2009-11-27 105 瀏覽
o個日我地幾個同事諗住去食宵夜, 有同事提議去食燒烤, 初時都唔係好想去, 覺得D燒烤無咩特別, 但後來同事們都無咩反對, 於是就一齊去, 去到呢間重慶燒餐廳, 原來係食重慶燒烤! 首先同事們叫左豬, 羊, 雞, 牛串燒...食落都好好食, 不過除左羊肉外, 其他都分唔清係D咩肉, 總之都幾好食啦...跟住又黎左D燒鱔, 同埋海鮮類, 味道唔錯, 我最鍾意食燒鱔, 燒到d皮脆卜卜, 最後再黎菠蘿, 韮菜, 菜心等...食完後各同事均抱住個肚走, 埋單都係三百幾蚊, 個伙計重送左三張$50贈券留返我地下次用, 嘩, 咁下次食三百蚊咪淨係俾百五, 又真係幾抵食喎, 下次一定再黎食過...
2009-11-25
$60 (宵夜)
2009-11-23 15 瀏覽
今次已是第二次幫襯, 是晚天氣寒冷, 去食串燒就啱喇.一坐落, 店方推介辣蟹, 仲講咗好幾次可以拎隻蟹比我地睇咗決定. 最後叫一碟小辣炒蟹, 只係 $88味道真係掂, 蟹肉新鮮, 只係比我想像中的"小辣" 厲害咗, 用咗好多隻不同辣椒仔來炒. 好惹味呀, 仲有好多青瓜片配住炒, 可惜我唔食青瓜.我地仲叫咗蒜蓉焗蠔 x 2, 蟶子皇 x 2, 鐵板原味炒蜆, 清酒煮元貝, 燒菠蘿, 檸汁燒雞翼, 燒冬菇, 燒南瓜等等等我地未去過渡般角果間, 但呢間都 ok 喎.
今次已是第二次幫襯, 是晚天氣寒冷, 去食串燒就啱喇.

我地未去過渡般角果間, 但呢間都 ok 喎.
2009-11-17
  • 炒辣蟹
2009-11-13 10 瀏覽
今日一大班同學來呢間試下,佢新開冇耐既.........我地有六個同學揀西冷牛扒飯,一個揀豬扒飯,一個揀雞扒飯~佢汁有蒜蓉汁,黑椒汁,燒肉汁同鰻魚汁揀...有個同學話黑椒汁超辣..........食唔到辣既人就唔好揀喇~蒜蓉汁丟都覺得幾好味,但係原來燒汁先係最正架!!!!!d飯一來到,佢真係會比勁多汁你,呢度一流呀,唔洗叫佢多汁都夠汁~我個西冷牛扒有d um呀,但有個同學個西冷牛扒就lum,咁係我唔好彩啦豬扒都好正呀!一定係lum既~雞扒我就未試過,同學話都好正呀佢d肉全部都係好有bbq味道,真係好正呀~好好味呀!!!我想下次試豬扒呀...咁就一定唔怕um啦d肉仲有,佢初初會送個湯比你,係麵噌湯,好好飲呀我覺得,不過可能係我鍾意姐$30唔洗加一~我覺得價格合理,地方舒服,服務亦都okay~一定會有下次呀!!!
今日一大班同學來呢間試下,佢新開冇耐既.........

我地有六個同學揀西冷牛扒飯,一個揀豬扒飯,一個揀雞扒飯~
佢汁有蒜蓉汁,黑椒汁,燒肉汁同鰻魚汁揀...

蒜蓉汁丟都覺得幾好味,但係原來燒汁先係最正架!!!!!
佢d肉全部都係好有bbq味道,真係好正呀~好好味呀!!!
我想下次試豬扒呀...咁就一定唔怕um啦d肉

一定會有下次呀!!!
2009-11-13
2009-11-01 2 瀏覽
呢間野新開,,,唸住黎試下,,點左金茹肥牛卷-食落好怪,好太陣孜然粉味豬頸肉 - 可以, 味道Ok燒茄子-燒得太燶,,根本食唔到燒粟米-ok芝士焗帆立貝-唔夠芝士,,焗到出晒水燒大海蝦-冇蝦味= ="只有孜然粉味雞軟骨-呢個ok檸檬汁雞翼:等左好耐,,,,唸住取消佢話等多幾分鐘好多分鍾過左,,,都味有,,真係唔等啦叫埋單取消左佢,,,先啦啦林囉黎埋單4個人:240元唔算貴但唔值
呢間野新開,,,唸住黎試下,,
點左
金茹肥牛卷-食落好怪,好太陣孜然粉味
豬頸肉 - 可以, 味道Ok
燒茄子-燒得太燶,,根本食唔到

