2024-03-29 616 瀏覽
黎到荃灣呢頭搵野食 呢間未食過就揀左呢間食 舒適度算可以既,不過呢間係貴價酒樓,感覺環境及坐椅應該可以再舒服啲。食物方面,魚都算爽口,不過份量真係比較少。雞既話,味道正常,口感還可以不過唔夠滑,比相像中有點失望。呢個價錢覺得可以更好質素。咕嚕肉味道正常不過唔夠鑊氣而且份量太少,完全唔值。炒飯算乾身既,味道都係普通。呢度服務比較差。雖然侍應有手套,不過上菜侍應放菜時手套整到客人筷子夾餸位之後又用手推一推開筷子放餸就走了,手套推車執野都會污糟,之後又用手直接接觸筷子夾餸位,唔衛生,需要留意。整體黎講,呢間價錢真係算貴,食物質素唔值呢個價錢,服務唔掂,份量太少,失望一餐。

食物方面,魚都算爽口,不過份量真係比較少。

咕嚕肉味道正常不過唔夠鑊氣而且份量太少,完全唔值。

炒飯算乾身既,味道都係普通。

整體黎講,

2024-01-23 1426 瀏覽
今天下午到此店見到仍有得意特式下午茶的廣告,因早前在上環鳳城食過ok便推介2套比從美國來港的訪客們。奈何义燒飽只有微溫丶而所有鳳梨酥內的餡料硬如石頭,咬落牙痛入心!向部長投訴非但沒有致歉意, 只說只是一件半件焗過時而矣, 換來4片薄薄細少的合桃酥便走开! 如此的食肆及部長竟可在愉景新城這類較高新的大型商埸立足,如此服務態度,難怪香港訪客銳減和港人都北上消費!
2024-01-23
2023-11-16 2137 瀏覽
極度差嘅晚飯體驗朋友生日正日食晚飯,打嚟訂位一早問定炸子雞同片皮鴨需唔需要預訂?聽電話嗰個女士話嚟到就有唔使預訂,點知食飯當日去到先話俾我聽冇片皮鴨都算,經理一句唔好意思同道歉都冇,啲嘢食都仲要唔好食 除咗炸子雞係唔錯椒鹽軟殼蟹份量極細咬落去仲要係霉霉爛爛唔係平時食炸軟殼蟹有嘅口感晚飯選擇少價錢較進取,份量又唔係大件抵食,仲要撞正朋友生日正日伏到傻,搞到食到一半就要轉場去其他餐廳食勁唔方便極不建議嚟食 不可一不可再
極度差嘅晚飯體驗

極不建議嚟食 不可一不可再
2023-11-16
2023-11-14 1607 瀏覽
外國朋友話想食水餃之類,我即刻諗起帶佢來食<鳳城>點左鳳城水餃,鮑魚珍珠雞,懷舊腸粉,灌湯餃,蛋白杏仁茶鳳城水餃大大隻,原本叫1份share,另外叫其他野食,但外國朋友覺得太好食,再encore多碗先夠鮑魚珍珠雞,正如其名,真係有隻鮑魚仔響入面,d飯有好香既荷葉味,一碟得一隻,所以2個人食又要encore多隻啦懷舊腸粉,打卡一流,有架木頭車裝住d腸粉,d醬任你落,中意可以落多d灌湯餃, 第一次見灌湯餃吾係響個湯入面,原來甘先係正宗食法,用蒸籠上,職員會用碗幫你反轉甘食蛋白杏仁茶,杏仁味香濃,仲有塊自家製既杏仁餅配上杏仁茶,大滿足
外國朋友話想食水餃之類,我即刻諗起帶佢來食<鳳城>

點左鳳城水餃,鮑魚珍珠雞,懷舊腸粉,灌湯餃,蛋白杏仁茶

2023-10-30
2023-10-23 1926 瀏覽
往年食蛇總是去工會攪嘅聯歡會,場地通常喺會所,自2019運動和新冠後,蛇讌雖然復常,但場地大多轉去酒樓舉辦了,今年就試下幫襯鳳城的蛇宴套餐。單單評論蛇羹一味就已經不及傳統工會的質素了。鳳城蛇宴套餐只能說是小菜配合“蛇”做綽頭賣點而矣。不過,酒樓優勝之處喺環境清靜,座位濶落,招呼高檔;工會飯堂就食碟頭和品質,食氣氛和人情味。講返鳳城套餐,味道賣相中規中矩啦!最出色仍然喺鳳城的招牌甜品-蓮茸西米焗布甸。臘味糯米飯最吾掂。如果對食蛇有要求,咁就吾多建議了。題外話,商場夜市真係好靜!未夠9點已經水靜河飛,酒樓更急急收碟執枱,想坐多一陣都吾好意思阻人收舖啦!何矣夜繽紛。

