今晚在麻布茶坊晚飯,安排坐位時已表明只有一張預定既套餐可選擇,點餐後想點些飲品後才發覺有一本平日用既正式餐牌。這種營銷手法在這偽日式西餐廳可為百年難得一見。奈何餐已點,所以唯有寄望食品方面能给一點希望及驚喜。當餐送上時,所带來的驚喜令我此生難忘,因為該套餐之份量極少,烏冬份量係一包正常烏冬概三份一,牛肉飯係正常飯碗概一半份量,就價值90元再加一概套餐來講,呢間餐廳既CP值係冇可能用正數來評論。所以,希望可以行多兩步去德福二樓一間真正日式西餐廳,吾好試間而有無限概驚喜。
食物差,服務態度差,近年遇上最沒水準的餐廳,幾年都無寫食評,實在太差,真心要執筆提醒其他人咪嚟食。一搭入餐廳,應該是經理的服務員已經語氣不好,態度不好,已經覺得這間餐廳所有服務員態度好不去邊, 因為上樑不正下樑歪,唔好嘅態度好似細菌一樣感染整間鋪,個個都會有樣學樣。食物點選方面,這款無,那款無,心中已經沉下去,到點選好的牛扒上枱了,煎得太生了,醬汁又太稀沒味道, 一間餐廳煎塊牛扒都煎唔好,何必要由日式餐廳額外再加西餐食品呢!Too bad
2019-09-06 189 瀏覽
今晚同朋友兩個人去九龍灣行街,見到呢間啲扒同邊爐幾平就入去試下。點知入到去就得定食同扒嘅餐牌,隔離檯都係,我估係如樓上啲食評所講邊爐賣晒所以無。坐咗好耐,見到隔離檯個個都有杯茶,係得我地呢檯無,最尾要自己去斟茶朋友話第一次遇到要客人自己去斟茶嘅餐廳。我叫咗個美式雜扒,有三塊扒,伴碟嘅有啲洋蔥,粟米,一條腸仔,一舊西蘭花,一片火腿,味道普通。牛扒我最後先食嘅,唔知係咪放得耐(唔係一上碟即食)覺得有啲韌。

朋友話第一次遇到要客人自己去斟茶嘅餐廳。

之前聽媽咪話想試麻布茶房 今晚就兩母女去撐枱腳😆💞我地叫左兩個餐 介紹下先😆-------⭐蒲燒鰻魚飯定食配甜品($102)呢個飯好香 鰻魚份量都多 照燒汁覆蓋每粒飯😆唔會乾 啖啖都好滿足!!另外個餐仲有麵豉湯同埋前菜 味道正常😀另外甜品都好吸引 有宇治抹茶蕃薯燒雪糕 ,紅豆白玉,牛乳忌廉粟米湯😆雪糕好軟滑 白玉煙韌,好好食😍😍-------⭐茶房風雞肉火鍋定食配朱古力香蕉聖代($79)火鍋好足料😍件件雞肉都大大舊,仲有好多配料 有娃娃菜 金菇 冬菇 豆腐 獅子狗 鳴門卷 龍蝦丸 蟹柳 超級豐富😍😍😍跟餐仲有白飯👍夠晒飽!另外仲有甜品朱古力香蕉聖代 勁大杯而且賣相吸睛😍雪糕香滑 啖啖滿足😄食完真係好飽!😂-------總括黎講我覺得呢餐好抵食!😍食物質素唔錯 而且仲有靚靚甜品食 依家火鍋套餐做緊特價 大家不妨去試下呀😸❤其實我仲有好多甜品想試呢哈哈😂-------評分(10分滿分)味道:8賣相:8性價比:9回頭率:8-------餐廳資料名稱:麻布茶房地址:九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G114-G115號鋪前往方法:九龍灣站B出口
-------
⭐蒲燒鰻魚飯定食配甜品($102)
-------
⭐茶房風雞肉火鍋定食配朱古力香蕉聖代($79)
-------
評分(10分滿分)
味道:8
名稱:麻布茶房
前往方法:九龍灣站B出口
2019-07-28
2019-07-10 238 瀏覽
同朋友一齊食午餐咁就揀咗麻布茶坊叫咗個鹽燒鯖魚定食鯖魚果皮 都燒烤得脆脆的 加上滴兩滴檸檬汁更加開胃呀 青魚份量就啱啱好夠一個人食 食完之後我仲叫咗個甜品牛奶雪糕但係味道就淡淡的
2019-07-07 218 瀏覽
呢間分店d服務員態度都幾差唔落單不突止,上食物仲要好求其天啊。。你收加一服務費囉唔想送餐的話不如唔好收服務費,價格食得更相宜話說食指定午餐,有Dreyer’s 雪糕批送加埋一要60-70蚊一個餐,連飲品送埋雪糕批變相都幾抵要左個叉燒拉麵,麵底都算煙Un 叉燒唔會太林身,有咬感不過湯底較淡個配菜係看似粟米既豆豆。。好硬啊咖哩雞扒蛋包飯呢。。。好少雞扒而且好林咖哩味好淡同日式味道有d距離用既係日式咖啡,找回那種感覺凍檸茶自己加糖水 nice 👍🏻個雪糕批現成的,Dreyer’s ge 大家都知咩喇
呢間分店d服務員態度都幾差
唔落單不突止,上食物仲要好求其
天啊。。你收加一服務費囉
唔想送餐的話不如唔好收服務費,價格食得更相宜

