2021-12-13 804 瀏覽
耐唔耐就會有好想食米線嘅心出現,最後說服同事一齊去食,之前lunch 都有嚟食過,所以知一到12點幾就會爆晒場,一放lunch 即刻衝嚟,果然轉個頭就爆晒要等位。呢度最出名就係豬扒米線,同事就叫咗酸辣豬扒米線,要戒口嘅我唯有叫清湯豬扒米線,每碗都係$40。我地有兩個人唔知點解姐姐淨係俾一杯水我地😂,所以拎嚟洗筷子算🤣 一開始嚟錯咗,兩碗都嚟咗酸辣,等姐姐幫我換返碗清湯。同事個酸辣真係好吸引,不過我個清湯都唔差,清湯仲有幾舊白蘿蔔。豬扒都大塊同埋幾淋幾香,同事就話個湯夠晒味又唔會話太辣。整體就係不過不失,今餐算係解一解個米線癮,希望下次嚟唔駛戒口可以食返酸辣。

酸辣豬扒米線
清湯豬扒米線
2021-12-13
2021-12-04 542 瀏覽
去臻味冰室午餐🥢,位於九龍灣常悅道13號瑞興中心地下A號舖。 之前在觀塘食過一次, 印像是份量少, 味道正常。 今次到九龍灣分店, 點了秘製豬扒酸辣米線$40、 鮮蠔仔上湯米線$38、 熱鴛鴦$7、凍咖啡$8。 📌秘製豬扒酸辣米線🍜 ~ 豬扒有幾塊, 口感鬆軟, 酸辣湯底辣度適中, 帶點酸酸的🤏🏻好開胃, 米線份量多。 📌鮮蠔仔上湯米線🍜 ~ 蠔仔粒粒飽滿肥美, 上湯味道清清地。 📌熱鴛鴦☕ ~ 好耐沒有飲鴛鴦, 味道正常。 📌凍咖啡🧋 ~ 香濃好飲。 米線的酸辣湯底和上湯湯底都幾好, 價錢適中, 間中食下亦不錯😉。

鮮蠔仔上湯米線

📌熱鴛鴦☕ ~ 好耐沒有飲鴛鴦, 味道正常。

📌凍咖啡🧋 ~ 香濃好飲。
熱鴛鴦$7、凍咖啡$8

2021-12-04
鮮蠔仔上湯米線
熱鴛鴦$7、凍咖啡$8
  • 秘製豬扒酸辣米線$40、鮮蠔仔上湯米線$38、熱鴛鴦$7、凍咖啡$8
2021-11-30 436 瀏覽
話說當天朋友在九龍灣附近工作,於是順便找我吃午餐🙊他說很想吃米線,然後就給了我這間餐廳的地址,讓我去等位😂 我在九龍灣工作多年,其實都沒有發現過這間餐廳,看著openrice各食客的美食圖片,愈看愈肚餓,愈看愈想快點試一下這間午市都大排長龍的米線 等了大概10-15分鐘左右,坐下看了餐牌就決定要叫招牌豬扒因為我很喜歡吃雞翼,所以最後還加了雞翼🙊 再加上個人不喜歡吃米線,於是把米線轉了做上海面。 米線到了,看樣子真的是非常好 不過吃下去便知道龍與鳳了。首先,我叫豬扒加雞翼,雙併,最後雞翼沒有了,跟店員說沒有給我雞翼,她想把我整碗米線拿入廚房幫我添加兩隻雞翼,我說,你還是用碗裝給我吧🙂 先不說雞翼,他們家的招牌秘製豬扒,咬下去是真的很軟的,不過一吃就知全都是鬆肉粉,味道真的很不好,我吃了兩啖就沒有再吃了😣雞翼無味,好乾,不值一提。 湯底全部都是油,根本完全不值得去試,最後,我幾乎全碗都沒有吃過就離開了。 總括而言, 湯底不辣不酸又很油😥豬扒沒有特色,全都是鬆肉粉味,雞翼又乾又無味,絕對是不值一試😣

