22.12.2021 星期三Corner Garden Crepes & Drinks踏單車前先來看看,免得又撲空,見到整個斗室也是人,可見真的很受歡迎。這間小店之前已經來過幾回,雖然只是小小,沒有多少座椅,只放了幾張高凳。但看得出用心經營,每個小地方也用心佈置;在門外有兩個小窗,只要輕倚,也可拍出漂亮照片。次次來,都是吃經典榛子香蕉班戟,實在太好吃了,上趟老闆叫我試靜岡鮮奶抹茶,一直不愛綠茶/抹茶,竟然也覺得很好喝。除了享受美食,每次都很愛看整班戟的過程,好像一場表演般。店員叫我下次試試鹹的招牌火焰牛油果班戟,見人家的真的很吸引,下趟一定要試試。大家下次來,記得來試試班戟!😋
22.12.2021 星期三
Corner Garden Crepes & Drinks

經典榛子香蕉班戟

大家下次來,記得來試試班戟!😋
2021-12-22
  • 靜岡鮮奶抹茶
2021-12-11 73 瀏覽
呢間既crepe 我地已經回訪過幾次,好鍾意廚師將crepe 煎得好香口口,有脆邊,真心正👍👍👍如果市區有分店就好啦…我地最鍾意叫既toppings 係Nutella +香蕉~呢個配搭無得輸‼️另外可以配movienpick 雪糕~呢個價錢仲可以配movienpick雪糕,CP值超高💯老闆引以為傲既,仲有佢哋既朱古力。佢話拍得住中環既coffee shop☕️可惜飲完杯野太漏、我地仲要留個肚掃街、未有機會試
上星期六去左長洲玩,天氣好好,所以好多人去。係正餐之外,食左好多唔同既小食,今次食左一間甜品店好好食我嗌左一個Nutella with banana crepes再加movenpick雪糕,可以見到店員係用nutella同香蕉填到滿滿,再加一球雲呢拿雪糕,再裝飾埋,我係食到底都覺得好豐富,同埋個餅皮好香好軟熟,食得出蛋香。再嗌左一杯matcha latte,靚仔店長(我見佢ig咁稱呼自己)用專業既手勢去沖,仲拉左個花,最後仲提我佢地既飲品無落糖,如果唔夠甜可以同佢講,但真係唔使,襯埋個crepes真係岩岩好。睇得出呢間店舖好用心,由裝修到menu設計,野食同飲品既水準都超出好多一成不變既遊客魚蛋店所以下次都會再去
上星期六去左長洲玩,天氣好好,所以好多人去。

係正餐之外,食左好多唔同既小食,今次食左一間甜品店好好食

所以下次都會再去
matcha     latte
2021-11-06
matcha     latte
  • Nutella香蕉班戟
  • Matcha  Latte
𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲𝘀 & 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 🥞三年前去長洲試過𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 嘅𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲一試難忘🤩 三年後再去長洲當然要再去食😋😋😋朝早11點幾去到長洲,食個正餐就即刻去𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻!佢哋新裝修咗,多咗好多空間同埋枱櫈享用𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲𝘀🤩 最重要係多咗個好靚嘅打卡位‼️就係門口兩個窗🪟,個個都爭住係咁影🤣🤣🤣 影出嚟真係好靚😍😍 係近期最hit嘅長洲打卡位🌟🌟🤩作為一個牛油果控🥑,當然要試吓佢哋招牌嘅『火焰牛油果班㦸 Hk$48』‼️牛油果十分新鮮,份量亦都好多❗️佢哋採用嘅係Mr. Right嘅牛油果🥑,有食開牛油果都會知道呢隻牌子係正嘢嚟🤩 另外,朋友嗌咗『經典榛子香蕉Hk$38🍌』都同樣好食😋不得不讚個crepe皮,比起上次嚟好食咗好多🤩 好Q彈且重蛋香🤩🤩💯勁好食🤤🤤如果唔係食咗個正餐,我應該會嗌兩個crepe食🤣🤣飲品方面🥤️,我哋order咗『靜岡鮮奶抹茶𝗛𝗸$𝟯𝟳 🍵』同『泡沫咖啡𝗰𝗮𝗽𝗽𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗼 𝗛𝗸$𝟯𝟱 ☕️』,唔使介紹都見到個拉花超靚☺️☺️ 味道當然都十分濃郁🤤🤤🤤 唔會過甜但又好香濃💯另外佢哋都有雪糕班㦸🍨,係採用我最愛嘅𝗠𝗼

