10月21日 經fxxdpanda 訂午餐 外賣自取本身好地地 其他野都食到一半但食到最後一舊燒賣時蟹子蒸燒賣 變成 蟲子蒸燒賣燒賣額外4+1 咁既市道下大放題得唔得架仲要係食到最後一件先見到唯一慶幸係仲見到全屍雖然平台已處理退款但覺得要公開信息 畢竟大眾對自己口中食物既衛生應有知情權後記:第一次寫post發現要係Openrice上面評好劣評最少要打200字其實貴公司將字數門檻推到咁高好容易放生好多劣評問心香港人性格 你知我知單眼佬都知有咩人會有心打200字讚好間餐廳 你話冇收稿費/餐廳唔係朋友開 都冇人信啦張張相打曬燈咁Openrice 可以考慮一下開個corner "Openshxt"只睇差評情況好似樓盤中既凶宅網咁 只集中討論差評至於如何拿捏就睇你地專業
10月21日 經fxxdpanda 訂午餐 外賣自取

至於如何拿捏就睇你地專業

外賣自取
  • 蟲子蒸燒賣
2022-08-09 1683 瀏覽
當晚,我們一行3人幫襯完質素未如理想的 打卡餐廳 <NACASA>,在上環兜個圈後,決定到皇后大道中 <譽滿點心匯館> 食晚餐!餐牌我同另外一個姊妹唔飲茶,同女店員講只飲水,驚瞓唔著,佢話唔飲茶茶錢都要 $6,麥茶無咖啡因,就叫我哋試吓!仲好飽滿足料添!我哋仲讚店員好老實不欺客!養生茗茶:麥茶 $6好似枕頭咁脹卜卜㗎!麥茶係無茶多酚,咖啡因就梗係無啦!麥香濃郁又解渴!1人套餐晚餐 $68馬蹄蒸肉餅肉餅的厚度令我們驚喜! 而且,混合肥豬肉及馬蹄,質感既鬆軟又清爽!老火湯:粟米紅蘿蔔青蘿蔔湯清甜少油足料又健康!譽滿鮮蝦餃 $33一客 4件,餃子皮尚算晶瑩,充滿蝦肉!蟹籽蒸燒賣 $30除了豬肉之外,還加入蝦,雙重鮮味又啖啖肉!紫薯咸水角 $21一客 3件,以紫薯成份做外皮,香脆熱辣辣,味道甜美,卻是內裡餡料較少!鮑汁炆鳳爪 $36雖然店方的鳳爪不算好大隻,勝在炆得好夠火候,入口軟腍又入味! 指心也飽滿!墊底的花生大粒又腍!
餐牌

仲好飽滿足料添!我哋仲讚店員好老實不欺客!

養生茗茶:麥茶 $6
好似枕頭咁脹卜卜㗎!

麥茶係無茶多酚,咖啡因就梗係無啦!麥香濃郁又解渴!
麥茶
1人套餐晚餐 $68
1人套餐晚餐
馬蹄蒸肉餅
肉餅的厚度令我們驚喜!
而且,混合肥豬肉及馬蹄,質感既鬆軟又清爽!
老火湯:粟米紅蘿蔔青蘿蔔湯
清甜少油足料又健康!
粟米紅蘿蔔青蘿蔔湯
譽滿鮮蝦餃 $33
一客 4件,餃子皮尚算晶瑩,充滿蝦肉!
譽滿鮮蝦餃
蟹籽蒸燒賣 $30
除了豬肉之外,還加入蝦,雙重鮮味又啖啖肉!
蟹籽蒸燒賣
紫薯咸水角 $21
紫薯咸水角
鮑汁炆鳳爪 $36
指心也飽滿!
墊底的花生大粒又腍!
鮑汁炆鳳爪
蟹籽蒸燒賣
紫薯咸水角
鮑汁炆鳳爪
2022-06-26 1065 瀏覽
查網上食網都不錯,想吃点心,於是入去試一試,裏面客人小貓3-4人,職員2人.環境茶記一般,点心价錢3拾幾元一客.但職員服務比茶記差很多,完全漠視客人,隨意放喉大叫,彼此隔空談話,週圍拖行垃圾,亦不理會客人任何需要,要客人自己服務自己,幾经辛苦,大力揚手order 点後,惡夢才開始,等,又再等30分分鐘,才有食物,質素一般,欠一客,又等等等,決定走....一吐氣,很小寫食評,由於太差,忍不住,差徑
2021-11-01 2496 瀏覽
🔹青芥末子母蝦餃 $35造型可愛,創意十分,青芥末味道少辣吾嗆喉,配蝦餃幾夾,整體吾錯 6.9/10🔸香辣韭菜煎餃 $24表面放左心形網紋,好搞笑😂,韭菜煎餃個皮偏厚,好似麵包皮,韭菜煎餃正常偏乾,完全無辣味,加少少喼汁,即刻好食番6.6/10🔹蟹子蒸燒賣 $30燒賣個樣好老,食落味道正常,無特別🤣個人好中意食燒賣,所以下次都再叫 6.7/0🔸蜜汁叉燒腸 $25腸粉皮偏厚,煙銀有咬口,叉燒份量多,調味正常 6.7/10🔹黃金炸流沙包 $21流沙包外炸內軟,一咬即刻流心,塘奸惡又滿足,但食既時候小心熱🤣 6.8/10

