2022-10-15 664 瀏覽
小弟一直聽聞此餐廳例湯及豬扒好食!所以就兩晚放假去幫襯是否屬實!當然此篇文章屬個人口味!大家唔好見怪!第一日去食 咸魚煎肉餅拼豬扒飯 加例湯 及 凍奶茶先講奶茶水準幾好例湯都好正咸魚煎肉餅拼豬扒飯 就係失敗之作!先講咸魚煎肉餅,食入口已經知道係翻煎再翻煎!d肉係乾,完全冇汁,咸魚味道完全食唔出再仔細睇睇肉餅內有冇咸魚粒,sorry!完全搵唔到半粒碎咸魚...0分,完全唔掂再講塊豬扒...醃得太勁,完全失去豬扒彈性口感我只係覺得自己食梗一塊冇骨既豬肉!一塊有咸味既豬肉,送飯還可以!但稱為豬扒就唔適合,用筷子一夾就散幸好飯旁有薑蓉點綴,才能夠食得哂d飯第二晚小弟點左個咖哩豬扒飯(小辣)湯同奶茶唔評論了先講咖哩汁(小辣) 需知道秘製咖哩可以五花八門!各人有各口味!有人會覺得此舖咖哩汁好食,有人覺得唔好食小弟就覺得好難食,小辣完全冇味,食落似葡汁!最慘係見到紅蘿蔔擺底..即刻冇胃口,可能其他師兄覺得冇所謂,但我個人接受唔到!再講塊豬扒同之前果塊一樣...再配埋咖哩汁!成餐飯我食左4分1投降了,想嘔或者我口味真係與眾不同,咁多人讚佢口味!但小弟唔識欣賞....sorry
小弟一直聽聞此餐廳例湯及豬扒好食!
所以就兩晚放假去幫襯是否屬實!
當然此篇文章屬個人口味!大家唔好見怪!

第一日去食 咸魚煎肉餅拼豬扒飯 加例湯 及 凍奶茶
先講奶茶水準幾好
例湯都好正

咸魚煎肉餅拼豬扒飯 就係失敗之作!

先講咸魚煎肉餅,食入口已經知道係翻煎再翻煎!
d肉係乾,完全冇汁,咸魚味道完全食唔出

再仔細睇睇肉餅內有冇咸魚粒,sorry!

完全搵唔到半粒碎咸魚...0分,完全唔掂

再講塊豬扒...醃得太勁,完全失去豬扒彈性口感
我只係覺得自己食梗一塊冇骨既豬肉!
一塊有咸味既豬肉,送飯還可以!

但稱為豬扒就唔適合,用筷子一夾就散

幸好飯旁有薑蓉點綴,才能夠食得哂d飯

第二晚

小弟點左個咖哩豬扒飯(小辣)
湯同奶茶唔評論了

先講咖哩汁(小辣)

小弟就覺得好難食,小辣完全冇味,食落似葡汁!

