Rosewood嘅餐廳相當有名氣,BluHouse絕對係其中之一。裝修好靚,黑白磁磚地板、雲石枱、藤椅,感覺真係好似喺意大利。空間感好足但好應聲,傾計要好大聲。Pizza al “testo” $268比起Pizza,更加似麵包上面鋪滿配料。麵包皮薄香脆,入面係大大個氣泡,濕潤且輕盈,充滿麥香。表面係火箭菜,滿滿嘅24個月巴馬火腿,加埋整個布拉塔芝士。配搭經典之餘,火腿鹹香簡直係昇華麵包麥香。麵包控必叫,但pizza控可能要失望了。Rigatoni alla Carbonara $238風乾豬面頰肉煎到極脆,單食超級鹹。卡邦尼汁係蛋黃、Pecorino羊奶芝士,加黑胡椒,羊奶味濃郁而恰到好處,但肉嘅油香未夠濃,而且Rigatoni本身唔夠索汁。Pistachio white chocolate Eclair $40閃電泡芙外殼偏軟但唔濕,餡料係白朱古力開心果,味道夠濃又好滑。我本身唔鍾意唔脆嘅泡芙,所以我唔推薦。*Vanilla cream Maritozzi $48包身雪凍而且偏乾,餡料係雲呢拿忌廉。朋友食完,表示係嘉頓忌廉包😂
bread  basket

Pizza al “testo” $268
Pizza al “testo”

Rigatoni alla Carbonara $238
Rigatoni alla Carbonara

Vanilla cream Maritozzi $48

2024-04-23
Pizza al “testo”
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝Rosewood人氣意大利菜🇮🇹必試Carbonara粗通粉☺️多款意式甜品🍰Pizza🍕望完一輪揀好款再order😍❞Bookmark左位於Rosewood G/F既意大利菜好耐啦 主要比佢既pizza櫃同甜品櫃吸引☺️可以行出去望完一輪先order🤭😝環境光猛優雅 不過感覺似半foodcourt比較嘈雜 但慶祝生日如果坐Sofa位影相都唔錯!😬🎉🍝𝐑𝐢𝐠𝐚𝐭𝐨𝐧𝐢 𝐀𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $238 (4.5/5)意粉好有咬口al dente🤤醬汁creamy每舊意粉內外都包滿晒 充滿芝士鹹香 面頭既guanciale風乾豬面頰厚身 香脆充滿油香☺️✨🍕Pizza試左2款~呢度既pizza唔大份 切左4塊 望個樣都唔好expect pizza dough既口感會點啦 就係普通香脆麵包咁🤣主要食款啦~🥓𝐆𝐮𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 $110 (4/5)呢款冇蕃茄醬 上面有蘑菇🍄脆卜卜既薄豬頸肉片🥓同焦糖洋蔥🧅鹹甜的幾好食!🍅𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 $98 (3.5/5)呢個就比較普通 就係蕃茄加mozzarella cheese 然後發現點鮮我地呢個margh
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒

Margherita

🥓𝐆𝐮𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 $110 (4/5)

🍅𝐌𝐚𝐫𝐠𝐡𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚 $98 (3.5/5)
呢個就比較普通 就係蕃茄加mozzarella cheese 然後發現點鮮我地呢個margherita冇basil羅勒葉❓❓🌿☹️

Polpo  E  Olive

🐙𝐏𝐨𝐥𝐩𝐨 𝐄 𝐎𝐥𝐢𝐯𝐞 $260 (4/5)
八爪魚份量多 新鮮爽口!充滿橄欖油香☺️

Tiramisu

☕️𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮 $118 (4.5/5)
呢度既tiramisu鮮黃色 厚身重蛋奶香 lady fingers咖啡味超香濃😋係好食既tiramisu!朋友話同pici的好似 但性價比就當然冇咁高啦~

Assorted Desserts

🧁𝐀𝐬𝐬𝐨𝐫𝐭𝐞𝐝 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭𝐬 (𝟒𝐩𝐜) $𝟏𝟓𝟖
呢度有勁多款香港唔常見既意式甜品 擺晒出黎比你望完再揀! (因為絕大部份睇完個名都唔知係咩😂)大部份$40一件 可散叫~黎到一定要留肚食甜品! 🥰

▪️𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝘾𝙖𝙣𝙣𝙤𝙡𝙞 ❤️
▪️𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙀𝙘𝙡𝙖𝙞𝙧 ❤️
▪️𝘿𝙞𝙥𝙡𝙤𝙢𝙖𝙩𝙞𝙘𝙖
▪️𝙏𝙤𝙧𝙩𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙤𝙩𝙩𝙖 𝙀 𝙋𝙚𝙧𝙚

試晒唯一兩款開心果味既甜品 奶油泡芙Éclair同Cannoli✨開心果味香濃💚同行朋友們一食都發出「um~!!!」(是肯定的聲音🤣👍🏻)Éclair泡芙比Cannoli好食!

