餐廳: 萬豪金殿
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 萬豪金殿
資訊:

2023-04-02 1875 瀏覽
讚1 魷魚同魷魚餅既頭盤幾惹味噃 龍蝦好香口 焗得非常好 唔會死韌 紅燒乳鴿非常入味 肉質嫩 呢幾樣嘢食都出色2 環境一如以往 酒店格局既闊落彈1 鯧魚用酸菜去煮 感覺上係遮左啲魚既鮮味
2023-02-12 2097 瀏覽
好遲先至決定出去食團年飯,可能因為解除左口罩令,大家都想出去食飯,冇乜幾多間酒店中菜有位,呢間有位就照book啦。環境當然舒適寬敞,由帶位到用餐嘅服務都非常好。佢個賀年套餐$1088一位,四位起。前菜有 “脆皮乳豬件、醉乳鴿、葱油涼拌帶子、酸辣海蜇頭” ,細細件,不過好好味!”蜜餞金蠔窩巴” 啱我口味,” 天籽蘭花響螺燉花膠” ” 蒜茸粉絲蒸開邊龍蝦” 老人家好喜歡,甜品個雪燕分量十足! 個餐份量啱啱好,呢度算係家庭飯局嘅好地方。
脆皮乳豬件、醉乳鴿、葱油涼拌帶子、酸辣海蜇頭
萬豪脆皮炸子雞
金腿絲上湯稻庭麵
椰汁桂花拉絲雪燕
2023-02-07 1843 瀏覽
位於金鐘嘅米芝蓮一星中菜~真係每道菜都做得十分出色!基本上4分以上就係必食,嗌就無錯架啦🤣-Signature Barbecued Pork Loin with Honey Sauce 萬豪貴妃叉燒(半份)🌟3.5/5 💰188-Baked Crab Shell Stuffed with Crab Meat, Lobster Meat and Onion 龍蝦粒蟹肉焗釀蟹蓋 🌟4/5 💰248-Tea-Smoked Chicken with Soy Sauce 茶皇煙燻雞 🌟3/5 💰368-Sautéed Prawns and Pumpkin with Salted Egg Yolk 黃金南瓜蝦球 (四件)🌟4/5 💰288-Deep-Fried Shrimp Toasts 窩貼大蝦多士 (六件)🌟3.5/5 💰188-Poached Rice with Assorted Seafood in Lobster Soup 海皇西施泡飯 🌟4/5 💰408-Seasoned Vegetables 時令蔬菜 - 蒜蓉炒小白菜 🌟3/5 💰238-食物:8/10環境:8/10服務:8/10
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
2022-12-30 4819 瀏覽
腦細作東,豈可草草了事,一於到米芝蓮一星中菜廳萬豪金殿飲茶午同,做一做追星族之餘,順便顯一顯氣派。食物未上,先來一杯歡迎茶。老實說,小人實在喝不出是甚麼茶來,總之有點甜,味道不差。海苔合桃很是酥脆,合桃焗得超好食,主要是甜甜的,又夠酥脆。與鹹香的海苔配合得相得益彰。商務午餐先上點心拼盤:分別為蝦餃、叉燒酥及羊肚菌素餃。蝦餃皮薄帶黏性蝦肉足料 ; 燒酥焗到外皮酥脆,餡料香濃 ; 至於羊肚菌素餃則用作清一清味蕾。喝完都不知道內容為何物的老火湯,極之順喉。北海道刺身級元貝勁大粒,外層燒香配以燒汁味道清新鹹甜之間取待平衡,內層呈半熟狀態,口感嫩滑。鮑魚烹煮得夠腍夠入味,可以很輕易咬一半,配超級厚肉花菇,蠔汁更是發揮得淋漓盡致。麵食乃蝦腰雲勝魚湯稻庭麵,當中我最喜歡的是這豌魚湯,鮮甜濃郁得來,更是層次豐富,除了魚的鮮甜之外,更夾雜了蝦與肉的鹹香,實在找不到要挑剔的地方。桂花糕以及合桃酥都不會過甜,各司其職,做到自己的本份。我們都較喜歡紫米露,滋潤舒服。套餐以外另點的蝦籽柚皮,柚皮極致軟腍入味,水準之作!價錢雖然偏貴,但不論食物、位置、招呼均無負星級食府的名聲,值得再來。
Welcome Drink
海苔合桃
蝦籽竹笙明蝦餃、芝麻叉燒酥、羊肚菌上素餃
喝完都不知道內容為何物的老火湯,極之順喉。
蝦腰雲勝魚湯稻庭麵
桂花糕以及合桃酥都不會過甜,各司其職,做到自己的本份。
桂花糕 + 合桃酥
我們都較喜歡紫米露,滋潤舒服。
紫米露
套餐以外另點的蝦籽柚皮,柚皮極致軟腍入味,水準之作!
Welcome Drink
海苔合桃
蝦籽竹笙明蝦餃、芝麻叉燒酥、羊肚菌上素餃
桂花糕 + 合桃酥
紫米露
  • 桂花糕
  • 蝦餃、叉燒酥、上素餃
  • 老火湯
  • 燒汁元貝
  • 花菇鮑角
  • 魚湯稻庭麵
  • 桂花糕+合桃酥
  • WelcomeDrink
2022-12-04 2006 瀏覽
朋友誠意邀請的生日午餐…在惡劣天氣下,如期赴約….因為,交通混亂,延遲了差不多半個鐘…已經打電話預先通知中菜廳…. 結果,只剩下60 分鐘落order 及用膳….因為時間急促,推薦order 了點心拼盤 - 好味,每位計的鮑魚燒賣- 不過不失,沒有新鮮感素粉果 - 不錯,清新最精彩菜式之一,亦最名貴,每位$$$,花膠扒,香脆可口,花膠質地係靚貸,起初誤會係西多士,份量太少了⋯⋯蝦多士,蝦彈牙,多士脆,雖很熱氣,受歡迎的菜式另一名菜,叉燒,只有五件,入口即溶化,肉質上乘,肉汁豐富,令人吃到停唔到口擔擔面,認為係全餐最精彩的菜式,上枱時色香味俱全,肉碎,拉面都好吃,湯底帶微甘,微麻,又不嗆喉,令人食得過癮!一喝而盡!👍👍甜品贈送的…..總括來說,係高質的!名不虛傳!唯一要彈,擺放太空洞了,只有寥寥可數的幾張枱,好似坐在大堂中間!冷冰冰之感!
朋友誠意邀請的生日午餐…在惡劣天氣下,如期赴約….

