餐廳: 龍如酒家
資訊:

2023-09-18 341 瀏覽
又去流浮山食海鮮啦😎今次都係買海鮮拎去加工😆食左蒸鮑魚,蒜蓉粉絲蒸帶子,炒蟶子,炸生蠔,薑蔥炒蟹,蒸班頭腩,香炸班頭腩整體上菜有序👍🏻食完一道再上另一道,火候控制得好,有鑊氣😆侍應態度有禮, 會主動換碟😆
2023-08-17 219 瀏覽
公司週年紀念食靚海鮮🦞🦀❤️最中意到元朗流浮山😜一去到流浮山去海邊行下睇日落🌄當天天氣好睇住日落心情愉快🫶🏻再去食海鮮選擇到食開個間~ ~油鹽焗奄仔蟹 🔺每次都必食,正呀😘 ~龍躉兩味 🔺龍躉炒翠玉瓜正常發揮👍🏻 🔺炸龍躉好驚喜,入口即溶超好味🤩 ~蒜茸粉絲蒸扇貝 🔺保持水準😜 ~薑蔥蠔 🔺個人覺得好普普通通😂 ~芝士龍蝦伊麵 🔺另一出色之作😉 ~椒絲腐乳通菜 🔺有鑊氣嘅🙃
選擇到食開個間~
~油鹽焗奄仔蟹
🔺每次都必食,正呀😘
~龍躉兩味
🔺龍躉炒翠玉瓜正常發揮👍🏻
🔺炸龍躉好驚喜,入口即溶超好味🤩
~蒜茸粉絲蒸扇貝
~椒絲腐乳通菜
🔺有鑊氣嘅🙃
  • 油鹽焗奄仔蟹
2023-05-16 410 瀏覽
母親節一於帶媽咪嚟好耐冇去嘅流浮山食海鮮!本身都住大西北 揸車嚟15分鐘左右出面就有停車場 都好方便👍🏻呢間龍如就喺大街嘅中間4個人叫咗7樣海鮮+1碟炒菜1. 豉汁聖子聖子好爽 一啲都唔腥😻豉汁炒到好香 2. 龍躉球平時唔食魚嘅我 都覺得炒得好好食魚肉好鬆化 唔實 最重要唔腥!3. 椒鹽賴尿蝦冇得彈🥹啲蝦殼炸到好香口 加埋啲蒜直頭想連個殼都食咗🤣賴尿蝦唔算好大隻,但唔會話好瘦,隻度都厚肉👍🏻4. 鹽焗花甲成晚覺得最普通係呢樣 硬係覺得呢啲要豉汁炒但因為老細見我地聖子已經豉汁 所以叫我地轉呢種食法 花甲ok嘅 冇沙 可能個人覺得太重薑味所以扣左啲分5. 蒜蓉蒜貴妃蚌估唔到除咗元貝之外 咁樣整貴妃蚌都一樣好食😋每隻都俾勁多蒜同粉絲一齊蒸 好正😍個蚌唔係好大隻(不過貴妃蚌本身好似都唔大) 唔會蒸到好un 食落爽口6. 花蟹花雕蒸蛋白隻蟹好鮮甜😋蟹鉗蟹身都多肉食蛋白略嫌唔夠花雕味7. 辣酒煮花螺個汁唔算辣 好惹味😚花螺夠晒入味 牙簽一撩就出嚟 唔會話好難撩到總結嚟講覺得算抵食人均$700👍🏻會有下次
母親節一於帶媽咪嚟好耐冇去嘅流浮山食海鮮!
本身都住大西北 揸車嚟15分鐘左右

豉汁炒到好香

龍躉球

2. 龍躉球
平時唔食魚嘅我 都覺得炒得好好食
魚肉好鬆化 唔實 最重要唔腥!

椒鹽賴尿蝦

3. 椒鹽賴尿蝦
冇得彈🥹啲蝦殼炸到好香口 加埋啲蒜
直頭想連個殼都食咗🤣
賴尿蝦唔算好大隻,但唔會話好瘦,
隻度都厚肉👍🏻

辣酒煮花螺
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸貴妃蚌
2023-03-19 431 瀏覽
今日難得朋友揸車去流浮山,帶我哋去食海鮮,去咗呢一間正大街嘅龍如酒家加工,我哋買咗南非鮑魚花竹蝦同埋龍蝦去加工 由於我哋訂咗位,去到走唔駛等直接入去 比較推介嘅,係蒜蓉蒸花竹蝦一嚟到嘅時候已經有好香嘅蒜蓉味,賣相非常吸引清甜既花竹蝦配搭上香噴噴的蒜蓉和豉油,配上粉絲,十分好味,粉絲吸收晒啲精華,非常鮮味西澳嘅龍蝦本身非常新鮮,去到嘅時候仲係扎扎跳 呢個芝士焗龍蝦真係一流,龍蝦肉爽口彈牙,再配埋濃厚嘅芝士味,配搭上真係一流 龍蝦處理上亦都唔會有太過熟嘅情況,火候控制得宜 陳皮蒸鮑魚都隻隻肉質鮮甜,令我非常喜出望外反而豉椒炒蟶子,就有少少過老,有兩三隻都唔係好咬得開
由於我哋訂咗位,去到走唔駛等直接入去

