2024-04-20 33 瀏覽
以前一直幫襯開牛頭角嗰間分店,覺得好好食兼好足料,今次去九龍灣見到開咗分店,食完發現完全兩回事。韭菜餃裏面無肉只得韭菜,雲吞入面舊肉只得一格尾指size,幾乎成舊都係皮,未試過食淨咁多,被迫做大嘥鬼,唔會再去。
2024-02-02 351 瀏覽
星期三同朋友黎到Mega Box 行吉之島,見到呢間臻味𣲙室,唔知原來九龍灣都有分店,以前幫襯開佢地牛頭角分店,呢到既面積同環境都比牛頭角分店好,而且有卡座位提供,座位都幾寬落。我地坐低巳經決定好要點佢地既招牌菜豬扒酸辣米線,好鍾意佢地既湯底麻麻辣辣既真係好正。食物上枱,豬扒好大塊,外脆內軟,肉質唔鞋口,湯底仲加左花生,令口感更富層次感,好滿足。🔎臻味冰室豬扒酸辣米線 (九龍灣)📍九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖

🔎臻味冰室豬扒酸辣米線 (九龍灣)
📍九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖
2024-01-23 216 瀏覽
其實之前同同事食過好幾次,每次個質素都好飄忽,時好時差。今日天氣好凍,同同事去堂食,諗住暖下個胃。入到餐廳,已經等咗好耐先有嘢食,結果大家食咗幾啖,都一致認同係超難食 🤢 個「湯」根本係熱水加辣油,再加酸菜同其他配料。米線一d味都冇,反而有水喉水味,我食咗幾啖冇食啦 😰 2024年加左價,食物味道反而差咗咁多,真係以後都唔會再食,食完激到一肚氣😡😡😡米線$48冇套餐,飲品要正價,要加$16先有一杯熱飲。價錢唔合理🤯🤯

2024-01-23
呢次去咗間臻味冰室食晚飯,聽講佢地嘅豬扒酸辣米線名滿觀塘,我當然唔會錯過。一盤嘅豬扒米線,辣度啱啱好,帶嚟嗰種微微嘅麻感同清新香辣,酸菜粒粒分明,吞落肚真係過癮!🌶️ 而啲米線,輕輕一捞就覺得有勁滑嫩,「好食過癮」就係講緊佢啦!唔得唔提,佢地啲脆香雞中翼都好誘人,雞皮金黃香 crispy,入口即化,啤啖雞汁,味道真係層次分明。🍗 同啲豬扒比起嚟,可能雞翼略嫌唔夠突出,但嘗個新鮮都無傷大雅。食完呢碗米線,成個人都暖笠笠,胃口大開。强推呢個味覺旅程,忍唔住仲想再嚟一轉!搞到我而家行過觀塘,唔自覺會搜一搜有冇「臻味」,哈哈~👍🥢

2023-11-08 415 瀏覽
11:00咁早去咗九龍灣食臻味豬扒酸辣米線重叫左個蠔仔小食 $40一上枱勁多蠔仔 全部肥嘟嘟 加埋啲花生酸菜麻辣會唔會太正?連我平時唔食蠔都覺得好值得食再叫左個牛腱米線+腩肉手撕雞米線牛腱好香牛味 好多塊好抵食,腩肉明唔明餐牌寫脆皮 但其實係普通五花腩肉😹手撕雞就少得過分 幾條仔 下次可以唔使嗌叫其他餸重好呢種麻辣真係好過癮,好正晨早流流食,簡直食到醒晒 成個口腔都好刺激而家食完都回味無窮 好想再食多次😹😹😹重口味 正!
11:00咁早去咗九龍灣食臻味豬扒酸辣米線
重叫左個蠔仔小食 $40
一上枱勁多蠔仔 全部肥嘟嘟 加埋啲花生酸菜麻辣
會唔會太正?連我平時唔食蠔都覺得好值得食

再叫左個牛腱米線+腩肉手撕雞米線
牛腱好香牛味 好多塊好抵食,
腩肉明唔明餐牌寫脆皮 但其實係普通五花腩肉😹
手撕雞就少得過分 幾條仔 下次可以唔使嗌
叫其他餸重好

