同好友夾到時間 週二去ʜᴀᴘᴘʏ下 入紅磡覓食😻黃埔小區餐廳愈開愈多今次ᴛᴀʀɢᴇᴛ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ吃得精緻一點✨ 餐廳有多個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ套餐選擇 最後點了竜たつ也含有店名的意思! · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 茶碗蒸し | 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠:本身已經充滿菇香 加埋一小片日本蕨菜 香氣更出 蛋滑 入面仲有透明啫喱狀嘅物體 食落幾得意 ✿ 𝟒点お占造り| 𝟒 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐨𝐟 𝐬𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢按店員介紹先後次序食😙✾ 北海道帆立貝刺身 上面有🤏🏻柚子汁✾ 鱸魚 芽葱 上面用酸汁啫喱調味✾ 中間係真雕魚 放咗葱+薑絲✾ 藍鰭吞拿魚刺身(中拖羅) 厚切肥美 入口即融 ✿ 旬のお料理 | 𝐇𝐨𝐭 𝐝𝐢𝐬𝐡:磯煮黑梅貝配唐辛子絲 係時令嘅貝類海產 用昆布 醬油 白蘿蔔 簡單熬製而成嘅汁 ᴋᴇᴇᴘ到螺肉汁精華 清甜可口😌成舊螺肉都食得tim ah! ✿ 𝟔貫握り寿司 | 𝟔 𝐤𝐢𝐧𝐝 𝐨𝐟 𝐬𝐮𝐬𝐡𝐢:進食次序由左至右 頭2件口感比較黏 入口有漿住嘅感覺 中間就嫩滑口感口 最後一件就相對前面的有咬口✾ 醬泥烏賊 ✾ 金木雕✾ 青口池魚✾ 北海道馬糞海膽✾ 車海老:燒蝦膏
同好友夾到時間 週二去
ʜᴀᴘᴘʏ下 入紅磡覓食😻
黃埔小區餐廳愈開愈多
今次ᴛᴀʀɢᴇᴛ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ
吃得精緻一點✨

餐廳有多個ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ套餐
選擇 最後點了竜たつ
也含有店名的意思!

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

✾ 醬泥烏賊
✾ 金木雕
✾ 青口池魚
✾ 北海道馬糞海膽
✾ 車海老:燒蝦膏 同友人好奇翻開塊蝦肉睇 入面原來仲混入咗蝦籽粒!小心思💕
✾鳥取境港赤身:15日成熟盛產吞拿魚嘅地方✨去唔到旅行都過住口癮先🫣

✿ 本日の小丼 | 𝐌𝐢𝐧𝐢 𝐛𝐨𝐰𝐥
:新鮮的雜錦魚生飯

✿ お吸い物 | 𝐒𝐨𝐮𝐩
:蝦頭赤面豉湯

甜品 | 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
:同友人各選一款可以試多樣😻北海道紫薯低脂雪糕+靜岡縣赤肉蜜瓜🍈小小甜點為今餐完美作結

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

2022-07-05
𝟔貫握り寿司
磯煮黑梅貝配唐辛子絲
2022-07-07 104 瀏覽
今日同朋友黎到呢間Omakase專門店🥳晚市7點幾已經好full~好彩有book位🫶1人叫左1個中等價錢既套餐🤗Omakase 竜 ($680 + 1)4件 Sashimi 👉 茶碗蒸 👉 hot dish 👉 6貫壽司 👉 mini bowl 👉 湯 👉 甜品😆首先一出場既係4件刺身 有北海道帆立貝 鱸魚 真雕魚 同埋帶有柚子汁既藍鰭吞拿魚刺身(中拖羅) 刺身都好新鮮 咬落啖啖肉 擺碟精緻 打卡一流🥰店員都有好主動介紹食材資料同埋食法 好友善☺️之後出場既係茶碗蒸&磯煮黑梅貝配唐辛子絲 蒸蛋香滑 配有菇菌類&海帶&啫喱狀物體(?) 材料豐富 充滿誠意🫰黑梅貝好入味 可以安心食埋內臟👏然後係壽司 障泥烏賊👉🏿金木鯛👉🏿深海池魚👉🏿日本北海道馬糞海膽👉🏿熟蝦壽司(車海老)👉🏿鳥取境港赤身壽司(第一次見👀)全部都係醬油飯底 味道由淡到濃 有用心設計過食法 😋不同口感(由軟至硬)不同享受🥳最喜歡既係蝦壽司 翻開內裡仲有蝦膏同埋蝦籽 細節處理得好好👍最特別既係鳥取境港赤身壽司 唔係度度都食到 🐟最後就係mini bowl & 湯 & 甜品🫶mini bowl係1個迷你版既雜錦刺身丼 食材豐富鮮美

