2010-08-28 59 瀏覽
午飯時間,友叫了set lunch,海鮮炒金邊粉(好味!!);我竟然妄顧被店家罵的危險,叫了個在主餐牌才有的軟殼蟹青木瓜沙律。賣相很不錯吧!應該是即叫即做的,軟殼蟹本身幾肥美,炸得亦剛剛好;青木瓜用料也不欺場,夠晒爽脆;最讚是那堆不顯眼的佐料,泰式咸魚原本和青木瓜咁match!

軟殼蟹青木瓜沙律
軟殼蟹青木瓜沙律
2010-07-18 243 瀏覽
今日約好老友二人來到老地方銅鑼灣晚飯,地點選在久違了的利舞台廣場六樓的金不換。小店佔據大廈半層位置,除了鋪內座位,在鋪外的大堂通道也設有不少雅座。我們到達時剛好晚上七時,當時仍有頗多空位,但店員卻說其他位置全已被預訂,只能安排我們坐在大堂通道最頭近走廊的一張,雖未致於人來人往,但感覺始終怪怪。 二人飯局,菜不能點太多,想吃蟹吃海鮮,但動輒也要二三百元,最後草草點了幾個小菜便是。 海蝦刺身 $95:近百元的海蝦刺身只有七隻,價錢頗高。花竹蝦味道鮮甜,配合鋪面的生蒜及辣椒辣度十足,再蘸以泰式酸甜醬汁味道更佳;但由於沒有以冰鎮,蝦身不夠乾身爽脆,有點美中不足。 冬蔭功 $75:味道濃郁,滿口香茅及椰汁香味,而且夠酸亦夠辣,很好。但相比起海蝦刺身,冬蔭功內的蝦又霉又腍,全無口感,不吃為妙。 辣椒膏炒帶子珊瑚蚌 $105:雪藏帶子屬微型,味道與口感均欠佳;珊瑚蚌比帶子好一些,較爽脆,但也未致於好吃。汁料用上九層塔等調味,香味夠,但卻很甜,整體就是格格不入。而且百多元份量也不見得多,被騙了! 飛天通菜 $52:以泰式豆瓣醬及辣椒炒通菜,吃不到應有的豆瓣惹味,而且辣味也欠奉,最終只有鹹味;加上欠

飛天通菜 $52:以泰式豆瓣醬及辣椒炒通菜,吃不到應有的豆瓣惹味,而且辣味也欠奉,最終只有鹹味;加上欠缺鑊氣,就像白灼通菜再以醬汁回鑊,也是水準之下。

吃罷幾個小菜只能半飽,但質素欠佳令我們打消了吃甜品的意慾。每位一百八十元未算太貴,但以這個質素來說,恕小弟未能接受,似乎沒有下次了。

海蝦刺身 $95
冬蔭功(小)$75
辣椒膏炒帶子珊瑚蚌 $105
飛天通菜 $52
八時許才人漸多
2010-07-15
八時許才人漸多
2010-03-15 7 瀏覽
泰菜在銅鑼灣區內有很多家﹐有些環境一般﹐但價錢較平宜。是晚來到這家﹐位置在銅鑼灣利舞臺廣場內﹐環境算是比較好的一家。 這裡環境不太光猛﹐燈光昏暗﹐換句話說有格調。食物點了﹐蝦膏炒通菜﹐青咖哩豬﹐帶子珊瑚蚌炒西蘭花&蛋網海鮮炒金邊粉。蝦膏炒通菜 - $62 -通菜炒得剛好﹐條條都很爽脆。他們用來起鑊調味那些蒜頭都沒有去皮及切粒﹐只是一整粒連皮與通菜一起炒。 蝦膏味道不太多﹐但因其他菜式都是濃味為主﹐所以這道菜不太濃也不是不好﹐能清清味蕾。青咖哩豬 - $78 – 雖然是青咖哩﹐但顏色都是黃黃的。味道香多辣少﹐帶有濃濃的香葉味道﹐用來送飯是最好的選擇。內裡的蔬菜有泰國番茄及一些細細粒內裡有很多籽的果實。吃這些細細粒的果實真是要小心﹐因當咬落時﹐這細細的果實會爆開噴出內裡的種籽。豬肉片是化學豬﹐肉質偏淋沒有什麼咬口﹐但這道菜的主角是香濃用來送飯的咖哩汁﹐所以不太介意。帶子珊瑚蚌炒西蘭花 $100 – 帶子及珊瑚蚌炒得剛好﹐肉質還爽脆﹐兩者都吸收了這道菜用來作配料的檸檬葉﹐九層塔及大蔥的味道﹐另這道菜的味道很香很濃。 蛋網海鮮炒金邊粉 $80 – 賣相不錯﹐薄薄的蛋網包著整個金邊粉﹐但所為海鮮
蛋網海鮮炒金邊粉 $80 – 賣相不錯﹐薄薄的蛋網包著整個金邊粉﹐但所為海鮮就不太多﹐只有蟹柳﹐一隻蝦及兩隻魷魚。其餘與他們另一款式炒金邊粉無異。 味道酸酸甜甜﹐金邊粉內混有蝦仔及很多金黃色的梅肉﹐所以味道帶酸甜。

