2018-04-29 1690 瀏覽
喺網上見到有優惠,就二話不說買咗團購券,幫襯呢間社會企業餐廳。我哋買嘅團購券係包埋一啲體驗活動,就係可以感受一下聾人嘅生活。我哋都覺得好有意思,所以好期待去呢間餐廳。不過地點比較遠,佢喺紅磡火車站上面嘅商場,對於住港島區嘅我哋,就唔係太方便。一去到,侍應就好熱情咁用手語去招呼我哋,個經理仲好Nice ,教咗我哋好多手語,例如用手語去點餐,話比侍應聽我哋想食咩嘢,呢個係一個好好嘅體驗活動,令我哋都有機會可以用手語同聽障侍應溝通。啲侍應好可愛好得意,佢哋都好熱心去教我地手語,同埋分享佢哋係社會面對嘅挑戰,所以我哋今餐飯真係學左好多野!令我更加關注聽障人士嘅需要。至於食方面,我哋叫左魚生芝士蘋果醋飯(壽司)同埋烤豬手,我覺得啲魚生都算幾新鮮,配埋蘋果醋飯一齊食,味道都幾特別,仲要大大件,食完好飽!不過對於重口嘅我黎講,我就覺得味道淡左啲。而豬手好脆,都算入味,不過乾咗小小,配上醬汁食,就會好啲。

2018-04-24 1143 瀏覽
很久以前就知道這間社企餐廳有聘用聽障人士,偶爾也會來這裡吃飯。這次再來,晚市套餐的選擇好像比之前多,只是稍嫌食物水準有點下降。由衷的希望他們的食物質素會進步,餐廳可以營運下去,繼續提倡社會共融。↑桌上的餐墊有貼心的圖示,方便客人跟聽障店員落單↑我點的豬鞍味道其實不錯,上菜時的香氣也很吸引,可惜豬肉煮得太久,有點韌和乾,希望下次的火候會控制得更好。反而配菜的帶皮薯條外脆內軟,雖然不是新鮮炸好,但也不錯👍🏻↑朋友的意大利飯,米飯略微煮得太軟,但對我來說是剛剛好。調味方面稍淡,也較單調,如果能在醬汁多花一些功夫就好了。↑公平貿易的茉莉花茶,茉莉花香淡淡的,不會為晚餐加重負擔。

↑桌上的餐墊有貼心的圖示,方便客人跟聽障店員落單

↑公平貿易的茉莉花茶,茉莉花香淡淡的,不會為晚餐加重負擔。
2018-04-23 696 瀏覽
同事介紹話呢間餐廳幾好食今日終於有機會嚟試下佢哋啲午餐都幾多選擇淡忌廉蝦寬條麵 忌廉汁做得好好食 而且寬條麵仲好好味真係好值得一試再配埋個凍檸茶絕對係 夏天午餐 既好選擇
同事介紹話呢間餐廳幾好食

今日終於有機會嚟試下

佢哋啲午餐都幾多選擇

淡忌廉蝦寬條麵

忌廉汁做得好好食 而且寬條麵仲好好味

真係好值得一試

再配埋個凍檸茶

絕對係 夏天午餐 既好選擇
好吃,不錯,份量大,晚餐四個女生一共花了670。豬手不錯,三文魚飯也不錯,沙拉那個紫色的菜是苦的,但好像就是苦的,不是質量問題。。那個魚扒她們說不錯,但我覺得一般,要了一個粉也不錯。。忘了叫什麼粉了。。
2017-12-29 1232 瀏覽
成班朋友話想約食飯 紅磡就可以就哂咁多個🤓 但紅磡如果唔去黃埔嗰邊嘅話就冇乜餐廳好揀咁🤔 有fd子就提議幫襯下呢間社企啦 畢竟人地都係自力更生嘛 餐廳係首家聾人意大利餐廳!! 部份同事都係聾人同弱聽人士 但落order一啲都唔需要擔心!餐枱枱紙既設計幫助你落order 餐茶(熱奶茶多奶都得阿) 連甜品都叫到!好方便好實用又體貼💕講番食物先🤔夜晚set dinner黎講都唔算平 因為都係普通意粉risotto魚扒咁既options 大家多數都叫左辣肉腸鮮蝦露旬扁意粉 三色刺身醋飯(forgot to take photo🙈) 由於辣肉腸無哂 所以轉左做panama ham 食落係清既🙈意粉都有咬口 但panama ham得一塊唔多 鮮蝦就好重雪味 唔多鮮bor🤦‍♀️ 至於三色刺身 睇個貌相都唔錯 但男fd子話唔夠飽😂😂😂女fd子都食到9成半😂 但都係果句 社企係食個心唔係計cp值既🙈計cp值就請食過第二間啦👋👋餐廳八點打後用openrice book有八折 我地就享用左呢個discount啦😉

