2024-04-18 86 瀏覽
終於試到米芝蓮推薦多年嘅英記麵檔✨平日晏晝一點去食都唔算好多人 唔使等位就入到去食 ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰嗌咗最多人叫嘅牛腩河($51) 份量都算幾多牛腩都有7-8舊 雖然每舊都細細粒但好有份量 牛腩肥膏唔算多 肥瘦比例一半一半 食到好香嘅牛味 咬落去充滿肉汁 好好食😋至於河粉就正正常常 湯都係一般嘅清湯味道冇咩特別 ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰整體嚟講都係一間幾好食嘅粉麵店 但價錢就略為偏貴 所以如果再經過唔多人排隊都可能會再食多次 ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰抵食:🌟🌟🌟🌟回頭率:🌟🌟🌟環境: 🌟🌟🌟
終於試到米芝蓮推薦多年嘅英記麵檔✨

抵食:🌟🌟🌟🌟
回頭率:🌟🌟🌟
環境: 🌟🌟🌟
牛腩河
是之前中午過來工作偶然發現的 路過門口就能聞到它的香味~價格便宜不說!給的料也是鋪滿表面!這一口下去的幸福真的給半天疲憊工作帶來巨大安慰….我點的牛肚拼牛腩粗面:湯汁是真的恰到好處的鮮香 牛肚又厚又大片 牛腩也是肥瘦適中同事選的炸魚河粉也是可以的 炸魚表面炸得酥脆 裡面倒是軟軟的很入味 本來是雙拼雲吞的 可惜來晚一步阿姨說剩下一顆 也給我們了哈哈 .最後兩個人吃到一點都不剩!還有點意猶未盡..來這邊辦事的飯堂自此又多了一間:英記面家
是之前中午過來工作偶然發現的
路過門口就能聞到它的香味~
最後兩個人吃到一點都不剩!還有點意猶未盡..
來這邊辦事的飯堂自此又多了一間:英記面家
2024-01-29 421 瀏覽
今次走入呢間店,鼻尖已經被一種特別嘅焗爐肉香吸引。最撩人嘅必然係叉燒粗麵,啊啲叉燒好有新鮮感,食落去肉質鮮嫩,而且啲油花分布得好勻稱,唔會肥膩,咬落去咀嚼感十足,肉味滿滿😋呢碗米,真係食得出佢哋對食物嘅重視。又要提一下佢哋嘅牛腩,腍滑得黎帶少少彈性,完全唔柴,啲醬汁嘅香氣滲透入每一塊牛腩肉吖!加埋啲麵條,爽口又彈牙,真係一絕!😍至於佢哋炸雲吞,外皮炸到金黃酥脆,入面嘅蝦肉豬肉混合都幾有新意。啲湯底味道可以再鮮啲,不過加咗自家辣椒油,就起咗格,好味道同口感層次更加豐富👅食完仲想再嚟,真係過癮!
2024-01-23 311 瀏覽
由細到大都係呢間粉麵店陪伴我長大,呢度嘅牛腩軟腍入味,份量都好足,店員同食客之間會傾偈,有家嘅味道。最鍾意食佢哋嘅河粉,崩沙腩配河粉,簡直係一絕!配埋一齊好好味😋
2024-01-08 413 瀏覽
我真係好中意食英記!!!由細個中學生食到而家咁大個,越大越識欣賞佢。啲面好滑,叉燒既味係我中意既味(雖然成日都會un,睇好唔好彩)但個味都係好岩食,最好食個炸雲吞!!!我通常會放入湯,沉林左先食同埋記得加少少辣椒油🌶️美味度🆙⬆️⬆️⬆️開關後多左好多遊客,2個人通常要搭枱,好迫咁食,不過都唔會影響我想去幫襯既心。成日諗:如果佢整埋coffee同奶茶就好~~~!因為佢得可樂果啲汽水。見住事頭婆慢慢變老,但仲好精靈,英文又識,普通話又識勁呀!想講,菜心都好夠林,好好食
我真係好中意食英記!!!
同埋記得加少少辣椒油🌶️美味度🆙⬆️⬆️⬆️

見住事頭婆慢慢變老,但仲好精靈,英文又識,普通話又識
勁呀!
想講,菜心都好夠林,好好食
  • 叉燒雲吞麵
2023-09-18 917 瀏覽
星期一西營盤得好少餐廳選擇🥲想食的餐廳基乎都關門,平時都係食「十字冰室」多,另一半話想試新野,行左幾個街口剩係得依間吸引到。原本唔想食麵,因為天氣好熱🫠但經過聞到香噴噴的牛雜味,又拿左幾年米芝蓮,就不妨一試啦!11點頭,餐廳未有客人,門口已經有一大盤牛雜準備好了。另一半話牛腸不太乾淨,吐了出來😂😂我覺得牛肚幾好味,加左紫菜夾米粉食,湯底咸咸地,飲完好口乾。總結:個人比較中意天后八寶多d, 雖然價錢差好遠,但依間食完唔會好滿足。
星期一西營盤得好少餐廳選擇🥲

原本唔想食麵,因為天氣好熱🫠
但經過聞到香噴噴的牛雜味,又拿左幾年米芝蓮,就不妨一試啦!