燒粟米-ok
芝士焗帆立貝-唔夠芝士,,焗到出晒水
燒大海蝦-冇蝦味= ="只有孜然粉味

雞軟骨-呢個ok
檸檬汁雞翼:等左好耐,,,,唸住取消
佢話等多幾分鐘
好多分鍾過左,,,都味有,,真係唔等啦
叫埋單取消左佢,,,先啦啦林囉黎

埋單4個人:240元
唔算貴
但唔值
2009-11-01
$50 (宵夜)
生日
2009-10-17 4 瀏覽
聽聞佐敦有四川燒烤, 我地啱啱响成都返嚟, 好想回味一下四川燒烤, 就去咗光顧重慶燒。 串燒唔好expect一叫完就上得菜, 要有一定耐性等等等.... 先嚟一串羊肉($10), 羊味OK, 不過好韌; 再嚟牛肉串($10), 都有肉汁, 但係又係韌得滯, 攪乜呀! 之後仲食咗韮菜($9)、土豆($9)、雞翼($10)、豬頸肉($10)、尖椒 ($7 超激辣!)、 雞泡魚乾($22)。 我想話蔬菜嘅價錢定得太高, 肉類就相對抵食d, 不過都唔好expect一串嘅份量好多, 好似豬頸肉咁就切得一少塊一少塊咁都幾寒酸。 呢餐只可以話好失望, 不單只搵唔到四川風味, 仲覺得物非所值, 一定唔會有下次。

2009-10-17
2009-10-13 4 瀏覽
昨晚專誠到白加士街新鋪試食, 其實都抱有好大期望, 因為和男友都愛香口, 惹味的燒烤. 但我們二人不太接受孜然味道. 我們吃了:-酸辣粉 - 一般, 不熱, 微溫雞翼 -熱辣辣, 好味道, 豬頸肉 - 可以, 有肉汁, 味道Ok燒鱔 - 肉太硬燒茄子 - 好味道, 但有點油, 蒜頭太多韭菜 - 好乾, 菜心 - 太油燒羊架 - 不錯, 但肥了些, 師傅忘記放鹽香辣蟹 - 唔... 好香, 好味..下次會想再去試吓香辣蝦, 蜆... 雖然食物有待改善, 但服務態度算是不錯

酸辣粉 - 一般, 不熱, 微溫
雞翼 -熱辣辣, 好味道,
豬頸肉 - 可以, 有肉汁, 味道Ok
燒鱔 - 肉太硬
燒茄子 - 好味道, 但有點油, 蒜頭太多
韭菜 - 好乾,
菜心 - 太油
燒羊架 - 不錯, 但肥了些, 師傅忘記放鹽
香辣蟹 - 唔... 好香, 好味..

2009-10-12
  • 香辣蟹
  • 雞翼
2009-10-12 13 瀏覽
今次同d同事去試老闆講嘅招牌菜~~香辣螌~~好味ar!!香口ar!!喜歡辣嘅朋友一定要試la~~波蘿一定要食,好甜!我每次都會叫好多~~如果鐘意食海鮮就要試一試元貝好鮮味!同燒魚好鮮甜!大家可以試一試燒菜好特別真係與別不同!原來老闆將營業時間致為下午12:00pm-5:00am係有午市新菜,方便係番工人士去食添!!
今次同d同事去試老闆講嘅招牌菜~~香辣螌~~
好味ar!!香口ar!!喜歡辣嘅朋友一定要試la~~
波蘿一定要食,好甜!我每次都會叫好多~~
如果鐘意食海鮮就要試一試元貝好鮮味!
同燒魚好鮮甜!
大家可以試一試燒菜好特別真係與別不同!
原來老闆將營業時間致為下午12:00pm-5:00am
係有午市新菜,方便係番工人士去食添!!
2009-10-10
紀念日
  • 香辣螌
2009-10-03 14 瀏覽
有新菜~~香口,好食,好抵食~~香辣蟹~~香辣蝦~~酸辣粉~~麻辣煱真係抵食到振呀!!都係$88一碟~~麻辣煱有好多配料,做到一人一鍋,一個人去食都得呀!酸辣粉好有酸辣味,有大碗細碗!!一定要試南瓜串燒同焼茄子,真係好香味!!新店地方大有兩層又乾淨!老闆仲將現加營業時間致為下午12:00-早上6:00今日同屋企人去食,媽咪唔食蝦都話下次要再食呀!!勁好味~~不過老闆話過左中秋會有香辣蟹,我一定會去試!!

