2024-03-25 303 瀏覽
2024年3月15日 星期五呢日突然間早咗收工,所以就係中環街市行下,因為翻新咗之後都無乜機會嚟過,同以前真係好唔同,多咗好多舖頭同餐廳,而且有冷氣行得好舒服咁岩見到有呢一間泰國甜品餐廳,之前已經試過佢其他分店,不過冇諗到原來仲開埋甜品,見到裏面嘅裝修好有特色,一枱一凳都好似去咗泰北嘅感覺咁,而且燈光好柔和餐廳嘅門面已經放咗凍櫃,裏面放滿咗形形色色嘅甜品,全部賣相都好吸引,有原裝同一個咁賣,價錢唔算太貴最後我選擇咗呢一個香芒熱情果香茅忌廉蛋糕返屋企同屋企人分享,賣相好特別,好似以前嘅中式糕點咁,買嘅時候店員仲好貼心提醒我記得要一個鐘頭內拎返到屋企,因為蛋糕冇落防腐劑,驚佢既忌廉外層會慢慢開始溶返到屋企食完飯已經急不及待由雪櫃拎出嚟食用,一切開就見到裏面嘅蛋糕分開一層層,整得好出色,味道酸酸甜甜,唔會太過膩,而且冇諗過百香果同香茅會咁夾,香茅味慢慢喺口中散發開,同時間都食到芒果同百香果嘅味道,互相配合,完全顛覆咗我對蛋糕嘅印象,竟然可以用香茅作為配料!!
2024年3月15日 星期五

2024-03-15
外賣自取
$100 (其他)
2天前 0 瀏覽
上次食過士多啤梨蛋糕就念念不忙,行開中環街市就決定要再買回家食,今次想試生果造型的餅,生果像真度十分高,可以堂食,什至堂食都有咖啡可以選擇❤️自成一方,坐得十分寫意👍芒果慕絲麻糬蛋糕:很可愛的芒果做型,頂展仿似把芒果切成一格格,另外切開芒果一半會看到慕絲和麻糬在內裡,芒果味十分香濃,而且麻糬够煙靭。椰子慕絲麻糬蛋糕:椰青的外型十分特別,朱古力棒作飲管,連椰子蓋也可以開,陣陣的椰子味,開蓋後會見到椰青水和冰,十分可愛

之前喺餐廳食過呢間,覺得幾好食,原來中環街市都有佢哋嘅蛋糕店,Happy Friday就買返兩件做下午茶啦🤩椰子慕絲造型蛋糕🥥每啖慕絲都好滑,有淡淡嘅椰香,唔會太甜;蓋嘅下面同蛋糕嘅底部都有大大啖麻糬,口感非常煙韌豐富;而插住喺蛋糕入面嘅係一條朱古力條,味道幾濃郁芒果慕絲麻糬蛋糕🥭之前喺餐廳堂食都食過~幾好食,而且外賣唔洗加一所以要翻兜一下🤣賣相好吸引,好似一個真嘅芒果咁,晶瑩剔透,味道酸酸甜甜,唔會太甜,有芒果味又唔會好假👍🏻

椰子慕絲造型蛋糕🥥

芒果慕絲麻糬蛋糕🥭

5天前 0 瀏覽
最近經過中環街市,看到這家店,突然記起上次品嚐過他們的蛋糕,所以買了兩個回去品嚐芒果慕絲麻薯蛋糕 $78 先品嚐了芒果慕絲麻薯蛋糕,造型ok,吃起來像芒果布丁,內有一大塊軟綿綿的麻薯,底部還有少量蛋糕,喜歡吃芒果的人可以考慮買泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 $52蛋糕外形有趣,模擬士多啤梨。蛋糕內部分成三層,分別有海綿蛋糕、士多啤梨慕絲和士多啤梨醬。吃起來又酸又甜,士多啤梨醬中、果肉和士多啤梨慕絲,味道算清新

芒果慕絲麻薯蛋糕 $78

泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 $52
6天前 0 瀏覽
行行下中環見到呢間蛋糕店d蛋糕造型好得意,例如有榴連,芒果等造型,而家有唔同尺寸可以選擇,可以根據自己需要購買,店舖內有個區域可以比即場食用嘅客人坐低慢慢食,我同朋友就share一件好可愛嘅榴連慕絲麻糬蛋糕,另外再買一個4吋泰國青檸士多啤梨慕蛋糕番公司慶祝同事生日。造型係有兩隻由慕絲同啫喱整成嘅士多啤梨,外層係朱古力,上面舖滿朱古力脆脆,一切開見到有幾層,士多啤梨慕絲香甜幼滑,蛋糕質感濕潤鬆軟,士多啤梨酸酸甜甜,一次過食多重口感。

