2016-05-10 932 瀏覽
幾年前食豬骨覺得冇乜特別俾左個OK. 跟住睇住佢變勁多笑, 發現原來要食青龍, 食左覺得正俾左個笑. 點知上個月同人再黎食, 竟然要俾個喊.前兩次黎都係坐近門口的位置. 今次坐入面. 一坐低即刻聞到浸發霉味, 係非常大的發霉味! 位隔離放左個空氣清新機, 但都冇用. 之前坐門口位, 基本係睇唔到廚房的. 因為佢有一排碗遮住. 如果你坐門口位, 你係聞唔到浸霉味的. 今次見到廚房入面d牆發晒霉…   諗住個麵黎到食緊唔會咁覺浸味, 發現都冇用. 食到一半忍唔住同個waiter講d霉味好勁, 佢竟然話”唔好意思, 呢個位煮野食味係大左d.” 嘩~ 你咁講我仲驚, 究竟係牆發霉定d野食發霉呀…唔知係咪因為咁, 發現個湯都冇以前食咁香蟹味菠菜味.  因為今次係專登同朋友黎, 佢好失望話唔覺好食. 睇返openrice, 原來上年年尾開始已經有人講間野變左, 多左好多負評. 下次食任何野前都係睇睇穩鎮.總結: 原來香味真係好緊要. 最驚係你唔衛生. 唔會再見.
唔知係咪因為咁, 發現個湯都冇以前食咁香蟹味菠菜味.

總結: 原來香味真係好緊要. 最驚係你唔衛生. 唔會再見.

2016-04-07
2016-05-05 562 瀏覽
first time to this little ramen place in causeway bay. Hong Kong people are lucky enough as we got so many choices of ramen. I have never tried so many of it but Tamashi (魂) is where I feel that I would visit once again!just order the original ramen ($88) with tonkatsu (豚骨) , the soup is so rich but not oily. in love with the texture of ramen, it is so good and the soup matches it so well. lastly the egg is just halfly made and I am so impressed with that. and what's more important is the amount
just order the original ramen ($88) with tonkatsu (豚骨) , the soup is so rich but not oily. in love with the texture of ramen, it is so good and the soup matches it so well. lastly the egg is just halfly made and I am so impressed with that. and what's more important is the amount of this bowl of noodles is just right!

I have tried once in another ramen chain store (which open 24-hours
), I am still hungry after I finshed the meal. but well, Tamashi didn't disappoint me!
2016-05-02 686 瀏覽
本人比較愛好拉麵,打算試勻香港拉麵店!無幾耐之前食左銅鑼灣店一蘭,覺得一蘭拉麵提供種類雖有限,但整體上以拉麵麵質、湯頭味道、配料,算不錯的選擇!今期選試同區另一間拉麵「魂」,由於胃口欠佳,點選帶辣味番茄豬骨湯底「赤魂」。顏色不同於其他拉麵店,不會ㄧ看已經覺得滿佈辣油,湯頭亦不油膩,豬骨味加微辣正好開胃!麵條夾木耳爽脆中有麵條的咬勁,半肥瘦叉燒加至愛既糖心蛋!美中不足既係叉燒得薄薄的ㄧ片,麵的份量剛好夠女士食!男士。。。應該要加底加肉吧!總括而言,好味!會再幫襯!
赤魂
總括而言,好味!會再幫襯!
2016-04-30
赤魂
早前的拉麵熱,香港的拉麵店開完一間又一間,聽過魂呢間大名好一段日子了,網上好評不斷!個個都食到一試難忘咁。今日天氣不好落著雨,應該不會太多人排隊吧。沒耐性的我還是穩陣的十二點就到店前,好在星期天的下午不用排隊,不過已經有人比我們更早。早知道裡面地方不大,一入到店內才知真的這麼小這麼窄。只有一張四人枱在一旁,中間是開放式廚房,一碗碗疊高的拉麵碗作小小的遮擋,其餘都是面靠廚房的bar枱,自閉位讓食客專心享受麵的美味。小店裝潢好日本感覺,放眼望去都是木製品,牆是木條的,枱枱凳凳都是木製的,收銀位置的小桌也是木,還是那種沉穩的木色,想像一下真能有種置身日本的感覺。等麵期間我們就用碗和碗之間的空隙偷窺下師傅的廚藝。煮麵的師傅是一個後生仔,年輕得好像剛畢業的小伙子。他煮麵那專注的表情,完全投入在他拉麵的世界裡。廚房入面煙霧瀰漫,疊高的拉麵碗可能也是想把煙霧隔開吧。沒多久麵到了。裡面其實很安靜,可能人不多吧。我們也安靜的吃著我們的麵。我點了太極,墨魚汁配豚骨湯,叉燒玉子蟹膏金箔($99)。墨魚汁湯底比我想像中的稀好多,可能吃慣的都是濃濃稠稠的那種,這種顯得淡味很多,勝在不油膩。不過我確實挑選了淡味湯