總括來說食物與其他泰色餐廳差不多﹐沒有什麼做得不好但亦沒有那道菜做得比較出色。 因位置及舒適的環境因素﹐所以價錢比較貴一些。
2010-03-12 10 瀏覽
今日年初四,睇完戲去食泰國菜.........金不換..........黃咖哩牛根腩,椰汁味多過咖哩味,最適合怕辣的人。細冬陰功湯..........好香椰汁味,又夠酸又夠辣。鐵板燒蠔仔.............最鐘意蠔.............好味............肉碎生菜.....有三種肉可以選擇,我哋要豬肉,唔好食..........下次唔會再叫......芋頭肉碎焗飯........好多料焗得幾香.......好味。仲叫咗西米糕做甜品...........唔記得影相............

黃咖哩牛根腩,椰汁味多過咖哩味,最適合怕辣的人。
細冬陰功湯..........好香椰汁味,又夠酸又夠辣。
黃咖哩牛根腩
細冬陰功湯
鐵板燒蠔仔
肉碎生菜
芋頭肉碎焗飯
2010-02-17
$115.00 (晚餐)
黃咖哩牛根腩
細冬陰功湯
鐵板燒蠔仔
芋頭肉碎焗飯
  • 冬陰功湯
2010-03-10 121 瀏覽
We had two people going for dinner last nite.I asked for a corner when I made the reservation, and they indeed reserve a corner for us. ( Despite 那個位其實好窄。。)We ordered lime mullet, fried oyster teppanyaki, 通菜, Tong Yum Gong Soup & Tofu with 荀。 In general the food is not bad, except the teppan heat was not strong enough to make the oyster pancake fully cooked and fried . 美中不足的是, the drinks were pretty awful.. ordered ice tea and lime honey . Not sure if it's too authentic or what, they are super s
美中不足的是, the drinks were pretty awful.. ordered ice tea and lime honey . Not sure if it's too authentic or what, they are super sweet and the other one tastes a bit chemical..ish..

However, the good service from waitresses made our dinner experience pretty satisfied.
Will definitely come again.

2010-03-09
  • Lime Mullet
2009-12-13 15 瀏覽
dec 08, 09,4人嚟食dinner,叫咗 :1) 鹹肉炒椰菜苗 (hk$62)-帶爽的椰菜苗-是比較有特色嘅菜蔬-調味喺泰菜嚟講,好難唔夠味2) 牛油果柚子沙律 (hk$78)-本來想叫只喺柚子沙律,但友人見到有另1+牛油果嘅選擇,所以就叫嚟試吓-好多柚子,又有炸過嘅椰子絲同煙肉碎-牛油果就好畫蛇添足,同柚子沙律1d都夾唔埋3) 細冬蔭功 (hk$72)-我只試咗1"hawk"-味道濃郁豐富,酸中帶辣,飲少少我都可以嘅~~~-鍾意食辣嘢嘅朋友1定喜歡4) 蛋網海鮮炒金邊粉 (hk$80)-外型成個太空館咁,好靚同完整-裡面有金邊粉芽菜,多款海鮮5) 炸春雞 (hk$88)-上枱熱辣辣,真喺要襯熱食-先食肶位,好滑-雞胸部份難免"鞋"d6) 切餅費 x 4 (@hk$6)-帶了蛋糕來切* 祝友人生日快樂!............就買來拿破侖4件
dec 08, 09,4人嚟食dinner,叫咗 :

