2023-11-23 330 瀏覽
朋友生日想揀間環境唔錯既餐廳黎食揀左BLUHOUSE一黎會上左麵包先有Olive oil 同vinegar比你沾黎食我地叫左Octopus salad好味 魷魚好大隻不過佢重橄欖味如果唔中意食橄欖既朋友要留意返Rigatoni alla carbonara呢個一定要試 佢用左長通粉整所以好掛汁而D煙肉都非常之香 配埋粉食一流Pizza Ragu芝士好多 有蕃茄醬加埋肉粒個餅底外脆內軟生日嗌甜品仲會寫字同有蠟燭添好適合慶生既餐廳
朋友生日想揀間環境唔錯既餐廳黎食

個餅底外脆內軟

生日嗌甜品仲會寫字同有蠟燭添
好適合慶生既餐廳
2023-11-22 325 瀏覽
Octopus salad 的份量比想像多,有咬口但不會太硬,非常推介這前菜!Pizza中規中矩,餅底偏脆身,芝士很香。Carbonara是招牌菜,煙肉juicy、醬汁香濃,但多吃感覺有點膩。Tiramisu都是中規中矩,略嫌咖啡未夠濃。

Pizza中規中矩,餅底偏脆身,芝士很香。

Tiramisu都是中規中矩,略嫌咖啡未夠濃。
2023-11-05
2023-11-19 440 瀏覽
瑰麗酒店 歐陸風裝修風格品嚐意大利的地道風味🐙八爪魚橄欖沙律 (配特級初榨橄欖油和海鹽)🍕意式辣肉腸薄餅 (香腸冷切肉、醃洋蔥、日曬番茄乾)🍝卡邦尼長通粉 (蛋黃、風乾豬肉及羊奶芝士)一直想抽時間book 去, 見朋友生日就先預約了, 雖然即場冇整個蛋糕買入, 但都可以湊蛋糕仔waffle ,夾餅仔,服務員幫手在碟上寫上祝賀說話~⭐️五星為滿分環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️總括: Full service
瑰麗酒店 歐陸風裝修風格
品嚐意大利的地道風味
🐙八爪魚橄欖沙律 (配特級初榨橄欖油和海鹽)
🍕意式辣肉腸薄餅 (香腸冷切肉、醃洋蔥、日曬番茄乾)
🍝卡邦尼長通粉 (蛋黃、風乾豬肉及羊奶芝士)

⭐️五星為滿分

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
總括: Full service

2023-11-15 390 瀏覽
Blu House 放係我個想去食嘅餐廳list度好耐了,今次本人生日飯終於去試下。八爪魚橄欖沙律好食!呢個水牛芝士係最驚喜,超級好食!龍蝦闊條麵,正常Porchetta 烤脆皮豬,普通味道沒有驚喜黃油雞,正常味道沒有驚喜朋友仲訂埋佢隔離Rosewood蛋糕,直接送去餐廳唔使自己拎。另外order 咗Tiramisu,都係普通。 可能對佢期望過高,反而覺得除2個冷盤之外,其他食物同味道都冇驚喜,好普通。。。

八爪魚橄欖沙律好食!

呢個水牛芝士係最驚喜,超級好食!

