2024-02-12 1035 瀏覽
一次很差的體驗。早前訂了13:00枱並支付了 $500訂金。當天提早了10分鐘到,結果到最後 13:43 才有位。廳餐根本無預留枱做準備,而係到達後要等有人離開先會有枱,請問訂枱意義何在?同 walk-in 等位有咩分別?開頭知客同我講有一枱就走,張枱就即刻可以俾我地,結果大半小時後,嗰張上左一道菜,即係人地根本都未開始食,知客亂咁講,然後我即刻同知客理論要求即退訂,當然餐廳不願意退想我地再等…. Black list …. 無下次
2024-02-08
2024-02-04 1009 瀏覽
因怕食團年飯多人book,已經預早好多book枱,我book嘅時候應該無乜客book,問我想book幾點,咁我就book 咗6:30pm。過多一星期後,突然打嚟話有限時段,要分兩輪,6-8,8-到尾,咁我揀6-8:00啦,我話我會照6:30先到,佢話無問題。再過多幾日,突然收到SMS,話我book左5:30-7:30呢個時段,之後我打去問,我話我book 6-8:00,個服務員話「無問題嘅,個電腦改唔到,係寫5:30-7:30,你照6:30嚟啦!」到今日6:20,家人到了拎位,個服務員同我家人講(可能見佢細個)話我哋張枱至到7:30要還枱!家人打嚟問我點,嗰刻火都嚟!即係我之前同佢哋兩次嘅對話都係廢話!咩服務?當我到場時,我呆左!啲枱加到迫到好似去咗大排檔咁,我哋坐到最走廊位,條走廊剛剛一個人身位,全餐飯都不停隔離啲服務員貼住行!落左6個餸,等左好耐都未嚟,原來幫我落左3個餸!漏單嘅唔止我哋一枱,隔離枱都火滾,等左成個鐘都無野食,應該係漏咗單。我叫兩碗白飯,叫左佢哋7次,先嚟到兩碗白飯,好彩個姐姐入去幫我莊,先有飯食,啲餸都凍晒。原來之前嗰6次都係服務員/經理就咁叫廚房莊飯,我不停咁追
因怕食團年飯多人book,
已經預早好多book枱,
我book嘅時候應該無乜客book,
問我想book幾點,咁我就book 咗6:30pm。

過多一星期後,突然打嚟話有限時段,
要分兩輪,6-8,8-到尾,咁我揀6-8:00啦,
我話我會照6:30先到,佢話無問題。

再過多幾日,突然收到SMS,
話我book左5:30-7:30呢個時段,
之後我打去問,我話我book 6-8:00,
服務員話「無問題嘅,個電腦改唔到,
係寫5:30-7:30,你照6:30嚟啦!」

到今日6:20,家人到了拎位,
家人打嚟問我點,嗰刻火都嚟!
即係我之前同佢哋兩次嘅對話都係廢話!
咩服務?

當我到場時,我呆左!
啲枱加到迫到好似去咗大排檔咁,
我哋坐到最走廊位,條走廊剛剛一個人身位,
全餐飯都不停隔離啲服務員貼住行!

落左6個餸,等左好耐都未嚟,
原來幫我落左3個餸!
漏單嘅唔止我哋一枱,隔離枱都火滾,
等左成個鐘都無野食,應該係漏咗單。

我叫兩碗白飯,叫左佢哋7次,
先嚟到兩碗白飯,好彩個姐姐入去幫我莊,
先有飯食,啲餸都凍晒。
原來之前嗰6次都係服務員/經理就咁叫廚房莊飯,我不停咁追個飯,佢都可以唔入去莊比我,好野👍🏼

