2012-08-23 225 瀏覽
今日約左同事係九龍灣食飯,因為我想食日本菜既關係,所以同事介紹黎呢家店吃晚餐~三文魚刺生都好新鮮,而且又厚又大塊,真係食得好滿足蟹籽沙律都係大大碟,而且好多蟹籽呀,真係好足料囉@@牛油帶子啲帶子食落覺得唔夠新鮮,因為冇咩鮮甜味,反而作為伴菜既粟米更好食燒餅屬一般貨色本人其實唔好食蠔,不過同事不斷叫我食就試左件,其實都可以入口,因為冇腥味,而且件蠔外面炸到好脆,所以好易入口。天婦羅一般,冇咩特別燒牛舌嘩!一上碟真係嚇死我,因為佢係好似只將條牛舌切開左一半咁上,而且比人感覺好似未清潔乾淨咁,都係要我同事幫我用刀切成條狀先敢食,但味道其實唔差總括黎講食物質素都係平平無奇,應該唔會再食多次~
三文魚刺生
三文魚刺生都好新鮮,而且又厚又大塊,真係食得好滿足
蟹籽沙律
蟹籽沙律都係大大碟,而且好多蟹籽呀,真係好足料囉@@
牛油帶子
牛油帶子
燒餅屬一般貨色
炸蠔
而且件蠔外面炸到好脆,所以好易入口。
炸天婦羅
天婦羅一般,冇咩特別
燒牛舌

總括黎講食物質素都係平平無奇,應該唔會再食多次~
2012-08-03
蟹籽沙律
三文魚刺生
炸蠔
炸天婦羅
服務態度真係差到痺!話說每次食完之後留番張單下次光顧就免加一啦咁今日再次幫襯去到之後並將上次張單拎出來放在檯上出示點知個收銀埋單時話我地冇出聲「連累」到佢要改單,仲要係手寫嘅鬼死咁惡,好似欠佢全家咁改隻字啫,駛唔駛咁惡!仲要係度鬧客間舖午市已經冇人幫襯啦以為有寶咩!

服務態度真係差到痺!
話說每次食完之後留番張單
下次光顧就免加一啦
咁今日再次幫襯去到之後
並將上次張單拎出來放在檯上出示
點知個收銀埋單時話我地冇出聲
「連累」到佢要改單,仲要係手寫嘅
鬼死咁惡,好似欠佢全家咁
改隻字啫,駛唔駛咁惡!
仲要係度鬧客
間舖午市已經冇人幫襯啦
以為有寶咩!
2012-03-30
2012-03-07 57 瀏覽
此店於淘大迄立多年, 小妹多年前只食過一次LUNCH, 但已毫無印象, 今次就試下食晚飯~蕃茄濃湯肥牛烏冬: 碗很大, 感覺很KING SIZE, 但實則份量正常。蕃茄湯不夠濃, 但味道OK, 手打烏冬夠滑但不夠彈牙。鐵板牛肉: 端上枱時香氣撲鼻, 份量也很多, 牛肉味道偏淡, 加上醬汁會好吃一點炸蝦餅: 一般, 醬汁好味什錦魚生飯: 這個魚生飯裡面有很多薑, 平常魚生飯都唔會有咁多薑亦都唔係放呢種薑, 感覺好詭異! 白飯偏酸, 魚生粒也不夠鮮。此店裝修簡單, 比較親民, 食物水準算不上出色, 但倘算有誠意, 價錢合理, 服務也不錯, 難怪咁多年仍可以嚮淘大站得住腳

