2019-08-18 1069 瀏覽
旺角街頭總俾人一種熱熱鬧鬧同好迫的感覺,有時都會想抖一抖氣,慢慢享受生活!最近俾我發現呢間cafe,起旺角一個轉角位,望落有點小清新同悠閒嘅感覺,好適合起繁華都市中想停一停的人!餐牌簡單但勝在多種類Gentleman’s breakfast jumbo $118如果比較大食又貪心的人,可以食呢個all day breakfast !好多款食物,每樣有啲!(影咗前後兩面,等大家可以睇清楚有咩材料同有幾豐富!)可以睇得出食物舖滿成個碟,超豐富!基本上平時all day breakfast 會出現嘅食材,呢度大部份都有,有啲仲要係份量double ,例如兩隻太陽蛋、兩條美國豬肉香腸、三片煙肉等等。Gentleman’s 相對lady’s all day breakfast 份量同種類都較多!味道唔錯,種類較多,牛角包🥐烘到又熱又脆麻醬挪威三文魚蕃茄意大利粉$128麻醬配意粉,有中西合璧嘅感覺,幾創新所以就試下!兩者意料之外地夾,加上蕃茄仔同幼蘆筍,食落無咁滯!不過我最欣賞的係煎挪威三文魚!!三文魚有兩塊,每邊都煎到好香脆!三文魚油脂好足,食落去有濃濃的三文魚油香,魚皮同邊位食落是脆的Haze

餐牌簡單但勝在多種類

好多款食物,每樣有啲!
(影咗前後兩面,等大家可以睇清楚有咩材料同有幾豐富!)

可以睇得出食物舖滿成個碟,超豐富!

味道唔錯,種類較多,牛角包🥐烘到又熱又脆

麻醬挪威三文魚蕃茄意大利粉$128
麻醬配意粉,有中西合璧嘅感覺,幾創新所以就試下!
兩者意料之外地夾,加上蕃茄仔同幼蘆筍,食落無咁滯!

Hazelnut latte $36
味道不錯,飲一啖,抖一抖,享受慢活既悠閒
  • 麻醬挪威三文魚蕃茄闊條麵
  • Gentleman’s  breakfast
2019-08-09 273 瀏覽
旺角找地方食飯會出現選擇障礙,旺角選擇多,人也多,這次經過廣華街轉角有間Coffe Jobs,門口有大大菜牌顯示,價錢上都幾吸引便抱著試試的心態,這間餐廳是以先先付款後送餐,老公選了1款頭盤熱情果汁大蝦沙律,2款主食分別是蒜香海鮮意粉、麻醬挪威三文魚蕃茄扁意粉。熱情果汁大蝦沙律,令胃口大開,意粉方面都不錯,蒜香海鮮意粉主要以蜆肉做配料,加上蒜蓉作調味,水準都不錯,麻醬挪威三文魚蕃茄扁意粉,用鮮蕃茄汁配日式麻醬混合成作意粉 sauce ,味道頗有新鮮感,而三文魚外脆肉滑,整體不錯,埋單平均$200/
2019-07-21
2019-08-09 173 瀏覽
餐廳位置方便,出地鐵站好快就找到,而且在轉角位容量看到。今次約了位好姊妹慶祝生日,確實沒有失望,食物又靚又好食。一看到all day breakfast兩隻太陽蛋,帶來好心情,還有炸帔蝦煙肉薯餅牛角包,份量好多,煙肉煎得好香,又不會煎到太乾,牛角包鬆軟,焗熱過,沙律菜加了醋一起吃感覺清新。一個餐裡包含不同種類食物,兩個人食份量都好夠。南瓜是朋友最愛,生日話事,所以點了南瓜大蝦意大利飯,飯好甜,喜歡甜味的朋友唔好錯過。
餐廳位置方便,出地鐵站好快就找到,而且在轉角位容量看到。
今次約了位好姊妹慶祝生日,確實沒有失望,食物又靚又好食。

2019-08-03 124 瀏覽
同朋友係旺角睇完戲,就要麻煩腦地找野食。行到街口有間Cafe就入去食下,因為食爆谷食到好口渴,即刻主菜都不點直接點飲品。這間Cafe的Coffee非常特別。竟然有好多特別的手沖咖啡。我同朋友都怕中伏,就點了一些特別而比較穩重的手沖咖啡。就係熱百利甜酒咖啡和凍的玫瑰咖啡。甜酒咖啡酒味不太濃烈,但非常有層次,一入口就是淡淡的咖啡,之後有緩緩的酒味慢慢滲出。不太苦也不太甜。玫瑰咖啡凍的真不錯。但如果表層有Cream會更吸引。如果不想飲咖啡還有不同的梳打。點了杯熱情果梳打,味道不錯,不像藥水味,可以再飲。點了一隻德國豬手,兩至三人份量,超過一隻手掌大細。香嫩肉厚。

