2022-10-09 1002 瀏覽
牛肚麵牛肚好入味,啲面都唔會好重鹼水同埋個牛腩汁唔會有羶味唔錯本身叫咗牛腩河,但係職員落錯單嚟咗牛腩麵,咁職員都好好話即刻換過俾我哋,但係有冇收返原來錯單嘅牛腩麵心諗,請我哋食多碗?😂點知原來係叫廚房煮一碗白烚河粉出嚟即係要我哋自己換返落去?!😵‍💫其實佢可以直接收咗碗錯單嘅面,玩返一碗正確嘅就可以🫢🤧而家佢咁做令到成個觀感好差🥲🥲🥲呢個蒜蓉辣醬(?)同行話落碗麵覺得好好食不過可能因為佢味道帶酸(雖然有好重蒜頭味)我個人就麻麻哋,有興趣嘅人都可以試一試

牛肚麵
牛肚好入味,啲面都唔會好重鹼水
同埋個牛腩汁唔會有羶味
唔錯

本身叫咗牛腩河,
但係職員落錯單嚟咗牛腩麵,
咁職員都好好話即刻換過俾我哋,
但係有冇收返原來錯單嘅牛腩麵
心諗,請我哋食多碗?😂
點知原來係叫廚房煮一碗白烚河粉出嚟
即係要我哋自己換返落去?!😵‍💫
其實佢可以直接收咗碗錯單嘅面,玩返一碗正確嘅就可以🫢🤧
而家佢咁做令到成個觀感好差🥲🥲🥲

呢個蒜蓉辣醬(?)同行話落碗麵覺得好好食
不過可能因為佢味道帶酸(雖然有好重蒜頭味)我個人就麻麻哋,
有興趣嘅人都可以試一試
2021-10-03 906 瀏覽
食魚蛋粉我只會食潮州魚蛋粉,唔識分係咪潮洲魚蛋粉就睇下有冇枝魚露喺枱面就知道。牛腩墨魚卷紫菜河 ($48)呢碗係朋友叫嘅,牛腩都多,肥瘦適中,我仲差啲以為係崩沙腩,唔錯。墨魚卷都幾有咬口。其實同墨魚丸冇分別,食得多就當轉下個樣,感覺新鮮啲。紫菜四寶河($48)四寶河有墨丸,札肉,雲吞,魚蛋,豬肉丸,魚皮餃。四寶河嚟講,款式都算多,不過全部味道都冇乜特別。紫菜比較少可以多番啲一碗魚蛋河最值得評論其實係個湯。湯底其實魚味唔係好夠,有啲淡,唯有落多啲有魚露撘夠。好在於佢唐芹芫荽蔥蒜足。整體唔錯。飲品加7蚊有凍柑桔蜜。菜就加10蚊都低食,不過有啲老。

牛腩墨魚卷紫菜河 ($48)

紫菜四寶河($48)

一碗魚蛋河最值得評論其實係個湯。

整體唔錯。

飲品加7蚊有凍柑桔蜜。

菜就加10蚊都低食,不過有啲老。

2021-10-02
2021-06-30 544 瀏覽
街坊生意午餐唔食飯, 一定係食麵時間唔多, 食牛腩麵最快唔洗等好耐即切即煮, 5分鐘就上到菜熱辣辣放係你面前12點半時間, 唔算多人去呢啲粉麵店最好就係食咩唔洗多諗坐低就叫 食完就走正正因為食材到到差不多所以靈魂就係辣椒油呢到嘅辣椒油自己覺得較普通辣味唔係太勁只係佢嘅香味不太足未食得出個種唔同料頭混埋一齊個層次但如果你唔係食辣之人咁就唔影響講返牛腩麵牛腩係半肥半瘦但係肥嘅部分未食到溶化可能要煮耐啲先有呢個感覺汁底係淡左少少, 可能因為叫左麵如果係河粉可能會吸到更多湯汁更美味食一個午餐, 係絕對足晒!佢地仲可以加5蚊有野飲算係唔錯, 因為份算好足
街坊生意
午餐唔食飯, 一定係食麵
時間唔多, 食牛腩麵最快
唔洗等好耐