話說食指定午餐,有Dreyer’s 雪糕批送
加埋一要60-70蚊一個餐,連飲品
送埋雪糕批變相都幾抵

要左個叉燒拉麵,麵底都算煙Un
叉燒唔會太林身,有咬感
不過湯底較淡
個配菜係看似粟米既豆豆。。好硬啊

咖哩雞扒蛋包飯呢。。。好少雞扒
而且好林
咖哩味好淡
同日式味道有d距離

用既係日式咖啡,找回那種感覺
凍檸茶自己加糖水 nice 👍🏻
個雪糕批現成的,Dreyer’s ge 大家都知咩喇
2019-05-30 308 瀏覽
好耐之前所以過一次 印象普普通通 今次再食都係差唔多因為排隊嘅人多員工又少 服務員一開頭已經叫我地諗好食咩 落完order先入去😐😐🥢冷蕎麥麵配牛肉飯 $98另外附送三式甘味簡單來講呢 就不過不失 佢地啲牛肉係肥牛片 我本人就不太喜歡😕至於三式甘味 最左果款係粟米湯 比咗男朋友食🤣🤣中間係my fav牛乳雪糕蕃薯粒坐底 最後係紅豆糍粑果類咁嘢 .🍴澳洲肉眼牛扒 另加追三款 $107男朋友order五成熟 結果幾乎全熟 果然呢啲餐廳唔可以要求太多 不過加配嘅辣味薯角係唔錯嘅 如果外層再脆身啲會更好👻
好耐之前所以過一次 印象普普通通 今次再食都係差唔多

🥢冷蕎麥麵配牛肉飯 $98
另外附送三式甘味

🍴澳洲肉眼牛扒 另加追三款 $107
2019-05-29 208 瀏覽
本身想食韓式,見餐廳好多人,反而平時好多人等位既麻布今日冇咩人,諗諗下決定入去。店內唔太寬敞,D枱都擺到密密麻麻,好彩時間都算早,都唔算逼。員工好快送水/茶過黎,個杯有d似平時茶樓果d,個人覺得同環境及食物唔太襯。餐廳有3張大menu,不過我地對定食冇咩興趣,感覺太貴又普通,唔抵食,就主力望另外兩張。我想鋸扒,太座想火鍋。鋸扒有4款選擇,我選擇左$94 安格斯西冷(8安士),再加$29連三款小食/飲品。太座就選左雞肉火鍋+宇治金時霜淇淋刨冰($74)。三款小食/飲品之一,炒煙肉波菜用左好多蒜去炒,所以都好入味,份量都好大碟,太座好鐘意食,話夠晒味,食肉前食d菜都健康d。三款小食/飲品之一,薯角好味!熱辣辣,外脆內軟,我地呢份唔會太鹹,反而隔離台叫薯條就投訴薯條太鹹,而且份量都唔少,覺得係抵食。安格斯上枱啦! 黑椒汁+5成熟望落唔算細塊,食落好有肉質,算係鬆化,兩邊比較熟,食到中間就再生d,覺得只有3-4成熟,太座唔太喜歡,不過黑椒汁好配,唔會好辣,但佢用細樽上汁就唔係好夠,食到一半d汁就俾我用晒咁。冇晒雞肉,就轉左豚肉,餸份量一般,連埋白飯都夠飽,豚肉質素就麻麻地,薄切,仲有獅子狗+龍

