2009-06-14 229 瀏覽
21-05-09 紅跑車越南餐室 Dinner四人晚餐, 點了E1 特別紅跑車招牌湯河 $58C1 紅跑車越式拼盤 $68C22 法式蒜茸包 $20C24 黑芝麻海蝦卷 $45C20 越南稔肉 $28Total $219 + $10% = $240.9E1 特別紅跑車招牌湯河: 河粉是很幼滑的, 容易入口, 牛腩很腍. 但味道來說, 還是跟一般粉麵當的牛腩牛柏葉河粉不相伯仲, 為什麼要收$58 元??C1 紅跑車越式拼盤: 當中的蝦肉春卷的確很美味, 裡面有些芝麻, 很香的. 另外亦有西柚沙律, 把胃口都開了C22 法式蒜茸包: 雖然叫做蒜茸包, 但竟然連一點味道也沒有, 就算沾了其他菜的醬汁湯汁也不能把蒜頭味帶出.C24 黑芝麻海蝦卷: 這個是推介, 外面是一層脆皮和黑芝麻, 裡面是海蝦, 十分香脆和很有鮮味C20 越南稔肉: 外表看來很像臘腸, 凍吃的, 伴着薑和辣椒, 有少許腥味. 味道......很難吃的, 不知怎樣形容, 一問老闆娘之下, 才發覺原來是生豬肉. 老闆娘說因為生豬肉用葱蒜腌了, 不怕有細菌. 雖然如此, 還是吃
21-05-09 紅跑車越南餐室 Dinner

四人晚餐, 點了

E1 特別紅跑車招牌湯河 $58
C1 紅跑車越式拼盤 $68
C22 法式蒜茸包 $20
C24 黑芝麻海蝦卷 $45
C20 越南稔肉 $28

Total $219 + $10% = $240.9

老闆娘說因為生豬肉用葱蒜腌了, 不怕有細菌. 雖然如此, 還是吃了一口便沒有吃了.

老闆娘行為很怪異, 叫她下單也好像不在和我們說話似的, 問她什麼好吃又答非所問. 又靜悄悄地說給我們着數, 給她的手機我們看, 裡面有個藍貝特價的短訊,
說惠顧藍貝送紅豆沙, 我們當然沒有上當.

這裡地方非常淺窄, 坐得一點也不舒服, 和對面坐的友人距離非常近.