呢種麻辣真係好過癮,好正
晨早流流食,簡直食到醒晒 成個口腔都好刺激
而家食完都回味無窮 好想再食多次😹😹😹
重口味 正!
2023-09-24 532 瀏覽
喺屋企叫外賣,見呢間連鎖米線舖有好多分店,諗住應該冇死啦,點知中晒伏!我嗌咗個酸辣豬扒米線,第一,佢個酸辣湯唔係熬出嚟,而係喺碗米線度加入酸菜同辣椒,然後另外畀一兜味精湯你加入去,咁就係個酸辣湯!個人認為呢種酸辣湯毫無誠意,而且酸辣味道亦冇乜,只係飲到濃烈味精味!第二,塊豬扒睇落炸到金黃色,好似好吸引,但食落就瀨晒嘢,稔到飛起,擺明落咗好多鬆肉粉,已經失去原本豬扒嘅質感,再加上塊豬扒係完全冇味架,我都唔知食緊乜!第三,個上海麵一挾就散,完全唔煙韌冇口感,食落好似稔咗嘅烏冬,亦唔掛湯!真心唔明點解呢間鋪頭可以開到咁多分店!

真心唔明點解呢間鋪頭可以開到咁多分店!
2023-09-23
外賣送餐
2023-09-18 335 瀏覽
呢間嘢我應該係常客嚟㗎 水準不錯 坐得舒服佢啲米線嘅價錢大約係$40-$50我覺得價錢都幾公道而且米線嘅水準都keep住係幾好通常我就會下午茶嘅時間過去坐而且地方都算好大人環境都幾好下午茶嘅時間嘢飲,會有半價嘅優惠但係lunch嘅時候嘢飲係正價我覺得佢都算坐得幾舒服下午茶嘅時候,可以獨霸一個卡位米線酸辣米線,我通常都會嗌肥牛米線,又或者係韭菜餃米線 見下圖就係肥牛酸辣米線了我平時可以叫小辣 (平時食開譚仔嘅麻辣二小辣)唔食花生嘅話可以叫佢走花生🥜,因為佢平時都幾多花生的
呢間嘢我應該係常客嚟㗎 水準不錯 坐得舒服
佢啲米線嘅價錢大約係$40-$50
我覺得價錢都幾公道
而且米線嘅水準都keep住係幾好
通常我就會下午茶嘅時間過去坐
而且地方都算好大人環境都幾好
下午茶嘅時間嘢飲,會有半價嘅優惠
但係lunch嘅時候嘢飲係正價
我覺得佢都算坐得幾舒服
下午茶嘅時候,可以獨霸一個卡位
米線酸辣米線,我通常都會嗌肥牛米線,又或者係韭菜餃米線

