好唔好食又睇落去特別篇: 全港二十間迴轉壽司拖羅大戰全紀錄! 第十五位金水壽司http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=33967第十五位金水壽司: 賣相一流...一食落去, 犯了回轉壽司大忌! 因為涷得好緊要...望一望個 menu, 中定大拖羅? 無寫...以筋位分佈, 酸脂味道, 溶化速度...係蛇腹大拖羅...

2009-11-03 2 瀏覽
25-10-09晚上跟友人到尖沙咀, 在大家都想食平日本野的時候, 大家都想到食金水因為識人, 今餐都好抵, 送了沙律和飲品我們吃了:1. 芒果牛油果沙律2. 蟹籽沙律3. 4件三文魚4. 2件希靈魚5. 四色壽司6. $69元刺身 (三文魚, 甜蝦, 希靈魚, 帶子各2件)7. 唔知什麼炸蝦卷8. 炸軟殼蟹天婦羅9. 白桃果汁酒和波子汔水各一支由於可能係送的關係, 沙律份量少左d, 不過都好好食, 基本係全晚之冠三文魚冇咩味, 元氣的最好食希靈魚好食, 同平時食的水準差不多基本上壽司和刺身的質素很一般而個炸蝦卷都幾得意, 幾好味, 不過份量都係細左d~炸軟殼蟹天婦羅咁食法不是太好味, 如果係當手卷或沙律, 可能會好食好多~2人=$206食左咁多野, 都真係好抵!
25-10-09

因為識人, 今餐都好抵, 送了沙律和飲品
我們吃了:
5. 四色壽司
7. 唔知什麼炸蝦卷
8. 炸軟殼蟹天婦羅
9. 白桃果汁酒和波子汔水各一支

三文魚冇咩味, 元氣的最好食
希靈魚好食, 同平時食的水準差不多
基本上壽司刺身的質素很一般
而個炸蝦卷都幾得意, 幾好味, 不過份量都係細左d~

2人=$206
食左咁多野, 都真係好抵!
牛油果芒果沙律
蟹子沙律
different kinds of sushi
炸蝦卷
2009-10-10 7 瀏覽
行行下肚餓...見金水又有折...同d fd去左食,...d麵一般,好淋,,,,,平野係咁..我食果個金水拉麵..d chicken炸到蕉哂.....==之後有個fd黎左同正價食,,,d麵味道唔同左,,係好食左...又食左3文魚....都ok..
行行下肚餓...見金水又有折...同d fd去左食,...
d麵一般,好淋,,,,,平野係咁..
又食左3文魚....都ok..
2009-10-09
  • 3文魚
2009-09-23 6 瀏覽
男友生日,原本請他吃buffet,他不吃;吃<和民>,他記得那間又結了業;他一身是汗,不願再走再找,結果隨便走入去<金水>。本小姐最愛魚生壽司,所以吃盡港九新界日本菜,以致大有心得及至愛壽司店。這間壽司不算差,都算新鮮,不過未算很好味,價錢與一般壽司店差不多,但值得一試。
男友生日,原本請他吃buffet,他不吃;
吃<和民>,他記得那間又結了業;
他一身是汗,不願再走再找,結果隨便走入去<金水>。

2009-09-12
2009-09-14 1 瀏覽
睇<<紅玫瑰與白玫瑰>>之前去金水食野,經過上次0係CWB試味後,今次叫左以下食物:海鮮大阪燒:上次已經想點,今次終於叫左比起其他野,呢樣要等比較耐,因為即整,上枱熱辣辣,辣到燙口,good!有D似厚薄撐,好好味!下次必點!三文魚海膽花之卷:我都係覺得蟹籽花之卷好味D,三文魚夾海膽好怪火炙四重奏:$24/4件,有鰻魚,蟹棒,三文魚同蝦,火炙比較乾,無左鮮味,除左鰻魚,其他一般~三文魚加州卷:CWB好似面個塊三文魚刺身大件D~三文魚軟瞉蟹卷:又係CWB塊三文魚大塊D~三文魚刺身:OK厚燒玉子壽司:我最愛,永遠keep到水準~三文魚壽司:普通~原個南瓜雪糕:係個結冰的南瓜入面有雪糕!好得意!不過雪糕無乜南瓜味,似比較甜的vanilla,不過都幾好味!cwb無呢樣野架TST人多,上菜速度超快(因為想趕你走),不過我地趕時間,所以都唔mind,waiter比較生手,不過勝在夠nice,都唔會扣分~而且TST多野食過CWB,如果唔係因為TST遠,我都想幫襯TST多D~
海鮮大阪燒:上次已經想點,今次終於叫左
三文魚加州卷:CWB好似面個塊三文魚刺身大件D~
三文魚軟瞉蟹卷:又係CWB塊三文魚大塊D~
三文魚刺身:OK
厚燒玉子壽司:我最愛,永遠keep到水準~
三文魚壽司:普通~