另外佢哋都有雪糕班㦸🍨,係採用我最愛嘅𝗠𝗼v𝗲𝗻𝗽𝗶𝗰𝗸雪糕🍦☺️☺️ 下次試吓呢個先!

如果大家去開長洲食魚蛋、芒果糯米糍、豆腐花,食到好悶,十分推介大家去𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝗿 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 試下佢哋嘅𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲𝘀😍 包你一試難忘❣️
  • 火焰牛油果班戟
疫情之下,長洲一直都是滿滿的人,而Corner Garden Crepes & Drinks已經是第二次來訪。由於是位於長洲,所以大約1年來一次島上遊,順便過來吃個甜品小休一下。這次來特別有驚喜 — 就是全新的裝修。感覺上餐牌上的食品沒有太多更新,味道好像比起上次更有進步,而比起上次來加了不少飲品類。作為甜品店,一定要介紹一下食物方面。個人最愛一定是【經典榛子香蕉班戟】+清新的【柚子桂花梳打】(個人私心推薦的皇牌),而我朋友推薦的是店內皇牌的【招牌火焰牛油果班戟】+【靜岡鮮奶抹茶】。但我重點說一下我吃的感受吧,朋友的那一份還是等她自己去說說。【經典榛子香蕉班戟】層次十足,濃濃的朱古力醬+熟度剛好、軟硬適中的新鮮香蕉+榛子醬完美配合,十分可口,也是我每次來都會點的一款。而【靜岡鮮奶抹茶】的抹茶甘味、茶香,再配合鮮奶的甜味,甘甜配合得剛剛好,不會太苦,也不會過甜,控制得十分出色!
牛奶咖啡
靜岡鮮奶焙茶
題外話/補充資料: 班戟(Crepe)來說,很多人都會馬上聯想到甜吃,不過如果你比較喜歡鹹味班戟都有很多選擇。不過我個人是非常喜歡甜吃的,班戟+雪糕永遠都是我的皇牌推薦!
2021-11-06
牛奶咖啡
靜岡鮮奶焙茶
  • 招牌火焰牛油果班戟
  • 經典榛子香蕉班戟
2021-11-07 97 瀏覽
周未和好朋友到長洲來個輕旅行在小巷遊走之間被一陣濃烈的蛋餅香氣吸引了細看之下發現原來是由一家crepe小店中傳來正想和友人歇息一下而且foodmain又是班戟lover於是走入小店享用crepe和咖啡稍作休息店舖門面原來剛翻新不夠一個月甚有文青風格非常好打卡經店主熱情和親切的推介下我們分別點了招牌【火焰牛油果班戟】和【比利時73%黑朱古力流心班戟】飲品方面選了【柚子桂花梳打】和【冰美式咖啡】【火焰牛油果班戟】令人非常驚喜牛油果新鮮美味班戟外皮用料亦非常執著用上大量雞蛋製作外皮糊漿令班戟皮口感外脆之餘又不失軟糯口感牛油果上鋪上滿滿沙美乃滋醬餡料軟滑creamy用火槍加以火炙吃起來帶有微微的焦而且有在吃火炙三文魚的感覺非常特別果然是招牌推介回頭率絕對是100%另一款甜味班戟【比利時73%黑朱古力流心班戟】同樣高質黑朱古力香濃醇滑加上了棉花糖感覺邪惡但作為甜品又令人非常滿足吃到中間有股朱古力爆漿的澎湃感大概是用上了黑朱古力整體甜度不高所以吃下一整份也沒有膩感飲品方面亦相當出色【柚子桂花梳打】由店主自已調較糖漿味道並非用上現成的死甜糖水帶有清香的柚子和桂花味道加上青檸和薄荷葉所以非常清新解渴醒

