2024-02-02 2382 瀏覽
大概半年前嚟過「享和街」嘅「小越廚」食晚飯,當時離開時就見到呢間「金潮海南雞」,喺門口睇咗陣,覺得啲價位好抵食,又多選擇,就已經諗過如果嚟開呢頭,就會幫襯吓呢間小店。今晚,就同朋友試試店家嘅雞煲,當然,仲有海南雞啦。餐廳屬小店經營,目測估計大概30個座位左右,襯返個招牌,一室黃色為主調,裝修簡簡單單,樸實唔花巧,兩邊牆身都掛咗個大電視,啱晒我哋香港人電視撈飯嘅習慣。而有一邊牆身掛咗兩幅維港嘅油畫,都幾靚架,都幾搶眼。成間餐廳都幾乾淨企理,已餐具就放喺枱下拉櫃之中,整整齊齊排列晒,都睇得見店家嘅細心。順帶一提,啲店員嘅招呼非常之好,既有禮貌,動作又快手,真喺好過去茶記(個別)受氣啦。雖然店名冠以海南雞,但其實選擇非常之多,有雞煲、多款打邊爐配料、即叫即做嘅串燒、小食、招牌海南雞、各式各樣嘅飯餐,仲有啲公仔麵餐、下午茶餐……等等,更提供小菜套餐、二人套餐、四人套餐,讓客人食得更划算。最後我哋點咗個二人套餐($198) 再加 一個雞煲,超豐富,4個人都夠食呀,3個人都飽到上心口!姬松茸雞湯 (二人套餐)唔係大隻講,碗碗都真喺有啲姬松茸,貨真價實,加上雞湯底,所以入口非常之香濃,尤其天寒地凍嘅
。今晚,就同朋友試試店家嘅雞煲,當然,仲有海南雞啦。
而有一邊牆身掛咗兩幅維港嘅油畫
,都幾靚架,都幾搶眼。
姬松茸雞湯 (二人套餐)

唔係大隻講,碗碗都真喺有啲姬松茸,貨真價實,加上雞湯底,所以入口非常之香濃,尤其天寒地凍嘅日子,飲落去更加暖胃窩心。
姬松茸雞湯
蔥油海南雞 (二人套餐)

3款海南雞中,揀咗呢款蔥油口味,原來都非常特別,因為啲蔥油唔喺平常好似茶記嗰類,而喺蔥都炒香晒嚟做。講番隻海南雞,啲肉質真喺嫩滑到不得了,好有雞鮮味,皮下脂肪又少,加埋層外皮好爽口,當然去晒骨食得更加盡興。
蔥油海南雞
椒鹽豬扒 (二人套餐)

麻甩佬一向都喺鍾意惹味啲、又唔健康嘅小炒,所以,揀咗呢個椒鹽豬扒,估唔到份量十足,不過最緊要喺啲豬扒炸得鬆化,而且,又唔油膩喎,加上除咗椒鹽,仲有洋蔥、香蒜,確喺惹味都不得了。
椒鹽豬扒
蒜蓉炒白菜 (二人套餐)

有白菜、菜心同生菜供選擇,阿姐話當造啲就喺白菜,所以,就揀嚟蒜蓉炒,估唔到一樣喺大大碟,炒得好有鑊氣,白菜食起嚟唔會太腍身,仲有少少爽脆感,每口都充滿蒜蓉香。
蒜蓉炒白菜
油飯 (二人套餐)

有相你睇,每粒飯都呈淺黃色,入口好香,而且飯粒分明,就算一碗飯,都感受到用心製作,無hea做。
金朝雞煲 (半隻) $138

雖然只喺半隻份量,但差唔多滿滿一煲,可以講童叟無欺,開著火滾起之後,嗰陣陣香味一湧而出,真喺引到人流口水。如果食得辣嘅,更可以考慮吓試試冬陰功口味或麻辣口味,相信更加正。呢個原味嘅,其實都有些微辣,但辣勁點到即止,相信唔食辣嘅朋友都接受到。啲雞沾滿晒自家特製嘅醬汁,香濃惹味,同樣啲雞肉真喺鮮甜嫩滑到不得了,仲有,唔好錯過啲紫洋蔥,煮腍之後,沾滿汁嚟食,味道一流。
凍檸樂 +$13

