2019-07-11 77 瀏覽
呢間店有兩層 環境裝修都靚 好多位 lunch時間都唔洗排隊Set lunch有不同選擇 飯到面 有前菜 主菜同甜品 成班人食 最多人簡既係泰式炒金邊粉 我自己都係食呢個賣相都幾靚 但味道就普通 唔夠鑊氣 試一次夠🤣🤣🤣甜品就係椰汁西米糕 整體黎講係環境好 野食普通 價錢都偏貴 試下就算

整體黎講係環境好 野食普通 價錢都偏貴 試下就算
2019-07-06 66 瀏覽
今晚來到中環附近,來蘭桂坊飲酒的人很多,我同朋友就決定揀呢間樓上泰國菜食,環境夠隱蔽舒適,都較多外國人專登來食。一坐低職員就會先端上新鮮的即炸蝦餅,卜卜脆,蝦味濃郁,咬落香甜有口感。精選小食拼盤,$158, 有炸蝦餅,香蘭葉包雞,炸春卷,沙嗲雞肉串燒等,款式多而吸引,真的抵食,蝦餅彈牙多汁,雞肉串燒肉質香甜嫩滑,沙嗲味道濃郁。明爐香草蒸烏頭魚,$255, 熱騰騰,魚肉鮮甜嫩滑,吸收晒湯汁的酸辣味,好惹味,配上好多粉絲一齊食,爽滑可口。椰汁焗飯,配牛肉,$128, 很特別地用上一整個椰青釀住糯米飯等煮成,椰汁香濃,飯粒軟稔入味有洋蔥蘿蔔等配料,口感豐富。蒜香炒椰菜苗,$128, 菜苗新鮮爽脆,口感清新,炒得剛好熟,芡汁惹味,咸度適中。

2019-07-02 52 瀏覽
上網介紹中環有間泰國野唔錯見朋友起中環返工放工就同佢黎依度食飯吹水餐廳環境唔錯, 幾有格調餐前小食有免費脆炸蝦片蝦片脆度十足, 加埋特製辣醬非常過癮首先黎個精選拼盤有雞肉串燒、炸蝦餅、香蘭葉包雞同春卷非常豐富炸魚餅同春卷都炸得好酥脆香蘭葉包雞非常入味, 雞嫩味香串燒燒得剛剛好值得一提係醬汁一流比出面其他好食好多香葉炒飯我地揀左牛肉黎炒炒得好香, 不過略為辣左少少唔食得辣要注意重頭戲出場--明爐香草蒸烏頭!!!外型非常巨型!!主骨已經起咗, 方便進食, 幾貼心條魚唔算好大條, 但夠份量肉質相當鮮嫩, 配料都好吸引有大量肉碎、草菇、椰菜、椒絲、各款香料和粉絲爐魚我最鍾意就係個湯酸酸甜甜, 好開胃飲品叫左芒果沙冰同椰青沙冰芒果味好夠椰青冰涼多肉一大個冰涼的椰青,飽含天然清甜的椰青水,吃泰國菜果然不可缺少新椰青,既解辣又消暑。
上網介紹中環有間泰國野唔錯
見朋友起中環返工
放工就同佢黎依度食飯吹水

餐廳環境唔錯, 幾有格調
餐前小食有免費脆炸蝦片
蝦片脆度十足, 加埋特製辣醬
非常過癮

首先黎個精選拼盤
有雞肉串燒、炸蝦餅、香蘭葉包雞同春卷
非常豐富
炸魚餅同春卷都炸得好酥脆
香蘭葉包雞非常入味, 雞嫩味香
串燒燒得剛剛好
值得一提係醬汁一流
比出面其他好食好多

香葉炒飯我地揀左牛肉黎炒
炒得好香, 不過略為辣左少少
唔食得辣要注意

重頭戲出場--明爐香草蒸烏頭!!!
外型非常巨型!!
主骨已經起咗, 方便進食, 幾貼心
條魚唔算好大條, 但夠份量
肉質相當鮮嫩, 配料都好吸引
有大量肉碎、草菇、椰菜、椒絲、各款香料和粉絲
爐魚我最鍾意就係個湯
酸酸甜甜, 好開胃

