2024-05-19 0 瀏覽
今日星期日天氣不太好,所以揸車去咗屯門食依間雲川佢嘅環境比較逼夾,但係食物嘅水平好高因為我叫咗螺旋藻同埋香辣牛腱酸辣湯底再加咗個脆皮炸大腸小食味道非常好食物嘅份量都好多,所以建議大家可以去食
2024-04-22 143 瀏覽
一直想嚟試下,今日做完正經嘢後,就入咗去食,第一次食分別叫左鮮魚湯同酸辣湯,沒睇清楚叫左滷水雞翼竟然係辣嘅,搞到小孩食唔落,最後待應姨姨好好人,可以幫手加清落個大碗度。反而個酸辣湯做得唔錯,豬頸肉都好味👍。
滷水雞翼豬頸肉酸辣湯
滷水雞翼豬頸肉酸辣湯
2024-04-21 70 瀏覽
有个中年妇女服务员,态度超级恶劣,我们堂食吃完,还多打包一份,在座位上等打包,她让我们让位给其他客人,我们二话不说立刻让位了,但当时外面倾盆大雨 我们就站门口等打包,其实也就几分钟的事情,该服务员要立刻让我们出去在雨中等 我挺着7个月的孕肚,说能不能就站几分钟,不想淋雨。她还:你怀孕有什么关系?孕妇了不起啊,这种真的是人品卑劣了,你可以服务不耐烦,没要求有服务,但这种行为非常没人性了,一点做人基本道德都没
2024-04-18
2024-04-15 92 瀏覽
喺屯門區好出名嘅米線,雲川喺屯門就有好多間分店,今日來左間近屯門西鐵站既分店。聽聞佢嘅酸辣湯底出色,所以今次揀咗酸辣湯同佢哋嘅推介餸菜豬頸肉,果然不出所料酸辣湯底好濃厚惹味,酸辣到都好平均,豬頸肉就超好食又腍又Juicy亦都腌得好入味,直程食到停唔到口😂
2024-04-14 60 瀏覽
昨天外賣,符姓女職員處理落單。本人叫米線及一份小食,當刻符姓員工態度已極度煩厭問咩辣,當我表示再叫一份小食,該職員竟大聲喝令話我未講完,當時被她嚇一跳,問咩未講完,她用吆喝語氣問咩餸啊?隨後叫飲品、小食啲態度不能盡錄,像我來受罰一樣!本人已即時查問同店職員客戶服務電話,但均表示只有QR code填寫問卷反映意見,但根據本人閱覽問卷內容,該符姓員工已被多次投訴態度問題,食客均表示冇人回覆及處理問題。望藉此途徑,管理層能正視員工態度問題。
2024-04-13
15 分鐘 (外賣自取)
2024-03-07 365 瀏覽
黎開屯門睇吓有咩好食呢間好似好犀利,只係屯門附近嘅地方已經兩間分店,今次試咗酸辣紅薯粉,手撕雞同豬大腸,試咗一啖湯之後就真係覺得佢有佢嘅特色,佢嘅湯係濃味,惹味就算走咗,你都會有啲掛住佢呢個米線豬頸肉好食呀,不過切得比較細條,如果佢可以切返大少少就更加滿足而小食方面,叫咗家鄉手撕雞同埋脆皮豬大腸兩款都出色,豬大腸無嗰浸臭味,而且個皮真係整到好脆口難怪雖然只係中午12點,但佢都已經坐滿人仲要不停有人嚟排隊等食家鄉手撕雞$40+脆皮豬大腸$34

黎開屯門睇吓有咩好食
呢間好似好犀利,
只係屯門附近嘅地方已經兩間分店,
今次試咗酸辣紅薯粉,手撕雞同豬大腸,
試咗一啖湯之後就真係覺得佢有佢嘅特色,
佢嘅湯係濃味,惹味
就算走咗,你都會有啲掛住佢呢個米線

而小食方面,叫咗家鄉手撕雞同埋脆皮豬大腸
兩款都出色,豬大腸無嗰浸臭味,
而且個皮真係整到好脆口
難怪雖然只係中午12點,
但佢都已經坐滿人仲要不停有人嚟排隊等食

家鄉手撕雞$40+脆皮豬大腸$34
2023-11-27
  • 酸辣米線
2024-02-22 234 瀏覽
質素不及名氣。見很多雜誌報道呢間米線店都算係屯門名物,仲一年開咗幾間分店,但質素又如何呢?米線本身包咗一個$10嘅餸,我就剩返豬扒太柴太硬,不過勝在份量夠多,相比腩肉豬扒成塊上比較飽肚。湯汁方面,酸度值得一讚。人流方便係多人嘅,好似我自己一個去食去到中午時間都係要搭四人枱(即係嗰三個自己認識加我陌生人一個),我仲以為通常搭枱都係一加一,冇諗過3+1,當然米線都係快餐,明既我梗係冇所謂~可想而知幾多人幫襯!