龍蝦闊條麵,正常

Porchetta
烤脆皮豬,普通味道沒有驚喜

黃油雞,正常味道沒有驚喜

另外order 咗Tiramisu,都係普通。

2023-10-09
生日
  • Octopus Salad
2023-11-08 454 瀏覽
今次同男朋友慶祝1周年,所以想揀一間有氣氛既餐廳慶祝,所以有揀左呢間bluhouse因為之前睇食評環境都好好,今次去完果然無揀錯,入到去地方好大 燈光暗暗的 而且近海,如果你揀outside係對住個海旁食,不過我地揀左inside坐,廢事吹亂個頭 哈哈,今次揀3樣都係網上比較推介😋😋😋章魚沙律,煙肉芝士pizza, 煙肉長通粉全部都好好味,最後嗌甜品 當中tiramisu真係大家一定要試,食過甘多間 佢地既tiramisu真係超級好食,好creamy 不過佢個底比較濕 如果中意比較乾身可能未必岩,埋單加一$1100,以呢個質素同環境呢個價錢真係好值得各位去一次
2023-11-08
紀念日
  • tiramisu
  • Octopus  salad
  • Diavola Pizza
2023-10-30 913 瀏覽
Rosewood入面有幾間餐廳都好受歡迎今日就嚟到主打意大利餐嘅Bluhouse🇮🇹$388 per person可以揀一個前菜+一個主菜+一個甜品🍽️兩個人餐前仲有三片麵包🍞🥖可以落olive oil同埋醋但本豬就略嫌佢有啲硬同乾身(⁎⁍̴̆Ɛ⁍̴̆⁎)ANTIPASTI✧ Prosciutto e melonePresentation雖然唔係捲住嗰種但係擺盤都好靚只係食嗰陣容易跌落嚟哈蜜瓜嘅甜配搭火腿嘅咸🍈🥓滿滿嘅幸福感╰(*´︶`*)╯♡✧ Pizza話說本豬之前都有嚟食🍕今次覺得個進步好大好大可能因為今次係趁佢一上菜即食個餅外脆內鬆軟芝士total有兩層底層輕鬆拉絲🧀面層buffalo cheese軟軟地又另一種口感然後呢個pizza都有ham~SECONDI✧ Rigatoni alla carbonaraBluhouse嘅carbonara好特別唔係好似出面咁用幼意粉🍝而係用粗管同埋處理得偏硬身煙肉切得偏大嚿同煎得出咸香🥓而且個芝士蛋黃汁做得好thick🍳絕對唔係creamy嗰種聞說呢種先係正宗嘅意大利煮法~✧ Guancia di manzo (+$50)牛面頰燜得好腍身🧏🏻‍♀️個
Rosewood入面有幾間餐廳都好受歡迎
今日就嚟到主打意大利餐嘅Bluhouse🇮🇹
兩個人餐前仲有三片麵包🍞🥖
可以落olive oil同埋醋
但本豬就略嫌佢有啲硬同乾身(⁎⁍̴̆Ɛ⁍̴̆⁎)
ANTIPASTI
個餅外脆內鬆軟
芝士total有兩層
底層輕鬆拉絲🧀
面層buffalo cheese軟軟地又另一種口感
然後呢個pizza都有ham~
Pizza
而係用粗管同埋處理得偏硬身
煙肉切得偏大嚿同煎得出咸香🥓
而且個芝士蛋黃汁做得好thick🍳
絕對唔係creamy嗰種
聞說呢種先係正宗嘅意大利煮法~
Rigatoni alla carbonara
✧ Guancia di manzo (+$50)
牛面頰燜得好腍身🧏🏻‍♀️
個汁都幾重口的
本豬就覺得同薯蓉菇菇唔是太夾🍄🥔
Guancia di manzo
DOLCI
✧ Selection of 2 mini pastries
甜品人嘅天堂—花多眼亂嘅甜品櫃o(≧v≦)o
開心果控豬豬揀咗pistachio cannoli💚
應該從張相睇得出個開心果醬餡做得好濃厚
而且面頭少量砂糖做到沙翁感覺好正!

另一個就揀咗friut tart扮下健康🍇🍒
Fruit tart之中又可以再揀想要進雜莓定青提等等🍇
個tart皮就普普通通酥皮啦🥧
Custard做得唔太甜唔太稀幾好
✧ Tiramisu (+$50)
唔值加$50..
本豬冇食過啲tiramisu係咁
個mascarpone cheese做得好powdery
唔知係咪cut cost唔想落咁多cheese/ 蛋黃呢…
食到好漏finish唔到成個
唯一唔太喜歡嘅係唔包coffee or tea
要另外散嗌
如果唔係嘅話$388加一有齊成set性價比都ok~
2023-10-20
Prosciutto e melone
Pizza
  • pizza
2023-10-13 574 瀏覽
琴日同屋企人慶生🥰 嚟咗好popular嘅 Bluhouse💙 環境同食物都好靚🤩 好啱打卡📷Rigatoni Carbonara (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)Rich and savory, Rigatoni Carbonara offers a creamy, indulgent experience with the perfect balance of salty Guanciale, Pecorino Romano cheese, and a touch of black pepper.Guanciale Pizza (⭐️⭐️⭐️⭐️)Delivers a unique and flavorful experience, with the rich, salty taste of the cured pork beautifully paired with melted cheese.Roasted Chicken Half (⭐️⭐️⭐️)Features soft potatoes and earthy mushrooms that enhance the savory flavors of th

