2022-12-04 278 瀏覽
想搵間坐得舒服既川菜,睇到呢間啲相好似幾唔錯就黎試下。環境係幾舒服,夠闊落,週末晚市黎都只係得幾枱客,幾啱傾計。一入座就上小食,係琥珀合桃,都幾香脆,沒油益味,如果再甜少少就完美。前菜揀左積木茄子,炸得幾好,炸醬薄,夠脆身,外面有花椒胡椒調味,都幾好食。之後叫左嗰素湯,竹笙花菇燉菜膽,清清甜甜,用料唔錯,幾好飲。脆皮黃油鹽香雞都皮脆肉滑(除左雞胸之外),雞味幾濃,都唔錯。最差既係水煮桂花魚,唔夠麻唔夠辣唔夠香,而且魚既肉質唔嫩... 紅薯粉係好幼身,太稔唔彈牙,有啲失望。整體都ok,但就唔係正宗川菜,想食辣野,呢間就未必滿足到。
想搵間坐得舒服既川菜,睇到呢間啲相好似幾唔錯就黎試下。
環境係幾舒服,夠闊落,週末晚市黎都只係得幾枱客,幾啱傾計。

積木茄子

竹笙花菇燉菜膽

脆皮黃油塩香雞

天府水煮桂花魚

整體都ok,但就唔係正宗川菜,想食辣野,呢間就未必滿足到。
積木茄子
2022-11-25 125 瀏覽
CUBUS一向多美食,今天來到五樓的顏府御膳吃晚飯。前菜的琥珀核桃挺好吃的。青瓜海蜇頭 $158海蜇頭配上青瓜,特別開胃。蒜泥雲片白肉 $148蒜泥味道非常濃郁,絕對是適合重口味人士。鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞 $298咕嚕肉味道不錯,配上炸雲吞很是特別,比想象中更搭配呢!砂鍋大澳蝦醬唐生菜 $168唐生菜配上惹味的大澳蝦醬,一上菜便香氣撲鼻,好吃呢。鵝肝醬和牛炒飯 $228炒飯炒得粒粒分明,配上木魚絲這挺特別的,兩個女生實在也吃不完。宮廷玉璽 $48最後的甜點是紅棗糕,暖暖的非常健康養生。

青瓜海蜇頭 $158

海蜇頭配上青瓜,特別開胃。

蒜泥雲片白肉 $148

蒜泥味道非常濃郁,絕對是適合重口味人士。

鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞 $298

咕嚕肉味道不錯,配上炸雲吞很是特別,比想象中更搭配呢!

砂鍋大澳蝦醬唐生菜 $168

唐生菜配上惹味的大澳蝦醬,一上菜便香氣撲鼻,好吃呢。

鵝肝醬和牛炒飯 $228

宮廷玉璽 $48

最後的甜點是紅棗糕,暖暖的非常健康養生。

2022-11-16 93 瀏覽
有質素中菜1️⃣東坡肉個肉真係好淋,肥膏位入口即化,非常入味😋😋個汁都係超好味,餸飯真係一流.不過價錢略貴💰HKD$2382️⃣露荀炒帶子帶子有成7,8粒,都幾大粒.食落彈牙又淋,露荀都好多,好爽脆👍🏻💰HKD$278前菜係合桃,好香好脆,甜甜地. 一分錢一分貨,確實係煮得好好食.2個人食都夠飽
有質素中菜
1️⃣東坡肉
💰HKD$238

2️⃣露荀炒帶子
💰HKD$278

2022-11-09 92 瀏覽
員工們指沒有接聽餐廳來電,故不會留位。老實講而家好少會接陌生來電,既然佢打電話來confirm為何不留言?!如果餐廳員工有你用電話留言服務的話,本人一定會回覆。而且當晚全場只有三台客,包括我們為什麼要這麼說,沒有留枱給我們,因為我沒有接聽電話。實在令人未入座已經大打折扣。希望員工及管理人員多加留意,友善些、主動些、笑容多些,對待新客人,因為服務好是很重要的,這是我多年來第一次被餐廳員工像訓話般提示
2022-10-30
2022-11-03 95 瀏覽
喺Cubus嘅餐廳向來高質,今日來到顏府御膳,品嚐一下佢地精緻嘅中菜。琥珀合桃合桃酥脆可口,外層係晶凝嘅麥芽糖,香甜好食又有營。🦢三色素鵝係素色冷盤,腐皮包住萵荀,紅蘿蔔同木耳,整件放落口,口感帶爽,味道清新,唔錯🫶🥚尖椒皮蛋鋪了很多尖椒,好惹味帶辣,我就好鐘意呢個辣度好醒胃。皮蛋軟糯流心,口感Q彈中帶軟,好正😍🐷八珍老薑一口黑豚肉黑豚肉勁爽口,好食。個甜薑汁唔會辣,好香薑味,個汁黏口拉絲,連埋爽口翠玉瓜同蕎頭一齊炒,酸甜醒胃。🥬砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭好有鑊氣,上到枱仲滋滋聲,小心燙口又燙手🤭。XO醬好惹味,鹹鮮嘅蝦乾連埋肉碎一齊炒,香氣滲入芥蘭,正!🍚薑米瑤柱蛋白炒飯香氣撲鼻,炒得乾身,粒粒分明,上面有金黃色嘅瑤柱,賣相好吸引,令人忍不住一口一口食不停😙🥢宮廷玉璽玉璽外形好高貴,原來是棗蓉糕,清香煙韌又養顏,作為飯後甜品都唔錯。環境好寧靜舒服,服務員不斷加茶換碟,服務非常貼心,菜式精緻好食,下次會再帶屋企人嚟。