鮑魚燒賣- 不過不失,沒有新鮮感

素粉果 - 不錯,清新

蝦多士,蝦彈牙,多士脆,雖很熱氣,受歡迎的菜式

甜品贈送的…..

總括來說,係高質的!名不虛傳!

2022-11-18 1340 瀏覽
If a friend is in town, which Chinese restaurant will I bring him / her to enjoy delicious food? No doubt, Man Ho Chinese Restaurant will be my No. 1 choice. With the youngest Executive Chef at a 5-Star Hotel and the fastest Chinese restaurant to obtain 1-Michelin Star in Hong Kong, Man Ho has become one of the hardest local restaurants to make bookings. Sauce is often the soul of French cuisine; surprisingly, it is also the case for the Chinese food served at Man Ho. You do not have to dip your

Sauce is often the soul of French cuisine; surprisingly, it is also the case for the Chinese food served at Man Ho. You do not have to dip your dim sum with sauce because the sauce is within the wraps. While my friend is not a vegetarian, she falls in love with the steamed porcini mushroom dumplings that have the delicate flavor of Chinese soy sauce.

Deep-fried spring rolls with minced Wagyu beef, onion and black pepper is the highlight of the meal. My friend and I are so impressed by the exterior crunchiness of the spring roll, the interior butteriness of the beef and the highlight of the Wasabi sauce within the roll.

Nonetheless, we are disappointed by the barbecued duroc pork loin with honey sauce. Ideally in HK, char siu is smoked at a lychee wood oven. However, the char siu at Man Ho is cooked at an electronic oven, leading to the lack of crispy exterior.