三款小食/飲品之一,炒煙肉波菜
三款小食/飲品之一,薯角
安格斯上枱啦! 黑椒汁+5成熟

冇晒雞肉,就轉左豚肉,餸份量一般,連埋白飯都夠飽,豚肉質素就麻麻地,薄切,仲有獅子狗+龍蝦丸,款式唔多。
不過火鍋都要夠早先有,因為爐唔夠,我地食到一半都冇,已經話唔夠爐要停火鍋
刨冰唔記得影相,但唔好食,唔建議食。
2019-05-27
$112.5 (晚餐)
首先,入到去想食一人火鍋,侍應A話冇爐用,之後見佢收咗另一台客個爐,以為有爐用,然後侍應B過嚟落單,就話火鍋係賣晒而唔係冇爐用⋯⋯好啦,甘我叫定食:烏龍冷面加迷你和風豚肉飯,有味噌湯同迷你三式甜品,味增湯鹹到呆左,個豚肉飯啲豚肉又dry又冇味,個飯又唔夠熱,最後放得落口食嘅就只有烏龍麵😰 然後我男朋友叫咗個16安士安格斯牛扒,塊扒dry到喊,叫七成碟上變全熟⋯⋯ 然後個侍應A全程發夢,叫佢比杯熱茶我去左執枱冇左件事,叫另一個比杯杯茶都係唔熱,最後個三式色甜品都麻麻,從來未喺呢度寫過食評,第一次寫因為間餐廳真係好唔掂!
首先,入到去想食一人火鍋侍應A話冇爐用,之後見佢收咗另一台客個爐,以為有爐用,然後侍應B過嚟落單,就話火鍋係賣晒而唔係冇爐用⋯⋯
2019-05-27
2019-05-19 167 瀏覽
叫左個蒜蓉牛柳意粉同西冷塊西冷又乾又硬 成塊化石咁個意粉仲經典 油浸意粉 救命好難食 食到落底真係食唔落意粉裹面仲有啲菇 自問自己好鍾意食菇一食落去 救命即吐出來 個菇好臭仲要有種變壞既感覺店員既服務態度極差 黑口黑面咁叫檸茶又唔比糖水 唔同佢講都唔比甜品我地食總括而言 呢間野無得救 好難食 以後唔會再黎幫襯
叫左個蒜蓉牛柳意粉同西冷
店員既服務態度極差 黑口黑面咁
叫檸茶又唔比糖水 唔同佢講都唔比甜品我地食
總括而言 呢間野無得救 好難食 以後唔會再黎幫襯
2019-05-12 160 瀏覽
位置方面:九龍灣淘大商場本身都已經好多野食, 但食扒既就好少, 而呢間價錢都比較正常.等待時間方面:7點零鐘到, 唔洗等位即刻入得, 始終淘大都比較多野食, 座位冇咁快full.牛扒方面:今次嗌左2塊西冷, 1塊8oz ($94), 1塊16oz($128). 2塊都嗌左7成熟. (唔係鐵板上)味道唔錯, 食得出佢有用到牛油煎, 而且肉汁都唔錯, 但係就太多筋.另外, 肉都唔會好韌, 再配飯同意粉, 其實都好飽.小食方面:嗌牛扒加$29就有3款野食, 因為2個餐, 我地嗌左6款小食.煙肉波菜: 好好食!!!! 佢係用蒜茸炒, 所以好惹味! ..之餘都唔會蓋左煙肉浸味味噌湯: 普通, 勝在冇蔥沙律: 普通, 一碗仔辣味薯角: 好食!! 佢有啲辣粉, 所以薯角都有啲味, 份量都好多, 幾抵食飯&意粉: 配扒上環境方面:環境舒適, 都坐得幾舒服. 唔算好大, 十零張枱.總結:去開九龍灣可以去淘大既麻布茶房据下平價扒, 味道唔錯. 另外, 佢仲有提供打邊爐, 仲有好多款甜品, 下次可以去試下~
位置方面:

等待時間方面:

牛扒方面:
另外, 肉都唔會好韌, 再配飯同意粉, 其實都好飽.

小食方面:
味噌湯: 普通, 勝在冇蔥
沙律: 普通, 一碗仔
飯&意粉: 配扒上

環境方面:
環境舒適, 都坐得幾舒服. 唔算好大, 十零張枱.

