餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2017-02-25 982 瀏覽
My boy is sick :'( 點解仲要黎接放工 病咗要戒口! 即刻上openrice睇下有冇啲好坐啲嘅粥店, 就見到呢一間米芝蓮,不妨試下。我倆都認為今晚最驚喜嘅係隻糭! 煮得熟透又有淡淡嘅荷葉香。 另外入面有全隻鹹蛋黃, 同埋包咗五香豬肉,冇咩肥膏但有豬油香。 個人極力推介! 以性價比黎講,我覺得隻糭贏過啲粥<3 我叫咗一碗狀元及第粥, 好足料,有豬肚,豬腰, 手打豬肉丸,黃沙豬潤同粉腸, 每款有兩件。 材料新鮮,亦都冇overcooked, 睇呢啲內臟洗得都幾乾淨。 特別係豬腰好考功夫,有啲地方如果洗得唔乾淨煮得差,根本就真係好似飲緊...:0) 粥底好夠綿,冇咩米粒,但幾鮮甜。 分量大概有兩個飯碗咁多嘅粥, 質素係ok嘅,快餐setting 黎講,54蚊一碗就偏貴左少少。佢叫左一碗白鱔粥, 粥底相同。雖然白鱔真係好貴,不過一碗粥七十幾蚊,得三小片白鱔,好似有啲誇張,性價比較低。溫馨提示, 如果皮膚唔好,以中醫嘅角度嚟講 ,係唔應該食冇鱗魚嘅,即係白鱔類最好唔好食啦:) 下次乖啲啦好唔好?
My boy is sick :'( 點解仲要黎接放工

2017-02-24
2017-01-30 1041 瀏覽
看完煙花𣾀演,由金鐘行往灣仔搵食,間間食肆都㨈満人,幸好在克街分店搵到位!鎮店三寶豬潤粥 - 可保持水準,咸肉粽 - 不過不失,不錯雲呑 - 很小的6粒,🦐不鮮,豬肉不甜,雲呑皮不滑,大地魚味很濃烈,很撲鼻呀,難吃!$36皮旦瘦肉粥 - 粥稀,皮旦削,瘦肉鞋,不好吃!埋單$165 !
鎮店三寶
豬潤粥 - 可保持水準,

咸肉粽 - 不過不失,不錯
皮旦瘦肉粥 - 粥稀,皮旦削,瘦肉鞋,不好吃!
埋單$165 !
2016-12-25 1307 瀏覽
鋪面看起來很好,店裡適應穿著像酒店的咖啡廳似的制制服,的確另舍不一樣。不過我真不明白,客人坐底連一杯水都不提供的粉麵鋪,邊有臉收服務費? 玩“米斯蘭”就高人一格嗎?
2016-11-30 1498 瀏覽
Smooth, velvety congee and crispy fried dough. Particularly liked the minced beef and fish congee. Did not enjoy the signature pork liver and scallop as much. I found the liver 'chunk' overwhelming (if I finished the dish I would have gone on a liver fast) and scallops in soup tend to be bland and therefore added little to the flavour of the dish. In case congee does not fill your stomach, the signature sticky rice dish (available as savoury or sweet) will surely finish the job. Noodle dishes also available.
2016-11-12 1173 瀏覽
平凡心进店,order左一份心肝宝贝&肉粽。豉油配肉粽,粽味够香,绿豆够绵,不错!。心肝宝贝系黄沙猪膶加日本带子的粥,粥底香滑,不单止绵,还够滑,带子鲜甜可口,猪膶爽滑甘香。值得推荐朋友再来。
  • 咸肉粽
  • 心肝宝贝
2016-11-02 1117 瀏覽
午餐想坐得舒適一點,吃得健康的小店,靠得住是不錯的選擇。水餃麵連油菜$57。水餃麵有四隻水餃,稍嫌餃皮有點硬,但餡料有蝦、筍絲和木耳絲,比例平衡。麵條爽口,但一定要吃得快,否則很快便浸林。湯底正宗,清香帶少許韮黃。芥蘭亦有把硬的部分切掉,入口爽脆。這份午餐健康,又美味。見鄰桌的粽子不錯,下次要試試。能連續六年獲米芝蓮推介,全港有十間店,不容易啊!
午餐想坐得舒適一點,吃得健康的小店,靠得住是不錯的選擇。
芥蘭亦有把硬的部分切掉,入口爽脆。
這份午餐健康,又美味。
見鄰桌的粽子不錯,下次要試試。
能連續六年獲米芝蓮推介,全港有十間店,不容易啊!
今日好唔開心,係靠得住食粥時條粉腸裡面有一枝好長的生鏽鐵釘,拿出來時還有一些疑似繡水既啡色水,條粉腸我咬左兩啖。當時勁反胃!咁大條釘洗既時候無理由摸唔到!!!!!!以後這間舖入黑名單,唔會再幫親。依家想起都覺得恐怖!!!
2016-08-14 1390 瀏覽
以前食過靠得住,記得它的粥底鮮甜有鮮味。今晚同hubby再試試。蝦球雞絲粥:有蝦球兩粒,有蝦味;雞肉味道不錯,但份量太少;粥底較為稀,成水狀,粥底無乜味道。肉丸粥:有肉丸五小粒,肉丸細粒得很,幸而有肉味爽口;粥底很水,無乜米味或魚湯味。灼芥蘭:菜唔係好嫰,蠔油好普通,無乜鮮味。灼牛栢葉:牛柏葉是黑色的,質地唔韌,雖有許多花生同蔥花,但完全無乜味道。可能是米芝蓮推介的關係,對這餐廳的預期水準有點落差,整體食味一般,感覺灑家,生記更為出色.