飲品叫左芒果沙冰同椰青
沙冰芒果味好夠
椰青冰涼多肉

一大個冰涼的椰青,飽含天然清甜的椰青水,
吃泰國菜果然不可缺少新椰青,既解辣又消暑。
2019-06-25 144 瀏覽
很久沒有在晚飯時段在蘭桂坊附近吃飯,今次選了這間泰國菜餐廳。餐廳裝飾很雅緻,燈光昏暗很有情調。座位與座位之間空間十足,餐桌也很大,簡單來說用餐環境很舒適。餐前有免費小食蝦片,配上的XO辣醬值得一讚,令整個蝦片味道提升不少,令人吃不停口。飲品方面我們點了一個椰青跟水,椰青很快便送到,味道清甜,椰子不少有很多果肉。餐廳不提供免費水飲用,但大大樽水也只是$8,收費合理。精選拼盤基本上二人來吃飯都會點這個二人份量的拼盤,因為可以同時吃到幾款小食,一次滿足幾個願望。串燒惹味必點沙爹醬料,春卷炸得脆口多料,蝦餅彈牙有咬口,最令人驚喜的是香蘭葉包雞,雞肉嫰口而且很惹味,香料味十足又有香蘭葉香。香芒大蝦米紙卷米紙卷有6卷,包了山菜、蘿蔔絲、蟹柳、芒果和大蝦。怕你嫌芒果不足,還附上芒果汁,內外都好juicy。蒜香椒絲炒椰苗原本打算吃芥蘭,但見到椰苗這麼特別,便點來試一下。椰苗鮮嫩,炒得有鍋氣。椰汁焗飯(牛肉)飯多到滿出來,椰汁味濃,雖然配料簡單但整體很配合,脆口腰果還另上呢。芒果糯米有白跟紫糯米,非常煙韌,芒果鮮甜大大件,吃完這個甜品便為這餐飯劃上完美的句號。

椰青

2019-06-22
椰青
2019-06-25 51 瀏覽
朋友介紹蘭桂坊有間米芝蓮嘅泰國餐廳今日就黎試下入到去,好似置身係泰國係靚餐廳一樣聽住d店員自己溝通講泰文彷彿去咗泰國一樣坐低後先送上蝦片配辣椒醬新奇嘅配搭辣椒醬甜甜地,幾好食天氣咁熱,當然叫返個泰國必飲嘅young coconut freeze估唔到份量咁多,仲用返原隻椰青上好驚喜另名叫咗lychee coconut加咗荔枝,多咗清甜嘅味道!沙律:雞絲蕉花沙律好特別,第一次食香蕉花search一search先知係好有營養未試過可以試下湯:椰子雞湯酸酸甜甜,帶椰香入面仲有好多雞肉同草菇叫咗個小食拼盤for two有齊串燒,蝦餅,春卷,香葉包雞!必叫呀!串燒點嘅沙嗲醬,呢個醬超級好味食到有花生粒,味道夠香濃但唔會膩!蝦膏醬炒飯去親食泰菜都會叫呢間嘅炒飯粒粒分明蝦膏醬唔會搶味份量勁多唔怪得之見有男人自己一個黎食飯見到呢個份量,明曬!而且好足料,食極都有蝦有魷魚有青口最後叫個甜品南瓜布甸布甸好味,略嫌沾上嘅椰奶過甜亦可能係我年紀暫長怕太甜😂整體環境舒服,staff都好nice似去咗幾個鐘泰國一樣,而且價錢唔貴值得一試
朋友介紹蘭桂坊有間米芝蓮嘅泰國餐廳
今日就黎試下
入到去,好似置身係泰國係靚餐廳一樣
聽住d店員自己溝通講泰文
彷彿去咗泰國一樣
坐低後先送上蝦片配辣椒醬
新奇嘅配搭
辣椒醬甜甜地,幾好食

估唔到份量咁多,仲用返原隻椰青上
好驚喜

另名叫咗lychee coconut
加咗荔枝,多咗清甜嘅味道!

沙律:雞絲蕉花沙律
好特別,第一次食香蕉花
search一search先知係好有營養
未試過可以試下

湯:椰子雞湯
酸酸甜甜,帶椰香
入面仲有好多雞肉同草菇

叫咗個小食拼盤for two
有齊串燒,蝦餅,春卷,香葉包雞!
必叫呀!

串燒點嘅沙嗲醬,呢個醬超級好味
食到有花生粒,味道夠香濃但唔會膩!

蝦膏醬炒飯
去親食泰菜都會叫
呢間嘅炒飯粒粒分明
蝦膏醬唔會搶味
份量勁多
唔怪得之見有男人自己一個黎食飯
見到呢個份量,明曬!