2023-10-23
2023-10-22 1107 瀏覽
要約移民外國回港的老朋友到此吃一頓晚餐,套餐值得推介。炸子雞,雞味一流。外國回來的朋友都十分讚賞。其他菜式都份量十足。紫砂茶壺燉湯更是一絕,未試過用紫砂茶壺倒湯落紫砂茶杯飲湯。整體上都十分享受。還有,晚市還可以享用點心,趁着所有人未到齊時,先叫幾籠十分有特色的點心,並大家又不會齋等。店內員工的確很忙,但員工感覺到互相幫忙,互相互補不足,十分有協作精神,而且對顧客態度也十分友善,令到我作為顧客的也十分享受。唯一一樣是我自己要求高,我對味精敏感,回家有少許口渴。但整體上,我也十分回味,十分滿意。

2023-10-07 953 瀏覽
在愉景新城的鳳城酒家,我是滿懷希望想着去吃好點心,怎知到去到叫它們的點心吃,一吃下去很差,首先點心不夠熱辣辣,包羅萬有的包和涵都好難吃,灌湯餃很乾沒湯,蝦腸才怪怪的,配搭了紅青椒真是很不配合這碟腸粉,還有炸粉果這個做法很難吃,還有鳳城的水餃,不熱口感好硬,唯獨是蘿蔔糕還過得去,真是全程都不想吃,非常差的點心,有外觀沒味道的點心,埋單時還很貴,$420元還要加一,真失望,下次不會再去
2023-09-08 1095 瀏覽
假期相約同學朋友仔一齊玩,一行四人(二個小朋友)相約去參加興趣班未到時間上堂,但出面天氣又好熱,揀左呢間出名有可愛點心既酒樓HEA下真心打卡一流,三籠包點分別有唔同動物造型,真係好吸睛,小朋友見到都會食多點叉燒包 叉燒燒到剛剛好,豬仔皮仲要非常有趣,小朋友愛不惜手流沙包賣相幾可愛,個包做到流心效果,深得大人小朋人喜愛抹茶包本人係一個抹茶控,好香綠茶味,包仔煙煙靭靭,真心想叫多足足傾左二小時,服務員感動十分好,不停加水,又唔會催趕我們走,仲同二個小朋友玩,真係家庭聚餐的好地方

叉燒包

叉燒燒到剛剛好,豬仔皮仲要非常有趣,小朋友愛不惜手

流沙包

賣相幾可愛,個包做到流心效果,深得大人小朋人喜愛

抹茶包

本人係一個抹茶控,好香綠茶味,包仔煙煙靭靭,真心想叫多

2023-08-13
早幾天,到此買外賣,點了一個「招牌炒飯」和「煎蓮藕餅」,「炸鯪魚球」。首先講講個炒飯,說真,以價錢來說,真係不抵。百幾蚊一個炒飯,飯是粒粒分明,但真係好油膩,乾身但都好油,而材料都是一般,都是叉燒,蝦,多了蕃茄粒,不過,我個人覺得這個炒飯內裡有蕃茄粒,味道方面做不到平衡感,反而蕃茄酸味破壞了整個炒飯的味道,我個人麻麻,不過都是正常炒飯吧!之後先食一口「煎蓮藕餅」粉漿比較厚,我自己不太喜歡。而且都十分之油膩。。。不過,「炸鯪魚球」是今次點餐中最好食。即刻不沾任何醬汁都好夠味,而且食到淡淡的陳皮味。都ok.

不過,「炸鯪魚球」是今次點餐中最好食。
即刻不沾任何醬汁都好夠味,而且食到淡淡的陳皮味。都ok.

2023-07-04 1828 瀏覽
今天放假帶了爸媽去飲下午茶,以前工作附近地方也有鳳城1954的分店,記得質素不錯🤑不過價錢略貴,就決定今次帶爸媽去享受一下由於愉景新城定位是親子商場,所以平日下午茶只有寥寥可數的客人,大多都會叫他們招牌的下午茶架($98)😍共有8款煎炸和蒸點在架上,假日大幅提價$168,明顯只想做平日客人🫢下午點心飯麵種類不算太多,不過招牌炒飯力推,用料足和夠乾身,其餘可以點正價餐牌📜價錢只是貴10元左右這裏的鮮蝦清甜彈牙最吸引👍唯一敗筆是龍蝦湯鮮竹卷,完全沒有其他分店的濃香純粹,仿似混了茶餐廳例湯般失色👎