灼芥蘭:菜唔係好嫰,蠔油好普通,無乜鮮味。
2016-08-14
2016-08-10 2887 瀏覽
靠得住, 分店又增加了.  漸漸成為品牌粥麪. "米芝蓮食店" 效應真有叫座力.   灣仔店門外有人等外賣, 店內也不乏日本遊客.靠得住, 給人感覺衞生, 光猛,  坐位頗為舒適.  但服務態度未算理想.餐牌設計頗為時尚, 有介紹店內的主打食品.....粥.枱上有温韾提示, 支持環保, 可以問店員取免費熱開水.  其实省回店員不少工作.粥品. 麵食種類很多, 價錢算中高.  我們点了:艇仔粥  不同普通粥品店的食材, 內料除了一般艇仔粥料之外, 還有火鴨絲.   粥夠滾且很綿, 入口香滑.靠得住是靠鮮魚湯粥底打出名堂.  所以粥是不錯.  但艇家何來有火鴨絲?  應改為魚片.混醬腸粉賣相很特式及頗誇張,  甜醬和麻醬好像交響樂的混在一起, 顏色配搭不錯.  加上芝麻点綴, 美極了.因為賣点是即叫即蒸, 所以上枱很熱, 腸粉入口很滑, 很軟, 口感佳.鮮蝦雲吞麵麵很幼, 有少旦香, 雲吞共五粒, 中形尺碼, 雲吞皮薄也滑, 內有鮮蝦肉! 湯底有濃木魚味, 雲吞麵是普遍市場價, 可以接受.鳳城水餃麵水餃共有四隻, 皮較薄, 鮮蝦彈牙爽口, 麵條沒有鹼水, 很爽口的。秘製牛腩撈麵 牛腩煮得好
靠得住, 分店又增加了.  漸漸成為品牌粥麪.
餐牌設計頗為時尚, 有介紹店內的主打食品.....粥.
粥品. 麵食種類很多, 價錢算中高.  我們点了:

艇仔粥
混醬腸粉
鮮蝦雲吞麵
鳳城水餃麵
秘製牛腩撈麵
牛腩煮得好稔又夠火喉, 味道不錯,  湯底稍鹹. 撈麵品質一般.
咸肉粽
鎮店招牌食品, 熱辣辣上枱, 非常吸引, 尺碼不大.  餡料有綠豆, 五香肥肉及咸蛋黃.  糯米好稔, 豬肉的油脂及蛋黃香味完全融合在粽內, 優質食品.
此店食物有一定質素, 但粥品不設薄脆, 而價錢比一般粥品店貴.  並須加一小費。  店員服務要配合才是.
2016-07-15 1593 瀏覽
I feel that the congee of this place tastes similar to the others in the neighborhood. It is a bit more expensive but the table and seatings are cleaner and more comfortable than the cheaper congee places. I went there for lunch but their lunch sets menu is only in Chinese. If you can't read Chinese, you will probably miss out the deal of the lunch sets.
2016-07-15
2016-05-10 2620 瀏覽
話說母親節同母親大人食完一輪豐盛既大餐之後, 晚餐堅係食唔落啲咩啦...但又唔可以唔食嘢喔!! 最後英明既母親大人決定去食清淡少少...食粥喔~ 咁作為女兒既我, 當然亦都唔敢求其揾間粥舖啦。於是帶咗大人去呢件有"米芝蓮一星"既粥店食粥啦!..其實我地平時都係食開呢間既, 水準都有返咁上下...是晚呢, 母親大人原本係想叫魚鮫魚尾粥..但係可惜已經賣晒了(只係夜晚6點幾, 已經賣晒..O嘴)於是改叫咗呢碗(如下圖)拆肉泥鯭粥 HKD 42.00雖然係母親大人叫既, 但當然點都要俾個囡食幾啖先安心...味道呢, 佢地既粥當然一如以往水準..一個字"綿", 都算多魚肉而且都幾鮮甜, 但有一個問題就係我地都覺得咸咗少少, 即係鮮味過重, 如果可以清淡返少少就好啦!我就叫咗碗呢度既招牌鮮蝦雲吞麵(如下圖)招牌鮮蝦雲吞麵 HKD 36.00我呢其實麻麻地鐘意食啲咁幼既麵條同味道, 因為通常啲皂水味都好重, 一係條麵條就好硬, 但呢度碗招牌鮮蝦雲吞麵我就幾歡喜食喔, 因為啲麵條硬度適中, 又彈口同碗湯又唔係好有皂味, 同啲鮮蝦雲吞用料夠新鮮又爽口彈牙, 食完成碗都唔會好濟, 岩晒我!當然我地仲叫咗

於是改叫咗呢碗(如下圖)
拆肉泥鯭粥
拆肉泥鯭粥 HKD 42.00
雖然係母親大人叫既, 但當然點都要俾個囡食幾啖先安心...

我就叫咗碗呢度既招牌鮮蝦雲吞麵(如下圖)
招牌鮮蝦雲呑麵
招牌鮮蝦雲吞麵 HKD 36.00

當然我地仲叫咗個同樣都幾出名既黑牛栢葉, 母親大人話黑牛栢葉既營養價值係高過一般牛栢葉架!
白灼鮮黑牛栢葉
HKD 62.00
黑牛栢葉其實都唔多地方有得食, 而呢度既黑牛栢葉係白灼既一啲都唔油腻而且好爽口, 再配埋啲蔥一齊食, 好有口感食落"涮涮"聲
題外話/補充資料: 其實呢度既混醬腸粉同鎮店鹹肉粽都好好味, 只係我係次實在太飽, 但都十分值得一試架!!!
2016-05-08
母親節
招牌鮮蝦雲呑麵
  • 招牌鮮蝦雲吞麵
  • 白灼鮮黑牛栢葉
  • 鎮店鹹肉粽
  • 混醬腸粉
2016-04-12 2228 瀏覽
今午去了酒店 High-Tea, 再去灣仔 Jusco 買文具.  晚飯不想吃得過飽.  想想附近克街有間粥麵店.便和女友去試試.晚上 八 時了, 本以為很容易有位, 但見門外有人等外賣, "米芝蓮食店" 效應真有叫座力.我叫了 "魚片碎牛肉粥"比其他粥店算細碗, 又不設薄脆, @42, 價錢略高.魚片幾新鮮, 粥底很綿, 碎牛肉少許.女友就叫左 "招牌雲呑麵" @36-麵很幼, 略彈牙, 有少旦香, 雲吞共五粒,SIZE 不大, 內有細肉鮮蝦, 也有蝦味!湯底有濃木魚味, 幾好 !  這是普遍市場價, 算可以接受.再叫了 "最正鹹肉粽"  @26糯米很稔, 調味不錯, 只有綠豆和小型鹹蛋黃, 價錢真不平混醬腸粉, @26-即叫即蒸, 上檯勁熱, 要等凍D才可入口, 花生, 麻油和甜醬, 混在一起花式的塗在腸粉面上,賣相不錯.  口感味道也很好慕 "米芝蓮食肆" 名而來, 食品幾好, 但埋單 $143-, 頗貴.
便和女友去試試.

