2020-01-06 334 瀏覽
朋友來到元朗拉我食lunch,當然要搵d間靚cafe chill 下,邊食邊傾計。Aldou Cafe 的裝修很用心思,已經第三次來到光顧,周末仲有好多人帶住貓狗來到一邊玩一邊嘆下咖啡,餐廳附近還是很多人放狗的地方,喜歡貓狗的朋友可以來到盡情玩別人的寵物餐廳Menu選擇算是比其他cafe多,食物質素也不錯,我們點了all day breakfast,fish and chips等等cafe常見的套餐。 食物都是即叫即製,所以可能要等大約15-20分鐘才上菜,但在cafe食飯,相信大家都不追求快,所以等長時間一點都可接受。唯一算可以挑剔的是他all day breakfast的份量可能比較少,價錢比其他套餐高但份量相約,亦都比其他cafe的份量少一點點。

All day breakfast
All day breakfast
  • fish and chips
2019-04-13 238 瀏覽
今日同我男朋友去元朗行街🙆🏻🙆🏻行到攰左,我都去到馬田路個邊,見到呢一間,我睇落幾靚嘅coffee shop😍😍諗住入去坐低食個下午茶😬😬😬嗰日去元朗都幾多人食呢間,可能因為幾平🤔🤔🤔叫一個甜品就可以以半價叫嘢飲,可能就係因為咁啦😂😂😂成間店細細間,但係就裝潢得好靚🤔😍😍個食下午茶餐牌唔多選擇,得一張紙🤔🤔不過都無所謂嘅🙆🏻🙆🏻最後我哋叫咗兩杯咖啡,同埋一個pancake 🙆🏻🙆🏻我杯Latte 其實整體感覺唔錯,只係應該佢拉花嘅時候唔記得刮走本身既泡,搞到有好多氣泡係面🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️密集恐懼症救命😭😭😭😭個集莓pancake整得好靚,裝飾得好好👏🏻👏🏻♥️但係個cake好似超級市場買嗰啲急凍pancake整返熱,所以唔太好味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
成間店細細間,但係就裝潢得好靚🤔😍😍
個食下午茶餐牌唔多選擇,得一張紙🤔🤔

2019-04-09
2019-02-02 163 瀏覽
今日同朋友咁岩去開元朗,見到呢間餐廳都好似幾靚,就入左去試下啦🤤🤤🤤英式炸魚薯條$78🍟🍟🍟🍟呢份頭盤共有兩大舊炸魚,同埋大量薯條,都幾抵食。炸魚炸完之後仍然好滑,完全唔鞋,而且炸粉都好薄,yummy🥰🥰🥰磯煮鮑魚牛肝菌意大利飯$138呢個飯總共有兩隻鮑魚,鮑魚都好爽口,而且好入味,正🤤🤤🤤🤤而意大利飯都做到好creamy,而且都有好多菇菌,令到口感好豐富🥰🥰🥰🥰

英式炸魚薯條$78🍟🍟🍟🍟

磯煮鮑魚牛肝菌意大利飯$138
2019-01-27 167 瀏覽
這間餐廳店面比較細,坐位間的距離超近!今日坐最裡面的一張枱,而且入坐時間較遲,前面已經坐滿人,走過枱與枱之間真的有點怕會碰到別人枱上的食物!雖然擠迫,但裝潢佈置很舒適!就是晚上燈光超暗。如果在白天來,坐在窗邊的位置應該感覺得悠閒舒適❤️今晚四個人點了海鮮鍋蟹肉咸蛋意粉避風塘雞翼虎蝦帆立貝喇沙燒雞芝士蕃茄意大利飯穀飼肉眼扒不過有幾份忘記影相😅海鮮鍋是個蕃茄海鮮豆腐濃湯!海鮮量很多,四個人喝很足夠,而且醒胃好喝。蟹肉咸蛋意粉的咸蛋香味不足,入口只感到很粉的感覺....榖飼肉眼扒,點了五成熟!肉質軟嫩!虎蝦帆立貝喇沙,不錯👍🏻我很怕超濃椰奶味的喇沙!但這個我能吃,湯會比較咸。避風塘雞翼也不錯意大利飯芝士量十足,但不知道是不是天氣關系,很快就變冷了!這東西要熱才好吃😢
這間餐廳店面比較細,坐位間的距離超近!