2024-02-01 300 瀏覽
一直以黎係雲川粉絲最近減脂係食少左好多,差唔多成個月冇食過,都唔敢叫魚湯以外既湯魚湯相比其他因為冇放炸醬,所以冇咁油但都唔係清湯咁淡味,都係香濃,同豬骨比少左份油膩不過如果expect魚味果種鮮甜,咁就真係冇喇米線一如以往既滑,上次黎食煮得硬左少少,好在今次回復水準可惜既係豬頸肉近幾次食都覺得有種唔新鮮既肉脂油益味咁當然知佢地唔會用新鮮肉啦,但係以前食係冇呢種益味架上兩次以為係果排先係咁,估唔到隔左成個月依然係咁樣另外既係呢一間分店上飲品特別耐,通常食到一半先黎有限既午飯時間食粉麵都係食完盡快走我諗佢地都想快D比張枱下轉客但係熱飲本身已經熱到滾水咁,仲要咁遲先上,每次都係飲兩淡就飲唔到要走,冬天又唔想叫凍冰冰既凍飲
一直以黎係雲川粉絲

魚湯相比其他因為冇放炸醬,所以冇咁油
但都唔係清湯咁淡味,都係香濃,同豬骨比少左份油膩
不過如果expect魚味果種鮮甜,咁就真係冇喇

米線一如以往既滑,上次黎食煮得硬左少少,好在今次回復水準
可惜既係豬頸肉近幾次食都覺得有種唔新鮮既肉脂油益味
咁當然知佢地唔會用新鮮肉啦,但係以前食係冇呢種益味架
上兩次以為係果排先係咁,估唔到隔左成個月依然係咁樣

另外既係呢一間分店上飲品特別耐,通常食到一半先黎
有限既午飯時間食粉麵都係食完盡快走
我諗佢地都想快D比張枱下轉客

• 豬頸肉魚湯米線
2024-01-31 217 瀏覽
今次來到呢間屯門區最出名嘅雲川米線,之前仲未改名叫雲川燒果陣,已經久仰大名咗好耐啦,今次終於有機會食到,過咗午飯時間都要等一等先入到座,鋪頭唔大,所以座位比較逼~酸辣米線💰HK$47餸簡咗秘製豬頸肉同香辣腩肉,秘製豬頸肉係呢度必叫嘅名物,經過特別嘅調味同埋烹調方法,豬頸肉切到細細一條,每一啖嘅豬頸肉都感受到外層焦脆肉爽!而香辣腩肉就醃到好惹味,肥瘦均勻!酸辣湯底香辣惹味,美中不足就係碗米線明明叫咗正常淋度但都係偏淋,有少少扣分,下次會食返紅薯粉,口感應該會好啲~家鄉手撕雞💰HK$40手撕雞係用咗麻辣醬同埋麻醬去醃製,即使唔點旁邊果兜麻醬都已經好夠味,大大碟份量多,好抵食~

酸辣米線💰HK$47

家鄉手撕雞
酸辣米線
  • 秘製豬頸肉
2024-01-10 291 瀏覽
📍雲川 ⭐️全港最好食嘅米線雲川貴為屯門名物,我竟然只係早幾年先第一次食!一試之下,都真係好食過其他米線舖小小!不過我諗係鍾意食米線嘅人,先至會食得出唔同舖頭嘅米線嘅微細差異!🤣強烈推薦各位米線控都要去試吓!(私心覺得佢好食過天水圍間麗江)最近佢仲喺元朗開咗分店!今次帶咗嗰個譚仔迷去食,雲川成功令佢即刻覺得譚仔冇咁好食😂即刻揭曉究竟佢好食嘅地方喺邊!✨豬骨湯小窩米線 $84👍🏻👍🏻👍🏻豬骨湯係佢嘅招牌!所以我每次都淨係食過呢一個🤣湯底好飲,唔會太多油!要知道平時好多小窩米線個湯底都比較多油,之前食第二間知名米線店都會肚痾🤣呢間完全唔會有呢個問題!🌟餸✨豬頸肉 👍🏻👍🏻👍🏻豬頸肉都係佢嘅招牌!佢嘅味道、肉質、炭燒嘅程度都係剛剛好😋超級推薦必叫!✨香辣腩肉👍🏻👍🏻✨墨魚咀👍🏻👍🏻腩肉同墨魚咀都係出面食到嘅味~但ok嘅✨蘿蔔 👍🏻👍🏻👍🏻每次食任何粉面類嘅都會想試吓嗰間嘢嘅蘿蔔好冇食!呢一間嘅蘿蔔超級入味😍正!✨生菜 $18佢嘅份量真係唔算多…😂下次都係買棵菜返屋企自己淥
📍雲川 ⭐️全港最好食嘅米線