Omakase 竜 ($680 + 1)

最後就係mini bowl & 湯 & 甜品🫶mini bowl係1個迷你版既雜錦刺身丼 食材豐富鮮美 份量又岩岩好😆蝦頭赤麵豉湯都好濃味👍👍黎到最重要既環節 甜品!有北海道紫薯低脂雪糕or靜岡赤肉蜜瓜選擇🥰(同朋友交換左1啖試下 所以兩樣都有食到😆)雪糕入口即溶 好軟滑 蜜瓜香甜清爽 可惜一啖就食曬🥲

2022-07-06 74 瀏覽
黃埔有咁多好嘢食,仲新開咗好多餐廳😋之前經過見到呢一間裝修好靚嘅omakase,終於有時間黎試吓😚我哋就揀咗$680龟set, 就算係夜晚omakase黎講價錢都唔係好貴🤭幾抵食🙌🏻第一道菜係茶碗蒸🍳蛋好滑😋上邊仲有啲啫喱狀店員話係纖維,感覺好特別同埋味道加埋好好食😌第二道菜係刺身,店員有教我哋要順序由又到左咁樣食,刺身嘅味道係由淡到濃味少少,好有層次感🇯🇵最鍾意食就係日式煮花螺,中拖羅同牙帶魚,平時比較少食,食落去加埋啲柚子醬, 秘製蛋黃醬散發淡淡香味🍣跟住到黑梅貝梅子煮,一個刺身丼飯同埋清湯,甜品方面就有特價生果或者雪糕,我就叫咗紫薯雪糕, 食落去好似食緊真紫薯嘅感覺😋下次可以試埋福岡蜜瓜😆見佢仲有sake同埋啤酒供應,下次可以試吓

2022-07-05 80 瀏覽
雖然話係土瓜灣搬走左,但間唔中都會搭去土瓜灣探下嫲嫲,順便去黃埔行下。行完吉之島,一於去附近睇吓有咩食。心血來潮想食下日本野,一於去試下新開主打廚師發辦(Omakase)既日式料理餐廳🍴- -「Sushi Tatsu 鮨竜」。我中意餐廳設計風格夠特別,簡約得黎又帶少許型格路線。色調較暗,配搭木製傢俬,更有質感。可以揀坐吧枱位置,近距離享受主廚為你製作Omakase既過程。今次試下 Omakase 竜 set 。先有茶碗蒸。本以為是平平無奇的普通蒸蛋,想不到蛋味好濃郁,好嫩滑。特別之處係加入左日本特色健康蕨菜,仲有啲香菇,口感更有層次。刺身四食,四款都好好食,厚切大大塊,一口咬落去好滿足。北海道帆立貝味道鮮甜,肉質扎實。厚切大拖羅,呢個真係好正,油脂爆豐富,有種入口即溶既感覺。店員亦會提醒刺身要由邊一邊食起,由淡味至濃味,好貼心。時令料理係汁煮磯粒貝。個汁唔算太濃味,剛剛好帶出海鮮鮮味。用日式磯煮方法慢火炆煮,可以保持肉質鮮嫩鮮甜,超正。6貫握之壽司🍣由師傅即整的手握壽司,裏面已經有調味。大尾魷魚,油甘魚,海膽,立魚,呑拿魚腩,銀鱈魚。六款都好好食😋不過我最鍾意都係海膽同呑拿魚腩。一放入

今次試下 Omakase 竜 set 。

刺身四食,四款都好好食,厚切大大塊,一口咬落去好滿足。

6貫握之壽司🍣由師傅即整的手握壽司,裏面已經有調味。大尾魷魚,油甘魚,海膽,立魚,呑拿魚腩,銀鱈魚。六款都好好食😋不過我最鍾意都係海膽同呑拿魚腩。一放入口已經有一種好滿足的感覺。食完6件壽司之後仲可以享用好特別既布甸版玉子燒,酸得黎帶點清新口味