2009-09-13
  • 海鮮大阪燒
  • 南瓜雪糕
2009-09-04 1 瀏覽
兩年半前第一次食金水壽司 ........ 當時見夜晚 10 點後做半價就試下, 一試難忘, 之後成日食 可惜後來太多人, 無心機等, 正價又覺得唔抵食, 所以已經一段時間無食 ...... 咁岩今晚因為掛住 shopping 行夜 o左, 差不多 11 點先食飯, 原本打算去試 o既餐廳都收工 lu, 諗唔到食咩, 再加上同行 o既朋友仔又係 sushi o既 super fan, 去睇下食唔食到金水先 嘩 !~~~ 去到竟然無人等, 即刻入得, 仲以為無 o左半價優惠 ....... 太 Good la, 唔駛諗 la, 行到咁肚餓, 快 d 入去叫 o野食先!~ 鵝肝壽司 --- 係我食過眾多鵝肝壽司中整得最好味 o既, 唔會太熟, 又夠厚 ...... 感受到鵝肝帶比我 o個種脂肪 o既豐富感覺, 而且半價 o左好抵食, 加埋一都係 $20 一件, 好 good ar ~~ Yeah 芒果牛油果沙律 --- 無得解, 本身好鍾意食 salad 和牛壽司 --- 壽司面以切到好薄 o既蔥頭作點綴, 本身蔥頭個味無咁濃, 夾埋一齊食, 增加爽口感覺之餘, 唔會蓋過和牛本身

芒果牛油果沙律 --- 無得解, 本身好鍾意食 salad

和牛壽司 --- 壽司面以切到好薄 o既蔥頭作點綴, 本身蔥頭個味無咁濃, 夾埋一齊食, 增加爽口感覺之餘, 唔會蓋過和牛本身 o既味, 比一般以蒜蓉放面好
火焰海膽壽司 --- 海膽算新鮮, 呢度火焰系列 o既壽司都唔錯
呢幾樣係我每次都一定點 o既 o野!!

基本上大部份壽司都新鮮, 所以好味 ...... 不過, 呢度 o既熱盤就麻麻, 尢其係拉麵, 食過幾次, 次次個麵底出到 o黎都林哂

金水壽司 ..... 仍然係我最愛 o既壽司

我的最愛 --- 鵝肝壽司
和牛壽司
火焰海謄壽司
芒果牛油果沙律
2009-08-29
$100 (宵夜)
我的最愛 --- 鵝肝壽司
和牛壽司
火焰海謄壽司
芒果牛油果沙律
  • 鵝肝壽司
我係常客~通常去金水咁多人~都唔揀半價先食~個晚同幾個朋友去食飯,之後去到金水~個時差唔多9點,D人就排定半價我地次次去親都食一大碟刺身,三文魚新鮮~但可以再厚D就好~赤貝爽口~9.30後~開始半價~好快成場都係人~平可能食唔出佢地既質數
我係常客~通常去金水咁多人~都唔揀半價先食~
靚到拍手掌
見到都唔捨得食
2009-09-01
靚到拍手掌
見到都唔捨得食
2009-09-02 4 瀏覽
同友人勁度肚餓, 見到呢間唔洗排隊, 曾經聽朋友講唔好食架啦, 無理, 太肚餓所以行左入去, 點知.....我地都係叫下d standard野, 三文魚呀, 甜蝦, 帶子等等, d壽司飯無醋未, 上面d料就普普通通, 不過呢個都唔係重點..話說我地叫左個一人前刺身盛合, 張卡聲稱有三文魚2件, 吞拿魚2件, 鱆紅魚2件, 帆立貝2件, 甜蝦2隻, 落order果陣, waitress 話無吞拿魚, 可以轉要多2舊以上講幾是但一樣, 但係唔可以揀帆立貝, 下? 依家你無, 仲要人唔可以揀帆立貝, 咁都算, 因為佢預先講, 咁有個人選擇唔要既, 我地揀左要多2隻蝦啦唯有!兜野黎到, 我搵唔到2件帆立貝喎, 我見到係一件切開左兩半, 咁我地以為佢俾少件啦, 只問個waitress 好似差一件喎, 點知個waitress話"係咁架啦, 無爭", 咁我地拎住張卡問, "呢度寫2件喎", 佢話"呢度係2件呀", 我地話"呢度係一件切開兩半喎", 佢話, "哦.. 呢個係一人前既剌身, suppose 係一個人食既, 所以其實係一隻, 切開2件咁解, 你睇下幅圖都係咁"我地真係啞左囉, 咁你不如一隻