Overall, I highly recommend the dim sum instead of main dishes at Man Ho Chinese Restaurant.
終於一試久仰大名嘅萬豪金殿💛💛💛竟然Walk in入到嚟 覺得好好彩🥰環境好舒適 好寬躺 古典中式庭園風//果然係🌟米芝蓮一星食府 係實至名歸食物好高質素 好有水準 的確好值得一試每一款都各有特色 金魚餃賣相非常吸睛🤩鮑魚酥炆到好濃稠 好爽彈有口感而煎花膠真係掙扎咗好耐點唔點好因為本人唔鍾意杏仁 出奇地接受到而且好好食花膠煎到好外脆內軟糯 越嚼越香 好考功夫 好讚‼️蝦籽柚皮無苦澀味 清香而且有蝦籽鮮味咕嚕肉反而對比下有啲略為普通~
終於一試久仰大名嘅萬豪金殿💛💛💛
而煎花膠真係掙扎咗好耐點唔點好
因為本人唔鍾意杏仁 出奇地接受到而且好好食
花膠煎到好外脆內軟糯 越嚼越香 好考功夫 好讚‼️
蝦籽柚皮無苦澀味 清香而且有蝦籽鮮味
咕嚕肉反而對比下有啲略為普通~

金殿乾鮑魚酥
杏仁濃湯煎花膠
鬼馬咕嚕肉
金殿乾鮑魚酥
杏仁濃湯煎花膠
  • 金殿乾鮑魚穌
2022-10-23 1166 瀏覽
Wow didn't know Man Ho is pretty yummy! Spacious, good services, and good food!My fav were frog legs, char siu, shrimp toast, shrimp mousse stuffed w/ foie gras, sea cucumber & South African dried abalone and walnut soup. The candied walnut snack def was the highlight of the meal, so damn good!! What did we order? (4 pax)StarterBarbecued pork loin w honey sauce/ *Deep-fried shrimp toast/ tea-smoked cuttlefish stuffed w preserved vegetables *貴妃叉燒/ *大蝦多士/ 煙燻墨魚仔 $168🤯Stir-fried frog legs w/ soy sau

小食 合桃

What did we order? (4 pax)

Starter

🤯Stir-fried frog legs w/ soy sauce 醬油田雞腿 | SO DAMN GOOD, Juicy AF and flavourful!!

Soup

Double-boiled fish maw soup w/ chickpeas in coconut 椰皇雪蓮子燉花膠 $288
Fresh fish soup w/ fish maw, shrimp cake and bamboo pith 金殿花膠鮮魚湯 $288
Double-boiled dried South African abalone soup w/ blaze mushroom, duck & mandarin peel 姬松茸陳皮吉品鮑魚燉老鴨湯 $288
Braised vegetarian shark fin in brown sauce 紅燒素翅 $228 | Decent

Main
Baked crab shell stuffed w/ crab meat, lobster 龍蝦粒蟹肉焗釀蟹蓋 $248 | Creamy and lots of crab meats

Deep-fried crispy chicken (Local farm chicken) 脆皮炸子雞 (本地農場雞) $368/ Half | Tender enough!!

🤯Deep-fried shrimp mousse stuffed w/ foie gras, sea cucumber & South African dried abalone in abalone sauce 鮑魚海參鵝肝夾 $538/ For 2pax | The best of the night, every layer of flavor is an art, I enjoyed it a lot.
鮑魚海參鵝肝夾

Baked French lamb belly w/ black sesame 黑芝麻焗法國乳羊腩 $388 | full of gamey taste, nice one!

