辣湘湘 湘菜小館

2024-05-05 0 瀏覽
我本身唔係咁食得辣,在好友勁推下,就一齊去食啦。發現大部分菜式都有得揀多油、少油、大辣、少辣、唔辣,所以我都試咗幾款,揀少油少辣。味道很好,一定要叫飯,用五常米,非常好吃。自始,都差唔多兩個星期去一次,如果唔係特登要搭車去,相信會去得更密。次次臨走都買幾埋包米(一包好似大約800g)。
2024-04-20 250 瀏覽
本身想食大排檔,但要18:00到,要去到20:45先有位即刻走佬,睇下附近有咩食,經過辣湘湘,見條隊唔太齊就拎飛,點知見2位齊人即刻有位,正。但由於太近門口位,熱到飛起😂仲要食辣野同有火既野,熱到Bill汗,食左4XX蚊,味道還可以,由於太辣,我飲左罐可樂先得,價錢比想像中平,個魚頭都係9X蚊,睇落好似好大個,但原來得半個,但價錢都算係咁,豬肝就鞋左d~其他餸菜都不過不失。由於叫左太多做,兩個人都食唔晒,平價之選,但冷氣真係唔夠,我咁怕凍都熱到出汗。
本身想食大排檔,但要18:00到,要去到20:45先有位
2024-04-10
2024-03-18 1312 瀏覽
除咗記得這家食店爆辣野味之外,第二次再去品嚐,因為發現到有新菜式…「膠原脆皮豬手」有四大隻,單單嘅份量已經垂涎欲滴,每隻大概有兩隻雞蛋嘅size。外皮真的又薄又脆又黏口,相信真的含有豐富骨膠原,享用時不知不覺間一面食一面數數碟上的小骨,原來豬蹄最少由23粒小骨組成,真的令我驚訝!今回食埋口啤極佳的「湘味酸菜魚」,一片一片肥美的鱸魚,大廚已切成薄片,生熟的程度剛剛好,入口感又嫩又滑,其酸菜味不太搶口,小甜小酸兼容易入口,我建議食客落單時揀選少鹽少油。這兩道佳餚,真的值得推介!P.S. 鴨屎香檸檬茶,超大杯裝都係多幾蚊😋記得飲、超好味!

2024-03-16
2024-01-21 2133 瀏覽
這間湖南菜餐廳開業已有一個多月的時間,每晚晚市都能見證著等位人潮的眾多,讓人無不心癢癢地想一嚐究竟。因此,我們早在5:45就開始等位,幸好只花了半小時的等候時間。首先,無論如何不能錯過他們最近獲得好評如潮的「湖南臭豆腐」,那獨特的脆口,再搭配上香辣的醬汁,令人一試難忘。而「蒜香豬腳」更是這裡的特色之一,廚師以十多顆新鮮蒜頭炒煮豬蹄肉,給予了豬腳獨特的香氣和口感。此外,「紅斑椒鮑魚回鍋肉」也格外引人注目,那鮮嫩的鮑魚與紅色燈籠般的甜辣口味,完美地融合在一起,絕對是一道絕妙的組合。「鐵板魷魚」雖然並非直接放在鐵板上,但它用小鑊仔及爐仔呈上,配菜加入了紅椒乾、芹菜蒜段和粒粒鮮美的魷魚,帶出了海鮮的鮮甜風味。此外,我還品嚐了兩杯特大杯的「鴨屎香檸檬茶」,這杯茶帶有特殊的檸檬香氣,而且茶底回甘,絕對是解膩去辣的絕佳選擇。菜單上幾乎每道菜都提供了不同辣度的選擇,對於不太能接受辣味的食客來說,大辣自然不是明智之選!

2024-01-21