餐廳: 翠華餐廳 (欣榮商場)
資訊:

2024-05-10 51 瀏覽
朋友推介「翠華餐廳」叉燒飯,我又不妨一試!神之叉燒飯~叉燒飯是本土名物,也是極受香港人歡迎的美味燒味,眼前的叉燒肉味鮮香,瘦的部份腍滑,肥的部份爽脆,叉燒邊位還有微微的焦香,配搭香濃滑蛋與自家醬油下飯,的確色、香、味俱全。我選擇神之叉燒飯套餐,除了招牌忌廉咖啡和腍甜菜心苗,我們還加配炸薯條和椒鹽腐乳唐生菜。法式黑椒牛柳( 8oz)配意粉與黑椒汁~牛柳嫩滑無比,鮮味濃郁且有彈力,黑椒汁令味覺如錦上添花。粟米雜菌忌廉湯~幼滑綿密可口。牛油豬仔包~脆卜卜又添牛油香,極之吸引!樽仔奶茶~原本的樽仔奶茶,改用杯,不失香滑回甘。沙爹牛腩麵~冶味沙爹牛腩麵,我喜歡加配牛筋,雙重美味!細心的安排~小朋友座位。
朋友推介「翠華餐廳」叉燒飯,我又不妨一試!

炸薯條

招牌忌廉咖啡

椒鹽腐乳唐生菜

法式黑椒牛柳

粟米雜菌忌廉湯~幼滑綿密可口。
粟米雜菌忌廉湯

牛油豬仔包~脆卜卜又添牛油香,極之吸引!
牛油豬仔包

樽仔奶茶~原本的樽仔奶茶,改用杯,不失香滑回甘。

沙爹牛腩麵~冶味沙爹牛腩麵,我喜歡加配牛筋,雙重美味!
沙爹牛腩麵

細心的安排~小朋友座位。

2024-05-10
炸薯條
招牌忌廉咖啡
椒鹽腐乳唐生菜
沙爹牛腩麵
2024-05-19 15 瀏覽
好耐冇食翠華啦!今次帶來男朋友嚟食,睇睇台灣人對翠華有咩評價~神之叉燒飯 $80呢個叉燒飯由飯到叉燒都好perfect!叉燒大大塊肥瘦適中蜜汁香甜,仲有焦脆嘅燶邊。叉燒底下嘅滑蛋有淡淡奶香。米飯粒粒分明,軟硬適中。揚州炒飯 $68揚州炒飯份量多而且鑊氣十足,飯粒同樣粒粒分明,配料都好豐富,幾抵食!脆嘩奶油豬 $22奶油豬面頭脆卜卜,內裏幾香軟。煉奶簡直就係靈魂!炒滑蛋餐肉三文治 $35餐蛋治係我中學回憶,以前返學每日都去小賣部買一個做早餐,今次見好耐冇食,所以就叫返份過口癮!滑蛋係偏熟,但依然彈滑,午餐肉焦脆,夾埋烘過底嘅麵包一齊食真係好滋味!

神之叉燒飯 $80

揚州炒飯 $68

脆嘩奶油豬 $22
奶油豬面頭脆卜卜,內裏幾香軟。煉奶簡直就係靈魂!

炒滑蛋餐肉三文治 $35
翠華餐廳 🇭🇰 土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場地下8-10號舖 🇭🇰冠軍焗豬扒飯 $75叫得冠軍果然出色,厚厚的豬扒沾上蛋漿煎過再焗,金黃鬆化有濃厚蛋香。焗飯炒得乾身有蛋絲,仲有蔬菜粒充滿蕃茄味酸酸甜甜鹹牛肉炒蛋潛艇 $45超長潛艇包沾滿芝麻好香脆,喊牛肉炒滑蛋唔會太鹹,充滿蛋汁,係茶記必食之選冬陰功豬軟骨拼雙蝦球河粉 $72米線轉河粉唔使加錢,河粉一絲絲好幼滑,冬陰功酸辣開胃,豬軟骨又夠林夠入味,同冬陰功係天作之合白灼菜心苗 配 海鮮豉油 加$25平時出街食飯多肉小菜,呢度有得配菜心一定要健康下,佢個海鮮豉油幾香唔會太重味,菜心苗真係幾嫩生磨蛋白杏仁茶 加$10主菜加配只需$10好抵飲,慳返下場糖水!杏仁霜好香,入面有好滑嘅蛋白香滑奶茶 加$12茶記必飲,好香滑
翠華餐廳