本日@小丼係吞拿魚蓉丼飯,食落去感覺好似吞拿魚蓉多過飯,吃一口滿滿都是濃郁魚生味

吃了這麼多東西,要飲返碗熱熱嘅味噌湯,今次試到好特別既松本䇯清湯。松本茸清湯入面有青柚子皮,加上松本茸獨有嘅香味,令這碗清湯份外出色。

最後嘆返個甜品,可以揀紫薯雪糕或者靜岡赤蜜瓜。

2022-07-02 84 瀏覽
一間優質既餐廳料理,通常口碑好,廣受好評,今次經朋友介紹黎試呢一間位於黃埔既日式料理——鮨竜🥢 餐廳環境裝修以新派、光鮮亮麗為主,而背景音樂一直播放着大家耳熟能詳嘅日本動漫配樂,令整個用餐體驗別有一番風味~ 剌身方面,太力魚油脂分布豐富平均,燒左既部分令油脂更香,更易入口~ 熱食黑梅子清酒煮螺,爽口彈牙,表面鋪左辣椒絲,令螺鮮甜味更突出~ 而壽司類,重點推介海膽壽司,份量非常慷慨,口感綿滑細膩,幾乎入口即化!另外,赤身壽司以豉油漬去除左魚身既腥味,令魚油味更香,充滿左成個口腔~ 蔥吞拿魚迷你丼、醬油漬三文魚子更係舖頭招牌菜之一💫 總結整個用餐過程舒適度高,食物水準、服務質素都有保證,屬於優質既廚師發板~
—呢一兩年喺香港食omakase嘅選擇都多咗好多當中都有試過食過一啲質素唔係幾好嘅舖頭不過今次揀咗一間喺紅磡嘅日式餐廳價錢唔算好貴但係質素好到超乎想像越食真係越有驚喜( ⸝⸝⸝•_•⸝⸝⸝ )♡︎♡︎因為本身有book位所以一嚟到可以坐喺吧枱前邊一邊望住師傅整一邊食呢度嘅服務質素好好不論係侍應定係師傅喺服務同介紹菜式方面都好清晰同好仔細每一道菜上菜嘅時候佢哋都會話俾你知食材係來自日本邊一個地方用咗邊一種烹調方法同用咗啲咩調味料仲會話你知預期會食到嘅味道口感係點樣當食到壽司同埋丼飯嘅時候師傅會問你想要幾多飯量有冇啲咩調味料唔想食到等等𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐ Omakase 竜 | $680↬ 茶碗蒸 Steamed egg↬ 四種刺身 4 kind of sashimi↬ 時令御料理 Hot dish↬ 六種壽司 6 kind of sushi↬ 迷你海鮮丼Mini bowl↬ 湯 Soup↬ 甜品 Dessert❀茶碗蒸 Steamed egg味道清甜,蛋好滑,加入咗菇類同蔬菜,令到口感昇華,有啲咬口(・8・)♡︎❀四種刺身 4 kind of sashimi師傅俾咗四種口感唔同嘅海鮮我哋由清清地到

呢一兩年喺香港食omakase嘅選擇都多咗好多

由清清地到油脂重嘅味道
①首先係東京油甘魚
比較爽口嘅魚 有淡淡嘅魚香
②然後係北海道帆立貝
面頭落咗青檸皮碎,味道較清香
③再嚟係北海道目鯛,配上自製濃汁同乾洋蔥皮
魚嘅面頭用火燒過,連埋醬汁食味道好夾好特別
④最後係長崎大拖戲羅,油脂好重,好肥美
我最鍾意食拖羅,呢舊真係一百分

❀ 時令御料理 Hot dish
熱食係黑梅子清酒煮螺,面頭有辣椒絲
清酒令到螺更加鮮甜
連我平時唔食螺嘅人都覺得幾好食(๑•∨︎•๑)

❀ 六種壽司 6 kind of sushi
①障泥烏賊配上柚子醬,好黏好濃味
②真鯛面頭放咗鹽漬昆布,味道好夾
③車海老好鮮甜好重蝦味
④小磯係用咗醋漬嘅方法
酸酸地之中薑味,好食
⑤馬糞海膽超級creamy
面頭有天然海鹽,好鮮甜
⑥赤身吞拿魚係用豉油漬
原來豉油入邊嘅氨基酸
係可以去除吞拿魚嘅鐵銹味的!
所以無咗赤身本身有嘅腥味,食落更香