Diplomatica類似拿破崙 兩層酥皮夾住custard cream 我覺得有點太甜🫣最後Torta Ricotta係羊奶芝士忌廉蛋糕 帶鹹香味道特別😳(未必人人岩食~)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍BluHouse
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_意大利菜 #joys_pasta
Bread
Polpo  E  Olive
Assorted Desserts
  • POLPO E OLIVE
  • MARGHERITA
  • Guanciale
  • Basket Bread
2024-02-09 2953 瀏覽
係Rosewood酒店嘅意大利餐廳BluHouse一直係我checklist之中✅室外有signature藍白色打卡位,而室內就好比意大利地道餐館一樣,頗有情調。呢晚終於有機會嚟試試,甫進內即見到一排放滿唔同品種、size嘅芝士、火腿,仲有售賣意粉、醬汁、橄欖油嘅corner。一行8人可以試勻餐廳唔同前菜、肉類、薄餅、意粉、甜品,可以大快朵頤🤰🏻聽過坊間對餐廳嘅評價好壞參半,但自己試過之後覺得大部份菜式味道都係水準之上,以酒店餐廳嚟講人均消費亦唔太貴,不妨一試😛🧀手工意大利芝士拼盤有幾款芝士,由濃至淡食起,品嚐唔同風味。沾少少蜂蜜又幾特別😗😗🐙八爪魚橄欖沙律八爪魚超級軟腍,配以橄欖油,簡單好食😋🥩意式生牛肉片混合黑安格斯牛肉、茶樹菇、巴馬臣芝士等,經典意式前菜。🍕傳統烤圓形薄餅薄脆pizza鋪上大量火箭菜、24個月parma ham,仲有一大舊完整嘅burrata cheese,呢個配搭就咁睇已經夠煞食。切開即滲出流心芝士醬😍😍香滑嘅芝士加上少少鹹香嘅火腿,口感味道皆豐富👍🏻🦞龍蝦闊條麵Sharing plate,有原隻加拿大龍蝦,闊條麵al dente口感不錯,龍蝦雖啖啖肉但肉質較韌

🧀手工意大利芝士拼盤

🐙八爪魚橄欖沙律
八爪魚超級軟腍,配以橄欖油,簡單好食😋

🥩意式生牛肉片
混合黑安格斯牛肉、茶樹菇、巴馬臣芝士等,經典意式前菜。

🍕傳統烤圓形薄餅

🦞龍蝦闊條麵
Sharing plate,有原隻加拿大龍蝦,闊條麵al dente口感不錯,龍蝦雖啖啖肉但肉質較韌😅係全晚最為失色嘅菜式。

🍗招牌燒雞
原隻烤走地黃油雞非常大隻🤣先以鹽水醃製6小時,再以明火慢烤,我食咗雞胸部份,肉質都夠嫩滑juicy💦又少許油香又唔會太油膩。雞皮烤得夠油潤👏🏻

🐟風味燴鱈魚
好少可魚類菜式如此深得我歡心🥰魚肉嫩滑到不得了,幾近融化口中。鮮味就唔算好食到,但勝在完全唔腥👍🏻

🥩紅酒燴牛面頰
牛面頰燴到超級無敵腍身,一切即化😻😻融係口中嘅口感一流。加上濃郁嘅紅酒汁,無得輸😽

🥦橄欖油炒西蘭花

🍰甜品
甜品可以去出面嘅甜品櫃慢慢睇慢慢揀,款式又多又靚🤩大部分都係意式經典甜點,仲有gelato🍨Tiramisu好濕潤,好香咖啡酒味😙沾上開心果碎嘅脆筒唧入西西里檸檬餡,酸爽醒胃。拿破崙cream cake帶點士多啤梨醬都唔錯。其他大部份味道都幾好,不過大部份款式都有唔少cream比較膩,建議每人share少少已經好夠🤪