✨蘿蔔 👍🏻👍🏻👍🏻

✨生菜 $18
佢嘅份量真係唔算多…😂下次都係買棵菜返屋企自己淥
2024-01-08 146 瀏覽
越做越差,開咁多分店,味道又冇以前咁好。。。。。 🫠🫠失望平時外賣慣咗返屋企倒落碗食,今次食到一半竟然食到膠,下次仲點幫襯 🥴🥴 呢塊絕對唔係辣椒皮la 下話。
越做越差,開咁多分店,味道又冇以前咁好。。。。。 🫠🫠失望
2024-01-08
10 分鐘 (外賣自取)
2023-12-05 338 瀏覽
屯門名物雲川 剩係屯門先有嘅開咗幾間屯門分店但係都會人龍佢有湯同撈揀湯嘅大概有得揀麻/酸/清湯底好夠味 食完都係會飲多幾啖水推介餸有螺旋藻 豬頸肉 花枝丸撈嘅都一樣好食呀 有肉碎拌下 加埋佢嘅辣椒油又係另一種風味
屯門名物雲川 剩係屯門先有嘅

推介餸有螺旋藻 豬頸肉 花枝丸

撈嘅都一樣好食呀 有肉碎拌下
加埋佢嘅辣椒油又係另一種風味

2023-11-23 290 瀏覽
去大西北食米線試了雲川,並品嚐了他們的招牌菜酸辣米線配秘製豬頸肉和脆魚肉,這道菜真是美味絕倫。首先,米線口感細滑爽口。它泡在酸辣湯汁中,湯汁的口味非常平衡,帶有微妙的酸甜和辣味,使人回味無窮。每一口都充滿了酸爽的感覺。其次,秘製豬頸肉是這道菜的亮點之一。豬頸肉切成薄片,經過特殊的醃製和烹調技巧,保持了肉質的鮮嫩多汁。每一片豬頸肉都充滿了誘人的香氣,入口後肉質鮮美。最後,脆魚肉是這道菜的驚喜之處。魚肉鮮嫩爽脆。它的爽脆與米線和豬頸肉的柔軟口感形成了完美的對比,讓整道菜更加令人愉悅。

2023-10-28 335 瀏覽
今日唔想出街,就叫🐼order米線食,我落單時已經特別註明「要爽米線」,分湯上心諗爽米線實無走雞啦,外賣到一打開 ,頂!目測d米線係發脹晒一Pat咁,再用䈐子一夾即斷,食落口個心diu再一聲,入口即溶😤😤,想𡁻都無得𡁻,可以唔𡁻直接呑,無牙婆先啱食,好明顯係overcooked ,難食得很,最後我淨係食晒啲餸,米線掉咗,我order咗一碗米線、一個小食同一杯野飲,都要成$123蚊,唔係平架,唔該雲川認認真真對待d米線,叫廚房唔好再煮到d米線淋patpat得唔得?
2023-10-27 259 瀏覽
我们差不多12点多到的,外面已经好多人排队了,我们等了差不多20分钟才进去吃上的💰:我们两个人吃了150,点了两个套餐➕一份小食套餐是47一份,免费选一份加料和饮品的(饮品会浅➕一丢丢钱)🍜酸辣米线:我自信点了酸辣大辣,还是比较辣的,感觉和内地辣度差不多~但是u1s1真的很够味!蔬菜的话是给的豆芽,米线QQ弹弹超好吃,配上肉沫超好吃加料我选的猪颈肉,超级无敌好吃,一口下去螺旋爆炸升天爆炸好吃我没开玩笑!!!没有试过的都去给我点!!!!🍜猪骨汤米线:我朋友选的猪骨汤➕香茅猪扒,她说也好吃!猪骨汤底很浓厚,米线和猪扒吸满汤汁,超级滑溜❌腐皮虾卷:我觉得有一点报吃,腐皮是炸过的,味道很明显,基本吃不出虾味,而且配的泰式甜辣酱,完全压住了味道,空口吃又觉得腐皮油味比较重,但是虾确实是可以看到的,应该是做法的原因吧🔺special:1⃣️他们家只接受现金和八达通哦(我觉得只接受现金或八达通就是地道美食的标记哈哈哈哈哈哈)2⃣️他们家所有店都在屯门,去附近的话可以去吃,离得远我觉得没有必要,毕竟交通费也贵!👀总结一下:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️米线真的好好吃,如果我在附近我应该会经常去吃呜呜,平等的羡慕每一个住在屯门的人

💰:我们两个人吃了150,点了两个套餐➕一份小食

🔺special:
1⃣️他们家只接受现金和八达通哦
(我觉得只接受现金或八达通就是地道美食的标记哈哈哈哈哈哈)

👀总结一下:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
米线真的好好吃,如果我在附近我应该会经常去吃呜呜,平等的羡慕每一个住在屯门的人!!
这个价格的话性价比我觉得也还行,我没有吃过云贵那边正宗的米线,按照我平常的口味来说我觉得很好吃
  • 猪颈肉米线