1) 鹹肉炒椰菜苗 (hk$62)
-帶爽的椰菜苗
-是比較有特色嘅菜蔬
-調味喺泰菜嚟講,好難唔夠味

2) 牛油果柚子沙律 (hk$78)
-好多柚子,又有炸過嘅椰子絲同煙肉碎
-牛油果就好畫蛇添足,同柚子沙律1d都夾唔埋

3) 細冬蔭功 (hk$72)
-我只試咗1"hawk"
-味道濃郁豐富,酸中帶辣,飲少少我都可以嘅~~~
-鍾意食辣嘢嘅朋友1定喜歡

4) 蛋網海鮮炒金邊粉 (hk$80)
-外型成個太空館咁,好靚同完整
-裡面有金邊粉芽菜,多款海鮮

5) 炸春雞 (hk$88)
-上枱熱辣辣,真喺要襯熱食
-先食肶位,好滑
-雞胸部份難免"鞋"d

6) 切餅費 x 4 (@hk$6)
-帶了蛋糕來切

2009-12-08
2009-11-05 12 瀏覽
星期三,北大人影響力漸降。是次飯局是餞別太座嘅摯友,聯同摯友嘅中學同學,一王三后嘅配搭,於利舞台食泰國菜。大家都是已婚人士,暢談婚後生活,與及御夫之道。當然,這切身話題,筆者有利益衝突,不便發表偉論。話題漸漸轉到男人嘅嗜好,三位女士向筆者垂詢。男人嗜好(唔計不良),不外乎車、表及音響。筆者年少時,也沉迷這些玩意,所費不菲。但認識太座後,培養了對美食嘅追求。車、表等價錢可以很驚人,而且買入後有很多雜資,是會弄窮人嘅玩意。至於食,或豐或儉,都可以有出色嘅美食,而且駛費是一次性,冇手尾跟。是故,「食」是不會食窮人的。言歸正傳,食泰國菜,筆者首推西貢大廈內嘅「旺泰特食」。至於港島區,「金不換」可謂穩陣嘅選擇。此店位處利舞台,佈置光鮮,格調優雅,走中上檔次。是晚點了幾款經典泰式食物,首先是柚子沙律($70)。椰絲份量比較少,少一點濃烈感,但這正正配合沙律應有嘅清新怡人。柚子肉清甜多汁,粒粒飽滿,食落還有淡淡嘅椰香,十分出色;生蝦刺身($95)去殼開邊,加一粒蒜子及辣椒仔,味道刺激,振奮食慾,缺點是蝦肉冇用冰保鮮,亦失去用冰保持蝦肉爽脆嘅功效;炸蝦餅($65)外表炸得金黃,但食落不覺太油膩,油溫控

生蝦刺身($95)去殼開邊,加一粒蒜子及辣椒仔,味道刺激,振奮食慾,缺點是蝦肉冇用冰保鮮,亦失去用冰保持蝦肉爽脆嘅功效;炸蝦餅($65)外表炸得金黃,但食落不覺太油膩,油溫控制得宜。蝦餅心放了一些東西,從味道上不能找出其身份,筆者估計是蝦羔之類嘅物體;泰式鳳爪($58)酸辣度稍嫌不足,而且醃得唔夠耐,筋腱部位較難咀嚼。