呢間野真係無得頂!
我明想做多啲生意,我都想你哋可以做多啲生意,
但唔係咁做囉!都可以有服務嘅!
如果搞唔掂就唔好更硬嚟啦!
以後一定唔會再去!
生日同屋企人食飯,菜式特別享受美滿嘅一餐。雞湯花膠扒最為難忘,花膠非常厚肉,雞湯濃郁,店長介紹先用母雞熬湯,雞殼丟棄,用另一隻新鮮雞熬20分鐘上枱,雞肉滑到不得了。冰鎮咕嚕肉中間有麥芽糖擺設,小朋友博爛佢盡興,大人亦食盡懷舊味道。韭菜鵝紅煲,第一次食鵝紅,非常美味,口感比豬紅好,應該唔係好多地方有得食,非常難得。鮑魚扣鵝掌非常入味,軟硬適中。蟠龍老虎斑拆骨起肉,配上絲瓜又滑又爽口美味。 最唔顯眼嘅豆苗竟然有驚喜,雞油炒豆苗,非常香口嫩滑。竹炭豆腐、荔枝蝦丸都係阿鴻小館特色菜,已經第二次食,小朋友最鍾意這兩味菜。
雞湯花膠扒
鮑魚扣鵝掌
竹炭豆腐
牛仔粒
2024-01-20 708 瀏覽
厚切鵝片,刀功破壞了食物美味,不要一時大意,令到出品恍如一般食館水準,真的要自我檢討喎,一個小時車程,換來非一般的感覺。希望下次到來的時候,回復以往一貫阿鴻的水準。由北角吃到官塘的食客!
2024-01-19
2023-12-22 808 瀏覽
她, 曾在北角工作數年, 對阿鴻小吃有份情意結, 所以今天在官塘處理完私事, 她說想回味下鴻哥的鹵水, 苦榮肯定全力支持.由阿鴻小吃變身阿鴻小館, 地方大了, 還增添了點心. 都是蝦餃燒賣叉燒包咸水角之類 並不會找到粿等潮式點心, 但味道是好的. 沒關係, 苦榮與她的目標著眼於鹵水, 鵝片和腩肉雙拼, 鹵水依舊香, 鵝片嫩滑, 腩肉甘香. 再叫一碗蠔仔粥, 好大碗, 好多蠔, 漲卜卜很鮮美.苦榮愛甜, 她批准苦榮放肆地吃反沙芋, 鬆脆, 綿滑, 好味道. 與她分享甜蜜, 苦榮幸福感滿滿.

在香港想搵一間出品有質素及環境舒適的潮洲菜館,真係買少見少。無辦法啦,做飲食都堅係好辛苦,又搵唔到接班人,加上香港舖租又貴,人工又貴,食材又貴,所以好多老字號的餐廳都相繼忍淚結業,仲要目前既經濟情況,直情係飲食界的寒冬,對於熱愛飲食既人都係一個折磨。但今日好好彩俾我在網上搵到間#米芝蓮潮洲餐廳(#阿鴻小館),原來呢間餐廳大有來頭,在觀塘經營多年,之前在鴻圖道地鋪大排長龍,有好多招牌菜,但原來間餐廳被邀請進駐入酒店一樓,就正正位於舊址對面,環境比以前更勝一籌,豪華的裝修,每枱坐席都十分寬敞,更設有4間VIP房,私人聚會或者商業聚餐都非常適用,在觀塘有呢類食堂簡直係人間天堂。今晚主要係四個人的家庭聚餐,餐廳的服務真係非常到位,除左安排左舒適的位置,仲幫我安排 #Omakase,我諗都無諗過食潮洲菜都有 #Omakase,真係十分驚喜。今晚既菜單由頭盤到甜品合共有8度菜式,每味都獨當一面。#頭盤:( #餐前小品 、 #竹炭脆豆腐 、 #川味小黃瓜 )餐前小品 - #鹵水元蹄 ,元蹄入晒味,皮層十分爽口,咬落含有豐富的骨膠原,有如養顏補品,非常出色。#竹炭脆豆腐 - 一𥖁𥖁表面黑色的豆腐,面頭

#竹炭脆豆腐 - 一𥖁𥖁表面黑色的豆腐,面頭鋪上小小炸蒜,令我十分好奇,到底係咩玩法,點知咬一口就感受到外脆內軟,濃郁既豆香從口中爆發,回味無窮。
#川味小黃瓜 - 一段段平平無期的小黃瓜經過精心雕琢,外表勁似綿花糖,但我本身最怕些草青味,但見到外表甘得意就夾舊試下,點知食落唔止原完無草青味,仲有一種好清新既味道,配合秘製的甜酸醋,醒胃到不得了,令我對小黃瓜都改觀。

#冰鎮南非鮑魚配雞絲海蜇
呢度菜一上碟,令我對眼都突一突,隻隻鮑魚都手掌甘大隻,每隻切開三片,中間仲有雞絲海蜇伴碟,淨係擺碟都已經好昅晴。食一口就食到鮑魚既鮮味,Wasabi都唔駛,再配搭雞絲海蜇一齊食層次感更足。

#滷水鵝肉錦繡拼盆
錦繡拼盆除左滋味既滷水鵝肉,仲有大大片既大腸,軟綿綿既滷肉片及滷水豆腐,滷水就絕對係潮州菜嘅Signature,貴為米芝蓮食肆都唔會失望。

#金湯潮式石鍋翅
潮式翅都係第一次食,除左翅既份量十足,湯底相當濃郁,再加入銀芽、芫茜、適量陳醋,整個配搭一試難忘。

#經典冰鎮咕嚕肉
呢味餸先講擺設都相當震撼,中間擺設以拔絲製作出冰山,鋪滿新鮮嘅生果,咕嚕肉選用五花腩作食材,再用咕嚕汁緊緊包在外層,以冰鎮既方法處理,令表面非常卜卜趣。