🥂白酒

人均消費:$650
推介指數(10分為滿分):8分

2024-02-07
位於尖東Rosewood酒店裡的意大利餐廳,由意大利主廚主理,味道正宗價格親民,所以餐廳非常熱門,一位難求。 餐廳裝修開陽有格調,部分位置更可飽覽維港景色,日頭光線十足休閒寫意。🌇- Basket Bread 🥖免費附上的酸種麵包,外皮煙靱內裡軟糯,可配上意大利Galateo & Friends, Passepartout的初榨橄欖油及黑醋,果味濃郁口感飽滿。- Insalata Di Frutti Di Mare HK$298 🦐🥗聖誕特別菜式海鮮沙律,材料有新鮮虎蝦,魷魚,墨魚,八爪魚,青口,虎蝦鮮味十足肉質結實,魷魚墨魚爽口彈牙,八爪魚柔軟,再配上微酸的醃蔬菜,加入果香橄欖油發甜羅勒調味,香氣十足味道鮮甜,胃口大開。- Rigatoni Alla Carbonara HK$238 🍝經典卡邦尼粗管通粉,由簡單的材料煮成,非常考餐廳功力,粗管通粉口感al dente有蛋香,用上風乾豬面頰面炸香取其油脂及煙燻香氣,再加入蛋黃及綿羊芝士掛汁,醬汁口感輕盈味道濃郁,風味一絕。- Ragu HK$110 🍕Pizza Al Taglio 正宗羅馬方形薄餅,明火焗製,餅底有厚度,但口感香脆輕

- Basket Bread 🥖

Insalata Di Frutti Di Mare

Ragu

- Ragu HK$110 🍕
Pizza Al Taglio 正宗羅馬方形薄餅,明火焗製,餅底有厚度,但口感香脆輕盈,加上油潤肉丸,又拉絲又香濃Mozzeralla及Parmesan cheese,配上羅勒香氣,味道有層次風味十足。

Paloma Amara

- Paloma Amara HK$140 🍹
BluHouse的signature cocktail, 以Tequlia為基調,加入西瓜及葡萄柚清新爽甜,再以檸檬氣泡水調配,口味清新輕盈,係紅白酒以外的好選擇。
紀念日
Insalata Di Frutti Di Mare
Ragu
Paloma Amara
  • Octopus Salad
Bookmark 左呢間喺Rosewood樓下嘅意大利🇮🇹餐廳好耐,雲石佈置幾靚,晚餐好好氣氛,適合慶祝生日/紀念日🍾️ 🌟🍝 Rigatoni Alla Carbonara $238呢個係signature嘅粗管意粉食落煙韌而且外面裏面都包滿醬汁,carbonara 嘅cheese味香濃,風乾嘅豬肉嘅好香油脂味口感香脆😋🍕Pizza Margherita $98Pizza 方形細細份,餅底有厚度麵粉香突出而且食落脆底又有啲煙韌,topping 嘅番茄🍅同mozzarella 🧀 羅勒🌿香就比較普通😛🥩Braised Beef Cheek, Root Vegetable Mushroom, Red Wine $398紅酒🍷炆牛面頰肉好冧身,草菇味濃咗啲我就覺得唔太夾,會想配薯蓉多啲😗🐖Porkchetta $320烤乳豬外皮香脆肉好冧,不過味道上啖左啲一般🙉🌟🍞Bread Basket 餐前麪包好有驚喜,暖暖地帶啲煙韌同麥香☺️ 配埋橄欖油同黑醋is good~🌟Tiramisu $98好rich好濕潤軟滑,朱古力🍫粉同咖啡☕️嘅香味都好啱啱好😍🌟Chocolate cake (生日附送)

🍕Pizza Margherita $98

🐖Porkchetta $320
烤乳豬外皮香脆肉好冧,不過味道上啖左啲一般🙉

🌟🍞Bread Basket

🌟Tiramisu $98

🌟Chocolate cake (生日附送)
估唔到訂位嗰陣specify左慶祝生日,餐廳除咗幫我哋喺甜品寫birthday message, 仲另外送左件cake比我哋🥰 朱古力味好香濃蛋糕濕潤有少少nuts好正😋