周未和好朋友到長洲來個輕旅行

不會將貨就價
對客人又親切有禮
店內充滿班戟和咖啡香之餘
更令人感到一份人情
🥑作為牛油果嘅愛好者,係OpenRice見到咁多人介紹呢間餐廳嘅牛油果班戟,當然來到長洲要試一試!🥑班戟即叫即刻製作,工作人員首先會當場切開一個新鮮嘅牛油果,然後開始製作班戟皮,再將牛油果放喺新鮮嘅班戟皮上面,再落自家製嘅沙律醬同埋少少鹽,再喺上面用火焰燒一燒啲餡料,之後包好就比客人享用。🥑班戟嘅紙盒設計好細心,客人可以一路食,一路沿着虛線撕開個紙盒,唔使用手直接接觸個班戟,衛生又方便。🥑班戟嘅牛油果因為係即切, 十分新鮮同creamy配搭自家製嘅沙律醬,有種小清新嘅感覺,最神奇係班戟入邊有少少鹽,帶有少少嘅鹹味,不論是鍾意食鹹班戟定甜班戟嘅人都會鍾意食嘅味道。而製作時候嘅火焰燒餡料嘅過程,令班戟有微微嘅燒灼味道,味道嘅層次好豐富,絕對推介牛油果控嘅朋友試一試!
🥑作為牛油果嘅愛好者

🥑班戟嘅牛油果因為係即切, 十分新鮮同creamy

2021-10-02
  • 火焰牛油果班戟
很早就聽說過牛油果加沙律醬吃起來像三文魚,而這裡的pancake恰好可以選擇牛油果沙律作為內餡,那當然要試一下是否如傳聞中那樣了!除了鹹味pancake之外,當然有傳統的甜味pancake,還有流心和雪糕pancake,下次有機會也想試一下其他口味。- 火焰牛油果pancake($42)店家是在我們order之後才現切牛油果片,用了幾乎一整個牛油果🥑,超級足料!沙律醬也擠了很多,最後再用火槍將表面微微烤過,更能帶出牛油果的香味😋拿手上熱辣辣,牛油果和沙律醬在口腔內混合的味道的確和三文魚有八成相似,油脂香味都是非常豐富,但一個人吃有點膩,建議和朋友一齊share👍🏻少吃多滋味~

- 火焰牛油果pancake($42)
2021-09-07 137 瀏覽
早兩日入左去長洲玩 入得去就緊係要周圍搵下野食 經過條巷仔見到有人排隊又跟住排下 排果陣已經聞到啲班戟皮嘅香味 好想快啲有得食 但到我果陣又唔知食乜好 老闆就推介左佢地嘅招牌牛油果班戟比我 咁我就聽佢講買左未食之前其實覺得個配搭好似有啲怪 因為自己未食過咸嘅班戟 諗唔到個味會係點 但食落又幾特別幾好食喎 燒過嘅沙律醬同牛油果好香好 creamy 個皮又唔會好乾 一啖咬落去軟腍腍好滿足 不過如果大塊啲會再滿足啲下次去會再試下其他味 應該會食下甜嘅班戟