我叫了 "魚片碎牛肉粥"
比其他粥店算細碗, 又不設薄脆, @42, 價錢略高.
魚片幾新鮮, 粥底很綿, 碎牛肉少許.
女友就叫左 "招牌雲呑麵" @36-
再叫了 "最正鹹肉粽"  @26
糯米很稔, 調味不錯, 只有綠豆和小型鹹蛋黃, 價錢真不平
混醬腸粉, @26-
賣相不錯.  口感味道也很好

題外話/補充資料: 最不合理是, 這店子不提供客人飲水, 希望改善.
  • 混醬腸粉
2016-03-20 1654 瀏覽
今日下午我們去咗灣仔克街嘅「靠得住粥麵小館」食下午茶!我們叫咗心肝寶貝、招牌雲吞麵、和味豬手撈麵、雜菜炒麵、靠得住鹹肉粽同蜜餞水晶蓮蓉粽!心肝寶貝嘅粥底煲得好綿,味道好鮮甜,材料亦好豐富,有鮮帶子三隻,而且都幾大隻,黃沙豬膶好爽口軟滑!招牌雲吞麵嘅雲吞皮都幾薄身,蝦肉都幾彈牙,麵質相當爽口彈牙!和味豬手撈麵嘅豬手炆得好腍好入味,豬皮好爽滑彈牙,唔會有好油膩嘅感覺!雜菜炒麵嘅味道比較淡,而且麵質比較腍身,唔係好彈牙!靠得住鹹肉粽嘅糯米好煙煙韌韌,而且肥豬肉同鹹蛋黃嘅香味滲入糯米入面,味道相當惹味!蜜餞水晶蓮蓉粽嘅糯米質感比較水同腍身,蓮蓉亦唔係好香,整體嘅味道比較淡,鹹肉粽比較好!
今日下午我們去咗灣仔克街嘅「靠得住粥麵小館」食下午茶!
我們叫咗心肝寶貝、招牌雲吞麵、和味豬手撈麵、
味道好鮮甜,材料亦好豐富,有鮮帶子三隻,
而且都幾大隻,
麵質相當爽口彈牙!
和味豬手撈麵嘅豬手炆得好腍好入味,豬皮好爽滑彈牙,
唔會有好油膩嘅感覺!雜菜炒麵嘅味道比較淡,
而且麵質比較腍身,唔係好彈牙!
靠得住鹹肉粽嘅糯米好煙煙韌韌,
而且肥豬肉同鹹蛋黃嘅香味滲入糯米入面,味道相當惹味!
蜜餞水晶蓮蓉粽嘅糯米質感比較水同腍身,
蓮蓉亦唔係好香,整體嘅味道比較淡,
鹹肉粽比較好!
心肝寶貝
招牌雲吞麵
和味豬手撈麵
2016-03-09 801 瀏覽
因著米芝蓮之名而畀個同事拉左黎試,個人認為食粥洗唔洗食到咁豪咁貴呀?不過見對方興致勃勃就費事掃佢興喇!我叫左個雞絲粥配咸肉糉,聽講兩樣都係呢度既招牌菜,唔,先講講個粥,碗野都唔細,粥底夠綿同入味,不過感覺稀左d,而雞絲就無乜特別,可以整得再鮮味d。至於隻糉,味道ok,都幾軟糯,但又未至於驚天地泣鬼神果隻。都係覺得食粥糉食糉唔洗咁貴 >.<

至於隻糉,味道ok,都幾軟糯,但又未至於驚天地泣鬼神果隻。

都係覺得食粥糉食糉唔洗咁貴 >.<
2016-03-07
2016-01-12 1153 瀏覽
BB久未病瘉, 唯有戒戒口啦, 就選擇食粥啦, 咁夜既時間, 其實無咩地方好選擇, 咁岩行過華星對面, 原來係買粥食, 原來仲要米芝蓮一星, 咁就入啦店內裝修都無錯, 四四正正, 有懷舊相, 但不失現代感覺BB叫個魚腩粥係生滾粥黎, 粥煲得好綿, 夠熱, 食落吾會口乾, 魚腩好厚切, 大約有4塊, 每一塊都微微煎過, 外層吾會太鬆散, 都幾香, 咬得又好滑, 魚浸在粥裏面, 令魚粥有一股微微既鮮味, 另外另上既蒸魚鼓油, 更係畫龍點睛, 味道似李錦記蒸魚鼓油, 魚腩點一點鼓油, 回味無窮, 或鼓油倒少少入粥度, 搞一搞勻再食, 提升粥既質感43蚊一碗粥, 性價比好高
BB久未病瘉, 唯有戒戒口啦, 就選擇食粥啦,

店內裝修都無錯, 四四正正, 有懷舊相, 但不失現代感覺
BB叫個魚腩粥
係生滾粥黎, 粥煲得好綿, 夠熱, 食落吾會口乾,

43蚊一碗粥, 性價比好高
2016-01-03