wanders

wanders

non-stop travelling backpacker, enjoying different cuisines in hk
訊息
正顯示第 110 篇(共 183 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
叉燒撈麵
0分鐘 (堂食)
2018-05-04
MAY 18

今日要到上環training, 知道海安就在附近。因為佢外面係50,60年代的古老冰室樣,好像好懷舊呢。入到去已經好多人食緊嘢,當然我和朋友都要搭枱,但坐卡位的-面都算舒服。 我地都點了叉燒撈丁麵,因為見倒對面食緊,個樣唔錯呢。 d 叉燒好多,又好好食,啖啖肉,唔知係唔係自己燒呢!有點葱油令個丁麵好香!老實講,我N年無吃丁麵了,今次係佢地整得吸引而破戒! 我叫了檸檬茶,下次-定試奶茶同佢個煲仔鷄翼丁麵!!! 最令我們窩心係,找數時,因為揾唔倒個一蚊銀仔,老闆話唔收那-元,叫我下次經過先俾!!!好感動呀,下次要再...
魚腩粥
魚腩粥
2018-04-04
APR 18

尼道有同事介紹過,自己過來吃,坐底之後想食魚腩粥又怕好多骨,正在唔知點算的時候,見倒好多個阿哥阿姐都吃尼款粥,再問下伙計姐姐多唔多骨,佢都推介唔多骨,主要係大條的。阿姐咁好,又唔嫌我問尼問撈,我就order 了。 碗粥來到,有4條魚腩肉,每條有2隻手指粗!好熱辣辣,有兩個姐姐邊食邊投訴個粥好熱,所以食得好慢,我就覺得粥夠熱夠鮮味,食得慢d 唔緊要。 記得要將碗粥撈匀食,個底有好多生菜絲同薑絲,跟魚-起食才好吃的。 另外,我見佢地而家有飯食,男生唔怕餓扁了。
是次消費
每人約$56 (午餐)
APR 18

船街内價格相宜的餐廳,見門口又有人等位。往餐廳内看,裏面爆滿,心想-定係好野啦。 餐牌有星期-至五不同午餐,也有一些越南粉餐。因為尼排食得多越南野,屋企又有豬排,就揀左海鮮寬麵,試試素翅湯。 午餐好快就到,個麵有d 黏在一起,有點硬。海鮮有細鱿魚,完全無味,蟹柳(係人造那種,當然,56元的午餐我唔會期望有真的,但佢居然已經係全碟最好食)。 素翅呢?根本就係粟粉忌廉湯加了幾條素翅,好難飲,好後悔無選普通的檸檬茶,奶茶! 我唔會再去!!!
CharSiuJelly
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2018-04-13
是次消費
每人約$155 (晚餐)
APR 18

今晚同朋友慶祝生辰,她因為敏感所以飲食戒得很清淡,亦有很多食物也不吃。其實,肉類佢只食豬肉;我們就來這裡試試素食。環境真係好舒服,店內有很多盆栽植物,對面又有ovo home, 晚上植物section 已經closed, 應該平日植物可賣?其實位不多约20個,最好訂位。 至於食物,我地見套餐係有餐湯salad 飲品,但主菜並不是我地想食的。所以,最後散叫,蓮藕沙律、margarita tortilla pizza, 同素漢堡,加$要一壼blueberry pomegranate tea, 兩個人慢慢吃和傾。 個蓮藕沙律頗特別,d 蓮藕乾好香。但個溏心蛋我食完後唔多舒服。 素漢堡也頗...
是次消費
每人約$49 (午餐)
APR 18

尼間真係超長長龍,我提早11:45am出公司門口,來到约12pm 就少人-點。 我見佢d 裝修都好搞笑,好似有張畫就有餃子,上面個message 係有餃子生活更好。另一張就係講控制情緒的。 我翻完menu, 佢地松茸餃係主打特色菜,故此-定貴些。8隻湯餃子,已經72元,好像好貴喎。故此,我只叫了普通的雲耳椰菜餃。 佢地都好快上菜,喝兩口佢地個狀元九鼎湯,好淡呢,沒有動力喝下去。 餃子呢,都可以吧,我只叫了餃子没有加麵條,後來3:30pm就餓了。建議男生要吃大碗或加麵。
2018-04-11
是次消費
每人約$60 (午餐)
APR 18