❀ 迷你海鮮丼Mini bowl
唔同嘅魚生切粒,配上自家奄制嘅三文魚子
味道較清甜,食哂成碗好夠飽ᕙ( ˙-˙ )ᕗ♡︎

❀ 湯 Soup
鮮蝦赤麵豉味噌湯有好濃郁嘅蝦味,赤麵豉味道較重且豆味濃郁,味道好特別٩(• ̀ • ́๑)

甜品 Dessert
最後有嚟自靜岡縣嘅赤肉蜜瓜,甜度達十度
兩小舊啱啱好,為今餐作一個美好嘅結尾♡︎( ´ ` )

以呢個價位嘅omakase嚟講質素超哂班
最重要係食物質素好之餘
服務態度都好值得讚賞
下次會再嚟食下其他價位嘅套餐❀︎.(*´▽︎`*)❀︎.

📝評分

📍鮨竜 (紅磡) @
紅磡必嘉街120號黃埔天地第三期百寶坊地下G9號舖
2022-06-28
2022-06-29 78 瀏覽
難得放假朋友出嚟食吓好嘢🤭今次就嚟咗黃埔呢一間新開嘅omakase😚今次就試咗$680呢個set😚首先上菜嘅係茶碗蒸😌佢入邊有百合芫荽,同埋啲蛋加埋好夾好滑🫶🏻跟住就到刺身,店員推介話帆立貝上邊加咗岩鹽,食落去帶出咗鮮味,仲有中拖羅同日本嘅牙帶魚都係有淡香加埋上邊嘅少少配菜好夾🙌🏻另外仲有黑梅貝梅子煮,即係日本嘅東風螺😆食落去好好味😋壽司方面我就最鍾意佢但就是因為佢有淡淡的香同埋食落去好鮮甜,最後就係湯同埋甜品,紫薯雪糕食得出好濃厚嘅紫薯味,好似真係食緊一個新鮮嘅紫薯咁呀😆🙌🏻大推☺️

另外仲有黑梅貝梅子煮,即係日本嘅東風螺😆食落去好好味😋

2022-06-29 74 瀏覽
—今次黎到紅磡鮨竜食Omakase,係我第一次食Omakase,今次食完我覺得係超值,因為實在係太好味,第一次覺得係香港食日式野係咁好食,同係日本食差唔多。主理廚師都好靚仔,聲線仲好溫柔,每樣食物都會逐件細心同我哋介紹,如果唔係真係食咗咩都唔知。同發現個個廚師都幾靚仔,如果係鍾意睇靚仔去食,可以有埋睇靚仔視覺享受(,,Ծ‸Ծ,, )。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫::⧐茶碗蒸⧐刺身四食 油甘魚、帆立貝、目鯛、吞拿魚大拖羅 ⧐黑梅子清酒煮螺⧐壽司六食 障泥烏賊、真鯛、車海老、小磯、馬糞海膽⧐三文魚子角切魚生飯⧐鮮蝦赤麵豉味噌湯⧐赤肉蜜瓜◎茶碗蒸,通常係日式刺身店都會有,食落去一種暖笠笠嘅感覺,準備食刺身之前比你暖胃一下。◎刺身四食 油甘魚、帆立貝、目鯛、吞拿魚大拖羅 ▹東京豐洲市場-油甘魚食落去好爽口同個魚生無咩嘢魚腥味。 ▹北海道帆立貝-非常新鮮咬落去唔會太腍,加左青檸汁落去帶佢到嘅鮮味同酸味出黎,兩者都好夾。 ▹北海道目鯛-用左目鯛嘅肝汁配味,肉質鮮嫩,同前兩樣嘅分比,佢嘅味道比較濃郁小小。 ▹長崎縣吞拿魚大拖羅-厚切,豐富入口即溶,係我最鍾意食嘅拖羅,食落感覺好幸福

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫::
⧐茶碗蒸
刺身四食 油甘魚、帆立貝、目鯛、吞拿魚大拖羅
⧐黑梅子清酒煮螺
壽司六食 障泥烏賊、真鯛、車海老、小磯、馬糞海膽
⧐三文魚子角切魚生飯
⧐鮮蝦赤麵豉味噌湯
⧐赤肉蜜瓜

