2022-09-11 161 瀏覽
食物及廚師都不錯,食材新鮮以及廚師友善親切。但當中有位染藍綠色頭髮的侍應態度卻不合格,講解食材不耐煩,問多句都無耐性。友人不知情飲了自攜酒水,她大大聲說:你再飲我就要收你錢! 在安靜的環境令氣氛和客人都很尷尬,但我們都即就酒瓶收起,沒有再拿出來。結帳時,帳單卻收了$400開瓶費,既然都收了相關費用,勒令客人收起很奇怪,為何不簡單說已收取開瓶費,並為客人準備酒杯? 因為該侍應的態度,令成餐飯都不愉快,最後的用費更覺得無奈…
食物及廚師都不錯,食材新鮮以及廚師友善親切。

因為該侍應的態度,令成餐飯都不愉快,最後的用費更覺得無奈…
2022-08-14 2247 瀏覽
同事介紹開話黃埔有間omakase 好食,當我同佢講話book 咗啦。。。原來唔係佢個間🤣🤣但試完質素都唔錯,而且性價比高😍到我介紹番同事!🤣.🟥前菜:茶碗蒸🟥茶碗蒸的蛋整得嫩滑就固然重要啦,而且唔可以混得太多水,呢道的蛋味濃郁,而且配上結菜,更加滑嘟嘟,加埋海帶雙重的爽口。而曾經做過廚房的肥Pat 先生表示呢個茶碗蒸整得好好.🟧刺身四味🟧 (封面)✨ 象拔蚌刺身配上青檸柑桔汁及日本豆苗,帶少少青蔥味又酸酸甜甜好開胃,有層次.✨間白魚刺身肥美滑溜充滿魚油香.✨真鯛魚刺身第一次食非常爽口,配上魚肝蓉味道有D似食海班的味🤣.✨拖羅刺身Toro 食得多,同樣入口即溶但原來配上紫蘇花成件事昇華了💯香氣更加帶出魚鮮味,及平衡魚油膩的感覺.🟨味噌油甘魚骹🟨覺得呢個好好味😍味噌的甜索哂入魚肉,而且好嫩滑,連d 湯你都會想飲哂!.🟩壽司六味🟩欣賞自家醃製的前菜,有牛蒡生薑蘿蔔,十分爽脆,清新的酸又唔會好刺喉。最驚喜係生薑一d 都唔辣,易入口🥰.✨赤貝 新鮮爽甜仲帶點點海水味,配青檸汁更清新.✨平池魚配團漬昆布魚肉肥美軟嫩,而昆布賦予咗天然的鹹味及青草的香氣,有層次.✨醬泥烏賊配烏魚子粉黏稠的口感,平時
但試完質素都唔錯,而且性價比高😍到我介紹番同事!🤣
🟥前菜:茶碗蒸🟥
🟧刺身四味🟧 (封面)
✨ 象拔蚌刺身
✨間白魚刺身
肥美滑溜充滿魚油香
✨真鯛魚刺身
第一次食非常爽口,配上魚肝蓉味道有D似食海班的味🤣
✨拖羅刺身
🟨味噌油甘魚骹🟨
🟩壽司六味🟩
✨赤貝
新鮮爽甜仲帶點點海水味,配青檸汁更清新
✨平池魚配團漬昆布
魚肉肥美軟嫩,而昆布賦予咗天然的鹹味及青草的香氣,有層次
✨醬泥烏賊配烏魚子粉
黏稠的口感,平時覺得烏賊冇咩味,不過原來配上烏魚子會帶出烏賊的鮮甜(雖然比較淡)
✨海膽
每次omakase 必食item~creamy鮮甜濃郁,齒頜留香
✨白蝦
通透的肉質放係幻彩碟上,超級靚🥰口感膠質但彈牙,味道唔同平時的較淡味,但今次用昆布醃製了一日就較鹹
✨舌拿魚腩骹
以為係toro, 原來係腩骹,更加富脂肪精華!而配上芽蔥好似有點點芝麻味,好好味
上回講完刺身壽司,繼續介紹呢間性價比高的omakase, 每人只係$680 就食飽飽
(附送番白蝦配幻彩碟的相😛)
🟦雜錦魚生飯🟦
有三文魚籽,油甘魚,劍魚及鯛魚,雖然角切但都好肥美啖啖肉。最surprise 係三文魚籽竟然係有酒味,後帶甘甜。
🟪蝦頭赤面豉湯🦐 🟪
呢個湯睇落平平無奇,但令我好難忘。因為面豉湯帶極濃郁的蝦味,鮮甜得黎,最尾會有甘香澀味,但就係呢點的突出點綴了成件事💯
甜品
可以選 哈密瓜 或 自家製雪糕, why not both?
日本哈密瓜清甜滋潤,食飽清一清口腔。
而雪糕睇落顏色好似薄荷朱古力的青綠色,原來係開心果🤣未至於好濃郁,較重奶味,但鍾意好多開心果碎🥰(激死肥pat 先生食咗一啖覺得佢係薄朱味💩)
坐bar 枱睇住師傅的用心製作先似omakase, 但平日都好full,下次真係要早d book!
  • 茶碗蒸
2022-08-08 254 瀏覽
上網睇到youtube介紹,好似唔係好貴,就決定去試一試,我哋兩個都嗌咗$680嘅omakase set。右下角凡立背好新鮮,另外左邊嘅吞拿魚亦唔錯。汁燒茄子,感覺有少少油膩蒸蛋,䓤味几濃可能我哋經open rice訂位,訂比較遲,坐唔到counter位,所以壽司係一次過上晒六件,變咗印象唔係太深刻,不過中間嘅馬糞海膽壽司係海膽味好濃,另外最左邊嘅大拖羅油脂味足夠吞拿魚蓉小井,感覺成餐飯好似不停食吞拿魚…湯清甜,冇乜特別最後係紫薯雪糕同埋哈密瓜,我同朋友一人一份share。整體感覺係餐廳比較重視坐喺counter既客人,遲咗book枱或者遲咗嚟嘅客人,坐喺其他枱,基本上就等於食一個普通嘅set lunch。材料係新鮮,但係整體唔算太有創意,可能係因為我哋嘅set只係屬於低段價位。