我地真係啞左囉, 咁你不如一隻蝦切開一半當2隻啦~ 同埋關咩一人前事啫, 好取巧囉!!!
2009-08-08
2009-08-27
本來想去langham"不過full左,,行下行下,,行左落金水"所以試試"2人食-3-"食左$449,,服務不俗..我的朋友好豪甘比左$10 TIPS"個侍應都呆左=口="我地食左 海膽+芝士焗蠔 $98- 海膽第1次食..佢有埋紫菜送黎食 ,, 個芝士同個蠔d咋就好似分開甘,,麻麻地.. 不過個蠔應該係即叫即焗"一拎到埋黎,,我掂左落個殼到,,點知辣親.. 壽司併盤 $24-有1件有沙律+1件冇沙律既半柴3文魚,,1件蟹肉+1件鰻魚"我覺得當中3文魚係最好食的,, 雜菜海鮮炒拉面 $38-聞到覺得好漏"但係我個fd食晒成個之後仲可以食其他=口="\ 和牛壽司 $36 /1件-和牛好薄,,唔抵食"不過食之前記得食塊酸薑清下口入面其他野食既咋先好食..如果唔咪就食唔到真正既味架啦-3-" 燒冬菇串" $16 / 2件-第一啖食落覺得好似好咸甘,,但開似再食落,,其實係好香好似冇落調味料既原味冬菇,, 仲有正爆的南瓜雪糕 $49佢menu寫住呢個雪糕o係果到好人氣..同埋真係好好味"係日本搭飛機反黎的,,唔抵食都要試,,
本來想去langham"
不過full左,,行下行下,,行左落金水"
所以試試"
2人食-3-"食左$449,,
服務不俗..我的朋友好豪甘比左$10 TIPS"
侍應都呆左=口="

我地食左
海膽+芝士焗蠔 $98-
海膽第1次食..佢有埋紫菜送黎食 ,,
個芝士同個蠔d咋就好似分開甘,,麻麻地..
壽司併盤 $24-
我覺得當中3文魚係最好食的,,
雜菜海鮮炒拉面 $38-

和牛壽司 $36 /1件-
和牛好薄,,唔抵食"
不過食之前記得食塊酸薑清下口入面其他野食既咋先好食..
如果唔咪就食唔到真正既味架啦-3-"

燒冬菇串" $16 / 2件-

仲有正爆的南瓜雪糕 $49
佢menu寫住呢個雪糕o係果到好人氣..同埋真係好好味"
係日本搭飛機反黎的,,唔抵食都要試,,

墨魚筒 $$??唔記得左幾銀"
墨魚筒入面冇饀,,個墨魚係咸咸的+鰻魚汁,,簡直係好咸,,
我食左3舊停了,,不過我fd子就好似好中意甘,,
係甘食,,哈哈,,見人見智啦~