比較推介嘅,係蒜蓉蒸花竹蝦
一嚟到嘅時候已經有好香嘅蒜蓉味,賣相非常吸引
西澳嘅龍蝦本身非常新鮮,去到嘅時候仲係扎扎跳
龍蝦處理上亦都唔會有太過熟嘅情況,火候控制得宜
陳皮蒸鮑魚都隻隻肉質鮮甜,令我非常喜出望外

反而豉椒炒蟶子,就有少少過老,有兩三隻都唔係好咬得開
  • 蒜茸粉絲蒸扇貝
  • 清蒸鮑魚
  • 椒鹽瀨尿蝦
2023-02-10 390 瀏覽
1年前與女友去過,味道好,價錢合理。我們今次再去,叫同樣的菜式 (龍蝦,瀨尿蝦,花螺,蟶子),要兩倍價錢,完全不合理,欺騙食客嘅信任。兩隻瀨尿蝦 (見圖) 要520蚊,未計加工費,自己諗喇
瀨尿蝦 (兩隻)
2023-01-31 284 瀏覽
龍如海鮮酒家.龍蝦:好食。其他:見人見智。流浮山條海鮮街後d嘅酒家 質素無返咁上下都真係生存唔到 仲要唔洗+1 都真係幾癲 本身同女朋友行嘅時候都幾驚俾人劏,但係發覺門口個阿姐都幾好人 比d指引我地買幾多 兩個人食幾多份量 講返個龍蝦 煎過係幾好食 香口又唔膩 配埋芝士伊麵認真唔錯 食到無停口 食過返尋味 連殼都lam乾淨lol其實仲叫左蟶子同炸蠔 一個就一般水準 一個直頭連蠔味都無 最多可以叫佢炸粉.是但啦 埋單9百幾蚊 算唔錯體驗 但係除左龍蝦蟶子encore 其他無下次-.-
龍如海鮮酒家.
龍蝦:好食。
其他:見人見智。

2023-01-26 247 瀏覽
年廿八晚飯,諗住去食餐好啲去流浮山食海鮮餐,我哋兩個冇訂枱,經過龍如門口啲夥計又好親切,餐廳門口又有好多海鮮可以揀,我哋就決定揀呢間喇,一坐低夥計就俾咗兩碗魚湯我哋先,其實海鮮只要新鮮基本上都係好食嘅,咁梗係要開返一支白酒啦。龍蝦一大隻🦞,我哋叫上湯龍蝦配煎米粉底,其實真係好好味,唔使每次都係用芝士底太漏又食唔落其他嘢。油鹽水蝴蝶蚌,好似過火咗少少,少韌。椒鹽賴尿蝦兩隻,肥美有糕😋蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔四隻。其實入去流浮山食海鮮,都預咗係貴,冇諗過原來門口買嗰啲海鮮係要另外再俾加工費,但係成餐飯嘅招呼都係一流,所以就算俾多少少都係順氣嘅!
油鹽水蝴蝶蚌,好似過火咗少少,少韌。
椒鹽賴尿蝦兩隻,肥美有糕😋
蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔四隻。
2022-12-07 282 瀏覽
🍴龍如酒家 @流浮山🍴 流浮山出名食海鮮就係人都知架啦!小編住大西北咁近就梗係會入去試下食啦!其實係呢間都食過幾次,係友人介紹,覺得味道唔錯價錢又唔會太貴。首先去到門口自己揀左海鮮先,之後同店員講想點煮就得架啦!呢餐平均人頭食左400幾蚊。------------------------------🟠蟶子煎米粉呢碟係小編至愛呀😍蟶子煮得岩岩好,唔會好韌,口感好好。而個汁既味道好惹味。小編係呢度先知有煎米粉呢個小菜,煎完好香口有少少脆,食唔停呀!🔵油鹽焗奄仔蟹平時好少食奄仔蟹,覺得有少少似食大閘蟹,因為佢都係有好多黃黃既膏。之前食過都好爆膏,今日可能隻蟹無咁靚相對就唔多膏。🟢上湯龍蝦伊麵底呢個龍蝦大大隻啖啖肉呀,味道鮮甜,都係每次必叫之選。上湯都幾濃味同埋結身,伊麵吸哂D味,要食返兩碗先得!🟣椒鹽鮮魷呢道菜有驚喜!小編原本唔太鍾意食魷魚,覺得好難咬。估唔到呢度D 魷魚好滑好易咬,味道唔錯。🔴豉油皇海蝦呢道菜相比之下就失色左少少,豉油味夠,蝦都鮮甜大隻既,不過就唔算好特別既款式。
🍴龍如酒家 @流浮山🍴