茶記必飲,好香滑

鹹牛肉炒蛋潛艇
生磨蛋白杏仁茶
2024-05-16 10 瀏覽
翠華餐廳 (欣榮商場)📍土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場地下8-10號舖今日到訪朋友響欣榮花園嘅家中作客,朋友提議到樓下這間翠華餐廳醫肚。呢間翠華餐廳幾大間,門口同招牌好顯眼,店内裝修有點工業風格,坐位以卡位為主,坐位之間闊落,客人坐得舒服。店員推介他们的鐵板牛柳,上枱嘅時候,蒜蓉汁系另上嘅,客人可自行倒入鐵板上面,食鐵板最有趣相信就系呢個倒汁動作。牛柳軟嫩多汁,配上濃郁的蒜蓉醬汁及蒜蓉,香氣四溢十分下飯。羅宋湯湯底濃郁,酸度剛好,開胃又不會過於油膩。神之窩蛋叉燒飯,色香味俱全,叉燒肉質嫩滑,蜜汁包住整件叉燒,叉燒邊位微微燒焦,配搭滑溜嘅窝蛋,蛋汁流溢,令人回味。。脆"嘩"奶油豬雖然分量好大一個(2件),外層酥脆,內裡軟熟,沾點煉奶,非常好味。
翠華餐廳 (欣榮商場)
📍土瓜灣馬頭角道33號欣榮商場地下8-10號舖

蘿宋湯
奶油豬
  • 鐵板牛柳
2024-05-14 11 瀏覽
香港茶餐廳周街都系,至於連鎖茶餐廳#翠華餐廳  ,卻是多年嘅老字號,除食物種類多,有常餐、有焗飯、又有鐵板食,價錢合理又足料~我哋今次叫左鐵板同晚餐一試,全部改以碟上,免得系鐵板落汁時彈到我成身都系!!羅宋湯牛油豬仔包凍朱古力美國機的牛肩扒(蒜蓉汁)粟米雜菌忌廉湯牛油豬仔包凍檸檬茶鐵板薄西冷牛扒配意粉(黑椒汁)餐湯味道濃郁,配上脆脆嘅豬仔包,無敵嘅組合。至於牛扒叫左七成熟,肉質唔韌,配黑椒汁更加惹味。整個晚餐歷時約一小時內,有茶記要求嘅上菜速度同埋食物水準。

羅宋湯
凍朱古力
美國機的牛肩扒(蒜蓉汁)

凍檸檬茶
鐵板薄西冷牛扒配意粉(黑椒汁)

整個晚餐歷時約一小時內,有茶記要求嘅上菜速度同埋食物水準。
2024-05-04 17 瀏覽
土瓜灣保存舊區特色,有不少具備香港情懷的街道和景點,而對我來說,土瓜灣是日常購物的地方,餸菜、生果、麵包等都比其它區價廉物美。採購完就到欣榮花團地下的翠華食飯。這間翠華非常寬闊,不像其它茶餐廳擠迫,坐得舒服。我最愛喝它的羅宋湯,所以叫了一份羅宋湯配牛油豬。隻豬好迷你,不過碗羅宋湯很大碗,是午餐那一碗的雙倍有多,非常滿足。瑞士汁雞翼是香港地道美食,香甜帶咸香,不可不吃。冠軍焗豬扒飯用上厚肉帶骨豬扒,又軟又腍,配合新鮮番茄蓉和馬蘇里拉芝士,非常開胃。這個焗飯的飯底略濕,好像吸收了羅宋湯的精華一樣,特別濃郁。先生喜歡鐵板,而這個鐵板牛扒午餐相當抵食,他選了黑椒汁和薯菜,此外還有炒薯、湯及飲品,非常豐富呢。羅宋湯+牛油豬仔($32)瑞士汁雞翼($65)冠軍焗豬扒飯($75)午餐鐵板薄西冷牛扒配炒薯+薯菜+羅宋湯+奶茶($73)