2024-05-09 0 瀏覽
提早同母親大人慶祝母親節,佢話今次叫我唔好再買蛋糕,食厭左大集團的。為左博大人一笑,聽同事話,去買左一個迷你的小蛋糕!店面唔算好大,蛋糕款式十分吸睛,有精緻及玩味造型為主,小巧可愛款式好多。見唔少人都買左立體榴槤造型,好別緻。#泰式椰子慕絲咖啡蛋糕白皑皑的蛋糕,以朱古力海綿蛋糕和泰式咖啡奶油為主,有一陣清淡的咖啡香味,外層是香滑椰子鮮奶油配上椰子酒,入口軟綿,好岩我媽的口味!份量岩岩好,夠4個人食!媽咪好開心,話生日都可以再試其他款,其實佢想食,又唔使等生日!下次買Mini cake俾佢再試下先得。

#泰式椰子慕絲咖啡蛋糕

• 泰式椰子慕絲咖啡蛋糕
喺中環街市見到呢間泰式甜品造型幾特別,同事就話要就買黎試吓!榴槤慕絲麻糬蛋糕$88甜品造型師真係好厲害,可以整返成個榴槤死為蛋糕🎂咁!見到個樣已經好吸引!一打開個盒已經香噴噴,榴槤味湧晒出嚟食慾大增~~中間除咗榴槤味嘅蛋糕,仲有麻糬好煙靭!椰子慕絲造型蛋糕 $78真係個外型整到椰青咁!好吸晴,未食已流口水🤤,打開個椰青蓋入邊仲有超大粒麻糬!椰青身體部份都有大麻糬非常煙靭有口感又唔太甜!好正!🍱Asok Thai Cake (中環)📍中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

榴槤慕絲麻糬蛋糕$88

椰子慕絲造型蛋糕 $78

🍱Asok Thai Cake (中環)
📍中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖
2024-05-07 0 瀏覽
行過見到啲造型咁cute ,真係忍唔住買返兩件返屋企食。佢哋有唔同嘅生果造型,有榴槤又有士多啤梨,最後揀咗芒果同埋椰青。望親啲原來呢間係Asok Thai Cake,應該都係同阿叔泰麵、Asok Thai Garden 同一老闆。芒果慕絲麻糬蛋糕🥭先試呢個芒果,芒果味好甜同好濃,芒果有啲似芒果布甸,入邊仲有一大舊軟腍腍嘅麻糬,只係有少少蛋糕墊底。如果鍾意食芒果嘅,呢個就啱晒佢啦。椰子慕絲造型蛋糕🥥開頭以為有好濃嘅椰子味,但原來唔係反而係淡淡嘅椰奶香,支飲管係黑朱古力,入邊都有啲麻糬同埋蛋糕。呢個蛋糕嘅做型就更加神似,仲有一個放大版可以買俾朋友生日開心一下

芒果慕絲麻糬蛋糕🥭

椰子慕絲造型蛋糕🥥
2024-05-06 0 瀏覽
Asok Thai Cake位於中環街市內,店內雪櫃有多款像真度好高嘅蛋糕,個個造型精緻,賣相💯,有別於傳統蛋糕, 口味創新,個個都想試~🎂泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 4”$238最後揀咗個顏色以粉紅色為主嘅蛋糕,賣相超可愛🥰 造型好似個盤栽咁,外層以白朱古力圍邊,面頭鋪滿朱古力脆脆,蛋糕內有三個層次:海綿蛋糕、士多啤梨慕絲同士多啤梨醬,海綿蛋糕口感濕潤,整體食落酸酸甜甜,士多啤梨醬食到果蓉,慕絲口感滑順,就算慕絲比例多,但食完都唔覺膩。