炸蝦餅: 一般, 醬汁好味

2012-03-06
2012-02-14 44 瀏覽
今日同肥妹仔晏晝行開淘大,於是就周圍搵下有乜好食啦,行下行下就行到鉃匠呢邊!!其實呢間餐廳之前都食過好幾次!!味道真係唔錯, 尤其係佢午餐呢個拉麵!!餐前小食, 份量雖然少左D,但比起其他日式餐廳都算好架呢!!呢個拉麵不得不介紹!!蕃茄湯底味道極濃!!又有鮮蕃茄, 絕對唔係齋罐頭湯,+埋D粟米, 肥牛真係好好味呢!!極之配合, 比起某間大型連鎖拉麵烏東店!!仲要好味!!不過要講句老實話, 佢款式唔太多選擇!!而且其他小食, 或者食物品質的確好參差,尤其係食炸物, 真係會成口油呢...
今日同肥妹仔晏晝行開淘大,
於是就周圍搵下有乜好食啦,
行下行下就行到鉃匠呢邊!!
其實呢間餐廳之前都食過好幾次!!
味道真係唔錯, 尤其係佢午餐呢個拉麵!!
裝修乾淨企理!!
雖然份量少左DD, 但都過得去啦!!
餐前小食, 份量雖然少左D,
但比起其他日式餐廳都算好架呢!!

呢個拉麵不得不介紹!!
蕃茄濃湯肥牛拉麵!!
蕃茄湯底味道極濃!!
又有鮮蕃茄, 絕對唔係齋罐頭湯,
+埋D粟米, 肥牛真係好好味呢!!
極之配合, 比起某間大型連鎖拉麵烏東店!!
仲要好味!!

不過要講句老實話, 佢款式唔太多選擇!!
而且其他小食, 或者食物品質的確好參差,
尤其係食炸物, 真係會成口油呢...
2012-02-12
裝修乾淨企理!!
雖然份量少左DD, 但都過得去啦!!
蕃茄濃湯肥牛拉麵!!
2011-07-08 41 瀏覽
相約朋友晚飯,朋友在附近上學,附近一帶食店都幾乎吃過了,因為門面看來好像是貴價餐店,一直没吃過這一間,但今天細看餐牌發現不算貴,加上正在做優惠(當天是魚生飯八折),所以今天就決定這一間了!我們八點多進去,可能過了繁忙時間吧? 餐廳一半滿也没有,侍應供應的數目明顯比需求多,所以要加水就有水、要餐具就有餐具了因為眼闊肚窄,我和朋友兩個人決定share三種食物:三文魚飯、鐵板牛肉、芝士年糕首先來的是牛肉,侍應端過來的時候已經嗅到很香了! 它還配一個醬汁,不點的話只是一片普通的牛肉,點着吃美味得多了!雜錦魚生飯,魚生粒普普通通,吃下去並没有很新鮮的感覺。魚生飯相比其他地方的來說,有很多薑呢,喜不喜歡因人而異吧,我並不特別喜歡吃薑,但這個倒是令我有清新的感覺真的孤陋寡聞呢,原來芝士年糕是這個樣子的,本來想像是中式炒年糕加芝士的樣子這個第一下吃下去很軟綿綿,有幸福的感覺呢,外皮口感很像咸水角,但芝士味不算太重,淡淡的也不錯 最後結帳一人五十多元,整體也算不錯,滿足的一晚!
相約朋友晚飯,朋友在附近上學,附近一帶食店都幾乎吃過了,
因為門面看來好像是貴價餐店,一直没吃過這一間,

我們八點多進去,可能過了繁忙時間吧? 餐廳一半滿也没有,

配上醬汁超美味的鐵板牛肉
!
很多薑的魚生飯
雜錦魚生飯,魚生粒普普通通,吃下去並没有很新鮮的感覺。
魚生飯相比其他地方的來說,有很多薑呢,喜不喜歡因人而異吧,
我並不特別喜歡吃薑,但這個倒是令我有清新的感覺
芝士年糕

