2021-08-11 377 瀏覽
1-2年前附近返工,當時諗住支持下呢間啦,亦都聽唔少話好難食🤣🤣🤣咁味同同事去try try佢啦。間野好細間,位好少,lunch 好爆,等一陣先有位,仲要搭枱唔,好迫真係🤣咁就叫左個午餐既飯啦,叫左個咖哩雞扒啦,等都要好耐,第一口,心諗咖哩冇咩味咁,陣味怪怪的咁,勉強食完個餐就算了。價錢40-50啦服務就幾好既味道就……
1-2年前附近返工,
當時諗住支持下呢間啦,
亦都聽唔少話好難食🤣🤣🤣

咁味同同事去try try佢啦。
間野好細間,位好少,lunch 好爆,
等一陣先有位,仲要搭枱唔,
好迫真係🤣

咁就叫左個午餐既飯啦,
叫左個咖哩雞扒啦,
等都要好耐,
第一口,心諗咖哩冇咩味咁,陣味怪怪的咁,
勉強食完個餐就算了。

價錢40-50啦
服務就幾好既
味道就……
2020-12-14 718 瀏覽
香港人一定聽過「龍門冰室」依個名,對於龍門嘅食物質素就有唔同嘅評價,以下午茶嚟講,我就覺得食物都屬於中上水準💛黑松露炒蛋多士餐🍳炒蛋夠香滑,保留到適量蛋汁,更重要嘅係黑松露嘅份量一啲都唔孤寒,每一口炒蛋都有濃濃嘅松露香,滿足晒我依個黑松露lover💛個餐連埋一塊薯餅,薯餅係比較厚身嗰款,外層香脆又唔會炸到乾爭爭💦多士可以轉做蒜蓉脆豬、奶油脆豬或者薯餅,咁我揀咗轉奶油脆豬奶,但就唔係我心水喇,因為我鍾意多煉奶,但係依度嘅奶油豬就相反,係多牛油少煉奶😅朋友叫咗下午茶餐嘅流心芝腿西多士配滷水雞髀🥪🍗西多士炸得金黃,以半溶芝士同火腿做餡又幾有特色,好味😋😋我地仲加多一隻滷水雞髀,$16一隻非常抵食,坊間大多數都起碼賣廿幾蚊喇💲飲品係正常水準☕️仲有值得一讚嘅係侍應嘅服務,隔離枱有人嫌杯飲品有啲淡,侍應馬上答應沖過一杯,態度好好👍

黑松露炒蛋多士餐🍳

朋友叫咗下午茶餐嘅流心芝腿西多士配滷水雞髀🥪🍗

西多士炸得金黃,以半溶芝士同火腿做餡又幾有特色,好味😋😋

飲品係正常水準☕️

2020-12-06 340 瀏覽
今日 我和朋友去冰室食Lunch~幾個月前,我睇到YouTube講龍門冰室嘢食唔掂(食物一上枱已經喺凍、芝士無芝士味、奶茶的茶抵唔掂)。今日,我哋專登去龍門試試龍門冰室嘢食,睇下質素如何。環境:地下喺細瓷磚,牆身鋪了白瓷磚,係舊冰室風格,非常懷舊~枱面有消毒酒精& 裝口罩用的紙袋。🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽黑椒卡夫芝士雞扒撈丁餐:芝士原塊芝士上,真材實料。黑椒&芝士撈埋公仔麵一齊食,好味。雞扒非常Juice。是日常餐-鹹牛肉玉子燒拼炸蝦:鹹牛肉玉子燒好味,炸蝦嘅蝦尾炸到非常脆,我朋友連蝦尾都食埋。蒜蓉汁撈飯好味,鹹牛肉玉子燒及炸蝦都可以點一點蒜蓉汁時菜-蠔油西蘭花:今日我心血來潮想食菜,所以問問店員有冇菜,店員推介蠔油西蘭花。蠔油喺另上(你鐘意加幾多就加幾多),最後我喺加曬啲蠔油落西蘭花。蜂蜜紅棗茶:本身喺想叫奶茶試試茶底,蜂蜜紅棗茶是可免費轉飲,即時吸引咗我。它非常潤喉,岩曬有少少喉嚨痛嘅我。凍檸茶:有4片厚檸檬,真係落足料,而味道就正正常常上枱嘅食物喺熱,食物非常足料,好明顯冰室喺有改善。整體上,龍門冰室嘅食物質素比我預期之中好好多,心知超出預期嘅好,可能本身自己對龍
今日 我和朋友去冰室食Lunch~