要是選擇吃越南菜, 還是選擇小巴黎好得多了.
法式蒜茸包
紅跑車越式拼盤
黑芝麻海蝦卷
內在環境, 望向鏡頭的是老闆娘
2009-05-31 91 瀏覽
男友想食越南菜,我一向在荃灣區嘅心水都係"小巴黎",佢係openrice睇到呢間的食評都ok, 所以為了"食好d",話同我去試下。七點去到見到唔多人都覺得有d唔對路,我地被安排坐卡位,但個位都好迫下。個menu的相ok, 我地點了大蝦西柚沙律、藍貝、香茅雞翼、招牌清湯越南濛、三色冰。全都出事!大蝦西柚沙律都算正常,但只有兩隻蝦,蝦新鮮,不算大隻,西柚兩三粒,其他都是生椰菜絲、紅蘿蔔絲,收五十幾蚊,唔係好抵。藍貝係menu個樣同上枱的分別好大,佢用水白洽完,用少少蔥、蒜炒,好唔得,藍貝肉超細粒,縮到好似五毫子咁大,無味,只係白水洽的味,藍貝離殼好唔新鮮,我食到有一隻臭咗,立即吐出來,好核突,即刻退返比佢地。個女待應知道,問都無問即刻退返入去,好似都唔係咁surprise。香茅雞翼好普通,好似茶餐廳的水準,無香茅味!沙嗲王同小巴黎都好食好多,又唔會咁貴。招牌什麼清湯越南粉,d牛腩都幾好味,但d粉太熟太稔,一pat pat,唔多好,六十幾蚊唔值囉。最後三色冰,最差係d冰,因為佢地用碎冰,但唔知點解d碎冰係結成一塊,成o舊放係我杯三色冰上面,好怪。最後埋單,就算無計個藍貝都要一百七十幾蚊,以咁
大蝦西柚沙律都算正常,但只有兩隻蝦,蝦新鮮,不算大隻,西柚兩三粒,其他都是生椰菜絲、紅蘿蔔絲,收五十幾蚊,唔係好抵。藍貝係menu個樣同上枱的分別好大,佢用水白洽完,用少少蔥、蒜炒,好唔得,藍貝肉超細粒,縮到好似五毫子咁大,無味,只係白水洽的味,藍貝離殼好唔新鮮,我食到有一隻臭咗,立即吐出來,好核突,即刻退返比佢地。個女待應知道,問都無問即刻退返入去,好似都唔係咁surprise。香茅雞翼好普通,好似茶餐廳的水準,無香茅味!沙嗲王同小巴黎都好食好多,又唔會咁貴。招牌什麼清湯越南粉,d牛腩都幾好味,但d粉太熟太稔,一pat pat,唔多好,六十幾蚊唔值囉。最後三色冰,最差係d冰,因為佢地用碎冰,但唔知點解d碎冰係結成一塊,成o舊放係我杯三色冰上面,好怪。最後埋單,就算無計個藍貝都要一百七十幾蚊,以咁嘅食物水準,超唔抵!我一定唔會再幫襯。
2009-05-24
2009-05-15 52 瀏覽
由於幾個朋友都係住荃灣既關係所以大部分食店都幫襯過見到紅跑車咁多好評又未試過所以就決定今晚係度開餐7點左右到左可能未到食晚飯時間 所以人都唔算多越南檬要(蚧)入面有一整隻奄仔蟹,多膏!好味~蕃茄湯底跟蟹的味道都好夾蟹肉仲好新鮮(金邊粉份量好像較檬粉如果怕份量不夠 可以轉叫金邊粉 會比較飽肚)豉椒蟶子因為怕椰汁味所以轉叫豉椒蟶子肥美 且份量多唯有不足係加左金不換作香料(同行朋友指出)故味道有少少牙膏味(不過尚可接受)如果大家不怕椰汁味 揀另一種煮法應該更美味!!藍貝老闆娘極力推介+半價優惠雖然已經好飽仍再加單藍貝亦都好新鮮!即使胃口細細的友人都忍唔住一食再食~服務態度亦都幾滿意老闆娘差不多每張枱都照顧到會關心食物水準
由於幾個朋友都係住荃灣既關係
所以大部分食店都幫襯過
見到紅跑車咁多好評又未試過
所以就決定今晚係度開餐

7點左右到左
可能未到食晚飯時間 所以人都唔算多
越南檬要(蚧)
入面有一整隻奄仔蟹,多膏!好味~
蕃茄湯底跟蟹的味道都好夾
蟹肉仲好新鮮
(金邊粉份量好像較檬粉
如果怕份量不夠 可以轉叫金邊粉 會比較飽肚)
豉椒蟶子
因為怕椰汁味所以轉叫豉椒
蟶子肥美 且份量多
唯有不足係加左金不換作香料(同行朋友指出)
故味道有少少牙膏味(不過尚可接受)
如果大家不怕椰汁味 揀另一種煮法應該更美味!!
藍貝
老闆娘極力推介+半價優惠
雖然已經好飽仍再加單
藍貝亦都好新鮮!即使胃口細細的友人都忍唔住一食再食~

