餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2015-09-07 2071 瀏覽
是日下雨天,Lunch時間唔想行太遠,見到附近既「靠得住」有位,就呢間啦。不過夏天真係唔太想食粥~就叫左「招牌雲呑麵」同鎮店三寶之一「靠得住鹹肉粽」先食個粽,唔知係咪食得太多新款既粽,呢隻粽係好傳統制法。雖然用料都足,味道都唔錯,不過講到「鎮店之寶」真心覺得冇特別再食雲吞麵,麵彈牙!有旦香,冇䶨水味,雲吞足五粒,每粒剛好一口大細~用料新鮮!值得一讚👍👍係湯底䶢左少少總結:其實味道環境都唔錯,不過叫米芝蓮就有啲失望,仲有價錢有啲貴

2015-07-02 2584 瀏覽
Honey喺雜誌上睇到名粥舖「靠得住粥麵小館」剛推出咗幾款以蝦做主材o既迎夏新菜,話好想去試,跟得男友當然係順從她意 ,擇日試食。行到去餐店門外,先知原來「靠得住」已連續五年成為米芝蓮推介食肆。Honey收得工黎都差不多八點,當時粥舖六、七成滿左右,我地二人入到去即被安排入座近門口o既四人枱。近牆半梳化式座位原本都OK好坐,無奈每當玻璃趟門一開,熱氣隨即向內吹正小肥 ,一邊食熱粥,一邊吹熱風,極之難頂!女友口乾,方才發現桌上茶都冇杯,當要求食水時,嬸嬸雖然外表並不兇惡,但居然送上滾燙熱水兩杯,熱上加熱,真係唔知佢有心定無意囉!既然係為嚐蝦而來,當然係要先叫碗蝦粥黎食啦! 木桶蝦球豬肉鬆粥($78):如餐牌所示,蝦粥以木桶承載,另跟油炸鬼、豬肉鬆及花生。蝦粥內含三隻中蝦,已去殼及去腸,蝦身爽脆白滑,配埋豬肉鬆食用,蝦粥分外香甜濃郁。 七味炸蝦球($78/四件):蝦球實物外形不及相片精巧,但勝在咬落爽口,惹味非常。 豬軟骨麵($38):一早知單食一桶粥係唔會夠飽,所以都叫咗碗麵黎分。豬軟骨尚算軟腍,麵條亦好彈牙,唯一湯底偏油同咸。 爽脆鯇魚皮($48):Honey話鯇魚皮屬「正
,擇日試食。
滾水
既然係為嚐蝦而來,當然係要先叫碗蝦粥黎食啦!
七味炸蝦球
豬軟骨麵
爽脆鯇魚皮($48):Honey話鯇魚皮屬「正常」爽脆,似乎唔係好突出
爽脆鯇魚皮
「靠得住粥麵小館」裝修簡潔,但空調未為完善,炎炎夏日熱食粥品,直令食客狼狽不堪
。食店菜式味道其實好唔錯,可惜XO仔與女友越食越口渴,歸家後皮膚更出現嚴重紅腫症狀,成隻龍蝦咁,醫生估計此乃對蝦隻或味精之敏感反應,埋單連埋醫藥費合共四位數字
,依餐飯真係好唔抵囉!
2015-06-25
七味炸蝦球
2015-06-11 2105 瀏覽
從前,每次黎灣仔都會黎食碗粥( 未開分店前). 今日又黎到灣仔,特登走黎呢度食粥晚飯. 我叫左豬潤帶子粥. 一碗粥都要60幾. 帶子有兩粒,不像以前的細細粒,算係進步. 豬潤就數片,唔老岩岩好. 可惜粥好水,未食到一半己變晒水. 食後仲好口渴, 我想是師傅的功勞.靠得住己靠不得⋯⋯
從前,每次黎灣仔都會黎食碗粥( 未開分店前).

今日又黎到灣仔,特登走黎呢度食粥晚飯.

我叫左豬潤帶子粥. 一碗粥都要60幾.