二人餐可以加錢配飲品,比散點正價平一截,咁食雞煲,當然要揀返啲凍飲,凍檸樂就最啱喇,因為酸酸咪咪嘅檸檬,可以平衡返啲濃味嘅嘢食。
凍檸樂
成晚不停有客人進進出出,堂食嘅,外賣嘅,其實,睇返佢啲飯餐都喺五十零蚊,定價相宜,加上有啲特色嘛,所以,就有咁多客人嚟幫襯!
2024-01-31 125 瀏覽
金朝海南雞,除左海南雞小菜好食,雞煲同串燒都出色,仲要價錢好抵!!星期日既晚上,通常都滿座,好中意牆上掛既油畫,好有FEEL每個店員都好有禮貌,坐底後會介紹餐牌麻辣雞煲(半隻)-小辣半隻份量都好足,雞件好大件,小辣辣度適中,帶有麻香,雞肉鮮嫩多汁粟米餃有鮮甜嘅粟米味道同餡料嘅鮮香,口感鬆軟嫩滑,內餡鮮美鮮蝦雲吞帶有鮮蝦嘅鮮美味道同雲吞皮嘅彈牙口感,雲吞內裡充滿鮮嫩多汁嘅蝦肉,外層雲吞皮鬆軟彈牙豬頸肉醃製味道剛好,帶有小小甜味,炭燒後,豬肉更加鮮嫩多汁,肉質口感緊實,帶有嚼勁串燒款式好抵食,兩串仲會再平啲可簡辣同唔辣,會幫你分開上,好細心,唔辣既味道咸香,辣就微辣開胃,唔算好辣牛肉串燒帶有牛肉嘅鮮美味道,燒完都保持住牛肉嘅鮮嫩口感同豐富嘅肉汁,牛肉燒厚身,牛味重串燒雞軟骨雞軟骨骨頭部分酥脆,肉質鮮嫩多汁,熟度剛好,唔會太乾身香炸蝦餅蝦餅以新鮮蝦肉製成,外層炸至金黃酥脆,食到蝦肉嘅鮮美味道同外層酥脆口感,加上酸甜醬汁,好開胃菠蘿冰以果汁作茶底,加入大量新鮮新鮮菠蘿,味道特別,飲落清爽解辣

星期日既晚上,通常都滿座,好中意牆上掛既油畫,好有FEEL
每個店員都好有禮貌,坐底後會介紹餐牌

麻辣雞煲(半隻)-小辣

粟米餃
有鮮甜嘅粟米味道同餡料嘅鮮香,口感鬆軟嫩滑,內餡鮮美

鮮蝦雲吞

豬頸肉

串燒款式好抵食,兩串仲會再平啲

牛肉串燒

串燒雞軟骨

雞軟骨骨頭部分酥脆,肉質鮮嫩多汁,熟度剛好,唔會太乾身

香炸蝦餅

菠蘿冰
以果汁作茶底,加入大量新鮮新鮮菠蘿,味道特別,飲落清爽解辣
2024-01-27
2024-01-16 204 瀏覽
🔸金朝雞煲 半隻   $138半隻雞都已經好大煲,雞肉醃得入味同埋已經預先煎焗得焦香,熟咗八成,用個gas爐燒住個鐵鍋,上枱熱辣辣香噴噴,雞件都十分美味,好嫩滑, 煲裏面配料有好多洋蔥、花椒八角、玉桂、薑蔥等香料,所以這個【金朝雞煲】係這家店嘅招牌菜,無一般芝士雞煲咁膩,清清甜甜,有多種香料混出來嘅獨特香味😚微微辛辣,較重八角味,唔食辣嘅人都食到。食完雞煲舖頭職員會幫你加上 火鍋湯底,就可以再用仍有美味嘅雞煲來打邊爐。味道:8/10性價比:7/10🔸極品牛肉粒   $68極品牛柳粒係有大理石紋嘅雪花牛肉,個樣已經好靚,一碟有9方粒牛柳肉,烚熟後都一點也不柴,一口一啖鲜甜牛肉,好好食。味道:7/10性價比:7/10🔸安格斯牛小排   $78牛小排牛肉片有8片,肥瘦均勻牛味好濃,由於鍋底已有香料,鮮牛片烚兩吓就可以入口,美味鮮甜,無須蘸調味已經好好味。味道:7/10性價比:7/10🔸其他火鍋食材蘿蔔  8 / $18    新鮮蘿蔔有8片,厚切,在鍋內滾熟點更甜更淋。唐生菜 $25   為咗要葷素均衡,應該要碟靚生菜。脆皮芝士腸   6 / $28  這款芝士腸有咸香芝士味,腸皮好爽脆。韮
🔸金朝雞煲 半隻   $138