仲有食左其他回轉壽司,,冇咩覺得應該介紹的,,
因為味道唔特別"
海膽
3件2件半熟3文魚+蟹+鰻魚"
雜菜海鮮炒拉面
生食的和牛壽司
燒冬菇"
南瓜雪糕
墨魚筒
2009-08-23
$224.5 (晚餐)
生日
3件2件半熟3文魚+蟹+鰻魚"
雜菜海鮮炒拉面
生食的和牛壽司
燒冬菇"
南瓜雪糕
墨魚筒
  • 燒冬菇串
2009-08-27 2 瀏覽
金水壽司呢個名我日聽夜聽, 前陣子O係電視機晚晚對住「葉問」, 一路聽住「金水壽司」個名。今晚閒來想食壽司, 見隔離O既「板前」要等位, 所以就行過隔離食「打出真功夫」O既「金水壽司」。 三文魚刺身好食, 非常新鮮, $34 /4件, 質素算係非常之好。 但係個三文魚壽司... 一D都唔新鮮..大家都係三文魚O者, 點解會差咁遠? 仲要畀我見到, 佢一整就整左一大盤, 放O係個大膠盒度, 大約有80件, 由我坐底到我走, 佢都係一直放O係度唔理唔雪...有ORDER就拎幾件出O黎。唔怪得之咁O既質素啦...$10..食到肚痛就弊喇! 佢話無魚奶湯, 所以叫左個茶壺海鮮湯$25, 畀2隻清酒杯畀你, 用O黎飲湯用, 又話係人氣作...哇...老作就真...佢唔係湯..而係....好似日式蒸蛋O個D 水咁O既味...蛋水味...!? 我都唔識形容喇...個茶壺又要滴到一檯都係湯.....而且仲好細壺添。 其實壽司不過不失啦, 可取之處係, 落重料, 不過有D 手握壽司舊飯偏細.... 細到..好似平日食到O既一半。 環境麻麻, 檯底有得放袋, 但係我伸手入去時, 成個檯底都係水...隻

但係個三文魚壽司...

環境麻麻, 檯底有得放袋, 但係我伸手入去時, 成個檯底都係水...隻手濕哂..都唔知係咩水O黎架....好污穢呀...嗚....

WAITER無乜禮貌。佢地畀O野你係就咁隊埋O黎就算, 又或者放底就行; 最可惡係, 佢攞壺滾湯過O黎時, 倒到我成張椅都係, 仲要一句SORRY都無, 連紙巾都無張。
哇...真係爭O個2,3吋位就倒落我大脾!! 真係未見過D咁「恩勤」O既服務呀!

唔......希望佢下次會有準步啦。
火炙壽司拼盤
茶壺海鮮湯
2009-08-26
火炙壽司拼盤
  • 三文魚刺身
  • 多春魚
2009-07-27 3 瀏覽
第一次光顧金水壽司是在屯門,覺得不錯,來到尖沙咀lunch 想食壽司便來了這間..入到去,沒有人招呼,走入一點才有個似乎高級一點的人看到自己這裡的menu跟屯門的不同,貴一點而且沒有那麼多小食附送...質素亦不太好...印象中那個是雜錦魚生飯,與屯門那間不同的是有我平常少食到的海曕和魚生蓉不過份量不多.."重災區"應該是三文魚,雖然多,但好像切得不清,吃到最後感覺到有異物總之魚生飯沒有新鮮的感覺...還有,那個似乎高級一點的staff大概做到大汗疊細汗吧每次走過我身邊都嗅到有陣味...有點影響食慾..而且這間的環境不舒適,不大間的所以,想食金水我會去番屯門個間/試油麻地個間呢間,冇下次!

第一次光顧金水壽司是在屯門,覺得不錯,
來到尖沙咀lunch 想食壽司便來了這間..
入到去,沒有人招呼,走入一點才有個似乎高級一點的人看到自己

質素亦不太好...
不過份量不多..

總之魚生飯沒有新鮮的感覺...

還有,那個似乎高級一點的staff大概做到大汗疊細汗吧
每次走過我身邊都嗅到有陣味...有點影響食慾..
而且這間的環境不舒適,不大間的
所以,想食金水我會去番屯門個間/試油麻地個間
呢間,冇下次!

2009-06-08
2009-07-11 5 瀏覽
星期五的午餐﹐同幾個舊同事約埋係金水開飯。係門口見到個三文魚親子飯的promote﹐$25咋喎﹐仲有麵豉湯同埋前菜﹐不論好唔好食﹐但一定抵啦! 不過‧‧我無叫哩一個﹐我反而order在什錦魚生飯﹐係就係貴D﹐我想試多幾式﹐下次咪知好唔好食囉﹐同埋.... 三文魚親子咁平、我怕會超細碗。七個人﹐D飯黎晒之後望望﹐噫‧‧都Ok 喎﹐三文魚親子雖然係細小小﹐不過真係細DD而已﹐可接受。然後我個什錦魚生﹐都幾Ok o丫!! 仲有朋友的粒粒牛同埋三色魚生飯。So far 個個份餐都幾正常﹐食得都算幾開心啦﹐最緊要夠時間吹水﹐傾得好開心。有人揀貴D﹐有人揀平D﹐但一般午餐$40左右。
星期五的午餐﹐同幾個舊同事約埋係金水開飯。