刺身四食 油甘魚、帆立貝、目鯛、吞拿魚大拖羅
▹東京豐洲市場-油甘魚食落去好爽口同個魚生無咩嘢魚腥味。
▹長崎縣吞拿魚大拖羅-厚切,豐富入口即溶,係我最鍾意食嘅拖羅,食落感覺好幸福♪( ´▽`)。廚師會提我哋如果怕太肥膩可以同埋紫蘇葉一齊食,真係好貼心。

◎黑梅子清酒煮螺,煮得好入味,首先依啲佢一定無沙同味道濃郁,本身我唔係太食螺嘅人都食左三舊,如果次次啲螺都咁好食,我可以食呀 ಥ⌣ಥ。

壽司六食 -障泥烏賊、真鯛、車海老、小磯、馬糞海膽
▹障泥烏賊-口感黏身同好煙韌,配埋柚子醬好有咬口。
▹真鯛-用鹽職昆布醃咗,口種唔錯。
▹車海老-味道好鮮。
▹小磯-用左醋醃製,酸酸美美。
▹馬糞海膽-北海道馬糞海膽,依家季節啱,配埋天然海鹽咬落甜甜哋好creamy。
▹赤身吞拿魚-用豉油醃製,走左鐵銹味,令到赤身都好好味。

◎角切魚生飯-配自家奄制三文魚子加上不同嘅魚生味道層次好豐富。

◎鮮蝦赤麵豉味噌湯-同一般嘅日式餐廳唔同,用左赤麵豉,同無咁咸。

◎靜岡縣赤肉蜜瓜-糖度達到10點,所以真係好甜好正可惜就係得兩舊,好想食多啲 (•͈⌔•͈⑅)。

📝評分

鮨竜 Sushi Tatsu
📍紅磡必嘉街120號黃埔天地第三期百寶坊地下G9號舖
2022-06-28
2022-06-27 1779 瀏覽
食廚師發板,一定要先訂位,今日係平日,未夠7點 bar 枱已經都全部full曬。'竜' 套餐 $680 一位主要有四點刺身和六款壽司🐟 伊佐木魚 - 加上特式醬和青檸皮,入口爽甜🐠 太刀魚 - 魚皮的油脂非常豐富,燒一燒魚皮,更香和容易入口🐋 吞拿魚拖羅 - 入口溶化,正🐡 北海道帶子 - 砌得好厚身,鮮甜好味 🐚 熱點是時令的旨煮日本花螺。接著是6件手握壽司🍣 活赤貝 - 加上青檸增加鮮甜味,爽口🍣 笛鯛魚 - 配上蛋黃麵豉醬, 味道比較突出,我鍾意。🍣 間八魚 - 配上鹽漬昆布。🍣 九州祝甲魚 - 由於魚味比較濃,加上青蔥和薑蓉,配得恰到好處。🍣 海膽壽司 - 非常非常多的海膽,好鮮味有質感,一啖咬落去,'嘩' 一聲,大滿足呀。🍣 吞拿魚鮫 - 加上點點芝麻 (七彩色), 大大提高香味和視覺。🍣 拖羅 - 質素好高,好有油脂,口感非常好。🍙 還有魚生飯,魚生的份量真的很豐富呀,有三四款魚生,切到大大粒,睇下幾大碗。🍦 最後是甜品,二選其一,有赤肉蜜瓜, 或者紫番薯雪糕。赤肉蜜瓜超甜,紫番薯超香, 食完之後滿足曬。🎗 廚師好體貼,問我喜歡多飯還是少飯,我梗係要多啲飯啦,咁好味道。🎎