早知道裡面地方不大,一入到店內才知真的這麼小這麼窄

太極
墨魚汁湯底比我想像中的稀好多,可能吃慣的都是濃濃稠稠的那種,這種顯得淡味很多,勝在不油膩。不過我確實挑選了淡味湯底,怕太濃味吃後會太口渴(所以可想而知我並沒有乖乖把整個湯喝光)。
叉燒只有一塊,是哪種肥膩都不得了膏狀般的一塊,好聽點是入口即化吧,老實說我不喜歡
,太肥膩了。
醃過的木魚很入味,半生熟的玉子我超喜歡
!一夾著已看到流心的蛋黃,放入口香香甜甜無得頂!不過得半隻不夠喉。

吃光整碗麵很滿足,不過也挺失望,網上評價很高,不過吃完冇我想像中咁滋味!是我不懂欣賞嗎?

麵我覺得比平時食的少,平時我是吃不完的,今次就可以把麵吃光。女仔食就夠飽肚,男仔食完comment係"好似冇食過野落肚咁"
。這拉麵承惠九九大元,我自己就覺得不太值得
不過我喜歡它吃完不會太口渴,和這小店的日式格局。
2016-03-29 1216 瀏覽
青龍。其實一見到碗綠色麵,相信大家都估到係魂既出品,今次閒日7點幾去,竟然唔洗排隊,仲唔狗衝,入去一坐低就叫左一碗青龍(6點後供應),秘製菠菜汁豚骨湯底,材料有叉燒玉子蟹肉魚子醬粟米,叉燒偏瘦,溏心蛋醬油入味,我鍾意食麵質硬身有咬口d,個湯真係好香,成塊紫菜索晒d湯,餓依shi! $99
青龍。

2016-03-20 2438 瀏覽
有好幾次經過都見到大排長龍,一直都好好奇。不過因為不就腳,好多時經過,已是吃太飽的時候。但今次,終於能夠一試「魂」的魅力所在了。平日的晚上九時,門外仍然有五至六人排隊!我們排到了九時四十五分左右才有位呢。雖然十時就閂門,但仍然沒有催促我們快點落單,這點值得一讚。店內的裝橫很日本feel,一點港式味道都沒有,我想這次是來對的了。肥膏點的「火魂」先來。火魂(蕃茄辣汁配豚骨湯,叉燒,玉子,三文魚肉) HKD 99.00這是辣的一款,但其實並沒有很辣。味道幾鮮,但未去到好濃味。不過湯頭不會太濃稠是件好事,因為這樣就不會令到麵身變糊掉。麵因為本身是曲身,掛湯力也很高。麵身彈牙有咬口,不錯。另一個是我點的太極。太極 ( 墨魚汁配豚骨湯、叉燒,玉子,蟹膏,金箔) HKD 99.00我是個喜歡墨魚汁的人,看到黑色的墨魚汁就會令我食指帶動。而且還有蟹膏加於上面,令整碗麵更有鮮味。平時給果要我推介,我都會推介較辣的一款。但這次我個人認為,太極比火魂好味!玉子也是很剛剛好的熟度,不過因為味帶點淡,加入湯底裡更加好味。每次肥膏都會加麵底的,這次也不例外。但有一件事就這樣發生了,店員見肥膏加了麵底後,見到他的碗
雖然十時就閂門,但仍然沒有催促我們快點落單,這點值得一讚。
肥膏點的「火魂」先來。
這是辣的一款,但其實並沒有很辣。
味道幾鮮,但未去到好濃味。
不過湯頭不會太濃稠是件好事,因為這樣就不會令到麵身變糊掉。
麵因為本身是曲身,掛湯力也很高。
麵身彈牙有咬口,不錯。

另一個是我點的太極。
我是個喜歡墨魚汁的人,看到黑色的墨魚汁就會令我食指帶動。
而且還有蟹膏加於上面,令整碗麵更有鮮味。
平時給果要我推介,我都會推介較辣的一款。
但這次我個人認為,太極比火魂好味!