🎂泰國青檸士多啤梨慕絲蛋糕 4”$238

2024-04-29 26 瀏覽
經過中環街市,見有一間泰國主題嘅蛋糕店,裝修幾有泰國風情,買左個椰香芒果麻糬蛋糕戶,切開層次幾靚,蛋糕入口軟滑,整體主要重芒果香甜味,最上層係非常之滑又厚實的忌廉擠花好靚,整個蛋糕都不太甜,最外層係芒果慕士,中間仲有芒果果肉,味道幾夾,夾心層的手工麻糬好煙韌,椰子奶凍的口感好soft,Small size 4吋蛋糕,啱哂兩個人食,唔洗怕食唔哂,下次會想試吓其他造型嘅蛋糕,有榴蓮、芒果、椰青,佢啲蛋糕仔都好得意,又無平時咁悶。
2024-04-28 18 瀏覽
喺中環街市見到呢間甜品店店面好有度假風🪵望一望甜品櫃仲特別 有好多仿真造型嘅精緻甜點 原來係主打泰式cake🇹🇭店員推薦兩隻人氣款式 分別係椰青、芒果細細件 但整得好精緻 好似袖珍水果咁🧡椰青🥥味道比較清香 芒果🥭較重果甜 食落口感有啲似慕絲 又有啲果凍 幾特別 兩件入面原來都有麻糬 煙韌又拉絲😀仲有榴連、士多啤梨、原碗船麵、原杯泰式奶茶等等造型嘅mini cake🥰全部都好得意另外有原個蛋糕🎂每款都好吸引🤩

喺中環街市見到呢間甜品店店面好有度假風🪵

店員推薦兩隻人氣款式 分別係椰青、芒果
細細件 但整得好精緻 好似袖珍水果咁🧡
椰青🥥味道比較清香 芒果🥭較重果甜

另外有原個蛋糕🎂每款都好吸引🤩
2024-04-25 14 瀏覽
雪白的蛋糕,外層是香滑椰子鮮奶油配上椰子酒,入口軟綿,加上杏仁朱古力海綿蛋糕和泰式咖啡奶油,散發出淡淡咖啡香,大滿足Asok Thai Cake(中環)📍中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖Shop 121, 1/F, Central Market
2024-04-22 26 瀏覽
呢間餐廳喺尖沙咀有分店,之前都同啲女仔朋友去食過,瘋狂打卡,所以聽到當中環呢度開咗一間蛋糕舖,梗係要搵機會幫襯吓啦!佢嘅位置就係喺中環街市嘅一樓,好方便,買完之後即刻可以去中環啲餐廳度慶祝生日。其實唔好睇小呢度細細個舖位,裝修都擺咗好多心機,好有泰國風情。另外呢度都超級多款蛋糕可以揀,每一款個樣都勁靚,我睇咗一陣之後最尾揀咗要椰香芒果麻糬蛋糕。首先就係好鍾意佢個淡黃色,加埋上邊係小清新嘅裝飾,唔會太花巧。後來到食嘅時候都好有驚喜,唔會太甜,啲cream夠smooth,而且麻糬都十分之厚!

2024-04-22 18 瀏覽
朋友話想行下中環於是就去左中環街市附近閒逛,行行下見到一間好靚既蛋糕店感覺好似去左泰國咁,又有D歐陸FEEL既樹幹座位,佢有好多款唔同既精緻甜品蛋糕而且造型都好靚,有D造型仲好似椰青同士多啤梨咁不過我地想買一個完整既返屋企食,所以最尾選擇左我最愛既TIRAMISU蛋糕,呢個蛋糕好精緻4吋細細個同朋友食岩岩好,而且佢唔會好苦同好膩,口感係好軟熟同埋都有咖啡味,但就唔會好似出面食既咁苦,芝士份量同海綿蛋糕岩岩好,食落好CREAMY。

2024-04-20 18 瀏覽
˗ˏˋ 椰香芒果麻糬蛋糕 𝘼𝙨𝙤𝙠 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝘾𝙖𝙠𝙚 ´ˎ˗又踏入芒果當造的季節,鮮甜芒果踏上椰香奶油,超級開胃醒神!中間加入了芒果熱情果凍同麻糬夾心,有口感之餘,味道亦顯層次夾層:椰子奶忌廉Coconut whipping cream椰子酒Coconut Liquor芒果慕斯Mango Mousse芒果百香果果凍Mango Passion Fruit Jelly椰子Panna Cotta麻糬 Mochi中環街市就買到好方便 ~ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫Mango Coconut Mochi Cake—————————————————𖠿𖥣 Asok Thai Cake(中環) 〒 中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram___🥇Follow @eathkgirls @eathkgirl#

夾層:

麻糬 Mochi

中環街市就買到好方便 ~ꪔ̤̥ꪔ̤̮ꪔ̤̫
Mango Coconut Mochi Cake

—————————————————

𖠿𖥣 Asok Thai Cake(中環)
〒 中環皇后大道中93號中環街市1樓121號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
___
#eathkgirls
#食港女
2024-04-10
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (其他)
  • 椰香芒果麻糬蛋糕