2021-04-06 629 瀏覽
黎緊會介紹一連串長洲既美食,等大家放假嗰時可以去長洲覓食!講起長洲大家諗起咩,大魚蛋?芒果糯米糍?而家長洲應該有好多小店同美食,好多甚至喺長洲以外係食唔到,好似今次介紹既呢間小店。呢間係一間主打班戟嘅人氣長洲小店,店內除咗常見嘅水果班戟同雪糕班戟之外仲有招牌嘅火炙牛油果班戟,同其他鹹味嘅班戟。呢間小店位置隱蔽,去咗咁多次長洲都冇特登經過依啲巷仔,但如果跟住Google Maps去就好易搵到。當日去係星期日,所以店內都幾多人幫襯,尤其好多都係成家人帶埋細佬仔一齊去,啱啱去到嗰時比一兩家啲人塞滿左間店,店內雖然有兩張枱但係都坐滿左,不過等到個cream整好個時其他人都已經食完走咗,所以就可以坐喺度慢慢咁食。小店嘅裝修唔錯,入邊會有一個充滿crepe食物sample既櫥窗俾你做背景打卡,而且佢係半開放廚房,可以俾你睇到製作crepe同埋燒牛油果嘅過程,非常之治癒。-1️⃣ 招牌火焰牛油果鹹味班戟 💰45(👅: 8/10)呢個係一個鹹味嘅crepe,店舖會將一啲熟到啱啱好嘅牛油果,加啲蛋黃醬擺喺上面燒,燒到啲油溶溶地,令油脂感爆燈。班戟都係即叫即整,食落溫度係足夠同新鮮。Crepe食落係比較煙韌,

黎緊會介紹一連串長洲既美食,等大家放假嗰時可以去長洲覓食!

1️⃣ 招牌火焰牛油果鹹味班戟 💰45(👅: 8/10)
招牌火焰牛油果鹹味班戟

班戟都係即叫即整,食落溫度係足夠同新鮮。Crepe食落係比較煙韌,唔會好乾,會有小小脆邊,蛋落得夠所以有蛋香味,皮唔會太厚夠薄身。
牛油果同班戟既組合第一次但食落係意外地夾,牛油果燒到油脂感豐富,食落夠軟滑creamy。牛油果主要集中喺crepe嘅上大半部份,食到最尾可能會食晒啲牛油果,但佢嘅油脂味同埋蛋黃醬燒過嘅咸香味道,都會留喺crepe嘅最尾,所以即使食晒牛油果,滿足感依然,甜味鹹味不斷縱橫交雜。
2️⃣⃣ Movepick雪糕班戟 (瑞士朱古力) 💰42(👅: 8/10)
Movepick雪糕班戟

食完一個鹹嘅crepe就食咗個甜嘅crepe,呢個係一個由Movepick雪糕整成嘅班戟,出邊好少可以食到Movepick雪糕嘅甜品,可能成本問題平時都可能係雀巢多,我覺得Movepick雪糕唔會輸比Häagen-Dazs。
班戟除左有朱古力雪糕、碎碎、cream、同朱古力棒。雪糕食落唔係好甜,有啲似食雪芭,朱古力味重但唔過甜。雖然所有嘢睇落都係好邪惡嘅成分,但食落唔會覺得過甜。
招牌火焰牛油果鹹味班戟

🌟Crepe既質數唔錯,算中上水平,雖然香港有好多地方Crepe,有法式、有日式,競爭激烈,長洲呢間小店雖然未做到香港最好食,但係長洲已經係一個唔錯既甜品同小食既選擇。

如果你牛油果控嘅人,非常值得去長洲嗰時一試。除咗班戟都有提供好多咖啡、梳打氣泡飲品、手調特飲。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $87 (服務費: NA)
2021-02-28
Movepick雪糕班戟
  • 火焰牛油果班戟
一場去到長洲,當然係要邊行邊看看有甚麼街頭小吃,這家班戟店竟然有一個火焰牛油果好似幾有趣,咁就停低試下啦!班戟店在巷子裡,路口都有招牌之類,經過都會望到得意想去望下。響鋪頭外面見到火焰牛油果的易拉架,朋友見到話想食就入去。店面好細,想坐低食的話都勉強有兩個位,但當然唔係好舒服餐廳果種啦。除了牛油果之外,甜食的就有比利時73%黑朱古力都吸引既,或者可以配Movenpick雪糕添。班戟當然係即叫即整,入面有半個牛油果肉和超級大量沙律醬,包起來之前會用火槍燒燒佢。 招牌火焰牛油果班戟 HK$42好快就有得食啦,我咬左一啖試味,基本上就係牛油果+沙律醬的味道,燒焦的部分我唔太get到,創新街頭小食的質素。