講返牛腩麵
牛腩係半肥半瘦
但係肥嘅部分未食到溶化
可能要煮耐啲先有呢個感覺
汁底係淡左少少, 可能因為叫左麵
如果係河粉可能會吸到更多湯汁
更美味

食一個午餐, 係絕對足晒!
佢地仲可以加5蚊有野飲
算係唔錯, 因為份算好足

2020-04-11 1049 瀏覽
星期五我本來是想光顧,位於太子「砵蘭街」裡面的某食店,可惜那食店當晚已經滿座,我想在那邊享用晚餐,很不幸地因為滿座而宣布落空。而且那間食店自己訂定的晚餐餐牌,餐牌食品選用的食材,每次跟我個人的期望有一大段距離,而且晚餐價錢又不算便宜,讓我最後被迫放棄,我只能嘆氣說聲「得之我幸,失之我命」。後來我失望離開「砵蘭街」之後,徒步在「彌敦道」跟「西洋菜南街」裡面逛逛,看看旺角還有沒有食店,可以讓我在晚上安心享用晚餐。結果我在「西洋菜南街」近着旺角的位置,找到「章記香港仔魚蛋王」這一間正宗潮州粉麵店。我之所以選擇光顧「章記香港仔魚蛋王」,皆因我看「章記香港仔魚蛋王」門口廣告燈箱寫着有提供「牛腩飯」。跟著我又看到「章記香港仔魚蛋王」門口廣告燈箱裡面寫着有提供「切雞飯」,我心想「章記香港仔魚蛋王」應該會有提供切雞跟牛腩的「雙拼飯」吧。於是我二話不說,立刻進入「章記香港仔魚蛋王」店舖裡面,第一時間看看「章記香港仔魚蛋王」裡面的餐牌,餐牌裡面的而且確是有製作「牛腩飯」。但是我始終還是未能在「章記香港仔魚蛋王」餐牌裡面,找到有「牛腩」跟「切雞」一起上檯的版本食品「牛腩切雞飯」,於是我膽粗詢問侍應,餐廳有提

但是我始終還是未能在「章記香港仔魚蛋王」餐牌裡面,找到有「牛腩」跟「切雞」一起上檯的版本食品「牛腩切雞飯」,於是我膽粗詢問侍應,餐廳有提供「牛腩切雞飯」嗎?

我可是為了晚餐有雞食,願意用食客規定的原價,購買「切雞」雞肉食品的人,結果我告訴「章記香港仔魚蛋王」侍應之後,侍應很快跟我完成了點餐工作。

但是「章記香港仔魚蛋王」在我完成點餐工作之後,食店最先製作完成,依附「牛腩飯」一同上檯的中式餐湯「紫菜湯」,「紫菜湯」的實際份量有點教我感到驚訝。

因為「章記香港仔魚蛋王」晚餐裡面的「紫菜湯」體積頗為巨大,「章記香港仔魚蛋王」店舖裡面的店員,使用了巨大湯碗去盛載有大量紫菜在裡面的「紫菜湯」。

雖然「章記香港仔魚蛋王」「紫菜湯」裡面的而且確是放了不少鹹味紫菜,紫菜令餐湯無論是賣相抑或是份量,都充滿大量口感有少許韌性的紫菜。

本來「紫菜湯」在「章記香港仔魚蛋王」的套餐裡面,只是屬於一般的餐湯而已,味道偏鹹之餘沒有什麼過人之處,紫菜偏韌的口感相對比較值得一提。

因為「紫菜湯」裡面味道偏鹹,紫菜係口感又有少許嚼頭,需要嘗試用牙齒去嚼爛「紫菜湯」裡面的紫菜,但是不幸中之大幸,紫菜碎至少沒有因此卡在牙縫之間。

但是喝完「章記香港仔魚蛋王」味道偏鹹,口感卻偏向比較有韌性,有嚼頭的「紫菜湯」之後,我反而又覺得「章記香港仔魚蛋王」之後製作出來的「牛腩飯」,反而激起我之後的食慾。

之後「章記香港仔魚蛋王」侍應端着「牛腩併切走地雞飯」,送到我的檯面之上。原來「章記香港仔魚蛋王」的「牛腩併切走地雞飯」,餸菜的牛腩跟走地雞,是跟白飯分開另上。

但是奇事就在這一刻出現,因為「章記香港仔魚蛋王」的牛腩跟切走地雞,不是各自平排舖在餐碟表面之上,而是像疊羅漢一樣,牛腩鋪平在餐碟,然後切走地雞再被堆砌在牛腩的表面上。

而且在「章記香港仔魚蛋王」以餐碟盛載,牛腩跟切走地雞疊在一起的小菜旁邊,還有一碟味道偏鹹,適合用來享用港式燒味碟頭飯的「蔥油醬」。

我覺得「蔥油醬」的主要用途,是讓食客能夠在享用切走地雞的時候,獲得享用港式燒味飯的鹹味感覺。切雞使用上類似「雞髀」部位的肉,所以雞肉雖然連着被斬碎的骨頭,但是對享用過程構成影響不算很大。
牛腩飯加走地雞

「章記香港仔魚蛋王」師傅以港式燒味飯的製作模式創造出來的「切走地雞」雞髀肉,雞髀肉裡面的味道偏向比較像「白切雞」,只有雞原本應該有的鮮味,沒有其他調味料而來的味道。