今日,我哋專登去龍門試試龍門冰室嘢食,睇下質素如何。

枱面有消毒酒精& 裝口罩用的紙袋。

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

黑椒卡夫芝士雞扒撈丁餐:芝士原塊芝士上,真材實料。
黑椒&芝士撈埋公仔麵一齊食,好味。
雞扒非常Juice。

是日常餐-鹹牛肉玉子燒拼炸蝦:鹹牛肉玉子燒好味

凍檸茶:有4片厚檸檬,真係落足料,而味道就正正常常

上枱嘅食物喺熱,食物非常足料,好明顯冰室喺有改善。
,可能本身自己對龍門冰室期望唔太高啦。

CP值🌟高

2020-12-06
  • 黑椒卡夫芝士雞扒撈丁餐
2020-11-18 244 瀏覽
很久沒有到龍門冰室了,正正在家下面,非常方便,這個晚上,就嚟試試吧,時間尚早,客人不多,找個卡位雅座,舒舒服服😊有常餐、意粉、飯、扒 ... 等等是日快餐 $45/$46 奉送汽水/熱飲蔥油豬扒拼叉燒飯香煎豬扒一塊,上面放上蔥油... 好香喎甜甜蜜蜜 蜜汁叉燒,份量算多仲有豉油及伴菜 西蘭花🥦小甘筍胡蔴醬雞扒炒意粉雞扒一塊 ,意粉多多,香噴噴汁問職員 可以改餐湯嗎? ok 啦,沒有飲品濃郁菠菜湯、漂亮 綠色🤗碎碎煙肉粒,滋味呀

有常餐、意粉、飯、扒 ... 等等
是日快餐 $45/$46 奉送汽水/熱飲

蔥油豬扒拼叉燒飯
香煎豬扒一塊,上面放上蔥油... 好香喎
甜甜蜜蜜 蜜汁叉燒,份量算多
仲有豉油及伴菜 西蘭花🥦小甘筍

胡蔴醬雞扒炒意粉
雞扒一塊 ,意粉多多,
香噴噴汁

問職員 可以改餐湯嗎? ok 啦,沒有飲品
濃郁菠菜湯、漂亮 綠色🤗
碎碎煙肉粒,滋味呀
2020-11-16
茶餐廳早餐,來來去去都係嗰幾款 😅😅有時真係會食到厭🙁 但係試過喺呢一間龍門冰室食早餐 , 有好多嘅選擇☺️☺️☺️🤤 連麵包都可以簡做奶醬/奶油/鮮油/奶占 .... 平時叫一個奶醬多都要$20🤫🤫 而呢度可以免費轉 仲要係超厚嘅多士 啱晒食得多嘢嘅你我自己呢就好鍾意食佢嘅叉燒通粉 必須必須必須(重要嘅事情要講三次)轉佢嘅蕃茄湯底🍅🍅雖然其他嘅茶餐廳都會有茄湯底 但呢一間係我食過最好食嘅 湯底非常之濃郁 分量亦都唔少㗎☺️ 另外你仲可以配埋炒蛋白♥️ 仲有即磨咖啡添 非常之抵食 既良心💛 店
2020-11-10 163 瀏覽
放假特登約朋友仔支持下龍門冰室。屯門頭去屯門尾,一直都擔心勁多人😏好彩皇天不負有心人,去到岩岩好有位。門口都有好多人等緊外賣。太多人,姐姐安排我地坐最入面,好想影下d裝潢。😏勁多選擇😊好多野都想食😊又想食焗野又想食雞肶,最後心心眼見到有個玉子燒🙈好好奇冰室既玉子燒同日式有咩分別😏😏於是我地叫左雞肶肉醬意粉、雜菌玉子燒配榨菜豬頸肉配花生醬多士☺️太為食😋叫埋個薯條😋😋下午茶😆整體好滿意。原來,龍門玉子燒=奄列😆但黑松露味勁夠,我覺得唔錯😆比左大合照😆個豬頸肉勁足料。大家黎食記得佢d野係大大份架😆兩個餐有咁多野🙈最後上場既肉醬薯條🍟新鮮即焗,係辣嘴的。另外sweet 既係佢有口罩袋比你拎😆😆今日龍門依然坐爆場,野食大件夾抵食。佈置同員工感覺都好有親切感😆😆
放假特登約朋友仔支持下龍門冰室。
屯門頭去屯門尾,一直都擔心勁多人😏
好彩皇天不負有心人,去到岩岩好有位。