主菜方面,計有帶子珊瑚蚌炒西蘭花($100),整碟餸炒得濕咗啲,乾身一點會更好。用料方面,帶子、珊瑚蚌入口爽脆,是合格的,西蘭花綠中帶黃,不是開到快凋謝嘅貨尾,同樣是滿意的;鹹魚炒通菜($52)炒得亦爽甜,鹹魚粒亦撈得十分均勻,不會一時鹹過頭,一時全無鹹香味;海鮮玉子豆腐($68)以紅椒、墨魚、粟米仔、蝦仔等切成碎粒,加一個薄茨煮成。筆者覺得茨汁是重手了,破壞了玉子豆腐外層嘅炸麵皮。豆腐本身則嫩滑,啖不出黃豆香;芋頭肉碎炒飯($65)顏色豐富,有青豆嘅綠、粟米嘅黃、胡蘿蔔嘅紅,亦聞得到冬菇及芋頭嘅香氣。味道具有層次感,固然有冬菇嘅香,也有芋頭嘅甜,加上醬汁嘅甜,共冶一爐。芋頭切得較為大粒,但食落有令一種風味。

服務是有求必應,啤酒倒了出來,發覺一點都不凍,要求換凍一點的,爽快應承。冷氣不夠,即時調較至合適溫度。灌了兩支啤酒,連加一共銀七百一十蚊,平均每人一百八十蚊有找,是滿意嘅一餐。
(前) 泰式鳳爪;(後) 生蝦刺身
帶子珊瑚蚌炒西蘭花
鹹魚炒通菜
芋頭肉碎炒飯
海鮮玉子豆腐
2009-11-04
2009-10-11 2 瀏覽
十月份的聚會,同學選了吃泰國菜,地點在利舞臺,方便大家。我們被安排在寧靜的一角,明顯地與其他檯有分隔,牆紙華麗,佈置很簡單,一、兩個泰國木櫃,擺放幾件有泰國特式的工藝品,已顯得典雅和脫俗,誠是一個很不錯的晉餐地方。細看餐牌,定價不算貴,除非你要吃海鮮之類,一般都不過一百元一味,在這地段來說,算是相當合理,難怪其門如市,連餐廳外的座位也坐滿了。可惜有三幾位同學抱恙未能出席,否則可多試幾款。我們點了:柚子沙律,柚子肉加了些燒香的椰絲,增加了口感和香味,份量頗多。大拼盤有四款小食,蝦餅,魚餅,竹葉包雞和春卷。蝦餅有蝦味,彈牙,加了特有的香料,味道吸引,魚餅帶微辣亦很可口,竹葉包雞,雞肉豐腴,醃得好味,春卷是包著粉絲,木耳等多種菜蔬,香脆而不膩。燒豬頸肉,燒得金黃,切得薄薄,點其附上的汁醬,很開胃。黃咖喱雞,我們選了不太辣的咖喱以方便各同學,咖喱充滿椰汁香味和微辣,大家不禁要叫兩碗白飯塗汁吃,連不愛吃咖喱的我也頻頻添吃。豆腐炒菇粒是素菜,無啥特別。芋頭肉碎飯給我的感覺是港式炒飯,加了粟米,青豆粒,然而配料甚豐,炒飯是美味的。蛋網海鮮炒金邊粉,用一個蛋汁煎成的網蓋著,金邊粉加了青檸汁,酸酸的,混

十月份的聚會,同學選了吃泰國菜,地點在利舞臺,方便大家。

燒豬頸肉,燒得金黃,切得薄薄,點其附上的汁醬,很開胃。
豆腐炒菇粒是素菜,無啥特別。
蛋網海鮮炒金邊粉,用一個蛋汁煎成的網蓋著,金邊粉加了青檸汁,酸酸的,混了椰蓉更添味美。