今晚四個人點了
海鮮鍋
蟹肉咸蛋意粉
燒雞芝士蕃茄意大利飯
穀飼肉眼扒

不過有幾份忘記影相😅

蟹肉咸蛋意粉的咸蛋香味不足,入口只感到很粉的感覺....

榖飼肉眼扒,點了五成熟!肉質軟嫩!

避風塘雞翼也不錯

蟹肉咸蛋黃意粉
雞肉芝士意大利飯
2019-01-27
雞肉芝士意大利飯
避風塘雞翼
哩間Cafe空間雖小但環境好舒服,用左唔少綠色既植物佈置🌿感覺好清新💚星期日既人流都唔算多,所以同朋友都係到坐左幾個鐘傾行程😆我地叫左All Day Breakfast $88🥞同埋鮪魚黑松露忌廉意大利飯$78🍲全日早餐入面有煙三文魚流心蛋多士、薯格、茄汁焗豆、哈蜜瓜、凱薩沙律🥗相當豐富同飽肚👍🏻Risotto都有好多吞拿魚,但就無乜黑松露味,不過勝在啲飯軟硬適中😌野飲方面,餐茶用既係茶包味道比較淡,反而海鹽焦糖鮮奶咖啡+$12☕️就唔錯,唔會太甜亦無苦澀味,整體來講係值得回頭啊🤙🏻
2019-01-19 95 瀏覽
現在元朗這類小型餐廳, 食物質數越來越高。 上星期平日約下午2:00到Aldou Cafe吃了一個午餐, 以$108價錢吃到這個質數的牛扒確實超值。牛扒厚厚的,煎得很香,粗粗的炸薯條,伴菜也很生鮮, 整個餐很精緻,感到廚師很認真制作,咖啡也讓人喜出望外。下午不用等位,但光顧的人絡繹不絶,侍應沒有一分鐘空閑時間,但他們仍能照顧到每一位客人,這點值得讚許。我看到Lunch set的選擇亦很多,由輕食的班戟到全日早餐也有。一定會再一次來試其他菜式,亦一定會再飲咖啡,因為實在太好味。
現在元朗這類小型餐廳, 食物質數越來越高。
牛扒
2019-01-09
牛扒
去完踩單車梗係要搵番間cafe仔坐下休息下 呢間位於元朗劇院附近嘅aldou cafe裝修勁靚 而且食物都唔差有水準香草鴨胸香煎虎蝦配芒果汁 鴨胸同凍肉舖買嘅鴨胸扒有分別 外皮煎得脆卜卜 脂肪極度甘香 肉質有彈性而且鴨味香濃 肉質有咬口虎蝦已經開邊 食落好方便 而且肉質非常彈牙 不過蝦味略嫌欠缺 配上芒果汁非常清新 而且仲有絲絲嘅果肉好新鮮 同時可以中和鴨皮嘅油膩感香煎香茅鮮鱸魚扒配西柚檸檬汁 鱸魚扒勁厚肉 肉質紮實唔鬆散 食得出係新鮮貨 外皮煎到香脆 而且油分十足 雖然係魚扒 但一啲都唔寡 配上西柚檸檬汁酸酸甜甜 好有清新嘅味道 啱曬我呢啲成日食肉但係又想健康嘅朋友

今日同朋友去咗元朗嘅呢間文青cafe度食晚餐 裝修用上好多木同埋水泥控配搭真係勁靚少女心爆發北海道香煎帶子墨魚汁意大利飯 帶子勁厚肉 而且有三粒咁多 煎到外脆內軟 入面仲係刺身嘅感覺 黑蚊蚊嘅墨魚汁非常足料 食落creamy 好香濃 意大利飯硬中帶轉 煮得火候啱啱好燒烤醬豬肋骨配熱溶芝士薯條 上枱時非常驚喜 滿滿嘅熱溶芝士包裹住成塊豬肋骨 而且芝士味極香濃 好有芝士瀑布嘅感覺豬肋骨有兩大嚿 而且炆得好軟冧 加上滿滿嘅bbq醬 好香口惹味 同埋熱溶芝士做到拉絲嘅效果 好有韓式豬肋骨比芝士包裹住嘅感覺 薯條係粗薯條夠脆有咬口

2019-01-06 73 瀏覽
呢間cafe 細細間,簡約風格。所以好多時都要等位,好彩今次唔洗等。坐高枱,小圓枱設計有少少迫。因為好想食薯條,所以叫左Fish and Chips ! 魚柳有點油,薯條好好味,又可以勁點茄汁沙律菜新鮮,個黑醋汁幾好。另外一個係豬肉眼配菠蘿沙律🥗豬肉唔鞋口,菠蘿開胃。 🍵玄米茶,玫瑰黃金桂(無咩特別),清清地。其實可以加錢換其他飲品。原來OpenRice 下午茶時段book 枱有30分送!晚市訂位就送豆腐鍋一份!