下次去會再試下其他味 應該會食下甜嘅班戟
2021-09-05
  • 火焰牛油果班戟
唔係誇張 今日入嚟長洲就係為咗呢間本身我係crepe控 最近我身邊啲朋友都推薦入長洲必食呢間果然 名不虛傳一)老闆熱情 非常親切 細心 又好客同老闆傾左陣計 深深感受到去長洲嘅人情味二)必推一鹹一甜crepe當日叫左火炙牛油果同榛子香蕉Crepe皮雖然軟軟的 但係蛋香味濃郁 同坊間嘅味道唔同香蕉亦好足料 唔係薄切至於火炙牛油果 出面係冇 食完會想食多舊點解?你入嚟試過咪知囉三)夏日特飲都必推入到長洲都熱辣辣 兩杯特飲又好甜 又唔算甜 飲完refresh哂重點係 顏色由深到淺 打卡必備啦如果老闆再開分店就好啦
唔係誇張 今日入嚟長洲就係為咗呢間

2021-09-04
火炙牛油果  香蕉榛子
  • Nutella香蕉班戟
2021-08-20 113 瀏覽
Corner Garden Crepes & Drinks長洲人氣Crepe店,難得入到黎長洲當然要試吓呢間好出名嘅Crepe,班戟店喺小巷子裏面,係屈臣氏轉入去,都好近碼頭架!店舖入邊面積不太大,有二張枱,可以供客人食用😍👍🏻Savory Crepe 辣芝士雞肉(Spicy Chicken With Cheese)~$42朋友揀咗呢個辣芝士雞肉都幾特別,食落去真係辣㗎,啱晒啲鍾意食辣野嘅人,雞肉都嫩😋,值得一試Savory Crepe 招牌火焰牛油果(Roasted Avocado)~48全部Crepe即叫即整,入邊都有大半個牛油果架,同埋會加啲沙律醬,再用火槍燒,非常香,勁特別,聞落去仲有啲似三文魚味🤗,呢個鹹食Crepe完全中我心意,非常好食,值得一讚,各位如果有機會去長洲,都可以去試試,價錢都不太貴白桃伯爵茶梳打 (Peach Earl Grey Soda) ~$32呢度嘅梳打同出邊一般飲到嘅梳打有啲唔同,不太甜,而且桃味係好出嘅👍🏻焦糖咖啡(Caramel White Coffee)$38呢度嘅咖啡真係好好飲,而且打到d泡好綿,好滑,咖啡非常之香,係我鐘意既味道啊😚,下次來
Corner Garden Crepes & Drinks

焦糖咖啡(Caramel White Coffee)$38
呢度嘅咖啡真係好好飲,而且打到d泡好綿,好滑,咖啡非常之香,係我鐘意既味道啊😚,下次來一定要再試吓其他口味

Corner Garden Crepes & Drinks (長洲)
🏠:長洲大新街61號地下AB舖
☎️:29811686
2021-08-19
2021-08-19 68 瀏覽
因為昨天是星期二,適逢店舖休息,只好帶著失望的感覺回酒店。想不到,今早散步行過,大約10:30左右,竟然已經開門,我估應該是今天第一個顧客。我們一家人,點了四杯飲品,分別是Long Black、Cappuccino、Mocha和一杯朱古力,還叫了一個心太軟和一客朱古力班戟。飲品和食物的味道都很好,想不到,在上午可以品嘗到一杯好咖啡,同時能夠食到很好味的甜品。然而,我覺得最「回味」的,是老闆的那份「情」。他一面製作飲品和食物,一邊跟我們談天,由如何品味咖啡至外國生活的體驗,也一一跟我們分享。他還特別教導孩子,如何提升對咖啡的認識。雖然店舖風格新派,卻使我感受到漁村的人情味。可惜,我們要趕住離開,否則一定可以跟老闆詳談,說不定可以成為朋友。最後,他給了我們一個密碼,並表示下次說出密碼,他會給我們免費增大飲品。