服務態度亦都幾滿意
老闆娘差不多每張枱都照顧到
會關心食物水準

豉椒炒蟶子
2009-05-15
豉椒炒蟶子
  • 越南檬要、藍貝、蟶子
2009-05-11 41 瀏覽
尋日(10-5-2009 Sun)同男友起來,因想趁母親節,去一去拜媽媽,咁要落荃灣搭車.就順勢o係荃灣食早餐啦.男友原先話去翠華食脆脆豬仔包,我話貴.咁行經呢間佢成日話想試o既紅跑車,(其實尋晚我有提議過o黎呢間食晚飯,佢話唔好)見佢o既早餐好似都唔錯,而且平啲,而o係問口o既侍應仔話有卡位(真係識拉客),咁我就掹o左男友入去試.我o地坐尾二o個張四人卡位,都幾迫,不過算啦,呢間舖位係咁細.早晨都幾多選擇,男友想食清淡啲但又想食煎蛋,佢睇到$18.00o既F餐係健康粟米燕麥片配吞拿魚麥包多士但冇煎蛋,佢就指住餐牌問亞姐,呢個餐可唔可以加錢加一隻煎蛋?點知亞姐語氣好差咁話:’除o左D餐外,個個都有煎蛋.’我o地再睇清楚啲,唔係喎,真係冇煎蛋個喎.咁我要個有煎蛋o既餐,畀隻蛋男友食啦,反正我呢排食得太多,唔係咁好.就咁決定,我要$22.00o既B餐,沙嗲牛柳絲出前一丁,配腸仔煎蛋+鮮牛油厚多士,飲熱奶茶,男友要熱檸茶.不久,男友o既熱檸茶同麥片到o黎,我就先影相,然後我o既熱奶茶o黎到,我冇為意係邊個侍應擺低,但佢就好好咁擺埋一邊,因為見我影o緊相.然後係我o既腸仔煎蛋牛油厚多士到o黎,

然後係我o既腸仔煎蛋牛油厚多士到o黎,咁我又影,此時,沙嗲牛柳絲出前一丁都到,我冇縮手,但侍應冇出聲係咁塞到我面前,
我即刻拎起相機繩,望一望,原來係頭先個亞姐拎o黎.喂,有冇攪錯呀?你唔可以開聲講唔好意思咁話我知有食物到o黎o既咩?整污糟我相機繩事少,但整污糟o野食咁點?你叫我食唔食好?唔通我叫你換過?如果唔畀影相,你咪出聲囉,唔使咁呀?

好,我影好相,所有o野都到齊就開餐喇.我o既出前一丁o既原包麻油係另上唔落,等客人自己落o既.

整好晒,發覺男友o既早餐好似少o左樣o野咁o既?我睇睇,啊,原來係吞拿魚麥包多士,不久,呢個亞姐放低一碟煎蛋多士.我又影相,但又再睇餐牌,唔係喎,應該係吞拿魚麥包多士,我問個後生男侍應呢碟係咩o黎?佢答煎雙蛋鮮牛油多士,我指住我o既order紙問係咪跟F餐?佢就答唔係,係A餐o既,攪錯o左,唔好意思我幫你換過.

咁佢就o係後面出菜o個o度check,同亞姐講冷靜啲,呢個係唔知幾多號枱o既A餐.咁佢就畀返o岩o既我o地.得就delete o左呢張多士相.

呢位亞姐,唔該你睇清楚你公司o既餐牌,D同F至I o既餐,都冇蛋,唔係好似你所講,淨係D冇囉.

之後我同男友都好留意呢個短曲髮肥亞姐o既表現,覺得佢係呢o度o既senior,應該係比兩個後生仔資歷耐啲,因佢多數企o係出菜位指人o個兩個男仔攞o野,都唔關我事,問題係身為一個senior,態度其差夾冇準,比起更有禮貌更準確o既後生仔,你慚唔慚愧?

講返食,出前一丁麵唔太腍,牛柳夠腍但好似唔夠沙嗲味,煎蛋畀o左我男友,腸仔正常,而厚多士卻係腍o左唔脆.男友o既多士就脆.奶茶就都係唔多夠茶味啦.

侍應一見你個碟冇o野,就即刻講唔好意思,重要唔要咁收o野.