味道:8/10

🔸極品牛肉粒   $68

🔸安格斯牛小排   $78

🔸其他火鍋食材
唐生菜 $25   為咗要葷素均衡,應該要碟靚生菜。
韮菜餃  $28  有半打大大隻嘅水餃,係自家製新鮮即做嘅,韭菜餡,好味又飽肚。
性價比:7/10

🔹環境: 舖頭就喺荃灣大會堂後面 享和街街頭, 做街坊生意 性價比較高抵食夾大件,出面雞煲一般都要三百幾蚊,呢度差唔多係半價所以好多街坊幫襯🤪

🗣毋須加一服務費

• 極品牛肉粒
餐廳就在荃灣廣場後的兩條食街,是新店來的,主打海南雞,但想不到還有香港人喜歡的雞煲可以吃,吃完還可以吃火鍋,而且配料比很多店都要便宜,還沒有加1呢!麻辣雞煲(238元/隻)雞煲選了中辣,吃起來比平常的小辣辣一點,沒到中辣的程度,醬汁味道挺鹹香,麻辣中帶點甜味。雞件的份量挺多的,吃起來肉質嫩滑,雞肉有彈性!吃起雞件後,加的是雞湯,這個好評!海南雞(99元/半隻)主打海南雞的質素也很高,雞皮有彈性,肉質非常滑嫩,而隻雞挺大隻的,又完全去骨,吃起來非常方便!安格斯牛小排(78元)牛肉味挺濃,肉質嫩滑。羊肉卷(48元)羊肉味較濃但不會羶,口感彈牙。鮮蝦雲吞(28元)性價比挺高的,有6粒,而且都有鮮蝦和豬肉,口感爽滑,蝦味香濃唐生菜(25元)爽口芋絲(28元)烏冬(16元)出前一丁(10元)麵配上湯汁真的一流!無骨鳳爪(43元)這裡的不是泰式風味,味道酸辣,但會有點蒜香,口感爽脆,份量也挺多!五花腩(28元/2串)雞軟骨(28元/2串)串燒的火喉都燒得剛剛好,保留了肉汁,調味又不會太重!

麻辣雞煲(238元/隻)

海南雞(99元/半隻)

安格斯牛小排(78元)

牛肉味挺濃,肉質嫩滑。

羊肉卷(48元)
羊肉味較濃但不會羶,口感彈牙。

鮮蝦雲吞(28元)

唐生菜(25元)

爽口芋絲(28元)

烏冬(16元)出前一丁(10元)
麵配上湯汁真的一流!

無骨鳳爪(43元)

五花腩(28元/2串)雞軟骨(28元/2串)

串燒的火喉都燒得剛剛好,保留了肉汁,調味又不會太重!
2024-01-10
2023-12-26 144 瀏覽
荃灣一向多餐廳,這家金朝海南雞平時食海南雞飯很有名,新推出的雞煲就沒試過,今晚一於來吃冬至飯試試。未吃雞煲前來一點串燒,如果平時與朋友把酒談心,吃點串燒飲啤酒的確不錯。燒牛舌$20,調味稍淡,就是不會太鹹,口感不韌,還可以的。燒雞肉串$15,外層燒得乾身,裏面仍然有肉汁,肉質新鮮。燒五花腩$15,燒完後很香口,有肥肉加瘦肉的五花腩,煙韌爽口,趁熱吃就更香,不覺得肥膩 。燒韭菜$8,我們都喜歡吃韭菜,來兩串分著吃,調味粉夠惹味,吃韭菜時爽口多汁,是串燒至愛。點了今朝雞煲半隻$238,雞真的夠大隻,肉嫩多汁,調味和熟度剛好,入味得來不會太鹹,朋友建議加點辣椒,有微辣更惹味,我們用醬汁拌飯吃,超開胃!吃完雞煲加湯打邊爐,點了羊捲肉$48,天氣轉冷,吃點羊肉特別暖胃,羊肉沒有羊羶味,輕灼幾下就夠熟,肉質軟滑,在雞煲的汁煮過後已很夠味道了;黑豚肉$38,見到豚肉顏色仍然鮮紅,吃著豬肉味濃,有彈性,覺得比羊肉更好吃哦!娃娃菜$25,芋絲$28,兩款食物是吃火鍋必備的,因為更能吸收湯味,顯得娃娃菜更鮮甜,芋絲浸著滿滿的湯汁,味道鹹淡適中,真的不需點醬油呢!我喜歡吃酸菜魚,這裏有金朝酸菜魚套餐$128