這個第一下吃下去很軟綿綿,有幸福的感覺呢,
外皮口感很像咸水角,但芝士味不算太重,淡淡的也不錯

最後結帳一人五十多元,整體也算不錯,滿足的一晚!
2011-06-27
配上醬汁超美味的鐵板牛肉
很多薑的魚生飯
芝士年糕
  • 鐵板牛肉
2011-05-08 11 瀏覽
很多很多年前到過這店光顧,2大2細午歺也吃了3XX元(至少7-8年前),那時老板也走過來介紹一些精品給全家吃,食物真的不差。但這次的失望....是坐位安排。我和仔仔2點過後才到,有2張卡座是空着,其它也有空位,卻安排坐在最角落2人小枱,我指指4人卡座,反而门口收銀放声,2人嗎?就坐那裏吧! OK OK 如果食品好一點也可補回坐位欠佳。 不用2分鐘,一男一女到店,卻安排坐4人卡位,又到2分鐘,2名女仕又安排坐4人卡坐。我仔仔看见,極不開心,他們又是兩個,我地又是兩個,但安排在角落小枱。拖羅海膽三文魚子飯 - order後,侍應久便回來說,沒有拖羅,會用三文魚碎取替,是否取消,更改其它? 算吧啦,88元的拖羅碎...會是甚麼貨色,三文魚碎也應不太差吧。 海膽當然不太新鮮三文魚子少許"seng" 三文魚碎則ok wow,飯淋了少少,還算oK。飯和魚生中有紫薑碎,將全部(三文魚碎、魚子、海膽和飯混合一起吃,都算好味雜錦壽司 - 魚生已有點乾乾地,飯則OK la 都算合格2杯凍飲。170幾元 - 價算ok la....但會再光顧

海膽當然不太新鮮
三文魚子少許"seng"

雜錦壽司 - 魚生已有點乾乾地
,飯則OK la
都算合格

2杯凍飲。

170幾元 - 價算ok la....但會再光顧
2011-03-05
2011-04-17 13 瀏覽
喺Mega Box睇完海猿3D, 差不多8:00出到來, 左睇右睇真係搵唔到一間想食dinner既地方, 於是過左去淘大, 成條街都係食野既餐廳, 但每一間都要等位, 最後都選了鉃匠, 今次都係第一次食, 就膽粗粗試下啦, 等位時望入去, 無意中發現有兩個TVB既藝人, 不過唔記得佢地叫咩名lu,等左大約15min就可以入去, 見到個menu其中有一個係, 一個白飯+麵豉湯+螺肉 : $20, 好似幾抵喎....另外再配個餸,於是我就簡左, 鐵板牛仔骨, 都幾大碟, 好香, 又好味, 而老公就食烏冬(拉麵轉烏冬要加$3),但值得, 佢不停讚個湯好得, 烏冬又正, 唔錯唔錯, d人又不停加水, 服務都ok,不過食唔晒, 要老公幫手食埋d牛仔骨, 因為都係幾多下...抵呀....下次都可以再來過....^,^
下次都可以再來過....^,^
2011-04-16
  • 烏冬
2011-03-06 7 瀏覽
一家三口去九龍灣買雪櫃 順便吃飯 淘大餐廳雖多 但唔知食咩好經過鐵匠 多人等位 咁拎左飛先 之後買雪櫃!噢 超過十幾個號碼 但個經理都好快OFFER左張台比我地 入正題$68 雜錦壽司 共10件 有三文魚 熟蝦 北寄貝等… D壽司份量好少同埋好鬆 師傅可以再下苦功 $13 北寄貝壽司 X 2 媽媽至愛 但呢到就普普通通 叫做PASS!$12 三文魚壽司 X 4 D三文魚幾靚 應該係日本貨!$49 刺身兩款 要做立魚同三文魚 TOTAL 5片 , 三文魚OK! 立魚都OK! $48 汁燒尤魚筒 有少許薑蓉佐碟 可以再汁乾身D 我比80分LA 同出面差唔多 大路水準$40 茄牛拉面 有D住家味道 拉面唔得 我比75分!$10 三文魚手卷 送頭送尾 後悔 !!!三口子埋單$309 已收加一總評分 75-77/100PS 刺身款 GOOD!
一家三口去九龍灣買雪櫃 順便吃飯
淘大餐廳雖多 但唔知食咩好
經過鐵匠 多人等位 咁拎左飛先 之後買雪櫃!
噢 超過十幾個號碼 但個經理都好快OFFER左張台比我地

入正題
$68 雜錦壽司 共10件 有三文魚 熟蝦 北寄貝等…
D壽司份量好少同埋好鬆 師傅可以再下苦功
$12 三文魚壽司 X 4 D三文魚幾靚 應該係日本貨!
$40 茄牛拉面 有D住家味道 拉面唔得 我比75分!
$10 三文魚手卷 送頭送尾 後悔 !!!