等了大概10-15分鐘左右,坐下看了餐牌就決定要叫招牌豬扒

米線到了,看樣子真的是非常好

2021-11-25
在觀塘區說是頗有名氣的臻味在九龍灣開張,經過見到午餐時間幾受歡迎,今天下午茶時間去試試。餐牌上的選擇多,而酸辣湯米線跟豬扒比較受歡迎,因此我點了這款來試。米線不包餐飲,但下午茶時間點餐飲可享半價優惠,我點了一杯凍咖啡。要求少冰少甜的咖啡味道濃郁,也做了少甜給我,奶的份量亦剛好不會太多得蓋過咖啡味。秘製豬扒酸辣米線($40),辣度我選了小辣。雖說是小辣,食物才放進口裡就感覺到辣勁在蔓延;辣度對我來說還好,但這裡整體是偏辣的,如你只能吃少少辣,那可以問問會不會有BB辣,或者走辣了。湯的表面有層辣油,是麻辣的那種,嘴唇會感覺到麻痺咁,但是酸就不太感覺到,然而我是比較喜歡食酸辣多於麻辣。撇開辣油,看到底下有清湯,可是沒有甚麼味道,有少少鹹又稱不上是豬骨湯,更不要說是有層次了。米線份量普普通通,男生未必夠飽,而米線的質地偏淋易斷,都幾掛麻辣油但就沒有口感。秘製豬扒有三塊,部份有骨。說是秘製豬扒,除了湯裡的辣味,我卻食不到其他味道。肉質淋得沒有牙齒都可以輕輕撕開,明顯地是過度使用鬆肉粉,肉味也沒有,也顯然是食材很不新鮮;老實說我都不知道究竟我吃了甚麼進肚裡後來跟朋友說起,她食過觀塘店食物是同樣的問

秘製豬扒酸辣米線

後來跟朋友說起,她食過觀塘店食物是同樣的問題:過量使用鬆肉粉,湯和肉都沒有味道;因此,用料、味道和處理手法並不是個別分店問題,而是這個品牌的經營模式。下午茶來說,附近地段的價錢相約,比起這裡會有更好的選擇
2021-09-27 570 瀏覽
見好耐無食過「臻味」,咁岩放假係Megabox附近搵食又見到依間「臻味」既新分店「臻味冰室豬扒酸辣米線」就走左入去食。依間「臻味」既門面應該係咁多間分店入面最大間,啲位都幾闊落下,幾多卡位可以坐。雖然我去既時候係平日既兩點幾,以為應該無咩人食野,但唔知係咪附近都多寫字樓,竟然都差唔多full曬。食物方面,間野叫得豬扒酸辣米線就緊係要點豬扒,另外我本身中意點鮮牛肉所以就加埋鮮牛肉😋麵底方面,今次就揀左上海麵,唔洗另外加錢。好多人會覺得開左分店餐廳既水準好多時都會下降,但暫時覺得佢地仲keep到水準,豬扒仲係好香口,鮮牛肉都熟得岩岩好,食麵果時記住連埋湯食👍🏻 個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉😉環境:😉😉😉😉員工友善度:😉😉😉😉CP值:😉😉😉😉😉

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉😉
環境:😉😉😉😉
員工友善度:😉😉😉😉
CP值:😉😉😉😉😉
2021-09-24
2021-09-16 446 瀏覽
日日lunchtime都有好多人排隊食臻味冰室,唔想等位所以就叫咗外賣。佢主打酸辣米線,但都有好多唔同款式既餸可以揀。我叫咗大辣既鮮蠔仔酸辣米線($39)。雖然我叫咗大辣,但都唔算係好辣,反而係食落去有啲酸味,之後個口先會感覺到個種麻痺既辣。麵就普普通通,蠔仔既數量都ok。不過都係覺得可以再辣啲xdd。呢間舖既酸雨辣米線多款式揀又唔算貴,想平平地食餐飽既可以試下。插曲:叫外賣個陣見到有舊大黑雲飄緊過黎,又開始行雷,好驚就快落大雨。結果落完單5分鐘之後就有得拎,真係好快😂。