每次肥膏都會加麵底的,這次也不例外。
但有一件事就這樣發生了,店員見肥膏加了麵底後,見到他的碗內只有麵及湯,
他很友善地問「送隻蛋比你啦。」就這樣,肥膏平白地多了半邊半熟蛋!

店員的友善令我們這一餐食得好滿意,而且拉麵亦好味。
一定會再encore 的。
2016-03-06 1406 瀏覽
《魂》這一間拉麵店,已經營了好幾個年頭。由一家小小型的全日本班底拉麵店做起,到見到老闆娘同拉麵師傅結婚,令她正正式式成為老闆娘,再租埋隔離舖,由半舖變成一舖,當時,我的的確確說了一句《魂》大唷!《魂》大唷! 其實是參照這一個日本人常用語 "何だよ",亦即是這是什麼? 的意思。之不過,其發音為 "撚大唷",說粵語的我們,常常拿來開玩笑。不過,這次《魂》擴張業務 (擴了都有成兩年),我真的想說 "何だよ",因為,佔埋旁邊的半個舖位之後,那一邊經常只開半閘,好少見佢開果邊。望過入去,該空間像已成為《魂》的貨倉,你地話係咪 "撚大唷" 先。兩邊舖位雖是相連,但內籠就應該只有內廚房連接的,所以,一入店內,所有東西都是依舊。而且,日籍的老闆同老闆娘已不是全天候守候著此小店,煮麵的,都是本地的年輕拉麵師父。我又想說 "撚大唷"。魂,吃過了,太極也吃過了,只剩下火魂同青龍未試。我不想食辣,而且我難得會晚上來拜訪《魂》,當然要試晚上才供應的 "青龍" 啦。不過,一想起青龍,為何又沒有白虎來相襯呢? 左青龍、右白虎嘛。青龍,是豚骨湯底加菠菜,湯底的豚味,一入口的時候,慢慢地從自己的腦海中尋找舊時的味道來相

青龍,是豚骨湯底加菠菜,湯底的豚味,一入口的時候,慢慢地從自己的腦海中尋找舊時的味道來相比,的確比較淡了,但依然是好。叉燒的水準沒變,只是我覺得,市面上其他的拉麵店已出現更好的叉燒而已。而淡,也許是這菠菜湯麵底的特色,味道感覺上淡淡地,有足夠可口的豚骨味,有香口的菠菜味。而麵條我就選了硬的,香口的全蛋味,感覺依然是好。
雖不及從前,但味道依然是好,所以,禮貌上同味道上,這一個湯絕對係要飲晒佢。
好多人說《魂》冇以前咁好,其實不是,只是我們對日本拉都的認知越來越深,味道時時刻刻都有突破,好多舊店在對比之下,在貪新鮮之下,心理上都感覺遜色了。但,其實,都是一貫的口味同作風。
2016-02-20 1511 瀏覽
This small ramen place only has about 14 seats and it's extremely traditionally furnished and cosy. They have 4 types of ramen on the menu and one of them (the Aoiryu Ramen 青龍) is only available after 6pm and only sells 30 bowls a night. Luckily, we went at 6pm and we managed to order this. At first, I felt that Spinach soup base would be pretty strange but it turned out delicious. The soup was thick and creamy and didn't taste too strongly of spinach. Some ramen shops have really oily base b

At first, I felt that Spinach soup base would be pretty strange but it turned out delicious. The soup was thick and creamy and didn't taste too strongly of spinach. Some ramen shops have really oily base but I felt that it wasn't the case for this restaurant.