右下角凡立背好新鮮,另外左邊嘅吞拿魚亦唔錯。

汁燒茄子,感覺有少少油膩

蒸蛋,䓤味几濃

吞拿魚蓉小井,感覺成餐飯好似不停食吞拿魚…

湯清甜,冇乜特別

最後係紫薯雪糕同埋哈密瓜,我同朋友一人一份share。

2022-08-01 205 瀏覽
原來黃埔唔係美食沙漠,今次食左一間位於黃埔天地既Omakase叫鮨竜,$680已經食到晚市Omakase😍首先出場有茶碗蒸,入面加左蕨菜同百合,口感豐富。刺身一共有四款,包括帆立貝、深海池魚、中拖羅同笛鯛,最正當然係中拖羅,入口即化,其次係笛鯛,配上肝醬可謂鮮上加鮮。日式煮花螺夠爽口,加上辣椒絲增添少少辣度。Omakase最期待嘅部份就係壽司,壽司有障泥烏賊、右口魚、赤貝、海膽、花竹蝦同吞拿魚😋。餐廳壽司食用咗赤醋飯,海膽令人印象深刻,味道creamy。花竹蝦係第一次食,肉質比起牡丹蝦同甜蝦結實,味道鮮甜。雜感魚生飯份量好足,魚生款式亦好多,另外仲加左麻油。最後仲有湯同水果,真係好滿足👍🏻

首先出場有茶碗蒸,入面加左蕨菜同百合,口感豐富。

日式煮花螺夠爽口,加上辣椒絲增添少少辣度。

Omakase最期待嘅部份就係壽司壽司有障泥烏賊、右口魚、赤貝、海膽、花竹蝦同吞拿魚😋。餐廳壽司食用咗赤醋飯,海膽令人印象深刻,味道creamy。花竹蝦係第一次食,肉質比起牡丹蝦同甜蝦結實,味道鮮甜。