再講塊豬扒
同之前果塊一樣...再配埋咖哩汁!
成餐飯我食左4分1投降了,想嘔

或者我口味真係與眾不同,咁多人讚佢口味!
但小弟唔識欣賞....sorry

2022-09-29 316 瀏覽
不嬲都係呢間小店嘅支持者個人每次黎都會嗌咖喱 皆因一向覺得佢地整嘅咖喱好有水準同港式味道 仲可以揀辣度 非常唔錯但今晚再黎照舊嗌左個咖喱豬扒飯真心失望左 第一次食唔哂個飯😔味道偏鹹 冇左之前嘅椰香味 冇左愈食愈想食嘅感覺😔😔辣度還可以 但鹹味令得唔太想撈黎送埋個飯希望今次只係失準豬扒仍然係好鬆軟 份量都幾多下 夠飽最鍾意呢度嘅湯水 一個飯會送一個細湯個湯算足料同鮮甜 👍🏻最緊要係呢度嘅飯餸都係無味精 所以真係有家嘅味道🏠希望下次黎會食番之前嘅水準
不嬲都係呢間小店嘅支持者
最緊要係呢度嘅飯餸都係無味精 所以真係有家嘅味道🏠
希望下次黎會食番之前嘅水準
2022-09-29
2022-09-20 219 瀏覽
香港茶餐廳極品蛋塔 & 燒鴨拼叉燒 & 避風塘軟殼蟹 & 豉油皇大蝦原只鮮蝦餃皇 & 蘿蔔絲餅點了好多菜好豐富😋避風塘軟殼蟹和豉油皇大蝦看起來一般般,不過非常好吃!!!蛋塔雖然有點涼掉了,還好外皮還是很酥脆👍🏻
香港茶餐廳
極品蛋塔 & 燒鴨拼叉燒 & 避風塘軟殼蟹 & 豉油皇大蝦
原只鮮蝦餃皇 & 蘿蔔絲餅

點了好多菜好豐富😋
避風塘軟殼蟹和豉油皇大蝦看起來一般般,不過非常好吃!!!
蛋塔雖然有點涼掉了,還好外皮還是很酥脆👍🏻
今日難得經過新墟要搵間坐低食下野閨家新開張時有見過勁多人等位入到去好大隻字“見字飲湯”,即係對自己出既湯好有信心落單可以用QRcode 或者搵職員幫手都可以叫左個香煎蓮藕餅豬扒飯🐽要少汁少蔥油跟老火湯(小)湯無味精都算甜,唔錯主角係蓮藕餅度,唔會太咸有咬口感都幾彈喎,又唔會煎到過左火喉街坊價,味道算高質,仲有好多食品選擇閨家 現有三間分店📍屯門龍門路45號富健花園地下40號舖📍屯門河傍街148號美基樓地下A號鋪📍深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號鋪
今日難得經過新墟要搵間坐低食下野
閨家新開張時有見過勁多人等位
入到去好大隻字“見字飲湯”,即係對自己出既湯好有信心
落單可以用QRcode 或者搵職員幫手都可以
叫左個香煎蓮藕餅豬扒飯🐽要少汁少蔥油
跟老火湯(小)
湯無味精都算甜,唔錯
街坊價,味道算高質,仲有好多食品選擇
閨家 現有三間分店
📍屯門龍門路45號富健花園地下40號舖
📍屯門河傍街148號美基樓地下A號鋪
📍深水埗欽州街37號西九龍中心3樓319號鋪
2022-08-10
2022-08-06 1604 瀏覽
03.08.2022閨家今日難得放假,中午途經新墟,除了新開張堂食光顧過之外,因為用膳時段人多要排隊,所以一直也只是叫外賣;今日時間尚早,未夠十二時已經到達,人流不多,在一個單邊二人座位坐下。這裡一直有些評語說地方比較淺窄,這個是事實,所以如果想不用那麼擠擁,就要選擇非繁忙時段來。一直想來堂食的原因就是,想吃他們的即製手打麵,手打麵是沒有外賣的,我相信是要保障麵的質素,外賣送到家有機會已經發脹不好吃。手剁香煎蓮藕餅甘筍麵加太陽蛋$47+$5可以用Apps下單,或叫職員替你下單也可以,當時我見隔離枱也是這樣。最愛這裡的手剁香煎蓮藕餅真是百吃不厭,甘筍麵麵質彈牙,而且在Apps可以多種選擇,例如淋身、硬身、少麵之類,很細心體貼。其實吃不出甘筍味道,下次不如試試菠菜或紫薯麵,即使沒特別味道,至少可以拍照呃like。😂生菜$12比想像中好吃和新鮮,只要加$12,份量也不少,而且可選擇蠔油、鼓油、放側、另上之類。滷水豆腐$28大大件豆腐,抵食地方雖然不大、不夠寬敞,但牆上屯門區的特色建築物的畫像也花了不少心思;另外每日都有不同的靚湯,喜歡喝湯一定不要錯過,剛巧星期三是眉豆花生雞腳湯,這個湯家人常