門口都有好多人等緊外賣。

太多人,姐姐安排我地坐最入面,好想影下d裝潢。😏

勁多選擇😊好多野都想食😊

太為食😋叫埋個薯條😋😋

下午茶😆整體好滿意。

原來,龍門玉子燒=奄列😆
但黑松露味勁夠,我覺得唔錯😆

比左大合照😆個豬頸肉勁足料。
大家黎食記得佢d野係大大份架😆
兩個餐有咁多野🙈

最後上場既肉醬薯條🍟
新鮮即焗,係辣嘴的。

另外sweet 既係佢有口罩袋比你拎😆😆

今日龍門依然坐爆場,野食大件夾抵食。
佈置同員工感覺都好有親切感😆😆

2020-10-28 117 瀏覽
今日同朋友嚟左間極平又大件夾好食既茶記!雖然鋪位細細 但人氣極高 都排一陣隊同姨姐都好禮貌 好客氣 服務一流👍🏻👍🏻我點左個常餐 炸醬豬頸肉米線 加煎荷包蛋 跟凍奶茶好爽口 酸辣味好入豬頸肉好好食! 煎包蛋蛋液加米線 係一絕😌朋友叫左個秘製咖哩海鮮撈丁都係跟凍奶茶海鮮份量係巨多! 有魷魚圈 蝦 最出色係炸魚柳 好似夜晚大排檔 炸豪餅咁有層次仲好趣 雖然好大件 但炸得好分明!又唔會過熟加上滿滿既咖哩汁 好滿足😆必點! 大推介!另外朋友叫左小食 椒鹽雞翼加黑松露薯條雞翼大大隻 椒鹽味超重 完全冇鬆手 喱間茶記炸野真係好掂 👍🏻薯條就普普通通 黑松露反而唔夠重口味 沙律醬比例較重 本人喜歡重口味黑松露 有小小美中不足👍🏻極推薦龍門冰室 👍🏻
今日同朋友嚟左間極平又大件夾好食既茶記!
雖然鋪位細細 但人氣極高 都排一陣隊
同姨姐都好禮貌 好客氣 服務一流👍🏻👍🏻

我點左個常餐 炸醬豬頸肉米線 加煎荷包蛋 跟凍奶茶

朋友叫左個秘製咖哩海鮮撈丁都係跟凍奶茶
海鮮份量係巨多! 有魷魚圈 蝦
最出色係炸魚柳 好似夜晚大排檔 炸豪餅咁有層次
仲好趣 雖然好大件 但炸得好分明!又唔會過熟
加上滿滿既咖哩汁 好滿足😆
必點! 大推介!