有新菜~~
香口,好食,好抵食~~香辣蟹~~香辣蝦~~酸辣粉~~麻辣煱
真係抵食到振呀!!都係$88一碟~~
麻辣煱有好多配料,做到一人一鍋,一個人去食都得呀!
酸辣粉好有酸辣味,有大碗細碗!!
一定要試南瓜串燒同焼茄子,真係好香味!!
新店地方大有兩層又乾淨!
老闆仲將現加營業時間致為下午12:00-早上6:00
今日同屋企人去食,媽咪唔食蝦都話下次要再食呀!!
勁好味~~
不過老闆話過左中秋會有香辣蟹,我一定會去試!!
2009-09-26
紀念日
  • ~~香辣蟹~~香辣蝦~~酸辣粉~~麻辣煱
2009-09-21
之前去開渡船街食,知道佢開左新分店,就試下,因為舊店部冷氣唔夠,又唔換...新店o既款式多左,雖然唔記得舊店價錢,但感覺上好似加左少少價.唔緊要,最緊要好食...但發覺質素完全唔掂,除左帶子仲叫keep到,其他真係差晒...尤其燒魚,雞亦,又唔乾身,皮又唔脆...羊又鞋...我已經忍唔住同經理講,呢d咁o既質素,真係唔會再去.當然,我會比多次機會舊店.

尤其燒魚,雞亦,又唔乾身,皮又唔脆...羊又鞋...

我已經忍唔住同經理講,呢d咁o既質素,真係唔會再去.

當然,我會比多次機會舊店.
2009-08-31 7 瀏覽
麥文記隔離開了這間重慶燒分店,試試吧!此店有兩層,地方清潔寬敞,即叫即燒,價錢也合理,起碼比漆咸道的”川燒”平!推介的:燒雞軟骨串(10蚊串)--很爽口彈牙,口感一流,佐酒必選!!燒豬頸肉串(10蚊串)—,外脆內軟,肉嫩多汁,有肉味!!鐵版原味蜆(29蚊份),份量不小, 肉不算嫩,但清甜可口,!!其他較一般的:燒雞中翼(10蚊串),普普通通,肉實味不夠,因不經醃製!!燒白鱔(20蚊串),肉太實太韌!燒尖椒(7蚊串), 油太多,尖椒水份全失!!最失敗的:燒雞皮(10蚊串),有些像纸一張,一咬即碎;有些過韌,食不出燒雞皮的肥美甘香,煙韌可人,不合格!!燒銀杏(8蚊串), 霉霉地,一咬即散,不吃也罷,材料不好吧!! 燒大海蝦(13蚊串),肉霉得很,蝦大隻但無肉的雪藏貨!!總結,價錢合理,燒功味道可以,材料很參疵,服務很需要改善,當日6時左右,看見很多無訂枱的客人進來光顧,枱是有很多但都是給人訂了,客人再問2樓有位嗎?他們回覆是未夠鐘開,簡直係趕客,結果被趕走的Walk In客起碼有5班!!!
麥文記隔離開了這間重慶燒分店,試試吧!

推介的:

燒豬頸肉串(10蚊串)—,外脆內軟,肉嫩多汁,有肉味!!

其他較一般的:
燒雞中翼(10蚊串),普普通通,肉實味不夠,因不經醃製!!

燒白鱔(20蚊串),
肉太實太韌!

燒尖椒(7蚊串), 油太多,尖椒水份全失!!

最失敗的:

燒大海蝦(13蚊串),肉霉得很,蝦大隻但無肉的雪藏貨!!

燒豬頸肉串,燒雞軟骨串
鐵版原味蜆
燒白鱔,燒雞皮,燒大海蝦
燒雞中翼
燒尖椒,燒銀杏
2009-08-19
燒豬頸肉串,燒雞軟骨串
鐵版原味蜆
2009-08-08
昨晚與女友去舊店,剛好滿座,本來諗住等一等時,店員建議我倆到白加士街新店試一試,地方較大兼有位,我叫店員幫忙打電話到新店確認有位及預留位置才到白加士街新店。約十多分鐘後到達新店,向門口知客姐姐講舊店店員已代留座,一查之下...無記錄 幸好地方頗大,等了數分鐘樓上雅座便有位了。點了啤酒、雞翼、雞肝、粟米、羊架、鴨胸等等;可能新店剛開業罷?整體上感覺較混亂,啤酒先到,但數分鐘後杯才到,和我們一同搭枱的一對拖友,吃到第三輪時,第一輪的食物仍未到齊。我們的食物陸續送上,除鴨胸外,全燒至十分乾身(粟米乾到連汁都無滴),火喉比舊店差多了。可能是地方較大,傳菜的路程較遠,沒有了舊店送上食物時那種熱辣辣的感覺...本來想比個喊公仔,但新店剛開業總要些許時間磨合,所以暫時 OK 住先~