🟠蟶子煎米粉

🔵油鹽焗奄仔蟹

🟢上湯龍蝦伊麵底

🟣椒鹽鮮魷

🔴豉油皇海蝦

2022-08-21 462 瀏覽
我們跟團食團體餐,但想吃多一些東西,於是點多碟豉椒炒蜆 ,侍應說我們八位,兩斤才夠吃,所以我們要了一碟炒蜆再加多碟豉油王炒麵,餸菜上嚟之後,那碟蜆有頗多未開和有殼沒有肉的,碟炒麵就正常,隨後侍應就給我張單,一睇之下,共收$560,碟炒麵$120,即係碟蜆要440蚊,明細看返,來料代烹$164,海鮮代收$276,即係話一斤蜆$138,我們要了兩斤就$276,但為何我在這裡落單要有來料代烹的收費呢,侍應和我說這裡全條街都是如此,因我落單前沒有問清楚,當下唯有做羊牯,結帳了事,所以在這裏提提大家要留意
2022-06-04 510 瀏覽
趁假日一行四人去流浮山旅行, 行到五點零鐘去搵嘢食, 龍如酒家門口職員話免加一, 見到酒家門口好多明星相, 所以貢咗入去試下, 門口揀海鮮整個過程也沒有什麼問題, 食物水準一般, 但見張餐廳價目表話蕎頭收15蚊茶錢各樣, 埋呢張單大數每人維到大約接近七百蚊, 但覺得奇怪係上星期啱啱去完三聖村, 人哋啲帳目號分明, 點樣收費好清楚, 但呢度問職員一個大數, 覺得好奇怪十分不透明, 我哋見慣世面, 出慣黎食嘢,所以沒有再追問, 但心目中已經將佢哋列入黑名單, 希望在此提醒需要清楚帳目嘅人, 避免再中招!
2022-05-03 475 瀏覽
第五波疫情完結,21/4晚市重開,市民紛紛外出吃好西,這是小編第二次約老朋友飯局吹水。已經最少有3年時間沒踏足流浮山食海鮮了,近年多數去西貢。今日班老朋友趁51假期,遊覽濕地公園,隨後順路來到流浮山的龍如酒家吃海鮮。一行八位,點菜目標明確。上湯龍蝦米粉煎底,幾咀刁架!比慣常的芝士配伊麵底,米粉是較清淡不糊口,冇咁漏,食客下次不妨一試。今次揀了澳龍3斤幾重,一味價過千了,是今晚主角,總算不負眾望。龍躉兩食,西芹炒球和脆炸頭腩骨,個人喜歡香口煮法,香脆好味道。酥炸生蠔,不過不失啦!如果有隻一點,再Juice一點,就更佳。奄仔蟹,流浮山興用油鹽焗煮法,新鮮有膏,但一隻要110元,價錢貴了些啊!每人食半隻,未夠喉囉!粉絲蒸貴妃蚌,麻麻地,似蒜蓉蒸粉絲,蚌肉細到似蜆肉。椒鹽鮑魚,幾爽口彈牙,好食過陳皮蒸。炒通菜,正常野。例湯,椰汁糕和生果都是送嘅!查實咪打埋入菜價。招呼又吾錯喎!侍應當然是同胞級阿姐啦!但勝在夠落力和態度都親切。整體上,食物質素不錯,夠鑊氣。街坊酒家的裝潢和衞生水平,價錢可能因為復市不久,加少少價都情有可原的,加上有消費券支持,大眾市民都樂於消費的。吃到美味的海鮮,不得不讚嘆上主

一行八位,點菜目標明確。

粉絲蒸貴妃蚌,麻麻地,似蒜蓉蒸粉絲,蚌肉細到似蜆肉。

椒鹽鮑魚,幾爽口彈牙,好食過陳皮蒸。

吃到美味的海鮮,不得不讚嘆上主的偉大創造,而世人可以享受美食,應該感恩,也要愛護地球啊!

