2019-06-11 1051 瀏覽
既然去開荃灣廣場,順便到「糧友工房」買個包。呢到啲面包唔平架,閒閒地都二三十蚊,有時會大割引,減五蚊優惠,抵啲。集團聲稱大部份採用食材由日本直送,如麵粉/紅豆/黑豆等,好似幾健康。月島軟心芝士餃子係呢到嘅皇牌面包,但好似好漏,只宜觀賞。買咗日式雜豆海錦包,成分有十勝紅豆/黑豆/新鮮酵母/植物牛油/小麥粉,最特別係加咗奶粉,唔怪得個面包白雪雪。第一啖咬落去,咀唇沾滿粉,面包似海錦軟冧冧,面粉密度高,好厚身,味淡,紅黑豆好甜,一甜一淡,中和返,日式面包果然有水準👍

月島軟心芝士餃子係呢到嘅皇牌面包,但好似好漏,只宜觀賞。

2019-03-30 841 瀏覽
I went to the one in MOKO east Mong Kok and they didn’t have the blueberry cream bread, so since I was in Tsuen Wan, I decided to go and try it! The bread was soft and doughy, which I really liked! Inside, there was blueberry cream cheese. I expected it to be smoother since the other cream bread fillings were extremely smooth, but it was a bit chunky. It tasted delicious though, but I would’ve liked more filling in it haha.
外賣自取
2019-01-28 856 瀏覽
我好鍾意吃包,聽同事講呢間麵包店既包超級好食。趁住放工,當然要試下!我買左吉士蘋果提子包,食落去粒粒蘋果鮮味,連埋吉士同提子既配搭,真係一流!超級好食!可惜價錢偏貴,唔係好想買多幾款返去食!
2018-12-03 853 瀏覽
行開一田聞到香噴噴新鮮出爐 包控忍唔住買左一家人兩日嘅早餐😂 一齊點評🍻甜抱抱 $6.5 普通😂炸物.軟芝士豚肉 $13 翻熱黎食 做到外脆 芝士味都叫突出紫薯一丁目$12 媽媽話似蒸包 紫薯味濃 放左一晚都好軟熟煙燻豚肉法包$14特別推薦👍煙肉香口鬆脆 面包外脆內軟 有咬口日式牛乳燒$8 不會太甜 咬下去好快就彈回原形 特選岩鹽牛油軟包$7.5 鹽嘅咸味帶出左牛油香味整體水準都唔錯 價錢唔會貴過連鎖店好多
甜抱抱 $6.5 普通😂

日式牛乳燒$8 不會太甜 咬下去好快就彈回原形
特選岩鹽牛油軟包$7.5 鹽嘅咸味帶出左牛油香味

整體水準都唔錯 價錢唔會貴過連鎖店好多
2018-10-02 1284 瀏覽
如果唔覺意呢間麵包店,突然間有一聲鈴響聲,原來係新麵包出爐好少見到麵包舖會大排長龍,原來係嚟自九州嘅日本麵包店。 無聊入去行吓見到有好多唔同形狀嘅麵包~最后試咗呢一個聽聞係全店銷量第一嘅餃子包芝士餡實在太多,唔會話死鹹味,而且都好滑 但好似膏狀咁~ 不過麵包咬口就超鬆軟芝士撻都係軟芝士,口感好QQ!呢個芝士撻係新出爐嘅,但係一啲都唔熱,呢樣有啲失望。已經變凍左!雖然都唔算貴$14一個,但係太多芝士,口感又似膏狀實在吃不消。
如果唔覺意呢間麵包店,突然間有一聲鈴響聲,原來係新麵包出爐
好少見到麵包舖會大排長龍,原來係嚟自九州嘅日本麵包店。

無聊入去行吓見到有好多唔同形狀嘅麵包~

最后試咗呢一個聽聞係全店銷量第一嘅餃子包
芝士餡實在太多,唔會話死鹹味,而且都好滑
但好似膏狀咁~ 不過麵包咬口就超鬆軟

芝士撻都係軟芝士,口感好QQ!