11點頭,餐廳未有客人,門口已經有一大盤牛雜準備好了。
牛雜麵
另一半話牛腸不太乾淨,吐了出來😂😂

牛肚紫菜米

牛肚紫菜米
2023-06-03 1447 瀏覽
- ¨̮♡︎Traditional HK style soup noodles is one of my comfort food. It's always my go-to option when I don't know what to eat. Ying Kee is one of my most frequently visited noodles shops. It's a small place with only 5 tables but the overall environment is neat and clean. It's also a restaurant recommended by the Michelin guide. I ordered char siu and beef brisket noodles today. The portion is perfect for me but maybe too small for boys. I ate too slow so all soup was absorbed by the noodles and th
- ¨̮♡︎
Traditional HK style soup noodles is one of my comfort food. It's always my go-to option when I don't know what to eat. Ying Kee is one of my most frequently visited noodles shops. It's a small place with only 5 tables but the overall environment is neat and clean. It's also a restaurant recommended by the Michelin guide. I ordered char siu and beef brisket noodles today. The portion is perfect for me but maybe too small for boys. I ate too slow so all soup was absorbed by the noodles and the whole bowl became dry. Staff jie jie is so friendly that she saw it and immediately poured me another bowl 🥹🫶🏻

📍英記麵家
28 High Street, Sai Ying Pun
2023-05-05 1283 瀏覽
好耐都冇食過西營盤高街呢一間英記麵家,好記得以前細個成日食,充滿以前嘅童年回憶今日去開西營盤呢一邊,順便行過去食個下午茶 下午茶時間都唔係太多人,好彩唔需要等位,可以直接入去牛腩嘅份量,雖然唔係話太多,但係質素非常高,呢度嘅牛腩係帶筋帶肉而且係有油花,咬落去唔會有好硬嘅感覺 牛腩嘅牛肉味,亦都非常濃烈牛腩保留有爽滑富彈性口感,非常好味 鮮蝦雲吞皮薄而且餡料飽滿新鮮,大大粒好抵食!每隻蝦爽口鮮甜,而且彈牙 非常推介大家黎試
今日去開西營盤呢一邊,順便行過去食個下午茶
下午茶時間都唔係太多人,好彩唔需要等位,可以直接入去

牛腩嘅牛肉味,亦都非常濃烈
牛腩保留有爽滑富彈性口感,非常好味
非常推介大家黎試
2023-04-25 983 瀏覽
由店舖既環境就知道英記係一間有點歷史既傳統粉麵店! 呢日仲見到有外國遊客排隊食添🤭🍜叉燒湯麵 $47呢度嘅叉燒標榜自家製,唔係平時喺燒味檔食開有一層蜜糖喺上面嘅叉燒,感覺上健康啲,大部份嘅叉燒都係瘦叉,肉質嫩滑,一啲都唔”梅”,而我點的是粗麵,粗麵硬度適中,配上清清的湯底,是不錯的選擇☺️🍜牛腩湯麵 $47呢度嘅牛腩湯麵冇濃濃嘅牛腩汁,反而配上類似清湯腩嘅湯底,一啲都唔咸😌牛腩肥瘦適中,每一咬口都有肉汁,但略嫌有點鞋,建議連湯底一齊食😉

🍜叉燒湯麵 $47

🍜牛腩湯麵 $47

2023-02-07 1555 瀏覽
家就住附近,下完課就跑去吃了。到店門口就聞到很香的高湯的味道,雙拼湯麵54元半碗都是牛肚和牛腩份量很多,湯很香很清爽,非常好吃😋!!老板很熱情態度也很好,值得來吃!
外賣自取
2022-12-25 1408 瀏覽
90年代廿幾年前中學放lunch同學仔提議一齊去食英記一般冇乜異議。我對上果次食英記已經係我2018結婚前夕同d兄弟故地重遊路過食嘅,當時口味同記憶中並無差異。今年生左小朋友,要去般咸道影相舖取bb相,路過英記就點都要黎幫襯下。記得當年同學第一次帶我嚟食,有個夥計叔叔提我地唔好玩辣椒油,入左眼好辣㗎,我諗佢都退咗休。今日,個顆計已經俾個後生仔接左班,佢問我食乜,細個黎依度食次次都係食蓉腩河,今次都唔例外。牛腩、中間搭嗰條油菜同記憶中嘅味道一模一樣。唯獨是嗰粒炸雲吞出左問題——乜咁大粒嘅?英記炸雲吞一直都係炸起攤到凍晒,等到有客叫先加入啲粉度。如果太大粒,d湯浸幾耐都唔會浸返熱粒雲吞;另外,記憶中嘅炸雲吞中間係有d空間嘅,食落鬆化有層次,依家做到好似炸豬肉丸咁,每咬一啖都係凍冰冰嘅肉。總結,夥計嘅服務態度好,我食嘅更多嘅係回憶,食物質素唔係差,偏貴,如果要千里迢迢搭車過嚟食,真的不需要了,怕你失望。以前一班同學仔黎到一定會叫炸魚皮share一齊食,浸係d湯到2秒即食,現在都各有各忙都好少飯眾,有機會再一齊黎食炸魚、叉燒啦!