Guanciale Pizza (⭐️⭐️⭐️⭐️)

Roasted Chicken Half (⭐️⭐️⭐️)
Features soft potatoes and earthy mushrooms that enhance the savory flavors of the chicken, creating a satisfying and well-balanced dish.
不知不覺,Rosewood已經成為咗我嘅飯堂, 第二次到訪 BluHouse,兩次都係會朋友慶祝生日而黎🥰鍾意佢CP值夠高!見到呢個Menu,中午就已經想開飲😂先來一個餐包🍞🌿POLPO E OLIVE呢個絕對係必點嘅菜式,八爪魚口感非常軟腍,旁邊配有橄欖,非常清新嘅一道菜色😍🌿MEZZI PACCHERI AI FRUTTI DI MARE以海鮮及蕃茄醬一起煮成嘅pasta,味道偏向清新,酸酸甜甜好開胃👍🏻🌿PIZZA - MARGHERITA呢款係以素菜為主,以羅勒、蕃茄及芝士做材料,食材非常新鮮,雖然係素食,但味道非常香濃🥰🌿PIZZA - RAGU另一款pizza,就以肉丸、羅勒及芝士為主,加入肉丸又有另一種風味☺️最後選了幾款甜品作最後結尾,因為加上生日牌係我哋嘅主要目的😂最後甜品係食唔晒要打包返屋企嘅☺️個人最鍾意佢哋嘅Tiramisu,口感非常軟滑,酒味亦不算很濃烈,易於入口,實在令人回味😋

見到呢個Menu,中午就已經想開飲😂

先來一個餐包🍞

🌿POLPO E OLIVE

🌿PIZZA - MARGHERITA

🌿PIZZA - RAGU

2023-10-01
朋友為我慶祝生日🎂Book咗呢間位於尖沙咀K11 Musea,Rosewood 餐廳之一嘅Bluhouse 💙有住過瑰麗酒店嘅人都知,大理石係佢哋最突出最經典嘅設計元素。今日一入到餐廳,同樣比佢啲大理石吸引住。環境非常之歐陸式!我哋唔算太肚餓,所以叫咗個八爪魚沙律丶翠玉瓜丶薄餅。冇叫到Lunch set😛八爪魚沙律🐙好好食!八爪魚一啲都唔韌,而佢呢個沙律唔係配沙律菜係配搭橄欖🟢🟢送酒一流👍👍另外個翠玉瓜個樣好似燒茄子咁😹😹食落去我會咁形容👇🏻👇🏻好似平時食漢堡包夾喺中間嗰塊酸青瓜🥒呢個未必人人啱食😝跟住個Pizza簡直係出色到不得了!個薄餅🍕係厚底但係可以烤到好脆口😍😍😍Pizza 一定要食!飲品就侍應推介咗兩杯signature season cocktail 🍹 🍸另外都有叫咗幾份甜品食,我覺得佢哋啲甜品總括嚟講全部都唔會太甜,甜到1至10分,我諗佢係屬於3分😌而且細細件,會不知不覺食好多件😂😂另外呢間餐廳除咗戶內,仲有戶外。我呢日見到好多人買雪糕坐喺出面食🍦下次都要試吓。呢一間極力推介俾大家💙❤️無論服務,環境,定係食物都非常出色🥳
朋友為我慶祝生日🎂
Book咗呢間位於尖沙咀K11 Musea,
Rosewood 餐廳之一嘅Bluhouse 💙
有住過瑰麗酒店嘅人都知,
大理石係佢哋最突出最經典嘅設計元素。
今日一入到餐廳,
同樣比佢啲大理石吸引住。
環境非常之歐陸式!
我哋唔算太肚餓,
所以叫咗個八爪魚沙律丶翠玉瓜丶薄餅。
冇叫到Lunch set😛
八爪魚沙律🐙好好食!
八爪魚一啲都唔韌,
而佢呢個沙律唔係配沙律菜係配搭橄欖🟢🟢
送酒一流👍👍
另外個翠玉瓜個樣好似燒茄子咁😹😹
食落去我會咁形容👇🏻👇🏻
好似平時食漢堡包夾喺中間嗰塊酸青瓜🥒
呢個未必人人啱食😝
跟住個Pizza簡直係出色到不得了!
個薄餅🍕係厚底但係可以烤到好脆口😍😍😍
Pizza 一定要食!
飲品就侍應推介咗