相反地,「走地雞」雞髀肉一碰上「章記香港仔魚蛋王」配備的「蔥油醬」之後,雞肉的實際味道,就立刻變成有港式燒味飯裡面經常食到的鹹味感覺。
牛腩

另一方面,「章記香港仔魚蛋王」的切走地雞,除了有來自「蔥油醬」而來的鹹味之外,還有來自切走地雞底下的牛腩,跟牛腩腩汁裡面的牛肉鹹甜味道。

「章記香港仔魚蛋王」廚房製作的牛腩,給我感覺有點像「爽腩」,牛腩依附在旁邊的牛筋筋膜不算非常多,食客食到的大部分部位都是牛肉而已。

至於牛腩的口感方面,由於「章記香港仔魚蛋王」裡面的牛腩以「爽腩」為主,所以牛腩的實際口感感覺偏向很爽脆,不會出現咬斷牛腩時候,撕咬牛肉時拉出一絲絲的肉質感覺。

至於「章記香港仔魚蛋王」裡面的牛腩味道,雖然牛腩味道沒有切雞那麼鹹,但是因為牛腩底層有一大片牛腩腩汁,牛腩腩汁本身的質地偏向稠身。
走地雞

所以「章記香港仔魚蛋王」的鹹甜味道牛腩腩汁,除了適合配牛腩一起享用之外,還適合直接淋灑在「章記香港仔魚蛋王」的白飯之後,就連味道本來偏淡的味道,立刻變成牛腩汁裡面的鹹甜味道。

不過「章記香港仔魚蛋王」牛腩底下的牛腩汁質地偏向比較稀,不像一般茶餐廳裡面的「柱侯牛腩飯」裡面牛腩汁那麼稠身,所以需要放比較多的腩汁進入白飯,白飯才有真正享用「牛腩飯」的感覺。

因為「章記香港仔魚蛋王」廚房裡面的師傅,安排了把鹹味的牛腩,跟味道偏淡的切走地雞,像「連體嬰」那麼架床疊屋堆砌在一起,所以牛腩裡面的鹹味,也間接影響到白切雞。

所以我享用完「章記香港仔魚蛋王」的雙併「牛腩併白切雞」,加上店舖附送的鹹味「蔥油醬」調味醬料之後,我的感覺立刻變成享用港式燒味飯。

不過傳統港式燒味飯食品裡面,通常很難找到「牛肉」的蹤影,如果我的晚餐不是非要食到雞肉不可的話,「章記香港仔魚蛋王」也很少安排港式燒味裡面的白切雞,跟牛腩飯兩者合而為一。

結果「章記香港仔魚蛋王」鹹味的牛腩,跟味道偏向比較淡的「走地白切雞」走在一起之後,兩者實際上的味道,也因為鹹味的腩汁而變得比較鹹,我覺得鹹味腩汁相對適合撈飯食多一點。

至於「章記香港仔魚蛋王」向我收了,港幣八十二元的價錢。花港幣八十多元食到一隻鹹味切走地雞雞髀肉,加一客鹹味切牛爽腩腩肉,味道算是已經擁有,再配鹹味「蔥油醬」感覺有點多餘了。
2020-03-06
牛腩飯加走地雞
牛腩
走地雞
2019-11-10 624 瀏覽
每次來章記香港仔魚蛋王,我都會點碗牛肚河粉先走噶,真系超級好味,牛肚噶汁汁都超級香濃,牛肚都比較淋,好和味,而且口感都唔錯噶,一碗牛肚河粉真系落足料噶,個湯底都唔錯,食完超級滿足,距間店噶魚蛋都好好味噶,好Q,好彈牙,都可以試試噶。
2019-10-01 714 瀏覽
此店鋪都挺多分店、行開買野就入去醫下肚我就簡單點要雲吞魚蛋、朋友仔就要牛肚米店內人流不多,好快上菜。牛肚既份量好多呀,我地一齊share 食整體味道都足夠既,魚蛋雲吞都ok
此店鋪都挺多分店、行開買野就入去醫下肚

我就簡單點要雲吞魚蛋、朋友仔就要牛肚米

店內人流不多,好快上菜。

牛肚既份量好多呀,我地一齊share 食

整體味道都足夠既,魚蛋雲吞都ok
2019-05-09 596 瀏覽
想清清地 普普通通食個lunch,唔想太heavy,食咁多野,自己一個快手搞掂想諗起食返碗魚蛋粉~~咁岩俾我見到呢間魚蛋面店,店面唔大,唔太多客,但都要搭枱坐~食得呢啲面店,通常阿姐都會好快手問食咩再落單,再光速上菜,呢度都唔例外,有效率!唔想諗太多,就叫左碗看似應該係招牌既雜錦魚蛋米線,味道果然唔錯,有四款魚蛋,款款都係手打,有新鮮魚味,又爽口又彈牙,魚片頭炸過黎更加保持鮮味~總括黎講,估唔到簡單一碗魚蛋粉都可以咁講究!

