2022-10-28 498 瀏覽
上網見呢間個背景幾靚😂 朋友生日就黎打卡,我哋係 Tea 啲時間好,好彩都唔洗等位.佢糖品Menu每日唔到,要去到問店員先知,有兩款,我地就一人叫一款.1. 熔岩朱古力蛋糕配雪糕好味呀😍 朱古力蛋糕唔算糖,加埋朱古力醬啱啱好,仲要有咁大舊雪糕🤣 正2. 藍莓芝士蛋糕藍莓唔係死甜個種😍 鐘意唔太甜既甜品,Cream Cheese味重,係實同軟之間,而且都好有味,少有配埋蜜糖仲有個名😂 好特別老實講兩款都出色😂 如果真係要簡既話,朱古力嗰個會高分啲,最鍾意冰火交融嘅感覺😍
1. 熔岩朱古力蛋糕配雪糕
熔岩朱古力蛋糕配雪糕

2. 藍莓芝士蛋糕

仲有個名😂 好特別

熔岩朱古力蛋糕配雪糕
  • 意大利芝士蛋糕
  • 溶岩朱古力蛋糕配雪糕
同舊同學食飯,佢地推介旺角呢個眾人落腳點既好坐餐廳,經一輪票選決定去呢間。🔴老二烤春雞半隻配薯菜 $128烤雞皮焦肉嫩易離骨,雖然半隻份量唔多但勝在味道不俗。薯角香口濃味,唔怕口味重既人會鍾意。🔴 蛋黃卡邦尼意粉 $105水嫩蛋黃撈落意粉果下好治癒,卡邦尼汁唔算濃郁但有蛋黃加持整體味道都幾好。有香菇同煙肉點綴,份量都唔少。🔴密糖牛油雞翼4隻 $48🔴水牛城雞翼4隻 $55牛油好澎湃任你撈。水牛城醬汁微辣好惹味。雖然出街食雞翼預左唔平,但佢單骨雞翼8件咁上每人都試到幾唔錯。🔴 京都宇治抹茶豆腐拿鐵 $50🔴 蝶豆花青檸梳打 $38抹茶唔甜奶味出,可能就翻個豆腐味整體口味比較清。梳打甜度適中好靚好岩打卡。🏠 老二花廳📍 旺角山東街80-82號2樓

🔴老二烤春雞半隻配薯菜 $128

🔴 蛋黃卡邦尼意粉 $105

🔴密糖牛油雞翼4隻 $48
🔴水牛城雞翼4隻 $55

🔴 京都宇治抹茶豆腐拿鐵 $50
🔴 蝶豆花青檸梳打 $38

🏠 老二花廳
📍 旺角山東街80-82號2樓
甜蕃薯條 🍟 $50 (8/10)份量蠻大的 多人分享也絕對夠吃 味道中規中矩吧水牛城雞翼 🍗$55 (8/10)餐廳很貼心地把雞翼切成單骨 所以吃起來比較方便 辣度以一個不太能吃辣的人來講 算是可以接受 蛋黃卡邦尼意粉 🍝 $105 (6.5/10)這是餐廳的招牌菜 看到很多人都推薦這個 但真的蠻失望的 在網路看到的照片都是直接上蛋黃的 但我這一份卻是蛋白 醬汁也比較稀薄 有點像加了太多水 沒有吃到很濃稠creamy的醬汁 OVERALL: 一試無妨 🙂 (7/10)食物真的很一般 但餐廳的環境是很適合拍照的 有很多漂亮的裝飾品 特別是復古風的餐廳在香港算是比較少 燈光也是比較昏暗 不過餐廳的位子不多 平日晚上去也滿座了 加上餐廳沒有限時 建議大家一定要先訂位子喔
甜蕃薯條 🍟 $50 (8/10)
份量蠻大的 多人分享也絕對夠吃 味道中規中矩吧

水牛城雞翼 🍗$55 (8/10)

蛋黃卡邦尼意粉 🍝 $105 (6.5/10)