羅宋湯配牛油豬仔

瑞士汁雞翼是香港地道美食,香甜帶咸香,不可不吃。
瑞士汁雞翼

午餐鐵板薄西冷牛扒

羅宋湯+牛油豬仔($32)
瑞士汁雞翼($65)
冠軍焗豬扒飯($75)
午餐鐵板薄西冷牛扒配炒薯+薯菜+羅宋湯+奶茶($73)
2024-05-04
羅宋湯配牛油豬仔
瑞士汁雞翼
午餐鐵板薄西冷牛扒
最近經過紅磡果頭,晚飯想算算單食個菜餐廳,見到翠華新出咗唔少野食好吸引,打開餐牌已經覺得好吸引,有好多款式選擇,扒餐定粉面飯都有,快靚正!套餐仲配埋餐包、餐湯同飲品,抵食._.🐖| 神之叉燒飯 |🐖見到呢個叉燒飯咁有名堂緊係要點黎試下啦,叉燒配上金黃色嘅滑蛋已經好吸引,叉燒好足料,大大舊肉質腍身,燒到好香,肥瘦適中,果然係神之叉燒。滑蛋充滿牛油香味,同啲叉燒好夾.🐂| 美國機的牛肩扒 |🐂係茶餐廳据扒另有一番風味,快上枱,牛扒肉質好腍身,一啲都唔鞋口,配薯菜食,我叫咗係黑椒汁,勁惹味,唔會好辣。.🤎| 瀘州奶茶 (隨身瓶)| 🤎 呢個係新推出夠曬特別,含有少量白酒成份,奶茶味香濃,仲放咗係膠樽,飲唔曬都方便拎走._.
套餐仲配埋餐包、餐湯同飲品,抵食
._.
🐖| 神之叉燒飯 |🐖
🐂| 美國機的牛肩扒 |🐂
🤎| 瀘州奶茶 (隨身瓶)| 🤎
._.
2024-04-28 10 瀏覽
茶餐廳裡面坐得最舒服嘅選擇,星期一至日都有多款午餐、下午茶餐選擇,每次都必點佢地招牌嘅#熱奶茶 🎈 神之叉燒飯 平時好少見咁厚切嘅叉燒,係半肥瘦嘅,整得好入味而且肉汁豐富,加上叉燒醬汁味道更香濃炒滑蛋加咗蔥花好惹味,質感嫩滑配白飯最適合不過🎈鐵板薄西冷牛扒(蒜蓉汁)午餐嘅價錢只係$73食到鐵板牛扒,好抵食西冷扒有兩大塊,雖然話係薄切,口感依然幾好,肉質軟腍,配燒汁及薯菜好滿足🎈芝士焗西蘭花即叫即焗🥦西蘭花加香濃芝士🧀基本上見到都會點嚟食,特別在加咗白汁,味道更豐富🎈 濃情奶茶 香滑奶茶配瀘州老窖,飲落有淡淡白酒香甜味,易入口得嚟唔會好重酒精味,估唔到佢地係咁夾

🎈 神之叉燒飯
炒滑蛋加咗蔥花好惹味,質感嫩滑配白飯最適合不過

🎈鐵板薄西冷牛扒(蒜蓉汁)
午餐嘅價錢只係$73食到鐵板牛扒,好抵食

🎈芝士焗西蘭花

🎈 濃情奶茶
2024-04-24 26 瀏覽
翠華餐廳 Tsui Wah Restaurant(欣榮商場)餐廳位於九龍土瓜灣碼頭角道33號欣榮商場地下,餐廳裝修設計摩登新穎帶有工業風元素,餐廳主打地道港式茶餐廳,服務員招呼到位。神之叉燒飯叉燒厚切,肥瘦均勻,食落香口,炒蛋配有蔥花,炒蛋入口帶有奶味。XO醬海蝦球撈麵配有葱粒胡椒湯,海蝦食落爽口彈牙,撈麵乾身,入口爽彈,每條麵身沾滿xo醬,非常惹味。玫瑰荔枝梳打玫瑰荔枝梳打飲落清新,微甜,冰涼口感。濃情奶茶(隨身瓶)餐廳特色必試飲品,帶有酒味的奶茶,順喉幾特別,好飲。#翠華 #翠華餐廳 #叉燒飯 #瀘州老窖 #白酒 香港味道 #香港茶餐廳 #茶餐廳 #港式奶茶 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #香港美食攻略