另外朋友叫左小食 椒鹽雞翼加黑松露薯條
雞翼大大隻 椒鹽味超重 完全冇鬆手
喱間茶記炸野真係好掂 👍🏻
👍🏻極推薦龍門冰室 👍🏻

2020-10-18 104 瀏覽
去開屯門龍門居買嘢,原來嗰邊都好多嘢食,lunch 時間去到見到龍門冰室無乜人等位,於是入去食個午餐。餐牌選擇多不勝數,又想食吉列魚,又想食吉列豬,於是同朋友一人一個餐,黑椒吉列魚柳拼流心奄列意粉,同埋秘製咖哩厚切吉列豬柳意粉,凍奶茶及凍檸檬茶。黑椒吉列魚柳拼流心奄列意粉吉列魚柳厚身,魚肉雪白夠juicy,黑椒汁似洋蔥汁加黑椒,唔會好似出邊啲餐廳咁辣,流心奄列有洋蔥和磨菇,口感豐富,意粉唔會太淋好食。秘製咖哩厚切吉列豬柳意粉吉列豬柳比魚柳略為炸得過火,好彩豬柳肉質夠淋,配咖哩汁味道吸引,秘製咖哩汁如果餸白飯相信可以食得更多。

黑椒吉列魚柳拼流心奄列意粉

秘製咖哩厚切吉列豬柳意粉

2020-10-17 81 瀏覽
龍門冰室出名伏😂我帶住獵奇心態去試😂估唔到比想像中好好多😚甚至有期會回頭再幫襯🥴.🐣照燒汁雞扒滑蛋飯🐣 -$47成個飯大份到你唔信🌝目測起碼400g飯 200g雞扒 4隻蛋果然係糧尾首選😂首先炒蛋滑嫩好香牛乳味🤍調味恰到好處🤍唔會過淡過咸然後係煎雞扒雞扒唔會柴 多汁又有油香 雞皮邊帶微微脆感大大份 啖啖肉夾埋帶甜嘅照燒汁 絕對冇伏配菜係雙色嘅椰菜係生嘅 大概係沙律概念😂?菜質新鮮食落有微微嘅辣味 如果煮熟會更合我心意唯一要挑剔嘅係白飯我諗係煮米嘅時候落太多水啲飯真係濕到爛開曬 一patpat咁口感唔討好所以我只係食咗幾啖飯就算________________環境算衛生企理 店員主動有禮以呢個價錢黎講 cp值勁高100%冇人地講到咁伏喎真係
龍門冰室出名伏😂我帶住獵奇心態去試😂

雞扒唔會柴 多汁又有油香 雞皮邊帶微微脆感
大大份 啖啖肉
夾埋帶甜嘅照燒汁 絕對冇伏
配菜係雙色嘅椰菜
係生嘅 大概係沙律概念😂?
菜質新鮮

環境算衛生企理
店員主動有禮
以呢個價錢黎講 cp值勁高
100%冇人地講到咁伏喎真係
<龍門冰室> 相信香港人們都必定認識💛每次經過各分店都會出現人龍今日反正去搵屯門牛朋友💁🏻‍♂️就當然要來幫襯下 打個卡啦📸比起平時嘅冰室 <龍門>選擇感覺較多然而不論飯/麵/常餐👻配搭都非常靈活當然都會有鐵板,輕食,小食🙌🏻甚至連西式意粉, All Day Breakfast都有添流心奄列餐(雞扒 配 龍蝦汁 跟 飯)雞扒熱烘烘即叫即製🤤煎至邊皮微脆口感同時雞肉又軟嫩多汁 絕不乾柴奄列厚度有如旁邊的雞扒般🤏🏻一啖咬開口 藏在中間的醬沿着蛋邊湧出 做成流心效果👅而龍蝦汁味道就像洋蔥汁似的同樣惹味開胃🎉用來餸飯一流百搭自選(雞髀,炒蛋白 配 芝士汁撈丁)+$8就可以食到肥美既雞髀啦仲要係有炸髀或者滷水髀揀🍗另外難得有餐廳會提供炒蛋白 就梗係要叫整體份量都很充足 連蛋白都好似手掌咁大驟眼睇應該用上了5-6隻蛋🤩然而芝士汁由於比較結身🧀所以好容易就掛到麵上🥢簡單拌勻就可以蜜糖雞翼雞翼算是頗為肥美😋外皮邊緣位置帶點點酥脆💪🏻但肉質能依然保持嫩滑 更有juicy肉汁流出唯略嫌蜜糖味較輕 否則會惹味多些🍯黑松露芝士焗野菌西蘭花質素拍得住平常的西餐廳♥️但份量就多點底部忌
<龍門冰室> 相信香港人們都必定認識💛
每次經過各分店都會出現人龍
今日反正去搵屯門牛朋友💁🏻‍♂️
就當然要來幫襯下 打個卡啦📸