2021-08-19
$50 (早餐)
2021-08-12 176 瀏覽
eat乜班戟 | 長洲 曾經同朋友介紹呢間小店,佢好驚訝咁問我:「乜你唔係唔食班戟㗎咩?」無錯,我直至現在都唔鐘意食班戟,除咗呢一間,因為佢真係整得好好食。我哋每一次去都只會叫同一款,亦係店家嘅招牌 ——火焰牛油果班戟。首先,講明用熟咗嘅牛油果,入口即溶,唔會硬掘掘,咁多次都未試過有未熟透嗰陣苦澀味。加上,即叫即整,喺牛油果上搽滿蛋黃醬,再落少少海鹽,然後用火槍燒至火炙效果,不但內外都熱辣辣,仲非常香口。而且,蛋黃醬同牛油果嘅味道真係好夾,食落其實有啲似火炙三文魚。😂 最後,皮薄,牛油果份量又好多,係由頂鋪滿至底,每一啖都充滿牛油果,唔會食食下某啲部分得塊餅皮。Instagram: @eatmud_
eat乜班戟 | 長洲

Instagram: @eatmud_

火焰牛油果班戟
今次肥妹仔長征去到長洲一日遊 今次嘅目的只有一樣 就係食🤤發現原來長洲好多好嘢食 我地去一轉都未食得曬想食既嘢🤣呢間crepe小店係小巷裏面 但係都唔算好難搵😜店裏面嘅裝修好有特色 好多crepe模型🥞牛油味充滿咗成間店 我哋仲可以睇到成個crepe嘅製造過程😆有咸有甜嘅crepe選擇 實有款啱你口味😋- Nutella香蕉班戟🥞 $38即叫即做 熱辣辣好好食🤤班戟充滿Nutella 每一啖都好夠味🤤仲要香蕉都好多🍌由頭食到尾都仲係好多料 班戟皮煙煙韌韌 厚薄都啱啱好 暖暖地同Nutella 香蕉都好夾😚班戟個紙套外型好user friendly 可以沿着虛線搣開慢慢食😋唔會食到成手污糟晒 整體來講唔係淨係打卡able 仲要好好食😁建議2個人Share食🥰Crepe 有鹹有甜 都幾多選擇👍🏻除咗Crepe之外 仲有咖啡 梳打水 各式各樣既手調飲品🥰長洲其實除咗食之外 都仲有好多值得我哋留意嘅地方☺️如果可以踩住單車繞場一周 肯定可以欣賞到長洲嘅另一面 踩完單車一定要食返個甜品啦😋呢間就係一個唔錯嘅選擇👍🏻

- Nutella香蕉班戟🥞 $38

2021-07-03 123 瀏覽
《必試長洲人氣pancake》🤤一落船立即拜訪呢間小店,它位於長洲的小巷子裏,地點其實唔難搵~Watsons🚶🏿‍♀️行前少少個街口轉左幾間舖頭就到,店內空間有限,企枱兩張,大約可坐到四至五人,但內內外外都有自己嘅店舖特式📸📸📸一入小店已經俾陣陣牛油香吸引住,事不宜遲。。落Order先【必試推介】招牌火焰🔥牛油果🥑班戟$48班戟底厚薄適中,牛油香同蛋香已經不得了😋😍再加上即切牛油果🥑,自家蛋黃醬,再灑上海鹽🧂,火炙後蛋黃醬溶入了牛油果,帶出了牛油果的鮮甜味,入口即溶🤩🤩味道夾得非常😍大愛喔😍😍🤤所有都夾得好好味😋,各位肥肥人一定要來試食🤪鹹牛肉芝士班戟$35香港人熟悉的味道,冇得輸,未飽可以試埋🤭🤭有驚喜
《必試長洲人氣pancake》🤤

一入小店已經俾陣陣牛油香吸引住,事不宜遲。。落Order先

【必試推介】
招牌火焰🔥牛油果🥑班戟$48
班戟底厚薄適中,牛油香同蛋香已經不得了😋😍
🤤所有都夾得好好味😋,各位肥肥人一定要來試食🤪

鹹牛肉芝士班戟$35
香港人熟悉的味道,冇得輸,未飽可以試埋🤭🤭有驚喜