XO醬海蝦球撈麵

玫瑰荔枝梳打
玫瑰荔枝梳打飲落清新,微甜,冰涼口感。

濃情奶茶(隨身瓶)
餐廳特色必試飲品,帶有酒味的奶茶,順喉幾特別,好飲。

有朋友係深圳落嚟搵我玩,一定要帶佢食🇭🇰香港名物啦~😂講起🇭🇰香港最有代表性嘅茶餐廳,必定係屹立多年嘅翠華 ✨~😏翠華燒味一向都有水準,見到竟然有自稱「神之叉燒飯」,一定要試吓有咩咁巴閉啦。😂🌟推薦❗️神之叉燒飯($80)識食一定食燶邊叉燒,焦糖化嘅外皮香脆可口,厚切半肥瘦叉燒甘香鬆軟,蔥花炒蛋半熟軟滑,蛋香十足,配上秘製甜豉油,絕配!😎神之叉燒飯係午市套餐,可以配埋時菜或飲品~飲品梗係要叫港式茶餐廳名物——「茶走」,即奶茶中不加糖,用煉奶來代替,港式風味!👍🏻星洲炒米($80)炒得幾乾爽,配料都幾多,有蝦仁、青紅椒絲、火腿蛋絲等,配上辣椒醬就更惹味!☺️不過最驚喜嘅係,見到「瀘州老窖」 X 翠華聯名推出「醉Fun Fun濃情奶茶」系列,酒鬼me梗係要試吓啦!有凍飲、熱飲及隨身瓶,隨時隨地都飲得!😂香滑奶茶配上百年傳承濃香白酒,味道真係好嶄新!😳我就覺得味道唔錯!奶茶嘅味道冇被白酒掩蓋,白酒嘅味道繼續係好突出!就好似飲緊奶茶味Cocktail,絕對值得一試!🤩
有朋友係深圳落嚟搵我玩,一定要帶佢食🇭🇰香港名物啦~😂

🌟推薦❗️神之叉燒飯($80)
蔥花炒蛋半熟軟滑,蛋香十足,
配上秘製甜豉油,絕配!😎
神之叉燒飯

神之叉燒飯係午市套餐,可以配埋時菜或飲品~
飲品梗係要叫港式茶餐廳名物——「茶走」,
即奶茶中不加糖,用煉奶來代替,港式風味!👍🏻
茶走

星洲炒米($80)
星洲炒米

不過最驚喜嘅係,
酒鬼me梗係要試吓啦!
有凍飲、熱飲及隨身瓶,隨時隨地都飲得!😂
香滑奶茶配上百年傳承濃香白酒,
味道真係好嶄新!😳
我就覺得味道唔錯!
奶茶嘅味道冇被白酒掩蓋,白酒嘅味道繼續係好突出!
就好似飲緊奶茶味Cocktail,絕對值得一試!🤩

茶走
2024-04-09 19 瀏覽
畢業之後都沒吃過翠華,好像倒閉了很多分店,再來試試他們家的紅豆菠羅包。如果你想要品嚐正宗的港式茶餐廳食物,這家餐廳絕對不容錯過!他們的奶茶、燒腩肉飯、菠蘿包等都是經典美食。價格合理,分量足夠,絕對是一個讓人滿足的地方。
2024-03-22 93 瀏覽
路過土瓜灣的欣榮花園,見到久違了的翠華招牌,搶眼奪目;一於試試知名港式茶餐廳如今質素如何。餐廳裝修帶點cyber punk味道,土瓜灣只此一家。芝士焗西蘭花🥦西蘭花新鮮爽脆,芝士香濃,心水推介⭐️⭐️⭐️⭐️神之叉燒飯叉燒肥瘦適中,配以香滑炒蛋及香噴噴白飯,十分美味。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咸牛蛋潛艇三文治麵包鬆軟,跟咸牛炒蛋可謂絕佳配搭。瀘州老窖醉fun fun 濃情奶茶香醇易入口,中式白酒及港式奶茶味道超級夾,喜出望外,可入選港式創意cocktail。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️凍檸茶;港式茶記永恆之選,能匹配任何食物。⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳裝修帶點cyber punk味道,土瓜灣只此一家。