琥珀合桃
合桃酥脆可口,外層係晶凝嘅麥芽糖,香甜好食又有營。

🦢三色素鵝

🥚尖椒皮蛋

🐷八珍老薑一口黑豚肉

🥬砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭

🍚薑米瑤柱蛋白炒飯

🥢宮廷玉璽

2022-10-31 65 瀏覽
顏府御膳一向是小妹鍾情的粵菜館,疫情好轉,是三五知己聚會的時候,立即起行,出發開餐!餐廳地方骨子,座位不多,鮮有粵式中菜選用紅色水晶燈,fusion 味濃!有廂房,有需要可以預訂!餐前小食是琥珀合桃,香脆可口,質地鬆化,高質的小食!👍👍是夜的精選晚餐,小菜三幾道,食過不亦樂乎!青瓜海蜇頭,海蜇頭質地軟滑如雪耳,好好食。因好多時食到的,都比較硬,這客甚有驚喜!青瓜爽脆,酸醋汁味道適中,很好!蒜泥雲片白肉,醬汁蒜味濃郁,久久不散!白肉肉質不嚡,不肥膩,吸滿了惹味蒜汁,正!鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞,咕嚕肉質地軟熟有咬口,糖醋菠蘿🍍夠香甜,草莓🍓香中帶酸,雲吞皮炸得香口!附有瓶裝甜酸汁,配搭雲吞,有玩味!貴妃香芒蝦球,蝦球去殼抵讚,蝦球大大隻,啖啖肉。砂鍋濃湯魚肚大芥菜,湯底鮮濃,金黃色的!十月正好是芥菜當做,正好入饌!魚肚軟腍走腥,吸滿濃湯的魚肚,好味道!大家言談甚歡,轉眼又到結賬時,期待下次再聚!

餐前小食是琥珀合桃,香脆可口,質地鬆化,高質的小食!👍👍

是夜的精選晚餐,小菜三幾道,食過不亦樂乎!

附有瓶裝甜酸汁,配搭雲吞,有玩味!

貴妃香芒蝦球,蝦球去殼抵讚,蝦球大大隻,啖啖肉。

魚肚軟腍走腥,吸滿濃湯的魚肚,好味道!

大家言談甚歡,轉眼又到結賬時,期待下次再聚!

