2016-12-01 2490 瀏覽
西環存在好多小店,聽講英記嘅叉燒麵好食,專程嚟試下。碗叉燒麵一嚟到,覺得有d奇怪,叉燒顏色好紅,又一d肥膏都無。我一向都食開瘦叉,所以無肥膏正合我意!咬落去,完全唔係平時d瘦叉咁“鞋”,軟軟地就好似豬頸肉咁。比起平時食嘅叉燒係好食d!至於個麵,湯底清清地,或者加d 腩汁會更好!
西環存在好多小店,聽講英記嘅叉燒麵好食,專程嚟試下。
我一向都食開瘦叉,所以無肥膏正合我意!
至於個麵,湯底清清地,或者加d 腩汁會更好!
叉燒麵
2016-10-15
叉燒麵
2016-11-15 2326 瀏覽
重遊中學時的午飯區域,真的可以話面目全非,喜愛的車仔麵,地踎茶樓,廉價麵包舖已經ㄧㄧ消失。除而代之的是西式餐廳+酒吧(有好幾間都是大型連銷西餐廳),高級食材店等。不過竟然有ㄧ間麵家還屹立不倒多年,見到馬上沖入去,希望小時的集體回億馬上返來。餐牌依舊貼在牆上,不過應該最近裝修過ㄧ輪,牆紙好新淨。餐牌上的款式跟以前ㄧ樣不過價錢就 37元wow omg......]裝了西洋舊式煤氣燈,又ㄧ中西合壁設計。]原本想食招牌义燒麵不過已經完賣只好叫叧ㄧ賣點-炸魚及牛腩。]炸魚同以前ㄧ樣味道,果陣薄薄的魚肉加上炸粉很配合。可是以前放午飯食到那種即炸的脆口口感已經没,叧外魚肉好像不太入味,感覺食魚乾ㄧ樣。牛腩出奇地淋,聽師父講係用新鮮牛腩並用上騸牯牛,所以特別肥美。而且非常入味多汁;比起那不可ㄧ世的九*有過之而没不及。油菜都非常翠綠,如果唔係ㄧ個人真是會立刻叫ㄧ碟食。辣椒油都應該是ㄧ般來貨品質,唔係自家製。總結:雖然没食返义燒麵但味道同以前差不多。唯ㄧ改變ㄧ定係價錢的大幅增加(可能因為鋪租)今次最印象深刻是帶唔夠錢埋單,收銀竟然話下次經過先比返,那種只會在小店才.會允許的行為加上係做人之間互相的信任。當
餐牌依舊貼在牆上,不過應該最近裝修過ㄧ輪,牆紙好新淨。
餐牌上的款式跟以前ㄧ樣不過價錢就
37元wow omg......
]
裝了西洋舊式煤氣燈,又ㄧ中西合壁設計。
]
原本想食招牌义燒麵不過已經完賣只好叫叧ㄧ賣點-炸魚及牛腩。
]
,叧外魚肉好像不太入味,感覺食魚乾ㄧ樣。
油菜都非常翠綠,如果唔係ㄧ個人真是會立刻叫ㄧ碟食。
辣椒油都應該是ㄧ般來貨品質,唔係自家製。

總結:
雖然没食返义燒麵但味道同以前差不多。唯ㄧ改變ㄧ定係價錢的大幅增加(可能因為鋪租)今次最印象深刻是帶唔夠錢埋單,收銀竟然話下次經過先比返,那種只會在小店才.會允許的行為加上係做人之間互相的信任。當然我都馬上跑去提款(我感到非常不好意思)。信任係什麼行業都非常重要,不論什麼職位都應互相信任;我記得有酒樓將員工工作實況用cctv 直播比客人睇,真的這樣不信任員工?
想食义燒要早來,遲來就....
分量充足,真材實料
麵條彈牙没有太多鹼水
2016-11-13
2016-10-11 1821 瀏覽
同事帶我去食lunch,話行上高街有間舊式粉麵家好正,於是我千辛萬苦咁行上去。。。。。門面骨子,一入門口已經比窗櫉既牛什吸引住,就叫了一碗牛什麵,雖知內臓旦固醇高,我已經冇食好耐了,但我咁行法,冇理由唔食番夠本呀牛什望落就知新鮮干浄啦,而且不太肥及多油,食落好香牛什味,肉質不韌,湯底清甜,配上多葱。。。不枉我行得咁辛苦呀
2016-10-11
2016-10-10 1254 瀏覽
小小嘅舖頭無咩裝修,家族老麵店。所有麵食都好抵,有湯麵撈麵魚皮淨牛雜......麵又有粗麵幼麵河粉湯麵嘅湯底好好飲,中等濃度,好香,有熬過嘅味道。全部係即叫即整車仔麵,一碗絕對頂肚餓。牛肺麵好抵食,全日都係一樣價錢。d staff都好nice.
小小嘅舖頭無咩裝修,家族老麵店。
湯麵嘅湯底好好飲,中等濃度,好香,有熬過嘅味道。
全部係即叫即整車仔麵,一碗絕對頂肚餓。
牛肺麵好抵食,全日都係一樣價錢。
d staff都好nice.
2016-10-02 923 瀏覽
牛雜河粉連兩條菜只係$37,湯底無味精,飲落好香花椒八角味,但又唔會好中藥。幾個唔同部位嘅牛雜一碗有晒,兩條菜心煮到好林都仲係翠綠色!想有d刺激口感就加辣油啦,少少都已經夠晒辣!拎走嘅話係自動比一少包你,可加可唔加。
幾個唔同部位嘅牛雜一碗有晒,兩條菜心煮到好林都仲係翠綠色!