靠得住己靠不得⋯⋯

題外話/補充資料: 食完口渴到回家仲口渴... 味精敏感人士注意!
2015-05-16
2015-01-03 3539 瀏覽
2014年大除夕最後一日lunch就捉同事一齊出去食,當中有同事唔C服於是就去左食粥,聽講佢好好食、聽講佢係米芝蓮、聽講佢靠得住.....我地叫左......1) 手撕雞加豬潤手撕雞 : 係好有鮮雞味,佢唔會鞋豬潤 : 厚切、應該有那過,唔係點會咁滑呢? 但佢係比出面既粥舖好食既...真心講粥底 : 棉、而且見到有雞油,粥入面都有雞味,只係以成50蚊黎講真係好細碗呀 2) 拆肉泥鯭泥鯭 : 個人黎講,拆肉係好方便,但我會想成舊肉由條骨都了出黎食,感覺會大舊D嘛~粥底 : 棉、都有小小泥鯭同果皮味...3) 油炸鬼 : 佢話係即炸,所以要等,佢係好脆,但相對個粉漿好厚,同埋好油、好油同好油4) 混醬腸粉 : 佢勁多漿,係好多漿,但我怕咸所以食左好小,但佢個摺位好多,所以佢D粉皮應該係做得好薄5) 鎮店鹹肉粽 : 用料足、有個大咸蛋王,D糯米飯好有口感,用料比例係做得幾唔錯,整體佢係好味本身我係可以比『笑』,可惜食完個lunch之後我地幾個都勁口渴,飲左好多水都止唔到,都最後要飲可樂先解到毒,可想而之,佢有無加味精呢???

我地叫左......
1) 手撕雞加豬潤
手撕雞 : 係好有鮮雞味,佢唔會鞋

2) 拆肉泥鯭
粥底 : 棉、都有小小泥鯭同果皮味...

2014-12-31
2015-01-02 2893 瀏覽
天氣寒冷要食一些暖胃食物就想起了粥.  附近就有一間粥舖, 聽友人說以前好好味, 但巳大不如前. 無論怎樣, 想食就去食.黄沙豬潤粥, 粥底綿, 覺得有味精, 因食完後要飲大量水.  至於豬潤就好爽脆, 但一點黄沙都沒有, 豬潤味又不夠重, 比較失望.回想起友人的意見是對的
回想起友人的意見是對的
2014-12-29
2014-12-26 2331 瀏覽
於2011年至2015年連續入選為米芝蓮車胎人推介食肆的靠得住灣仔本店,第一次是因為要去伊館去看表演而偶然光顧,在這兒吃過少有的泥鯭粥以及號稱全港最正的鹹肉糉,味道確實不錯,對此店留下深刻的印象。後來靠得住的分店越開越多,連屯門市廣場也有分店,光顧過一次,發現沒有灣仔本店的水準,之後也沒有再去。今次適逢又去伊館看SHOW,即管再給靠得住一次機會,看看是水準下降,還是分店的水準參次。因為其他地方不易吃到,所以我再次點這兒的泥鯭粥,不過魚的份量好像沒有以前多,是因為成本上漲得太厲害嗎?不過味道還是不錯的。老公被牆上POSTER介紹的豬軟骨撈麵吸引住,聽說味道OK。鹹肉糉是有水準的,米、綠豆和餡料的份量及質感都恰到好處,但是否全港最正我又唔敢講,因為我們平日食開屯門新墟坤記的鹹肉糉其實也很不錯。今次打算也試試其他小吃,選了我一向都喜歡的牛栢葉,牛栢葉很爽脆,新鮮的果然吃起來跟平日在酒樓吃到的不同,不過價錢也一點也不便宜。另再加一碟油菜,不知原因,在街吃到的生菜好像總是特別鮮甜。總括來說,靠得住灣仔本店的水準比起之前來好像已差了一點,不過,始終要找到有泥鯭粥賣的店難求,當我想要吃泥鯭粥的話,靠
另再加一碟油菜,不知原因,在街吃到的生菜好像總是特別鮮甜。
總括來說,靠得住灣仔本店的水準比起之前來好像已差了一點,不過,始終要找到有泥鯭粥賣的店難求,當我想要吃泥鯭粥的話,靠得住暫時仍是我的最佳選擇吧﹗
2014-11-08
2014-12-25 1843 瀏覽
天氣凍去食粥暖胃, lunch time嚟到, 剛剛好有一張吉檯唔使等位,叫左"必食推介" 鱔球豬膶粥, 因為我中意食白鱔, 同埋想食豬膶補充下鐵質,血氣好d 個人之前冇咁凍啦碗粥有好多好大片嘅豬膶,d豬膶好滑又唔腥, 個粥都好綿, 唔錯不過! 說好的鱔球呢?!!!!!我摷勻成碗粥, 只係搵到兩三粒細細片的鱔片, 一匙羹都筆得晒, 使唔使少成咁?鱔球豬膶粥盛惠$68如果我叫個黃沙豬膶粥都只係$36即係兩三粒白鱔值$32?!!! 呢個必食推介都好搵笨喎~以後要食, 都係食實惠d嘅set lunch好過...p.s.或者咁睇, 白鱔球粥要$58, 依家加10蚊就有咁多豬膶, 真係抵到爛 :0)
天氣凍去食粥暖胃,
lunch time嚟到, 剛剛好有一張吉檯唔使等位,
血氣好d 個人之前冇咁凍啦
鱔球豬膶粥
碗粥有好多好大片嘅豬膶,
d豬膶好滑又唔腥, 個粥都好綿, 唔錯
不過! 說好的鱔球呢?!!!!!
我摷勻成碗粥, 只係搵到兩三粒細細片的鱔片,
一匙羹都筆得晒, 使唔使少成咁?
鱔球豬膶粥盛惠$68
如果我叫個黃沙豬膶粥都只係$36
即係兩三粒白鱔值$32?!!! 呢個必食推介都好搵笨喎~
以後要食, 都係食實惠d嘅set lunch好過...