坐高枱,小圓枱設計有少少迫。

炸魚薯條

沙律菜新鮮,個黑醋汁幾好。

豬肉眼 菠蘿薯條

另外一個係豬肉眼配菠蘿沙律🥗豬肉唔鞋口,菠蘿開胃。

🍵玄米茶,玫瑰黃金桂(無咩特別),清清地。
其實可以加錢換其他飲品。

炸魚薯條
豬肉眼 菠蘿薯條
2019-01-02 68 瀏覽
元朗好多街坊食肆,但係精緻的cafe其實都唔少今次呢間aldou, 裝修有小清新feel有點去了外地的感覺而食物也走西式路線咁休閒feel, 梗係要點返杯花茶歎下先,扮下優雅玫瑰黃金桂,除了玫瑰之外,還加入桂花,香上加香香燒豬肉眼, 燒菠蘿雜菜沙律,$78有睇伙頭智多星(暴露年歲系列),都知生果酵素有鬆肉嘅效果,加左菠蘿,唔止個汁甜甜地惹味啲,應該都可以對肉質有幫助帆立貝溏心蛋南瓜意大利飯,溏心蛋唔係好溏心,南瓜飯好甜,愛澱粉嘅人肯定鍾意。
元朗好多街坊食肆,但係精緻的cafe其實都唔少
今次呢間aldou, 裝修有小清新feel

有點去了外地的感覺

而食物也走西式路線
咁休閒feel, 梗係要點返杯花茶歎下先,扮下優雅
玫瑰黃金桂,除了玫瑰之外,還加入桂花,香上加香

香燒豬肉眼, 燒菠蘿雜菜沙律,$78
帆立貝溏心蛋南瓜意大利飯,溏心蛋唔係好溏心,
南瓜飯好甜,愛澱粉嘅人肯定鍾意。
2018-12-28
2018-12-24 60 瀏覽
因為我太懶唔中意排隊特登係openrice搵左間可以book既三點入去都仲係lunch menu無tea set但頭幾樣都係輕食 好岩teaAll day breakfast 都幾大份同有好多樣野啲意粉飯都唔錯,我同朋友都幾滿意仲有奶蓋飲,雖然未算好好飲但都叫做對得住個價不過款式就唔夠多同最好就加返tea set,可以揀多啲小食另外呢度環境唔錯,都幾靜(可能係tea time 同真係有好多staff,服務都唔錯😂
因為我太懶唔中意排隊

特登係openrice搵左間可以book既
三點入去都仲係lunch menu無tea set
但頭幾樣都係輕食 好岩tea
All day breakfast 都幾大份同有好多樣野
啲意粉飯都唔錯,我同朋友都幾滿意
仲有奶蓋飲,雖然未算好好飲
但都叫做對得住個價

不過款式就唔夠多
同最好就加返tea set,可以揀多啲小食
另外呢度環境唔錯,都幾靜(可能係tea time
同真係有好多staff,服務都唔錯😂
2018-12-16 77 瀏覽
同朋友去完體育館打波,打完波剛剛好食飯時間,體育館附近好多野食,我地就係附近搵食。大家都想食西餐,我地見到Aldou Cafe ,裝飾得好靚,好有聖誕氣氛。7點左右已經滿座,排了15分鐘終於入座啦,等位期間,原來有室外,可以帶埋狗狗黎一齊食下Dinner 。餐廳有Dinner Set 同單點,仲有超抵食$188任食青口同薯條,鍾意食青口既朋友唔好錯過啦。香蒜辣味鮮蜆意粉($108)賣相好吸引,大大隻蜆鋪滿了意粉上面,蜆好鮮甜美味,而且處理得好,沒有沙,意粉又香又辣,我食過最好味的香蒜辣味鮮蜆意粉。煎焗香茅鮮比目魚扒配西柚檸檬汁($158)好厚身,好大塊比目魚扒,比目魚扒皮煎得又香又脆,肉質細嫩,啖啖肉,無魚腥味冇骨,而且底下鋪滿了薯蓉,好滑。燒焗香草軟芝士茄子($68)茄子燒焗得太濃了,食唔到芝士味熱溶芝士薯格($58)份量好多,金黃香脆薯格配熱溶芝士真係好邪惡呢,芝士控必食呢

