餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2016-05-10 2620 瀏覽
話說母親節同母親大人食完一輪豐盛既大餐之後, 晚餐堅係食唔落啲咩啦...但又唔可以唔食嘢喔!! 最後英明既母親大人決定去食清淡少少...食粥喔~ 咁作為女兒既我, 當然亦都唔敢求其揾間粥舖啦。於是帶咗大人去呢件有"米芝蓮一星"既粥店食粥啦!..其實我地平時都係食開呢間既, 水準都有返咁上下...是晚呢, 母親大人原本係想叫魚鮫魚尾粥..但係可惜已經賣晒了(只係夜晚6點幾, 已經賣晒..O嘴)於是改叫咗呢碗(如下圖)拆肉泥鯭粥 HKD 42.00雖然係母親大人叫既, 但當然點都要俾個囡食幾啖先安心...味道呢, 佢地既粥當然一如以往水準..一個字"綿", 都算多魚肉而且都幾鮮甜, 但有一個問題就係我地都覺得咸咗少少, 即係鮮味過重, 如果可以清淡返少少就好啦!我就叫咗碗呢度既招牌鮮蝦雲吞麵(如下圖)招牌鮮蝦雲吞麵 HKD 36.00我呢其實麻麻地鐘意食啲咁幼既麵條同味道, 因為通常啲皂水味都好重, 一係條麵條就好硬, 但呢度碗招牌鮮蝦雲吞麵我就幾歡喜食喔, 因為啲麵條硬度適中, 又彈口同碗湯又唔係好有皂味, 同啲鮮蝦雲吞用料夠新鮮又爽口彈牙, 食完成碗都唔會好濟, 岩晒我!當然我地仲叫咗

於是改叫咗呢碗(如下圖)
拆肉泥鯭粥
拆肉泥鯭粥 HKD 42.00
雖然係母親大人叫既, 但當然點都要俾個囡食幾啖先安心...

我就叫咗碗呢度既招牌鮮蝦雲吞麵(如下圖)
招牌鮮蝦雲呑麵
招牌鮮蝦雲吞麵 HKD 36.00

當然我地仲叫咗個同樣都幾出名既黑牛栢葉, 母親大人話黑牛栢葉既營養價值係高過一般牛栢葉架!
白灼鮮黑牛栢葉
HKD 62.00
黑牛栢葉其實都唔多地方有得食, 而呢度既黑牛栢葉係白灼既一啲都唔油腻而且好爽口, 再配埋啲蔥一齊食, 好有口感食落"涮涮"聲
題外話/補充資料: 其實呢度既混醬腸粉同鎮店鹹肉粽都好好味, 只係我係次實在太飽, 但都十分值得一試架!!!
2016-05-08
母親節