2014-12-17
2014-10-29 2170 瀏覽
近期吃粥麵的機會,確實是少了很多,甚至可說是沒有機會。不過今天約定了親愛的,而且已經是三時多。雖然過了午飯時間,但是卻又想吃個粥麵和糉,於是到一間粥麵店。很久以前也曾到過靠得住,今次再來,想重溫一下這裡的粥麵,但是在下沒點來麵食,卻點來了其他呢。打開餐牌,確實有不少選擇,粥麵不在話下,還有各款油器和飲品等供應,粥品以海鮮為主,而麵食則為大路。淨雲吞。既然不吃麵,就來一個淨食。雲吞相對比預期中細,不過不打緊,只是吃落就沒有那麼的彈牙,蝦仁也較細了一點。鹹肉粽。這是在下久未吃過的粽了,而且又是今天想吃的。粽子以綠豆及糯米以七比三的比例製作,故此綠豆有其豆香,糯米也是軟腍,當中的饀料以肥豬肉和鹹蛋黃為主。老實說,肥肉不是在下的杯中茶,所以不吃蛋黃不是想像的油脂豐富,但仍不乏鹹香味道。混醬腸粉。在下與親愛的是喜歡吃腸粉的,是因為腸粉夠淜麻,這裡的腸粉也是夠淜,皮薄,加上自製的花生醬甜醬香醬油,使口腔內有著不同的層次,加上辣醬,就多了一層辛辣的味道。牛肉粥。是在下點來給親愛的,親愛的女友喜歡吃牛肉,故不加思索便點來。親愛的也舀了一小碗給在下。這粥綿綿的,加上牛肉的嫰滑,不靭也很好吃。雖然是簡簡單