香蒜辣味鮮蜆意粉($108)

煎焗香茅鮮比目魚扒配西柚檸檬汁($158)

燒焗香草軟芝士茄子($68)
茄子燒焗得太濃了,食唔到芝士味

熱溶芝士薯格($58)
份量好多,金黃香脆薯格配熱溶芝士真係好邪惡呢,芝士控必食呢
  • 香蒜辣味鮮蜆意粉
  • 熱溶芝士薯格
雖不能自稱元朗地膽,但小妹在元朗多年,要試要食既餐廳小店都基本上試暈,心目中已經有個排行榜,aldou cafe都係我比較心宜既小店,係元朗,都係數一數二既cafe,佢有cafe既小食,亦都有西餐格,細細間但不失優雅,琴日行過,見到轉左新menu,即刻😍😍眼,拉住我三個老死入去食個人必食推介:✔️海鮮蕃茄豆腐鍋🥰,勁暖意,著住個火仔上,吾會愈食愈凍,係呢d天氣真係好岩,個蕃茄湯底勁濃郁✔️燒雞熱溶芝士意大利飯,我係芝士迷,教我如何可以不愛它,熱騰騰上台😋✔️避風塘雞翼,多蒜多辣夠嘢味✔️藍藍芝士莓莓,當食到咁上下,飽飽地,又熱熱地最岩食d酸酸甜甜中和一下,好fresh,我見住用新鮮藍莓整新menu我比九十分,雖然係上菜速度有點慢,不過同幾個朋友吹下水吾多覺,鐘意㲻巨所有野即叫即做,下次要試埋其他先

個人必食推介:

✔️避風塘雞翼,多蒜多辣夠嘢味

2018-12-09 51 瀏覽
我們算是這家cafe的常客,鍾意呢度靜靜地格局似花園,給人一種好relax的感覺!今晚在這裏開餐,最鍾意這裏的豬肋排芝士醬,雖然很邪惡,但真的很好味豬肋排很大份,啱晒食肉獸的我😂肉質很滑醬汁很惹味,配上芝士醬一流,有啲像韓式嘅芝士肋骨😝燒得焦焦的很香😍飲品就健康一點吧!玄米茶😌聞落已經非常之香可以一解肉類的油膩,不錯👍不錯👍女朋友鍾意食辣,就揀咗蒜辣蜆意粉😁 蜆很多,很鮮甜,吃得出很新鮮!賣相也非常吸引,辣度剛剛好!意粉彈牙煙煙靱靭,睇得出廚師的用心🤩繼續支持👍

燒得焦焦的很香😍

2018-12-08 65 瀏覽
每逢星期五都想輕鬆一下不煮飯😝外出試吓新野!位於怡豐花園地下呢間秘密西餐想試好耐,今晚一於試一試😋地方格局很休閒好似置身於秘密花園一樣,晚餐選擇也非常多,一人一份set ,分量剛剛好,食物質素很不錯呢👍👍我的摯愛~煎焗香茅鱸魚配西柚檸檬汁。一向喜歡食魚嘅我,對呢這味菜都讚不絕口😌魚外皮煎得香脆,魚肉一梳一梳,魚肉鮮味,配上西柚檸檬汁很清新!有薯蓉,同魚很配,加上兩塊煎香嘅翠玉瓜😋😋飲埋玄米茶更加健康😎老公係食肉獸😂鴨胸虎蝦芒果汁 就最啱佢啖啖肉😝賣相十分吸引😍蝦肉香口弾牙鴨胸煎得好香,迫晒啲油出嚟👍香口野就配返杯凍檸水,平衡一下😅總括嚟講很不錯,下次再試其他😋

飲埋玄米茶更加健康😎

老公係食肉獸😂鴨胸虎蝦芒果汁 就最啱佢啖啖肉😝

賣相十分吸引😍蝦肉香口弾牙

鴨胸煎得好香,迫晒啲油出嚟👍

2018-12-07