Fried rice noodles w/ sliced local beef 乾炒本地牛肉陳村粉 $338 | Decent

Dessert

Steamed red date puddings 棗皇糕 $78 | Hot enough

*Deep-fried glutinous rice dumplings stuffed w/ matcha & red bean 抹茶紅豆煎堆仔 $78

*Walnut soup 合桃露 $78 | Rarely order traditional sweet soup but this was yummy 😋

小食 合桃
鮑魚海參鵝肝夾
  • 萬豪貴妃叉燒
  • 醬油田雞腿
  • 窩貼大蝦多士
2022-10-18 1026 瀏覽
🎀 Executive Set Lunch Menu ($538 for 1)($1076)✨ Set Lunch Included — 萬豪點心拼盤由右至左係蝦籽竹笙明蝦餃、燻肉番茄酥同松露野菌餃。兩款餃嘅皮厚薄適中,口感非常好,明蝦餃滿滿蝦餃好少肥肉,口味偏淡;野菌餃好濃松露味,好味 😋,下次我應該會叫完整一籠 😆;蕃茄酥正常發揮。✨ Set Lunch Included — 金殿老火湯✨ Set Lunch Included — 燒汁北海道元貝元貝好大粒爽口肥美,燒汁偏䇜傑身。✨ Set Lunch Included — 蠔皇花菇鮑角花菇爽口,鮑魚唔錯 😝。✨ Set Lunch Included — 蝦腰雲勝魚湯稻庭麵成碗包含好多有益嘅食材,好似瓜類同木耳切成粒粒。湯底真係精華所在,奶白色嘅湯飲落啖啖濃烈嘅魚香,非常鮮美好飲,值得試,讚。✨ Set Lunch Included — 精選甜品合桃糊口感細膩順滑,唔錯。✨ 醬油金魚餃($68 for 1)($136)同朋友一人點咗一粒 😝,外型非常精緻,中間塞滿鱈魚肉同蝦肉,味道正常。✨ 萬豪貴妃叉燒(半份)($198)半份五件兩

✨ Set Lunch Included — 萬豪點心拼盤
萬豪點心拼盤

✨ Set Lunch Included — 金殿老火湯
金殿老火湯

元貝好大粒爽口肥美,燒汁偏䇜傑身。

✨ Set Lunch Included — 蠔皇花菇鮑角
花菇爽口,鮑魚唔錯 😝。

✨ Set Lunch Included — 精選甜品
合桃糊口感細膩順滑,唔錯。
甜品

✨ 醬油金魚餃($68 for 1)($136)
醬油金魚餃

✨ 萬豪貴妃叉燒(半份)($198)
半份五件兩個人食岩岩好唔會太膩 😋,蜜汁甜味比較淡,叉燒切得非常厚身,肉肉肥瘦相間,油質入口化開,好味。
✨ 萬豪貴妃叉燒(半份)

甜品(送)
抹茶曲奇同埋椰汁糕,曲奇非常脆口,椰汁糕正常發揮。
扎實嘅料理功力、華麗嘅內部裝修、殷勤有禮嘅服務態度都令我覺得非常Impressive,整體而言非常滿意嘅一餐,一定會回訪 😝。

🧾 需加一服務費
💰 $1551
❤️ Follow @852foodietraveller ✨
萬豪點心拼盤
醬油金魚餃
✨ 萬豪貴妃叉燒(半份)
2022-10-04 742 瀏覽
味道不錯,服務質素高。推薦萬豪炒香苗,和炸藕荷,環境不錯,很有檔次,會贈送甜品和餐前小食。去了三四次,每次點的才都不錯,總之對得起價格。適合商務聚餐和私人聚餐。
2022-08-20 1284 瀏覽
今日同女兒訂位到此飲茶,放在枱面合桃香脆,很出色小食!菠蘿叉燒包外觀吸引、餡料實在,必須一試!金魚餃皮薄,松露餃充滿香味!個人覺得鹹水角和炒腸粉一般!最窩心有甜品送,桂花糕和開心果酥!服務亦值得讚賞
!服務亦值得讚賞
2022-07-30 1422 瀏覽
講啲基本嘢:地方闊落燈光光猛坐得舒服服務態度好上枱食物夠熱如果喜歡玩深層次嘅朋友可以試吓佢哋嘅廚師發板我就嗰日比較唔係咁肚餓求其叫咗幾樣嘢食魚湯做得非常好味道夠濃又唔會腥相信佢個魚餅應該係自家製作做得好嗰件花膠相當得體唔係孤寒嗰隻叉燒有水準,肉質好有夠熱炸子雞有雞味黃金蝦都好朋友們應該要試吓呢度嘅豆腐花相當滑同埋有豆味