来香港这么久终于吃到好吃的酸菜鱼了!刚端上来的时候就被辣椒油的香味给迷住了🌶️我们点的是酸菜桂花鱼🐟上面还漂着桂花鱼肉特别嫩!一点刺都没有,吃起来巨过瘾😍酸菜也是脆脆的敲好吃😋.他们整体环境超级棒,很适合约会聚餐每一道菜品都超级精致▪️三色素鹅腐皮包裹着胡萝卜🥕木耳和莴笋吃起来口感特别清爽.▪️秋葵百合牛柳粒牛肉的熟读刚刚好,肉眼可见的嫩整个口腔都是牛肉的香味搭配秋葵和百合口感hin丰富.▪️紫醉金迷是一道小甜品🍮其实就是紫米椰汁糯米糍外脆里糯,很不戳
来香港这么久终于吃到好吃的酸菜鱼了!
刚端上来的时候就被辣椒油的香味给迷住了🌶️
我们点的是酸菜桂花鱼🐟上面还漂着桂花
鱼肉特别嫩!一点刺都没有,吃起来巨过瘾😍
酸菜也是脆脆的敲好吃😋
他们整体环境超级棒,很适合约会聚餐
每一道菜品都超级精致
▪️三色素鹅
腐皮包裹着胡萝卜🥕木耳和莴笋
吃起来口感特别清爽
▪️秋葵百合牛柳粒
牛肉的熟读刚刚好,肉眼可见的嫩
整个口腔都是牛肉的香味
搭配秋葵和百合口感hin丰富
▪️紫醉金迷
是一道小甜品🍮其实就是紫米椰汁糯米糍
外脆里糯,很不戳
2022-10-27 83 瀏覽
-{銅鑼灣中菜推介🫖}🤤 川味手撕雞 🤤 麻味都幾重 份量都好多😚啲雞皮好爽彈😉👖褲評: 8/10🤤 蒜泥雲片白肉 🤤 超重口味😍腩肉半肥瘦超香口☺️仲要啲蒜真係好濃味😌👖褲評: 8/10🤤 天府辣子雞丁 🤤 主要係辣粉嘅味😉不過個皮都炸得幾脆身😙不過少少咸得濟😳👖褲評: 7.8/10🤤 蘇堤春曉東玻肉 🤤 好腍身嘅東玻肉😝係化開嘅感覺🤩好有膠質😉食完一嚿啱啱好👍👖褲評: 8.8/10🤤 蕃薯芝麻湯圓 🤤 超大粒嘅芝麻湯圓 少少辣但好暖胃😎👖褲評: 8/10琥珀合桃好好食😍值得一提環境同service都好好☺️枱嘅距離都幾遠 私隱度夠高👍性價比: 7.5/10服務: 9/10環境: 9/10🚩 顏府御膳 🚩地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓 #fuudjai #fuudjai中菜 #fuudjai銅鑼灣
{銅鑼灣中菜推介🫖}

天府辣子雞丁
蘇堤春曉東玻肉
蕃薯芝麻湯圓
  • 琥珀核桃
約咗一個好耐冇見嘅朋友👫喺銅鑼灣食飯,佢話想搵一個舒舒服服食中菜嘅地方傾吓計,咁又係出動人肉電腦💻嘅時間😆,喺2秒鐘之內,就搵到呢間,咁就帶咗朋友👫上去開飯😆-「三色素鵝」:三色有紅色、黑色、綠色,全部都係蔬菜,用腐皮包住,賣相靚靚,食落幾清新😋-「尖椒皮蛋」:皮蛋上邊加咗大量切碎咗嘅青尖椒,加埋暗紅色嘅醬油,令簡單嘅皮蛋味道大大提升😆-「貴妃香芒🥭蝦球」:蝦仁🍤相當大隻外邊脆脆哋,沾滿橙色甜甜哋嘅芒果醬,幾惹味😋-「八珍老薑一口黑豚肉」:老薑竟然一啲渣都冇,食落仲以為係子薑😆;黑豚肉🐷好似都係炸過外邊脆脆哋,好香口😋;仲有,隻藍色半透明嘅碟好靚🤩-「砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭」:XO醬惹味,蝦乾又係惹味,加埋一齊嚟炒芥蘭🥬,係惹味➕惹味😆

2022-10-26 53 瀏覽
儘管沒有嫵媚青山、沒有窗前綠景、卻有清幽靜謐的氣氛。一甫進門,花木屏風作隔,令人對內裏的裝潢更為好奇。烏木裝飾架整齊劃一,素雅茶桌配合矇朧燈光,給你一個秋月白的晚上。(1) 天府酸菜桂花魚花若盛開,蝶自飛來。基底先酸後甜,不斷有陣陣麻椒迎來。煎香魚骨令湯底更加奶白、香甜。當中選擇的配料、份量恰到好處,互相制衡,互補鮮味。(2) 鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞鳳梨與士多啤梨相得益彰,還有秘制酸汁配搭炸雲吞,增添玩味。(3) 貴妃香芒蝦球大約有隻爽彈大蝦球,裹住層層金黃香芒醬。但醬汁稍微濃厚,蓋過鮮蝦鮮味。店員忙而不慌,能為客人迅速奉上熱茶,就如青松迎客,拜訪顏府、享用御膳。

(1) 天府酸菜桂花魚
天府酸菜桂花魚

(2) 鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞
鳳梨咕嚕肉配炸雲吞
鳳梨與士多啤梨相得益彰,還有秘制酸汁配搭炸雲吞,增添玩味。