2016-08-02 1321 瀏覽
今日打風都要返工 嗚嗚又係下午茶時間去食外賣牛肺麵,今日竟然無河粉...焗住食粗麵5大舊牛肺,好軟好香牛雜味,湯底似有味精lol個碗唔大,麵嘅份量夠飽嘅,軟硬適中,麵質似蝦子麵,本來仲以為係粗炒之類嘅粗麵外賣自取$38,係貴過對面下午茶4餸,但麵多d,湯底都係有味嘅,應該係煮牛雜嘅水黎。
今日打風都要返工 嗚嗚
又係下午茶時間去食外賣
牛肺麵,今日竟然無河粉...焗住食粗麵

外賣自取
2016-03-25 2320 瀏覽
炸雲吞叉燒米第一次到英記麵家, 知道雲吞&叉燒都是必點的雲吞大大隻, 豬肉與蝦的比例約是三七, 講不上好吃, 但一碗有三隻, 抵食吧! 雖然雲吞已經涼了, 但外皮仍然脆脆的叉燒是自家製的, 叉燒顏色比燒味店的較淺...不過肉質有點像豬頸肉的口感...一碗有八片, 同樣份量充足
炸雲吞叉燒米

第一次到英記麵家, 知道雲吞&叉燒都是必點的

雖然雲吞已經涼了, 但外皮仍然脆脆的

叉燒雲吞米
2015-12-12 1920 瀏覽
到西營盤行街,當突然想吃牛腩,上網查說B2出口步行2分鐘⋯⋯出地鐵口後,要行一段斜坡⋯⋯經過三條街才到,覺得不是2分鐘的路程⋯到達後,看到店內比較細,坐了9成人,我們二人不用等位。我最怕吃到韌的牛腩,所以就問有無牛肋腩,店員說沒有,有點失望。我們點了三樣:1.牛腩湯米$352.四寶湯麵$403.郊外油菜$15(這個沒有拍照,味道正常,ok)最後共花$90,沒有加一。題外話:這店的廁所門不穩固,我去廁所時,鎖好門,突然有男人大力推門,門開了一半,讓我尷尬和生氣⋯⋯⋯女性去廁所時要特別小心
我們點了三樣:
1.牛腩湯米$35
2.四寶湯麵$40
3.郊外油菜$15(這個沒有拍照,味道正常,ok)
最後共花$90,沒有加一。

⋯⋯⋯女性去廁所時要特別小心
牛腩湯米
四寶湯麵
2015-12-12
四寶湯麵
2015-12-12 1276 瀏覽
因為一項大型既攝影活動,令到我地有機會來到西環,印象中好似從來都無來過,亦無意間去了這間麵店品嚐,店舖雖然不太大,但都可擺放五至六張圓枱,差不多都坐滿的,係坐得迫d,不過食好味既野係要付出一下 魚旦好有咬口,感覺好彈牙,似係新鮮打出黎的,唔腥,好食,湯底亦好清甜 牛腩好香又好淋 魚皮炸得好脆,正

魚旦河

魚旦河
牛腩麵
炸魚皮
2015-11-09 909 瀏覽
我同老公三個月前先搬入港島西, 星期日朝早諗住走去高街睇下有咩食經過呢間面舖, 老公話: "呢陣係好食的面的味道"我心諗, 有冇咁勁呀? 經過間舖頭聞下都知?咁冇計啦, 老公都講到咁, 就入去試下...我叫左個牛腩面, 老公叫左個牛什河, 加一碟油菜share我一食落去個牛腩面, 哇不得了點解一個面, 由個面, 到湯, 到牛腩都係五星級架?個湯清得黎有肉的鮮甜, 個面香得黎冇乜揀水味, D牛腩好香好腍同埋老公個碗的肚, 腸, 同個油菜, 都係五星級架..!!我暈啦~ 所有野都恰如其份的感覺呀~!!!! T_T今時今日係香港幾可有$35食到五星級既感覺丫? 嗚嗚好感動....好食過哂九記乜乜個D啦~definitely a come back option
經過呢間面舖, 老公話: "呢陣係好食的面的味道"
我心諗, 有冇咁勁呀? 經過間舖頭聞下都知?
咁冇計啦, 老公都講到咁, 就入去試下...
我叫左個牛腩面, 老公叫左個牛什河, 加一碟油菜share

