2024-03-31 113 瀏覽
用網上外賣平台叫了一份價值$85的蟹肉咖喱外賣,份量之少,應該連3歲小孩都不夠吃。嘗試透過網上外賣平台安排退款,但是被拒絕。香港充斥住一班劣根性嘅壞商家,難怪大家都選擇北上消費。
嘗試透過網上外賣平台安排退款,但是被拒絕。
香港充斥住一班劣根性嘅壞商家,難怪大家都選擇北上消費。

蟹肉咖喱
2024-03-31
2024-02-24 176 瀏覽
在公司附近光顧了兩三次 ,説實話食物一般般,可以接受,因為近所以也會再來光顧。今天兩老出來下午茶,我二點五十進去,就坐下等兩老邊看看下午茶的menu ,等到兩老三點來到,坐下後……那個🤬🤬年輕的男侍應🤬🤬就説,你們不能點下午茶,我們算入坐的,你進來時間只能點午餐!🤬🤬午餐我是食過了,無能為力,所以我離開,兩老坐下就可以下午茶😰🙄🙄瞎眼😲😲差那幾分鐘,兩老想跟我一齊食只好和我一起走,兩老行動又不好,看他們又要起來跟我離開,真覺得要那麼計較嗎?我出門再進來好嗎?你爆塲嗎?要來覇位嗎?希望貴公司的態度能一直保持下去現在還有這種服務態度?
今天兩老出來下午茶,
我二點五十進去,就坐下等兩老邊看看下午茶的menu ,
等到兩老三點來到,坐下後……

現在還有這種服務態度?

2024-01-27 155 瀏覽
啱啱試完一間馬來 cuisine 嘅餐廳,心情仲掛住佢嗰陣香味🥘!先嚟海南雞飯,講真,雞皮滑到出晒界,各位!雞肉咬落鮮嫩,帶小小彈性,三醬配搭得咁好,我食到停唔到口。個雞油飯香氣四溢,每粒飯都夾帶住雞油,食落又香又滋味。轉戰喇沙米線😋,介紹下,湯底辣勁啱啱好,辣得來唔會覆蓋晒其他味。米線彈牙得嚟又嗌湯,啲配料新鮮得嚟份量足,尤其係流心蛋,吸晒啲辣湯,爽!小食部分,咸蛋黄魚皮真係大勝!外脆內軟嘅口感夾埋咸蛋味,真係「一試難忘」!臨走前仲忍唔住多叫咗份,原因簡單,真材實料!娘惹蘿蔔餅呢款,外皮脆卜卜,入口即化,得個字—正!蘿蔔嘅甜味好自然,唔過分油膩,層次分明手工感十足。今次試嘅新鮮同口感層出不窮,我打包票,呢間餐廳肯定會再見我!馬來美食,知味定會返嚟!🍛🍤👍🏻

2023-10-25 287 瀏覽
馬六在香港都有幾間分店,今次我哋去左土瓜灣分店😉食物質素都OK ,未至於超好食,不過都唔算太差☺️都算過得去…咖央多士略嫌唔夠脆口,醬比得太少,牛油得半塊,不過好多地方都係得半塊😅叻沙都正常質素,都可以😝個熏鴨其實就係鴨胸,單係食鴨胸係ok嘅,配飯怪怪地😝另外牛肉椰漿飯就比較難食,唔推薦🥵整體都可以接受,要求唔算太高都可以話過得去合格😉#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #love #followback #instagramers #tweegram #photooftheday #20likes #amazing #土瓜灣美食
馬六在香港都有幾間分店,今次我哋去左土瓜灣分店😉