OVERALL: 一試無妨 🙂 (7/10)
甜蕃薯條
蛋黃卡邦尼意粉
2022-10-12
甜蕃薯條
水牛城雞翼
位於旺角一棟唐樓中的這間樓上café豪不起眼,但一踏入門口彷如走進80年代一樣,餐廳佈置有誠意,打卡絕對是一流~🍝明太子蟹子意大利粉 Crab Meat & Crab Roe with Mentaiko Sauce ($118)口感creamy,味道夠香;蟹籽份量剛剛好,更會吃到啖啖蟹肉!喜歡濃味意粉的話必點!🥘意大利蕃茄海鮮燴飯 Seafood Risotto with Tomato Sauce ($118)用蕃茄醬炒出來的味道,燴飯口感軟腍,海鮮略吃到微腥味,海鮮如新鮮一點會更好~🍗蜜糖牛油雞翼 Honey Chicken Wings ($48)雞翼已拆開兩條,更方面進食~ 每口都吃到牛油的香味,蜜糖味不會過甜🙌🏻🍵京都宇治抹茶豆腐拿鐵 Matcha Tofu Latte ($50)豆腐拿鐵很特別,但需攪拌後才飲到味道!抹茶粉味較濃,飲到尾會有粒粒豆腐~☕️靜岡焙茶豆腐拿鐵 Hojicha Tofu Latte ($50)焙茶香氣濃郁,飲到尾會有豆腐的甜味~

京都宇治抹茶豆腐拿鐵

焙茶香氣濃郁,飲到尾會有豆腐的甜味~

靜岡焙茶豆腐拿鐵
2022-09-26 277 瀏覽
同Fd第一次來book嘅時候問左係無限時呢個幾好,可以唔洗就住就住上到去係坐”騎”樓果邊第一感覺係好懷舊隨便影都幾靚😂夜晚上去本身燈光都比較暗,就算唔用filter都幾有feel😆至於野食方面,因為得2個人又唔係好餓所以淨係叫左2個小食+1個主食黑松露大啡菇risotto大啡菇juicy,都幾creamy明太子芝士薯條,呢個好食價錢來講都合理嘅,可以encore水牛城雞翼咁啱我麻麻地水牛城,所以呢個還好,不過不失不過朋友都鐘意食 覺得幾好食整體來講,都幾好👍🏻👍🏻
同Fd第一次來
book嘅時候問左係無限時
呢個幾好,可以唔洗就住就住

上到去係坐”騎”樓果邊
第一感覺係好懷舊
隨便影都幾靚😂

至於野食方面,因為得2個人又唔係好餓
所以淨係叫左2個小食+1個主食

黑松露大啡菇risotto
大啡菇juicy,都幾creamy

明太子芝士薯條,呢個好食
價錢來講都合理嘅,可以encore

水牛城雞翼
咁啱我麻麻地水牛城,所以呢個還好,不過不失
不過朋友都鐘意食 覺得幾好食

整體來講,都幾好👍🏻👍🏻
  • 明太子芝士薯條
2022-09-26 158 瀏覽
成日係ig見到係到食飯,環境睇落幾vintage,終於到我同朋友去試下~ 因為餐廳係唐樓入面,隔離亦都有另一棟唐樓,我同朋友都搵咗一陣先搵到間餐廳。入到去燈光暗暗地,有好多舊物,有舊玩具同保留咗唐樓嘅裝修,係幾有feel嘅。我地以為星期日晚會有好多人,所以預先book咗枱,但我地坐咗個幾鐘,都係得我地一枱。可能加上冇咩人,餐廳都冇催我地交枱,都幾適合同朋友chill下傾下計。食物方面,我地嗌咗黑松露大啡菇意大利飯($118)、意大利海鮮蕃茄燴飯($118)、明太子蟹子意大利粉($118)同蜜糖牛油雞翼($48)。4個人分啱啱好~ 我地都覺得明太子蟹子意大利粉係最好食,因為佢係咁多個主食中調味最夠嘅,所以好足料,醬汁都好好食,啖啖意粉都會食到明太子。相反其餘兩個飯嘅調味都比較輕手,有少少淡,不過大啡菇同啲海鮮係好食嘅~蜜糖雞翼係好食嘅,佢餐牌寫住4隻, 以為係4隻原隻雞翼,上到枱先知原來係半隻雞翼咁上,感覺好似食多咗咁haha。不過最出乎意料嘅係餐廳連爛咗嘅碟都照用... 因為本身個碗嘅色睇落好似乞衣兜... 而家佢崩埋,就更似,觀感唔太好。 雖然係行vintage風,都唔代表啲裝食物嘅

