2019-04-15 366 瀏覽
今日晏晝食lunch黎到翠河 價錢都合理一個茶行都係$50左右加埋凍飲叫咗個乾炒牛河都幾有獲氣 都炒又唔茶另外就叫咗杯凍奶茶奶茶就未味道有d淡我尚算接受 整體來講都OK
2018-12-31 449 瀏覽
翠河畀人嘅感覺都係貴啦。。味道普通, 有時係中上。 服務員態度好一般。經過冬天嘅探訪之後, 開始慢慢鍾意上呢一間餐廳。唔係間間分店都係咁差嘅。。冬天個羊腩煲真係值得一試, 我本身係好鍾意好鍾意好鍾意食羊腩煲。 呢個羊腩煲味道濃沃, 有羊味得嚟一啲都唔騷,多肉得來 , 分量又好夠, 唯一美中不足嘅係, 啲羊咩咩嘅皮係冇曬㗎。 薑嘅份量又適中。 又多支竹。我仲喺左一杯咖啡 味道ok啦。不過個炒豆角就好一般啦好似有少少老老地。另外最好食就係嗰個玉子豆腐啦。。 我全家都好鍾意食。。。。 快啲去試下佢個羊腩煲同豆腐啦。
翠河畀人嘅感覺都係貴啦。。
味道普通, 有時係中上。 服務員態度好一般。
經過冬天嘅探訪之後, 開始慢慢鍾意上呢一間餐廳。
唔係間間分店都係咁差嘅。。
我仲喺左一杯咖啡 味道ok啦。
不過個炒豆角就好一般啦好似有少少老老地。
另外最好食就係嗰個玉子豆腐啦。。
我全家都好鍾意食。。。。
快啲去試下佢個羊腩煲同豆腐啦。
咖啡

咖啡
必食羊腩煲
玉子豆腐
2018-12-27 184 瀏覽
呢日嚟到將軍澳中心嘅翠河餐廳食早餐。叫咗個早餐A,即火腿湯通粉配煎雙蛋蒜茸多士熱咖啡,成個餐係$30。先講講通粉,湯底夠濃,火腿份量亦都夠多,雖然通粉稍為腍身左少少,但係整體嘅味道都係唔錯。蒜蓉包亦都焗得夠香脆,蒜蓉味夠香夠惹味;煎雙蛋都幾大隻有蛋味,而且火喉控制得幾好,煎得好靚。咖啡嘅咖啡味同奶味都好平均,味道香濃,口感幼滑。呢餐整體嘅味道都唔錯,而且份量亦都唔細,以$30呢個價錢嚟講算係非常抵食!
呢日嚟到將軍澳中心嘅翠河餐廳食早餐。

咖啡嘅咖啡味同奶味都好平均,味道香濃,口感幼滑。

2018-09-05 319 瀏覽
午餐諗唔到食咩,經過翠河就隨便吃少少返工啦一坐底侍應就俾佐杯水,今日天氣熱就直接飲佐半杯,上完餐食幾啖再飲水,驚現頭髮叫佐個姐姐兩次無應我,之後又叫人,有个類似經理的行過來,我同他講杯水有頭髮,他好似完全聽唔到
午餐諗唔到食咩,經過翠河就隨便吃少少返工啦
2017-09-30 1003 瀏覽
想吃得簡單點,就到了翠河點幾個小菜晚飯。環境乾淨舒適、不過小菜價錢平均$60至過百,以茶餐廳來說並不親民。跟餐有白飯和木瓜湯、沒有湯料在裡面。茄子魚雲煲有好多茄子、裡面並不是全部魚雲、其他魚頭、魚肉都加進去。整體尚算有鑊氣但偏油。紅棗雲耳北菇蒸滑雞份量超大、雞肉算滑、但整碟菜比魚香茄子更油。雲耳好稔、與雞件都被油覆蓋。

