2018-11-29 40 瀏覽
上星期涼涼地,又想吃火鍋,見到呢間啲雪糕都頗吸引,就入去試一試。 我要了一個豚肉火鍋,壽喜湯底,即是甜豉油湯,個味都十分濃,火鍋配料還算可以,但唔知點解日式火鍋會 有一粒類似龍蝦丸嘅丸每個鍋都配一個白飯,同鍋底有少量粉絲,不錯完左火鍋後,就黎一個雪糕甜品,有幾個類別選舉,價錢會因類別有所調整。有haagen daz 揀,但想要嘅味冇晒,我最後揀左類別最貴個個,芒果聖代。今餐每人七十九再加一以個人火鍋黎講,其實都算貴。

今餐每人七十九再加一
以個人火鍋黎講,其實都算貴。
2018-11-23 52 瀏覽
Lunch time 黎到麻布茶房,最正係午餐送 Haagen dazs雪糕就算番工日子都不難搵位,選擇都幾多。。。。。。。。。。。。叫左個海鮮丼定食,貌相ok,可惜。。食落去飯不是壽司飯,沒有醋,而且是熱的加上上面凍的刺身。。。有待改善跟的湯。。。像水一樣?!什麼料也沒有咖哩雞蛋包飯,蛋包住飯的感覺幾好,咖喱也不過不失,這個合格。最滿意係送的雪糕,仲有最新的tiramisu mochi抵番哂,依杯都值三十蚊啦

就算番工日子都不難搵位,選擇都幾多。。。。。。。。。。。。

加上上面凍的刺身。。。有待改善
雜錦海鮮丼定食

跟的湯。。。像水一樣?!什麼料也沒有

清湯?

滑蛋雞扒蛋包飯

最滿意係送的雪糕,仲有最新的tiramisu mochi
抵番哂,依杯都值三十蚊啦

午餐送雪糕
2018-11-23
滑蛋雞扒蛋包飯
午餐送雪糕
2018-11-20 42 瀏覽
今日我和太太往九龍灣麻布茶房食晚餐, 我們點了霜淇淋冰茶, 熱抹茶牛奶、札幌味噌拉面、芝士蘭花烤土豆和吉列朱扒滑蛋煮。霜淇淋冰茶雲呢拿軟雪糕好香滑, 甜度適中, 冰茶茶味香濃, 飲落口感十足;熱抹茶牛奶忌廉味香滑, 抹茶茶味香濃, 牛奶飲落香口, 口感美味;札幌味噌拉面面條爽口, 叉燒食落軟腍, 湯底有香濃味噌, 帶有少少辣好惹味, 粟米食落鮮甜, 整碗札幌味噌拉面食落惹味,附上的枝豆炒蛋蛋味香滑, 枝豆食落美味;芝士蘭花烤土豆上桌時熱辣辣有濃香芝士味, 西蘭花食落新鮮爽口, 芝士薯仔烤得剛剛好,食落爽脆, 芝士味道香濃, 而煙肉鹹度適中, 食落肥而不膩;最後吉列朱扒滑蛋煮吉列朱扒炸得金黃, 食落香脆有油花, 滑蛋有濃濃蛋香, 送飯一流, 飯好軟綿, 配菜有味噌湯, 汁煮紅蘿蔔蓮藕、什豆和玉子燒,, 味噌湯鹹度適中, 汁煮紅蘿蔔蓮藕食落爽口鮮甜、什荳酸酸甜甜好開胃, 最後玉子燒蛋味香甜。餐廳座位寬敞, 食物美味, 賣相吸引, 高質日本菜。
霜淇淋冰茶
熱抹茶牛奶
札幌味噌拉面
芝士蘭花烤土豆
2018-11-20
2018-11-16 41 瀏覽
有朋友介紹又邊爐又甜品又平既好地方,講真邊爐同日式甜品好難夾到,原來呢到有!放工即刻去,都幾多人。邊爐鍋+甜品套餐牛加$12升級豪華海鮮火鍋湯底有泡菜、豚骨、壽喜,跟飯壽喜湯底係甜,海鮮火鍋有一隻蝦,兩隻青口,兩條蟹棒,少少菜,認真$69有埋甜品都冇期待個邊爐會好FULL, 但係都幾誠意!牛肉壽喜鍋牛肉唔算多,有金菇,獅子狗,丸,菜,大啡菇。最期待既係甜品!抹茶聖代!一D都唔頹,又有宇治金時味道,加埋ICE CREAM,配埋個雪糕真係好夾!芒果聖代,有芒果雪糕再加軟雪糕!芒果都有2片,幾正!講真食個甜品回本。但野飲要+$12先有,本身唔包,加左杯巨峰, 都還可以,再自己俾$45叫左杯熱朱古力。埋單兩個加埋$300左右,真係好抵!但想食到好飽就可能要再叫D小食。
有朋友介紹又邊爐又甜品又平既好地方,