2017-12-28
以前九龍塘壁球場有間社企餐廳,番大學果陣會成日去食,而家原來紅磡都開左一間,仲要係正火車站隔離商場夠哂方便。成個餐廳櫈同牆都畫滿左好靚既畫,無論係牆身,椅都畫左好多好可愛既圖畫,入到黎食野個人都開心啲呀。每個人既餐紙其他就係點餐用既,因為呢度既店員大都係聾啞人士,所以大家唔識手語就可以指俾佢地睇,記得要俾番個唔該既手勢呀。餐湯係南瓜湯,唔算好濃不過入面都飲到有南瓜蓉。午餐食左個《澳洲西冷》($72),食落有啲咸又有啲過熟,不過薯塊夠脆又大舊,枱面餐紙有得點野飲同各種要求,大家不彷支持下社企餐廳。餐飲要左咖啡,熱辣辣飲杯凍野真係透心涼。店名:Go Inside地址:紅磡都會道6-10號置富都會7樓741舖

餐湯係南瓜湯,唔算好濃不過入面都飲到有南瓜蓉。

餐飲要左咖啡,熱辣辣飲杯凍野真係透心涼。

店名:Go Inside
地址:紅磡都會道6-10號置富都會7樓741舖
2017-11-17
2017-10-26 746 瀏覽
今日晏晝嚟咗紅磡致富都會嘅呢間餐廳食飯,呢間餐廳係有請啲聽力有障礙嘅人做嘢,覺得唔錯,所以就黎支持下👅雖然有部份員工溝通有啲困難,但係都唔影響呢度嘅服務質素,透過body language同埋手指指下啲餐牌咁,都可以好輕鬆咁落到order😋不過呢度嘅食物質素就麻麻哋,我點左個雞扒拼薯菜,但係就嫌個雞扒太硬同埋冇乜味,啲洋蔥汁又有啲淡,所以我都食唔晒成份雞扒🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️價錢方面,呢度嘅價錢都唔算特別平,今日點左呢個lunch set連湯同嘢飲都要$66😢
2017-10-24 444 瀏覽
之前讀書時,都幫襯過依間餐廳食物環境唔錯 亦係一間充滿❤️同人情味既餐廳畢業之後,少左黎紅磡但偶而睇演唱會之前,晚飯都會揀依間-餐廳Go inside 寄意係希望人們聆聽自己內心, be true to yourself.有時候 我們花掉不少精神忙於觀看別人漸漸地 活在別人的世界裡遺忘了 好好地看一看自己看穿自己的內心的確要很大的勇氣但事實是 不去接受又怎能好好愛自己呢-今晚叫左個黑松露帶子意大利飯帶子大大粒煎得剛剛好唔會過乾硬黑松露好多 意大利粒粒都有口感唔會「淋之之」都唔錯呀
之前讀書時,都幫襯過依間餐廳
食物環境唔錯 亦係一間充滿❤️同人情味既餐廳
畢業之後,少左黎紅磡
但偶而睇演唱會之前,晚飯都會揀依間
餐廳Go inside 寄意係希望人們聆聽自己內心,
be true to yourself.
有時候 我們花掉不少精神忙於觀看別人
黑松露好多 意大利粒粒都有口感
唔會「淋之之」
都唔錯呀

2017-10-09 421 瀏覽
上次食過一次,食過返尋味呢間係一間傷健共融嘅社企,十分欣賞,比傷健人士有一個工作機會湯今次都唔知飲緊咩但味道少少咸,幾好飲叫做雞肉沙律做前菜味道幾開胃,而且份量大,每次都係叫一個前菜同男朋友share叫左個黑松露帶子闊條麵黑松露嘅味道剛好,佢唔會落得太多令到本身嘅汁都無埋味但帶子有啲偏生,而且無味,今次略為遜色今次叫咗一個牛扒餐牛扒煎到個表面好脆口,但係入邊啲肉質仍然好鮮嫩,正呀炸薯角重薯仔味當中有好多蔬菜,幾大舊嘅西蘭花🤤可以有纖維
上次食過一次,食過返尋味