跟餐有白飯和木瓜湯、沒有湯料在裡面。

2017-05-07 815 瀏覽
2017年5月6日星期六晚上,見到餐牌上有XO 醬爆雞球,便想試試是否好吃?員工送上一碟菜给我👀時,我第一時間問他是要否送錯,他很認真地跟查後告知是我order的菜!我立即O咀!XO醬看不見,只見到黑椒!雞球看不到,只見雞件!整碟菜是否應該叫做「西芹黑椒雞」!
XO醬爆雞球
2017-03-30 522 瀏覽
下午茶時間唔想食咁多野,去翠河食個輕鬆嘅tea set就最適合。點左個炸魚柳薯條配奶茶,份量適中,魚柳炸得剛剛好,外面脆裏面仲好嫩嘅魚肉,時間同火候控制得好好唔會炸到好乾,薯條配茄汁簡直係最美味又邪惡嘅食物,奶茶嘅奶味都好夠濃!
2017-02-01 472 瀏覽
鷄年開年食返個沙薑飯先,鷄肉幾滑,沙薑醬好結,要搞拌過先點,食落好香,成碟飯食晒。仲有少許黃芽白菜,健康午餐之選!老火湯係我嘅最愛,唔要野飲,都要老黃瓜豬骨湯,好味道!
2016-12-04 507 瀏覽
7:00开门吃ABC,頂級絲襪穿奶茶,食過雪菜会進化,大声不会无禮貌,午餐少食不comment ,晚飯選擇多樣化,收銀嚴肅冇惡意,地產霸拳下生存,有飲有食仲想点?
7:00开门吃ABC,
頂級絲襪穿奶茶,
食過雪菜会進化,
大声不会无禮貌,
午餐少食不comment ,
晚飯選擇多樣化,
收銀嚴肅冇惡意,
地產霸拳下生存,
有飲有食仲想点?

• 羊腩煲
  • 赛旁蟹
2014-07-09 931 瀏覽
都市人平時工作忙碌,好多時都早出晚歸所以難得放假當然想訓晏少少架啦今日去到翠河已經12點幾但餐牌上仲有早餐食而且早餐款式仲有成七款到於是叫左一款三餸麵加蒜蓉牛油多士加飲品($27)今次揀左煙肉、沙爹牛肉、五香肉丁公仔麵煙肉有一片是予先煎香的沙爹牛肉好入味,不過硬左少少五香肉丁味道都ok蒜蓉牛油多士好香,充滿牛油味
都市人平時工作忙碌,好多時都早出晚歸
所以難得放假當然想訓晏少少架啦
今日去到翠河已經12點幾
但餐牌上仲有早餐食
而且早餐款式仲有成七款到
於是叫左一款三餸麵加蒜蓉牛油多士加飲品($27)
今次揀左煙肉、沙爹牛肉、五香肉丁公仔麵
煙肉有一片是予先煎香的
沙爹牛肉好入味,不過硬左少少
五香肉丁味道都ok
蒜蓉牛油多士好香,充滿牛油味

2014-07-06
2014-06-29 522 瀏覽
這天在TKO人生路不熟就到熟悉的翠河因為有去過它在北角的店 雞扒漢堡意粉+凍檸茶漢堡是兩片煎了的豬柳意粉份量多又不過淋只是燒汁調味有點重手雞扒厚肉又煎得香噴噴其實又乾硬又老的雞肉多是炸的那樣做雖然慳時間但火侯會較難掌握這碟的雞肉軟滑誠意可嘉飲品也沒有偷功減料茶底濃檸檬片足屬夏天的消暑良品 干炒牛河+凍鴛鴦C先生説有些牛肉很靭並發覺只有面頭的河粉是熱的所以認為是預先炒好再用微波爐翻熱我試了些河粉粉條有豉油香爽滑入味雖然不熱但條條分明不黏糊或許這是'是日快餐'不是即炒的也可以體諒一下吧C先生説還好有一杯美味的凍央來抵消他的不滿
這天在TKO人生路不熟
就到熟悉的翠河因為有去過它在北角的店