雜感魚生飯份量好足,魚生款式亦好多,另外仲加左麻油。

最後仲有湯同水果,真係好滿足👍🏻
2022-06-27
2022-07-18 173 瀏覽
The price of this omakase is relatively affordable, we ordered the two meals on the left - omakase - fire ($980), which is really enjoyable. The appetizer, the steamed egg, which has a jelly-like texture and adds to its taste. The three types of sashimi are so fresh, the Hokkaido Akkeshi oysters are so creamy, and the sour sauce brings out the original taste of fresh seawater. Jianbayu sashimi is one of the oily fish, and the entrance is refreshing. The snapper sauce is made of fish liver, Japanese egg yolk, bud and basil flowers, and it has a rich texture. The essence of Japanese haer abalone lies in the master's focus on cooking the abalone liver sauce with slow fire for three minutes✨ The jellyfish is so fresh and delicious. Nine prefecture minji chicken sticks, served with sashimi-grade Nagasaki sun eggs.

The restaurant uses lime jelly as the platter cleanser to clear the taste buds of the guests and enjoy the sushi afterwards Seven pieces of sushi: sea bass sea salt, Japanese sea urchin, live red scallop, dory, golden eye snapper, tuna belly, silver snowfish. Sea urchin is made of horse dung sea urchin, which is very sweet and smooth! The golden eye bream is full of oil, I thought it was the best, but the silver seabass was burned with fire, and the mouth burst! Oil! Really super tasty. The other meal on the left is Eel Teishoku ($488).

The eel is very plump, dense and tender. With the secret sauce, the eel melts in your mouth, but there are still some small thorns when you eat it, everyone. Be careful to eat it ~ the last red noodle soy soup is a perfect summary with the Hokkaido honeydew melon and purple potato ice cream!
2022-07-17 232 瀏覽
臨近生日 所以同朋友去試下Omakase我地揀左$680套餐 侍應落單時都會問我地有咩唔食💕好細心好快就到左茶碗蒸✨濃濃香滑蛋香 黎到刺身😍廚師揀左是令刺身侍應上菜時都有悉心講解同埋食法🤍右下的係北海道帆立貝 味道好鮮甜 上面仲有柚子汁 唔需要點豉油都好好味🤍右上係鱸魚 好濃魚香味❣️🤍中間係真鯛魚 好香魚油味❣️🤍左邊係中拖羅 入口即溶❣️❣️御料理✨魚餃啖啖肉 不過帶有魚鱗 6貫壽司🍣好精緻 尤其海膽❤️令人再三回味熟蝦壽司裏面有wasabi 立即清新噗鼻😆一解油膩感什錦魚生丼 魚子很香甜 配新鮮魚生✨蝦味濃郁 赤麵豉昇華左湯底既鮮味味💕甜品❣️
臨近生日 所以同朋友去試下Omakase

2022-07-15
4色刺身
壽司6貫
2022-07-14 146 瀏覽
今次去左朋友力推的抵食日式居酒屋食晚餐,好多人都有推介過位於黃埔依間食omakase嘅壽司店🤤他們的omakase價錢分別由480至1180都有!除咗omakase之外,仲有其他set如鰻魚、sukiyaki等等。 今次我們叫了一個680蚊的竜Omakase同埋鰻魚Teishoku,竜的set就有茶碗蒸、四款刺身、熟食料理、六款壽司、迷你丼飯、湯和甜品🍮我最鍾意嘅就有日本東風螺、黑苺貝旨煮、深海池魚和右口魚見,日本東風螺好香口,而且螺肉肉質都好彈牙。熟食都好有日本風味😍😍第二樣熟食就係黑苺貝旨煮,出面少見,他有啲辣椒絲係面頭,食落就辣辣地鹹鹹地,非常出色🤤omakase吾少得佢哋嘅刺身和壽司,佢哋刺身和壽司都非常新鮮!另外一個鰻魚set就有茶碗蒸、燒鰻魚、飯或者烏冬、湯和甜品😙成個set都非常豐富,佢嘅鰻魚飯非常好味😋我自己就揀左飯,加埋d鰻魚汁食飯就正👻👻他們的鰻魚的肉質亦都非常彈牙,係正宗的燒法!