(3) 貴妃香芒蝦球
貴妃香芒蝦球

2022-10-14
天府酸菜桂花魚
鳳梨咕嚕肉配炸雲吞
2022-10-24 43 瀏覽
顏府御膳 Ngan's Chinese Cuisine地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓5/F, Cubus, 1 Hoi Ping Road, Causeway Baylee garden 後面的開平道,感覺是較寧靜,有酒吧飲下酒同高級食肆,以四川菜加上美景兩大賣點,是招待重要飯局同商務宴請的好地方琥珀核桃外層焦糖好脆, WALNUT 積木茄子$108 表層酥香,茄子中間好腍,灑了椒鹽很惹味三色素鵝$148 ,用腐皮包住紅蘿蔔,木耳同窩筍絲,涼盤入口幾好吃。貴妃香芒蝦球,爽口彈牙,個沙律醬帶點芒果味,厚厚一層包住蝦球。八珍老薑一口黑豚肉-$238,八珍薑醋酸酸甜甜,食落開胃。豬肉粒肉質彈牙。砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭 $168 ,個肉碎惹味,個芹蘭只挑爽口的徑部份,識食就是這樣講究。佢個Xo 醬乾瑤柱絲好多,辣辣地超香。服務到家細心, 地方幾闊落仲有廂動, SOFA位好舒服。
顏府御膳 Ngan's Chinese Cuisine

地址: 銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

琥珀核桃外層焦糖好脆, WALNUT

積木茄子$108 表層酥香,茄子中間好腍,灑了椒鹽很惹味

佢個Xo 醬乾瑤柱絲好多,辣辣地超香。

服務到家細心, 地方幾闊落仲有廂動, SOFA位好舒服。
2022-10-21 66 瀏覽
今次同客普通食飯,主要食咗啲普通菜式三色素鵝極之吸晴嘅前菜,用萵筍、木耳、甘筍做成嘅素鵝。成份同平常嘅一樣,但係賣相可以靚咁多🤩蒜泥雲片白肉比起平時嘅蒜泥白肉,多咗浸麻辣香味,一片片包著蒜蓉一齊食都幾重口味。八珍老薑一口黑豚肉咕嚕肉嘅變種,黑豚肉爽脆,甜醋酸味比咕嚕汁溫和。砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭生啫,一開已經香噴噴,XO醬好重手,唔夠可以加埋枱面個碟落去仲惹味鵝肝醬和牛炒飯呢個正到唔識形容。和牛粒入口即化,淡淡肝醬香加埋鼓油炒香啲飯再加木魚絲係面,令人衝動想食多幾碗。二鍋頭桂花蛋散多咗二鍋頭粗獷嘅酒香加上淡麗嘅桂花糖,估唔到會咁夾
今次同客普通食飯,主要食咗啲普通菜式

八珍老薑一口黑豚肉
咕嚕肉嘅變種,黑豚肉爽脆,甜醋酸味比咕嚕汁溫和。

鵝肝醬和牛炒飯

二鍋頭桂花蛋散
多咗二鍋頭粗獷嘅酒香加上淡麗嘅桂花糖,估唔到會咁夾
2022-10-20
  • 琥珀合桃
2022-10-19 66 瀏覽
前排同媽媽去銅鑼灣買野後搵到呢間高檔食府食晚飯,媽媽一向都鐘意食中菜,佢表示呢間好合心意,食物質素夠高!職員既招呼好好,好有禮貌,一坐低就送上脆炸合桃同蝦子XO醬。積木茄子 $108茄子堆積成積木般,貌相幾得意,而且將茄子做成炸物,外脆內軟,椒鹽味道好夾茄子,夠哂惹味。三色素鵝 $148顏色鮮艷,貌相一流,同坊間既素鵝有啲吾同,用腐皮包住木耳絲、蘿蔔絲、萵荀絲,口感幾爽口,腐皮雖然無炸過,但豆味香濃,易咬。蘇堤春曉東玻肉 $238東玻肉半肥半瘦,一層層明顯見到,肥瘦均勻,脂肪部分一咬就溶化,肉質方面未去到入口即溶,但非常軟腍易咬,醬汁吾太咸,特別叫一碗飯配東玻肉食一流!貴妃香芒蝦球 $298蝦球大約有6件,每件都大大隻,蝦肉好爽口彈牙,香芒沙律醬汁味道似沙拉醬,好香甜美味!羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬 $168叫左啲比較肥膩既食物,所以揀左個清淡啲既菜食下,羊肚耳同珍菌有預先炒過再放落濃湯,所以好香菇味,濃湯味濃但比較咸,時蔬用左菠菜苖,幾入味。紫醉金迷 $48甜品既名字好高貴典雅,紫醉金迷其實系黑糖糯米糍,糯米糍外面有少少炸過,咬落有少少脆,入面既糯米糍幾煙韌,另外配花生碎、紫色既椰絲同煉奶