由於要趕著看特別場「極度冰荒」,所以沒有吃甜品。平日甚少去泰國餐廳的我,對這餐廳的食品甚有好感,下次必定帶家人同來。

泰國工藝品
曲雅,脫俗
蛋網海鮮炒金邊粉
大拼盤
黃咖喱雞
12點先book 位食野,想食泰菜,係openrice 搵左 唔少地方都book 唔到,最後朋友話呢間ok,又book 到位,就去左啦~~泰式拼盤 - 有魚餅、蝦餅同葉包雞,個魚餅好香香草味,我就好喜歡,朋友就鐘意蝦餅多d,個雞估唔到炸完都咁滑黃咖哩牛腩 - 好香咖哩味,甜甜地,好適合怕斗導守竑spicy 既人 炒椰菜苗 - 呢種椰菜苗係香港好少見到,係泰國餐廳先有機會食得到,好爽口,味道唔錯甜酸雞 - 同一般咕嚕雞球冇分別,不過都幾滑冬陰公湯 - 太spicy,搶晒椰香、香草同酸味,變左得個spicy~~

甜酸雞 - 同一般咕嚕雞球冇分別,不過都幾滑

2009-08-07
2009-07-30 7 瀏覽
紫菜豆腐粉絲肉碎湯: 清清淡淡的, 不錯;青咖哩雞: 有點辣, 好味;白飯: 軟硬適中, 配咖哩一流;炸蝦餅: 香脆又大件, 超讚咸魚炒介蘭: 頗咸芒果涼粉: 頗甜, 清熱佳品~
紫菜豆腐粉絲肉碎湯: 清清淡淡的, 不錯;

青咖哩雞: 有點辣, 好味;

白飯: 軟硬適中, 配咖哩一流;

炸蝦餅: 香脆又大件, 超讚

咸魚炒介蘭: 頗咸

芒果涼粉: 頗甜, 清熱佳品~
2009-07-18 8 瀏覽
食過香港好多間泰國菜, li間環境算數一數二. 坐得好舒服. 枱面少有地放咗刀, 叉同筷子. 好方面有齊中, 英餐具! 噚日七點幾去食晚餐, 大約一半坐滿. 我哋四個人, 叫咗: 柚子沙律, 燒豬頸肉, 乾炒牛河, 魷魚通菜, 辣椒膏炒青口, 南瓜排骨煲. 甜品係芒果糯米飯. 大部份味道都ok... 但比較細碟. 唯獨係南瓜排骨煲就好油, 又"痴"晒底... 同通菜炒得唔夠香. 甜品就好好食~ 價錢有d貴, 唔係我俾, 所以唔太肯定幾錢, 但我諗ard600 左右啦. 如果目的係食好食嘅泰國菜, 九龍城有更多選擇. 如果係想傾吓計, 坐得舒服咁享受泰國菜, 金不換都係唔錯嘅選擇.

枱面少有地放咗刀, 叉同筷子. 好方面有齊中, 英餐具!

噚日七點幾去食晚餐, 大約一半坐滿.

大部份味道都ok... 但比較細碟.

甜品就好好食~

2009-07-01
2009-07-15 11 瀏覽
訂左禮拜日晚食飯,receptionist話要八點三十分交, 搞到我專登約早D.. 但係個場成晚都係五成左右,摸不著頭腦 好在環境都十分OK,卡位好闊好好坐至無咁興 ,,泰式拼盤 $100 左右有四款唔同野食(煎魚餅,炸蝦餅,春卷及燒雞),樣樣D味道都唔錯,特別係蝦餅炸得好鬆軟 蛋包炒飯及炒椰菜苗既份量都唔少,質素亦十分OK的! 椰菜苗好少食,覺得幾特別 我唔係咁識欣賞個泰式烏頭因為唔係咁食得辣,但係我個friend就話好食! 四樣埋單$500有找,都算幾抵!
好在環境都十分OK,卡位好闊好好坐至無咁興 ,,