📍 BluHouse
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地舖
🍽️ 8.1/10

@jan_foodiary
#janfoodiary_西式 #jandoodiary_意大利菜 #janfoodiary_尖沙咀 #janfoodiary_celebration
Bread  basket
Pizza  Margherita
Rigatoni  Alla  Carbonara
Braised  Beef  Cheek,  Root  Vegetable  Mushroom
Porkchetta
Bread  basket
Pizza  Margherita
2024-04-13 117 瀏覽
BluHouse is a great Italian restaurant in the Rosewood hotel! The whole restaurant is very big and spacious and I love how you can see them variety of dishes and walk around while choosing what you want from the menu. They have so many different things to choose from and everything we ordered was very good. The portions are also the perfect size. It is also classy yet still casual at the same time which is a great vibe for either a nice dinner or a casual dinner.
Polpo  e  olive
Pizza  al  “Testo”
Red and yellow peppers
Free  range  yellow  chicken (half)
Deep  fried  zucchini
Assorted  mini  pastries
Polpo  e  olive
Pizza  al  “Testo”
Red and yellow peppers
Deep  fried  zucchini
Assorted  mini  pastries
  • ROTISSERIE CHICKEN
  • Roasted yellow chicken
  • Assorted mini pastries
2024-04-13 83 瀏覽
慶祝朋友升職,揀咗喺rosewood一間出名嘅意大利餐廳。本身以為同一般意大利菜一樣冇咩特別。但入到去感覺好舒服好chill,旁邊仲有專賣甜品嘅corner,好多人都外賣甜品。呢間意大利餐廳價錢適中,我哋叫咗兩個main course一個前菜。估唔到好有驚喜,個碟八爪魚好好食好有𡁻口推薦一定要叫,燒雞配薯仔好大份兩個女仔都食唔晒,個長通粉加炸左煙肉成個配搭好match,唯一遺憾係無係甜品corner。超級推薦!
2024-04-06 184 瀏覽
因為朋友推薦 前日同家姐姐夫來這餐廳用餐 同時感到非常期待 入座後,我便離座想先觀看一下甜品櫃 然後再看看放有pizza同沙律的櫃 過程中兩次遇到同一服務員 第一次我已禮貌地表示想先觀察看看 叫她不用理會我 到第二次 她的態度讓我感受到她不希望我在店內到處行走(過程中我沒有阻礙到任何人哦)我就算了先返回座位 之後我同家姐都想食雪糕 便行出去買 但負責雪糕位的員工面向店外的位置 我同家姐便行出店外 打算她會看到我們 但我們行去店外後 她同樣只顧著忙著整理自己的位置 而沒有理會站著外面的我們 當時只有我們 沒有其他客人 由於店外是隔著玻璃 我地難以叫到她 家姐就放棄了 正當我想回座位時 剛巧聽到有客人都表示想食雪糕 我便跟在這位客人身後買雪糕 一開始我先表示想試一試一款雪糕先 但該位員工臉上完全沒有笑容的問我我要咩size 雪糕 我再表示想先試味再決定 她再重覆問我要咩size 雪糕 我再三跟她說我想先試味道再決定要咩size 她立刻黑臉加相當不情願般的給我試食 當下我的感受是我真心係想買雪糕 但她的態度讓我失去想食雪糕的興致 食完這餐飯後 感受是食物沒有預期般好 熱門八爪魚沙律味道沒有評論咁好 味道好像怪怪地 可能自己少食唔清楚味道 pizza是不錯的 但隻豬肉太乾身 味道一般 皮太韌 好失望 作位坐立於高級酒店下的餐廳 食物同服務質素本應比其他的更為理想 但可惜並沒有 所以真的不要怪為何沒有人留港消費 最慘係食完當晚 我地三個都肚屙 屙足一整日(昨日)無法去上班 呢餐飯真係夠難忘
#港女覓食到尖沙咀今次晚餐就揀左去瑰麗酒店地下嘅Blu House用餐🤤之前食過Bayfare Social西班牙菜。✨Octopus Salad $268屬於冷盤,八爪魚🐙份量都多,香草味同橄欖油混合在一起。✨Guanciale Pizza $110切成4小件的Pizza,熱辣辣上枱。香軟的Pizza餅皮上面有脆口的豬頸肉,另外亦都有洋蔥和蘑菇在面頭。✨Rigatoni Alla Carbonara $238芝士味香濃嘅長通粉,醬汁creamy可以令長通粉掛汁,另外通粉麵上有義式風乾豬面頰肉,食落咸香,配合長通粉一齊食可以令味道再提升。食完主食,點可以唔叫甜品呢~✨Tiramisu $118香滑咖啡味濃的Tiramisu,會令人一口接一口地食🤤✨ Assorted Mini Pastries 4 pc $158可以出玻璃櫃自己點小蛋糕🧁出面都有超過20款可供選擇。細細件放係玻璃櫃睇落好靚,每一件都想試😍最後揀咗👇🏻PISTACHIO GANNOLI:開心果味道香濃,值得一試ORANGE MILK-CHOCOLATE ECLAR:橙香味朱古力唔會太甜,食落好香滑。Eclar的皮連GAN
#港女覓食到尖沙咀
今次晚餐就揀左去瑰麗酒店地下嘅Blu House用餐🤤
之前食過Bayfare Social西班牙菜。

✨Octopus Salad $268
屬於冷盤,八爪魚🐙份量都多,香草味同橄欖油混合在一起。

✨Guanciale Pizza $110

✨Rigatoni Alla Carbonara $238

食完主食,點可以唔叫甜品呢~

✨Tiramisu $118
香滑咖啡味濃的Tiramisu,會令人一口接一口地食🤤

可以出玻璃櫃自己點小蛋糕🧁出面都有超過20款可供選擇。
細細件放係玻璃櫃睇落好靚,每一件都想試😍
最後揀咗👇🏻
ORANGE MILK-CHOCOLATE ECLAR:橙香味朱古力唔會太甜,食落好香滑。Eclar的皮連GANNOLI的煙韌。
STRAWBERRY CREAM CAKE: 個人覺得比較普通,Cream較多
LEMON TART:酸甜適中嘅檸檬撻留到最後先食,會精神為之一振。

