了提供左一般餐廳都會供應既餐飲外,仲提供左好多特色既特飲,好似我咁,就叫左杯薑

店內空間十足,樓底高非常舒服大中細檯都有,一家大細嚟都得!

餐廳除了提供左一般餐廳都會供應既餐飲外,仲提供左好多特色既特飲,好似我咁,就叫左杯薑蜜嚟飲!

至於任食既甜品,我哋就叫左意大利芝士蛋糕同紐約芝士蛋糕! 意大利芝士蛋糕朱古力味香濃,忌廉滑溜!紐約芝士蛋就芝士味濃,一啖一件份量啱啱好,食多兩件都唔會太滯!

下次肚餓嚟開灣仔,又想食得飽d Double Tree真係不二之選!
2018-03-11 365 瀏覽
🐚前菜-芝士扇貝--🐑海盗羊脾扒$158估唔到咁大快 仲有兩塊 見到都開心😛羊騷味唔重 肉質軟淋 啖啖肉 好食--🐮炭燒美國安格斯牛扒$198叫左五成熟 但有啲過熟少少韌不過味道係好既 咸多少少更好😜伴碟既薯角沾滿左芝士粉 就咁食都好食🙂--🍮甜品-咖啡奶凍 焦糖燉蛋(任食)呢兩個甜品都屬高質 如果佢放係外面任拎既話我會食夠二十杯🤣不過呢到係要同職員講既 所以冇refill到😅
🐚前菜-芝士扇貝
🐑海盗羊脾扒$158
估唔到咁大快 仲有兩塊 見到都開心😛
羊騷味唔重 肉質軟淋 啖啖肉 好食
🐮炭燒美國安格斯牛扒$198
叫左五成熟 但有啲過熟少少韌
不過味道係好既 咸多少少更好😜
伴碟既薯角沾滿左芝士粉 就咁食都好食🙂
🍮甜品-咖啡奶凍 焦糖燉蛋(任食)
呢兩個甜品都屬高質 如果佢放係外面任拎既話
我會食夠二十杯🤣
不過呢到係要同職員講既 所以冇refill到😅
星期五六日黎灣仔船街,除了多人還是多人。有喺灣仔做野既朋友話我知Double Tree既dinner menu好抵玩,所以就黎左試喇👋🏻 一打開menu,五道菜包任食甜品都只係158/位,平過放題多多聲,唔怪得咁旺場!主菜方面,我地揀左ribs同豬手:先講個ribs,肉質幾嫩滑,幾軟腍,唔會燒到乾哂,一刀可切到底。而且肋骨肥瘦分明,調味恰如其分,不蘸黑椒汁亦可。加上份量非常足夠,配埋意粉一定夠哂飽肚👍🏻咸豬手同樣大大份,上枱夠哂震撼。豬手肉質就比較鞋,但總算咬得落。調味方面幾出色,燒汁都黑椒汁都有,任君選擇。重點係豬皮咬落非常煙韌,係成道菜最好食既地方!呢度既dinner一大賣點係有任食甜品,由cheesecake, creme brûlée 到火焰雪山都有!但由於我地太飽既關係,一人食左一樣就算😂Creme brûlée 係正常水準,唔會過份甜,都幾推介。相反tiramisu就可能雪得耐左,唔係好濃味。另外,$158既dinner包埋前菜同湯。煙三文魚凱撒沙律presentation幾好,但略嫌三文魚可能雪得太耐,有啲凍同淡味😂 餐湯有忌廉、雜菜同龍蝦湯揀,正常水平。

主菜方面,我地揀左ribs同豬手:

Creme  brûlée
Tiramisu

另外,$158既dinner包埋前菜同湯。

煙三文魚凱撒沙律
餐湯
Creme  brûlée
2018-02-25 390 瀏覽
因為看到介紹說$158 的價錢就有晚餐再加任食甜品便有興趣來吃吃看喔!用餐時間為1.5小時~~還滿多客人的耶,不消一會兒晚市時間已經坐滿人了呢這個套餐包括了餐湯~有羅宋湯和龍蝦湯。羅宋湯偏酸一點,還有不少的雜菜;龍蝦湯雖然並不算特別濃,另外還有蜆肉。亦包括了前菜喔!有四款的可以選擇~我們選了三款都是不一樣的。煙三文魚凱撒沙律 - 清新的沙律,煙三文魚也很大一片煙三文魚香芒沙沙 - 芒果有點酸酸的法式薯蓉焗田螺 - 薯蓉的牛油味頗香,田螺的口感很彈牙主菜方面,最少有六款的可選擇。我選的是 - 海盗羊脾扒配忌廉薄荷汁 ($158)羊脾有兩大塊~份量來說還頗滿足!只是肉稍微熟了點,吃起來沒想像中的嫩口。另外幸好這羊肉的羶味並不太濃,因為配的那個汁會很膩 (還有黑椒汁可選)底下還有薯菜,其實某程度上由湯+頭盤+主菜已經吃得很飽了呢媽媽選的是 - 意大利牛柳拼威尼斯大蝦 ($158)牛柳中心位置較為嫩口,但其他位置稍微有點乾身。明明下單是說想要五成熟的啊~但來到這個差不蛋有七成以上吧?!我妹點的則是 - 澳門牌坊燒美國豬肋骨配黑椒汁 ($158)吃得差不多的時候,店員便放下點甜品用的下單紙。建議

這個套餐包括了餐湯~有羅宋湯和龍蝦湯。

煙三文魚凱撒沙律 - 清新的沙律,煙三文魚也很大一片
煙三文魚香芒沙沙 - 芒果有點酸酸的
法式薯蓉焗田螺 - 薯蓉的牛油味頗香,田螺的口感很彈牙
煙三文魚凱撒沙律
法式薯蓉焗田螺
主菜方面,最少有六款的可選擇。
我選的是 - 海盗羊脾扒配忌廉薄荷汁 ($158)
底下還有薯菜,其實某程度上由湯+頭盤+主菜已經吃得很飽了呢
海盗羊脾扒配忌廉薄荷汁

媽媽選的是 - 意大利牛柳拼威尼斯大蝦 ($158)
牛柳中心位置較為嫩口,但其他位置稍微有點乾身。
意大利牛柳拼威尼斯大蝦
澳門牌坊燒美國豬肋骨配黑椒汁

吃得差不多的時候,店員便放下點甜品用的下單紙。
建議先一次過點好想要的甜品,因為等候時間真的有點太長 ...
一共有八款的甜品,其中兩款限每人任選其中一款~有一件。

火焰雪山 - 上桌後店員有點火稍微燒了一下,所以吃落有少許苦。
不過這不是單純的只有蛋白,下面還有雪糕。
心太軟 - 2人份會比較好,不然吃起來會有點膩就是喲
火焰雪山
心太軟

焦糖布丁 - 口感不是滑溜的那種 .. 如果上層的焦糖可以再苦一點就好了
咖啡奶凍 - 咖啡味道十分濃郁。每一口也像在喝咖啡似的
綠茶奶凍 - 雖然沒有咖啡味那麼濃,但還是有茶味~不過應該是奶味更濃就是喔
紐約芝士餅 & 意大利芝士餅 - 小小的尺寸很不錯。不怕點了一件大的會浪費掉~芝士味頗濃!
焦糖布丁

最後還有餐飲~咖啡頗香!
吃完全部真的十分飽,怪不得大家也是點這個晚餐耶!
2018-02-10
$173.8 (晚餐)
2018-02-23 374 瀏覽
今日好凍,一入去被安排坐食風位,我四維望下,其實都無咩位揀,未幾...侍應:有無訂位吖?我:無呀...侍應:噉你係坐呢道。語氣嘛嘛。坐落真係有人出出入入唔閂門,凍到頭赤,我行去閂門兩三次。講返食物,我只係要個法式薯容焗田螺($58),先注意餐牌有錯字:薯蓉:唔香又唔滑田螺:好坺好似唔新鮮整體無焗過嘅感覺。外子要個板煎牛柳伴石班柳($88),包湯/熱飲,包甜品:白湯:微酸炸薯角:坺汁:唔好味扒:無肉味,好薄,好油甜品朱古力心太軟(另加$25),等咗起碼20分鐘,以為終於有正嘢,朱古力味係OK嘅,不過:佢 竟 然 係 一 個 硬 蛋 糕 挖 兩 個 波 出 來,倒 啲 朱 古 力 漿 入 個 窿 入 面,再 將 兩 個 蛋 糕 波 放 喺 朱 古 力 漿 上 面,噉 就 叫 朱 古 力 心 太 軟。朱古力心太軟貴在味道同手工,我無即場反枱,我個心就真係太軟了!
侍應:有無訂位吖?
我:無呀...
侍應:噉你係坐呢道。
語氣嘛嘛。