有人揀貴D﹐有人揀平D﹐但一般午餐$40左右。
什錦魚生飯
2009-07-10
什錦魚生飯
2009-07-11
今次係第三次黎.等到晚上10點先入黎食,貪佢半價宵夜係10:00pm 開始半價,但是記得9點30攞飛先珍寶帶子最印象深刻,冰凍的帶子.非常新鮮.厚切,口感十足三文魚半價後更抵食,好肥,幾新鮮活赤貝壽司真係幾鮮甜,幾好食呀燒牛舌一客兩串,好味,一D都唔UN,又係好食之選炸雞軟骨, 份量幾多,即叫即炸,當然好味這裡d 壽司係睇住d師父手握,而且握得很好佢d鼓油唔係太鹹,味道剛剛好宵夜時段還有這種質數*正*環境.服務都不錯,一定再會有下次
今次係第三次黎.等到晚上10點先入黎食,貪佢半價
宵夜係10:00pm 開始半價,但是記得9點30攞飛先
珍寶帶子最印象深刻,冰凍的帶子.非常新鮮.厚切,口感十足
三文魚半價後更抵食,好肥,幾新鮮
活赤貝壽司真係幾鮮甜,幾好食呀
燒牛舌一客兩串,好味,一D都唔UN,又係好食之選
炸雞軟骨, 份量幾多,即叫即炸,當然好味
這裡d 壽司係睇住d師父手握,而且握得很好
佢d鼓油唔係太鹹,味道剛剛好
宵夜時段還有這種質數*正*
環境.服務都不錯,一定再會有下次
$90 (宵夜)
2009-06-26 4 瀏覽
6-6-2009跟友人吃完new york fries, 都唔太餓所以去了吃金水因為識人, 所以會有少少discountd staff 都唔醒目, 埋單時講左幾次話係有折比我, 都係計錯數, 真係唔係好得!講返食物sushi是不錯的, 尤其係刺身沙律真係幾好, 可以encore!!但個親子丼杯sushi, 真係搵笨份量少, 一點都唔值$29咁貴!!!仲有, 個餃子pizza真係好失望, 仲話自己係鎮店推介, 唉!問題在於餃子自己本身都唔好, 好難好食所以呢一個已經blacklisted!其他食物一般般, 冇咩太大特別得閒會試下半價tea, 否則唔會特地到來~
6-6-2009

跟友人吃完new york fries, 都唔太餓
所以去了吃金水
因為識人, 所以會有少少discount

講返食物
但個親子丼杯sushi, 真係搵笨
份量少, 一點都唔值$29咁貴!!!
問題在於餃子自己本身都唔好, 好難好食
所以呢一個已經blacklisted!

其他食物一般般, 冇咩太大特別

得閒會試下半價tea, 否則唔會特地到來~
刺身沙律
親子丼壽司, 搵笨ge!!
吉列蠔
蕃茄餃子pizza
多春魚
2009-06-06
$60+ (晚餐)
刺身沙律
親子丼壽司, 搵笨ge!!
吉列蠔
2009-06-24 4 瀏覽
啱啱食完, 有d失望.入正題, 今日原本想去元气一番食 lunch (後悔中..), 經過金水見到lunch menu好似Ok, 入去點左過金水定食 $59, 食物如下.5片刺身 - 得三文魚OK, 吞拿同魷魚宿宿地..吉列蝦兩隻 - 同基圍蝦 size一樣, 手指尾大小, 吉列皮厚..蟹子沙律 - 普通野, 分量一啖曼魚飯 - 曼魚得 5x5 cm 大細..以上d野裝係個紅黑便當盒度都覺得少, 味度一般, 咁既價錢應該唔再去la..
啱啱食完, 有d失望.

5片刺身 - 得三文魚OK, 吞拿同魷魚宿宿地..
蟹子沙律 - 普通野, 分量一啖
曼魚飯 - 曼魚得 5x5 cm 大細..

2009-06-24