我最鍾意嘅就有日本東風螺、黑苺貝旨煮、深海池魚和右口魚見,日本東風螺好香口,而且螺肉肉質都好彈牙。熟食都好有日本風味😍😍第二樣熟食就係黑苺貝旨煮,出面少見,他有啲辣椒絲係面頭,食落就辣辣地鹹鹹地,非常出色🤤omakase吾少得佢哋嘅刺身壽司,佢哋刺身壽司都非常新鮮!

2022-06-23
2022-07-13 138 瀏覽
👯和友人相約在黄埔dinner, 友人揀了一間新開的鮨店“鮨竜”,聽友人說質素頗不錯。定食set有4款選擇,價錢由$380~$480不等,包茶碗蒸,主食,飯/烏冬,湯和甜品。鰻魚定食$480~🔶️茶碗蒸~滑捋捋, 味道鮮甜的高湯蒸蛋內配以冬菇,百合和蒓菜,份外滋味。🔶️鰻魚飯~共有三件大大件的鰻魚,口感軟腍, 鰻魚味好濃郁,入口即溶, 鰻魚汁亦好香甜,配上七式芝麻,配飯一流。🔶️蝦味噌湯~蝦味十分香濃,原來是以蝦頭和蝦殼淆製,味道十分鮮甜。🔶️福岡蜜瓜~ 天時暑熱, 食返件清涼冰甜多汁的福岡蜜瓜,真是透心涼。

鰻魚定食$480~

2022-06-13
2022-07-13 2278 瀏覽
今日遠赴黃埔一間omakase-鮨竜。餐廳omakase套餐一共有五款,今次我哋試咗omakase竜,價錢係$680。- 茶碗蒸入面材料幾特別包括百合同蕨菜,水生植物既草能夠提升口感 ,蒸蛋味道清甜香滑。- 刺身四款北海道帆立貝肥美鮮甜,加左青袖子汁同海鹽多左一份清新感覺。深海池魚甘香細膩,中拖羅魚油豐富,而且無筋入口即化。個人認為最特別係笛鯛,笛鯛同肝醬味道好夾,鮮味亦大大提升。另外加上芽蔥同紫蘇花作點綴。芽蔥完全無草青味,至於紫蘇花味道比較強烈,兩者形成強烈對比。- 日式煮花螺花螺爽口彈牙,面頭有辣椒絲,同花螺一齊食更有風味。壽司一共有六款,包括障泥烏賊、右口魚、赤貝、海膽、花竹蝦同吞拿魚。- 障泥烏賊口感幾彈牙,而且有啲黏口,海苔能夠增加香味。- 鮫鰈魚 而家正正係右口魚當季,而鮫鰈魚係右口魚其中一種。魚油豐富,不過味道幾淡,魚上面嘅拖羅蓉味道比較濃烈。- 赤貝赤貝入口爽甜,肉身都幾厚😋- 海膽見到壽司上面咁多海膽實在太幸福!海膽呈鮮橙色,香甜濃郁,食落非常creamy😍- 花竹蝦肉質結實,味道都算鮮甜。我見師傅將壽司擺得咁出,以為佢放錯位,一問之下先知原來為咗賣相靚啲🤣- 吞拿