而且好足料,食極都有蝦有魷魚有青口

最後叫個甜品
南瓜布甸
布甸好味,略嫌沾上嘅椰奶過甜
亦可能係我年紀暫長怕太甜😂

整體環境舒服,staff都好nice
似去咗幾個鐘泰國一樣,而且價錢唔貴
值得一試
2019-06-25 45 瀏覽
今日咁啱去中環搵個朋友,經過蘭桂坊,見到想試好耐嘅cafe siam,就一於去試吓佢嘅晚餐。貫徹蘭桂芳特色,環境比較昏暗!一坐低侍應就拎咗碟蝦片過來,好香口!Cafe siam 喺一樓上面,裝修有東南亞風格,座位亦都十分寬敞。食物方面首先我哋叫咗一個炸軟殻蟹沙律,佢嘅沙律份量都幾大而且味道清新,係一個好開胃嘅前菜。主菜方面我哋分別叫咗一個糖醋豬仔骨,甜甜酸酸咁,豬仔骨亦都炆得好入味,平時鍾意食京都骨嘅人不容錯過。之後我哋亦都叫咗一個蝦頭膏海鮮炒飯,呢個海鮮炒飯用料十足而且蝦頭膏好香,簡直係絕配。而一向鍾意食椰苗既我就叫左一個蒜香椒絲炒椰苗,佢用咗泰式嘅香料加埋蒜同椒絲,令人欲罷不能。食完咁多主菜梗係要食一食個甜品,我哋叫咗一個椰汁雪葩,椰汁味香濃而且軟滑食完一個都唔會濟。總括而言,cafe siam 好適合朋友聚會同埋約埋三兩知己一齊享受一頓豐富嘅晚餐。
貫徹蘭桂芳特色,環境比較昏暗!

一坐低侍應就拎咗碟蝦片過來,好香口!

2019-06-17
2019-06-23 43 瀏覽
今日試咗蘭桂坊呢間泰國菜, 點完野食待應先會上一籃炸蝦片, 蝦片每一片都可以嗅到蝦肉既鲜香,食起黎仲好香脆明令咖喱配牛肉好特別,係甜甜地,好似有花生醬既香味,囉黎餸飯一流燒豬頸肉配青芒果沙律-豬頸肉清爽不膩而且爽口, 配上泰式青芒果沙律就更加醒胃香口又惹味冬蔭雞湯,湯料雖然只係有雞肉,菇菌同一D香料等但係湯水既酸、甜、辣度也調較得剛好,令人喝到停不了口,正!泰式燒鱸魚燒過後既鱸魚完全食到新鮮的魚肉味,肉質軟嫩細緻,還有淡淡的香矛等香料既清香味,叫左個新鮮椰青,大大個,好清甜,岩哂食完重口味清清口氣

叫左個新鮮椰青,大大個,好清甜,岩哂食完重口味清清口氣

2019-06-19 93 瀏覽
今天閒來無事到中環走走,記得朋友推薦過一間米芝蓮的泰國菜.位置不難找,直接搭電梯上去2樓.裡面格局不大左邊可以有9張桌子,另一邊沒有走過去看.天氣太悶熱,決定點一杯椰青+荔枝椰冰.椰青夠大夠甜夠冰,還有cafe siam的logo在上面很有特色.荔枝椰冰,滿滿的荔枝果粒在裡面配上淡淡椰子香氣.夏天絕對解暑一流.決定點個小吃拼盤,感覺麻雀雖小五臟俱全呀(有沙爹豬肉、蝦餅、炸春捲、還有葉子包雞.)沙爹醬很惹味,吃到粒粒花生,豬肉也很入味.蝦餅炸的火候干好,吃起來爽口彈牙.春捲一般,很普通.重點要說下葉子包雞(雞裡面有很多香料味道感覺精心醃製過)主食:椰漿焗飯,將椰汁與飯充分吸收,加上胡蘿蔔粒,提子乾 椰青肉去焗.我覺得椰奶會很重很香甜. 飯比較濕.不管如何蔬菜肯定要吃點:叫了個炒菜苗.用蒜蓉炒得好入味裡面還配有厚冬菇.最後甜品時間叫了芒果糯米飯+椰子雪芭芒果糯米飯下單的時候可以叫服務員椰子分開上,可以根據自己口味來加,糯米飯有紫米加白糯米,搭配吃.椰子雪芭用椰子殼裝著的雪芭,椰子味超級濃郁,如果喜歡椰子味的朋友重點推薦哦
今天閒來無事到中環走走,記得朋友推薦過一間米芝蓮的泰國菜.
天氣太悶熱,決定點一杯椰青+荔枝椰冰.