招牌火焰牛油果班戟 HK$42

2021-02-04
2021-02-01 322 瀏覽
<長洲篇> 疫情下無得去旅行,長洲也不失為好選擇止下旅行癮❤️。🥑招牌火焰牛油果 $42主打澳洲x日本風格班戟🇦🇺🇯🇵招牌當然要試試! 每份班戟即叫即整,班戟皮整得好薄而不厚,蛋香味甚濃🍳第一次試牛油果口味💚牛油果+班戟combo意外合襯,牛油果經過火灸處理配搭滿滿的沙律醬,感覺好特別😚火焰牛油果口感軟滑creamy,經火槍燒過有一陣焦香,食落味道真係好似三文魚🍣😂誠意推介要多多支持一下本土小店👍🏻

🥑招牌火焰牛油果 $42

同朋友入長洲行完一輪之後發現呢間係巷仔入面既小店。當然馬上買杯凍咖啡解解渴啦!呢篇係老闆叫我寫,不過佢d野食既質素係真心高,抵讚!!長洲黎講的確有好多本地食左10幾年既小食/甜品食,有時都想試下食下d新野,而Corner Garden Crepes & Drinks正正就係一間可以令我眼前一亮既甜品小店。Crepe好味,有氣橙汁好飲!不過最重要係個Movenpick雪糕真係無得輸!食crepe一定要加一球雪糕先叫做完整😁除左食物好味之外,整個裝潢都幾靚,好岩D美麗的港女去打卡,係間店細左少少,可能多人排隊既時候係要比d耐性等等啦!
2021-01-14
  • Movenpick雲尼拿味雪糕包住任何既Crepe
呢度d crepe 非常好食,我每隔一陣就有條癮黎長洲食。最出名系牛油果 crepe,但個人認為最好食都係最經典既榛子香蕉朱古力 crepe。榛子、香蕉同朱古力既比例非常完美,唔會好濟。如果加雪糕,舖頭系用 movenpick的,有誠意。睇到有人留 review 話個 crepe 皮唔脆所以唔好食 -- 我就係喜歡夠"煙銀"既口感。 舖頭得兩個人做野(老闆 + 仔仔,偶然會有個 part time 幫手),weekend注定要等一陣先有得食。舖頭都有d細,得4個座位,所以可能要企出街等,不過無所謂啦。
呢度d crepe 非常好食,我每隔一陣就有條癮黎長洲食。

2021-01-16
  • 榛子香蕉朱古力 crepe
今年聖誕節去咗長洲嚟咗個𝗺𝗶𝗻𝗶 𝙜 𝙚 𝙩 𝙖 𝙬 𝙖 𝙮 ( ´∀`)之前睇 @foodki.may 嘅長洲推介嘅時候,一早已經𝗯𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸咗呢一間食𝙘𝙧𝙚𝙥𝙚嘅專門店~ @cornergarden_crepes 小店位置有少少隱蔽,行到差唔多嘅時候見到勁多人喺門口排隊、等𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲就知道到咗喇😇其實本身係想試呢度嘅鹹味班戟㗎,但當日拖完街實在太𝗰𝗿𝗮𝘃𝗲甜野,所以都係試吓甜味先(*´∀`*)班戟全部即叫即,再加上當日假期好多人,所以我哋都等咗大概20分鐘左右~.went to cheung chau for christmas 🎄 checked out this crepe place @cornergarden_crepes 🤤 a huge line of when we went 😋 usually like a savoury crepe but this time went for their choco! overall, great crepe place 🍫 just expect a bit of a wait since they make it fre
went to cheung chau for christmas 🎄 checked out this crepe place @cornergarden_crepes 🤤 a huge line of when we went 😋 usually like a savoury crepe but this time went for their choco! overall, great crepe place 🍫 just expect a bit of a wait since they make it fresh!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7/10
🌟
《比利時73%黑朱古力》$38🌟7.2/10🌟
73% 𝘽𝙚𝙡𝙜𝙞𝙪𝙢 𝘿𝙖𝙧𝙠 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚
呢一款係流心系列,其實基本上就係溶咗熱辣辣嘅黑朱古力醬再加熱辣辣嘅班戟皮😻黑朱古力醬汁非常之香濃,超微甜。班戟皮係屬於軟身、帶少少厚度、少煙韌嘅嗰一種,食落唔會話好乾,不過唔太食得出蛋香,就算有都已經比朱古力醬汁蓋過咗😆兩樣嘢都好食,加埋一齊都夾嘅,但未至於話係超級驚喜,長洲必食咁~
提提大家朱古力醬汁真係非常之流心,一路食一路流出嚟,食到非常之狼狽😹如果真係叫呢一款嘅話都係建議大家搵個位坐低食🤫
𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 @cornergarden_crepes
📍#BELLYwongs_cheungchau
#BELLYwongs_snacks #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_chocolates
2020-12-28 112 瀏覽
第三次嚟而要食番火焰牛油果味,火槍燒完食落有種火炙三文魚嘅感覺,其他地方好少有。雪糕口味係用movenpick雪糕,用料講究。辣芝士雞肉口味,雞肉唔嚡之餘辣得惹味,值得一試
雪糕口味係用movenpick雪糕,用料講究。
辣芝士雞肉口味,雞肉唔嚡之餘辣得惹味,值得一試
火焰牛油果
2020-12-22 142 瀏覽
在長洲既一條我覺得吾顯眼既小巷入面,有一間面積不大既小店,專門賣班戟。長洲、小店、班戟,三樣我覺得吾會聯想埋一齊既野,在我吾覺意經過既時候見到。😂😂應該係成個長洲得佢一間賣班戟。睇Menu,見到寫住招牌火焰牛油果既班戟($42),寫住"招牌",旁邊重有個讚和心心,咁一定要試試佢la。首先牛油果同個蛋黃醬好夾,食落好Creamy好滑,加埋俾火燒過,俾我感覺好似食中餐既果陣"鑊氣"咁,個皮有少少脆,口感煙韌,又軟又脆咁,食落有層次感。總結: 有驚喜,好食,牛油果、蛋黃醬、皮三樣野出奇地夾,會再試。