#花膠海鮮冬瓜甫
經過幾度相對濃味的菜式後,最後一度主菜,冬瓜甫作結尾,清啖地讓喉嚨回復清新,消除油膩的感覺。

#甜品:#桃膠焦糖燉蛋
#Fusion甜品 帶來大大驚喜,#焦糖燉蛋 鋪滿厚厚既 #桃膠,互相輝映, 另整頓晚餐生色不少,大家都食到直豎拇指。
頭盤:(餐前小品、竹炭脆豆腐、川味小黃瓜)
竹炭脆豆腐
經典冰鎮咕嚕肉
花膠海鮮冬瓜甫
甜品:桃膠焦糖燉蛋
2023-10-21
頭盤:(餐前小品、竹炭脆豆腐、川味小黃瓜)
竹炭脆豆腐
花膠海鮮冬瓜甫
甜品:桃膠焦糖燉蛋
  • 桃膠焦糖燉蛋
2023-10-14 1006 瀏覽
荔枝蝦丸打卡最好,小朋友見到華華聲!竹炭豆腐外脆內軟,非常好味。大大粒又肉厚嘅帶子下面有米通,好特別。阿鴻炒飯非常有鑊氣,加埋櫻花蝦好香,估唔到最好味係腐竹白果糖水,唔太甜,好香滑
荔枝蝦丸打卡最好,小朋友見到華華聲!
2023-09-21 926 瀏覽
出色的滷味,阿鴻小館的服務也是無可挑剔的。他們的工作人員總是笑容滿面,樂於助人,讓每一位顧客都能感受到家的溫暖。無論是熱情的招呼還是細心的建議,他們都能讓用餐體驗更加愉悅和舒適。👅👅👅阿鴻小館的環境設計也值得一提。舒適的用餐環境和溫馨的氛圍讓人感到放鬆和愉悅,讓用餐成為一種享受。不論是和家人共享一頓豐盛的滷水大餐,還是和朋友在這裡聚會,阿鴻小館都能提供一個理想的場所。🥹👍🏻🥹👍🏻

🥹👍🏻🥹👍🏻
2023-09-20 4650 瀏覽
還記上年曾約朋友到舊舖晚飯,鴻哥說他打算做到年尾便正式退休,實在有感可惜;後來得到某集團支持,便搬到對面的帝盛酒店1樓繼續營業;新店地方大了不少,而且還有好幾間VIP房,真是貴人相助!早前到觀塘出席活動,當然順便來吃個午餐;等待食物其間便看見鴻哥回到公司,寒暄了幾句後,鴻哥便問我們點了什麼食物,之後還「嫌」我們叫得這樣少,便立即幫我們加多了幾碟小吃,認真客氣。🤭原來新店為迎合大眾口味,加入了很多新菜式,咁就有更多選擇了。真材實料的羅漢果茶,味道甘甜,滋陰潤喉,亦有清熱解喝、化痰止咳的功效;而容易有氣管敏感或咳嗽的人仕,喝羅漢果茶也會有一定幫助。溏心皮蛋,外皮Q彈爽口,溏心蛋黃香而不膩,每人半隻剛剛好。 豉蒜虎皮尖椒,香辣又惹味,老婆食不停口。黑金竹炭豆腐,外脆內軟,香滑可口。XO醬炒時蔬,清爽鮮甜,加入微辣XO醬更覺惹味。阿鴻老火場(合掌瓜豬骨)~合掌瓜具理氣和中、疏肝止咳等功效,而且味道清甜滋潤,更有效提升免疫力;在這悶熱的天氣,更覺滋味。南乳粗齋~材料豐盛、味道香濃、每一口也吃到濃郁的南乳香味,真真正正的手工菜;吃過鴻哥出品的出品,相信你自會班南乳粗𪗋,必定愛上。欖菜肉鬆陳村粉~發
溏心皮蛋,外皮Q彈爽口,溏心蛋黃香而不膩,每人半隻剛剛好。