比起平時嘅冰室 <龍門>選擇感覺較多
然而不論飯/麵/常餐👻配搭都非常靈活
當然都會有鐵板,輕食,小食🙌🏻
甚至連西式意粉, All Day Breakfast都有添

流心奄列餐(雞扒 配 龍蝦汁 跟 飯)
雞扒熱烘烘即叫即製🤤煎至邊皮微脆口感
同時雞肉又軟嫩多汁 絕不乾柴
奄列厚度有如旁邊的雞扒般🤏🏻
一啖咬開口 藏在中間的醬
沿着蛋邊湧出 做成流心效果👅
而龍蝦汁味道就像洋蔥汁似的
同樣惹味開胃🎉用來餸飯一流

百搭自選(雞髀,炒蛋白 配 芝士汁撈丁)
+$8就可以食到肥美既雞髀啦

大約有多於半杯都是粒粒紅豆😱
配上回甘茶香的港式奶茶
仲可以降低紅豆甜膩感添👏🏻👏🏻

2020-09-30 82 瀏覽
今日睇完戲,去咗龍門居搵食,龍門居出名多嘢食,下午茶時間,想食港式下午茶,選擇左龍門冰室,門口望入已feel到係好經典嘅茶餐廳下午茶好多元化,先32蚊,就已經喺雙拼,我2個人,揀左個粟米碎蛋沙律拼瑞士雞翼,再加多個煉奶花生醬西多士,其實佢有個特色嘅流心芝腿,不過我實在太想食花生醬食物到,首先講,非常大份,下午茶都可以食到好飽,沙律入面有雜果同雞蛋,夏天好啱食,好大兜,再有個瑞士雞翼,一食已經知好有心機滷,好入味但係我最欣賞始終係個西多,佢有2層,炸得好香口,金黃色,外脆內軟,花士醬份量亦控制得啱啱好餐茶,選擇返香港人最鍾意飲嘅凍檸茶,茶味夠,重點係唔會渾濁,為有陣時啲茶餐廳擺耐左,好渾好難飲,呢度絕對滿意,甜度亦剛好兩個人埋單先65 ,正宗大件夾抵食

兩個人埋單先65 ,正宗大件夾抵食
我成日都心掛掛呢間早餐🥺🥺事關佢嘅蕃茄湯係我食過數一數二最好食嘅👍🏻👍🏻👍🏻 同埋普通嘅茶餐廳嘅早餐通常都係好普通🙈可能只係配餐包或者方包或者多士😖 但係呢一間 你可以將厚多士轉成奶油多奶醬多..今日我就試吓佢哋個叉燒通粉配必叫嘅蕃茄湯 轉奶醬多飲凍鴛鴦少甜蕃茄湯如常地出色👍🏻👍🏻🥰🥰 個叉燒出奇地覺得好食 因為睇落好似冇咩肥肉諗住會有啲鞋 但竟然唔會喎😋😋 奶醬多 佢哋都唔會好孤寒 落足晒料 好正啊 滿足晒我貪心嘅慾望😂😂唔得下次一定要試吓佢個自製雪菜肉絲 唔知配蕃茄湯好唔好食呢😋😋順帶一提價錢仲要超級抵添

順帶一提價錢仲要超級抵添
2020-09-14 92 瀏覽
​今日去咗屯門​去開龍門嗰邊所以去食龍門冰室​11點幾所以都唔算多人​​試食3.6牛乳餐​一黎見到呢個蛋有啲嚇親😳​好厚呀~​估唔到佢會咁厚身​因為本人好鍾意食蛋😌​所以食住個蛋非常滿足​好似食緊牛扒咁厚​入面有少少流心​食而忘返😌​​個叉燒意粉就麻麻​過咸同淋 for填肚only​​last but not least 杯奶茶係正嘅​好香茶味 好滿意​好啦杯奶茶贏咗碗意粉😌​