I absolutely loved the crab meat and caviar as it tasted very uniquely. Also, I ordered the hard texture noodles and many places tend to overcook, but it was cooked to a degree of hardness that wasn't too raw, but still had texture to it. The only thing I didn't like was the half cooked egg as I felt it tasted a bit off, especially its egg white.
2016-02-19
2016-02-07 1367 瀏覽
去維園行年宵前諗住食少少野先, 就同老公黎咗呢到, 我地兩個都鍾意食拉麵, 之前都想試但太多人無機會食, 今日以為終於可以食好野。。。我地坐左喺bar 枱位, 對住廚房門口, 好大陣水味, 啲枱櫈唔知係咪天氣關係所以梅哂, 仲要對正野食出口位成日要側開個頭俾個侍應攞麵==到碗麵黎到....好細,我老公五分鐘都唔洗就食完, 食食下仲發現枱上面有隻反左肚嘅曱甴,!!!! 食完拿拿聲走人..後來去行年宵嘅時候不斷諗番起陣"叔"味, 最後去左廁所嘔/.\總括而言, 味道普通, 湯唔夠濃, 衛生...好似番左大陸咁嘅感覺... 如果鍾意食拉麵的話有好多又平又好味,又唔洗坐得咁辛苦嘅選擇!

2016-02-06
2016-01-31 1365 瀏覽
第一個食評識寫一定係同魂寫!第一次食係食青龍,本身冇期望,菠菜汁拉麵,有啲難想像,但女侍應推介,侭管一試!菠菜汁完美同豬骨湯融合,比一蘭既湯底更清甜,又冇別天神湯底奶味重到以為自己飲緊奶。早排再去食,叫左火魂。辣椒絲同叉燒同中間既三文魚簡直絕配!!塊叉燒好tender,食過最好味既!睇返食評,好多人嫌火魂唔夠番茄味又唔夠辣,計我話,家下係食緊拉麵唔係茶餐廳米線,唔應該反客為主,比蕃茄味蓋過豬骨湯味,又唔係個個都食得辣,一樣餸難養百樣人,我就食過2款後一路心思思想試埋原味同墨魚汁味,$98係高價左啲,但物超所值!
  • 青龍拉麵
2016-01-23 1437 瀏覽
一早已聽過這拉麵店,亦曾有朋友極力推介。所以昨晚抱著興奮心情去試,結果.……昨日下午五點半就到該店,一趟門,店面小小的。 有一張四人枱,其餘的都是吧枱來的,眼見吧枱比較窄,不太舒服的。但其實四人枱也不太寬敞,冬天穿得厚厚的就有點麻煩了。望望餐紙,麵只有幾款但各有特色。最便宜的是普通豬骨湯$89,另外三款 赤魂、太極、青龍,各$99.點了一個赤魂要軟麵,一個太極要硬麵。赤魂是蕃茄辣汁豬骨湯,太極是墨魚汁豬骨湯。兩個麵賣相不錯,有溏心蛋、青葱、木耳絲、紫菜、少許粟米、有片魚蛋、當然還有叉燒一片。 先飲啖湯,墨魚汁的味不太明顯,只是有少許腥味的濃豬骨湯。再嚐一口拉麵,特別選了硬麵,完全不知硬在哪𥚃,蛋還比它硬,拉麵還有少少鹼水味。不緊要,還有那塊叉燒。一咬下去,驚為天人,原來是白烚豬肉片,這塊叉燒真失敗。 再嚐嚐朋友那碗赤魂,嘩!沒有蕃茄味,沒有辣味,蕃茄辣汁?!朋友叫了軟麵,跟我的硬麵一樣的。完來軟硬是沒有分別的。整體來說,這兩碗拉麵的質素有如味千,但價錢則是豚王,性價比低

點了一個赤魂要軟麵,一個太極要硬麵。

赤魂是蕃茄辣汁豬骨湯,太極是墨魚汁豬骨湯。兩個麵賣相不錯
太極
先飲啖湯,墨魚汁的味不太明顯,只是有少許腥味的濃豬骨湯
赤魂
再嚐嚐朋友那碗赤魂,嘩!沒有蕃茄味,沒有辣味,蕃茄辣汁?!
朋友叫了軟麵,跟我的硬麵一樣的。完來軟硬是沒有分別的

2016-01-22
2016-01-18 1062 瀏覽
店名: 魂地址 : 銅鑼灣霎西街18C號地下好味指數:7/10價錢:$99太極墨魚汁 、配豚骨湯 、叉燒 、玉子 、蟹膏 、金箔墨魚汁味道不夠濃厚突出,味道可以更加濃厚。玉子呈半熟狀態,中間的溏心效果,頗為不錯。蟹膏份量足夠,味道鮮甜可口。麵條頗為爽口,掛湯力亦不錯。店名: 魂地址 : 銅鑼灣霎西街18C號地下好味指數:8/10價錢:$99火魂蕃茄辣汁 、配豚骨湯 、叉燒玉子 、三文魚肉蕃茄辣汁味道濃厚開胃,玉子呈半熟狀態,中間的溏心效果,頗為不錯。三文魚肉切成碎粒,份量不多,味道咸咸地。麵條頗為爽口,掛湯力亦不錯,唯略嫌熱度不足。
店名: 魂
地址 : 銅鑼灣霎西街18C號地下
好味指數:7/10
價錢:$99
太極
墨魚汁 、配豚骨湯 、叉燒 、玉子 、蟹膏 、金箔