睇Menu,見到寫住
招牌火焰牛油果既班戟($42),寫住"招牌",旁邊重有個讚
和心心,咁一定要試試佢la。

招牌火焰牛油果班戟

招牌火焰牛油果班戟
2020-11-15 249 瀏覽
自從第一次見到pancake,我地每次黎親長洲都必定過黎食pancake。除左pancake好好食之外,仲會同客人傾計,個份情令到我地每次黎長洲都一定會黎食pancake。今次食pancake仲飲埋咖啡,咖啡唔算特別甜,但好鍾意少苦又留係口腔既味道。最好飲係焦糖咖啡,有焦糖味之外,唔會貼到刺喉。每次必點既辣雞肉Pancake,個隻辣如果係keep住食,係會辣到頭痛,但係個辣係唔會係出面食到,好食到痴左線🤣每次我地同老闆,叔叔姨姨都會傾計,佢地既熱情招待,真係令到我地好感恩遇到你地,亦令到我地係長洲有美好既回憶。好少可pancake做到唔甜之餘有蛋香味,仲會係脆既。而且口感係一試難忘,去長洲係一定要試下。而且望住整pancake既香味,老闆,叔叔既心機,真係係出面好難會見到,所以入長洲一定要試下。
火焰牛油果pancake
火焰牛油果pancake
Caramel  coffee
  • 火焰牛油果班戟
2020-10-04 382 瀏覽
好耐都冇去過長洲,今日就趁中秋節假期就去一趟,原本冇特別計劃打算去某一間餐廳,只係行過見到呢間食 Crepes 嘅小店,再上嚟 Open Rice 見到有好多正評,就膽粗粗入去試下,㸃知就中晒伏 … 叫咗杯菠蘿冰柚子,根本就係用罐頭菠蘿糖水溝韓式柚子茶,再加入大量冰塊用作減低已經超甜糖水嘅甜味。另外叫咗個香蕉 Crepes,Crepes 底未香味,又唔脆,可以用 Pancake 嚟形容,重㸃佢哋加咗條完全淋晒嘅朱古力威化餅,老細仲話自己特登包裝成一個花樣,見到都唔開胃。Sorry ... 咁嘅食物質素、咁嘅價錢,我已經 blacklisted 呢間網紅店。
2020-10-04
2020-09-27 259 瀏覽
難得到長洲玩,終於有機會嚟呢間班戟店🤩熱到暈暈哋,好在小店有強勁風扇,冷風同大約5個座位😙73% Belgium Dark Chocolate $38比利時73%黑朱古力Pancake 熱辣辣最好食,餡料喺棉花糖+朱古力粒,味道嚟講正正常常😂pancake夾埋之後,喺面頭加朱古力醬🤗好扁喔...抵就唔喺好抵食,因為喺棉花糖加朱古力粒🤗如果有下次嘅話會叫雪糕口味或者鮮果口味😹個pancake圓轆轆啲同打卡都方便啲😹

比利時73%黑朱古力
pancake夾埋之後,喺面頭加朱古力醬🤗好扁喔...