✨總結
人均消費💸:$490/1人(餐廳需收加一服務費)
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
質素:🌕🌕🌕🌕🌑

🍴 BluHouse (尖沙咀)
📍尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地舖

::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::
#hkfoodie#eat#gathering
#food #foodphotography #foodblogger #foodstagram #instafood #hkfood #foodpics #photooftheday #foodie #foodlover#foodholiceatdiary #foodielife
2024-03-31 128 瀏覽
Rosewood Bluhouse帶來一種優雅且舒適的用餐體驗,融合現代與傳統元素,創造出獨特的氛圍。菜單上的每一道菜都展示了廚師對細節的關注和對味道的深刻理解。從前菜到主菜,再到甜品,每一道都有其獨特的風味和創意,令人回味無窮。服務方面,Bluhouse的員工體現出專業與友善,細心照顧每位顧客的需求,使整個用餐體驗顯得無懈可擊。不論是商務宴請還是親朋聚會,Rosewood Bluhouse都是一個極佳的選擇,它不僅僅是一家餐廳,更是一個享受美食與美好時光的地方。卡邦尼通粉的表現是令人印象深刻的。這道經典意大利面採用了濃郁的奶油醬汁、鹹香的培根塊,和頂級的帕瑪森乳酪,每一口都是滋味豐富且口感層次分明。醬汁的濃厚與通心粉的彈牙完美結合,展現了真正意式風味的精髓。它的味道既濃郁又不失細膩,令人無法抗拒。至於甜品,Bluhouse同樣表現出色。無論是輕盈的提拉米蘇、口感豐富的巧克力慕斯,還是季節限定的水果塔,每一款都有其獨特魅力。提拉米蘇層次分明,咖啡與馬斯卡彭起司的完美融合,帶來絲絲甜意中的微微苦澀;巧克力慕斯則是口感綿密,巧克力的濃郁香氣在口中綿延不絕;水果塔則以酥脆的塔皮和新鮮水果搭配
至於甜品,Bluhouse同樣表現出色。無論是輕盈的提拉米蘇、口感豐富的巧克力慕斯,還是季節限定的水果塔,每一款都有其獨特魅力。提拉米蘇層次分明,咖啡與馬斯卡彭起司的完美融合,帶來絲絲甜意中的微微苦澀;巧克力慕斯則是口感綿密,巧克力的濃郁香氣在口中綿延不絕;水果塔則以酥脆的塔皮和新鮮水果搭配,清新爽口,為餐點劃下完美句點。每款甜品都讓人感受到Bluhouse對食物的用心和創意。

2023-06-10
2024-03-28 173 瀏覽
第一次過嚟呢度食,餐廳嘅裝修都好靚,侍應亦都好有禮貌,服務態度亦都很好,帶住BB去食座位都坐得舒服,當日安排咗四人枱俾我哋,BB可以坐喺梳化位,當日我哋試咗呢個卡邦尼,仲有Pizza,最後試咗兩款蛋糕,所有嘢都好好食
所有嘢都好好食
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥🔥位於瑰麗酒店內的西餐廳BluHouse,主打意大利菜,由土生土長的Chef Gionvanni主理,無論由餐前麵包、前菜、主菜、配菜小食,以及甜品,都富有濃厚的意大利風情。再加上五星級酒店的頂尖服務質素,以及舒適的用餐環境,但訂價只是中等水平,難怪有不少忠實的客人支持。BluHouse, the Italian restaurant located within the luxurious hotel, prides itself on providing a rich Italian dining experience overseen by the native Chef Giovanni. From the complimentary sourdough bread to appetizers, main courses, side dishes, small bites, and desserts, each dish embodies a deep Italian flair. This culinary ex

BluHouse, the Italian restaurant located within the luxurious hotel, prides itself on providing a rich Italian dining experience overseen by the native Chef Giovanni. From the complimentary sourdough bread to appetizers, main courses, side dishes, small bites, and desserts, each dish embodies a deep Italian flair. This culinary experience is complemented by the top-notch service quality one would expect from a five-star hotel, within a comfortable dining environment, all offered at moderate pricing, attracting a loyal clientele.