雖然是簡簡單單的一餐,卻帶給咱們豐足的一餐。
2014-10-11
2014-10-12 1880 瀏覽
傷風鼻塞流鼻水~想食粥,便想起屋企附近上次第一次試的好味魚腩豬膶粥~十一點多都好多人,要了魚腩粥自取,$40.外賣碗好似譚仔個d size,所以量多~有3-4塊大魚腩,但是今次偏瘦,冇上次甘肥美. 定鼻塞,都冇上次甘香,但都好吃.~
外賣自取
2014-06-14 2879 瀏覽
今日想食D啖口D既野,就黎左依到食粥,估唔到咁好食一黎到就叫左野食喇,好快就有得食,賣相好吸引,好似好多雞絲係個粥到,見到都流口水,粥底又夠靚,綿得黎仲見到米既形狀,不過食落又好軟,唔會硬,粥既本身已經有少少既鹹味加埋佢個雞絲味,岩哂,另外仲有叫個雲吞麵,一黎到當然要試下佢個湯, 入口都覺得都出面個D味道好唔同,不過都唔錯,清甜得黎又唔會無味,味道好強好濃,夾埋雲吞一齊食都唔錯,鮮味出哂黎,至於雲吞方面,雲吞皮夠哂薄,差不多睇到裹面,蝦就夠哂爽口但唔係急凍個隻,豬肉都好好味好香口,不過豬肉可以多番少少,但樣口感就仲正,最後食粥當然要叫埋炒麵,份量唔算太多,但我地就覺得岩岩好,雜菜唔算太多,但咁樣反而食到多D麵既味道,依個炒麵好夠火候,唔係分開D料黎炒個種,好味道。
今日想食D啖口D既野,就黎左依到食粥,估唔到咁好食
2014-04-14 2954 瀏覽
Weekend總是食得十分豐富,過後的星期一中午想食清淡小小, 在灣仔區行來行去,不想食連鎖粥店, 找到這間看似略有名氣粥店 米芝蓮推介粥店。店內裝修環境新式企理, 不是傳統舊式街坊路線。我點了手撕雞皇粥 $36,原因好似一般在粥店食唔到,通常都是叫皮旦瘦,及弟,魚片那些。粥的米, 軟綿適中, 不會過爛, 溶哂。雞絲一般, 不算是足料, 亦不嫩, 有點老,你可以話係有咬口。粥水十分夠味,現在邊食邊想邊寫, 一陣間會否極度口渴?另加錢 $12, 可要小食, 我要油炸鬼, 係即炸, 熱辣辣, 外面夠脆, 但口感偏厚, 不是我杯茶。一條是一孖的, 最終下場係食唔哂。會機會的話有想食粥, 會想試埋佢既黃沙豬潤粥, 就知仲有冇第3次。寫到呢度, 我要去倒杯水飲飲~

店內裝修環境新式企理, 不是傳統舊式街坊路線。

粥的米, 軟綿適中, 不會過爛, 溶哂。

粥水十分夠味,現在邊食邊想邊寫, 一陣間會否極度口渴?

一條是一孖的, 最終下場係食唔哂。

寫到呢度, 我要去倒杯水飲飲~
2014-04-14
10 分鐘 (外賣自取)
2014-03-02 2813 瀏覽
魚粥在,味不再,真心回味要等待由舊舗已戀上佢地既魚粥,曾經佢地搬遷,唔知新店地址,冇得食,好失落。後來冇意中撞返新店,非常開心,除咗招牌泥鯭粥,手撕雞粥,佢地既豬膶粥,魚標粥,田雞粥,帶子粥……全部都好鍾意,雖然價錢係一般廣東粥店既部數,都一來再來,無他,用料靚,鮮味十足,係我最鍾意既粥店。有時唔舒服,冇胃口,來食碗粥,病都好返,還經常向友人推介,同我來過既朋友都讚不絕口。近一兩年,可能較忙,或者無唔舒服,無來一段時間,近日心思思,專程lunch由中環來灣仔食粥。一入去,説不出既感覺,有一點點不同,後來睇清楚,發現本來已是茶餐廳隔局,中間d枱放迫咗,迫既程度係,落單、上枱只能單向行走,無他,想賺多d啫。再睇menu,吓,套餐!?艇仔粥!?艇仔就硬係唔係你平時食果d價。好在套餐有招牌泥鯭粥+粽,就叫呢個,粽先來,號稱最好味,每日限量供應,味道ok,但一向都唔認同,店家吹虛得咁勁。是正常,好吃的。再來泥鯭粥,明顯很少魚肉,食落,都是鮮味好吃,也是説不出既感覺,只可以講大不如前,是一碗好吃的粥,但不是以前那碗令你想一吃再吃,專程來吃的粥,相信只有店家先知原因。作為一個為食既人,可以忍你遠d,
魚粥在,味不再,真心回味要等待