邊爐鍋+甜品套餐

牛加$12升級豪華海鮮火鍋
湯底有泡菜、豚骨、壽喜,跟飯
壽喜湯底係甜

牛肉壽喜鍋

牛肉唔算多,有金菇,獅子狗,丸,菜,大啡菇。

最期待既係甜品!抹茶聖代!

芒果聖代,
有芒果雪糕再加軟雪糕!芒果都有2片,幾正!
講真食個甜品回本。

但野飲要+$12先有,本身唔包,加左杯巨峰, 都還可以,

再自己俾$45叫左杯熱朱古力。

2018-11-12 38 瀏覽
好多人去麻布茶房係主要去食甜品,我今次黎食午餐,中午同同事過黎食飯,好在早左一步唔駛等位。呢度好多選擇,我叫左蒜香黑椒牛柳粒定食。有飯有前菜有湯,仲要d野唔差喎,牛柳粒微辣,黑椒同蒜香味好充足,個餐一黎到我地就話,嘩! 好香呀,仲要熱辣辣,無得輸。呢個餐$98,仲送「沖繩燒紫薯蕃薯雪糕」或者加$3要Haagen-Dazs雪條一支,我覺得係抵食嘅。不過我最後無試個紫薯雪糕,因為朋友想食我讓左俾佢。佢個餐送Dreyer's甜筒,我食得一樣滋味
2018-11-11 35 瀏覽
(麻布茶房)新推的套餐火鍋+甜品,半價後只需數十元,相比在快餐店大家樂等的傳統一人鍋價格更廉宜,七點前已大排長龍,性價比可謂相當高,質素也蠻高質。親子丼: 配菜有紅蘿蔔、蓮藕片,開胃,佐飯一流!薑汁燒豚肉定食,豚肉口感不柴,肉質軟腍。醬油拉麵,湯底鮮甜但較為清淡,反而讓拉麵的小麥香更突出。豚肉叉燒稍薄身,但更索湯,帶醬油淡香。芒果雪糕牛奶刨冰,芒果切粒,配合芒果果醬,味道濃郁,酸甜爽口。刨冰內有甜奶醬,三者混一起伴食,冰涼也清新。香蕉雲呢拿雪糕班戟,碟子刻有懷舊日式pattern。

親子丼: 配菜有紅蘿蔔、蓮藕片,開胃,佐飯一流!

薑汁燒豚肉定食,豚肉口感不柴,肉質軟腍。

香蕉雲呢拿雪糕班戟,碟子刻有懷舊日式pattern。

2018-11-05 38 瀏覽
好耐都冇黎麻布茶房食飯了, 今晚約左中同食飯, 見唔係好洗排隊, 所以就一於去食啦...一開始先叫個青瓜蝦沙律,好清新、又新鮮~~ 入面有幾多蝦、西蘭花,以沙律黎講,份量都好多!另外中同點左個蛋花蟹烏冬,D 烏冬好滑溜,而且入面D湯夠熱又清,中同表示好滿意~而我就點左個好抵食既火鍋,火鍋入面有牛肉、菇、粉絲、蛋等等,好豐富!壽喜湯底,甜甜的,好正,又飽肚~最後仲有個香蕉朱古力聖代送埋,賣相勁吸引,真心正!OVERALL 真係好抵食=]
而我就點左個好抵食既火鍋火鍋入面有牛肉、菇、粉絲、蛋等等,好豐富!
壽喜湯底,甜甜的,好正,又飽肚~
最後仲有個香蕉朱古力聖代送埋,賣相勁吸引,真心正!
OVERALL 真係好抵食=]