餐前麵包 - Bread (免費 Free)

酸種麵包外表香脆,又不會太硬,麵包非常富有彈性,用手大太按下去後也能回彈,配以橄欖油及意大利黑醋享用,味道層次更豐富

The sourdough bread is crisp on the outside yet not too hard, with a wonderfully elastic texture that bounces back when pressed. Served with olive oil and Italian balsamic vinegar for enhanced richness in flavor.
餐前麵包 - Bread

慢煮雞肉沙律($188)
INSALATA DI POLLO

通常沙律會給人淡而無味的感覺,但這個正好是相反。非鮮新鮮的羅馬生菜,充滿蔬菜的田園風味,Parmesan芝士味道濃郁,增添了菜色的咸香,再加上鯷魚的鮮味,已令到沙律的味道非常豐富。最值得一讚是雞肉,廚師用了慢煮方法烹調,不會失去肉的鮮味,而且還保留了嫩滑的口感

Contrary to the typical bland salad perception, this salad is exceptionally rich in flavors. Featuring fresh romaine lettuce with a garden-fresh vegetable taste, the addition of Parmesan cheese enhances the savory profile, while the anchovies contribute to its overall richness. Notably, the slow-cooked chicken retains its freshness and tenderness, adding a smooth texture.
慢煮雞肉沙律 - INSALATA DI POLLO

煙肉卡邦尼煙囪粉($238)
RIGATONI ALLA CARBONARA

看起了很普通的菜式,但不是每間餐廳都能做得好,很多時候都會給人膩的感覺,但這個煙囪意粉放涼了後,意粉也不會黏著一堆分不開來,可見廚師出色的功架。至於味道方面,Guanciale Pecorino Romano Cheese及蛋汁混在一起的醬汁,掛在煙囪意粉上,醬汁的分量剛好,而煎得香脆,增加了整碟意粉的咸香味

Though a seemingly ordinary dish, not every restaurant can execute it well. The pasta stays separated and does not clump together, showcasing the chef's skill. The Guanciale Pecorino Romano Cheese and egg sauce coat the rigatoni perfectly, offering a crispy finish and an added savory taste to the dish.
煙肉卡邦尼煙囪粉 - RIGATONI ALLA CARBONARA

炸蝦及魷魚 ($328)

用料非常新鮮,不過蝦的份量比魷魚少,建議比例更平衡會好些。至於味道方面,魷魚充滿了鮮味,而蝦肉亦十分彈牙,還有清新的青瓜,由於炸粉不會太厚,所以香脆得來又不會太油膩

Featuring fresh ingredients, this dish presents delicious squid with a balanced crispy coating without being overly greasy. The shrimp offers a firm texture, and the fresh cucumber adds a refreshing touch.
炸蝦及魷魚 - FRITTURA DI GAMBERI E CALAMARI

意大利芝士蛋糕 ($118)
TIRAMISU

來到意大利餐廳,甜品當然一定要點Tiramisu,這個當然也沒有令人失望,入口已感受到如絲一般的幼滑口感,而底部的咖啡非常香濃,但又不會給人苦澀的感覺,餐廳還會為生日的朋友寫上生日的祝福

Ending the meal with a classic Tiramisu dessert, this rendition provides a silky-smooth texture upon the first bite. The bottom layer's coffee flavor is rich yet not overly bitter, complemented by a birthday message for special celebrants.
意大利芝士蛋糕 - TIRAMISU

DOC Vermentino Di Sardegna 2022 ($98 每杯 per glass)

是次由於吃肉類不太多,所以便選了白酒作配搭,卻出奇地配合。這款白酒的味道很容易入口,又不會太酸,aftertaste 有淡淡的士多啤梨味,而且放久了後味道亦不會有太大的改變

Pairing well with a white wine due to the minimal meat dishes, this white wine offers a easily palatable taste with a slight strawberry aftertaste that remains consistent through the meal.

蘋果汁 ($58)
Apple Juice

單看這個顏色,便知道這並非普通的盒裝果汁,喝下去覺得似是冷壓果汁,蘋果味非常香濃又不會太甜

Presented in a non-traditional color, this freshly pressed apple juice offers a rich yet not overwhelmingly sweet apple flavor.
DOC Vermentino Di Sardegna 2022 ($98 per glass) & 蘋果汁 ($58) Apple Juice

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥🔥

✅每款食物都各有特色,而且口感十分好,味道亦十分突出,看得出廚師是有用心去做配搭
Each dish stands out with unique characteristics and excellent textures, while flavors are notably distinct, showcasing the chef's meticulous approach to pairings.

❌食物款式的選擇不算太多,雖然不油膩,但部分菜式如正宗意大利菜一類,味道偏咸
Although the menu selection is not extensive, the food is not greasy, but some dishes, typical of authentic Italian cuisine, tend towards saltiness.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥🔥

✅裝修富有外國風情,而且坐位與坐位之間有充足的空間,讓客人的更高的私穩度
The foreign-inspired decor provides ample spacing between tables, ensuring a higher level of privacy for guests.