三口子埋單$309 已收加一
總評分 75-77/100
PS 刺身款 GOOD!
2011-03-05
  • 刺身
2011-02-06 3 瀏覽
好懶...成幾個月無寫食評。kekeke年三十, 都仲係要番工。午餐當然要高層請啦, 由於99%食店(由其係中菜, 連西式都係喎)都full booking, 所以我地去amoy plaza鐵匠踫踫運氣。好彩都有位, 我本來想叫雜錦魚生飯, 不過無哂, 所以就叫個三文魚魚生飯, 有沙律&橙汁。三文魚都OK好味。之後我地仲另叫一個壽司set & 刺生 set share。都好味, 不過個刺身set就真係比較少囉。我地6個人, 一人一個set lunch再加壽司set, 刺身set, 埋單都係$4XX...好抵呀。
好懶...成幾個月無寫食評。kekeke

壽司併盤
刺身併盤
2011-02-02
壽司併盤
刺身併盤
2011-01-13 7 瀏覽
今晚弟弟提議來這裡食飯,他話好久沒來了,因為是星期六,所以叫爸爸先來等位,雖然已8:00pm,人籠就沒有,但都有一小撮人等候,今晚見到的景況,竟然是有四,五張枱是吉的,但沒有安排出面等候的人入座,聽到出面其中一位女士問接待員,為什麼有枱卻不能入去坐,那位接待員回應話樓面人手不足,枱還未收拾好,叫他們稍等,這時我才注意到只有兩位侍應及兩位接待員,好在並沒有影響我們進食程度,由點菜到傳菜速度都幾快.鐵匠卷$79~~這個是弟弟指定要點叫的,主要材料炸軟殼蟹,牛油果,青瓜絲,三文魚,雖然大大卷,但中間的餡料得好少,好在味道也不錯.鹽燒鯖魚$39~~份量比我想像中大,有油脂的部份,食落好甘香.酸辣海鮮拉麵$45~~爸爸話唔好味,海鮮全無鮮味,而我就覺得拉麵好硬身,口感麻麻.蕃茄豬軟骨手打烏冬$48~~手打烏冬,果真不錯,軟滑煙韌,是我喜歡食的那種質感豬軟骨略燜得唔夠入味但都較腍,湯底清淡,蕃茄味略嫌唔夠濃.結帳的時候女接待員給我們一張擦卡,她話如果擦中兩個相同的符號,其中有$50現金卷,5折等等,擦到即時可用得,可惜都是擦不中

豬軟骨略燜得唔夠入味但都較腍,湯底清淡,蕃茄味略嫌唔夠濃.

2011-01-08
2010-12-16 10 瀏覽
門面OK吧,,,入到去就似足茶餐廳,,,橙汁一般,,,三文魚魚生飯,,,唔錯吧,,,魚生都算係新鮮吧,,,壽司飯比較好食啦,,,一淡魚生,,,一淡飯,,,都幾滿足架,,,東京烏冬吉列豬扒拉麵侍應態度不錯,,,唔錯多人食啦,,,所以唔洗等位~~~

門面OK吧,,,
入到去就似足茶餐廳,,,

橙汁

橙汁一般,,,

三文魚魚生飯

三文魚魚生飯,,,唔錯吧,,,
魚生都算係新鮮吧,,,
壽司飯比較好食啦,,,
一淡魚生,,,
一淡飯,,,
都幾滿足架
,,,

侍應態度不錯,,,
唔錯多人食啦,,,所以唔洗等位~~~
2010-12-15
橙汁
2010-12-12 4 瀏覽
had dinner with friend.bad service, wont go again.not tasty, not japanese style at all. wanna vomit after meal.