🔹青芥末子母蝦餃 $35

🔸香辣韭菜煎餃 $24

🔹蟹子蒸燒賣 $30

🔸蜜汁叉燒腸 $25
腸粉皮偏厚,煙銀有咬口,叉燒份量多,調味正常 6.7/10

🔹黃金炸流沙包 $21
2021-08-25 1763 瀏覽
話說近排真係好鬼死鍾意飲茶,次次約朋友都會問朋友想唔想飲茶今次約咗去上環一間點心點到飲個靚茶,星期日去唔算太多人,可以坐得耐啲咁平時茶樓唔同,每人一個茶包,自己鍾意飲咩茶都得蝦餃蝦餃皮薄餡靚,蝦肉都上算彈牙燒賣燒賣唔會乾爭爭,豬肉肥瘦都夠均勻,水準算係中上雞扎雞扎個棉花幾好食,索咗汁食落口都夠爽脆冬菇都夠林同埋入味,舊雞又唔會太老蓮藕餅蓮藕餅下次唔好叫唔值得食,太乾煎得太過火菠蘿叉燒包菠蘿叉燒包超級好食,個菠蘿包脆博博,裏面啲叉燒餡又夠多又夠甜鮮蝦腸粉腸粉皮太厚,呢個點心好普通痛
話說近排真係好鬼死鍾意飲茶,次次約朋友都會問朋友想唔想飲茶
咁平時茶樓唔同,每人一個茶包,自己鍾意飲咩茶都得

蝦餃
蝦餃皮薄餡靚,蝦肉都上算彈牙

燒賣
燒賣唔會乾爭爭,豬肉肥瘦都夠均勻,水準算係中上

雞扎
雞扎個棉花幾好食,索咗汁食落口都夠爽脆
冬菇都夠林同埋入味,舊雞又唔會太老

蓮藕餅
蓮藕餅下次唔好叫唔值得食,太乾煎得太過火

菠蘿叉燒包

鮮蝦腸粉
腸粉皮太厚,呢個點心好普通痛
2021-06-12 1942 瀏覽
星期六去了飲早茶,茶葉選了基本的普洱茶,茶身雖未至於如蓮香的感受到在上的顎的張力,但亦算香濃醇厚。 這菠叉燒餐包可以一口一個,非常適合如我愛吃,但又怕蘇皮跌到成身的人,包皮焗至熱辣辣而脆口,但包身柔軟,吃入去有點層次感,而叉燒餡料細嫩有緻,味道是ichiban。 蟹子蒸燒賣有豬肉鮮味,肉頂放了一隻小蝦,整體味道是合格之上了。這店是由國金軒前員工主理,以較相宜價錢可吃到國金軒級數的特色點心,例如菠蘿叉燒餐包、青芥末子母餃、香煎松露素菜包及新疆棗王糕等。

蟹子蒸燒賣
2021-06-12
$60 (早餐)
蟹子蒸燒賣
2021-04-11 863 瀏覽
今晚在這裡開飯,吃了金針黑木耳蒸雞柳套餐,每次在這裡吃的雞柳都很滑溜,金針、黑木耳又有營養,加上一碗鮮甜老火靚湯及烚青菜,再加上黄金蕎麥茶,已經是健康有營養又滋補的一餐。金針花又稱為黃花菜,富含蛋白質、醣類、胡蘿蔔素、維生素A、B1、B2、菸鹼酸、鈣、磷、鐵等成分,具補血、助眠、利尿等作用,是觀賞與營養價值兼具的蔬菜,因能安神因此外號又叫忘憂草。黑木耳的營養價值比白木耳高,能有助於解決便祕症狀,也有助於保護腸胃、美容養顏與強化免疫能力。 黑木耳有「養生萬靈丹」「植物性燕窩」「中餐中的黑色瑰寶」等美稱,養生效果有補鈣、補鐵、防止膽固醇過高以及血管硬化,加上富含膳食纖維、多醣體和抗凝血物質3種成分以及低熱量,膳食纖維可以幫助腸胃蠕動,是非常健康的食品。至於黃金蕎麥茶也不遑多讓,功能安神活血、祛積化滯、清腸通便、開胃健脾、止咳平喘、除濕解毒、美容養顏 ,降血壓,血糖及血脂 ,抗氧化,清除體内自由基,延緩衰老 ,促進眼部血液微循環 。睇完係咪感覺非常健康有營呢? 注重身體健康的朋友可以去幫襯,它其它的點心款式也非常有特色,材料及味道一定令專誠去為食的朋友感覺 No regret!