燒牛舌$20,調味稍淡,就是不會太鹹,口感不韌,還可以的。

燒雞肉串$15,外層燒得乾身,裏面仍然有肉汁,肉質新鮮。

我喜歡吃酸菜魚,這裏有金朝酸菜魚套餐$128,給爸爸吃白飯配雞煲,我就把酸菜魚吃光光。細份其實份量也很多,用嫩滑的鱸魚片,我喜歡吃濃味,稍嫌湯底不夠酸辣,但用金湯半飯吃,味道卻很配,墊底的薯粉很多,還有芽菜酸菜,是非常飽肚的菜式。套餐附送的例湯沒有味精,是姬松茸雞湯,超好味!十分香濃的雞湯,值得一試。

埋單才四百多元,吃得超飽又豐富,覺得這裏的雞煲火鍋性價比很高,每款配料都比一般火鍋店便宜,味道也不錯,如果不吃雞煲,約朋友來吃串燒喝啤酒,都很適合。
2023-12-19
2024-03-21 4 瀏覽
今天下午2點多來堂食,沒有叫下午茶。叫了招牌海南雞飯包一碗(姬松茸湯)。油飯凍的 又硬 。食落好似食緊凍飯咁。海南雞面果幾件好滑,但底的幾件又乾又鞋,鞋既佔6成。個姬松茸湯幾好飲,值得推介
今天下午2點多來堂食,沒有叫下午茶。
叫了招牌海南雞飯包一碗(姬松茸湯)。
油飯凍的 又硬 。食落好似食緊凍飯咁。
荃灣有間超級正嘅餐廳叫金朝海南雞,佢嘅招牌菜係無敵好味嘅辣雞煲!真係食過之後會讓你咬唔到舌頭㗎!🌶️😱我哋試咗幾款菜,最推薦係佢哋嘅串燒!有韭菜、豬頸肉、牛舌同雞軟骨等等,每一款都好出色!烤得剛剛好,咬落去彈牙又多汁,真係令人欲罷不能!而且佢哋嘅串燒有好多種類,一定有啲你鍾意㗎!🍢😋除咗串燒,就嚟試下佢哋嘅招牌辣雞煲啦!唔止雞肉好味,湯底仲可以加好多唔同嘅配料,例如餃子等等,味道豐富!辣味夠勁,湯汁濃郁,真係一試難忘!😍🍲如果你食辣嘢之後想降火,記得試下佢哋嘅紅豆冰!食落去冰涼爽口,紅豆鮮甜,令人陶醉!一嚐到口,真係覺得身體清涼咗好多!❄️💥
真係食過之後會讓你咬唔到舌頭㗎!🌶️😱

我哋試咗幾款菜,最推薦係佢哋嘅串燒!