我一食落去個牛腩面, 哇不得了
點解一個面, 由個面, 到湯, 到牛腩都係五星級架?
同埋老公個碗的肚, 腸, 同個油菜, 都係五星級架..!!
我暈啦~ 所有野都恰如其份的感覺呀~!!!! T_T
好食過哂九記乜乜個D啦~

definitely a come back option
2015-11-08
2015-09-10 1062 瀏覽
西港島線通車的好處是, 中環與西環之間不再是這麼遠。 今日突然好掛住英記, 就搭兩個站地鐵來到了, 方便快捷。 來到食店都只不過12:30pm, 但差不多滿人, 從來不知道西環上班的人這麼多呢。吃一貫我的最愛牛丸雲吞米, 牛丸雖然不是最棒的勝利牛丸那一種, 但已經比很多食店好。炸雲吞當然無懈可擊, 香、脆。加上大量蔥花, 造就了一碗令人回味的牛丸雲吞米。最後當然要來一個將一切平凡事 變得美麗的可樂為這頓午餐劃上完美句號。
西港島線通車的好處是, 中環與西環之間不再是這麼遠。

今日突然好掛住英記, 就搭兩個站地鐵來到了, 方便快捷。

2015-09-10
2015-08-10 1332 瀏覽
Discovered this joint when I was going to High Street Cart Noodles.Out of curiosity I looked at the reviews on this place and the roast pork looked good so I went there.If it had not been photos of the roast pork I would not have considered going there because I am not fond of wonton noodles.The décor was old as expected with interesting lights and the staff were much nicer than anticipated.There is no English menu and it doesn’t really tell you there are other noodle choices apart from wonton n
There is no English menu and it doesn’t really tell you there are other noodle choices apart from wonton noodles.
Anyway ordered the roast pork and fried wonton noodles.
When it came, they looked like Singaporean style Chinese wonton noodles.
The pork was the most disappointing because it was fatty pork neck meat in the form of roast pork with a coloured edge.
As well as the pork I didn’t like the soapy tasting noodles and the crispy wontons were cold but still crispy!
2015-04-26 1220 瀏覽
記得小時候爺爺經常帶我到西環不同的老麵店覓食, 但隨著時日過去, 西環很多好食有水準的麵店都相繼閉業不過幸好還有英記. 英記的叉燒牛腩或者其他配菜從沒有因物價的高漲而變差, 而且湯底十分清甜美味. 十分難能可貴的是價錢仍然合理.
不過幸好還有英記
2015-04-02
2015-01-25 1368 瀏覽
我們是這裡的超級常客, 店員早已認得我倆, 又記得我們的指定動作 - 可樂。heehee今次我作出一點轉變 - 芬達。英記水準依舊, 叉燒肥瘦適中, 牛丸是我吃過的top 3。油菜配腩汁, 惹味。炸雲吞更不用說, 香脆, 是鎮店之寶! 吃過滿足的一餐, 滿足, 從來不是來自食物的價錢。

吃過滿足的一餐, 滿足, 從來不是來自食物的價錢。
2015-01-17
2015-01-25 1252 瀏覽
英記 - 愛它可能是因為我的情意結, 近來差不多每個禮拜都來, 店員其實早已認得我倆, 直頭記得我倆必點可樂, 店員每次見我拍照都奇怪, 因為我不是來朝聖的那一類。瘋狂的程度是即使他沒空, 我都會一個人來。英記加價的速度是頗快的, 由從前的雙併$32, 到現在的$40, 不過都在可接受範圍。自從上年開始發現了美味的炸雲吞後, 每次來都必叫, 很多時候下午3點過後炸雲吞就會售罄, 不過都有其他可取的食物, 如叉燒和牛丸。炸雲吞之所以出名, 在於它的香味濃郁, 雖然英記應該是早上一次過炸了一日的份量, 所以上桌時的炸雲吞是涼的, 不過香味仍在, 入面的豬肉及蝦肉比例適中, 湯底味偏淡, 加上少少的辣醬, 剛剛好。

自從上年開始發現了美味的炸雲吞後, 每次來都必叫, 很多時候下午3點過後炸雲吞就會售罄, 不過都有其他可取的食物, 如叉燒牛丸。炸雲吞之所以出名, 在於它的香味濃郁, 雖然英記應該是早上一次過炸了一日的份量, 所以上桌時的炸雲吞是涼的, 不過香味仍在, 入面的豬肉及蝦肉比例適中, 湯底味偏淡, 加上少少的辣醬, 剛剛好。
2015-01-10