- 茶碗蒸

- 刺身四款

- 日式煮花螺
花螺爽口彈牙,面頭有辣椒絲,同花螺一齊食更有風味。

- 障泥烏賊
口感幾彈牙,而且有啲黏口,海苔能夠增加香味。

- 鮫鰈魚

- 赤貝
赤貝入口爽甜,肉身都幾厚😋

- 海膽

- 花竹蝦

- 吞拿魚
吞拿魚用豉油醃制過,口感肥美,味道亦幾濃味。

- 雜感魚生飯
入面嘅魚生大部份來自壽司刺身,魚生嘅份量非常豐富,加左麻油令魚生飯加添一份清爽🤩

- 魚湯
入面有䄂子皮,味道清甜。

最後以靜岡縣蜜瓜作結。整體而言,$680既omakase竜好抵食,淨係嗰七款壽司已經值回票價。
2022-06-27
  • 笛鯛
2022-07-12 1490 瀏覽
經過黃埔見到一間新開鮨店,即刻約友人一起試吓先。店子以木為主調,光猛寬敞, 座位舒適,令人心情輕鬆。Omakase Set共有6款選擇,價錢由$480~$1880不等,Omakase 火$980~🔶️茶碗蒸~以高湯蒸蛋,口感滑嫩,味道鮮甜,配以莼菜和冬菇粒,更添口感。🔶️先付三品🔸️ 笛鯛~肉質彈牙,上面加上魚的肝醬增加鮮味。🔸️岩手蠔~蠔味清甜,配上柚子汁酸酸的更覺清新。🔸️ 象拔蚌~切成條狀,口感爽脆,味道香甜,很美味。🔶️酒蒸蝦夷鮑魚~北海道蝦夷鮑魚以清酒和汁煮4小時,肉質軟嫩, 鮑魚味香濃,配以甘甜的鮑魚肝醬,滋味無窮,吃淨的 鮑魚肝醬還可以飯團沾來吃,好美味!🔶️料理2品🔸️磯燒粒貝~十分鮮甜爽脆🔸️ 阿波尾雞肉棒~阿波尾免治雞肉味道香甜,仲食到粒粒雞軟骨,蘸日本蛋和自家製醬汁特別美味。🔶️Refreshing 青檸啫喱~食壽司前,先食青檸啫喱清一清味蕾, 青檸味非常濃郁,果然很清新。🔶️壽司6贯🔸️BB魷魚~ 口感軟嫩滑溜,上面加了烏魚粉和三星漬。🔸️ 九州赤貝~ 肉質爽脆,味道鮮美,好好味。🔸️BB池魚~肉質嫩滑細緻,加了少許薑葱和檸檬汁,很清新。🔸️北海道馬糞海膽~ 味道濃郁清甜,口感細滑,配上少許
經過黃埔見到一間新開鮨店,即刻約友人一起試吓先。
店子以木為主調,光猛寬敞, 座位舒適,令人心情輕鬆。

Omakase 火$980~
🔶️先付三品
🔸️ 笛鯛~肉質彈牙,上面加上魚的肝醬增加鮮味。
🔸️岩手蠔~蠔味清甜,配上柚子汁酸酸的更覺清新。
🔸️ 象拔蚌~切成條狀,口感爽脆,味道香甜,很美味。

🔶️料理2品
🔸️磯燒粒貝~十分鮮甜爽脆
🔶️Refreshing

🔶️壽司6贯
🔸️BB魷魚~ 口感軟嫩滑溜,上面加了烏魚粉和三
星漬。
🔸️ 九州赤貝~ 肉質爽脆,味道鮮美,好好味。
🔸️BB池魚~肉質嫩滑細緻,加了少許薑葱和檸檬汁,很清新。
🔸️北海道馬糞海膽~ 味道濃郁清甜,口感細滑,配上少許岩盬更為提鮮。
🔸️小肌~肉質幼滑,上面加上海藻。
🔸️醬油漬吞拿魚~魚味香濃,鮮甜,加了京葱更為滋味。
🔸️中拖羅~油脂豐腴,十分鮮甜美味,上面加了三葵漬,中間夾了紫蘇葉,很fresh很清新。
🔶️吸物~蝦味噌湯~以蝦頭,蝦殼淆湯, 蝦味十分濃郁,配上豆腐,洋蔥,海帶,蔥和豆皮, 口感十分豐富。
🔶️甜品~ 福岡蜜瓜~ 爽脆清甜又多汁,好回味。
2022-07-12 138 瀏覽
今日老細請食飯 我哋嚟到紅磡黃埔新邨嘅呢間鮨竜度食日式料理餐廳地方唔大不過勝在裝修有格調 壽司吧枱後面嘅湖水藍色牆紙非常有風格 坐位闊落坐得舒服我就揀咗個日式蒲燒鰻魚飯Set 茶碗蒸 蒸蛋非常滑溜入面仲有雜菌主菜日式蒲燒鰻魚 鰻魚係原條即場炭燒 雖然價錢有點小貴但絕對超值 鰻魚裏裏外外參透鰻魚汁 外皮燒得香脆入面嘅魚油充分地逼出嚟 成件事更加香濃 鰻魚汁係餐廳自家調配 撈埋日本珍珠米一齊 食有飯香之餘魚油味充足甜品係靜岡縣赤肉蜜瓜非常香甜
今日老細請食飯 我哋嚟到紅磡黃埔新邨嘅呢間鮨竜度食日式料理