金針黑木耳蒸雞柳

羅漢果、靑紅蘿蔔、甘筍、粟米煲廋肉湯
烚青菜
黃金蕎麥茶
2021-03-09 1511 瀏覽
 很久沒有在上班時間跟皇上吃 Lunch 了, 皇上喜歡吃點心, 所以我們去了這間 譽滿, 這不是第一次吃, 他有些茶包很特別的, 跟別家的有點不同, 這茶芥是抵比的, 皇上選了 '白玉烏龍' 好香, 我就叫了 喬麥茶, 好有韓 feel. 我們今天叫了 蝦餃 , 上面有隻 wasabi 蝦餃仔, 做得好仔細, 好 cute,  好有 wasabi 味又不太搶味, 好吃. 大餃的蝦也很大隻, 美中不足就係皮太厚.
wasabi 蝦餃
明蝦角
2021-03-09
wasabi 蝦餃
2021-03-07 1169 瀏覽
以前夜晚去飲茶食點心係一件無乜可能發生嘅事,但近年愈來愈多點心店,夜晚歎茶變成好多人日常。呢間點心店位置唔係咁起眼,但內𥚃算光猛企理乾淨。有三款茶選擇,選左蕎麥茶,第一次飲,好甘香,飲落好舒服。叫左3款點心。叉燒包外型係傳統嗰隻,香噴噴新鮮蒸起,個皮軟綿,𥚃面叉燒饀份量同甜度適中,熱辣辣好唔錯,正宗香港comfort food。蝦餃比正常細少少,皮薄,裡面個餡就一般,唔係咁多汁,無乜筍嘅鮮味,一般。相反紫薯咸水角係驚喜之作:首先剛剛炸起,好新鮮,炸得乾身唔油。𥚃面有好香嘅紫薯蓉,加埋傳統咸水角餡料,一流!咸魚肉餅飯,飯蒸得剛好,粒粒分明,咸魚幾香,肉餅滑溜,但可能落得太多生粉,肉味稍欠奉。除左點心,仲有幾款小菜供應。埋單$120左右,中上環開心價,性價比高。最重要係呢度夜晚食夠靜唔嘈,非常唔錯!

• 紫薯咸水角
2020-07-24 2529 瀏覽
平時最鐘意食嘅一間上環店點心鋪嗰度嘅裝修好小清新日式嘅feel而且唔似酒樓 唔會好嘈😂去到店員會俾你揀六種嘅花茶而我地就揀咗玄米茶同埋玫瑰桂花茶(以前都有飲過其他茶)款款茶聞落飲落都好香 ☘️💐點心質素方面其實就同出面嘅差唔多但係每一樣都會非常新鮮熱辣可能料方面就冇出面嘅咁足同名貴但係食落嘅味道差唔多 而且價錢亦都十分優惠個人就最鐘意食佢個個蒸紅棗糕 好香紅棗味 而且係好熱好熱!所以鐘意食點心嘅可以去試吓呀🤪
平時最鐘意食嘅一間上環店點心鋪
嗰度嘅裝修好小清新日式嘅feel
而且唔似酒樓 唔會好嘈😂
去到店員會俾你揀六種嘅花茶
而我地就揀咗玄米茶同埋玫瑰桂花茶
(以前都有飲過其他茶)
款款茶聞落飲落都好香 ☘️💐
點心質素方面其實就同出面嘅差唔多
但係每一樣都會非常新鮮熱辣
可能料方面就冇出面嘅咁足同名貴
但係食落嘅味道差唔多 而且價錢亦都十分優惠
個人就最鐘意食佢個個蒸紅棗糕 好香紅棗味 而且係好熱好熱!
所以鐘意食點心嘅可以去試吓呀🤪
2020-05-18 1806 瀏覽
主打點心的餐廳越開越多,出色的也有很多。這一家就是其中之一,由於位置靠近我的辦公室,所以經常過來買點心。在中午時間,經常滿座,一定要提早過來。他的款式非常多樣化,應有盡有。在中午時間,我經常以一款點心和一款腸粉配搭。蝦餃每一顆都很大,餡料十足,蝦很彈牙飽滿,餃子皮就很滑和厚薄適中,甚是出色。牛肉腸很香很香,腸粉裡面的每一吋都塞滿了牛肉,配上份量剛好的香茜,非常美味。最近還有九折優惠,非常抵食,店員們也很親切有禮。