湯今次都唔知飲緊咩
但味道少少咸,幾好飲

叫做雞肉沙律做前菜

叫左個黑松露帶子闊條麵
黑松露嘅味道剛好,佢唔會落得太多令到本身嘅汁都無埋味
但帶子有啲偏生,而且無味,今次略為遜色

今次叫咗一個牛扒餐
牛扒煎到個表面好脆口,但係入邊啲肉質仍然好鮮嫩,正呀
炸薯角重薯仔味
當中有好多蔬菜,幾大舊嘅西蘭花🤤可以有纖維
2017-04-27 1886 瀏覽
今日要去紅磡做啲好嚴肅嘅事。 同呀妹好快咁食左個晚餐。 因為鐘意食意粉, 所以揀左呢間。 唔講唔知, 原來呢間係社企。 店內都幾闊落, 牆身有壁畫。 其中一面牆係黑板, 寫住“無聲飯局“。咩意思呢? 不明所以。一坐低就點左個大啡菇香草意粉, 加$30 跟餐湯同飲品。呀妹就點左黑松露帶子意大利飯。是日餐湯- 南瓜湯, 其實呢個根本就唔係湯! 係羹, 甚至係糊! 冇特別加好多奶或者忌廉,好味! 好鐘意呢種質地嘅湯!意粉色香味都有偷食左呀妹嘅黑松露帶子意大利飯, 不錯。 帶子煎得幾香。講番“無聲飯局“, 點餐就會知, 原來待應們都係說話能力有啲困難嘅人。社企幫助佢地投入社會, 所以呢餐飯幾貴都值得!不過, 其實都唔係貴。 意粉或者意大利飯大約$70-$130 一客。 其實仲有前菜同甜品。下次再黎試其他野食
一坐低就點左個大啡菇香草意粉, 加$30 跟餐湯同飲品。
呀妹就點左黑松露帶子意大利飯。
意粉色香味都有

偷食左呀妹嘅黑松露帶子意大利飯, 不錯。 帶子煎得幾香。
大啡菇意大利粉
2017-04-27
大啡菇意大利粉
2017-04-14 1247 瀏覽
餐湯顏色特別,裡面有半固體狀的東西,可能是蔬菜蓉。點了西班牙黑毛豬鞍架拌蜜糖蘋果燒汁;黑毛豬肉實,韌度適中,不沾牙,燒得剛剛好……蜜糖蘋果汁正好減輕了膩感……該口感讓我捨不得餸飯……幸好扒下的雜菜加了少許蒜頭和黑椒,拌飯不錯。環境不錯,服務可以。若要坐近窗位,記得訂座。這間餐廳是香港少有的,聘請聾或弱聽人士的餐廳。大家有時間有餘力,可以去支持一下。
餐湯顏色特別,裡面有半固體狀的東西,可能是蔬菜蓉。

環境不錯,服務可以。若要坐近窗位,記得訂座。

2017-04-14
2017-03-26 2940 瀏覽
今次去呢間餐廳前做左d資料搜集,知道餐廳推廣聽力有問題嘅人士同普通員工一齊做野,等佢地可以有多d機會融入社會,呢方面草根️好欣賞,所以呢次一訪,一於睇下d嘢食點先見到餐廳有提供Lunch set, 包餐湯、主菜同飲品,見到有飯、有意粉、同扒,選擇都幾多。但係唔好講笑,次次叫扒都要鼓起勇氣,因為好多時叫5成熟,都有半成機會係過熟,但偏偏次次同襯草根妹妹去食野,佢都總要叫件扒食下由於叫左個貴扒,所以另外就叫番個平嘅意粉食下香腸煙肉忌廉汁意粉($58)Spaghetti with sausage & bacon in cream sauce 賣相冇乜特別,但又幾好食喎!意粉冇煮到腍晒,仲彈牙,忌廉汁味道又較得岩岩好,好creamy,腸仔同煙肉都冇hea你,用左脆皮腸同大大塊煙肉片,加埋雜菇同甜椒一齊煮所以食落一d都唔膩,堅好食! 以$58 包餐湯同野飲嚟講,的確幾抵美國安格斯肉眼(8oz)伴黑椒汁($138)Grilled Chilled U.S. Angus Rib Eye Steak (8oz) with Black Pepper Gravy 餐牌話每日限量12份,真係有d期待,扒叫左5成