幸好地方頗大,等了數分鐘樓上雅座便有位了。

2009-08-07
2009-08-02 16 瀏覽
上星期相約幾位愛嚐辣的食友到麻辣媽媽掃餐牌,順路經過澳牛時,發現重慶燒的新分店正在試業期中,眾人大感興趣下,決定到新店踩一踩場,溝一溝貨。相比位於渡船街的老店,這間第一分店環境的確給人煥然一新的感覺。樓高兩層不單令空間感大增,更設有卡位雅座,加上開「行」冷氣,環境十分舒適。地方大,點菜方法也因此轉變,以「剔紙仔」形式落單,本應更有效率,可惜紙上指示並不清晰,可供選擇的有「小辣」、「走辣」、「走孜然粉」、「全走」、「蜜糖」及「備註」,奇就奇在竟然沒有中辣及大辣,由於不明所以,我們只好所需食物格填上數量就算,沒有理會這些選擇。隔了一會,店員拿了電腦印單過來,一看發現差不多所有食物都是走辣,最離奇是牛舌,明明三串牛舌都揀了小辣的,單上卻是一串小辣、兩串走辣,實在令人摸不著頭腦,唯有立即叫店員幫幫手,全部食物都要上小辣就好了。不知是不是下單時的誤會令製作時間廷長,足足等了近二十分鐘,手上的 Hoegaarden 已乾了大半,終於等到半打美國焗蠔送上。生蠔以蔥蒜焗製,不大不小的份量剛好一口吃,味道雖算不上鮮甜,但質感絲毫不韌,算是不錯。接著出場是燒牛舌,上檯時仍舊是錯誤的一小辣、兩走辣,無奈得令

不知是不是下單時的誤會令製作時間廷長,足足等了近二十分鐘,手上的 Hoegaarden 已乾了大半,終於等到半打美國焗蠔送上。生蠔以蔥蒜焗製,不大不小的份量剛好一口吃,味道雖算不上鮮甜,但質感絲毫不韌,算是不錯。接著出場是燒牛舌,上檯時仍舊是錯誤的一小辣、兩走辣,無奈得令人失笑,幸好店方有孜然粉及辣椒粉提供,自己可以落手落腳加料,牛舌燒得有點失準,走辣的由於沒有下孜然粉調味,一點也不香口,食物本身也只有微溫,完全失卻串燒熱辣辣的快感,與老店相差甚遠,實在失色。

其後食物斷斷續續的呈上,等了又等的無奈開始令人鼓譟。燒原條茄子以大量蒜泥焗製,入口即溶,而燒墨魚也帶點嚼勁,但兩者同樣溫溫吞吞的,看來是廚房尚未上力,這點確有待改進。蔬菜類反而有不俗的效果,燒韮菜、燒四季豆、燒圓椒等水準雖不上乘,但起碼有丁點燙口,已經收貨。萬眾期待的烤羊架,足足等了一小時才上檯,當中一支是 “medium” 的, 另外三支則是 “well done”,火喉掌握失當之餘,味道也大打折扣,此刻感覺有點像遊戲 <夢幻西餐廳> 的面紅食客一樣,差一點就食到想「覆桌」。

衝出渡船角後,重慶燒的第一分店,仍處於「試業」階段,如果就此送上喊面一個,實在有點不近人情,無疑店方要進步的還有很多,但這正是其試業的目的,其中服務效率及食物質素尤其重要,再將選單紙上的選擇修改得清晰一點、精要一點,相信不難重上軌道...但短期內,如果想吃串燒的話,我還是走十五分鐘路程回老店吧!

另外,藉此食評想發表一下個人的感受,事源在731 期 <飲食男女> 第18頁中,撰文的楊志強提及...
「從 Openrice 等飲食網站崛起,只要寫幾筆,不難被冠上食評家的名號。不過論了解飲食學問及淵源,始終不是食家前輩的對手。資深食家唯靈最近出了一本 <<食德是福>>,將本地飲食掌故一一道來。」
個人十分尊重唯靈先生在食評界的地位,亦明白楊先生為搵兩餐推介書籍給讀書的苦心,但實在不明白提及 Openrice 會員有何目的? 我們從來不以「食評家」自居,為食評為求興趣,分毫不收,文字間盡是點點心意,楊先生竟以「只要寫幾筆,不難被冠上食評家的名號」來形容我們的努力,實在是一種不能接受的侮辱。本人深信網上食評的價值,除抒發食客本身的感受外,店方也可藉此明白顧客所需,不難發現一些餐廳,如小甜谷、車品品等,皆視之為珍貴資訊。而不同的傳播媒體,如電視節目 <咁至識食> 及 <飲食男女> 等,也以 Openrice 的食店人氣指數作參考,這些交流都足以證明網上食評的認受性,絕不「求其」寫幾筆了事。

最後,本人希望楊先生若看到這段文字後,好好反思,不要再指桑罵槐,以推介書籍貶底我們,謝。
燒原條茄子
燒墨魚咀
燒韮菜最對路
有小辣,無中辣大辣?
焗蠔合格
燒牛舌嚴重失準
烤羊架等得太久
吃燒烤定要配啤酒
2009-07-28
燒韮菜最對路
有小辣,無中辣大辣?