總結:
去開九龍灣可以去淘大既麻布茶房据下平價扒, 味道唔錯.
煙肉波菜
辣味薯角
2019-05-08
煙肉波菜
辣味薯角
2019-05-09 119 瀏覽
今日去食lunch,其實平日都唔特別鐘意食呢間餐廳,因為之前都試過蛋包飯個蛋勁水/食到有蛋殼(完全不能理解1),只係因為選擇唔多所以都會幫襯下,已知佢信用卡機已壞左大半年,一直都唔搵人整(完全不能理解2),都無所謂,都係想開開心心食個飯。點知今日去坐低左,叫左三個餐,想叫餐飲時,一位黑色眼鏡既小姐先同我地講今日雪櫃壞左無餐飲(完全不能理解3),一坐低時又唔出聲,到落晒單先講,因為餐牌上寫明有餐飲,我地反問咁會唔會收平d? 因為你寫明包既野無左一樣,佢話:平時假期都會無餐飲。講講下又話有時平日都會無餐飲(完全不能理解4)。我地表示從來無遇過咁既情況。不過我地落左單就算,都係一杯野飲,唔通又起身走咩?點知呢位侍應小姐好唔順氣咁企係度bear住我地,之後仲同佢既同事一直望住我地,好似好唔服氣咁。(完全不能理解5)呢d咁既服務態度,唔怪得佢地lunch hour都唔駛等位,真係唔會再幫襯。食物質素又唔好,服務態度又衰🤷🏻‍♀️
2019-04-13 1368 瀏覽
經過見到火鍋有半價優惠,又見到大大塊西冷都好抵食,所以決定今晚晚餐就係度食!!餐廳環境吾算好大,但都坐得舒適既。餐牌就有呢幾款👇🏻👇🏻最後我地點左。。。。16OZ既牛扒拼左3款小食:(沙律🥗,薯條🍟薯角)沙律就好細份同都好求其,所以吾好點。反而薯角有驚喜,餐廳加左小小辣辣既粉,薯角份量又多又好食!薯條都有一碟,全部熱辣辣炸起!牛扒🐮較失望係因為用碟上,今次點左5成熟!牛扒我覺得煎到岩岩好,一切落去係好容易切開,吾un!食落口亦都吾un。只係無乜牛味,似係雪左好耐甘。食緊肉但吾覺得係牛扒囉豚肉火鍋🍲火鍋有龍蝦丸,蟹柳,豆腐,冬菇,菜,幾片豚肉,金茹。每樣小小,再加個飯!配料吾算好特別,都係普通既材料,但份量都多,湯底清甜,幾好飲,我都係用湯做泡飯食。豚肉片係普通無特別,就係肉囉,嘻嘻🤭套餐亦都跟雪糕🍦,有4款配搭。我揀左紅豆。紅豆甜甜地,煮得淋幾好味。雪糕下面果舊係蕃薯餅,幾好食,吾會甜夠淋夠香!但雪糕味道係好淡既呍呢拿味,溝左冰沙甘,吾係香濃果啲款,吾太好食。

餐廳環境吾算好大,但都坐得舒適既。

餐牌就有呢幾款👇🏻👇🏻最後我地點左。。。。

16OZ既牛扒拼左3款小食:
(沙律🥗,薯條🍟薯角)

豚肉火鍋🍲

2019-04-12
2019-04-01 219 瀏覽
九龍灣甘多餐廳🍴花多眼亂,究竟邊一間先係最抵食又食得最滋味呢?我今次選「麻布茶房」😋😋😋點樣可以一次過滿足了3個願望?!呢到「麻布茶房」就實現了.... 火鍋🍲套餐組合;有火鍋🍲+烏冬/飯+雪糕🍦;未進餐已經令我流曬口水啦,因為無論環境/食物既presentation 都甘正,食慾大增就係必然既事啦⋯⋯火煱配料看似很少,但每款少少已經好足夠。再者配上飯後甜品係何等美事呢😋😋除了滿足還是滿足,真的是無得彈的一個lunch..

2019-03-20 113 瀏覽
星期五當然要happy下啦,所以就約左朋友食晚飯。由於時間尚早,所以唔使點等位就可以食得啦。雞肉都不錯,唔會難食,普通正常😂抹茶奶昔,都幾滑,好飲。丸子好食,好煙韌,反而甜品好味過正餐🙊😂
星期五當然要happy下啦,所以就約左朋友食晚飯。
由於時間尚早,所以唔使點等位就可以食得啦。

雞肉都不錯,唔會難食,普通正常😂

抹茶奶昔,都幾滑,好飲。

丸子好食,好煙韌,反而甜品好味過正餐🙊😂