由於叫左個貴扒,所以另外就叫番個平嘅意粉食下

香腸煙肉忌廉汁意粉($58)

香腸煙肉忌廉汁意粉

美國安格斯肉眼(8oz)伴黑椒汁($138)

美國安格斯肉眼(8oz)伴黑椒汁
美國安格斯肉眼(8oz)伴黑椒汁
餐牌話每日限量12份,真係有d期待,扒叫左5成熟,但嚟到後竟然係well-done
真心嚇窒左,反而聽到隔離格枱叫7成但係生過5成。。。

唔知知廚師係咪搞亂左啦,扒係簿身,由於真係太熟,,變得好韌,反而有d錯重點地下面嘅薯角同蔬菜都好正

雖然部份侍應係聽障人仕,但其實全程落單同溝通完全冇問題,餐廳嘅經營理念值得支持
Set Lunch價錢由$56-138都有,豐儉由人,意粉有驚喜,不過件扒就真係令我地有d失望啦,希望如果下次有機會再嚟會改善到呢點啦
2017-03-09 902 瀏覽
尼日去左紅磡開會,咁自不然同同事係尼附近食埋lunch。12點左右,紅磡食肆周圍都係人,所以我地要不停行,不停搵食肆。結果,行左大約15分鐘,我地就俾尼間叫Go Inside & Friend 嘅食店吸引住。 因為佢啲檯櫈全部都係用油彩畫嘅,充滿童真感。入到去之後,我先至知間野原來係支持聾啞人士嘅社企餐廳。班穿住黑衫嘅侍應雖然唔識聽,唔識講;不過佢地都好用心睇我地嘅口型。我好耐都無見過咁認真,咁好笑容嘅侍應。我最後order左一份香煎雞排配紅酒汁,另加$5配多份意粉。成個set lunch 只需要$60幾蚊,但個餐一啲都唔求奇。雞排好滑,個外皮煎得岩岩好,而啲粗薯塊就非常香口唔油膩。配菜清爽好開胃。食完個lunch,我完全體會到,成間舖上下嘅真誠。我地得閒,真係要多支持尼啲良心社企。

2017-02-28
  • 香煎雞排配紅酒汁
2017-03-02 677 瀏覽
今晚去聽concert, 我地想食d特別嘅野,所以我地來到這間由社企管理,聽障人士主理的餐廳舖面整潔,服務生很樂意解答我地嘅問題, 儘管大部分服務生都是聽障人士,她們會用紙筆跟我地溝通,有結賬同點菜牌,所以在點菜上完全無問題我地點左海鮮意大利飯同海鮮pizza,飲品則點左薄荷朱古力咖啡同西柚汁海鮮鮮茄汁燴意大利飯:青口肉嫰, 茄汁味濃, 飯粒分明, 軟硬適中海鮮pizza海鮮份量勁多:有魷魚, 蟹柳,蝦, 魚子等, 餅底脆, 蕃醬味濃, 芝士豐盈薄荷朱古力咖啡:cream 勁多,不過朱古力味重過咖啡味西柚汁:味道一般

我地點左海鮮意大利飯同海鮮pizza,
飲品則點左薄荷朱古力咖啡同西柚汁

海鮮pizza
薄荷朱古力咖啡:cream 勁多,不過朱古力味重過咖啡味
西柚汁:味道一般
2017-02-06 440 瀏覽
放工去聽演唱會,朋友又趕唔到一齊食飯,唯有各自醫肚紅館見。諗住食個簡單又高貴嘅一個人晚餐,見到呢間餐廳門口個餐牌啱食,於是就入去幫襯喇。本來諗住魚生壽司簡單d, 但是估唔到有驚喜。 魚生好大好大件呀,小女子食咗4件就已經好飽,件件都好足料㗎!餐湯好creamy, yummy!呢間餐廳好味又抵食,以後睇concert 都要嚟幫襯!
放工去聽演唱會,朋友又趕唔到一齊食飯,唯有各自醫肚紅館見。

餐湯好creamy, yummy!
呢間餐廳好味又抵食,以後睇concert 都要嚟幫襯!
2017-01-27