最後我唔小心整跌張order紙,想自己執返,咁o岩個男仔拎o野行過,我梗係會等佢過o左至執,但佢都會叫我小心.佢行過o左,另一個又係曲髮但長長到過o左頸o既亞姐行過,佢話佢幫我執,呢個都幾好,唔該晒.

總括o黎講,呢o度食物一般OK.

有兩後生男侍應,兩中女侍應,一個兼顧收銀o既.三個都好好禮貌,得一個極差,係極差,真係可以用極差o黎形容.呢個女人簡直係枯枝,其他三個努力用心待客,卻被佢一個大力破壞累全家.

服務分我可以畀其他三個畀5分,但呢個就真係0甚至負分.就係咁,我畀2分.3分我真係畀唔落手,真係可惜.OK面都絕對冇呢個亞姐份.

餐牌
熱檸茶同粟米燕麥片
腸仔煎蛋+鮮牛油厚多士,
沙嗲牛柳絲出前一丁
吞拿魚麥包多士
$20 (早餐)
餐牌
吞拿魚麥包多士
2009-05-09 53 瀏覽
今日過荃灣搵家姐食飯, 但又唔知去邊度食好,於是就上openrice度睇下有咩好介紹,結果就選擇左呢間紅跑車越南餐室,略嫌餐室迫了點,老闆娘很熱情啊, 一入去就比晒折扣我地,但這裡的確能找到新發現, 越南矇要, 完隻蟹上的湯矇, 湯底係蕃茄湯加上蟹的鮮味, 正...而且仲好多膏添, 黑芝麻炸蝦卷, 入口香脆, 陣陣鮮蝦既味道加上淡淡都是蝦肉正, 豬頸肉越式炒飯, 炒得不夠乾身, 但很足料, 味道尚可,時令的藍青口, 味道淡了一點, 但也很鮮味啊一行4人都是$330, ok抵食啊
今日過荃灣搵家姐食飯, 但又唔知去邊度食好,
於是就上openrice度睇下有咩好介紹,
結果就選擇左呢間紅跑車越南餐室,
略嫌餐室迫了點,
老闆娘很熱情啊, 一入去就比晒折扣我地,
但這裡的確能找到新發現,
而且仲好多膏添,
豬頸肉越式炒飯, 炒得不夠乾身, 但很足料, 味道尚可,
時令的藍青口, 味道淡了一點, 但也很鮮味啊

一行4人都是$330, ok抵食啊
真係連湯都飲晒啊
黑芝麻炸蝦卷
小食拚盤
豬頸肉越式炒飯, 好足料, 鮮蝦大大隻
時令藍青口
真係連湯都飲晒啊
黑芝麻炸蝦卷
2009-05-04 7 瀏覽
食午餐,可加$1跟冰飲,於是叫咗涼粉綠豆冰單點個香茅豬扒撈濛,$33跟個冰,可以接受。豬扒保持水準,配料多而亂好像一般,整體尚可。只要不要期望過高,就可以有滿意感覺的一餐。
食午餐
,可加$1跟冰飲,於是叫咗涼粉綠豆冰

單點個香茅豬扒撈濛,$33跟個冰,可以接受。

豬扒保持水準,配料多而亂好像一般,整體尚可。

只要不要期望過高,就可以有滿意感覺的一餐。

2009-05-04
  • 香茅豬扒撈濛
2009-05-01 18 瀏覽
一天辛勞之後,與同事食完飯才歸家,記得這間越南餐廳有不錯嘅食評,於事一試!店內有位男仕好殷勤招呼及介紹美食,本來想吃藍貝,可惜原來是是令食物,所以夏季會轉換了螄堪! 所以點了一些介紹菜香茅豬扒撈檬豬扒餣得不錯,味道佳,而且魚露撈埋一齊之後,真的可再來一碗!螄堪甚少吃,但由於介紹之下,所以一試,上檯後見仍然血淋淋咁,店員解釋原來螄堪嘅汁都係紅色,所以大家見得好似唔熟咁,仲有詳細解釋一下潮州人係點煮點食,有嘢學!鮮蝦米卷店員說是即叫即整,所以亦一試,米卷包住鮮蝦及生菜,中間仲夾著應該香葉(唔知咩名),所以味道濃濃,朋友反而不太欣賞呢!生牛肉湯河雖說是生牛肉,但用上熱湯倒入去,牛肉已淥得近熟了,湯底牛肉味濃,配上幼滑河粉,不錯!龍眼冰多龍眼,但味道頗甜,加了好多水沖淡!價錢:$205,覺得都幾抵食。服務:食殷勤,不錯!