叻沙都正常質素,都可以😝

個熏鴨其實就係鴨胸,單係食鴨胸係ok嘅,配飯怪怪地😝

另外牛肉椰漿飯就比較難食,唔推薦🥵

整體都可以接受,要求唔算太高都可以話過得去合格😉

#土瓜灣美食
2023-05-03 625 瀏覽
午餐黎到食呢間馬六,午餐既選擇都幾多,可以加購小食,算係ok抵食。 1️⃣海鮮大蝦喇沙摻摻($78) 喇沙湯底有椰香味,不過可以再濃郁啲。大蝦係切左開遍既,比較細同埋薄。配料仲有啲魚蛋、魚片、芽菜、豆卜。  2⃣️招牌蝦麵($78) 蝦麵湯底幾濃厚👍有蝦、豬頸肉、五香卷、櫻花蝦,配上油麵,感覺都幾正宗。  3⃣️馬六無骨海南雞飯($72) 海南雞雞肉幾滑,配上三款唔同既醬汁,幾好食。另外仲有配個紫菜湯,不過紫菜湯偏鹹。  4⃣️正宗巴生肉骨茶配油香飯($75) 肉骨茶個人覺得藥材味可以再濃啲,不過都已經唔錯。另外佢仲有一小碟油炸鬼🤩可以浸落肉骨茶到食😋  5⃣️參峇醬烤雞脾配油香飯($68) 個雞脾都幾大隻😳另外個醬汁醃味好夠,好香好正~仲有蝦片配。  6⃣️街頭雞肉串燒(午餐+$26) 個串燒既醬好惹味!雞肉好入味好正!  7⃣️斑蘭咖吔多士($28) 斑蘭同咖吔味道都冇乜,主要係食到入面塊厚牛油。另外個多士烘得唔夠脆。  8⃣️斑蘭椰汁冰(午餐+$12) 夏天飲翻杯沙冰真係一流!椰汁味好清涼解渴。
1️⃣海鮮大蝦喇沙摻摻($78)
  2⃣️招牌蝦麵($78)
3⃣️馬六無骨海南雞飯($72)
  4⃣️正宗巴生肉骨茶配油香飯($75)
5⃣️參峇醬烤雞脾配油香飯($68)
 個雞脾都幾大隻😳另外個醬汁醃味好夠,好香好正~仲有蝦片配。
  6⃣️街頭雞肉串燒(午餐+$26)
個串燒既醬好惹味!雞肉好入味好正!
7⃣️斑蘭咖吔多士($28)
8⃣️斑蘭椰汁冰(午餐+$12)
 夏天飲翻杯沙冰真係一流!椰汁味好清涼解渴。
今日經外賣平台叫咗招牌蝦麵,海南雞飯拼喇沙,咖央多士,凍奶茶蝦麵食食吓發現入邊有曱甴,極度嘔心,舖頭衛生程度好有問題,冇晒胃口,其他食物都即刻唔敢食一方面聯絡咗外賣平台等緊佢哋email問我哋攞相同埋其他資料,另一方面打咗去餐廳講返個情況,點知餐廳職員態度毫無歉意,由頭到尾一句唔好意思都冇,仲話你已經聯絡咗外賣平台,所以呢度已經check唔到你張單,唔知你係咪真係有叫過外賣,有咩你留返同外賣平台傾啦佢啲嘢食以前食過係OK,但係咁嘅衛生程度同埋服務態度,真係唔會再有下次,而家淨係希望唔會肚痛

招牌蝦麵
外賣送餐
到weekend夜晚都比較懶…搞完小朋友食飯,反而自己個餐仲未諗到食咩,又唔想出街唯有嗌外賣,見馬六嘅選擇幾啱胃口就試吓。之前試過其他分店,知道性價比極高,而且小食選擇好多,啱晒我呢啲眼闊肚窄嘅人😂😂無骨海南雞飯配新加坡喇沙:因為係app order 所以$110,但係堂食應該平啲。又有飯又有面,好正!個雞唔算好有雞味,但係佢啲飯同埋3款汁配搭一齊,叫做過到海南雞飯嘅口癮!喇沙唔算好出色,奶味太重。參峇醬深海魚發配油香飯:返屋企氣炸返個魚塊,勁正!雖然都係急凍(咁嘅價錢,冇咩要求啦)佢配埋啲魚仔花生口感層次非常豐富!新加坡鹹蛋炸魚皮:非常出色!炸得好薄脆,又唔會太油膩!必試推介!斑蘭咖吔多士:返屋企焗返熱食,個麵包係脆嘅,但係個咖吔就麻麻地,無咩斑蘭味…參峇古法雞翼尖:個皮好爽彈,味道辣辣地夾得幾好👍🏻

新加坡鹹蛋炸魚皮:
非常出色!炸得好薄脆,又唔會太油膩!必試推介!