黑松露大啡菇意大利飯

意大利海鮮蕃茄燴飯

明太子蟹子意大利粉

蜜糖雞翼係好食嘅,佢餐牌寫住4隻, 以為係4隻原隻雞翼,上到枱先知原來係半隻雞翼咁上,感覺好似食多咗咁haha。不過最出乎意料嘅係餐廳連爛咗嘅碟都照用... 因為本身個碗嘅色睇落好似乞衣兜... 而家佢崩埋,就更似,觀感唔太好。 雖然係行vintage風,都唔代表啲裝食物嘅器皿要爛嘅... 呢個係有啲美中不足嘅地方。

2022-09-04
2022-09-23 141 瀏覽
早前約咗朋友去旺角啦想搵個地方靜啲坐下食吓嘢於是事先book mark左呢間cafe喺旺角呢啲地方 上到去都幾有驚喜感!睇個門口都已經覺得好Vintage💕咁我哋兩個人又唔算好肚餓就冇嗌小食 嗌咗兩個正餐加嘢飲朋友叫咗意大利蕃茄海鮮飯酸酸甜甜勁開胃仲要又有魷魚 蝦同青口呢個價錢都幾抵食😉我就叫咗明太子蟹子意粉 入口偏濃郁但我個人本身食得比較重口味🤣所以覺得好好食如果食得清淡嘅朋友可能就唔太啱另外叫咗兩杯嘢飲杯黑芝麻豆腐latte 好得意飲到最後真係有豆腐🤣🤣食完嘢 都同朋友傾咗勁耐計冇限時嘅Cafe都好少見👍🏼👍🏼👍🏼呢樣嘢真係抵讚
早前約咗朋友去旺角啦
想搵個地方靜啲坐下食吓嘢
於是事先book mark左呢間cafe

喺旺角呢啲地方 上到去都幾有驚喜感!
睇個門口都已經覺得好Vintage💕

呢樣嘢真係抵讚
  • 意大利蕃茄海鮮燴飯
  • 明太子蟹子意大利粉
2022-09-16 148 瀏覽
員工唔戴罩,但又不停講野。餐廳嚟㗎,啲口水飛晒落食物度。態度又差,好寸嘴,冇戴金罩望住佢黑口黑面咁食物一般,意大利飯好硬,有幾粒好似未煮透咁意大利粉好漏,蟹籽分量唔算多
員工唔戴罩,但又不停講野。餐廳嚟㗎,啲口水飛晒落食物度。
態度又差,好寸嘴,冇戴金罩望住佢黑口黑面咁
食物一般,意大利飯好硬,有幾粒好似未煮透咁
意大利粉好漏,蟹籽分量唔算多
2022-09-16
2022-08-29 325 瀏覽
上到中伏🤯🤯cafe 🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️無需要安心出行+ 唔洗核對針卡。每個座位之間隔版防飛沫。嘩😵(無牌食店😨😰????)疫情下大家考慮清楚先好去‼️‼️# 除咗環境比較懷舊特別,食物唔好食又唔係特別平,飲品麻麻地
上到中伏🤯🤯cafe 🙅‍♀️🙅‍♀️🙅‍♀️

無需要安心出行+ 唔洗核對針卡。
每個座位之間隔版防飛沫。
嘩😵(無牌食店😨😰????)
疫情下大家考慮清楚先好去‼️‼️
# 除咗環境比較懷舊特別,食物唔好食
又唔係特別平,飲品麻麻地