2018-11-04
2018-11-04 59 瀏覽
今日係淘大行下街,搵野食食!見到呢間門口好多人等位,好多人食咁!原來餐廳做緊40週年大優惠!火鍋做緊半價,而且個set dinner仲包埋個甜品食。好似又唔錯咁!等左一段時間,終於到我喇!環境都幾大。我就點了:茶布風牛肉火鍋🥘可自選湯底,我揀了 壽喜湯。除了白飯,亦可加$10選屏屏麵/烏龍麵!個火鍋都幾多料喎!有肥牛,雜菜,豆腐,青口,冬菇,獅子狗,粉絲,龍蝦丸,紅蔔白等等!一個人食都幾飽,可以開心share!肥牛唔好滾太耐,熟熟地就要夾起,咁食落可以嫩肉啲!熊本霜降西冷,好大塊!有成300g. 咁又幾抵食喎。日本牛排,比較重牛味!點埋d燒汁醬更加香口。仲配埋白飯,湯,沙律,薯菜同炒洋葱。食哂成塊牛,真係好飽!但要留肚食我期待左好耐既甜品!🍧🍦草莓聖代🍦🍓雪糕好滑好香奶味。加上士多啤梨醬,甜甜的。仲有啲生果食,好清甜!!宇治金時 燒蕃薯雪糕!呢個幾特別,有舊燒蕃薯係底,暖暖地,再食啖雪糕。口感好豐富。綠茶味好香。食落唔會話好甜。
今日係淘大行下街,搵野食食!
見到呢間門口好多人等位,好多人食咁!

等左一段時間,終於到我喇!
環境都幾大。
我就點了:茶布風牛肉火鍋🥘
可自選湯底,我揀了 壽喜湯。
除了白飯,亦可加$10選屏屏麵/烏龍麵!

一個人食都幾飽,可以開心share!

肥牛唔好滾太耐,熟熟地就要夾起,咁食落可以嫩肉啲!

熊本霜降西冷,好大塊!有成300g.
咁又幾抵食喎。

日本牛排,比較重牛味!點埋d燒汁醬更加香口。
仲配埋白飯,湯,沙律,薯菜同炒洋葱。
食哂成塊牛,真係好飽!

但要留肚食我期待左好耐既甜品!🍧🍦
草莓聖代🍦🍓

雪糕好滑好香奶味。加上士多啤梨醬,甜甜的。
仲有啲生果食,好清甜!!

宇治金時 燒蕃薯雪糕!

食落唔會話好甜。

2018-11-03 44 瀏覽
好耐冇去行牛頭角淘大商場,今天下午約左表妹去逛下,都有些收穫,行到咁上吓,見到(麻布茶房)俾門口的美食餐牌吸引咗入去,我同表妹都非常喜歡食甜品, 餐廳的晚餐仲有好多特價優惠,十分超值。牛肉豚骨湯火鍋$128另加$10配烏冬,牛肉非常嫩滑,肥瘦均勻配上嫩滑的豆腐、龍蝦丸、獅子狗 、冬菇等配菜,十分正,記得飲埋D湯。大蝦意大利麵, 蝦肉夠爽口,意粉好彈牙,兩者的配合十分夾。草莓藍莓霜淇淋牛奶刨冰,份量十足,我們食後都十分滿足。看這立體的食品,已經夠曬吸引, 未食先興奮。豪華火鍋大割引,仲包埋甜品,非常抵。