參峇古法雞翼尖:個皮好爽彈,味道辣辣地夾得幾好👍🏻
參峇醬深海魚塊配油飯
參峇古方雞翼尖、新加坡鹹蛋炸魚皮
無骨海南雞飯、傳統手工烏打
外賣送餐
參峇古方雞翼尖、新加坡鹹蛋炸魚皮
無骨海南雞飯、傳統手工烏打
2023-01-28 819 瀏覽
話說上星期哥哥仲未放假,我帶咗弟弟去行街食嘢😅弟弟爆響口之後,哥哥好唔開心☹️今日要岀土瓜灣,醒起呢到有😏😏😏為免岀現唔公平,今日都係食呢個集團嘅嘢🤣🤣🤣食物今次係哥哥嗌,都好似嗌得多咗😅所以食唔晒就打包拎走,咪做大嘥鬼鴨胸喇沙參參(輕量) $53哥哥拎住個menu 係咁指🤣佢話想食喇沙,豬仔唔知可以只係叫油麵😅結果啲米粉我食晒呢個咖沙唔係好辣,7歲小朋友都食到炸雲吞超級脆脆💕啲涵超彈牙!好mini🤣口大一野食晒桔仔話梅水超潤喉!💕必嗌呢個有個小插曲🤫隔離枱有個叔叔話飲過呢到柚子蜜好好飲,然後落單哥哥話呢到冇柚子蜜🤗叔叔就開始形容,好彩講得岀有話梅🤣佢仲想多蜜不過我覺得已經岩岩好,再甜啲要開2杯飲烤串燒雞咖哩飯 (輕量)🤣塊蝦餅…同我個仔塊面咁大我原本以為咖哩係另上,原來我記錯咗..呢個咖哩好香濃!少少辣。烤雞串好香口4歲弟弟都食到咖吔奶祿超多美祿醬🤗包包脆脆仲食到邪惡嘅牛油🧈同咖吔嘅味美祿恐龍🦖咸蛋黃魚皮呢個不得了!你哋睇吓啲咸蛋黃漿😱😱😱佢真係超多咸蛋黃😃仲要暖暖地重點係,佢每塊都勁大件其他好貼心嘅經理哥哥,係落完單之後就主動拎咗杯水同碗俾我(事源係因為我叫咗杯🦖俾自己,熱飲俾佢,點

食物

鴨胸喇沙參參(輕量) $53
呢個咖沙唔係好辣,7歲小朋友都食到

炸雲吞
超級脆脆💕啲涵超彈牙!好mini🤣口大一野食晒

桔仔話梅水
超潤喉!💕必嗌
叔叔就開始形容,好彩講得岀有話梅🤣佢仲想多蜜

不過我覺得已經岩岩好,再甜啲要開2杯飲

烤串燒雞咖哩飯 (輕量)
🤣塊蝦餅…同我個仔塊面咁大

我原本以為咖哩係另上,原來我記錯咗..
呢個咖哩好香濃!少少辣。烤雞串好香口
4歲弟弟都食到

咖吔奶祿
超多美祿醬🤗包包脆脆
仲食到邪惡嘅牛油🧈同咖吔嘅味

美祿恐龍🦖

咸蛋黃魚皮
呢個不得了!你哋睇吓啲咸蛋黃漿😱😱😱
佢真係超多咸蛋黃😃仲要暖暖地
重點係,佢每塊都勁大件

其他

好貼心嘅經理哥哥,係落完單之後就主動拎咗杯水同碗俾我

(事源係因為我叫咗杯🦖俾自己,熱飲俾佢,點知哥哥話唔想飲野,淨係飲水)

呢啲揮春好得意呀💕
2023-01-26
  • 桔仔話梅水
2023-01-04 316 瀏覽
呢排想食馬來西亞野,當然去馬六啦,keep住有水準,今次見佢有二人套餐,天氣又有少少凍,就叫咗個肉骨茶二人套餐,都只係$168 ,包括肉骨茶,雞肉大蝦串燒,蝦湯娃娃菜,雞油香飯兩碗同兩杯飲品。飲品要左杯椰汁涼粉同埋一杯熱桔仔紅茶。最後仲加埋個新加坡鹹蛋黃魚皮。首先一定要但下一個新加坡鹹蛋黃魚皮,呢樣嘢係我第一次叫,但係真心應該係成個餐牌最好食嘅一樣嘢,超級鬆脆,加埋啲鹹蛋黃,真係會忍唔住不停咁食!另外都想稱讚一下,就係呢間嘅肉骨茶嘅蒜蓉會分開咁上,咁啱我朋友又係唔鍾意放蒜蓉入啲湯度,但係我又偏偏好鐘意好多蒜蓉,呢個餐廳咁嘅做法,就我哋兩個人都可以好好享受!