❌餐廳的入口較為隱蔽,可能要花些時間尋找。另外,如果晚上客人較多的話,有時會有些嘈吵
The restaurant's entrance is somewhat hidden, requiring some time to locate. Additionally, during peak hours, noise levels may rise slightly.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥🔥

✅服務非常好,待應生會向客人介紹菜式,及提醒客人點了的菜式份量會否太多,亦會細心安排客人享用完前菜後才送上主菜,非常細心週到,而且對菜式及酒的特色也十分熟悉
Service is excellent, with waitstaff introducing dishes, advising on portion sizes, and attentive to timing, ensuring appetizers are complete before serving main courses, displaying adept knowledge of menu items and beverages.

❌無Nil

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥🔥

✅平日有午市套餐提供,價格相宜。不過,就算是晚上單點菜單訂價亦不太高,所以十分超值
Weekday lunch set menus are budget-friendly. Even at regular dinner prices, the menu is reasonably priced, offering great value for the dining experience.

❌無Nil
2024-02-22
生日
餐前麵包 - Bread
慢煮雞肉沙律 - INSALATA DI POLLO
意大利芝士蛋糕 - TIRAMISU
由佢開業嘅時候已經一直想去試,今次終於有機會了🥳網站book枱時間只有18:00/18:15/18:30/20:00入座,我地揀咗20:00。食飯當日嘅下午,要偷水職員打電話過嚟可以提早俾到枱,咁我就即時改做19:30 (最後朋友提早19:00到都照俾佢提前入去)Service好好💯帶位、拉凳樣樣齊👍🏻食物亦非常有水準,staff見到我地準備食完嘅時候就會主動行埋嚟俾個甜品Menu俾我地,同我地介紹Tiramisu係餐廳嘅signature dish🍨 餐廳設計好靚好match,當日比較少人所以坐得好舒服,亦很適合傾計💬🐙Polpo E Olive (⭐️9/10)Signature嘅八爪魚橄欖沙律🐙🫒整得好彈牙又容易咬好好食😋必點👍🏻🍕Margherita (⭐️7/10)有別於其他餐廳,呢度用嘅係fresh Brasil (個人覺得唔錯但未必個個接受到新鮮Brasil嘅味道)👅Pizza餅皮夠軟熟👍🏻睇落去好似細細塊,但食完之後都幾飽🍝 Rigatoni Alla Carbonara (⭐️6/10)可能因為前面已經食得開始飽,Carbonara並沒有特別驚喜🙈 粗管通粉口感al den
由佢開業嘅時候已經一直想去試,今次終於有機會了🥳

🐙Polpo E Olive (⭐️9/10)
Polpo E Olive

🍕Margherita (⭐️7/10)
Margherita

可能因為前面已經食得開始飽,Carbonara並沒有特別驚喜🙈 粗管通粉口感al dente,咬進通粉中亦有香濃芝士汁從中流出嚟爆汁的感覺,不過個人覺得有少少膩🤏🏻
Rigatoni Alla Carbonara

🍮 Tiramisu (⭐️9/10)
見staff介紹就叫嚟試下😋
幾鍾意佢濃郁的酒味,口感幼滑👍🏻

🍰Torta Caprese (⭐️5/10)
杏仁蛋糕配自選口味嘅Gelato🍨蛋糕屬於硬嘅嗰種唔算太甜,算係正常發揮🙌🏻

🍸Watermelon Fizz
🍸Elderflower Drop (⭐️9/10)
唔想飲酒所以嗌咗兩杯mocktails🥂Elderflower Drop檸檬味好出,酸酸地幾開胃😆

整體experience好好👍🏻下次會再revisit😍
2024-02-21
Polpo E Olive
2024-02-15 757 瀏覽
繼續Rosewood餐廳之旅,繼上次Holt’s 後,再來了Bluhouse對上一次應該是一年多前,感覺新鮮感為先,今次再訪一個人入座又看看午餐怎樣…HK$388. 午市套餐包前菜/主食/甜品餐飲(另計)當日先來是酸種包比對上一次係好食了,起碼做到外脆內軟熟⭐️⭐️⭐️前菜選了肉丸pizza感覺芝士有拉絲感,肉丸咬在口也多汁,批底吃下去是脆脆的⭐️⭐️⭐️⭐️主菜要上牛面頰額外加上HK$50. 肉質好稔且肉味濃,如果配菜上可多一點應該更開心⭐️⭐️⭐️⭐️甜品可自由選配兩款在(窗櫃)內,花多眼亂當日便揀選了雜果撻及栗子泡芙,兩款都不俗,不太甜是主要的加分位⭐️⭐️⭐️⭐️★整體當日用餐體驗是滿意,回頭欲高★此店有加一服務!