我就揀咗個日式蒲燒鰻魚飯Set
茶碗蒸 蒸蛋非常滑溜入面仲有雜菌

甜品係靜岡縣赤肉蜜瓜非常香甜

同媽咪係黃埔行完街就帶佢嚟嘆「廚師發板」 今次揀咗$680 set ❤️‍🔥茶碗蒸蛋味香濃嫩滑,好juicy ,帶啖啖菇香,配菜有口感😋時令刺身有4款,包括帶子、拖羅、真腫及白身魚🫶🏻拖羅肥美,魚油滿滿,整體刺身新鮮,醬汁配搭有心思❤️壽司🍣海膽啖啖海水味,非常飽滿😋車海老蝦味濃郁,口感彈牙🤓拖羅又是充滿油脂,好滿足😍黑梅子清酒煮螺鮮甜配搭,螺肉肉質飽滿,有啖啖清油香❤️迷你海鮮丼大大隻甜蝦😍加埋豐富嘅角切刺身,肚子已經十分滿足🤓靜岡縣赤肉蜜瓜,甜度無得輸,味道天然,蜜瓜香味齒頰留香🤤

壽司🍣
海膽啖啖海水味,非常飽滿😋
車海老蝦味濃郁,口感彈牙🤓
拖羅又是充滿油脂,好滿足😍

黑梅子清酒煮螺
鮮甜配搭,螺肉肉質飽滿,有啖啖清油香❤️

迷你海鮮丼
大大隻甜蝦😍加埋豐富嘅角切刺身,肚子已經十分滿足🤓

靜岡縣赤肉蜜瓜,甜度無得輸,味道天然,蜜瓜香味齒頰留香🤤
2022-06-28
我小學係黃埔,所以成日都會返母校,一定要叫我做黃埔地膽😂,近年來黃埔成日都開好多高質素餐廳,所以都會特登去個邊食好西。今日專誠去試下個個都讚好既「鮨竜」, 一入到餐廳覺得環境都幾舒適,可以揀吧檯前位,窗口位,都有清靜嘅二人或者四人枱位。只係得廚師發辦,係冇散叫食物。近年好興Omakase,我都好中意。今次試咗$480 Eel Teishoku 套餐。* 茶碗蒸蛋夠滑,味清香,蛋上面加了日本特色菜,口感特別。* 鰻蒲燒飯超大條勁肥美鰻魚配上獨特醬汁,十分惹味,鹹中帶甜,十分回味。個人推介配飯,多過配烏冬,甘先唔會浪費左啲汁,轉眼間整盒日本香飯已被我掃清。*松本茸清湯食完濃味既鰻魚飯,呢個時候飲返碗清清地既松本茸清湯,成個湯松本茸味道好出衆* 甜品係我喜愛嘅紫薯雪糕, 軟滑香口,味道濃郁,不會太甜。