另外都有叫咗幾份甜品食,
我覺得佢哋啲甜品總括嚟講全部都唔會太甜,
甜到1至10分,我諗佢係屬於3分😌
而且細細件,會不知不覺食好多件😂😂

另外呢間餐廳除咗戶內,仲有戶外。
我呢日見到好多人買雪糕坐喺出面食🍦
下次都要試吓。

呢一間極力推介俾大家💙❤️
無論服務,環境,定係食物都非常出色🥳
2023-09-27 441 瀏覽
餐廳整體環境良好,用餐氣氛輕鬆,食物質素也不錯。首先,我嘗試了這道意大利生牛肉薄片。牛肉和火箭沙律菜也10分新鮮,雖然沒有什麼令人驚喜的地方,但是作為頭盤已經很不錯。主菜方面,我嘗試了他們的招牌燒雞。招牌燒雞用鹽及rosemary醃製,略嫌唔夠入味。但是皮脆,而且選用了走地雞,用料方面實在不錯喎。另外,我嘗試了蕃茄醬海鮮意粉,簡直同喺意大利式冇分別!識落爽口彈牙,海鮮新鮮。最後,以甜品tiramisu 作結。酒味十足,為晚餐畫上圓滿嘅句號。
餐廳整體環境良好,用餐氣氛輕鬆,食物質素也不錯。

2023-09-20 637 瀏覽
相信大家對於BluHouse都唔陌生,佢係Rosewood其中一間食意大利菜嘅餐廳,前排慶祝生日去咗食~前菜有Margherita同Polpo e Olive。我見基本上去BluHouse嘅人都會點Polpo e Olive,食八爪魚最驚就係太奀,好似食膠咁,但呢度嘅就無呢種感覺,反而係好有咬口,令人食完一舊再緊接另一舊!意大利餐廳少不了手工意粉!嚟之前已經有聽過人講呢個$250嘅carbonara,所以點咗佢試吓有幾巴閉🤭 佢嘅蛋黃味好濃郁,再配上豬肉非常惹味,用粗長通粉嚟整都好有口感!另外一個spaghetti就對我嚟講無咩特別知道Rosewood Butterfly Pastry嘅甜品好高質,所以抱好大期望嚟食BluHouse嘅甜品,果然無令我失望,兩款mini pastries唔單止個樣靚,仲好好味,甚至可以話好味過main dish。下次有機會再食嘅我會想試埋個tiramisu,始於食意大利菜點可以唔食tiramisu!!!Weekday Set Lunch $388 pp with additional 10% service charge▪️Polpo e Olive▪️Ri

▪️Polpo e Olive
▪️Rigatoni Alla Carbonara
▪️Margherita
▪️Spaghetti Pomodoro e Basilico
▪️Vanilla Cream Maritozzi