啡菇意大利飯
2022-08-20 299 瀏覽
見到好多人推介,即刻book位真人實測。餐廳係唐樓裡面,所以裡外都比較舊,坦白講入到鋪頭覺得有少少伏,雖然有好多復古傢俬電器同玩具,但整體係「舊」多過「懷舊」😂,不過影相又出奇地幾靚幾有feel。野食份量偏少,味道還好啦,想朝聖一次就夠,回頭就應該唔會啦。✏️水牛城雞翼 $55 🍎6/10四隻單邊上,煎完再淋少少醬上去。雞翼冇另外再落鍋兜醬汁,本身都煎得比較乾,所以雞翼係熱的,醬汁係凍的🤥,偏辣重Tabasco味,當小食都OK嘅,但就唔好期待係正統bufflao wings味道。✏️明太子蟹子意大利粉 $118 🍎7.5/10意粉夠彈牙,似食手工意粉,醬汁都幾creamy,味道過關,不過哩個價錢用料就Hea咗少少😂。✏️烤雞沙律 $58 🍎8/10食過好多沙律個雞都會煎到好柴身,哩個又ok喎,肉質都算嫩同有汁。✏️靜綱焙茶豆腐拿鐵 $55 🍎8/10一開初唔太覺有豆腐味,飲到後面慢慢吸到啲豆腐花,甜甜地中和返個焙茶嘅澀味,又有咬口,成杯飲品即刻昇華咗。✏️Latte $40 🍎8/10正常味道,冇咩記憶點🫡。打卡嚟講,其實影相係幾靚的,而且下午比較少人,同朋友坐低食吓嘢傾偈都幾舒服。至於其他方面

✏️水牛城雞翼 $55 🍎6/10

✏️明太子蟹子意大利粉 $118 🍎7.5/10

烤雞沙律

✏️烤雞沙律 $58 🍎8/10

✏️靜綱焙茶豆腐拿鐵 $55 🍎8/10

✏️Latte $40 🍎8/10
正常味道,冇咩記憶點🫡。

打卡嚟講,其實影相係幾靚的,而且下午比較少人,同朋友坐低食吓嘢傾偈都幾舒服。至於其他方面就有更多改善空間啦😂,例如WhatsApp訂位,藍剔咗我兩日,追問之下先係用餐當日覆我一句「ok confirmed」,以為好full啦,但去到發現有勁多位剩🥲。安排入座嘅時候,張枱仲有啲食物碎&水漬,但明明已經得幾台客,如果可以及時清潔返,相信觀感會更好🥲。
烤雞沙律
2022-08-08 586 瀏覽
《老二花廳 - 旺角》早幾日收工約咗朋友喺旺角飲杯嘢傾吓計,朋友上網搵到一間裝修幾特別嘅Cafe,同埋見人哋介紹啲嘢食好似都唔錯,所以即管試吓😁勁搞笑,間餐廳匿埋咗喺一座唐樓入面,如果唔睇地址好有可能Walk pass咗🤣當日上去大概6:00左右,人數唔算多,冇book位嘅情況下直入坐低,果然啲裝修好特別,有一種古舊同埋陰森趣味嘅感覺,如果當日我唔係着得咁Hea嘅話真係會大影特影相😅當日天氣好熱,我哋一坐低即刻叫咗兩杯飲品同兩款小食💁🏻‍♀️黑松露薯條 $55💁🏻‍♀️蜜糖牛油雞翼 $48💁🏻‍♀️靜崗焙茶豆腐拿鐵 $55💁🏻‍♀️雜莓沙冰 $45可能當日客人唔太多,嘢食同飲品都好快上枱😚焙茶豆腐拿鐵入面有三份一杯豆腐花,焙茶味道都幾濃郁,豆腐花本身自帶甜味,所以唔使另外加糖漿都已經夠味😋朋友個杯雜莓冰沙我冇試,但朋友話都幾解渴,同埋嗰時我哋超級熱所以勁快速清咗兩杯嘢飲😅黑松露薯條用咗粗薯條去製作,但我個人偏好幼身嘅薯條(即係老麥果一種)😂而餐廳都另外提供黑松露沙律醬比我哋點薯條🍟因為本身個黑松露薯條其實冇咩味,主要都係靠嗰醬😆但係佢份量都幾多,兩個人絕對夠食👌🏻另外蜜糖牛油雞翼係單骨雞翼,總
《老二花廳 - 旺角》