見下圖就係肥牛酸辣米線了
2023-06-12
2023-07-12 614 瀏覽
因為工作經開megabox附近,行下行下見到D間餐廳門面都OK,而且過咗食飯時間都咁多人,所以就入到試下啦,入到去坐低看看餐牌,原來成餐牌都係米線,點解我會咁樣講,因為餐廳名稱是冰室,但原來此餐廳是主打米線的,這個也不太重要,因為我米線都非常喜歡的,最後我點了一個牛舌麻酸辣米線,凍檸茶,值得一提是個牛舌,非精淋,而且有牛味,最重要係份量多,大約有十塊左右,非常夠食,湯底值90分,野飲值90分,經開這裡我必定再食
2023-06-21 436 瀏覽
一碗重口味, 即係又酸又辣架云吞米線 盛為$38蚊, 外賣加一 即$39。呢碗米線有4定5隻雲吞, 韭菜口味黎既, 味道都OK, 線質都冇咩大問題, 麵量都算多。唔會太辣或過酸。整體黎講都OK LA , 冇咩特別。
一碗重口味, 即係又酸又辣架云吞米線
2023-06-05
7 分鐘 (外賣自取)
Intro: 香港都有幾間好出名嘅豬扒米線,呢一日去到九龍灣想食豬扒米線,就去到臻味豬扒米線,以前番工嘅時候幫襯過,記得豬扒幾大塊,酸辣湯底夠,以前嘅時候近年由38蚊食到44蚊,應該每年加兩蚊,而米線嘅份量少咗,時間真係過得特別快啦~___________________🍽 秘製豬扒酸辣米線💰 44 ⭐️8/10✍🏻 豬扒有三大塊,醃得好足料,有少少香茅味,好有咬口;✍🏻 雖然走左青,仲有酸菜、花生等嘅配料;✍🏻 今次叫左少辣,酸味夠但辣味唔夠,食完個咀仲有一啲「麻」嘅感覺✍🏻 米線唔算連續一大條,但幾彈牙好好咬口;___________________🏠 臻味冰室豬扒米線📍 九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖⭐️ 8/10___________________
Intro:
🍽 秘製豬扒酸辣米線
💰 44 ⭐️8/10
✍🏻 豬扒有三大塊,醃得好足料,有少少香茅味,好有咬口;
✍🏻 雖然走左青,仲有酸菜、花生等嘅配料;
✍🏻 米線唔算連續一大條,但幾彈牙好好咬口;
🏠 臻味冰室豬扒米線
📍 九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖
⭐️ 8/10
___________________
臻味冰室豬扒酸辣米線網址: https://s.openrice.com/QrbS0zta500~ujLoTBA地址: 九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖電話: 23885168=====================臻味豬扒酸辣米線 ($42)豬扒好軟嫩,唔會太硬,入口即化。酸辣汁夠酸夠辣,啱啱好,唔會太濃味。米線煮得好滑好Q彈,同埋同醬汁完全融合,令味道更加豐富。仲有啲花生配料,令口感更加平衡豐富。$42嘅價錢都算合理!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
臻味冰室豬扒酸辣米線
地址: 九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖
電話: 23885168
=====================
臻味豬扒酸辣米線 ($42)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  臻味豬扒酸辣米線
  臻味豬扒酸辣米線
2022-08-31 1968 瀏覽
中午lunch在九龍灣,呢一間豬扒米線超級多人,望落去應該唔差,入去試吓,點知就中咗伏。話咗出名豬扒米線,當然要試吓。豬扒米線(小辣)豬扒有三件,都好大件,炸得比較乾身,咬落去有鹼水味道。米線偏淋身,份量都頗多。豬潤肉碎泡飯:豬膶都是新鮮的,味道偏鹹。麻辣牛肉:份量不多,牛肉沒有牛味,落咗鬆肉粉,牛肉很滑。麻辣蠔仔:蠔仔份量頗多,但係食落口好腥,沒有蠔味。四樣食物,連埋一個凍檸蜜,一共$178 ,只收現金。可能各人口味不同,只見絡繹不絕有很多客人,外賣也是不少。只不過,個人是沒有興趣再來了。

話咗出名豬扒米線,當然要試吓。

豬扒米線(小辣)

豬潤肉碎泡飯:豬膶都是新鮮的,味道偏鹹。

麻辣牛肉:份量不多,牛肉沒有牛味,落咗鬆肉粉,牛肉很滑。

麻辣蠔仔:蠔仔份量頗多,但係食落口好腥,沒有蠔味。

四樣食物,連埋一個凍檸蜜,一共$178 ,只收現金。

2022-08-20 1055 瀏覽
食呢間米線唔好諗住係譚x既質感,反而我覺得似細個食過果啲車仔麵feel既港式米線😅🚩秘製豬扒酸辣米線(轉清湯)$42呢間最出名既就係豬扒🐷,炸豬扒肉質超淋,一咬即刻可以斷開😂不過份量好似少左,以前起碼有4-5舊,今次食得3舊同埋斬得有啲碎骨🦴唔想食辣既可以轉清湯,唔洗擔心清湯淡茂茂,都幾有味,味精感唔算重,可以接受點解我話似細個既味道呢,其實係因間佢啲米線係偏向肥嘟嘟😂各人口味唔同啦,我就幾鍾意呢隻質地多過扁身既🙈不過米線份量偏少,只係岩岩好夠女仔食🙈以九龍灣快快手手食個lunch黎講,呢間不失為其中一個選擇,地方夠大,就算等位都唔算太耐🙈不過豬扒米線唔包飲品,想飲就要再加十幾蚊,加埋就要成$60喇😮‍💨