除咗串燒,就嚟試下佢哋嘅招牌辣雞煲啦!
辣味夠勁,湯汁濃郁,真係一試難忘!😍🍲

如果你食辣嘢之後想降火,記得試下佢哋嘅紅豆冰!
2024-01-14
2024-02-12 14 瀏覽
這間於荃灣應該是開新的店, 剛好跟朋友約了這頭所以來吃飯。時間有點晚,所以有位, 幸好幸好。這間以吃雞為主, 當然要點雞煲, 雞肉很嫩, 而且炒得很香, 很惹味。吃完可以加湯做火鍋, 點了不少配料吃。有豆腐串, 響鈴,餃子,魚皮餃,牛肉。配料都很新鮮,  所以吃得很滋味。畢竟雞煲最讚是可以一鍋二味哈。另外點了烤牛舌跟雞翼, 2款都好吃, 牛舌口感很爽, 雞翼很入味。另外叫了飲品, 這間店價位地道, 適合大家平日吃, 不錯。

另外叫了飲品, 這間店價位地道, 適合大家平日吃, 不錯。
2024-02-11 13 瀏覽
呢間餐廳朋友介紹我過嚟,因為抵食!金朝雞煲半隻雞份量都幾大!雞肉味道濃郁,口感鮮嫩。魚皮餃:啲皮唔算好厚韭菜餃:這款餃子充滿了韭菜的香氣,仲有豬肉嘅香味!粟米餃:超好食,粟米甜到好有驚喜。豆腐丸炸響鈴:好惹味燒豬頸肉口感鮮嫩多汁,燒得香脆之餘亦都唔會乾!錫紙焗金菇:金菇份量非常多,而且好腍,搭配特製的調味料,應該係蒜蓉醬仲有少少牛油?好滑!在錫紙上烤製而成,味道香濃,金菇的口感鮮嫩可口。(走椒絲)腐乳炒唐生菜:調味好適中,冇出邊啲餐廳咁死鹹田園咕嚕肉:脆卜卜即叫即炸嘅咕嚕肉冇得輸!而且入邊唔會好大嚿肥豬肉!蝦仁炒蛋:啲蛋睇相都知道口感鮮嫩,蝦仁好大粒,一啲都唔係雪蝦肉!好彈牙!
呢間餐廳朋友介紹我過嚟,因為抵食!

金朝雞煲

半隻雞份量都幾大!雞肉味道濃郁,口感鮮嫩。

魚皮餃:啲皮唔算好厚

韭菜餃:這款餃子充滿了韭菜的香氣,仲有豬肉嘅香味!

粟米餃:超好食,粟米甜到好有驚喜。

豆腐丸

炸響鈴:好惹味

燒豬頸肉

口感鮮嫩多汁,燒得香脆之餘亦都唔會乾!

錫紙焗金菇:

(走椒絲)腐乳炒唐生菜:調味好適中,冇出邊啲餐廳咁死鹹

田園咕嚕肉:
脆卜卜即叫即炸嘅咕嚕肉冇得輸!而且入邊唔會好大嚿肥豬肉!

2024-02-07 15 瀏覽
今日啲飯腳都放曬假,得返自己一個食~ 去到呢間餐廳滿座,要等位,但打工仔時間有限,就轉外賣 🤪因為懶得揀,就咁嗌咗份海南雞油飯 🐥連外賣盒 $61,價錢同區差唔多,不過個飯好大碗 (唔知係咪外賣先咁多),都幾抵食 👍🏻 個餐唔包飲品,但包咗個姬松茸雞湯 😍 真係重點黎,仲正過個飯 (雖然都唔差 🤣) 不過個湯真係超超超超好味!!! 天氣咁凍飲返碗濃湯真係好暖心 ♥️ 仲要隔咗油!!!! 如果可以添飲就好喇 🥺 個飯啲雞好滑 (啲皮都係),份量足,完全無骨 😁👍🏻 我諗大部份海南雞飯真係 default 佢無骨,就算餐牌無特別寫明「無骨海南雞」都係咁話~ 因為試過一啲差唔多價錢或更貴,竟然會有骨,我以為嗌錯野 😵‍💫Overall 值得再食 👍🏻見飯/麵餐都多款,仲有雞煲串燒,不過打工仔無咁多時間 😅 下次帶同事 lunch 試下其他飯~P.S. 老闆娘超級好人 😍 咁忙都仲好好禮貌 👍🏻 除咗食物好味,服務好真係吸引回頭客!