💁🏻‍♀️黑松露薯條 $55

💁🏻‍♀️蜜糖牛油雞翼 $48

💁🏻‍♀️靜崗焙茶豆腐拿鐵 $55

💁🏻‍♀️雜莓沙冰 $45

可能當日客人唔太多,嘢食同飲品都好快上枱😚焙茶豆腐拿鐵入面有三份一杯豆腐花,焙茶味道都幾濃郁,豆腐花本身自帶甜味,所以唔使另外加糖漿都已經夠味😋朋友個杯雜莓冰沙我冇試,但朋友話都幾解渴,同埋嗰時我哋超級熱所以勁快速清咗兩杯嘢飲😅黑松露薯條用咗粗薯條去製作,但我個人偏好幼身嘅薯條(即係老麥果一種)😂而餐廳都另外提供黑松露沙律醬比我哋點薯條🍟因為本身個黑松露薯條其實冇咩味,主要都係靠嗰醬😆但係佢份量都幾多,兩個人絕對夠食👌🏻另外蜜糖牛油雞翼係單骨雞翼,總共有八件, 蜜糖味好足夠,略嫌雞翼比較乾身,最後埋單合共$203,平均每人$100 ,環境一流但係嘢食就比較普通,不過比百零蚊靜靜地坐喺度一個下午其實都幾chill😚
2022-08-03
  • 靜崗焙茶豆腐拿鐵
2022-08-07 235 瀏覽
之前同朋友黎過一次,充滿驚喜,大家都讚不絕口😋 今次介紹左其他朋友再黎,好失望,應該吾會再黎🤣🤣燒春雞第一次又juicy又大件,今次嚴重地縮晒水🥲自己食一份都吾夠飽😝2杯沙冰飲品朋友形容好似糖水咁,飲落係加工既味道得個甜字🤣不過好彩意粉都意大利飯都仲係吾錯😋

2杯沙冰飲品朋友形容好似糖水咁,飲落係加工既味道得個甜字🤣

不過好彩意粉都意大利飯都仲係吾錯😋
2022-07-29 163 瀏覽
呢間餐廳環境夠晒復古超有feel✨食物嘅價錢唔算貴🤑意大利蕃茄海鮮燴飯嘅海鮮都幾豐富有開邊大蝦🦐魷魚🦑同青口🤤risotto番茄味好濃郁 酸酸甜甜🍅好開胃 冇平時嘅忌廉意大利飯咁溜 配海鮮真係好夾🫶🏻
2022-07-15 202 瀏覽
旺角懷舊樓上餐廳每樣傢俬電器都好懷舊同拉登影張合照先哈哈叫咗個🍱小食拼盤蜜糖雞翼 薯角 蟹肉忌廉薯餅 芝士雞柳條烤雞沙律🥗🍰伯爵茶蛋糕呢個蛋糕超級好味唔太甜又滑身🍵京都宇治抹茶豆腐latte☕️黑芝麻豆腐latte兩杯味道都好好飲飲到底仲有粒粒豆腐好特別沙律清新配雞肉,值得一試
旺角懷舊樓上餐廳
🍵京都宇治抹茶豆腐latte
☕️黑芝麻豆腐latte
兩杯味道都好好飲
飲到底仲有粒粒豆腐好特別
沙律清新配雞肉,值得一試
懷舊主題嘅餐廳🗝 佢個棟大廈冇名,所以入去嘅時候有啲猶豫😂 佢係汽車公司同omm中間~ (佢道門嘅相係最尾)💛明太子蟹子意大利粉 ($118)明太子同蟹子都痴滿曬係意粉度🦀 好均勻🤣 個味拿捏得唔錯,食到最尾都冇乜膩嘅感覺👍🏻 但唔知係咪因為冇餸嘅關係,份量好似有啲少☹️💛意大利蕃茄海鮮燴飯 ($118)呢個飯有兩隻青口、兩個魷魚圈🦑,一隻蝦🦐🐡:隻蝦幾入味,啲蕃茄仔、青口都煮得幾香👍🏻 啲飯好重茄汁味,對個燴飯嘅濕度同味道控制都適中😙 唔會因爲太多茄汁而酸,洋蔥都甜😋💛芝士雞柳 ($38)條雞柳長過我中指🖕🏻❗️聞落好香,不過食落個肉質唔似雞柳😱 佢啲肉好淋,仲淋過麥樂雞🤔 芝士嘅話我覺得係拎咗佢好creamy好滑嘅口感,配埋沙律醬就有機會遮咗個口感同埋芝士味🤔 原條就咁食嘅話我食到一條好出芝士味,一條就冇咁濃🧀
明太子蟹子意大利粉

💛明太子蟹子意大利粉 ($118)
意大利蕃茄海鮮燴飯

💛意大利蕃茄海鮮燴飯 ($118)
呢個飯有兩隻青口、兩個魷魚圈🦑,一隻蝦🦐
芝士雞柳
芝士雞柳

💛芝士雞柳 ($38)