🚩秘製豬扒酸辣米線(轉清湯)$42
秘製豬扒米線

觀塘呢間豬扒米線好出名,每次放飯都超級多人排隊買外賣同堂食,我都食過好多次,夠酸夠辣豬扒夠大件,米線大碗足料,簡直係打工仔糧尾恩物😆喺觀塘有三間分店,喺九龍灣有一間~🍴秘製豬扒酸辣米線 中辣多酸菜 $42 (8.5/10)正常係中辣,如果食唔到辣記得叫小辣。豬扒大大塊,好足料,米線份量都好多,表面有少量葱、香芹、芫荽、花生、自製酸辣菜。湯底酸辣帶有輕微麻辣,酸辣係來自佢嘅酸菜,辣度啱啱好,唔會辣到胃痛又有刺激感(同譚仔酸辣差唔多辣度),酸菜爽口又好食,加埋花生配料,口感好豐富。米線比較粗,唔會煮得太淋,啱啱好。最出名嘅豬扒好大塊,有三大舊,豬扒有炸香過,軟身得來爽口,唔會硬或者太韌,美中不足就係豬扒用鹼水醃製得太勁,有啲乸口嘅味道😥但$42咁足料咁大碗,仲要超級飽,好高CP值!🍴麻香無骨鳳爪 $36 (8/10)一啲都唔辣,有麻香味,鳳爪都有十舊,好足料,有好多酸菜花生,鳳爪都爽口,冇異味,做小食都幾過癮,都幾唔錯~ 個人覺得酸辣牛肉好食啲。推薦指數: 8/10呢間嘢分店嘅質素時高時低,通常都係豬扒好食啲同埋冇咁好食,湯底酸菜米線保持到水準,個人覺得牛頭角分店總店係最好食嘅,次次都冇失

🍴秘製豬扒酸辣米線 中辣多酸菜 $42 (8.5/10)

🍴麻香無骨鳳爪 $36 (8/10)

推薦指數: 8/10
呢間嘢分店嘅質素時高時低,通常都係豬扒好食啲同埋冇咁好食,湯底酸菜米線保持到水準,個人覺得牛頭角分店總店係最好食嘅,次次都冇失手,反而其他分店水準就一時時啦🤣經過都值得食嘅,個人覺得呢個酸辣米線都真係好高質,間唔中都會買來食🥳真心好食過譚仔好多!
2022-03-05 801 瀏覽
秘製豬扒酸辣米線 $40呢間嘢都算略有名氣,用秘製豬扒擺埋上店名,咁冇得唔揀豬扒啦🤔講下湯先~ 叫咗中辣,望落唔算成碗油;一飲落係五小辣度,但酸味呢??失蹤了嗚嗚,咬到酸菜先會有少少酸;湯底就正常啦,唔特別香濃但唔係非常味精但唔知點解食食下佢有啲麻,個嘴痺痺哋,又幾爽皮,但整體食落似麻辣多啲😂個招牌豬扒又真係幾好食,調味適中,唔會炸到乾晒,又冇食到梳打粉味;有三舊大大塊,有啲厚度,都算抵食der (欣賞有厚度嘅豬扒,欣賞自己🥰)米線就正常啦~ 我幾中意佢面頭啲花生,炸到好香口,扑扑趣,開心仔;隔離枱個女仔夾哂啲花生落枱我心諗jm9??整體覺得唔錯,抵食嘅,經過開可以一試,但唔需要特登嚟食(暫時覺得會特登去排隊食嘅只有老闆娘)另外一提嘅係另一碗嘅蕃茄湯都真係幾難食下,建議唔好試,伏過直升機;都係食返豬扒酸辣啦😂
秘製豬扒酸辣米線 $40