'竜' 套餐 $680 一位
主要有四點刺身和六款壽司

🐟 伊佐木魚 - 加上特式醬和青檸皮,入口爽甜
🐋 吞拿魚拖羅 - 入口溶化,正
🐡 北海道帶子 - 砌得好厚身,鮮甜好味

🐚 熱點是時令的旨煮日本花螺。

接著是6件手握壽司
🍣 活赤貝 - 加上青檸增加鮮甜味,爽口
🍣 笛鯛魚 - 配上蛋黃麵豉醬, 味道比較突出,我鍾意。
🍣 間八魚 - 配上鹽漬昆布。

🍣 拖羅 - 質素好高,好有油脂,口感非常好。

🎎 總的來說,餐廳都幾大,風儉由人,我梗係要坐bar 枱啦,因為同廚師互動,增長知識,係整餐飯的最大樂趣呀。👍
2022-06-23
2022-06-26 69 瀏覽
今日同朋友慶祝生日 帶佢嚟到黃埔嘅呢間鮨竜度食晚餐 餐廳裝修非常典雅 晚餐時間人唔太多比較寧靜 可以傾計傾得舒服啲啦餐廳嘅Omakase咗好多款唔同嘅價錢 今次就食$480前菜係茶碗蒸 非常滑溜蛋香濃郁漿泥烏賊 姐係大尾魷 鮮活赤貝 醋漬小肌魚 昆布間八魚係油甘魚一種 烏魚子櫻花樽魚 燒蝦膏 車海老 花竹蝦 Uni 北海道馬糞海膽 薑蓉竹甲池魚 火炙銀鱈魚 穴子 海鰻 用左鰻魚骨煮汁赤身大拖羅 加左葱同紫蘇花 減少左油膩感玉子燒布丁 甜品係靜岡縣嘅赤肉蜜瓜
今日同朋友慶祝生日 帶佢嚟到黃埔嘅呢間鮨竜度食晚餐

大拖羅 加左葱同紫蘇花 減少左油膩感
玉子燒布丁

甜品係靜岡縣嘅赤肉蜜瓜

2022-06-26 76 瀏覽
一向好鍾意食omakase 🤤🍣呢間幾好食,師傅好nice👍🏻生日、慶祝食omakase 一流!Lunch omakase $680先食茶碗蒸刺身4款,擺盤靚!好吸引!新鮮又正呀😍時令料理1品係汁煮黑梅貝~壽司6貫-北海道鮫蝶魚-活赤貝-拖羅-喜之池-北海道馬糞海膽-花竹蝦6款壽司都好食!一向有得食海膽同拖羅都好開心!今次有埋花竹蝦食🫶🏻甜甜地,好正呀🤤招牌迷你丼賣相幾得意✨👍🏻 好正呀!好有三文魚子!味道豐富、滿足呀😍最後有湯同甜品,甜品係雪糕~
一向好鍾意食omakase 🤤🍣
呢間幾好食,師傅好nice👍🏻
生日、慶祝食omakase 一流!

Lunch omakase $680
先食茶碗蒸

刺身4款,
擺盤靚!好吸引!新鮮又正呀😍

時令料理1品係汁煮黑梅貝~

壽司6貫
-北海道鮫蝶魚

-活赤貝

-拖羅
-喜之池
-北海道馬糞海膽

-花竹蝦

招牌迷你丼

賣相幾得意✨👍🏻 好正呀!好有三文魚子!味道豐富、滿足呀😍
最後有湯同甜品甜品係雪糕~

2022-06-26 66 瀏覽
師傅耐心介紹食材👍🏻茶碗蒸刺身拼盤帆立貝、上面有柚子皮,味道好清新!鰆魚,上面有紫蘇葉絲,間八魚配牙蔥,自家製醬汁好惹味!中拖羅,好厚切😍好鮮!口感又好!時令料理1品-汁煮黑梅貝壽司部分:(6貫)-北海道鮫蝶魚,加上鹽昆布,增加鮮味,口感比較爽身、味道清淡~-活赤貝,口感爽彈-拖羅,入口即溶😍正呀!-喜之池,火炙後能釋放油份,會更香~-北海道馬糞海膽,正呢🤤-花竹蝦,好吸引😍比較爽身,味道甜甜地好好食🤤👍🏻玉子燒,好似蛋糕😆蔥吞拿魚迷你丼、醬油漬三文魚子招牌菜式之一✨多重味覺享受🤩赤麵豉湯雪糕Lunch omakase $680
師傅耐心介紹食材👍🏻

茶碗蒸
刺身拼盤
帆立貝、上面有柚子皮,味道好清新!鰆魚,上面有紫蘇葉絲,
間八魚配牙蔥,自家製醬汁好惹味!
中拖羅,好厚切😍好鮮!口感又好!

時令料理1品-汁煮黑梅貝

壽司部分:(6貫)
-活赤貝,口感爽彈
-拖羅,入口即溶😍正呀!