講啲基本嘢:

相信佢個魚餅應該係自家製作
做得好

嗰件花膠相當得體
唔係孤寒嗰隻

叉燒有水準,肉質好有夠熱
炸子雞有雞味
黃金蝦都好

朋友們應該要試吓呢度嘅豆腐花
相當滑同埋有豆味

2022-07-18 5586 瀏覽
Staycations包DC,原本想訂晚餐,但無論中菜或其他餐廳都太受歡迎,full晒,最後只訂到「萬豪金殿」作第二日午餐!果然係米芝蓮食府,萬豪金殿無論環境、服務及食物都係一級一流。其實早上自助餐已食得都幾飽,但兩個人都忍唔到叫咗好多嘢<< 琥珀合桃 >>附送的小食琥珀合桃,香脆可口、食唔停口,而盛放嘅器皿已夠吸引!😋<< 萬豪貴妃叉燒 >> 似先欣賞一幅畫般盛上嘅萬豪貴妃叉燒,唔捨得亦忍唔住品嘗,叉燒肥瘦比例合晒我心意,肉質鮮甜,超好食<< 萬豪明蝦餃 >>大大粒好飽滿嘅蝦餃,鮮蝦爽口鮮甜,好滿足!<< 錦囪雲吞 >>每塊雲吞都包住一隻爽口蝦仁,炸得非常脆香,完全沒有油膩感,伴上配料豐富嘅酸甜汁,又係停不了口。唔記得名嘅煎炸腸粉,外脆內軟,伴上牛肉榨菜製成嘅汁,幾特別嘅一道點心!<< 酥皮蛋撻 >>其實已經好飽,但又好想食蛋撻,熱辣辣新鮮出爐嘅酥皮蛋撻,我一人已食了兩個 😂「萬豪金殿」咁受歡迎總有原因,真正聞名不如品嘗,下個

<< 琥珀合桃 >>

<< 萬豪貴妃叉燒 >>

<< 萬豪明蝦餃 >>
大大粒好飽滿嘅蝦餃,鮮蝦爽口鮮甜,好滿足!

<< 錦囪雲吞 >>

<< 酥皮蛋撻 >>

「萬豪金殿」咁受歡迎總有原因,真正聞名不如品嘗,下個月再嚟staycations又再食過😍
2022-07-10
2022-07-05 4618 瀏覽
JW萬豪零房價staycation既第二日7婆禁晚市期間基本上酒店所有餐廳都會無左落場時間開到六點萬豪金殿星期六日午市真係無早一兩個月book都唔洗諗不過下午茶時段基本上就一定有位禁晚市都真係有禁晚市既好處30小時住宿又可以食埋個early dinner先走不過要預兩個鐘頭食野所以四點就要check out大堂再搭電梯落一層就係三樓既萬豪金殿先知道原來門口係自動門每次有人經過都會自動開門就咁睇型就幾型但係係入面坐落左久而久之就覺得嘈同煩因為開閂山太過顯眼萬豪金殿呢幾年變化都幾大先係請左全港最年青既行政總廚鄧家濠本身係國金軒已經係餐廳主廚既jayson網上面有好多片講佢身世已經唔存在既飲食男女都有搵過佢拍大廚出軌實錄當時就整左碟鬼馬咕嚕肉比大排檔客仔試有啖好食亦都有拍過佢地廚房話希望係將傳統既粵菜現代化jayson一生遇到好多名師好似天龍軒既劉師傅同一班前國金軒既大廚都好fd餐廳原名就只係叫做萬豪中菜廳係前幾年大裝之後就改名變成左而家既萬豪金殿之前大概同其他萬豪系同級既中菜廳差唔多唔上唔落直至jayson帶領餐廳轉型係上一年終於成為左米芝蓮一星中菜廳以福布斯四星以外既酒店黎計就只得佢地同
JW萬豪零房價staycation既第二日

而且唔洗自己手動斟茶
自動開齊水同茶
熱水有暖座
反而龍井無
可能某d茶葉唔可以咁受熱?