2018-09-19 737 瀏覽
哩間麵包店好日系,唔知店主係咪日本人,店內賣既包,個個賣相都好吸引,真係想每款都試晒,我買左綠茶餃子包,”餡料”脹卜卜,咬開入面好多綠茶醬,每個包平均十餘蚊,都算平民價。
2018-08-31 1072 瀏覽
自從在新世紀廣場初嘗糧友工房的特濃朱古力軟心餃子後,覺得麵包體出色,而且朱古力飲心內餡濃度適中不會過甜,所以不會膩。就想試試糧友其他的麵包。香港麵包店很多,但售賣日式麵包的卻少之又少,奈何糧友工房的分店不多,離我比較近的新世紀廣場分店又結業,就很少能吃到。今天因為到荃灣附近交收,就馬上衝去糧友工房掃點包,選了月島軟心芝士餃子、章魚燒麵包(?)、月島半熟芝士撻。0如圖所見,芝士內餡是濃濃的芝士味,濃稠順滑,不是甜芝士,而是偏鹹香的芝士。麵包軟但保有一定嚼勁,不會過濕,也完全不乾,整個吃上癮,決定要把餃子系列的都嘗一遍,喜歡芝士的朋友千萬不要錯過。雖然不是剛炸好的,但咬下去麵衣還是脆脆的。麵衣是用麵包糠做的,炸的說不油是假的,可是不會過油,麵包體是一貫的出色。外脆內軟,裏面不會覺得吸了油。不過調味方面這個相比起月島軟心芝士餃子就被比下去了,整個麵包的內餡較少,有兩塊章魚和跟真正章魚燒裏面一樣用料的肉餡,配上表面的醬和柴魚片吃下去就是章魚燒的味道,其實很好吃。可惜醬少,沒有醬的地方吃下去比較單調,章魚燒醬是精髓啊!這種芝士撻最重要拿上要熱,而這個幾乎是燙手,很喜歡呢。先說餡,餡也是一貫香濃的

月島軟心芝士餃子

章魚燒麵包(炸物)85折

章魚燒麵包(炸物)85折

月島半熟芝士撻

這種芝士撻最重要拿上要熱,而這個幾乎是燙手,很喜歡呢。先說餡,餡也是一貫香濃的芝士味跟滑呢,不過要留意這不是流心的,不利打卡不要緊,味道好就行。個人覺得撻皮再脆點就好,但HKD10比起其他名店撻性價比實在高一截,而且很好吃。

吃過糧友的麵包,都很喜歡。發現糧友出品的麵包內餡都夠濃稠,尤其芝士味的,但又不是偏重口味的,味道舒服,在香港暫時找不到比它出色的日本麵包店,經過必定回購。
2018-08-31
月島軟心芝士餃子
  • 軟心芝士餃子
2018-08-12 915 瀏覽
還記得對上一次來這間麵包舖,買了一個空心麵包,極之氣憤😒,因為外表大大個,吹漲了氣,但是中間竟是空的,吃完完全沒有飽肚的感覺,失去了麵包本身一個主要的元素——果腹。由於看它這麼久還不倒閉,而且人流有增無減,這次經過,看見有些外表挺吸引的麵包,於是就內進再試一試。這次看到這個餃子🥟,他的描述寫着特濃抹茶,那我當然要試一試。結果,就返回家中,先冷卻了;再翻熱,內裏的餡料極多,🥟綠茶都要溢出的模樣,看起上嚟就非常吸引🤩,雖然麵包邊的那一層綠茶條,沒有什麼味道,不算是特濃抹茶味;但是內裏的餡料的確極濃,有點兒像雪糕那些沒茶的味道,而且很幼滑,又濃又多,感覺愉快。不只,其軟熟而實在的口感,實在是近日麵包罕見,實在與上次「空心老包」有很大差別

早餐
2018-07-09 718 瀏覽
我地每次黎到以邊行街,都一定會過黎買麵包食。每次黎到,店鋪都好多人買麵包,D麵包真係好好味,黎到必食特濃朱古力軟心餃子,其實佢仲冇有其他味,有芝士,紫薯,抹茶,特濃朱古力,麵包造型特別,餃子造型,麵包軟熟,一口咬落去,流心朱古力溢出,朱古力味超濃郁,好軟滑,除左朱古力我都好鐘意芝士味。老婆病了,所以買個比較淡味既包, 特選岩鹽牛油軟包, 外脆內軟,麵包淡淡牛油味加了少少岩鹽,份量剛剛好,唔會過鹹,雖然好簡單,但好味道
我地每次黎到以邊行街,都一定會過黎買麵包食。