2021-09-03 415 瀏覽
🥢觀塘工廠區內必食驚喜招牌豬扒酸辣米線🥢在觀塘九龍灣一共有三間分店的米線店,最出名係佢地的秘製豬扒,之前食呢間都一定點豬扒米線,今次就試埋佢地的雞翼睇下好唔好食🥢秘製豬扒酸辣米線(小辣)$40 大大一碗的豬扒米線,味道夠酸辣,呢度嘅酸菜係切成一粒粒的,爽脆幾有咬口,米線幾滑溜,重點豬扒醃到好軟腍又入味,薄薄一塊咬落幾軟熟🥢脆香雞中翼米線 (中辣)$40雞翼有經過滷水有滷水香,size 大大一隻幾厚肉,但唔算好脆,同豬扒比豬扒真係出色好多,下次都係叫返豬扒好了📍 臻味冰室豬扒酸辣米線 (觀塘)觀塘創業街15號萬泰利廣場地下B號舖
🥢觀塘工廠區內必食驚喜招牌豬扒酸辣米線

🥢秘製豬扒酸辣米線(小辣)$40

🥢脆香雞中翼米線 (中辣)$40

📍 臻味冰室豬扒酸辣米線 (觀塘)
觀塘創業街15號萬泰利廣場地下B號舖
  • 豬扒
2021-08-17 513 瀏覽
呢一間由觀塘開到嚟九龍灣嘅豬扒麵,聽講好出名又好抵食,今日同一眾同事去試一試,結果等完45分鐘,都係有一個麵冇黎到,所以有冇得食都係睇彩數 不過眼見周圍嘅人都好鼓躁,有啲忍唔住走咗,自己有得食都唔知算唔算好彩 🔔餐廳入座人數極多,建議可以捱餓同埋lunch hour有1.5小時以上嘅人去食 韮菜餃酸辣上海麵($40) 雖然豬扒係主打,但作為餃子控,當然要試餃子啦。叫咗配料全走,最後黎左個正常配料俾我,店員仲話係我食錯🤷‍♀️唔知點解酸辣味其實係麻辣,食到嘴都麻哂🤪上海麵條粗粗的,幾飽肚。韮菜餃算大隻,餡料都好足,仲有6隻咁多㖭,不過可能太辣嘅關係,大家都食唔哂 好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌑打卡指數 🌕🌑🌑🌑🌑推介指數 🌕🌕🌑🌑🌑

韮菜餃酸辣上海麵($40)

好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌕🌑
打卡指數 🌕🌑🌑🌑🌑
推介指數 🌕🌕🌑🌑🌑
韮菜餃酸辣上海麵
臻味豬扒米線本身係觀塘區有一定名風,唔單只有YouTuber介紹過,仲每日都好多打工仔支持!今個月終於進駐埋九龍灣工廠區啦🙌🏻係人流超多嘅常悦道開咗一大間分店,目測坐到100人呀,卡位為主,坐得舒服又乾淨,價錢仲要十分平價,單餸米線先40幾蚊,搞到呢排同事們成日話要去食xd😋講講嘢食先!💫秘製豬扒最值得試,坊間好多浸咗湯嘅豬扒通常冇乜口感、或者好乾身好’鞋’! 偏偏臻味做到 「肉質好 又入味」,真係稱得上係第一豬扒!臻味仲一d都唔孤寒,次次叫豬扒到有兩、三塊,滿到都食啲豬扒先見到d米線,哈哈💫另一個重點係湯底,個酸辣好特別,重酸反而唔係太辣,有同事叫到大辣都仲要自行加辣椒油,個酸主要來自秘製酸菜粒👍🏻好味道酸辣以外仲會食食下feel到麻,會食到條脷痺晒,唔中意麻辣嘅朋友可能要試下其他湯底!💫米線偏硬冇乜彈力,應該係成碗米線唯一扣分嘅地方除咗豬扒,我仲有試過自製韭菜餃、牛脷,呢2款配菜都值得一試,牛脷唔會硬,都幾入味!九龍灣嘅打工仔如果諗唔到放lunch食咩,絕對可以一試👍🏻

😋講講嘢食先!