下午茶架

金磚豆腐
鮮蝦腸粉
三式炸作
2023-05-03 2513 瀏覽
最近我和家人一起去了風城1954荃灣店,享受了一頓美味的點心午餐。這間酒樓的點心都很有創意,不但外形精緻,味道也很出色。我們點了以下幾溶岩流沙包:這是一款用金黑色的皮包裹的流沙包,外形像一顆寶石,很有質感。咬開後,流出濃郁的奶黃流沙,甜中帶咸,很滿足。招牌燴飯:這是一款用番茄汁燴成的飯菜,顏色鮮紅,飯粒爽口。燴飯中還有雞肉、蝦仁、火腿、青豆等配料,增加了口感和營養。燴飯的味道清新不油膩,吃起來很開胃。我們全家都很喜歡風城1954荃灣店的菜式,覺得既有傳統的順德菜風味,又有一些創新的元素。價錢也很合理,適合家庭或朋友聚餐。我會推薦給喜歡點心和燴飯的朋友們。
2023-04-26
唔駛幫襯啦,下午兩點幾鐘,大把卡位,果個幫位auntie都迫人坐啲細位,幾好食都好,唔會考慮幫襯😗😂仲要響個荃灣死場做生意,你地真係自求多福吧,或者可以考慮做大陸團生意嘅。
2023-04-01 1730 瀏覽
香港傳統酒樓買少見少,真係要好好珍惜,唔好到冇咗先嚟惋惜。灌湯餃三十幾蚊一隻,大大隻皮薄,入面半jelly狀嘅內餡,有魚翅、蟹肉絲同冬菇絲。出面真係好少有。粉果同平時食嘅潮州粉果唔同,佢係肉末加冬菜粒。😍心心眼流沙包就真係for打卡,冇咩特別。彩虹腸粉🌈我覺得成條上成條大腸咁...賣相有進步空間,彩虹係甜椒絲,其實都係蝦腸,啲蝦🦐又係古早調味,味道偏濃郁,好味嘅。特價籠仔蒸飯,七十幾蚊食到龍躉超抵食,魚肉滑帶膠質,炒飯底。
香港傳統酒樓買少見少,真係要好好珍惜,唔好到冇咗先嚟惋惜。

灌湯餃三十幾蚊一隻,大大隻

粉果同平時食嘅潮州粉果唔同,佢係肉末加冬菜粒。

😍心心眼流沙包就真係for打卡,冇咩特別。

2023-03-29
用餐優惠
現金券
2023-02-21 1421 瀏覽
如果夜晚想食點心,你總會想起鳳城1954,呢一間位於荃灣愉景新城嘅粵菜。有各種你想食嘅嘢。點心炒飯,特色嘅菠蘿咕嚕肉。雖然味道唔可以做到好好嘅境界,但係性價比還算滿意。如果你想去一間大型嘅商場唔單單只有小朋友嘅娛樂。大人嘅購物。仲可以免費泊車愉景新城絕對係首選。二月,呢度唯一一間嘅粵菜點心。亦都係經常會選擇嘅一個美味之選大一點古色古香之餘,保留傳統嘅茶樓味道。點心係傳統資源有嘗試創新雖然未如理想。但係總會見到曙光。服務員嘅待人接物都比較親切和諧。有家嘅感覺希望呢種嘅感覺可以保持住。疫情之後一起共創美好家園加油
2023-02-21
相約4個小朋友一齊玩揀左呢間有可愛點心既酒樓 打卡一流♦️小鳥依人♦️用鳥籠裝住3隻小鳥,其實內裡是 鳳梨酥打卡一流,小朋友好喜歡♦️流沙包、青趣(綠茶包)、叉燒包♦️綠茶包 估唔到小朋友好鍾意食,流沙包 蛋黃未溶得曬有粗粒叉燒包 叉燒唔太甜 豬仔甘皮好cute♦️魚鬆炆米粉♦️濕濕地既米粉,有魚肉陵翠肉瓜♦️招牌炒飯♦️乾身,味道正常♦️特搜魷魚鬚♦️炸得好脆,魷魚好彈牙
相約4個小朋友一齊玩
揀左呢間有可愛點心既酒樓
打卡一流

♦️小鳥依人♦️
用鳥籠裝住3隻小鳥,其實內裡是 鳳梨酥
打卡一流,小朋友好喜歡

♦️流沙包、青趣(綠茶包)、叉燒包♦️
綠茶包 估唔到小朋友好鍾意食,
流沙包 蛋黃未溶得曬有粗粒
叉燒包 叉燒唔太甜 豬仔甘皮好cute

♦️魚鬆炆米粉♦️
濕濕地既米粉,有魚肉陵翠肉瓜

♦️招牌炒飯♦️
乾身,味道正常

♦️特搜魷魚鬚♦️
炸得好脆,魷魚好彈牙
  • 特搜魷魚鬚
  • 小鳥依人