豉蒜虎皮尖椒,香辣又惹味,老婆食不停口。
黑金竹炭豆腐,外脆內軟,香滑可口。
XO醬炒時蔬,清爽鮮甜,加入微辣XO醬更覺惹味。
阿鴻老火場(合掌瓜豬骨)~
南乳粗齋~
欖菜肉鬆陳村粉~
發源於順德的陳村粉,顏色透白與河粉相似,但入口滑溜及黏韌,配上惹味的欖菜肉鬆同炒又怎會不好吃。
始終午飯時間有限,鴻哥也要趕着開工,期待下次晚飯再慢慢詳談!
阿鴻小館
地址: 觀塘鴻圖道84號香港觀塘帝盛酒店1樓
電話: 23968308
  • 欖菜肉鬆陳村粉
  • 南乳粗齋
  • 阿鴻老火場(合掌瓜豬骨)
  • XO醬炒時蔬
  • 黑金竹炭豆腐
  • 豉蒜虎皮尖椒
  • 溏心皮蛋
  • 羅漢果茶
2023-09-18 743 瀏覽
之前嚟嗰幾次都係兩個人,今次可以四個人嚟,可以嗌多啲唔同嘅餸,但係有幾樣必吃嘅,👍🏻👍🏻👍🏻都有重複再嗌,水準一致性,唔會有咩偏差,不過今日四人飯娶重開,食客多咗,見服務員都好忙,🥹🥹不過都可以接受,點左嘅菜質素滿意,味道和份量都取得平衡,觀察下市場嘅反應,仲親自幫顧客斟茶,見得出餐廳嘅經營手法細心嚴謹,希望佢將來有更多嘅新菜式可以選擇。非常之好食,米芝蓮星級餐廳當之無愧,非常推介大家可以
一家人預早慶祝中秋節,好鍾意嚟呢度,在觀塘酒店裏面,地方寬敞,坐得好舒服。朋友推介,特別試一試,以前食過阿鴻小吃,都已經好鍾意,今次坐得舒服啲,同屋企人慶祝會更加適合。滷水鵝片牛𦟌一流👍🏻,墨魚都好好味,滷水汁夠入味。份量都好大碟,一家人都食唔晒。大家特別鍾意荔枝樹又好味,蝦球好彈牙,可以影相打卡,呢個菜式好特別,每次同新朋友嚟都會一定食呢個,出場果下大家都好開心! 椒鹽小黃魚係店長推介,好好味❤️ 炒蟹肉粉絲都好乾身,呢個有啲驚喜!

2023-09-10
  • 荔枝𧎚丸樹
  • 滷水鵝
  • 蟹肉炒粉絲
2023-09-06 599 瀏覽
多年前經過觀塘,經朋友介紹阿鴻小館,一試難忘,滷水味道非常,不咸不苦。 😍😍😍後來發現原來餐廳已經搬遷到新地方,在帝盛酒店一樓,環境非常優雅舒適 。👍🏻👍🏻👍🏻特別推介滷水豬大腸,滷水墨魚等等,非常開胃好吃,看到隔籬枱叫咗一個荔枝虾球,賣相非常吸引,可惜我哋想叫的時候,已經售罄了,下次會再去試,早點訂位定位👍🏻👍🏻👍🏻,服務員非常有禮貌,招呼周到🙏🏼🙏🏼🙏🏼,米芝蓮的餐廳
😍😍😍

非常經典的香港滷水味道👍🏻👍🏻仍然保持米芝蓮餐廳質素,地方環境非常舒適,特別是搬遷到新的地點,在觀塘帝盛酒店內,在添上幾分高級,非常推介滷水的食物,已經光顧過幾次,食物仍然保持在同一水平上👍🏻👍🏻👍🏻😝😝,可以推介朋友,聚會,公司開飯等等,食物非常用心,主廚願意跟客人溝通,關心客人的口味,非常用心👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻走過觀塘一定會再次幫襯的地道,香港米芝蓮餐廳。。
2023-09-04 497 瀏覽
由舊鋪幫襯到換左去酒店🏨,雖然價錢貴左好多,但食物質素絕對對得起個價錢👍🏻👍🏻👍🏻,款式又比以前多左好多選擇… 最難忘係凍鵝肝,試過好多間唔同嘅店舖,都係呢一間最好食,其他店做唔到又入味又滑嘅口感,所以每次黎到鵝肝都係必點嘅項目😋鴨舌又淋又入味,仲有雞腳根…但可惜冇左以前麻香的味道,而家剩係剩返芥末味,我就怕攻鼻🤧 今次叫左個咕嚕肉,同出面嘅真係好唔同,醬汁做到拉絲感覺好特別😋 帶子同埋粉絲煲都係第一次試,下次黎會再試其他未試過嘅菜色😋
2023-09-03
2023-07-29 1154 瀏覽
話說好耐無去幫襯啦,於是約左老友一起去,發覺除咗滷水外其他的菜式都不錯,包括奇妙醬大蝦,伴碟有米通托住。我地order條魚,不過真係唔話得,鴻哥親自去訂,結果條王皮老虎新鮮,而師傅的蒸起的時間掌握得洽到好處,好耐無食過咁正蒸魚。

2023-07-28