積木茄子 $108

三色素鵝 $148

蘇堤春曉東玻肉 $238

貴妃香芒蝦球 $298

羊肚耳珍菌濃湯浸時蔬 $168

紫醉金迷 $48
甜品既名字好高貴典雅,紫醉金迷其實系黑糖糯米糍,糯米糍外面有少少炸過,咬落有少少脆,入面既糯米糍幾煙韌,另外配花生碎、紫色既椰絲同煉奶食,甜甜地,簡單既一道甜品都做得好特別,好出色。

呢度既裝修既有中國特色又有高貴既氣派。雖然地方吾大,但空間感十足,坐得非常舒服。

餐牌:

1K
「顏府御膳」主打新派粵菜和川菜🥘食過一次已經覺得好高質💯所以食過一次已經好深刻🤩.鳳梨咕嚕肉伴雲吞🐷咕嚕肉採用黑豚肉,所以雖然外層無炸衣😝但質感依然爽口😱配上京蔥、士多啤梨同菠蘿🍓🍍底部係炸雲吞🥟食前唧一唧酸甜醬汁💉好開胃🤤.三色素鵝🥢三色分別係紅蘿蔔絲🥕萵荀和木耳絲🖤再用腐竹卷實🫔食落fresh得嚟唔會覺得清淡☺️.薑米蛋白炒飯🍚由於加入咗薑米😮所以食落薑味頗重😬飯粒炒到粒粒分明🔥乾爽而軟綿😉配上大量嘅乾瑤柱絲同蛋白🥚非常滋味.砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭🥦一上枱已經聞到好香💨芥蘭去咗外皮🔪所以食落爽脆又無渣👍🏻而且加入咗蝦乾、肉碎炒香🦐味道超讚.蒜泥雲片白肉🐖白肉半肥瘦,肉質嫩滑😋麻辣蒜蓉醬汁惹味🌶🧄.紫醉金迷✨將黃糖糯米糍炸至外脆內軟😆加上大量的紫薯💜花生粒🥜椰絲同煉奶🥥🥛簡單美味😗.餐前小食🥢有琥珀合桃🌰以及自家製瑤柱XO醬👨🏻‍🍳.香片🌼🫖
蒜泥雲片白肉🐖白肉半肥瘦,肉質嫩滑😋麻辣蒜蓉醬汁惹味🌶🧄
餐前小食🥢有琥珀合桃🌰以及自家製瑤柱XO醬👨🏻‍🍳
香片🌼🫖
  • 琥珀合桃
  • 三色素鵝
  • 砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭
  • 鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞
2022-10-15 1437 瀏覽
平時去酒樓食中菜都會覺得比較嘈,今日嚟呢間銅鑼灣利苑對面嘅高級中菜館環境氣氛好似食緊西餐fine dining,裝修結合現代同古典風格,型格得來又不失傳統中式風味。環境乾淨企理,座位非常舒適,服務員衣着整齊,形象專業,服務態度殷勤,會主動幫客人添茶。我哋揀咗菊花茶,有清香嘅菊花香味;前菜有琥珀合桃同自家製XO醬,琥珀合桃好香脆,有微微嘅無香味;自家製XO醬好香好惹味,好想即刻叫碗白飯撈來食😋三色素鵝賣相好精緻,木耳,蘿蔔,萵筍切絲用腐皮包住,腐皮豆香味濃,好絲滑,配上爽口木耳,清甜萵筍,爽脆蘿蔔非常清新。尖椒皮蛋份量都幾多,皮蛋晶瑩剔透,配上惹味尖椒,少少辣多多麻香。砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭砂鍋上熱辣辣好有鑊氣,一打開個蓋已經聞到好香嘅蝦乾同XO醬味,芥蘭好爽脆,蝦乾鹹蝦味濃郁,再加肉碎爆香,少少辣好香,撈飯食一流。薑米蛋白炒飯雖然睇落去簡單,乾瑤柱絲好香,蛋白好滑,炒飯炒到粒粒分明,乾濕分明,每一啖飯都好香。八珍老姜一口黑豚肉同一般咕嚕肉唔同,黑豚肉爆得好香,加咗八珍甜醋同老姜味道好似薑醋,酸酸甜甜好開胃。宮廷玉璽呢個係紅棗糕,加咗金箔顯得份外矜貴,味道有紅棗嘅香甜,甜度適中,口感煙煙

尖椒皮蛋
份量都幾多,皮蛋晶瑩剔透,配上惹味尖椒,少少辣多多麻香。

宮廷玉璽
呢個係紅棗糕,加咗金箔顯得份外矜貴,味道有紅棗嘅香甜,甜度適中,口感煙煙韌韌。