-喜之池,火炙後能釋放油份,會更香~

-北海道馬糞海膽,正呢🤤

-花竹蝦,好吸引😍比較爽身,味道甜甜地好好食🤤👍🏻

玉子燒,好似蛋糕😆

蔥吞拿魚迷你丼、醬油漬三文魚子
招牌菜式之一✨多重味覺享受🤩

赤麵豉湯
雪糕

Lunch omakase $680
2022-06-25 1176 瀏覽
呢間嘅價錢同選擇都多元化,今日同老婆嚟呢度撐枱腳。裝修雅致,只有大概10幾個吧枱位置,可以直接同廚師傾偈同睇佢做食物,原來只有揀廚師發板套餐,才可以坐吧枱位置,如果揀其餘日式食物,便需要坐其餘位置。最基本晚市套餐$480起至$1680,以廚師發板來講,選擇都算多元化,我哋揀咗$680嘅套餐,包四款刺身及六款壽司。先上茶碗蒸,水準幾高,加咗幾片先百合,口感及味道幾融和。北海道帶子刺身柚子皮,酸酸增加新鮮口感。伊佐木魚(香港叫雞魚)刺身加特式醬,識落都有少少似雞肉味。太刀魚(白帶魚),都係呢個季節啱食嘅品種,魚皮表面燒過,少少脆增加層次感。仲有吞拿魚刺身,都有水平。日式煮花螺,煮得好入味好淋身,有一種淡淡香味。赤貝壽司加少少青檸汁,增加新鮮感覺,赤貝夠爽口。笛鯛魚壽司加蛋黃麵豉醬,味道配搭幾有新鮮感。間白壽司加鹽漬昆布汁,間八脂肪油份豐富,喺頭入邊有少少溶化感。Kara 拖羅吞拿魚鮫,加少少芝麻鋪面。馬糞海膽,份量多,好滿足。拖羅,看到肉質紋理已知夠肥美,入口即溶。Mini Bowl 似小型角切魚生飯,魚生份量多過飯。最後有兩款甜品選擇,赤肉蜜瓜及紫番薯蛋糕,好滿足。

先上茶碗蒸,水準幾高,加咗幾片先百合,口感及味道幾融和。

北海道帶子刺身柚子皮,酸酸增加新鮮口感。

伊佐木魚(香港叫雞魚)刺身加特式醬,識落都有少少似雞肉味。

仲有吞拿魚刺身,都有水平。

日式煮花螺,煮得好入味好淋身,有一種淡淡香味。

赤貝壽司加少少青檸汁,增加新鮮感覺,赤貝夠爽口。

笛鯛魚壽司加蛋黃麵豉醬,味道配搭幾有新鮮感。

Kara 拖羅吞拿魚鮫,加少少芝麻鋪面。

馬糞海膽,份量多,好滿足。

拖羅,看到肉質紋理已知夠肥美,入口即溶。

Mini Bowl 似小型角切魚生飯,魚生份量多過飯。

最後有兩款甜品選擇,赤肉蜜瓜及紫番薯蛋糕,好滿足。
2022-06-23
2022-06-23 67 瀏覽
又約左靚太們去黃埔食Omakase,我地4人坐在吧枱欣賞師傅精彩手藝同刀功,而且師傅仲好細心介紹每道菜式、魚類,時令刺身、壽司等等。茶碗蒸蛋,石蓴菜(日本純菜),香菇等製成,蛋味濃郁又好滑溜,最面層透明嘅係石蓴菜,食落滑嘟嘟,幾得意。刺身四款食刺身都有學問,師傳講解有先後次序黎食帆立貝 - 鮮甜同肉厚實間八魚 - 鮮美之餘仲肥而不膩長歧縣拖羅 - 肉質粉紅,口感柔軟,肉質鮮美,入口即溶銀雪魚 - 輕輕炙燒,魚味濃郁鮮甜,油份重但不膩旨煮螺🐚用上日本清酒、醬油、糖等烹調,螺肉比較甜嫩Q彈,味道除左有酒香味,仲很濃郁。6款壽司壽司飯用了三種赤醋飯,混合了5種米,其中一款米係越光米,感覺黏口。🍣烏賊壽司 - 接近透明狀,烏賊上面仲有特製肝醬,有脆感。🍣深海池魚壽司 - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香。🍣炙燒鱸魚壽司 - 岩夏天食,肉質結實,上面仲加了右口魚邊嫩滑甘香。🍣赤貝壽司 - 呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。🍣海膽壽司 - 而家係當造季節,新鮮鮮甜好creamy。🍣中拖羅壽司 - 配了紫蘇葉而且醬油淺漬。🟡江戶前玉子燒 蛋漿加入魚肉、蝦肉等食材,帶有焦香味,軟綿蓬鬆,仲有鮮味添。海鮮
又約左靚太們去黃埔食Omakase,我地4人坐在吧枱欣賞師傅精彩手藝同刀功,而且師傅仲好細心介紹每道菜式、魚類,時令刺身壽司等等。