尼間舖好旺,我自己一個入去食lunch,先發現佢地有點小炒王feellol。大圓枱最好成班朋友一起食! 其實一個女仔,應該叫d 有菜有肉的六+元午飯餐。但我見倒有-款叫橙花骨嘅午市套餐,有飯有湯。同排都有人叫鎮江骨,粟米魚塊,但又點及得上橙花骨特別呢! 我抱著食唔曬的打算叫了。-到就驚嘆係好大碟豬排,有橙汁獻同幾片橙。味道唔錯! 最恐怖係我一塊接一塊吃了好多,竟然全碟吃光!我望望旁邊夫婦吃鎮江骨同菜,-行三人OL, 都係有碟全菜,-碟魚和豬,覺得自己成為食肉獸! 下次一定要同朋友一起來吃!
2018-03-26
是次消費
每人約$62 (午餐)
MAR 18

我經過親尼度,都企成10個人等入座。我獨自-人等位约10分鐘,佢地位頗多,故有些二人位遲過我也一起入。 我見旁邊的人吃生牛河加牛丸,和牛柳撈檬,其中-位讚緊生牛河,所以也叫了。 個牛河好大碗,上面放左金不換,洋蔥,另外在小碟有青檸辣椒,個青檸太乾了。 個湯連這些配料令食物味覺豐富左。牛肉唔錯,在熱湯中放-陣就熟了,味道可以。 牛丸就鹹左d, 亦唔係好有肉汁彈牙。 食完個粉都好飽了。之後先聽到旁邊話檸蜜係唔洗加$!下次會order 檸蜜!
2018-03-08
是次消費
每人約$55 (午餐)
MAR 18

門前永遠有排不完的人龍,單獨吃午飯走進去,立即有位太感動了。 菜單內有超健康的多菜少肉糙米湯飯、蘋果鷄扒.......等等,我選擇了feature的 蘋果咖哩糙米飯。 味道上,我唔覺得有蘋果的甜味,但咖哩香是有點,不辣。豬排份量大, 有手掌大小,肉質亦好。但飯就偏乾和硬,我自己煮的糙米或紅米都淋-些,可能 大家對米飯軟硬要求不同吧?跟餐加4元有普通餐飲,檸檬茶不會澀,可以可以。 我一邊吃,一邊看到等位吃飯的人,連2個人都等左成20分鐘;個人覺得食物ok, 但若要這樣等,我會往別處。
2018-03-16
是次消費
每人約$56 (午餐)
MAR 18

佢地放左個牌,寫12:30pm前埋單有折。我走入去因為早唔算多人。見佢menu有咁多野揀,有點選擇困難,問佢地有咩推介。佢地都話有火在旁邊的,都幾受歡迎,尼度附近又唔多台灣野食,我就揀左滷肉飯,加多個餸牛。 滷蛋味道可以,又有-些菜,d 滷肉味道適中,反而係牛有點過鹹了。 我自己-個人可坐二人枱,加上成個環境都幾寬敞,尼頭真係好少有,係同朋友輕鬆談天的首選。 我都幾欣賞佢地嘅服務態度,唔會趕頭趕命,食完未抹嘴就趕你走。
霖迪
2018-03-07
是次消費
每人約$46 (午餐)
MAR 18

12:30pm 到仲有三張4人枱空,-入去呀姐就指我-個好逼嘅角落坐。 雖然-個人,但都唔洗揾最逼個位俾我呀?我是但走咗去其中-張空枱坐下,呀姐立刻好大聲話:-個人坐尼度。 於是我起身,見有個在走廊旁的搭枱位,就問下可唔可以坐。ok 左。 終於可以叫食物了,無曬蒸魚腩,就食凉瓜牛肉吧。無大驚喜也無大失望,份量足夠。檸檬茶好澀下,所以我就無飲曬。 包嘢飲$46,係尼區算便宜了,所以都好多人食。但食食下又要我搬位,感覺真係好煩,都係周圍揾下其他食肆有無好野食好過。
Maggie987
Top