玫瑰咖啡凍的真不錯。但如果表層有Cream會更吸引。

2019-07-16
2019-07-31 114 瀏覽
溫泉蛋忌廉煙肉意粉 呢個carbonara唔會太膩太漏👌🏻配埋溫泉流心蛋好creamy好滑溜。另外佢有普通煙肉同埋乾嘅煙肉脆脆,多重口感又幾唔錯👍🏻..挪威三文魚蕃茄闊條麵🐟用新鮮蕃茄打成嘅sauce酸甜度啱啱好🍅三文魚有三大舊而且煎得外脆內嫩,都仲keep到juicy👌🏻另外仲有頗多魚子令到成個pasta更有鮮味。☝🏻兩個都係dinner set黎架,包沙律/湯加飲品,價位都OK。..另外值得一提嘅係,我哋帶咗個蛋糕同朋友慶祝生日但係餐廳冇收切餅費🤣
溫泉蛋忌廉煙肉意粉

挪威三文魚蕃茄闊條麵🐟

2019-07-28 37 瀏覽
假日想同朋友搵間Cafe坐耐d 係OpenRice搵左呢一間試一試室內座位唔多 而且無用餐時間規限所以建議有心人係假日就要早啲黎 室內環境都幾寧靜 可以舒舒服服坐一個晏晝1. 呢杯係rose latte 評分:7/10玫瑰味幾重 感覺幾清新而且拉花都整得好靚2. 明太子海鮮意粉評分:7/10 最怕意粉淡而無味,好在呢個醬汁都算多,食落啖啖都有味。海鮮份量適中,整體都算唔錯。3. 雞翼評分:5/10雞翼就一般般,比較細隻,味道都冇乜特別。雞翼嘅質素未必值回佢嘅價錢。
假日想同朋友搵間Cafe坐耐d

評分:7/10

3. 雞翼
評分:5/10

2019-07-27 41 瀏覽
陪朋友去旺角買書後,想找地方食晚饭,行經廣華街, 百利達廣場找到間西式餐廳"Coffee Jobs". 餐廳內環境幽靜 ,地方清潔 , 適合 三五知己 聊天的好地方。我們坐下後朋友先 選擇了 "德國咸豬手配薯角", 德國 咸豬手 外皮脆卜卜 而且 肉質 嫩滑, 烹調味道 美味 豬手的size 也很 大隻 足夠 二人份量,還加多杯Latte, 增添 晚餐的豐富。朋友也選了 大蝦海鮮飯, 大蝦肉質新鮮彈牙 , 飯質爽口綿身,加入 廚師特製的醬汁 , 烹廚得 把整碟海鮮飯 味道佳美,襯托得 美味醒胃而且吸睛 。最後還order咗一杯 冰凍的 特飲, 認真滿足

增添 晚餐的豐富。

最後還order咗一杯 冰凍的 特飲, 認真滿足

2019-07-16
2019-07-20 31 瀏覽
這間cafe地方不大,空間的裝修簡潔而具設計感。大概是下雨的關係,餐廳當晚的食客不多,有三、四枱客人,所以出菜速度很快。脆脆芝士豬肋骨,有別於平日經常吃到的豬仔骨,這道菜非常特別,也是我第一次看到的烹調方法。廚師先在豬仔骨上塗上燒烤醬去烤焗,之後再放上芝士再焗,所謂的脆脆其實就是燒烤味波浪薯片。豬仔骨肉嫩多汁,不肥膩,加上薯片脆脆有口感又非常新鮮,值得試試。伴碟的薯角和沙律菜也相不錯。黑松露蘑菇意大利飯,上菜時黑松露的香氣就已經撲面而來,燉飯伴著不同蘑菇野菌,又帶有濃厚的松露味道,十分美味,而且兩個人share,份量絕對足夠。

2019-07-11
2019-07-19 24 瀏覽
位於旺角的廣華街的百利達廣場,相信唔係住係附近的人亦都好小行開,有日去開附近,見到這間位於轉角鋪位,相當顯眼的coffee jobs. 經過一面大門,入到去看到餐廳既佈置都幾寬敞,唔會將餐桌迫得密密麻麻,亦沒有了平常出外用餐的壓迫感,可見老闆十分有心思。食物方面先叫了份溫泉蛋煙肉忌廉意大利粉,賣相已經非常吸引,將溫泉蛋搞拌黎,香濃既蛋漿與忌廉汁混合後的意粉,相當creamy,而此類既菜式的醬料其實係整道菜的靈魂,而這個忌廉汁絕對有為整道菜加分。德國鹹豬手,份量大到睇相都見到,皮脆而內部既脂肪層非常「煙刃」,這是我最喜歡的部分,雖然皮做到十分脆口,但肉既部分亦不會乾,所以份量大的同時,我們一樣清光!