2018-04-13 624 瀏覽
﹣◇抹茶紅豆菠蘿包◇﹣內餡好像在台灣吳寶春麥方店吃的,不過以表面可見糧友這款比軟像奶酥皮,cream cheese 一貫的好吃! 我覺得這款比抹茶菠蘿更好吃😋再推出多點抹茶麵包就好了
﹣◇抹茶紅豆菠蘿包◇﹣
2018-01-16 831 瀏覽
糧友嘅芝士撻係曲奇皮的,入面嘅半熟芝士餡帶有剛剛好嘅忌廉芝士酸味,食落令人滿足。最欣賞係雖然撞唔正芝士撻新鮮出爐,但因為佢地嘅芝士撻有一直keep住保溫,所以食落都會暖暖哋👍🏻有保溫呢點我真係超級欣賞💜🤩特別係而家天氣凍咗嘅時候。十蚊一個,價錢上比其他有名氣嘅半熟芝士撻平一半,但質素絕不比佢地低,絕對係試得過喎😝.PS 牌上寫原價16蚊一個,唔知會幾時轉返原價呢🤔如果係原價16蚊,我又覺得吸引力大減了😝
月島半熟芝士撻

有保溫呢點我真係超級欣賞💜🤩特別係而家天氣凍咗嘅時候。
外賣自取
2017-12-04 849 瀏覽
之前食過好幾次,今次買多點帶回家食,不時還有即場派麵包試食,今次派了抹茶黑豆包,幾重抹茶味帶回點豆帶咬感。特濃抹茶餃子 $12餃子包有幾個口味,分別原味、抹茶、藍莓、黃金奶油等,我選了抹茶味,餡料是濃濃抹茶味與濃滑奶香芝士,甜度中度,好好味。青森蘋果抱抱 $13有陣陣蘋果香飄出,吉士醬滑溜輕盈,還有一粒粒的青森蘋果肉,好清甜好味。紫薯黑豆包 $24大大個包,份量十足,有健康的紫薯和黑豆做主要材料,紫薯味突出,黑豆軟硬適中,而麵包都夠鬆軟有彈性,最抵食又美味。外帶用的膠袋也印有可愛招牌人物。

特濃抹茶餃子 $12

青森蘋果抱抱 $13

紫薯黑豆包 $24

外帶用的膠袋也印有可愛招牌人物。
2017-12-03
下午茶
2017-11-21 561 瀏覽
These days if I have time, I would take MTR to go to this bread shop! It’s one of my most favourite bread shop!! Bread is so soft and fluffy!! Especially I like their raison toast bread. But for the famous cheese cake(tart), I didn’t feel so nice.
其他
2017-10-31 607 瀏覽
喺荃灣廣場附近食完野去一田行下 經過見到呢間麵包舖好多人排隊 咁夜都唔會再有麵包出爐點解仲咁多人 買兩個包做宵夜先乾果長島籃法 $22 😋: 6.5/10有唔同果乾整成既法包 比起綠茶/紫薯黑豆包呢款比較煙韌 而且都有好多唔同既果乾喺入面 甜甜地幾好食 不過如果加埋堅果口感會更好紫薯一丁目 $12 其實係白麵包加紫薯蓉 而且好細個 冇乜特別 個白麵包既味道有啲怪怪地 又唔係甜又唔係冇味咁 反而紫薯蓉唔錯又唔太甜 但整體一般 奇怪點解佢係鎮店no.2🤔下次早啲黎等佢出爐半熟芝士撻先 $10咋

乾果長島籃法 $22 😋: 6.5/10

乾果長島籃法

紫薯一丁目

下次早啲黎等佢出爐半熟芝士撻先 $10咋
2017-10-23 539 瀏覽
16-10-2017 (Mon)同老公食完IKI後行街,佢話睇吓其他”餃子”重有冇,應該有o掛,始終係平日.我o地行到o黎,見到冇貼售罄牌,咁即係有啦,我o地買晒$12.00o既特濃抹茶餃子同$13.00o既藍莓芝士餃子各一個.由於好飽,返到屋企唔食飯,同老公share食當晚飯.先食特濃抹茶餃子,掰開睇,抹茶餡豐富,食落都算滑,味道唔算好濃亦唔甘苦.而藍莓芝士餃子呢,餡料一樣多,但顏面比較難睇,食落味道對版o既,食到呢兩個味道,但老公覺得麻麻.
特濃抹茶餃子
同$13.00o既藍莓芝士餃子
藍莓芝士餃子
各一個.

由於好飽,返到屋企唔食飯,同老公share食當晚飯.

左: 特濃抹茶餃子, 右: 藍莓芝士餃子

先食特濃抹茶餃子,掰開睇,抹茶餡豐富,
掰開o既特濃抹茶餃子
食落都算滑,味道唔算好濃亦唔甘苦.

而藍莓芝士餃子呢,餡料一樣多,但顏面比較難睇,
掰開o既藍莓芝士餃子
食落味道對版o既,食到呢兩個味道,但老公覺得麻麻.
2017-10-16
$12.5 (晚餐)