所以點了一些介紹菜

螄堪

鮮蝦米卷

龍眼冰
多龍眼,但味道頗甜,加了好多水沖淡!

價錢:$205,覺得都幾抵食。

服務:食殷勤,不錯!

螄「堪」
鮮蝦米卷
涼粉綠豆冰
2009-04-28
螄「堪」
涼粉綠豆冰
2009-04-20 17 瀏覽
五個人....食左:柚子大蝦沙律 - 份量奇少....大家都呆左....小食拼盤 - 有沙律 (彌補番大蝦沙律之不足)....扎肉....春卷....牛肉沙爹....香矛雞翼....當中春卷最好味....其他一般....馬拉盞通菜 - 相比之下...呢個可以不叫...但因為想要D菜..先揀佢...牛油雞翼 - 好味.....外脆內軟....一送上檯已經聞到好香....面頭D蒜蓉好好味....烤原隻魷魚 - 爽口彈牙....好趙頭椰皇蟶子 - 老板娘推介的.....又係一送上檯就聞到好香....好香椰子味....又係爽口彈牙.....正!咖喱蟹 - 一D都唔辣.....個汁超好味....配蒜蓉飽一流....送飯也一流....老板娘送左一碗飯俾我地....連平時唔係臭米氣的同事都自己獨霸半碗.....隻蟹好大隻....隻蟹鉗勁厚肉.....正到暈!!!生牛肉湯河 - 聽講呢間D生牛河好味....臨尾都叫番碗黎食....大家都飽到不得了....但係實在太香....個湯底勁好味....勁濃味....河粉勁滑.....牛肉已經變成配角.....淨係呢個都值十粒星.....必食推介....老板娘仲
五個人....食左:
柚子大蝦沙律 - 份量奇少....大家都呆左....
烤原隻魷魚 - 爽口彈牙....好趙頭
老板娘仲送湯水....係南瓜西米露...唔錯架....
埋單每人 $126....大家都好滿足....
P.S. 只得一張大檯(坐到 5-6人)....所以人多就要諗諗啦....
柚子大蝦沙律
椰皇蟶子
咖喱蟹
蒜蓉飽
(非會員)
午飯特地撘地鉄過來,十二點幾不用等位!叫了生牛粉、牛油炸雞翼、廚師推介的特色越式炒飯,然後靜靜的期待著上菜。生牛粉,先試湯底,淡淡的湯底卻有濃濃的牛肉味,不錯!芽菜是刷熟的,港式?吃片牛肉,味道甘香,最讚的是越式粉,很有口感又滑,也是我從澳洲吃過後她們也做不到的水準!炸雞翼,非常不錯,果然是招牌小食,皮脆肉滑,加上越式香料,配合的天衣無縫,加分!再來的越式炒飯, 索價$35,是很普通的揚州炒飯,只不過把叉燒和蝦改爲扎肉,是較大碟沒錯,不過實在是不明白特色在哪裏...還是廚師推介..扣分!好的地方是我們漏了一袋東西在餐廳,幾個小時後才發覺,返去拎店員態度很好,還有紙釘著我們之前的枱號在袋上,細心加分!
午飯特地撘地鉄過來,十二點幾不用等位!