HK$388. 午市套餐包前菜/主食/甜品餐飲(另計)
當日先來是酸種包比對上一次係好食了,起碼做到外脆內軟熟
⭐️⭐️⭐️
餐包
肉丸pizza
牛面頰
雜果撻及栗子泡芙
★整體當日用餐體驗是滿意,回頭欲高★
此店有加一服務!
肉丸pizza
牛面頰
雜果撻及栗子泡芙
這次三刷𝐫𝐨𝐬𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝旗下的這家意大利餐廳~質素一如以往的好❤️店員超級好服務,從𝟐點坐到𝟓點𝐤𝐞𝐞𝐩住有𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞⏰(𝐏.𝐒. 義大利𝐦𝐞𝐧𝐮看不懂建議𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐜𝐡官網有中文𝐦𝐞𝐧𝐮的🤣)(𝐊𝟏𝟏會員裡面的新世界會員可以有𝟗折記得𝐬𝐡𝐨𝐰 𝐐𝐑 𝐜𝐨𝐝𝐞使用)——— ✤ 𝐃𝐈𝐀𝐕𝐎𝐋𝐀意式辣肉腸薄餅|$𝟏𝟏𝟎第三次𝐄𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞這款𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚,簡直是必點~𝐀𝟓 𝐬𝐢𝐳𝐞 𝐩𝐢𝐳𝐳𝐚份量剛剛好!𝐍𝐝𝐮𝐣𝐚意式辣肉腸惹味🌶️搭配半融𝐌𝐨𝐳𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞,整體質感實在出色❤️必叫!✤ 𝐏𝐎𝐋𝐏𝐎 𝐄 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄 八爪魚橄欖沙律|$𝟐𝟔𝟎沒想到這個𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝這麼𝐢𝐦𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐯𝐞,必點!🐙厚切的八爪魚腳稍微烹調過,口感彈牙爽口,肉質厚實無比,海鮮味濃郁,份量超大份!搭配了𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠橄欖🫒,並用橄欖油調味💚✤ 𝐂𝐀𝐑𝐂𝐈𝐎𝐅𝐈𝐍𝐈 羅馬風味雅枝竹|$𝟖𝟖大家有吃過𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐡𝐨𝐤𝐞𝐬嗎?又名洋蓟心~質地柔軟而嫩滑,不會過於纖維質或硬,味道鮮美且獨特(個人挺喜歡的,友人則𝐦𝐚𝐦𝐚𝐝𝐚𝐲)✤ 𝐆𝐔𝐀𝐍𝐂𝐈𝐀𝐋𝐄 豬頸肉薄餅|$𝟏𝟏𝟎𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚味道普通~搭配了粉
———
✤ 𝐃𝐈𝐀𝐕𝐎𝐋𝐀意式辣肉腸薄餅|$𝟏𝟏𝟎

✤ 𝐏𝐎𝐋𝐏𝐎 𝐄 𝐎𝐋𝐈𝐕𝐄 八爪魚橄欖沙律|$𝟐𝟔𝟎

✤ 𝐂𝐀𝐑𝐂𝐈𝐎𝐅𝐈𝐍𝐈 羅馬風味雅枝竹|$𝟖𝟖

✤ 𝐆𝐔𝐀𝐍𝐂𝐈𝐀𝐋𝐄 豬頸肉薄餅|$𝟏𝟏𝟎
𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚味道普通~搭配了粉紅色的酸甜焦糖洋蔥🧅

✤ 𝐁𝐔𝐑𝐑𝐀𝐓𝐀 𝐃𝐈 “𝐀𝐍𝐃𝐑𝐈𝐀” 水牛芝士沙津|$𝟑𝟒𝟎
我們是為了這個𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝而來的🥹𝟐𝟓𝟎𝐠 𝐁𝐮𝐫𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞
的份量實在無人能及🥹一切開就看到柔軟滑順的乳酪傾盤流出,𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲口感醇香,混合火箭菜並加上黑椒、橄欖油簡單調味,即可享受其單純乳脂美味,

✤ 𝐑𝐀𝐆𝐀𝐓𝐎𝐍𝐈 𝐀𝐋𝐋𝐀 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀卡邦尼長通粉|$𝟐𝟑𝟖
同樣𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞之選😆綿滑細膩的粗長通粉口感煙韌𝐐彈,麥香味濃郁!金黃色的醬汁濃郁無比,用上蛋黃、鹹香肥美的風乾豬肉粒(油脂感滿滿🐖)、羊奶芝士作為配料。

✤ 𝐓𝐈𝐑𝐀𝐌𝐈𝐒𝐔|$𝟏𝟎𝟖
一如以往的綿密細滑無比,酒味相當香濃🍰

✤ 𝐂𝐀𝐏𝐏𝐔𝐂𝐈𝐍𝐎|$𝟓𝟐
人頭點了一杯咖啡☕️綿密醇厚的奶泡~搭配一旁的𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬鬆化無比🍪
  • Octopus Salad
  • pizza