2020-09-27
2020-09-04 261 瀏覽
趁著週五比較週末人會少D,約好朋友出走到長洲,食過最出名的長洲魚蛋,當然要搵個舒服地方再hea一下。途中見到個靚仔醒目廣告牌,又有Google帶路就搵到呢間隱身小巷的特色咖啡店。主打Crepe薄餅,有鹹有甜有流心也有名牌雪糕班戟系列,花多眼亂不如揀個招牌火焰牛油果試試,除左濃郁牛油果味加㊙️製蛋黃醬更有特別鹹香口感;達至中環級數的意式拉花咖啡更🈶️多種選擇。一邊聞著香噴噴crepe一邊飲著靚咖啡仲有多個打卡位,好享受的一燉下午茶!
2020-09-04
  • 田園特飲
2020-08-19 265 瀏覽
之前睇過 youtuber 介紹話呢間火焰牛油果班戟好正,所以特登嚟試下,可惜失望而回。我哋一嚟到見到係一位嬸嬸睇緊舖頭,負責煮班戟,已經覺得會唔會同片入邊講嘅唔同呢,但係一場嚟到,我哋都決定試吓,我哋嗌左一個signature嘅火炙牛油果班戟,但係一嚟到就好失望,因為個樣已經同片入邊睇到嘅唔同,係好似好求其將啲牛油果擺上班戟,同落咗啲沙律醬,一啲美感都冇,唔知嬸嬸係替工唔熟手定點樣,因為甜品班戟其實真係好講求佢嘅美感。都有一樣野要讚,就係食上去嘅口感係的而且確係似火炙三文魚嘅。

2020-07-14 228 瀏覽
天氣好,熱辣辣.一家大細入長洲玩.行左大街一陣就見到啲二拉架寫轉角「人生不能後悔,但是可以拐彎」又幾過引禁,行埋去就見到呢間咁有特色嘅鋪頭都幾多人幫襯就入左去試下啦,入面坐得舒服又夠冷氣.Crepes嘅皮好有水準! 囝囝好鍾意食芒果果款而個咸食辣芝士雞好有驚喜好惹味,食得辣嘅朋友一定要試!再飲埋鋪頭兩位靚仔哥哥特別推介嘅檸橙特飲,身心涼快! 好適合炎熱嘅夏天飲! 下次入長洲一定會再黎,試埋佢個招牌火焰牛油同榛子香蕉朱古力再加Mövenpick雪糕😜
天氣好,熱辣辣.
一家大細入長洲玩.
入面坐得舒服又夠冷氣.

Crepes嘅皮好有水準!
囝囝好鍾意食芒果果款

而個咸食辣芝士雞好有驚喜好惹味
,食得辣嘅朋友一定要試!

再飲埋鋪頭兩位靚仔哥哥特別推介嘅檸橙特飲,身心涼快!

好適合炎熱嘅夏天飲!
芒果班戟
香辣芝士雞班戟
檸橙特飲
2020-07-12
芒果班戟
香辣芝士雞班戟
檸橙特飲
2020-06-03 281 瀏覽
呢個牛油果火焰crepes 係清新嘅!係一步入長洲開始,我把口係完全冇停止過,橫街窄巷全係小食店,餐廳,而活動方面除咗踩單車之外,都係小食店,餐廳,所以係長洲咁悶熱嘅情況下,係只好不停更換食市,開啟喪食模式,重點係痴冷氣.....係食到第四間嘅時候,我朋友話呢間嘀crepes 好好食,有甜有鹹,但我已經食咗魚旦,沙嗲牛包,重飲咗杯野嘅情況下,我選擇沉默但我朋友話佢個火焰牛油果可麗餅有三文魚味,咁趣緻?咁就要入去涼下冷氣啦!老闆娘好專業,我見佢整個餅皮嘅時候,穿咗少少都立即整過!有專業精神!我都試咗幾啖!好多牛油果!佢重加咗嘀美奶滋先火炙,所以真係幾似三文魚味同佢間鋪冷氣幾夠㗎!

但我已經食咗魚旦,沙嗲牛包,重飲咗杯野嘅情況下,我選擇沉默

火焰牛油果可麗餅

同佢間鋪冷氣幾夠㗎!

火焰牛油果可麗餅