就真係無見過酒店有收銀位

正價差唔多千四蚊
然後再送酒店coupon一張
但係零房價面前猶如垃圾
再上番去酒店櫃檯找數果時
佢竟然話dining credit突左出黎要補果幾百蚊可以做番個會員折扣
垃圾級會員最後扣左五十幾蚊
走果時其實都已經超過左六點
上菜唔係話要等好耐
不過真係大碟所以都食足兩個鐘先走
2022-02-06
$671.11 (晚餐)
迎賓茶
琥珀核桃
脆皮和牛面頰
2022-07-04 3020 瀏覽
傳統粵菜點心,用心製作高質食材,無論食物、環境和服務都滿分,價錢份量都相當合理,性價比非常高的米芝連中餐廳。由一坐低的welcome drink已經好驚喜,有紫洋蔥味的蜂蜜檸檬茶,衝擊嗅覺同味覺,鼻聞到好香洋蔥味但口嚐到檸蜜,互相影響底下變了有少少似醋酸帶甜的感覺,好特別又好好飲仲非常開胃。雖然午餐分兩輪,個半鐘要還枱,但佢上菜速度快,但又唔係一下子出哂,慢慢1-2度菜咁出,個pace好好,唔會覺得趕,食得舒服輕鬆。上菜速度快但樣樣都超新鮮熱辣辣,件件點心都熱到焫口,即叫即做係最正。每枱都有一盒海苔腰果超香脆,平時中菜廳都係一隻豉油碟的份量,呢度係足成盒腰果,超慷慨,我呢啲果仁控真係會食唔停口食哂🤣炸點同廚類的菜式有特式而且好高質,蒸點就相對選擇較少。山椒辣肉角 $92鹹水角的升華版,外型好可愛,集鬆脆軟糯於一身,雖然係炸物但完全唔油,油紙都一滴油都冇,係點做到😱餡入面有爽脆菜甫加上山椒多了份香口微辣的味道好惹味,口感味道都滿分!菠蘿叉燒餐包 $92爆餡的餐包,菠蘿皮鬆化香脆,裡面唔係叉燒碎而係有原粒叉燒而且勁滿,仲有多汁到滴出嚟都第一次見,餡料熱焫焫好正。蜜餞軟殼蝦 $168軟殼蟹就

炸點同廚類的菜式有特式而且好高質,蒸點就相對選擇較少。
山椒辣肉角

山椒辣肉角 $92

菠蘿叉燒餐包 $92
蜜餞軟殼蝦

蜜餞軟殼蝦 $168
軟殼蟹就食到多,軟殼蝦真係第一次食,外層有薄脆漿勁鬆脆,加上脆蝦殼係雙皇脆感,黑椒蜜汁吊出蝦的鹹鮮味,好想encore😍
金沙蝦丸

金沙蝦丸 $118
完全冇諗過咁大粒蝦丸,裡面沒有脆粉,金沙蓉唔會過鹹反而蛋黃味好濃好香,蝦丸真心好好食,勁足料超爽彈的蝦丸,仲好juicy! 食完唔會有膩感,一啲都唔漏好想再食!
松露野菌餃

松露野菌餃 $88
餃皮好薄有彈性,餡料真係好香松露菇味。

萬豪金魚餃 $68
石斑做餡料鮮香但沒想像中驚艷同精緻。
鮑汁雞腳

鮑汁雞腳 $168
真·鮑汁香濃黏口,雞腳煮得啱啱好,唔過腍有口感,下面花生都煮得好好,雞腳有成8隻👍🏻

萬豪貴妃叉燒 (西班牙杜洛克紅豬) (半份) $188
超厚切叉燒,肉質非常軟腍鬆化,直程有慢煮豬肉的口感,但我個人會較喜歡多點烤焦香同實少少的叉燒。
2022-06-18
山椒辣肉角