2019-07-19 547 瀏覽
今日約朋友去旺角行街,天氣好好,熱到我們就快中暑,好彩到了晚上無咁熱,我們走入小巷周圍搵野食,這條街有好多小店好似間間都好好食,最後我們選擇了這間咖啡店!咖啡店位於旺角裡較靜的地方,人流唔多,所以唔會好迫好嘈,咖啡店裝修簡約舒適,窗口全是落地玻璃,採光度幾好!早上的自然光可以透過窗口令室內更明亮!晚上燈光調教得剛剛好,不會太光或太暗!餐牌有小食,沙律,意粉,意大利飯,漢堡包,All day breakfast,各種咖啡,茶,梳打和沙冰等!晚上更有Dinner Combo可以選擇,選好想食什麼之後,行去櫃枱比錢,店員便會將熱辣辣食物送上!!<德國鹹豬手配薯角> 鹹豬手在中間切開立即冒起煙來,熱呼呼香噴噴!!豬手外皮很香脆,肉質嫩滑,沒有好多肥膏,豬手配上蜜糖芥辣醬,食起來非常惹味!除了沙律外,墊底還有薯角,可中和豬手的油膩和鹹味!真的不錯!<意式蘑菇漢堡> 漢堡好足料又大份,厚身的牛肉肉質鬆化又多汁,香濃的牛肉味充斥口腔,肥美的蘑菇輕輕一按,湧出非常多汁,半溶化的芝士令漢堡變得更滋味,再夾住一堆生菜和番茄一齊食,十分好味!<蘋果梳打> 店員

意式蘑菇漢堡

<蘋果梳打> 店員剛剛拎出來比我們的時候,已經聽到炸炸聲,氣泡好多,味道似食開的蘋果味啫喱,唔會好甜,飲起來感覺幾清新!
蘋果梳打

整體來講,這裡除了有美味的食物外,最重要係可以遠離嘈吵,與三五知已一邊飲野一邊談天說地,或者安靜舒適地食一餐,這裡確是鬧市中的一個隱世好地方!
  • 蘋果梳打
  • 意式蘑菇漢堡
  • 德國咸豬手配薯角
2019-07-18 47 瀏覽
平日嘅下午茶時段與友人 一同打算看7點夜晚的電影 便上網看一看 附近有沒有比較放工的咖啡店 放鬆一下! 然後便找到這間coffee jobs:-) 啲人工每人點了一份下午茶,他點了美式芝士漢堡包,而我就點了 煙肉忌廉意大利粉! 值得一讚是它的分量十足 作為我們的第一餐 這份下午茶 亦填滿了到肚子的空虛!! 我們各點了一杯 coffee lattle 一杯凍一杯熱!!! 熱飲咖啡味比較重! 凍飲相對來說咖啡味及比熱飲較淡 !!! 意粉 白汁味濃郁 而且是扁意粉較有咬口而它的蘑菇也不少10分值得一試!!

! 凍飲相對來說咖啡味及比熱飲較淡 !!!

意粉 白汁味濃郁 而且是扁意粉較有咬口
而它的蘑菇也不少10分值得一試!!
美式三重芝士漢堡
2019-07-17
美式三重芝士漢堡
  • 煙肉忌廉意大利粉
2019-07-14 42 瀏覽
星期日最好不過是睡到自然醒,然後來一個休閒late lunch。我和友人2:30 經過旺角,遇見轉角這家coffee job,門面很有韓式休閒cafe的感覺,便進去吃個late lunch!我們點了一個甜酸汁吞拿魚鵪鶉蛋沙律和魚柳漢堡配自家製熱情果沙律汁。飲品要了梳乎厘拿鐵和一杯long black coffee. 吞拿魚鵪鶉蛋沙律份量很多,有很多片厚切吞拿魚,絕對可以當一個main dish! 吞拿魚一點腥味也沒有,沒有筋,入口口感不錯,配上甜酸汁,很醒胃的一個輕食主菜。而魚柳漢堡也很美味,魚柳很脆卻不會有油膩感,麵包也很鬆脆,連伴碟的薯條也很香脆呢,漢堡伴著自家製熱情果沙律醬吃,甜甜酸酸,非常開胃。吃完東西,喝一口面層香甜的疏乎厘latte, 有在吃甜品的感覺。這樣又過了一個優哉游哉的星期日的美好時光~
我們點了一個甜酸汁吞拿魚鵪鶉蛋沙律和