had dinner with friend.
bad service, wont go again.
2010-12-11
  • none
2010-11-28 10 瀏覽
又是一個平凡的星期日, 就近地去了淘大一帶閑逛. 中午時分, 老爸說沒吃過鐵匠, 於是入內一試. 星期日中午, 人龍雖然不算多, 但也要等好幾張枱. 我們被安排在對正大門口的枱子, 正在等位的人都看著你吃東西, 感覺不大自在! 這間淘大的老店, 多年來都是做港式日餐, 店內的裝飾也一成不變, 跟以前完全一樣, 感覺像茶餐廳多於日式餐廳. 我們各自點了午餐來吃. 先來的當然是前菜 - 三文魚刺身和螺肉. 螺肉就像在日式超市內售賣的那種, 混著啡啡橙橙的又杰的醬汁, 相當倒胃; 而且入口全都是很濃的醬汁味, 螺肉味當然欠缺, 實在不吃也罷. 三文魚刺身雖然是冰鮮貨, 但尚算肥美, 要不是雪得太久的話, 味道當然會好點!豬軟骨拉麵中的豬軟骨不多, 幸好算腍, 也算入味; 豬骨湯顏色奶白, 不過味道偏鹹. 至於麵條方面, 與其說是日本拉麵, 不如說是即食麵, 麵身偏腍又欠缺拉麵應有的彈性, 不大喜歡. 炸豬扒飯又是另一令人失望的作品, 雖然外表看起來很不錯, 炸得金黃又脆口, 可是, 內裡的豬扒被打至紙一般的薄, 脆漿比豬扒還要厚, 一口咬下去只吃到脆漿味而不是豬肉味道! 而且豬扒一點也不入味

炸豬扒飯又是另一令人失望的作品, 雖然外表看起來很不錯, 炸得金黃又脆口, 可是, 內裡的豬扒被打至紙一般的薄, 脆漿比豬扒還要厚, 一口咬下去只吃到脆漿味而不是豬肉味道! 而且豬扒一點也不入味, 乃是"中看不中吃"之流.

番茄牛肉拉麵看起來並不差, 酸酸的番茄湯底, 拌著麵條來吃也不差. 可是, 麵條偏腍, 一點也不彈牙, 與平常吃到的彈牙日式拉麵很不同; 而且用的不是牛肉片, 而是像吉野家牛肉飯的那種肥牛, 還要是有過之而無不及地肥! 除去了肥膏後, 只剩下少量的牛肉絲, 牛肉所剩無幾, 好像在吃番茄淨麵一樣, 十分不抵吃!

雖然這店的套餐看起來很抵吃, 但食品質素卻將貨就價, 如果單是要求填飽肚子, 這店絕對勝任, 但如果對食物質素有點要求的話, 這間店絕對不對板, 所以, 應該沒有下一次了.
2010-10-17
  • 三文魚刺身
  • 豬軟骨
2010-09-28 9 瀏覽
星期六去左淘大行街,見到左tea time,就睇下有咩好食,o係門口見到鐵匠個餐牌價錢好似好平,就去左o個間食,等左10分鐘到先有位,我order左個吉列豬扒烏冬餐,佢有螺肉同三文魚刺身送,仲有一杯橙汁,都算幾抵,不過d烏冬係普通o個隻,唔係太好食,轉手打鳥冬要加8蚊…太貴了!埋單先知加左一,差不多40幾蚊! 下次未必會再試呢間
2010-09-25
2010-09-08 13 瀏覽
鐵匠卷- 好好味,d 飯不會太軟,有口感 而軟殼蟹炸得好香同新鮮, 份量夠我們3個人食, 而且差不多張張檯都有點, 值得推介 海鮮拉麵- 有蝦,帶子, 炸魚, 味道一般, 湯底冇咩味 天婦羅手打烏冬 - 此店推介手打烏冬, 所以點了這個試試, 果然比拉麵做得出色, 彈牙且有口感, 湯底夠濃味, 天婦羅有冬菇同蝦, 炸得剛剛好 日式炸蝦餅 - 一般, 冇咩特別 裝修雖然普通, 但坐得舒服, 侍應服務相當好, 親切態度, ~~~

海鮮拉麵
- 有蝦,帶子, 炸魚, 味道一般, 湯底冇咩味

天婦羅手打烏冬

日式炸蝦餅 - 一般, 冇咩特別

實物
海鮮拉麵