全部都好鍾意
,無他,想賺多d啫。
再睇menu,吓,套餐
!?艇仔粥
!?艇仔就硬係唔係你平時食果d價。
的粥,相信只有店家先知原因。
作為一個為食既人,可以忍你遠d,貴d,迫d,但接受唔到味道差d。
一間以米芝蓮做招來,坐得迫,收得貴,但keep唔到味道水準,點keep到舊客!?至少keep唔到我呢個幫襯咗超過十年,專程來食粥既客。
真心希望店家能搵返以前既味道!
2014-02-16 2688 瀏覽
途經此地,見到之前電視介紹過黃沙豬潤好出名,就坐底試下拉。點了招牌鱔球豬潤粥,粥底甜,但食唔出係食材煲出來的甜,似是人工提練的,鳝球好爽,咬落夠彈,值得一贊,可惜只得3件,豬潤有筋,幾乎件件都有,與期待有出入。另外叫了魚腩粥,粥底不夠鮮甜,與上環出名魚腩粥店相去甚遠,而且魚腩不夠新鮮,晨早來食,魚肉還是「鞋」的。相信不會再叫魚腩粥了!另外薑䓤珍珠蠔,好多蠔売,要小心食。收費貴,質素普通,比起一D傳統粥店也不及,灣仔這美食多羅羅的地方,下次會試第二間。
2014-02-02 1796 瀏覽
年初三, 想食清一點, 平時食開間粥店還末啓市, 有朋友推介靠得住, 下午去試試. 點了粥和糭, 粥底唔掂, 好像加了豆粉水, 末食到尾就水汪汪. 魚腩粥跟碟豉油, 身為米芝蓮推介, 應該跟碟姜葱豉油. 隻糭啲綠豆還末夠火候, 所以一粒粒, 話係招牌菜, 有點言過其實. 回家後很口喝, 係有味精 嗰隻.

回家後很口喝, 係有味精 嗰隻.
2014-02-02
2013-09-19 1643 瀏覽
今天身體有點不舒服,快到午餐時間,便向同事提議不如吃粥品。找了一找就決定嚐試一下擁有米之蓮美譽的靠得住靚粥。幸好當時還沒有太多人,一行三人更可以坐在卡位中。翻了菜單,發現店內食物都頗貴,價錢大約三十多至六十多。我便點了粥品,同事則點了麵食。我恐防不夠填肚,於是同事便點了套餐。我研究了一下,發現若以撈麵類再加小食,小食便會是較便宜之選。不消一會,手撕雞皇粥端上。滿是雞絲沈澱在粥碗內即使我原本沒什麼胃口,也突然涶涏三尺粥品綿密,並非像坊間有些粥品般,熬製非常稀。相反,此粥品還會見到些米粒型狀,但是卻又非常軟爛。粥本身已經帶有少許鹹味,再配合雞香味重的雞絲!非常對味!這絕對是病人的恩物同事點了雲吞撈麵,我試了一粒雲吞,雲吞皮薄,鮮蝦非常爽口,豬肉也味美,不過略嫌有點不平衡,皆因豬肉比例很小。同事試了一口我的粥,也不禁大讚,的確是粥品好味點!再說小食,小食是雜菜炒麵。份量比較少,雖然雜菜比較少,但炒麵明顯夠火候,因為炒麵中帶有濃烈炒菇味。雖然今天身體不舒服,但吃到一間不錯的粥店,把我的不適減低了,也不錯
幸好當時還沒有太多人,一行三人更可以坐在卡位中。

不消一會,手撕雞皇粥端上。

滿是雞絲沈澱在粥碗內

即使我原本沒什麼胃口,也突然涶涏三尺

再說小食,小食是雜菜炒麵

2013-09-19
  • 手撕雞皇粥