今日專誠去試下個個都讚好既「鮨竜」,

今次試咗$480 Eel Teishoku 套餐。

* 茶碗蒸
蛋夠滑,味清香,蛋上面加了日本特色菜,口感特別。

* 鰻蒲燒飯

*松本茸清湯

甜品
係我喜愛嘅紫薯雪糕, 軟滑香口,味道濃郁,不會太甜。

2022-07-11 111 瀏覽
鰻魚飯都好多地方都可以食到,但高質素嘅鰻魚真係唔係度度地方都可以食到☺️今次嚟咁呢度嘆日式正宗嘅鰻魚set 😍 可選配飯或鳥冬前茶 - 茶碗蒸 蛋香滑濃郁, 配埋旁邊嘅漬物一齊食加强口感 😋😋主菜 - 鰻魚飯 一上碟已經覺得好壯觀,有三大塊厚厚嘅鰻魚, 色澤鮮艷, 魚皮有焦香香脆嘅感覺,食得出廚師嘅用心🫰飯粒軟綿飽滿, 日本粒的確是比較彈牙, 又有少少甜嘅感覺,同鰻魚互相輝映 🫶🏻湯本清甜,可以解解饞,豆腐嫩滑👍🏻甜品 - 紫薯雪糕 紫薯味道非常濃郁,陪襯雪糕的陣陣奶香,非常出色完美的一讓日本晚飯,將鰻魚推上高峰🐟🐟😍

今次嚟咁呢度嘆日式正宗嘅鰻魚set 😍 可選配飯或鳥冬

前茶 - 茶碗蒸
蛋香滑濃郁, 配埋旁邊嘅漬物一齊食加强口感 😋😋

主菜 - 鰻魚飯

湯本清甜,可以解解饞,豆腐嫩滑👍🏻

甜品 - 紫薯雪糕
紫薯味道非常濃郁,陪襯雪糕的陣陣奶香,非常出色

完美的一讓日本晚飯,將鰻魚推上高峰🐟🐟😍
2022-06-20
2022-07-10 102 瀏覽
Omakase價錢一向不平民,不過在黃埔這間小店,晚市套餐由$380起至$1880,客人可按預算自由選擇,豐儉由人,今次我就選擇了$680竜套餐。——————————🔹茶碗蒸茶碗蒸加入日本蛋、蕨菜、香菇等,入口滑溜鮮甜,為整場盛宴展開美好序幕。🔸四款刺身刺身由右至左是:間白魚、帆立貝、鱸魚及中拖羅,按師傅所講依次進食。間八魚是油甘魚種, 兩片相當厚切,口感鮮味帶油香;北海道帆立貝鮮甜沒雪味;鱸魚上加有魚肝醬、芽蔥及紫蘇葉鮮花,魚鮮味突出,帶清新口感。中拖羅油香豐富,口感細膩甘香。🔹黑梅貝旨煮黑梅貝是我們熟知的東風螺,以日本傳統的旨煮方式製作,將貝肉放在醬油、糖、味醂等熬煮,味道更鮮甜。🔸六款壽司壽司由近到遠:障泥烏賊、姬鯛、青海老、馬糞海膽、喜之次及火炙銀鱈魚。特別喜歡馬糞海膽,相當新鮮,香濃鮮甜;青海老綴以味噌蘿蔔,爽而清甜;銀鱈魚經火炙後,脂香爆發,表面灑上鹹香的烏魚子碎,口味更有層次。🔹角切魚生飯角切魚生飯細細碗,配料有拖落蓉、油甘魚、帆立貝及三文魚籽,非常豐富。🔸蝦味噌汁以蝦肉蝦殼熬製,加入濃厚的赤味噌,入口厚重極鮮美,唯調味過鹹,淡身點會更好。🔹靜岡縣赤肉哈密瓜哈密瓜果肉軟淋
——————————
🔹茶碗蒸

🔸四款刺身

🔹黑梅貝旨煮

🔸六款壽司

🔹角切魚生飯

🔸蝦味噌汁

🔹靜岡縣赤肉哈密瓜

哈密瓜果肉軟淋,清甜多汁,為這頓盛宴完美作結。