2022-05-02
2021-12-20 466 瀏覽
之前朋友帶嚟食過一次之後,再一家人嚟提早做節,基本上都係跟朋友之前推介叫餸,4個人叫咗8個餸除咗龍蝦應該唔會有下次之後其他都好正,整體材料夠新鮮,味道雖然係偏濃但都唔影響海鮮口感!如果特別係當中兩款重口味人氣之選豉椒蟶子同炆班腩都好惹味👍👍原本見到隔離枱 碟炒飯都好想叫埋嚟試,但真係冇辦法再叫多一樣🤣🤣
豉油皇海蝦
鹽水浸花甲
果皮蒸鮑魚
薑汁芥蘭
2021-12-13 338 瀏覽
秋風起陪屋企人入流浮山行吓順便買吓嘢,行到過咗午飯時間(兩點幾近3點),幾間酒樓都落咗場,呢間無落場時間。佢喺係門口買海鮮(料錢),再入內加工(加工費)。三人行要咗:椒鹽瀨尿蝦(2隻開二)蝦肉鮮甜蒸蟶子王6隻(每人兩隻)超鮮味白灼花螺(1斤)個人略嫌稍un($200,性價比低)椒鹽魷魚 普通到不得了($130,出面比心偕是,唔駛入嚟食)買完海鮮逐樣秤佢會問你點煮?我哋大概每個餸75蚊加工費,椒鹽豉椒蒸都係個幾款啦~寫好單後會送豆腐魚湯,食完哂埋單有橙同椰汁糕料錢7xx + 加工費225 + 椒鹽鮮魷130 +花生蕎頭60 埋單
佢喺係門口買海鮮(料錢),再入內加工(加工費)。

三人行要咗:
椒鹽瀨尿蝦(2隻開二)蝦肉鮮甜

蒸蟶子王6隻(每人兩隻)超鮮味

白灼花螺(1斤)個人略嫌稍un($200,性價比低)

椒鹽鮮魷
2021-12-11
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子王
2021-09-25 430 瀏覽
第一次見冇膏的油鹽焗奄仔蟹見仲係農曆8月,點了兩只奄仔蟹。在樓下檔口問咗兩次係咪一定有膏,拍心口話有,ok ! 你揀我pay冇問題。上到枱,一只係半黃膏,另一只可以講係冇膏。咩叫奄仔蟹?我相信大家都應該心裡面有個譜。我唔係話要黃油蟹,但最少都有D黃膏睇吓!我問佢,佢話係我自己揀,唔係嘛!你叫佢翻睇一下CCTV?一百幾十,其實冇所謂!但打開門做生意,信譽口碑好重要,做壞咗個名,貼多多明星相都冇用啦⋯⋯ 埋單我帶埋只蟹比佢睇,唔好話我呃佢。
第一次見冇膏的油鹽焗奄仔蟹

上到枱,一只係半黃膏,另一只可以講係冇膏。
我問佢,佢話係我自己揀,唔係嘛!你叫佢翻睇一下CCTV?

2021-09-25
2021-02-06 1072 瀏覽
今日特意走入流浮山買金蠔,順便去食海鮮。原本諗住去海灣試吓,點知無開門,所以就揀咗去對面間龍如。入去時見唔太多人,心諗唔知點唔點,但勝在地方非常乾淨,而且枱與枱之間亦闊落,都坐得幾舒服。去門口揀咗幾款海鮮,伙記即時送去廚房煮,不到15分鐘就已經逐樣上枱,較率幾高。餐前還送兩碗海鮮湯,個人覺得送得不夠大方,流浮山亦食過幾家飯店,一般送海鮮湯係會一大湯碗上,但呢家只送兩小碗,感覺有點吝嗇。豉油王蝦 : 炸得香脆,但不會蓋過蝦嘅鮮味,食落口帶有微微脆香。豉椒蟶子皇 : 肉嫰多汁,不會煮得過老,味道剛好,不太鹹。炆斑腩 : 伙記話係得獎名菜,推薦我們一試。一般炆斑腩都會用到支竹火腩去炆,但呢度師傅做法係先微炸再炆煮,醬汁濃而不會失咗魚嘅鮮味,果然名不虛傳。砵酒焗蠔 : 味道雖然可以,但實在食落有點膩,可能兩個人份量實在太多。油鹽水浸菜芯 : 呢個反而係全餐最唔好食,有點過鹹。飯後還有免費水果及甜點。

豉油王蝦 : 炸得香脆,但不會蓋過蝦嘅鮮味
,食落口帶有微微脆香。
豉椒蟶子皇 : 肉嫰多汁,不會煮得過老,味道剛好,不太鹹。

油鹽水浸菜芯 : 呢個反而係全餐最唔好食,有點過鹹。

飯後還有免費水果及甜點。
豉椒蟶子皇
豉油王大蝦
砵酒焗蠔
油鹽水浸菜芯
橙 + 椰汁糕
魚湯 + 小食
題外話/補充資料: 沒有預期反而有驚喜,各款海鮮濃而鮮,員工服務非常好,收盤很快,中間亦有幫忙換碟。最重要係價錢非常公道抵食,唔怪得我們坐低後陸續有多枱客入坐。相信日後我會再光顧。
2021-02-06
豉椒蟶子皇