今日去咗屯門​

last but not least 杯奶茶係正嘅​
好香茶味 好滿意​
好啦杯奶茶贏咗碗意粉😌​
2020-09-08 129 瀏覽
今日喺龍門居附近接老公收工於是我就提議帶佢去龍門居食晚飯兼掃街行咗一個圈之後我同老公都決定要試吓龍門冰室元祖店佢個餐牌都幾多嘢食亦都好多元化有好多版所以我都冇影晒出嚟門口癡咗張紙係比較平嘅快餐選擇喺門口我已經相中左個吉列豬扒餐蛋飯但係入到店面就唔見有呢個手寫餐牌呢點可以改善下幫我哋落單個侍應可能係第一日返工表現得非常戰戰兢兢😂亦因為咁佢做嘢好小心落完單之後會同我哋對單不過當我同佢講想食門口嗰個吉列豬扒餐蛋飯嘅時候佢就顯得有啲懵懂😂問返我係唔係快餐我話唔係呀係$35嗰一個飯餐🤣老公就揀咗焗豬扒意粉食物等咗10至12分鐘就有得食先講下食物嘅溫度真係非常之熱不過除咗溫度之外似乎其他嘢都可以改善我個吉列豬扒好明顯炸嘅時間耐得滯已經係偏黑色伴碟嗰堆椰菜味道好好但係唔知點解望落又係霉霉黑黑咁樣至於老公個焗豬扒意粉可以話係唔好食個汁完全冇味意粉煮得太冧 可以話係接近爛嘅程度同埋個意粉一上枱唔知點解有陣膠味☹️同埋唔似係焗嘅意粉 太濕喇似係會意粉多啲我哋兩個都係飲Coke Zero但係罐可樂唔夠凍😢老公忍唔住要叫個冰底不過佢冰底唔使加錢所以就打和啦有啲觀察都想分享下一路食一路聽有個侍應妹妹同廚房大哥透過
今日喺龍門居附近接老公收工
老公忍唔住要叫個冰底
不過佢冰底唔使加錢
所以就打和啦
有啲觀察都想分享下
一路食一路聽有個侍應妹妹同廚房大哥透過出菜嗰個窗口仔有講有笑
廚房大哥會好開心好大聲咁樣喺個窗口仔度伸個頭出嚟
價錢合理
服務尚可
不過就真係講唔上好食啦😕
2020-07-24 287 瀏覽
今日真係極之肚餓,黎到龍門居呢到見到呢間龍門冰室,就入左去大開食介。入面好有懷舊冰室feel,地板同牆磚都好有feel。Menu都好多頁,好多特色+傳統冰室食物,揀左好耐先決定到!咸牛肉炒蛋:以前細細個成日去茶記食咸牛肉奄列,大個左搵唔返,但呢到見到有炒蛋,雖然唔係奄列,但都係以前個隻味道,正呀!好食!炸豬排撈一丁、咖哩汁:豬排好脆,咬落去連朋友都話聽到啲脆卜卜既聲!咖哩汁夠濃味、有椰香,唔錯。雞排滑蛋飯、龍蝦汁:雞排好重雞味,雞皮都煎得好香,無乜雪味;滑蛋炒得唔錯,真係「滑」既,唔係得個名求其炒隻老蛋。咖哩海鮮飯:面頭有隻煎蛋,切開有驚喜,原來係有料,入面係魚柳黎,好正呀!咖哩海鮮好足料,又青口又魷魚,好抵食。椒鹽雞翼:新鮮製作,熱辣辣、卜卜脆,不過有啲太咸。整體黎講,唔錯!

椒鹽雞翼:新鮮製作,熱辣辣、卜卜脆,不過有啲太咸。

整體黎講,唔錯!