Madeleineee

Madeleineee

我是 Madeleineee
訊息
正顯示第 110 篇(共 31 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAR 24

記得幾年前係突登上深圳排個幾兩個鐘飲喜茶嘅芝士奶蓋 而家係香港越嚟越多分店啦 今次開正係番工附近 放工緊係要好好獎勵自己 今次揀咗芝芝多肉葡萄 佢嘅芝士奶蓋都係一如既往嘅厚滑 好夠芝士味 一啲都唔會漏 我個人係飲晒上面嗰層嘅芝士奶蓋先再慢慢飲個茶底 茶底夠清可以減番低芝士奶蓋嘅罪惡感 葡萄肉都係俾好多絕不欺場 另外仲加碼嗌多咗芝芝芒芒 呢杯就轉咗佢嘅真0卡糖試吓有咩分別 本身會驚佢會唔會有假甜味 飲落去又覺得同正常版無大分別喎 係無咁邪惡嘅版本 飲落去都無咁罪惡 芒果肉就都係俾好多好甜...
DEC 23

去個新商場行下飲杯啡 嗌咗杯flatwhite 正常發揮可以再去~ 食咗佢個half baked cheese tart 濃濃芝士味 size啱啱好 食完唔會太滯 如果可以再熱啲個芝士會更溶溶嘅感覺 另外仲有個taro muffin 初頭唔知係咩好奇一試 切開嚟係芋泥麻糬包咁 唔會太甜 煙煙韌韌好食呀 都幾飽肚 share食會好啲
DEC 23

呢間韓國餐廳成日都好full booking 今次朋友早啲去walk in咁啱有位就入去食吓好耐無食嘅醬油蟹 佢哋嘅醬油蟹味道清淡啲都幾新鮮嘅感覺 唔會話死咸死咸食完好頸渴 佢哋會幫你拌勻啲飯 剩係需要食就可以啦 果然係偷飯賊 不知不覺中就食晒啲飯 另外嗌咗韓國直送嘅黑豚肉 因為份量唔多 佢哋就話無得開爐會燒埋出嚟俾我睇 上枱真係嚇一嚇 份量少得可憐 味道算係正常啦 同韓國食嘅無得比 所以呢個係性價比極低嘅
1 推介
or#Tm65963643
DEC 23

番工經過入去食個午餐 今次就近揀咗好耐無食嘅台灣嘢 嗌咗豬軟骨配地瓜新竹米粉 有兩小碟伴菜 今日係麻醬白菜同半隻蛋 伴菜小碟就正常到不能再正常 豬軟骨酸酸甜甜好開胃 整得好淋一咬一夾都可以整斷 有三大嚿 食完都飽咗一半 地瓜新竹米粉就用咗牛肉湯 今日略嫌唔係好夠味 又可能被豬軟骨搶走咗個味😂 另外仲有一杯跟餐飲品 黑糖冬瓜菜揀咗少甜都唔錯 天氣再凍啲會飲到好開心
DEC 23

呢間港式日本餐廳主打街坊生意 普普通通食一餐咁唔使煩食咩 今次嗌咗辣海鮮烏冬 烏冬就用煙韌嘅烏冬都算係有番少少誠意 湯頭就辣辣哋幾開胃 裡面有啲蝦 青口 帶子 同啲菇呀白菜 食完就會比較頸渴啦 另外就嗌咗個壽司set 壽司就正常無特別 烏冬就跟餐用咗普通烏冬咁 每個主食都會包一杯餐飲
DEC 23

荃豐中心非常多小店 今日想食吓川味粉麵類就揀咗新貴香園 嗌咗佢哋出名嘅香濃沙嗲小鍋 可以另外再tick番辣度 湯底好香濃好夠味但又未去到話沾麵咁太稠嘅湯底 不過食完就飲番多幾啖水啦 配咗幼薯粉 薯粉煮得啱啱好好煙韌好有咬口 配嘅餸揀咗蘿蔔 食落好淋清甜 仲有豬肚 都好入味好淋 如果啲豬肚可以多啲就好啦 整體來講都唔錯~
DEC 23

屯門名物雲川 剩係屯門先有嘅 開咗幾間屯門分店但係都會人龍 佢有湯同撈揀 湯嘅大概有得揀麻/酸/清 湯底好夠味 食完都係會飲多幾啖水 推介餸有螺旋藻 豬頸肉 花枝丸 撈嘅都一樣好食呀 有肉碎拌下 加埋佢嘅辣椒油又係另一種風味
DEC 23

今次嚟到airside random pick咗一間泰國嘢食吓 新嘅商場 餐廳環境都算乾淨企理 但係啲枱都擺得幾密 二人枱坐到貼住隔離枱 坐滿晒的話都會好逼 而食物呢 今次嗌咗青芒果大蝦沙律 青芒果爽脆 味道清新酸酸辣辣 只係份量真係唔多 另外仲嗌咗招牌泰式沾麵 有得揀青/紅咖喱 紅咖喱都幾香同辣辣地 重香料味 個麵係好似粉絲嘅透透聲 咬落去唔會好淋係少少煙韌 咖哩沾麵都幾新奇 仲嗌咗個招牌船麵 有得揀豚/和牛 豚肉非常的鞋呀 麵都係用番上面個麵 湯底都ok 正堂船麵味道 飲完係會有啲頸渴的 總...
DEC 23

天氣涼咗就會想食吓辣嘢暖吓個身 十二味嘅午餐對比起晚餐散嗌係性價比高的 今日嗌咗藤椒魚 去過第間十二味係無呢道菜的 唔知係咪荃灣千色店先有 佢味道好夠 不過預咗食完都幾頸渴 藤椒味食落去又香又麻 啲魚片都煮得啱啱好好滑嘅 入面仲有米線 份量好夠 只係嗌咗少油都係會比較油 Lunch set仲會有埋紙包檸檬茶
NOV 23

行入去係一間以香港80年代懷舊風裝修嘅車仔麵 佢係俾你自己劃單並唔係俾你望住啲餸揀嘅車仔麵 推介台灣麵 好彈牙好有咬口嘅麵 同埋佢哋嘅自家沙嗲醬 辣辣哋又香好開胃 沙嗲醬入面仲會有啲花生碎 餸就嗌咗新有嘅牛筯腩 好淋好入味 陳皮魚蛋都好正 彈牙有咬口 條腸就爭啲啦 應該係浸得太耐上枱連層脆皮腸嘅皮都脫離咗 性價比算唔錯的一間車仔麵~
Top