• 魚柳漢堡配自家製熱情果沙律汁
2019-07-04 27 瀏覽
👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️唔會話有太大驚喜 天氣咁熱去個地方坐下都係一個唔錯嘅選擇嘅👍🏼Cafe好有以自助形式既感覺略嫌服務比較一般唔多留意到職員既存在😂食物方面蕃茄三文魚意粉 三文魚煎得乾左小小意粉份量好少真係輕食甘黑松露雜菇意大利飯反而飯嘅份量又多過意粉😂黑松露味好夠嘅 但啲雜菇多過啲飯😂個人認為分量嗰度要做得好啲🤔飲品點左沙冰同咖啡好甜!好好好甜!
👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️

飲品點左沙冰同咖啡

好甜!

好好好甜!

2019-07-03 534 瀏覽
綿綿細雨,總喜歡在下雨的日子,坐在窗邊觀看在街道匆匆而過的行人,所以這次選了有地玻璃的餐廳,賞人、賞食。在下雨天,在這裏與友人吃別緻的西餐。芝士雙層手打牛漢堡($108),是手作的關係,手打牛肉漢堡裏帶點肉粒,如減少一點鹹味會更好。麵包烘得香軟,面層是滿滿的芝士,令其麵包更烘香。芝士滿鋪在漢堡上,打開麵包就看到滿滿的芝士,如瀑布傾瀉,賣相甚佳。底層還有新鮮的蕃茄片,中和肉類的油膩。這個漢堡是平時的雙倍份量,兩人吃也覺飽。配角薯條新鮮,吃到薯仔的味道,而非平時的油溢味,但要熱吃,凍後會變軟。旁邊還有新鮮沙律菜,加上黑醋,份量不多,作伴碟用。南瓜蘆筍大蝦意大利飯($98),南瓜能滲入每一粒飯粒,並有餘下南瓜汁拌飯,令整碟飯濕潤。露荀非常幼身,嫩滑新鮮,青綠的露荀條與橙黃色的南瓜飯融合,金黃中的翠綠特別顯眼,配色亮麗。鳳尾蝦新鮮,南瓜的溫軟和大蝦的爽脆是最佳配搭。飯粒的硬度適中。是日餐湯(+$25),點主菜加錢換購。碰巧也是南瓜湯,南瓜味道自然清新。麵包粒軟身,比硬身的更適合,湯面有抹上輕輕一道忌廉,如一幅畫。炸咸蛋黃雞翼4隻(+$38),近期流行鹹蛋黃與雞翼的配搭。雞翼香口脆熱,沒有用過多

是日餐湯

炸咸蛋黃雞翼4隻

炸咸蛋黃雞翼4隻(+$38),近期流行鹹蛋黃與雞翼的配搭。雞翼香口脆熱,沒有用過多鹹蛋,所以味道不會過鹹。雞翼炸得香脆,大隻厚肉,脆皮內是肉汁緊鎖的雞肉。
題外話/補充資料: 加一服務費
2019-07-02
是日餐湯
炸咸蛋黃雞翼4隻
2019-07-03 63 瀏覽
朋友係廣華醫院返工, 佢提議去附近coffee jobs食晚飯,味道唔錯,環境舒適。我地7點左右去到餐廳,還未坐滿,環境感覺優閒及輕鬆~餐廳係自助形式買食物,買了後待應會送來上檯的,我地先點了個意大利飯,另外見到我們二人都喜愛既豬手,menu相片中好像很大隻,所以就二話不說,叫了一隻試吓。先來“南瓜蘆筍大蝦意大利飯”($138),意大利飯出面好多餐廳都煮得過硬,呢度煮得軟硬適中, 剛剛好! 大蝦好新鮮仲有好多蝦膏,肉質彈牙。整個飯有露筍、南瓜和蕃茄, 係健康之選。登登登……………“德國鹹豬手配薯角”($178) 上檯同張相片的確係一樣咁”大”,外皮焗到很香脆,入面肉質很嫩滑, 醃味剛好,不會太鹹。  薯角炸到金黃色,很香口,兩個人都忍唔住食晒成碟,熱氣死! 哈哈………最後, 飲番杯鮮奶咖啡結尾,咖啡味濃郁,夠晒奶味。環顧這裡的環境及食物質素,真是一個不錯的選擇。

鮮奶咖啡
2019-06-20