因為懶得揀,就咁嗌咗份海南雞油飯 🐥

Overall 值得再食 👍🏻

海南雞飯餐
2024-01-29
5 分鐘 (外賣自取)
海南雞飯餐
  • 海南雞飯
呢間小店喺荃灣廣場附近,經過見到雞煲咁平就忍唔住入去食!金朝雞煲百幾蚊咁多雞都幾抵食,味道有少少辣,幾惹味!仲可以打埋邊爐!貢丸:口感彈牙,真材實料烏冬:可以朔晒啲汁雞肉串:冇好多肥雞皮,反而啖啖雞肉,搭配特製醬汁甜甜地幾美味。牛舌串:超級厚好有口感,而且調味適中好惹味!雞中翼串:脆卜卜嘅雞皮!食起嚟都幾方便!雞軟骨串:大大粒好容易食,經過烤製後口感酥脆,外層酥脆,內部嚼勁十足,非常適合作為下酒菜。燒冬菇串$10就可以食到幾抵而且口感鮮嫩,冬菇的香氣滿分。蜜椒牛肉粒:這道菜以牛肉粒為主,搭配特製的蜜椒醬汁炒製而成,口感嫩滑,而且啲薯仔都好甜!佢附送嘅雞湯,超好飲!好似飲咗10隻雞落肚咁濃味!
呢間小店喺荃灣廣場附近,經過見到雞煲咁平就忍唔住入去食!

金朝雞煲

百幾蚊咁多雞都幾抵食,味道有少少辣,
幾惹味!仲可以打埋邊爐!

貢丸:口感彈牙,真材實料
烏冬:可以朔晒啲汁

牛舌串:超級厚好有口感,而且調味適中好惹味!

雞中翼串:脆卜卜嘅雞皮!食起嚟都幾方便!

燒冬菇串
$10就可以食到幾抵而且口感鮮嫩,冬菇的香氣滿分。

蜜椒牛肉粒:

佢附送嘅雞湯,超好飲!好似飲咗10隻雞落肚咁濃味!
2024-02-03 6 瀏覽
今天要來跟大家分享一家在荃灣的熱門餐廳金朝海南雞啦!這家餐廳以雞煲為主打,特色菜有麻辣雞煲、酸菜魚,每一樣都超級誘人呢!先來說說麻辣雞煲吧!這道菜煮得勁入味和惹味,辣味十足,那滋味真是令人難以忘懷!鮮嫩多汁的雞肉搭配著香辣的湯底,讓人一口接一口停不下來。而且這裡的雞煲還可以打邊爐,真是超級適合冬天的美食選擇,吃到滿足的離去。除了麻辣雞煲,餐廳還有一道絕對不能錯過的招牌菜,那就是酸菜魚配白飯!這道菜以新鮮的魚肉和酸菜為主料,酸菜的酸味和魚肉的鮮味完美融合在一起,一口咬下去,鮮美的湯汁在口中爆發,好吃到不行!搭配上香噴噴的白飯,真是一絕啊!還有一道推薦給肉食愛好者的菜式,就是安格斯肥牛了!這裡的安格斯肥牛肉質鮮嫩多汁,每一口都帶著濃郁的肉汁,讓人回味無窮。肉質的細緻口感,與獨特的調味完美融合,真是美味到讓人心花怒放!
今天要來跟大家分享一家在荃灣的熱門餐廳金朝海南雞啦!

先來說說麻辣雞煲吧!

搭配上香噴噴的白飯,真是一絕啊!

還有一道推薦給肉食愛好者的菜式,就是安格斯肥牛了!
2024-01-23
2024-02-03 9 瀏覽
荃灣享和街的一間新餐廳,見到佢新開張一段時間了,今日食完覺得可以推薦比大家。餐廳新裝修,新潮優雅。餐廳雖然名為海南雞,但有很多小菜、小炒、小食、燒烤……等,連水煮魚都有。麻辣雞煲半隻小辣,這個麻辣雞煲真是絕對足料,店主嚴選黃油嫩滑三黃雞,雞肉切得較大件,食落非常好雞味,帶嫩滑,汁液調較鹹中帶香,入味!好味!雜菜桶,有鮮冬菇、金菇菜,生菜……等,份量頗多,都很抵食,放雞煲內滾着食,吸收鮮味的麻辣雞汁,清新惹味!醬汁牛舌切得都頗大件,入口油香帶煙韌!燒烤的豆腐卜,面上灑有辣調味,香香辣辣,都幾有特色特色。安格斯牛小排調味非常香,面上還見到有調味料,牛小排外帶點焦香,食落香口肉質帶少少嫩,不是很大件,但卻很惹味的!餐廳名叫金潮海南雞,所以特意叫了個海南雞飯,跟三色醬,配香飯,海南雞果然沒有令我失望,顏色金黃,肉質油嫩肉滑的三黃雞特別好雞味!姬鬆茸雞湯好足料,姬鬆茸及雞湯的味道都很出,老火湯的味道。

餐廳新裝修,新潮優雅。

醬汁牛舌切得都頗大件,入口油香帶煙韌!