03.08.2022

生菜

滷水豆腐$28
大大件豆腐,抵食
滷水豆腐

地方雖然不大、不夠寬敞,但牆上屯門區的特色建築物的畫像也花了不少心思;另外每日都有不同的靚湯,喜歡喝湯一定不要錯過,剛巧星期三是眉豆花生雞腳湯,這個湯家人常常煲,而且吃了那麼多,再喝不下。

有空下次再來!😋
生菜
滷水豆腐
  • 手剁香煎蓮藕餅甘筍麵
2022-07-31 160 瀏覽
1. Egg sandwich 豉椒蔥花蛋三明治: fluffy egg omelette with spring onion sandwiched between crispy toasts which have a spread made with fermented beans. Couldn’t really taste the bean taste but the egg sandwich is delicious. Definitely order this.2. Spam sandwich 雲朵餐肉蛋多士 egg white is whipped, egg yolk cooked sous vide served on spam paste and crispy ciabatta. Very clever presentation, but tbh not my favourite as I am not into spam….

2022-07-17 177 瀏覽
晚上經過見到沒人排隊就試下。平時見到好多人排隊。叫了個猪扒飯及麻辣雞腎小食。送了個細湯小食份量都大。但唔辣。。不算好吃凍檸茶正常。湯亦很清淡。不算好喝。但相信沒有味精猪扒飯味道都ok. 但同區有另外2間猪扒飯比它出色。價錢亦相約。有機會可能試下其他飯。但如果想吃猪扒飯。建議另外2間會比這個好吃。餐廳客人比以年青人比較多。味道是似家的味道比較少味精及鑊氣。。但我覺得一般這些家味道的其實應該年長人家比較多才喜歡。。
晚上經過見到沒人排隊就試下。平時見到好多人排隊。

叫了個猪扒飯及麻辣雞腎小食。送了個細湯

小食份量都大。但唔辣。。不算好吃

凍檸茶正常。

湯亦很清淡。不算好喝。但相信沒有味精

2022-07-10
2022-07-12 1016 瀏覽
#chuchu食在屯門📍 閨•家呢間小店係主打家的味道,平時超受街坊歡迎,成日都有人係門口等外賣!性價比好高,想慳錢就可以一試!—————————————————————❣️ 剁香煎蓮藕餅配手工麵 $47個蓮藕餅真係好出色,兩大塊,用剁碎咗嘅蓮藕同半肥瘦豬肉整,食落唔會太咸,又有啲蓮藕粒好有咬口,好有心機煎得好靚!煎得香口又唔會太油!🐷上次食左菠菜麵,今次食紫薯麵,下次食甘荀麵,其實係幾特別,顏色又吸引,不過冇乜熱薯味🤣反而個湯底有驚喜,唔係普通清水!不過要快啲食,好快會索湯!.❣️ 花雕醉雞飯 $50 呢個真係要鐘意醉雞先會鐘意,因為真係好酒,啲肉都麻麻,有啲嚡!呢個係第一樣唔好食嘅嘢!除咗呢樣樣樣都好食,大家唔好嗌呢個就好了!.❣️ 老火湯 set 日日都唔同!星期一係老黄瓜、赤小豆、扁豆、排骨,無味精靚湯!真係足料,好飲,啖啖都有屋企既感覺🫶🏻.❣️招牌豬扒烏冬 $47因為個飯唔好食🐷仔又嗌左碗野,上次食過豬扒係好好食的,豬扒大大塊又醃很好入味,不過烏冬就麻麻!—————————————————————不專業評分👅好味指數:7/10💰性價比:9/10👍🏻推薦:7/10——————————
#chuchu食在屯門

👅好味指數:7/10
💰性價比:9/10
👍🏻推薦:7/10
—————————————————————
🏡地址: 閨•家 (美基樓) (屯門)
屯門河傍街148號美基樓地下A號舖
👉🏻西九都有分店!
#chuchu食港式
—————————————————————