沙爹醬很惹味,吃到粒粒花生,豬肉也很入味.
蝦餅炸的火候干好,吃起來爽口彈牙.

最後甜品時間叫了芒果糯米飯+椰子雪芭

2019-06-19
  • 精選拼盤
  • 芒果糯米
  • 炸蝦餅
2019-06-14 1376 瀏覽
能開在中環的餐廳大都有不錯的裝潢,而cafe Siam也一樣,雖然簡約但不失fancy 感。泰菜價錢有貴有平,而這間算是定價相當合理了。點了6道菜,都只是$700左右。平均每道菜只是$100多一點點。這間餐廳的侍應主要都是泰國人,所以要用英語點菜啊!餐點部分飲品:Mango mango $58芒果莎冰,以甜味為主,但芒果味十分香濃,也沒有過多的碎冰刺激我脆弱的牙齦,不俗。前菜:燒豬頸肉伴酸子醬$128非常粉嫩好吃,一般地烤過,沒有過多醃料,加入泰式酸辣汁超開胃!雞絲蕉花沙律$98好有趣的口感吃法!香蕉花原來那麼爽口!帶一點點的微辣,雞肉沒有經過調味所以非常原始,咬下去口感不韌,跟甜辣的香蕉花很夾。主菜:紅咖哩燴燒鴨$138鴨肉非常正,帶有濃郁的鴨油香,紅咖哩完全不辣,卻帶超濃郁椰奶味,配泰式茄子跟菠蘿味道很好很juicy。如果可以少甜一點再加些鹽會更好吃。泰式炒通菜$90帶微甜的通菜份量超多!既爽脆又易入口,不過不夠咸也不夠辣,所以還是問侍應拿了一碟店家自製辣醬,正!冬蔭公炒飯$112這個飯調味不錯,甜中帶辣,可惜太稔身,大蝦的肉質也不夠紥實,如果可以改善一下會更好吃吧侍應服務態度良好

這間餐廳的侍應主要都是泰國人,所以要用英語點菜啊!

餐點部分

主菜:
紅咖哩燴燒鴨$138
泰式炒通菜$90
冬蔭公炒飯$112

侍應服務態度良好,有求必應,而且會因應桌子的大小而把上菜分幾階段,一直留意我們吃到什麼程度,這種細心很多店都沒有呢!隨便塞好塞滿就算了。
2019-06-13 56 瀏覽
估唔到蘭桂坊呢邊有一間咁高質嘅泰國餐廳😍不過場內比較係外國人居多🧐燈光昏暗加上播住注意柔和嘅音樂好relax☺️座位都夠闊落坐得舒服☺️首先上咗前菜小食炸蝦片先🦐呢個串燒真係必點!!!我就揀咗豬牛雞三種mix😍每個兩件本身已經燒得好香好入味😍仲要加上呢個充滿花生香,超濃郁嘅沙嗲醬,唔試嘅話一定會後悔🤤🥰點左芒果蝦米卷😍仲有新鮮芒果汁俾你地幾特別😍薄薄既米紙,包住爽口嘅生菜紅蘿蔔蝦肉同埋鮮甜嘅芒果肉,好fresh l既感覺🥳泰式糖醋豬仔骨呢個豬仔骨嘅感覺反而有少少似屋企煮嘅糖醋排骨,酸酸甜甜,肉質都唔錯👍🏻淨係望呢個椰青飯係咪好特別呢🤩呢個飯唔係虛有其表,裏面係真係有椰汁嘅,出邊真係未食過!勁好食!小小creamy得來又帶有椰香既清甜😋嘢飲方便就點左果汁同埋椰青❤️
估唔到蘭桂坊呢邊有一間咁高質嘅泰國餐廳😍