2022-12-27 208 瀏覽
之前試過午餐時間嚟食過,今日經過門口見到有下午茶餐牌,就試吓啦😌🌟巴生肉骨茶湯米粉 $52🌟每次食馬來西亞菜見到餐牌都例牌會叫肉骨茶,見下午茶餐牌係配米粉,第一次係配米粉而唔係油飯,味道都唔錯,米粉索曬肉骨茶湯底,好入味,米粉仲要係透明既幼米粉👍🏻🌟烤雞髀配油香飯 $68🌟烤雞髀係原隻上,都好大隻😳雞髀炸至脆香但肉質仍保持住鮮嫩👍🏻旁邊仲配咗片脆卜卜既蝦片🤤🌟參峇雞翼(2件)$36🌟味道有少少偏咸,皮脆鮮嫩,同朋友一人一隻,唔洗爭😆🌟美祿哥斯拉 $8🌟香滑既美祿,再配脆脆既朱古力波波,一啖冰凍美祿,一啖朱古力波波,正呀😄🌟熱手工拉茶🌟有得走甜既拉茶非常讚💯因為絕少地方有得走甜,最多都係少甜,呢度有得揀走甜,十分好👍🏻

🌟巴生肉骨茶湯米粉 $52🌟

🌟烤雞髀配油香飯 $68🌟

🌟參峇雞翼(2件)$36🌟

味道有少少偏咸,皮脆鮮嫩,同朋友一人一隻,唔洗爭😆

🌟美祿哥斯拉 $8🌟

🌟熱手工拉茶🌟

2022-12-11 222 瀏覽
呢間餐廳喺屋企附近,所以成日放工唔想煮飯都會過去食。雖然土瓜灣都美食林立,但係呢一間馬來西亞菜就依然係我哋既最愛之一!最喜歡佢啲喇沙同咖喱,好正宗好惹味!雞絲豬頸肉清雞湯米🍜今次就試吓新嘢,估唔到又有驚喜喎!呢個係用好多雞骨牛仔嘅清湯,所以雖然睇落普通但係飲落勁重雞味,而且雞絲同豬頸肉都好新鮮!米粉又係軟綿綿,雖然口味相對偏淡,但係就好適合我!雞絲雞肉串咖喱麵🍜朋友就食返最出名嘅咖喱麵,個咖喱汁好濃香好惹味,而且亦都會有一浸淡淡的椰汁味,成個Tong好有層次,食到停唔到口!值得一提嘅係佢上面嗰串雞肉串,鮮嫩多汁,實屬點睛之筆!蛋黃咖央薄餅炸彈🫓呢個都係第一次食,但係蛋黃咖央呢個Compilation又出奇地match,加上有少許煉奶喺上面點綴,甜甜的!薄餅就煙煙韌韌,同上面嗰張好夾!個人覺得呢間餐廳嘅味道都幾正宗,而且裝修整潔光猛,坐得有好舒服,如果大家想食馬來西亞嘢建議大家一試!

雞絲豬頸肉清雞湯米🍜

雞絲雞肉串咖喱麵🍜

蛋黃咖央薄餅炸彈🫓

2022-11-25 156 瀏覽
海南雞喇沙摻摻 ($72)喇沙湯底唔錯,幾香炸紅蔥頭嘅味道。原來摻摻係油麵加米粉。兩種完全唔一樣嘅麵擺埋一齊有啲搞笑,如果可以唔使兩溝就好。海南雞唔可以另上,唯有上咗之後問佢攞個碗分返開佢哋。雞肉其實一般般,唔算滑,份量亦都唔算多,感覺上俾海南雞飯嘅份量少。午餐包一杯熱飲。我揀咗桂圓紅棗茶。同我想像中唔一樣,我以為係甜嘅桂圓紅棗茶,但係你杯飲品除咗紅棗乾,杞子,桂圓,仲有幾粒菊花同玫瑰花,感覺成杯嘢高級晒,突然間變咗桂圓紅棗花茶。你杯飲品飲落冇額外加糖,飲囉剩係得紅棗桂圓嘅少少甜,我幾鍾意。朋友話杯美祿就麻麻哋,因為飲落除咗甜味之外冇咩美祿嘅味道。
海南雞喇沙摻摻 ($72)
喇沙湯底唔錯,幾香炸紅蔥頭嘅味道。