芝士焗西蘭花🥦
芝士焗西蘭花

西蘭花新鮮爽脆,芝士香濃,心水推介⭐️⭐️⭐️⭐️

神之叉燒飯

叉燒肥瘦適中,配以香滑炒蛋及香噴噴白飯,十分美味。

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

咸牛蛋潛艇三文治
咸牛炒蛋潛艇三文治

麵包鬆軟,跟咸牛炒蛋可謂絕佳配搭。

瀘州老窖醉fun fun 濃情奶茶
醉  fun  fun  濃情奶茶

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

凍檸茶;港式茶記永恆之選,能匹配任何食物。
⭐️⭐️⭐️⭐️

芝士焗西蘭花
咸牛炒蛋潛艇三文治
醉  fun  fun  濃情奶茶
2024-03-19 71 瀏覽
好耐無食翠華,原來而家翠華好食左,價錢又同一般茶記差唔多,最搞笑係佢呢排同瀘州老窖一齊研發左隻「醉Fun Fun濃情奶茶」真心好飲😂估唔到茶記都咁有心思。。🥢 濃情奶茶(隨身瓶)$88配搭好有新意得黎又好好飲!。奶茶帶有濃厚嘅茶香同滑順嘅口感,加上酒味好香又純,味道岩岩好。隨身瓶裝嘅設計仲可以方便攜帶。岩晒酒鬼既我。。🥢神之叉燒飯$90另配時菜及飲品。呢個叉燒經過炭燒,五花腩既表皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁。唔錯之選。。🥢生炸豬排麵,配太陽雙蛋及牛油豬仔包,$68常餐價錢都ok, 豬排經過生炸,外脆內嫩,配上彈牙嘅麵條同太陽雙蛋,加埋牛油豬仔包,算大大份。

🥢 濃情奶茶(隨身瓶)$88
配搭好有新意得黎又好好飲!
。奶茶帶有濃厚嘅茶香同滑順嘅口感,加上酒味好香又純,
味道岩岩好。隨身瓶裝嘅設計仲可以方便攜帶。岩晒酒鬼既我。

🥢神之叉燒飯$90

🥢生炸豬排麵,配太陽雙蛋及牛油豬仔包,$68
茶餐廳都可以飲到白酒? 奶茶x瀘洲老窖白酒係咩味道? 最近連鎖港式茶餐廳推出~醉FUN FUN 濃情奶茶系列,今次在港式奶茶,加入瀘洲老窖白酒,有冷熱選擇!我點咗隨身瓶裝,無加冰,酒味特別香濃,奶茶順滑,唔太甜易入口。 神之叉燒飯茶餐廳必食叉燒飯,叉燒肥瘦均勻,烤至濃邊,醬汁豐富香甜,炒蛋半生熟,夠滑溜,加入醬油,拌飯更佳鐵板脆皮雞扒熱騰騰鐵板上,倒入醬汁,發出滋滋聲,令人垂涎🤤雞扒厚身,肉嫩多汁最後就係我最愛港式豬仔包,外層脆口,塗滿牛奶及練奶,香甜美味

茶餐廳都可以飲到白酒?
奶茶x瀘洲老窖白酒係咩味道?

鐵板脆皮雞扒

2024-03-12 37 瀏覽
連鎖茶餐廳嚟講呢間都係數一數二出名😛好耐無黎食過 見到個叉燒飯勁想試♥︎神之叉燒飯 $70上網見到呢度有叉燒滑蛋飯 賣相十分之吸引叉燒肥瘦均勻 一層瘦肉一層肥肉淋埋甜豉油 撈啖飯 真係好食喎滑蛋炒得勁滑溜 加入蔥花更香醉FunFun濃情奶茶(隨身瓶) $88呢度既奶茶不嬲都係出名 奶茶Crossover白酒就真係未試過用上蘆州老窖既紫砂大麯 真係好創新既配搭一扭開就聞到酒香 但飲落又唔會特別濃 仲甜甜地鐵板西冷牛扒配野菜蔥炒薯 $83配牛油豬仔包 餐湯同飲品朋友唔想食得咁油膩就嗌左走鐵板🤣估唔到塊扒都幾大塊又幾厚身切開都係呈粉色 熟度剛好 入口唔韌仲有油脂香餐包係熱烘的豬仔包 搽滿牛油 口感滿分
連鎖茶餐廳嚟講呢間都係數一數二出名😛
好耐無黎食過 見到個叉燒飯勁想試