坐落真係有人出出入入唔閂門,凍到頭赤,我行去閂門兩三次。

講返食物,我只係要個法式薯容焗田螺[6隻]($58),先注意餐牌有錯字:
薯蓉:唔香又唔滑
田螺:好坺好似唔新鮮
整體無焗過嘅感覺。

外子要個板煎牛柳伴石班柳($88),包湯/熱飲,包甜品
白湯:微酸
炸薯角:坺
汁:唔好味
扒:無肉味,好薄,好油

法式薯容焗田螺[6隻]
跟餐白湯
板煎牛柳伴石班柳
朱古力心太軟
朱古力心太軟
2018-01-29
2018-02-12 250 瀏覽
星期日就係要不停瞓瞓瞓到暈先捨爬起身!今日當然都唔例外!起得身已經要食晚飯就是常識~於是就同左阿妹外出食個靚飯,揸車係銅鑼灣轉左幾圈都唔食咩,加上人又太多,於是就揸左去灣仔睇吓有無正野食轉轉吓見到呢間餐廳加上門口又有位泊車,咁就真係唔使諗,即泊低即入去食!由於我太肚餓所以望左一陣就立馬叫左好幾樣野!先有我揀既燒黑椒德國鹹豬手配意粉!豬手炸得香脆又夠入味,肉香爆出,每口都好滿足好好味!點埋特製醬汁下更是正爆!意粉煮得軟硬適中,點點醬再夾埋香爆豬手一齊食,確係幸福的星期日晚再來就有妹子想食既蒜香炸雞中翼,一碟4隻,我地每人2隻,份量剛好!雞翼皮炸得極香口,又不油膩,加上濃郁的蒜香下,更是滋味到爆燈!而且雞翼中也很夠味,味道合乎預期,大滿足!妹子爆愛芝士,因此就叫左芝士焗薯角,份量十足,大大碟!芝香四溢,薯角在焗前更炸過,皮身本身己很香脆,加上芝士再焗得微焦下,味道更是十分香濃,好食到妹子食完一嚿又一嚿,大部份都被佢食晒呢餐食到飽又唔貴,覺得今個星期日都幾Lucky

由於我太肚餓所以望左一陣就立馬叫左好幾樣野!

而且雞翼中也很夠味,味道合乎預期,大滿足!

呢餐食到飽又唔貴,覺得今個星期日都幾Lucky
2018-02-11
2018-02-09 251 瀏覽
之前用apps購買兩張優惠劵,主要原因係俾甜品任食吸引,所以決定試下。可能太多人book, 試左幾次之後終於成功book到位。餐廳環境一般,菜式都叫多選擇,賣相及味道亦算正常。甜品之中火焰雪山幾特別,其他只屬一般。不過,同等價錢應該可以有更好既選擇,如果唔係因為有優惠券,真係唔會考慮依度。地點唔算方便,時間難book,食物只係中等水準。任食甜品似乎係餐廳主力賣點,但真實效果似乎沒有預期中好。始終一般餐廳或cafe好難做到任食既服務,無需強行越級挑戰。

2018-02-08 139 瀏覽
我提前左四個字來拿位,本身明明有一張大檯,但係我未聽過原來過半數都唔比入嘅,跟住距就比左排後面嘅人入啦,之後就係咁叫我地等,等左接近半個鐘都無位。咁其實個姐姐係咁比排後面嘅四個兩個組合入,咁借問聲幾時可以輪到我地排頭位嘅呢?個姐姐仲要勁唔好態度咁話:係咁㗎啦,唔齊人點會比你地入吖?仲要講兩句都比姐姐話:唔好再吵啦你地🙂反正唔會再有下次!!!
2018-01-31 165 瀏覽
value for money 唔駛$200一個人,有湯(味一般)、有前菜(味一般)、有main course(味幾好), 仲有甜品 semi buffet (味一般),真係 value for money. 服務好,環境亦唔錯,整體開心舒服滿意。