牛肉腸

最近還有九折優惠,非常抵食,店員們也很親切有禮。
2020-05-18
  • 蝦餃
  • 牛肉腸
2020-01-14 2116 瀏覽
上次同事想來這間飲茶,但最後冇去到,今日佢話要飲茶,我提議這間。店內環境比較迫。坐低時,店員會有個盒問你要咩茶?我記得有四款茶包可以選,蕎麥、玫瑰荔枝……點心的款式都算多,叫了以下款式嚐嚐。青芥末籽母蝦餃青芥末籽是獨立包住,下面有粒蝦餃,不過我覺得芥末籽放在蝦餃裏會比較好,由於我第一次食,我又分開食,感覺上浪費了芥末籽,如果將它們混合一齊食應該會更好。紫薯百合素菜餃這個沒有驚喜,個皮都未夾已經散。招牌雪山叉燒包有些翻炸的感覺,皮不夠脆,叉燒餡算多。芋絲脆春卷裏面的芋絲炸得很燶,外皮都算脆。馬友肉餅飯整塊肉餅都是粉,太難食,幸好有馬友搭夠,馬友鹹鹹香香和飯一齊食都過得去。沒有加一,茶錢每位$6。
店內環境比較迫。

點心的款式都算多,叫了以下款式嚐嚐。

青芥末籽母蝦餃

紫薯百合素菜餃
這個沒有驚喜,個皮都未夾已經散。

招牌雪山叉燒包
有些翻炸的感覺,皮不夠脆,叉燒餡算多。

芋絲脆春卷
裏面的芋絲炸得很燶,外皮都算脆。

馬友肉餅飯
沒有加一,茶錢每位$6。
2019-10-31 1213 瀏覽
Lunch 時唔太多人,可以即時入座,但人建議12:00度會好D,坐位算闊落,服務ok,一入座侍應會俾茶包你揀,玫瑰荔枝茶好香,兩者balance 得啱啱好,其他有烏龍,普洱等。點心方面,鯪魚餅同魷魚鬍好正,炸得好脆,唔會太油太乾。蒸飯有鹹魚肉餅,雞,牛肉,味道不錯,素餃味道清新,綿花雞調味啱啱好,有口感唔太淋,3個人8樣野都食唔哂,份量夠,價格合理,可以回頭再食.
2019-09-05 1239 瀏覽
公司附近間點心店,想食好耐,今日終於約埋D同事一齊去食。食落味道唔錯,地方乾凈闊落。非常推介燒賣,紫薯鹹水角。食左蝦腸皮薄餡靚,好食。呢到最特別係花茶,$6茶位 竟然唔係茶膽,係一包包好精緻嘅花茶茶包,我揀左桂花烏龍,好好飲。除左好食之外,我諗杯茶最可以令我再去食。食完飯梗係食返個甜品,叫左推介嘅紅棗糕,真係我食過最好味嘅紅棗糕,味道超濃又煙韌,但唔係好甜,正呀!!!! 臨走我問個收銀哥哥D茶有冇得賣,佢好有禮貌咁話無,唯有去多幾次啦。

紫薯百合餃

紅棗糕

牛肉

蝦腸
紫薯百合餃
紅棗糕
蝦腸
2019-08-29 875 瀏覽
上次來這裏吃午飯,發現有一個套餐很抵食,是晚餐的,所以今天特別來試一試。晚市套餐的內容很豐富,包括由三款點心組成的拼盤,包括芥末母子蝦餃、黑松露雜菌餃和煎蘿蔔糕。(正確名稱請見相片)點心一向做得不錯,上次已吃過芥末蝦餃,今次是的黑松露野菌餃也不錯,黑松露味很香,一點也不肥膩,好吃。蘿蔔糕也煎得外脆內軟,有蘿蔔味。蒸飯方面,上次我是了馬友肉餅飯,所以今天叫了另一款蒸飯,就是煎蛋牛肉飯。牛肉餅就是一般點心吃的牛肉球那種,味道正常吧。跟着蒸飯一瓶送上的還有上湯時菜,味道不錯。至於養生茶方面,上次叫了玫瑰花,今次改飲桂花,茶味香濃。最後還有甜品,是我之前吃過的芝麻糕,跟上次一樣,因為我本身不喜歡吃芝麻糕,所以不便給意見。整體來說,份量非常足夠,我根本吃不完整個餐,男生的話應該可以。味道方面,點心比較出色,但蒸飯也不會差,不過如果店主可以加一款點心拼盤套餐,會令客人有更多選擇,用膳更加開心。

桂花茶
點心併盤