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-07-04
  • 老火湯
2022-07-10 166 瀏覽
成日都想去下閨•家呢間小店好耐,今日終於可以同朋友去潮聖🙋🏻‍♀️閨•家最出名就係無味精老火湯,每個飯餐都會跟一碗細碗既湯,足料無味精,好清甜🙆‍♀️✔️香煎蓮藕餅拼豬扒飯🐖鎮店之寶,推介No. 1,呢度嘅豬扒出名唔會用鬆肉粉,個口感依然鬆化,豬扒醃得好入味。而且蓮藕餅係食到一粒粒嘅蓮藕,食得出係手人打的肉餅,而唔係用機械打出來的。飯旁邊仲有葱油同梅菜,惹味可口😋✔️南乳豬手配紫薯麵🍜南乳豬手亦是閨•家推介的,豬手軟腍入味。而且紫薯麵色澤鮮明,麵質彈牙。跟餐加HK$12 有一碟油菜,食完蓮藕餅豬扒等肉類,食返啲蔬菜中和下。🥬

✔️香煎蓮藕餅拼豬扒飯🐖

✔️南乳豬手配紫薯麵🍜

閨家最近好多人討論,話質素差左好多😮‍💨👧🏻👦🏽最初係佢龍門小店到食,真係覺得好好味🥲自從出左湯包之後,好似放返多啲心機係餐廳食物質素😂香茅雞翼 配 薯條 $32食完之後覺得浪費quota😂😂😂雞翼完全無香茅味,而且雪味都幾重🥲🥲薯條就無咩特別,但可能炸左一段時間,唔係好脆,而且偏油😂😂秘制咖哩魚柳飯 $48咖哩算係小數仲keep到水準既食物😂🤣👦🏽鍾意叫中辣,唔會辣到食唔到,又可以調到咖哩味更香😋魚柳份量都幾多,炸粉厚度適中,唔會特別薄/厚👌配飯食👍佢地屯門店座位既問題真係好多人講😂😂完全係唔會坐得舒服,👧🏻👦🏽覺得再肥落去,應該唔洗入去食😂😂同埋衛生一般,有潔癖既👧🏻坐落去周身唔自再😂😂個人覺得西九店好啲

香茅雞翼 配 薯條 $32
薯條就無咩特別,但可能炸左一段時間,唔係好脆,而且偏油😂😂

秘制咖哩魚柳飯 $48

由屯門富健花園到而家新墟既「閨·家」,繼續以住家feel無味精為吸引點,仲有招牌既豬扒蓮藕餅同埋每日足料靚湯,係隔離睇完戲點可以唔支持下兩母女既心血 💛✨ 餐廳以粉紅色為主調,牆壁仲畫上好有回憶既屯門地標,用手機掃code就order到野食啦 🤗 ⁡🐻の試食‼️⁡✨香煎蓮藕餅豬扒飯 $52✨真·手撕雞飯配砂薑汁 $50⁡招牌既蓮藕餅豬扒一次過品嚐,蓮藕餅真材實料,豬扒仲要用鮮榨果汁及祕制醃料人手逐塊搥鬆,鬆軟帶甜加上蔥油雪菜,無得輸呢 🥹 手撕雞真人手撕成雞肉絲,夠肥美唔會鞋,點埋沙薑汁好岩送飯 😋 最後要一讚附送既當日靚湯,每盅都有滿滿材料同埋媽媽的味道呢,🐻都好少會飲曬一盅湯,證明佢夠正啦 ✨💛