店名: 魂
地址 : 銅鑼灣霎西街18C號地下
好味指數:8/10
價錢:$99
火魂
蕃茄辣汁 、配豚骨湯 、叉燒玉子 、三文魚肉

2015-08-27
2016-01-16 958 瀏覽
晚餐就决定食日本料理啦,啱開始就覺得佢間店名好鬼特別,叫魂。我可以講就係俾個店名吸引入去嘎,不過啲野都ok好食噶 個湯底好濃郁,後面仲會越食越濃,入面仲加左半個糖心蛋。我最鐘意係佢果一大塊紫菜,好脆好香,你有時可以撕啲落來撈麵食 除左呢啲之外,麵入面仲會加少少粟米蔥花同埋一舊超大塊噶肉,肉唔單止大塊,而且夠厚,唔會有太多肥噶部分,肉質比較嫩 表面仲有些少芝麻,不過啲麵就有啲普通啦,同平時食噶車仔麵吖,杯麵無太大差別,麵未煮透噶感覺,有啲硬 不過糖心蛋都係幾靚噶,時間啱啱好,蛋黃好靚
不過糖心蛋都係幾靚噶,時間啱啱好,蛋黃好靚
2016-01-14
2016-01-15 745 瀏覽
本來已到達登龍街,但每間拉麵店都試過。打開食評網站,「魂」排名第二,完全是因為這原因姑且一試。悲劇開始。店舖極小,潮濕而有地下排水渠味,點菜後就聞到異味。一邊吃時,一邊嗅到一股臭渠味,混雜小餐廳食物殘渣的气味,我吃完後是急步逃離的,連多坐一會也沒有。點了太極,是墨魚汁兌豬骨湯的double dip,麵湯大約75度,室溫低得反常。有提供水,但杯子像茶餐廳免費送水的那種杯,看起去太髒,不敢喝。水也不是冰的。溏心蛋做得有板有眼。麵條雖然彈牙,但殘留明顯的鹼水味。叫行貨實在沒所謂,散散鹼水味也沒做好。叉燒毫不特別。碗裡還配了一片擂り身合成化學日式魚卷,唉。近年香港爆起ramen boom,我也定期去吃不同拉麵。這一家,味道最像20年前的味千。如果你買50元的麵,我也不說甚麼。但這裡一碗麵99元,在情在理都應該奉行低線。這店有點魚目混形珠。逃離臭渠味後,去強記砌個糯米飯,才感覺沒被這個「魂」催毀一天。店名叫「魂」,吃到我幾頭暈。

溏心蛋做得有板有眼。

叉燒毫不特別。碗裡還配了一片擂り身合成化學日式魚卷,唉。

2016-01-14 643 瀏覽
從一些資訊所知, 這間我至愛的拉面店好像已轉手, 一直未有時間去食, 某日下午五點經過, 竟然見到營業中?? 不是六時才開門嗎? 鼓氣勇氣入內一試, 中伏了點了最基本的"魂", 湯碗用熱水燙過, 但飲了啖湯, 好肥, 好似用湯膏去弄的, 失望, 葱竟然用本地一般青葱? 魚旦麵嗰d, 有冇攪錯 crossover拉面咩!!食了口面仲大鑊, 鹼水味重, 沒有甩乾d水, 沒有疍味 , 仲要碎和短,  , 唔好話"雪" 夾都未必夾得起半熟蛋ok, 真係半熟叉燒可以半肥瘦, 不柴, 紫菜脆口....但一碗拉面的靈魂是湯與麵, 配料ok有鬼用咩
crossover拉面咩!!
食了口面仲大鑊, 鹼水味重, 沒有甩乾d水, 沒有疍味
, 仲要碎和短,
, 唔好話"雪" 夾都未必夾得起
半熟疍
半熟蛋ok, 真係半熟
叉燒
2016-01-12