四樣埋單$500有找,都算幾抵!
泰式拼盤
泰式烏頭
蛋包炒飯
炒椰菜苗
2009-07-02 8 瀏覽
一班人來吃泰菜,叫了牛油果柚子沙律,軟殼蟹,冬蔭公湯,鐵板煎蠔仔同炒金邊粉。首先說說這兒環境,座位很寬,人不太多,挺有泰國的感覺。食物方面,牛油果柚子沙律很醒胃,柚子很新鮮和甜,配上牛油果味道清清的,很易入口。軟殼蟹炸得鬆脆,炸漿不太厚,份量也有很多。冬蔭公湯,原本我不會喝的,但同行友人說不是太辣,便嘗了一口,發覺我也可以喝下去。個湯很香濃,很足料,每人也有大蝦,有少辣,但喝久了就越來越咸,之後還很口喝添!鐵板煎蠔仔,很大的一碟,蠔仔咬下去感覺新鮮,有咬口,味道好,但有D油~炒金邊粉,這個很平凡,只是普通一碟炒面而已,不試也罷!整體來説,我很滿意這餐,還會再來的。
首先說說這兒環境,座位很寬,人不太多,挺有泰國的感覺。
軟殼蟹炸得鬆脆,炸漿不太厚,份量也有很多。
炒金邊粉,這個很平凡,只是普通一碟炒面而已,不試也罷!

整體來説,我很滿意這餐,還會再來的。
2009-07-01
2009-05-11 3 瀏覽
是日晚餐, 未入座!!!捱肚餓之餘, 一肚氣!!!事緣我地 6.30pm 去到, 佢話未有位, 叫我地留低電話, 有位就會 call 我地,其實 mother's day 佳節時候, 冇位要等係正常不過!留左電話, 落去行街, 點知愈行愈唔對路......我地行到 7.10pm, 驚佢地 miss 左我地電話號碼, 決定上去等,點知上去一問, receptionist 話: "下, 咩冇打俾你地呀? 咁冇啦!" 我: "未有呀? 咁大約幾時有? 我地等左 40 分鐘啦...."receptionist: "下一輪係 7.30pm lor, 你博唔博呀?" (語氣開始不耐煩)我: "下? 要博 ga? 即係..... 未必有?"receptionist: "未必有 ga, 你博 ga 咋!" (開始大聲)我: "咁你一開始唔話未必有?! 仲叫我地留電話, 等我地等左咁耐....."receptionist: "咁你而家博唔博呀?" (大大聲, 態度勁差)我地當堂 O 左咀... 俾佢點左一次不特止, 仲要俾佢兇,堂堂一間大餐廳, 估唔到有咁 gei 員工, 咁 gei 態度, 真係令我地
是日晚餐, 未入座!!!

捱肚餓之餘, 一肚氣!!!

留左電話, 落去行街, 點知愈行愈唔對路......
點知上去一問,
我: "下? 要博 ga? 即係..... 未必有?"

堂堂一間大餐廳, 估唔到有咁 gei 員工, 咁 gei 態度, 真係令我地好失望......

其實呢間金不換我地都來過幾次, 好在次次都有訂位, d 野食都唔錯,
不過今次被人耍完後, 從此 blacklist, 以後都唔會再來!!!!

講真, 係 causeway bay, 泰國餐廳大把, 豐儉由人, 我地都係想搵間 high d d, 坐得舒服 d, 可惜可惜!

各位食家, 奉勸一句, 記住 book 位,
唔係千祈唔好去俾人耍!

有 book 位..... 食飯!
冇 book 位..... 食氣!!
2009-04-28 15 瀏覽
第一次食泰國野..簡左金不換...一於去試一試..知道呢間野出哂名多人..所以我地6點半已經去到..果陣時已經有3台客了...我地叫左三樣菜炭燒豬頸肉,,咖哩牛腩...還有芒果糯米飯..整體非常滿意..豬頸肉點埋醬汁..酸酸辣辣好醒胃咖哩佐白飯一流...好有梛香味又不太辣..芒果糯米飯酸酸甜甜....好match~
第一次食泰國野..
簡左金不換...一於去試一試..
知道呢間野出哂名多人..所以我地6點半已經去到..
果陣時已經有3台客了...

我地叫左三樣菜

炭燒豬頸肉,,咖哩牛腩...還有芒果糯米飯..

整體非常滿意..豬頸肉點埋醬汁..酸酸辣辣好醒胃
咖哩佐白飯一流...好有梛香味又不太辣..
芒果糯米飯酸酸甜甜....好match~