2009-04-13
  • 牛油雞翼
2009-04-16 5 瀏覽
14 April, 2009放工黎食,時間為9:30pm,經過門口,唔知入唔入好..因為入面冇人..= =望真d,原來都有一枱客.....心諗,又話好食既,點解冇人......坐低左就見到好多野飛黎飛去....................= ="睇餐牌....真係好似揀唔落手....個男人可能見我地睇左好耐都未叫野食,於是走黎介紹..佢講個d我地又唔岩..haha..最後叫左兩個湯河,一個粉卷算數...望下d野食點先..野食黎到....沒什麼驚喜....個湯河似牛腩河...不是什麼越南河吧...坐坐下,多兩三枱客...叫埋單,叫左好耐都未埋到....都唔知做咩....走人去食糖水lu~
14 April, 2009

坐坐下,多兩三枱客...[愈夜愈多人?!]
叫埋單,叫左好耐都未埋到....都唔知做咩....
走人去食糖水lu~
2009-04-14
2009-04-13 3 瀏覽
落開荃灣,想吃碗PHO,就來了這裡。坐低就叫了碗生牛肉粉,先喝湯底,味道濃郁,夠熱,都算有水準。又是那句,味精一定有,但吃越南菜吃到味精,真係有幾咁奇?牛肉用滾湯淋過,只五、六成熟,肉質幾鮮嫩,不錯。河粉吃落淋了一點。整體而言,單計這碗牛肉粉,比以前在紅跑車食的差了一點點。這裡賣的越式食物其實不算特別高水準,同外面食開幾間都差不多。店員的服務是十分好,對待我這個只吃一碗粉的「運吉」客人也都笑容滿面,老闆娘收錢時也多謝前多謝後的,值得一讚。加一杯越式咖啡,埋單42蚊,沒有加一小賬,相當之經濟抵食。其實都幫襯左這裡不少次,不覺得特別好,但當然不是差,如果在荃灣區,要吃越南菜會來這裡。
落開荃灣,想吃碗PHO,就來了這裡。

2K
11-4-2009由「大西北」折返市區, dinner 決定到荃灣搞掂, 拉了朋友0黎到自己期待已久的呢間越南餐廳 (點解: http://forum.openrice.com/forum/viewthread.php?tid=1124&extra=page%3D3), 0黎到門口已超興奮! 先0黎朋友的椰青, 清甜度 ok, 但完全唔凍的, 個人而言接受唔到. 小食係「黑芝麻炸蝦卷」, 即春卷皮混入黑芝麻粒, 捲入海蝦拎去炸, 可用生菜包住 and/or 蘸酸甜雞醬食 -- 食了幾件連蝦尾的, 炸得脆口無油, 可以食埋蝦殼! 海蝦肉亦鮮味結實爽口, 再包生菜及甜多過酸的泰式雞醬, 正! 唯一要彈的就係 d 生菜, 唔係塊塊都完全新鮮, 感覺一般.主食揀了期待已久的 (無辣版)「越南檬要」-- 0係其他地方食過蕃茄及蝦醬煮成的「檬饒」湯底, 呢度仲多了蟹的鮮甜, 先飲到蕃茄的酸甜, 再嗒到海鮮獨特的濃甜及蝦醬香, 勁正! 又因為 d 湯太正, 檬粉索晒 d 湯, 又係勁正 配料有爆晒羔的原隻 (奄仔?) 蟹,「溶」晒的蕃茄, 通菜, 炸過的蒜粒, 大量蔥花, 洋蔥及鵝蒂
11-4-2009

配料有爆晒羔的原隻 (奄仔?) 蟹,「溶」晒的蕃茄, 通菜, 炸過的蒜粒, 大量蔥花, 洋蔥及鵝蒂, 十分豐富. 十分好食的一碗檬要 / 檬饒, 極力推介!