泰式糖醋豬仔骨

淨係望呢個椰青飯係咪好特別呢🤩

嘢飲方便就點左果汁同埋椰青❤️
2019-06-09 54 瀏覽
晚餐係蘭桂芳食,揀左呢間泰國餐廳。.餐廳環境氣氛很好,因我們食early dinner,所以餐廳未算多客人。.餐前小食 - 脆炸蝦片 配 特製辣醬.青檸蝶豆花梳打 - 泰國特有紫色既蝶豆花加上青檸片同埋泰國大象牌梳打水。.冬陰蝦湯 - 湯內有一隻大頭蝦切成4份,加埋大量草菇、香茅等香料,酸酸地微辣好開胃。.粉絲焗蟹煲 - 蟹有好多黃色既膏,蟹肉好飽滿、蟹鉗啖啖肉!係表面既粉絲有點乾,但底部既粉絲吸收左充滿蟹鮮味既醬汁....好好味,讚。.蒜蓉椒絲炒椰菜 - 有冬菇既炒椰菜苗,個人覺得菜苗比較硬。
晚餐係蘭桂芳食,揀左呢間泰國餐廳。
餐前小食 - 脆炸蝦片 配 特製辣醬

蒜蓉椒絲炒椰菜 - 有冬菇既炒椰菜苗,個人覺得菜苗比較硬。
2019-06-09
  • 粉絲焗蟹煲
2019-06-09 93 瀏覽
今天看完泰國電影去吧!女神兵團後,非常洗腦,對泰國事物特別迷戀,所以晚飯也選擇吃泰國菜。今晚我們去了中環的Cafe Siam嚐泰國菜,主要因為多年前吃過Cafe Siam覺得水準不賴,也方便我們飯後活動血拼一番。在等待餐點上桌的時候,先吃著蝦片,蝦片脆度十足,還有胡椒的香辣,嚐起來萬分過癮,讓人愈吃愈想吃,若不夠喉的話可沾點餐廳特調的辣醬,保證回味無窮。燒豬頸肉伴酸子醬是我們經常在泰國餐廳必吃之一,燒豬頸肉燒得脆中帶嫩,鮮甜味美,再搭配獨特酸香開胃的酸子醬,一吃便會愛上燒豬頸肉。椰子雞湯跟冬蔭蝦湯可謂齊名的泰國湯品,平常喝冬蔭功湯為主,今晚我們轉換口味喝椰子雞湯。椰子雞湯比冬蔭功湯溫和得多,酸而不嗆口,卻喝到各式香料另一番風味,雞肉毫不乾柴,椰子雞湯令人有種胃口大開的舒適感。我超好奇朋令咖哩是甚麼咖哩,所以點了來嚐過究竟,朋令咖哩不加一滴水,只用紅椰子奶和香料烹調,醬汁香濃滑順,椰奶味蠻重的。裡頭的咖哩豬肉好不柔嫩,上頭撒上香葉作咖哩配色,十分搶眼,亦感受到令朋咖哩的濃香。香辣乾炒河粉以大量鮮菇,粟米仔,彩椒,豬肉碎大火快炒,再加入香料,辣椒熱炒,乾炒河粉香氣四溢。油亮光澤的乾炒河粉超

燒豬頸肉伴酸子醬,椰子雞湯

燒豬頸肉伴酸子醬

椰子雞湯

朋令咖哩

香辣乾炒河粉以大量鮮菇,粟米仔,彩椒,豬肉碎大火快炒,再加入香料,辣椒熱炒,乾炒河粉香氣四溢。油亮光澤的乾炒河粉超級滑彈,鹹香中帶些惹味的香辣,讓人一口接一口吃過不停。
香辣乾炒河粉