蓉腩河

2022-11-14 1175 瀏覽
看到Open Rice 和其他的網路報導,寫說這家的麵好吃,我就帶老爺大老遠從九龍過來一起吃。 怎知我們兩個都沒有吃完就走了。一入門口,自己找位坐。地方不大,就只有5-6張台,是小吃店類型。 一路看到很多人買外賣,想說一定不錯,就坐下來吃了。但是我們的麵上來後,湯沒有很特別,麵也覺得很一般呀。叉燒和魚蛋還可以,但是整體經驗實在有些失望。如果真的要去試試,我建議炸餛飩來後,放進湯裡浸個幾分鐘,讓它吸了湯汁後,會比乾吃好吃。

2022-10-12
2022-10-30 893 瀏覽
格局係傳統粉麵店,沒想到早上11點幾來都要排隊,仲一直包外賣,群情洶湧!牛雜洗得好乾淨,牛肚牛味濃有咬口,牛腸都質感適中有油脂香,湯底有腩汁味,河粉吸收哂湯汁,河粉仲可以挾起唔斷,好高技巧叉燒係店舖自家製唔係來貨, 一食落去真係好有強烈嘅個人風格同特色,有叉燒嘅感覺但冇一般濃烈叉燒醬同甜味。 辣椒油都好有特色,味道都幾辣。雙炸今次選擇炸雲吞配炸魚皮,魚皮好脆口,好有魚油香味,炸雲吞好大粒,好夠份量,可惜凍咗。 配搭嘅上湯有以前嘅味道, 經典美味。雖然忙到無停手,但店員仍然細心有耐性,難怪深受歡迎

2022-10-25 710 瀏覽
由細細個10歲都未夠,一間平平無奇嘅小店食到依家都出埋泥社會做嘢,已經變咗係米芝蓮推介細細個一直泥食係因為方便,到大個仲食緊,除咗係回憶之外反而多咗用心品嘗最愛最愛食叉燒粗,呢度嘅叉燒係唔會同出面任何一間有賣叉燒嘅地方撞樣撞味撞咩都好佢哋用焗爐烹調呢啲自家製叉燒,係用梅頭肉,所以肥瘦同油脂分佈均勻,食起泥肉質爽嫩唔乾,亦有油嘅甘香牛腩亦都軟腍入味唔會柴口麵底爽口彈牙加啲醋加啲辣椒油,簡直係一大享受一家四口泥,嗌五碗一睇就知我哋好捧場🤣英記麵家牛肚/牛腩/魚片頭/叉燒/炸雲吞 湯麵 各 $47📍西營盤
牛腩亦都軟腍入味唔會柴口
麵底爽口彈牙
加啲醋加啲辣椒油,簡直係一大享受
一家四口泥,嗌五碗
一睇就知我哋好捧場🤣

英記麵家

牛肚/牛腩/魚片頭/叉燒/炸雲吞 湯麵 各 $47

📍西營盤
"【英记面家】我寫咗 post 兩年幾,其實都開始習慣咗將寫嘢同出 post 融入喺自己嘅生活裡面。滿足感有時都會有嘅,例如捐窿捐罅搵到啲冇乜人介紹過,而又冇上過「宣傳易」,但係又幾好食嘅餐廳,經自己講出嚟之後引起到共鳴咁。有見及此,我就愈去一啲大家可能比較少機會接觸嘅餐廳,有時掂到一啲大家嘅童年或者讀書時嘅回憶,我都會覺得幾滿足,起碼係小眾而非孤獨。今次想講一間喺英记面家餐廳,不過佢唔近港鐵站。主食「特濃沙爹牛肉麵」唔算好突出,沙嗲味冇佢吹到咁濃,個「丹麥吐司」亦都只係一塊脆口啲嘅烘多士,冇特別。反而佢個「3.7牛乳炒滑蛋及火腿」可以話係靈魂所在,隻蛋炒得非常好,外面啱啱熟而又包住啲蛋汁,正。個餐加埋杯正正常常嘅「熱奶茶」,我覺得都算公道,唔算話平但係以隻蛋嘅質素嚟講都合理。不過咁樣又點會滿足到我,見到餐牌個「晚市精選」上面有幾款「招牌菜」,我叫多一款嚟加吓餸都唔係好過份啫下話。我揀咗「子薑炸豬手」,配埋「例湯」幾抵。豬手幾正,起好晒骨切埋片,啖啖肉,脆卜卜,揩到啲子薑嘅話仲有啲薑味,估唔到幾夾。原來仲有「白飯」,侍應醒目,唔上畀我住,問我要唔要。我冇要到。。。(地址:西环西营盘高街

(地址:西环西营盘高街32号地下)