🐻の試食‼️

✨香煎蓮藕餅豬扒飯 $52
✨真·手撕雞飯配砂薑汁 $50

• 香煎蓮藕餅豬扒飯
  • 真·手撕雞飯配砂薑汁
2022-06-18 132 瀏覽
繼續買外賣返屋企食😆見到好多身邊嘅朋友都有講話呢間餐廳幾好食今次試吓閨家無味精茶餐廳👍🏻喺屯門新墟麥當勞對面雖然係叫外賣但係餐廳入邊環境都好新淨今次叫咗柱候炆牛筋腩飯跟埋個霸王花湯牛腩好林身😋其中有啲蘿蔔有啲苦澀味其他都冇乜問題👍🏻

繼續買外賣返屋企食😆

牛腩好林身😋
其中有啲蘿蔔有啲苦澀味其他都冇乜問題👍🏻
外賣自取
2022-06-03 196 瀏覽
約左朋友晚上係巴倫紐睇戲,睇戲前食飯就係對面閨家食就最穩陣,之前都食過幾次今次先寫下食評。閨家最大賣點就係個無味精老火湯,每個飯餐都會跟碗細既,不過黎到個湯暖既,似乎保溫做得唔多好喎,湯就真係無味精,料都幾足,但唔多夠甜。蓮藕餅拼豬排飯,基本上我幾次黎都食呢個,蓮藕餅好多蓮藕絲,唔會食落好重粉既感覺,極力推薦,豬排睇過老闆講過佢地係無落鬆肉粉同用梨汁去醃,所以都做到香甜鬆軟,食落的確係咁,飯都軟硬適中,另外仲跟左d蔥油同酸菜黎配豬排食,食到唔同味道。朋友食豬手飯,我無試過唔知咩味,但佢食到好滋味咁應該都唔錯既,蛋係另加既加5蚊。跟餐加12蚊有個油菜,菜心都幾靚幾甜。

蓮藕餅拼豬排飯

跟餐加12蚊有個油菜,菜心都幾靚幾甜。

蓮藕餅拼豬排飯
  • 香煎蓮藕餅豬扒飯
2022-05-22 207 瀏覽
週末lunch 2人行,等兩張枱,約10分鐘入到去。叫左藕餅豬扒飯、梅子金沙骨飯、海蜇手撕雞、炸饅頭,跟餐加左菜心同凍奶茶。豬扒飯配豉油蔥油,撈飯無得輸,如果藕餅煎得再香口啲會更佳。梅子金沙骨,屋企梅子排骨嘅味道,稍嫌唔夠熱。手撕雞份量足味道幾好,炸饅頭新鮮炸起。例湯係蘿蔔煲雪耳,味道清飲得舒服,平時無乜湯水嘅可以當飲碗家常湯,凍奶茶不過不失啦。份量好夠食,正常食量可以叫少飯,食個飯連例湯加個凍飲60有找,無乜得挑剔㗎啦。
週末lunch 2人行,等兩張枱,約10分鐘入到去。

豬扒飯配豉油蔥油,撈飯無得輸,如果藕餅煎得再香口啲會更佳。

梅子金沙骨,屋企梅子排骨嘅味道,稍嫌唔夠熱。

手撕雞份量足味道幾好,炸饅頭新鮮炸起。

藕餅豬扒飯
海蜇手撕雞
炸饅頭
菜心
2022-05-21 131 瀏覽
屯門牛終於去左依間重開💛店啦,成日經過都見排長龍,今日都唔例外,但好在排左三個字左右就有位啦店舖主打無味精靚湯同家常菜,今次叫左豬扒紫薯麵同五香肉丁炒飯,豬扒冇落梳打粉或者鬆肉粉,但都一樣鬆軟唔會柴。炒飯就岩晒重口味人士,夠穫氣又夠料,而且飯粒較濕身,粒粒都上晒色。紫薯麵係手打麵,顏色賣相吸引,個湯底仲要有啲驚喜添,唔係普通清水味,而細心既店員會提你要盡快食,唔係索左湯就好快腍架啦。重點係個無味精靚湯,明顯好足料,又甜又潤喉,啖啖都有屋企既感覺(叫飯就會送,叫湯麵就要另外加錢了)

• 老火湯