朋友獨食的「澱粉質主食」就係「馬拉盞豬頸肉海鮮炒飯」, 賣相極靚, 特別係面頭兩隻大蝦
朋友評語係「無你個檬粉咁濃味, 但炒得好香」, 但又好客氣地將兩隻大蝦請了我食, 哈哈. 不過呢碟飯份量實在勁大, 朋友食唔夠一半已投降兼要打包了.

唔知係咪見我0地拎住大細相機不斷餵餵餵, 老闆娘 offer 請我0地食 $1 燒魷魚, 條件係報上名來及留低手機號碼收宣傳 sms, 一場0黎到即管又試試 -- 即叫即燒, 軟熟彈牙, 鮮甜又帶點辣, 再蘸少少魚露, 又幾好食.

食物好掂, 招呼亦好, 老闆娘好客又帶點「豪邁」, 哈哈; 不過 4 人卡位都幾窄, 2 人坐 ok, 4 人就有 d 難度了.

連加一每人約 $100, 好食又食得飽飽, 食得好開心的一餐飯!
魚露又酸又鹹香
又飲晒 d 湯
  • 越南檬要
  • 黑芝麻炸蝦卷
2009-04-08 1 瀏覽
眼見荃灣又有間新餐廳開喇﹗就走去試菜啦﹗諗住初初見佢開張就同同事2個人走去試,門口似西餐廳,入到去先有dd越南feel。正當我地諗緊想食咩既時候,有位肥姨姨介紹我地食個越南檬要,但我同事好醒目,佢叫我叫第樣食(先賣個關子)。後來我叫左個鮮茄牛腩筋湯河,我同事就叩左個生牛肉湯河﹗2杯熱檸茶﹗點解要賣關子?原因係響我地黎既之前有一個客人因嫌等個檬要等得太耐撇左,到個檬要到既時候先發覺個客唔見左喇﹗所以當見到我同我同事黎果陣係咁諗想食d咩既時候,就介紹左個走佬麵俾我地食,點知我地唔賣帳,就算姨姨極力推介話新張期內加6蚊有你著數既特飲,我地都唔肯要,堅持要2杯熱檸茶就係咁既原因喇﹗我地率之等左20分鐘後2碗麵到喇﹗我果碗鮮茄牛筋河,除左頭果啖湯係好勁蕃茄味之外,成碗都搵唔到半粒蕃茄,咁我就諗.....會唔會係做左湯底呀?再睇返d餸....即係牛筋...得3件,就係全碗既賣點喇﹗而我同事果碗生牛肉河仲搞笑﹗點搞笑?就係d牛肉不特止熟過9成,仲厚過10蚊銀兼又咬又扯都食唔到,真係食到冇野好講﹗正當我地等緊個麵既其間眼見有好多人入黎幫襯,而果碗賣剩麵就推介左俾我左手面既3位師奶既其中1位喇﹗講到底,
點解要賣關子?原因係響我地黎既之前有一個客人因嫌等個檬要等得太耐撇左,到個檬要到既時候先發覺個客唔見左喇﹗所以當見到我同我同事黎果陣係咁諗想食d咩既時候,就介紹左個走佬麵俾我地食,點知我地唔賣帳,就算姨姨極力推介話新張期內加6蚊有你著數既特飲,我地都唔肯要,堅持要2杯熱檸茶就係咁既原因喇﹗我地率之等左20分鐘後2碗麵到喇﹗我果碗鮮茄牛筋河,除左頭果啖湯係好勁蕃茄味之外,成碗都搵唔到半粒蕃茄,咁我就諗.....會唔會係做左湯底呀?再睇返d餸....即係牛筋...得3件,就係全碗既賣點喇﹗而我同事果碗生牛肉河仲搞笑﹗點搞笑?就係d牛肉不特止熟過9成,仲厚過10蚊銀兼又咬又扯都食唔到,真係食到冇野好講﹗正當我地等緊個麵既其間眼見有好多人入黎幫襯,而果碗賣剩麵就推介左俾我左手面既3位師奶既其中1位喇﹗講到底,你要俾個賣剩麵再推介返俾個客消左佢,好心都將碗麵整返熱佢先俾人食丫,但係佢地冇咁做到,仲要係個客order完後7分鐘就攞俾佢食,點知個女人就發現碗麵係暖既唔係熱既,阿姨姨先攞返碗麵入去話幫你再整熱d,咁樣做生意咁唔老實兼唔醒目既點樣繼續做落去呀?仲張張枱都話有你著數先至叫你加6蚊叫特飲咋﹗就咁單叫要12蚊架﹗真係有你著數先介紹你咋﹗試下啦﹗真係有你著數架﹗...車﹗著數?有幾著數呀?又唔係唔使錢﹗6蚊唔係錢黎架﹗有幾著數唧﹗
不過.......呢件事都係響佢地開張左冇幾耐發生既﹗依家係點?我就唔知喇﹗見其他食客推介咁多野食,可能係當初岩岩開張未搞掂唧﹗我諗依家應該好好多喇卦?希望餐廳負責人注意注意﹗改善餐廳既質素,唔係既話,d食客就最現實架,好食就繼續食,唔好食就1次夠,以後都唔使旨意再黎食﹗切記切記﹗
2009-03-30 3 瀏覽
幾個月前食過晚餐, 我覺得味道一般, 尋日再去食LUNCH感覺好似好食左, 三個人點左一個二人餐再加一個一人餐, 超飽! 安格斯牛肉, 本來以為係湯河, 原來係湯浸牛肉, 牛味好重, 不過湯底好咸 馬拉炒通菜, 好大碟, 不過D菜炒得老左少少 越南蒸粉卷, 好大舊, 不過好膩, 粉皮略厚 菠蘿海鮮炒飯, 好味! 味道甜甜地, 好開胃 椰香辣椒雞絲河, 湯底好香濃, 河粉亦好滑 炸蝦餅, 質素普通, 唔夠彈牙 千層糕, 熱辣辣好味 熱檸茶竟然有5塊檸檬, 材料十足!食到飽飽埋單都係$133 仲唔使加一, 超值之選!