💫米線偏硬冇乜彈力,應該係成碗米線唯一扣分嘅地方

九龍灣嘅打工仔如果諗唔到放lunch食咩,絕對可以一試👍🏻
  • 豬扒酸辣米線
2021-07-29 348 瀏覽
無下午茶, 吃豬腸酸辣米線要大辣。 上餐白水湯底,無味精, 唔辣唔酸,問大媽點解, 拿來一碟辣招油,全倒入湯再試,唔辣唔酸,再問大媽,唔酸? 拿來小碟辣招油,油裡有小小酸菜,全倒入湯,再吃無味, 台上無鹽,無豉油, 算了。 腸淋但無味。42元包熱奶茶。 地方還可以, 有電視看。
2021-07-29
2021-07-26 476 瀏覽
公司附近間茶餐廳執咗無耐,本身以為會開返茶餐廳,但竟然係開喺觀塘有幾間分店嘅酸辣豬扒米線。喺觀塘返工嘅朋友話呢間好好味,所以由第一日見到個招牌就期待佢開張。平日lunch食米線都係幫襯兩間大型連鎖店多,終於有多間選擇。Lunch time十二點幾唔使等位就坐低咗,坐低咗等一陣先有人落單。餐牌以米線為主,有湯米線同撈米線,另外仲有泡飯同小食選擇。由於午飯時間好旺場,落單後等咗大概十五分鐘先有得食。米線可以自選辣度同酸度,點咗酸辣豬扒米線,正常辣多酸。酸味係來自酸菜,所以嗌多酸有好多酸菜,酸菜好味又爽口湯底係豬骨清湯,以麻辣米線嚟講,湯底算係唔油膩。辣味係嚟自麻辣醬,花椒嘅麻味好突出好香嗌咗正常辣度對我嚟講唔夠辣,下次會試下嗌大辣。炸豬扒呈金黃色賣相唔錯而且份量唔少,一共有三件,就算只係嗌一餸都夠食。豬扒帶骨食落軟腍好惹味,唔會炸過火炸得太乾身。估計有落鬆肉粉醃過,但鬆肉粉味道唔明顯可以接受。米線比一般食到嘅粗身,口感滑溜唔會過份腍。但如果鍾意食爽口米線呢間就未必啱口味喇。整體嚟講豬扒米線味道唔錯,豬扒同米線份量都多。只係辣度可以再辣啲,希望下次幫襯時嗌大辣會夠辣。但豬扒酸辣米線始終都係我

秘製酸辣豬扒米線

嗌咗正常辣度對我嚟講唔夠辣,下次會試下嗌大辣。

秘製酸辣豬扒米線

整體嚟講豬扒米線味道唔錯,豬扒同米線份量都多。只係辣度可以再辣啲,希望下次幫襯時嗌大辣會夠辣。但豬扒酸辣米線始終都係我屋企附近嗰間最好味
2021-07-22 358 瀏覽
九龍灣新開的冰室主打豬扒米線🍜。這天星期五Lunch Time過去門口堆滿人,原來大多都是外賣,等了約10分鐘就可以進去了。一行5人坐的卡位寬闊,抬頭一望有部4面出風的冷氣機直吹頭上,很可惜不能調教溫度,下次去記得帶定外套!店內播放住viu tv,大家都睇得好開心。秘製豬扒酸辣米線 ($40) 豬扒份量很多,多得要預備下次要少d豬扒的狀態。豬趴煎/炸過,皮很香脆,十分惹味。配菜是花生和酸菜(喜歡這兩個配菜)花生分量很多,個人很喜歡用花生作配菜可增添豬扒的香口感。比起酸辣,麻的感覺更大。吃完之後整個嘴唇都有一點點的痺。這次叫的是米線,也很好奇他們的上海麵味道如何。40元一碗可以吃到分量大和有風味的米線非常超值!絕對會回訪

秘製豬扒酸辣米線 ($40)