茶碗蒸

刺身四款
刺身都有學問,師傳講解有先後次序黎食
帆立貝 - 鮮甜同肉厚實
間八魚 - 鮮美之餘仲肥而不膩
長歧縣拖羅 - 肉質粉紅,口感柔軟,肉質鮮美,入口即溶
銀雪魚 - 輕輕炙燒,魚味濃郁鮮甜,油份重但不膩

旨煮螺🐚

6款壽司
🍣烏賊壽司 - 接近透明狀,烏賊上面仲有特製肝醬,有脆感。
🍣深海池魚壽司 - 肉質鮮嫩肥美,脂厚油香。

🍣赤貝壽司 - 呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足。
🍣海膽壽司 - 而家係當造季節,新鮮鮮甜好creamy。
🍣中拖羅壽司 - 配了紫蘇葉而且醬油淺漬。

🟡江戶前玉子燒

海鮮小丼
用角切投巧切吞拿魚、中拖、池魚、玉子等,面層再加有三文魚籽,刺身新鮮鮮甜,混入醬油同赤醋飯,好有層次。

🍵松本茸清湯

🍈靜崗赤口蜜瓜
2022-06-22 72 瀏覽
原來黃埔有一間隱藏嘅omakase🥰裝修好靚,藍色灰色配埋木嘅裝修,好舒服,我哋就揀咗廚師發板嗰個2個晚餐set :1. 清酒蝦夷鮑魚廚師話鮑魚清蒸三個鐘,所以好入味。壽司飯點鮑魚干醬食,第一次食鮑魚醬,好鮮味~2. 七款壽司🔸北海道鮮味凡立貝鮮嫩 細膩 味鮮 有質感🔸深海池魚新鮮 魚香味 厚切🔸富山灣蝦蝦用昆布醃過🔸細池魚魚鮮 🔸馬份海膽份量大 香滑🔸拖羅入口即溶🔸銀雪魚魚皮被火燒過 油分重口岸生蠔 大大隻,混合海水既鹽分 鮮味足3. 北海道水八爪魚配鮮魚八爪魚配柚子海鹽同墨魚咀,魚肉半生熟,魚出油後口感更好4. 止煮 日本黑梅貝大粒肉 有鮮味 而且調味岩好5. 亞波美雞 長崎太陽蛋雞肉棒混入雞軟骨,有咬口,太陽蛋配日本醬油,沾雞肉食6. 酸橘啫喱酸酸甜甜可清口氣7. 玉子燒海鮮味 口感似芝士蛋糕8. 茶碗蒸上面有秋葵籽加用秋葵嘅黏液包住,為茶碗蒸錦上添花9. 赤麵豉湯蝦頭熬製嘅麵豉湯,飲完舒服晒10. 靜岡縣赤肉蜜瓜愛回家必備,非常之甜同埋多汁

1. 清酒蝦夷鮑魚

入口即溶

🔸銀雪魚
魚皮被火燒過 油分重

口岸生蠔
大大隻,混合海水既鹽分 鮮味足

3. 北海道水八爪魚配鮮魚
八爪魚配柚子海鹽同墨魚咀,魚肉半生熟,魚出油後口感更好

4. 止煮 日本黑梅貝
大粒肉 有鮮味 而且調味岩好

5. 亞波美雞 長崎太陽蛋
雞肉棒混入雞軟骨,有咬口,太陽蛋配日本醬油,沾雞肉食

6. 酸橘啫喱
酸酸甜甜可清口氣

7. 玉子燒
海鮮味 口感似芝士蛋糕

8. 茶碗蒸
上面有秋葵籽加用秋葵嘅黏液包住,為茶碗蒸錦上添花

9. 赤麵豉湯
蝦頭熬製嘅麵豉湯,飲完舒服晒

10. 靜岡縣赤肉蜜瓜
愛回家必備,非常之甜同埋多汁