大蝦意大利麵, 蝦肉夠爽口,意粉好彈牙,兩者的配合十分夾。

草莓藍莓霜淇淋牛奶刨冰,份量十足,我們食後都十分滿足。

看這立體的食品,已經夠曬吸引, 未食先興奮。

豪華火鍋大割引,仲包埋甜品,非常抵。
2018-11-03 35 瀏覽
午餐嚟到呢度食飯,鍾意佢唔係太多人,唔使等位。食物種類有好多元化,午餐餐牌嘅選擇亦好多又好平。有可以加錢要錢菜同嘢飲。我揀咗鰻魚飯,個前菜好開胃,有啲豆同蘿蔔酸酸地咁幾好食。鰻魚飯個汁同啲飯一齊好夾,一個人食就夠晒啦。甜品可以加錢轉做紫薯雪糕,仲有芝麻汁係隔離Tim !
2018-11-03 26 瀏覽
不時經過麻布茶房都會被其櫥窗的display吸引。最近更經常看見超多人等位,才發現原來推出了超值晚市套餐,豪華火鍋拼特色甜品一律半價,只需六七十元!極度抵食!另外還有自選定食晚餐,同樣可配甜品,價錢都非常實惠。餐廳環境挺不錯,人客眾多,非常熱鬧。茶房風豚肉火鍋加錢升級至豪華海鮮火鍋,材料豐富,兩大隻海蝦厚肉彈牙,豚肉脂肪均勻好爽口,還有青口、竹輪、鳴門卷、冬菇、豆腐、龍蝦丸、菜和薯粉等,吸滿濃郁的豚骨湯底好入味。鐵板燒牛舌定食附有熱湯、前菜和白飯,牛舌熱騰騰的,好大塊厚身,口感非常爽嫩,肉味重,十分美味。還配有脆脆的薯角、蕃茄仔和西蘭花等,中和油膩感。黑蜜黃豆粉燒蕃薯霜淇淋好有特色,底下有好厚的一層燒蕃薯,軟腍綿密的,每一口都是極香甜濃郁的蕃薯味,暖暖的蕃薯肉配搭冰凍幼滑的霜淇淋口感一流,雪糕上灑上黑蜜黃豆粉也帶出另一層次的甜味。芒果聖代伴有白桃、士多啤梨、杏甫等雜果,芒果雪糕味道香濃,還有沾上芒果醬的軟身霜淇淋,多重滋味。套餐加錢還可升級加配特飲,巨峰可必思味道非常濃郁,啖啖巨峰提子味,十分香甜,不是怪藥水味,清新解渴。唐揚雞塊炸得香脆,肉質嫩滑多汁,還有啖啖檸檬味,不錯。

不時經過麻布茶房都會被其櫥窗的display吸引。

餐廳環境挺不錯,人客眾多,非常熱鬧。

唐揚雞塊炸得香脆,肉質嫩滑多汁,還有啖啖檸檬味,不錯。

我好少可會去九龍灣嗰邊,成日都聽人哋講麻布茶房,但係我就真係未食過啦!喺門口見到佢餐牌啲甜品好吸引!就比佢吸引左我入去試吓啦!見佢其他啲食品嘅相都唔錯,我就叫咗個茶房風牛肉火鍋+抹茶聖代($138)————————-火鍋———————-個火鍋🍲牛肉只有4片,仲要啲菜好少,味道正常!但呢個價錢就有點覺得唔值!———————-抹茶聖代——————-個樣好靚!但係個軟雪榚食落去冇咩味,個抹茶雪榚正常!啲水果都係淡淡冇味的!鐵板牛肋骨定食($128)賣相好好!但係一食落去,啲牛好un,個燒汁同個牛都唔係好夾!所以係唔好食既!霜祺淋抹茶($48,跟餐+$28)極失敗之作!抹茶🍵飲品係冇抹茶味😦係咩味都冇!只係飲到抹茶粉咁,好淡!總結:唔會再係呢間餐廳浪費金錢,浪費我個胃嘅位置!極為失望!

喺門口見到佢餐牌啲甜品好吸引!就比佢吸引左我入去試吓啦!

見佢其他啲食品嘅相都唔錯,我就叫咗個

茶房風牛肉火鍋+抹茶聖代($138)
————————-火鍋———————-
火鍋🍲牛肉只有4片,仲要啲菜好少,味道正常!
但呢個價錢就有點覺得唔值!

———————-抹茶聖代——————-
抹茶聖代

鐵板牛肋骨定食($128)

霜祺淋抹茶($48,跟餐+$28)

總結:
唔會再係呢間餐廳浪費金錢,浪費我個胃嘅位置!極為失望!
2018-11-01 23 瀏覽
有時想打邊爐但約唔到咁多人嘅時候,就會睇下邊度有一人一鍋食,呢日喺九龍灣發現原來麻布茶房都有得打邊爐,仲要因爲慶祝40週年,有半價優惠!勁抵食!+$12就有得食豪華海鮮火鍋,有蝦有青口有蟹柳,絕對係物超所值!我朋友反而想据扒,就叫左份熊本霜降西冷,所以話一人一鍋好處多,就係可以揀自己想食嘅嘢,唔使夾硬同人地食一樣嘅嘢😆份西冷勁大份!夠Juicy,又唔會好膩👍🏻食完主菜當然要試埋甜品!套餐價錢已經包埋,唔同款有唔同價錢,我地都揀左呢度出名嘅燒蕃薯雪糕,原來雪糕底下係一舊燒熱左嘅蕃薯🍠好香甜!同凍冰冰嘅雪糕好夾杏子金時嘅汁酸酸甜甜,幾香樂特別!黑蜜黃豆粉嘅味道就經典啲,一樣都係好味!