📍BluHouse
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店地下
2023-06-09
2023-09-15 453 瀏覽
i have been to all the restaurants in rosewood and each of them is remarkable in their own unique way. bluhouse for me is a casual dining italian restaurant. it offers quality traditional italian dishes at a reasonable price, a selection of cocktail which is sufficient for all casual dinners, as well as a wide selection of dessert. the front entrance of the restaurant allows a short walk along the habour before and after dinner and the atmosphere was generally good whenever I visit this place. their "pizza" was remarkable because it is unlike the traditional pizza which is large with thick dough. the pizza here is more like a small bite with 6 pieces. the cold cut platter with cheese selection was also good for people who have a difficult time in choosing dishes. spring chicken and the carbonara were also dishes that I enjoyed because despite being traditional and simple, it is often time the dishes that determines between a good or bad chef. overall a good value dinner considering the atmosphere was at a high level!
2023-09-10 513 瀏覽
Bluhouse係一間價錢中等既意大利菜餐廳 ~今次約埋朋友黎食生日飯☺️ 提提大家想黎之前最好booking定位先~我地叫咗Divaola Pizza、Rigatoni Carbonara同Tiramisu,兩個女仔既lunch黎講算岩岩好~比較係食佢既環境多啲😬裡面既風格好適合影相叫咗餐點之後會先附上餐包,可以點橄欖油同黑醋食~先講下Divaola Pizza ($110),Pizza底餅鬆軟彈牙,唔算好厚,配上蕃茄醬,辣肉腸同芝士等等。整體算ok 但偏鹹小小~另外叫左Rigatoni Carbonara ($238),呢個係意大利經典菜式~Rigatoni通心粉煮得偏硬了小小😬,個人比較中意軟小小,配上濃郁嘅蛋黃醬同煙肉粒,味道濃厚香濃。最後,Tiramisu ($108)係個完美嘅結尾,店員幫手寫左生日牌☺️。佢嘅質感好綿密,入口即化。咖啡同朱古力嘅層次感同甜度剛剛好,唔會太甜👍🏻。環境風格好適合影相打卡總括而言,Bluhouse係一間值得推薦嘅意大利菜餐廳。如果你鍾意意大利菜,可以嚟Bluhouse試下!
Bluhouse係一間價錢中等既意大利菜餐廳 ~

叫咗餐點之後會先附上餐包,可以點橄欖油同黑醋食~

環境風格好適合影相打卡

2023-09-10
2023-09-09 453 瀏覽
📍Rosewood酒店高質意大利菜 - BluHouse Food rating: 7.5/10 ⭐️ ✔️餐廳環境吾錯,食物水準都比想像中好,尤其carbonara同octopus salad ✔️餐廳職員好細心,見我朋友叫左嗰杯酒但冇咩飲到,主動埋黎免費offer另一款酒比佢飲✔️除咗正餐仲有大量甜品供應,我同朋友都叫左幾款黎試,最推薦係Tiramisu!FOOD:-Polpo e olive (Octopus salad) $230(🔥Highly recommended!! A great appetiser) -Rigatoni alla carbonara $238(🔥Highly recommended!! Love how chewy it is!)-Porchetta (“Ariccia” style roasted pork) $298DRINKS:-Hazelnut old fashioned (forgot the price TT, it’s ard $1XX, worth to try!!)
📍Rosewood酒店高質意大利菜 - BluHouse
Food rating: 7.5/10 ⭐️

FOOD:

-Rigatoni alla carbonara $238

DRINKS:
呢間以意大利風為主題嘅餐廳有rosewood一如既往嘅服務態度同其他入面嘅餐廳唔同嘅係入到去感覺有種business casual唔係bayfare嘅三五知己小酌飯局感反而似係俾職場人士去聚會嘅地方算係令我感受到每間餐廳唔同嘅定位Italian cold cut platter 係推介嘅可能我本身鍾意食火腿同salami 佢有六款唔同部位嘅cold cut 夠薄唔油唔過鹹唔過肥好優秀Pizza揀咗Margherita 味道唔錯但唔好對個薄餅底有要求份量較細可以嗌到多啲唔同類型就算兩個人食都唔會話太多Carbonara 係粗長款通粉唔太掛汁雖然啲豬肉粒整得好香但蛋黃同芝士味唔係好夠濃平時食開嘅會heavy啲呢個偏清淡可能太正宗所以我唔識欣賞仲嗌咗個炸魷魚🦑同炸蝦🍤不過味道就正常發揮冇乜特別甜品會有venchi 嘅雪糕同其他gelato比起可以自己揀嘅small pastryTiramisu 相對幾好食值得一試整體嚟講我下次再去rosewood嘅話我會揀返bayfare social 無論係嘢食同vibe都比較啱我🤎
呢間以意大利風為主題嘅餐廳
有rosewood一如既往嘅服務態度