馬拉炒通菜, 好大碟, 不過D菜炒得老左少少

越南蒸粉卷, 好大舊, 不過好膩, 粉皮略厚

菠蘿海鮮炒飯, 好味! 味道甜甜地, 好開胃

椰香辣椒雞絲河, 湯底好香濃, 河粉亦好滑

炸蝦餅, 質素普通, 唔夠彈牙

千層糕, 熱辣辣好味

熱檸茶竟然有5塊檸檬, 材料十足!

食到飽飽埋單都係$133 仲唔使加一, 超值之選!
2009-03-29
2009-03-25 13 瀏覽
還未到晚餐時間,肚子已向我投訴,去到荃灣立即想起cheap兄介紹我來的越南菜。這間應該開張不久,但內裡已有點殘舊。5點半下午茶時間,下午茶餐只是廿多元,再看看主餐牌,以價錢相比,決定食茶餐,相信是只份量大小不同,味道應該差不多。蕃茄牛腩湯河-橙紅紅的湯底,除了鮮蕃茄,應該還加了蕃膏來增加色澤及味道,先呷一口湯底,味道濃郁,很有濃烈的牛肉香,再呷第二口,發覺蕃茄味不夠,兩者不能做到平衡。牛腩軟腍入味,很不錯;而河粉很幼細滑溜,果然是招牌菜。香茅豬扒撈檬-檬檸粉太零碎,而我要撈檬過關係,要額外加多$8,真係唔值。而豬扒很腍身,似沒有彈性,連香茅味我也不覺。還未夠飽,再要一客軟殼蟹卷,外層的米紙視乎較薄軟,沒有煙韌嚼口感覺;而軟殼蟹雖夠酥脆,可惜唔夠肥美,很懷念泰國的軟殼蟹。

這間應該開張不久,但內裡已有點殘舊。

蕃茄牛腩湯河
軟殼蟹卷