2018-11-01 14 瀏覽
一直都有聽麻布茶房既火鍋優惠,今晚終於特登黎淘大試下!我地6點幾已經到左所以無咩人。但七點後就要等位啦。呢到環境算闊落,唔會同隔離枱太逼。餐牌有寫優惠-50%大割引!我叫左一個火鍋再加10蚊烏冬,朋友叫左個熊本西冷間餐廳可能唔太著重火鍋賣相?不過味道先最緊要。煲滾左好似賣相仲好。我欣賞既係佢一個鍋有好多菜,感覺會健康啲,而且成個鍋都算豐富。跟住朋友既西冷終於上場成個set配左白飯、面豉湯、沙律同飲品。最特別係右下角既綠茶鹽配西冷?朋友話唔錯幾特別Close up西冷 睇落唔錯可惜既係我地叫medium...但俾左well done我如果生啲應該會更好食最後招牌甜品:芒果窩夫surprisingly好味!冷熱交融的芒果!蕃薯雪糕 係呢到既特色甜品 朋友話幾好食 兩樣加埋幾特別
一直都有聽麻布茶房既火鍋優惠,
今晚終於特登黎淘大試下!

餐牌有寫優惠-50%大割引!

我叫左一個火鍋再加10蚊烏冬,朋友叫左個熊本西冷

間餐廳可能唔太著重火鍋賣相?不過味道先最緊要。

跟住朋友既西冷終於上場
成個set配左白飯、面豉湯、沙律同飲品。
最特別係右下角既綠茶鹽配西冷?朋友話唔錯幾特別

Close up西冷 睇落唔錯

可惜既係我地叫medium...但俾左well done我

如果生啲應該會更好食

最後招牌甜品
芒果窩夫surprisingly好味!冷熱交融的芒果!

蕃薯雪糕 係呢到既特色甜品 朋友話幾好食 兩樣加埋幾特別
  • 鐵板燒熊本霜降西冷定食
2018-10-31 22 瀏覽
中學期成日同朋友黎麻布開餐, 咁耐無食難得見到梗係緬懷下喇!原來晚市都幾抵食!!!薑汁燒豚肉定食,燒豚肉十分香口,配白飯一流!加上伴碟有沙律醬,撈菜絲一齊食岩晒!愛食甜食既話必飲朱古力香蕉奶昔!成杯由頭到尾都有雪糕!加上淡淡香蕉香氣十分夾!呢碗味噌拉麵有塊牛油係湯底,十分邪惡!燒肉吾太多片,但夠冧身!而且拉麵份量都很多,夠晒飽肚!辣味炸雞翼表面有很多7味粉,辣辣地好爽!雞翼即炸夠脆,雞皮都食埋浪費!甜品有抹茶芭菲,有齊抹茶雪糕,白玉,紅豆!底部有隻類近暏喱粉條,豐富口感!紅豆加抹茶組合永出錯!兩者配搭吾算過甜!呢餐童年回憶每人$100出頭埋單,合理價位!

原來晚市都幾抵食!!!

薑汁燒豚肉定食,燒豚肉十分香口,配白飯一流!
加上伴碟有沙律醬,撈菜絲一齊食岩晒!

愛食甜食既話必飲朱古力香蕉奶昔!

成杯由頭到尾都有雪糕!加上淡淡香蕉香氣十分夾!

呢碗味噌拉麵有塊牛油係湯底,十分邪惡!

燒肉吾太多片,但夠冧身!
而且拉麵份量都很多,夠晒飽肚!

辣味炸雞翼表面有很多7味粉,辣辣地好爽!

雞翼即炸夠脆,雞皮都食埋浪費!
甜品有抹茶芭菲,有齊抹茶雪糕,白玉,紅豆!

底部有隻類近暏喱粉條,豐富口感!

紅豆加抹茶組合永出錯!兩者配搭吾算過甜!
呢餐童年回憶每人$100出頭埋單,合理價位!