朋友話杯美祿就麻麻哋,因為飲落除咗甜味之外冇咩美祿嘅味道。

2022-11-05 169 瀏覽
今日行開土瓜灣,見到之前都食過嘅馬六換咗餐牌,一於入去試下!參峇大蝦牛角包($42)新品之一,牛角包中間夾住爽脆青瓜同蝦,塗滿馬來風味sambal醬,又辣又鮮如果個包再熱啲應該更酥軟更正!娘惹黃金條($36)用咗厚多士沾滿香濃牛油、蒜香製成特式娘惹多士,香酥惹味,岩曬我呢啲重口味人士!參峇醬烤雞脾乾拌油麵 配 紫菜湯($66)sambal辣椒醬鹹香十足,烤雞髀外面烤得幾脆,入面仍然嫩滑有汁,麵有嚼勁,配上花生、小魚乾、炸雲呑、青瓜等配料,如果鍾意食濕少少嘅拌麵可以加紫菜湯。蝦湯娃娃菜($36)用咗秘製蝦湯泡浸娃娃菜,非常香濃,娃娃菜又唔會太軟身!飲品就揀咗凍手工拉茶(+$6)同凍桔仔話梅水(+6)兩款味道都唔算太甜,後者超足料!服務都值得一讚,大部分店員都好客氣,其中經理仲好好傾,推薦咗好多新菜式!

參峇大蝦牛角包

娘惹黃金條
參峇醬烤雞脾乾拌油麵 配 紫菜湯
蝦湯娃娃菜
2022-10-12 186 瀏覽
今日接阿女放學🎒佢話想食喇沙,即刻諗起馬六,因為之前粉嶺都食過,唔錯又抵食,OpenRice見到土瓜灣都有分店,即刻行過去。Lunch時間去到都多人,啱啱有張枱埋單,我哋就唔使等位🙊 14:00開始下午茶,連嘢飲又可以追加小食,所以好抵食。我揀咗馬六無骨海南雞飯,阿女就揀雞絲雞肉串老街咖喱麵,追加左娘惹蟹肉酥盒,古仔路芒果冰同埋凍椰汁斑蘭冰。海南雞份量正常,肉質非常軟腍,雞皮同肉都好容易分開,啱晒我呢啲唔食皮嘅人😆阿女話麵份量好多,配料又好多,佢係食唔晒架。第一次食呢個蟹肉酥盒,餡料好多,四粒我哋都食唔晒,食剩一粒😮‍💨同上次食嘅一樣,食物質素同價錢都👌🏻應該都會keep住再食🙊

馬六無骨海南雞飯

雞絲雞肉串老街咖喱麵

阿女話麵份量好多,配料又好多,佢係食唔晒架。
娘惹蟹肉酥盒

古仔路芒果冰,凍椰汁斑蘭冰

2022-10-11
馬六無骨海南雞飯
雞絲雞肉串老街咖喱麵
古仔路芒果冰,凍椰汁斑蘭冰
2022-10-05 119 瀏覽
食過很多次馬六,每一次都食得非常滿足。看著馬六的餐牌令人眼花撩亂,總是拿不定主意,因為每一樣都非常吸引,想食海南雞,想食喇沙,又想食肉骨茶!這次選了無骨海南雞喇沙米線!海南雞配喇沙米線還是第一次食!海南雞非常嫩滑,沾著濃郁微辣的喇沙不止無減其風味,反而令海南雞味道更有層次。配菜有糖心蛋,豆腐卜及菜,豆卜索了喇沙汁,非常惹味。米線軟硬剛好,份量很多,食得非常滿足。飲品點了話梅青檸,酸酸甜甜,十分開胃,值得一讚!

飲品點了話梅青檸,酸酸甜甜,十分開胃,值得一讚!