我和朋友不約而同點了新鮮椰青喝,一大個冰涼的椰青,飽含天然清甜的椰青水,吃泰國菜果然不可缺少新椰青,既解辣又消暑。

新鮮椰青

芒果糯米份量不少,絕無偷工減料,黃澄澄的芒果肥嫩香甜,紫糯米軟硬適中富咬感,淋上濃郁甜蜜的椰汁,紫糯米倍添椰香,吃後令人大滿足。
芒果糯米

椰子雪葩真是原汁原味,雪葩以半剖的椰殼盛裝,十分奪目。椰子雪葩太優秀,我瘋狂地連挖幾口,絲絲的椰子絲在口腔漂浮著,雪葩綿密裡帶些質感,濃厚程度不在話下,好像在喝椰奶呢。
椰子雪葩
燒豬頸肉伴酸子醬,椰子雞湯
燒豬頸肉伴酸子醬
椰子雞湯
朋令咖哩
香辣乾炒河粉
椰子雪葩
難得有個空閒既Leisure Wednesday☺️趁今日小肥放假假🐷🙇🏻‍♂️日頭搵朝九晚五既朋友食個Dinner就最好不過😆適逢有朋友介紹呢間Grand Style既泰菜🇹🇭😋還掂近近地一於黎食個泰式晚餐啦😆🍴位於中環蘭桂坊附近既Cafe Siam🐔喺中環站D1出口行過黎亦十分方便😆呢度以Grand Style既環境設計☺️店內掛著充滿特色既舊照片藝術亦盡顯風格☺️以Grand Style作主題🤪🤘🏻亦煮出高質素既泰式食材及小食☺️🔥🇹🇭食野之前先嘆下小肥最愛既Asahi生啤🤤夏日解暑Chill下一流🤤🍺精選拼盤以雞肉串燒、炸蝦餅、香蘭葉包雞以及脆炸春卷四款主打配搭亦夠哂豐富🤤😋炸魚餅炸得酥脆帶出微微鹹香之餘🐟🤤脂肪比例均勻既雞肉串肉質滑嫩燒得入味😋🍢🐔而以薄皮包住滿滿餡料既春卷高溫炸香🤤配合檬粉木耳及豬肉等餡料😋增添更多口感及鮮香之餘😆🌯以香蘭葉包住烤焗煮雞至嫩滑味香更是特色之處😋🐔燒豬頸肉青木瓜沙律豬頸肉配以茅香醃製燒得夠香夠入味之餘🤤肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太油膩🤤🐷沙律灑上蔥蒜增添增多口感之餘😋爽脆既青木瓜絲口感一流配合酸甜汁更為開胃🤤粉絲焗蝦煲雖然賣相較為一般🙉🙇🏻‍♂️但口感味
難得有個空閒既Leisure Wednesday☺️

食野之前先嘆下小肥最愛既Asahi生啤🤤
夏日解暑Chill下一流🤤🍺
Asahi

精選拼盤
以雞肉串燒、炸蝦餅、香蘭葉包雞
以及脆炸春卷四款主打配搭亦夠哂豐富🤤😋

配合濃郁蒜味鹹香Q彈既粉絲更是一絕夠哂惹味🤤🍜

2019-06-05
Asahi
2019-06-05 76 瀏覽
蘭桂坊除左有好多酒吧之外,原來有一間泰菜館幾好食傢咼。Cafe Siam原來係米芝蓮推薦嘅食府之一,一定係質素嘅保證。餐牌上有好多款菜式選擇,當然平時食開嘅菠蘿炒飯、芒果糯米飯都一定有啦。飲品我地分別叫左strawberry sensation同埋fruit smoothies。兩杯個賣相雖然好似,但味道係不同。strawberry sensation士多啤梨味好重,好好味。而fruit smoothies就香蕉味多dd。叫左碟Pad Thai,呢度用蛋包住d金邊粉,食落多d層次。另外,金邊粉味道十足,好醒胃,食唔停口。招牌炒大蝦都好值得大家叫,因為炒出黎非常香,蝦肉炒完亦然好嫩滑,熟度剛剛好,非常好食。甜品點小得芒果糯米飯呀,椰汁配上糯米飯同紅米,係一個非常好嘅配搭。

• 泰式炒金邊粉包蛋
吃正宗的泰國菜不一定要去九龍城,位於中環蘭桂坊旁的「Cafe Siam」既有優雅的環境,亦能做出質素不錯的泰菜。雖然這裡的侍應均為外國人,需用英文溝通,但餐牌有中英翻譯,點菜也沒有難度。燒豬頸肉伴酸子醬 ($128): 豬頸肉是必食推介,燒至外層香脆,但肉質是極其幼嫩而有豐富肉汁,甚至比正宗的泰國餐廳更為出色,酸子醬惹味,與豬頸肉十分搭配。泰式燒鱸魚 ($228): 鱸魚不打鱗放粗鹽燒,魚肚亦放了不少泰式香料一同燒製。相比烏頭,鱸魚的肉質更為滑嫩,而且味道鮮甜。泰式炒金邊粉包蛋 ($110): 此蛋包金邊粉是十分地道的泰國菜式,味道微甜帶酸,很有泰國風味,內有蝦肉、乾豆腐及花生碎等等。椰汁西米糕 ($65): 上層是香幼甜美的椰汁,而下層是西米糕,椰味濃郁,蠻好吃。

2019-05-30