燒烤的豆腐卜,面上灑有辣調味,香香辣辣,都幾有特色特色。

姬鬆茸雞湯好足料,姬鬆茸及雞湯的味道都很出,老火湯的味道。
今日係荃灣收工,又諗唔到食咩,見到呢間好似咩都有得食,又有雞煲邊爐,又有飯餐,就入黎食晚餐啦。天氣少少凍,就簡左食雞煲,因為我地得2個人就簡左半隻雞。呢到有3款雞款,見到有款同佢鋪名一樣,就簡左。而且我唔太食得辣,呢款既辣度我覺得接受到! 雞煲好快就上台,半隻份量既雞件都好多,而且好入味,連佢D紫洋蔥都好好食。調味唔會太辣,又唔會過咸,唔似出面食完雞煲會狂飲水既口乾! 食到差唔多,就叫店員幫手加湯打邊爐,叫左牛小排,豆腐串,芝心丸同生菜。價錢好實惠,份量感覺都比一般既多! 豆腐串真係比較少食到,呢到竟然有,佢吸曬湯之前好好食! 牛小排都好不錯! 原來呢到連串燒都有! 即刻叫左D黎過下口癮,燒花枝丸有驚喜,外面少少焦脆,帶少少甜味,入面就彈牙!燒豬頸肉都好食!呢到既服務好好,員工們都招呼得好好,仲好有禮貌,食得開心又好食!

2024-01-31 7 瀏覽
今晚在荃灣廣場辦完事,順道和太太在附近吃晚飯,剛好經過這家金朝海南雞有雞煲,於是來試試水準。餐廳裝潢光潔明亮,位置空間感足夠,平時晚市亦全院滿座,記得要早點到。餐廳主打海南雞,但竟然同時提供雞煲,亦有串燒及小菜,價格實惠。金朝海南雞(半隻) $99/油飯 $12海南雞雞肉嫩滑而味道豐厚濃郁,皮爽肉嫩,配上自家秘製的三款醬汁,惹味非常,令味道更上一層樓。顆顆如珠的油飯還帶點鮮韻,包著一層雞油,發出光彩,潤而不油。麻辣雞煲 (半隻) $138一上枱一股麻辣香氣撲鼻而來,半隻份量亦十分多,一嚐雞件,辣得舌尖發麻,味道令人上癮,個人喜歡這種重慶風味的乾雞煲,味濃醬香而不過膩。安格斯牛小排 $78/雜菜桶 $48安格斯牛小排牛肉雪花紋理清晰,分佈均勻,口感軟腍,入口帶著油脂香氣,牛肉味濃郁。蔬菜拼盤同樣有心思,有多種不同蔬菜,鮮甜清爽,一解火鍋的油膩。韭菜/冬菇/豆腐串 @$10餐廳竟然還有提供串燒,就點了三串試試,燒韭菜,烤得清香脆嫩,一咬沒有半點草青味,反而豐富的韭菜香氣完全填充口腔,而豆腐串外層燒得微微焦脆,十分有口感。可樂 $15/柚子梳打 $28打邊爐少不了汽水, 柚子梳打清爽夠氣,甜
今晚在荃灣廣場辦完事,順道和太太在附近吃晚飯,剛好經過這家金朝海南雞雞煲,於是來試試水準。

金朝海南雞(半隻) $99/油飯 $12

韭菜/冬菇/豆腐串
韭菜/冬菇/豆腐串 @$10
可樂/柚子梳打
可樂 $15/柚子梳打 $28
打邊爐少不了汽水, 柚子梳打清爽夠氣,甜度得宜。
2024-01-31
安格斯牛小排