魚蛋粉

總括黎講,估唔到簡單一碗魚蛋粉都可以咁講究!
魚蛋粉
2019-05-09 323 瀏覽
幫襯過好多次試過佢嘅魚蛋河,魚片河,牛腩河,牛雜河 最好食應該係魚蛋河 佢嘅做法係潮州方式嘅粉麵今次試過佢個牛雜河未嚟之前有段小插曲嚟錯咗兩次嘅粉麵不過唔緊要食得就得講番個麵嘅質素 味道正常
幫襯過好多次
試過佢嘅魚蛋河,魚片河,牛腩河,牛雜河
最好食應該係魚蛋河
佢嘅做法係潮州方式嘅粉麵
今次試過佢個牛雜河
未嚟之前有段小插曲嚟錯咗兩次嘅粉麵
不過唔緊要食得就得
講番個麵嘅質素 味道正常
牛雜麵
2019-05-08
$36 (宵夜)
牛雜麵
2019-04-17 253 瀏覽
朋友推介食平靚正雲吞麵,只係覺得食落同佢想像有d落差。雲吞麵麵底份量標準,不比其他多或少,口感彈牙。雲吞咬落感覺一般,個人感覺好似有d 梅,食完一粒唔會想食第二粒。補充返,多數食野唔會食到平靚正,如果係平就唔好期望好食。
朋友推介食平靚正雲吞麵,只係覺得食落同佢想像有d落差。

雲吞麵麵底份量標準,不比其他多或少,口感彈牙。

補充返,多數食野唔會食到平靚正,如果係平就唔好期望好食。
2019-04-12
2018-09-20 540 瀏覽
今日OT到好晏,本身6、7點都食左d野食,但係返屋企途中去到旺角轉車嘅時候,已經太肚餓,所以搵餐廳食宵夜。呢間餐廳既麵檔會開到凌晨,時間上都係食宵夜嘅好選擇,價錢就唔係貴。不過如果以食一個普通嘅既麵來講,性價比就唔係咁高。點左「鮮蝦雲吞河粉」$35配埋鋪頭裏面嘅辣椒醬做點綴,都係一個令人satisfied 既宵夜(特別係我鍾意食熱辣辣、有湯水嘅食物)深夜人流唔係多,食物上菜嘅速度都好快鋪頭大部份圓枱都係細枱嚟嘅,自己一個食宵夜都唔會尷尬,但係一大班人日頭繁忙時間你食麵呢就比較難有位

點左「鮮蝦雲吞河粉」$35

鮮蝦雲吞河粉

深夜人流唔係多,食物上菜嘅速度都好快

$35 (宵夜)
2018-07-08 295 瀏覽
自問好喜歡食雲吞麵,更加喜歡食大紅浙醋。約咗今日下午見工,早到了45分鐘有多,見有時間就食了碗雲吞麵加大紅浙醋。之前好多時去其他麵舖都未必有大紅浙醋,總是覺得好失望。之後知道這間有嘅時候就已經無需要再搵了。#雲吞麵加大紅浙醋係最佳配搭#未試過的話就不防試試😋😋

#雲吞麵加大紅浙醋係最佳配搭
#未試過的話就不防試試😋😋
2018-07-08
2018-03-09 413 瀏覽
自從它好幾年前開張開始,基本上每2個月左右便會吃上一遍。以前這家叫牛丸大王,最好吃得便是牛丸和白魚片。這家粉麵鋪牛丸有分幼丸及粗丸,分別就是粗丸有根在裡面,較有口感。白魚片方面,它是類似潮州魚蛋的全白色,不經油炸沒有黃色的邊邊,在魚片中間𠝹一口,再把魚片內摺反一次,賣相特別之餘,魚韻猶存爽口彈牙。以上是之前它給我的印象。可是今日因爲白魚片沽清,故點了墨魚片雲吞河試一試。賣相方面,不用再提,看來這店已經完全放棄外表整齊美觀的要求。墨魚片有點遜色,把大卷墨魚切成片,厚度不簿不厚,不夠𡁻口,膠性過多沒墨魚香,重點是價錢不便宜。雲吞以前看到姐姐經常在店包雲吞,非常新鮮。但這次吃,還沒夾起來有一粒雲吞已爛開了,一咬下去豬肉肉鬆沒味道,不夠新鮮。這家用的水河粉比一般的店嫰滑,這個優點之下沒辦法地油份會比較高,很容易看到湯表面泛起一層油泡泡。最後一個分享是,當天我坐在門口附近,看到其中一位姐姐在門口拿一份炸魚皮,在拿去給客人的路段中,姐姐伸手在那一碟魚皮中偷吃一件明白餐廳定位是做本土生意,比較草根。但草根不代表衛生方面可忽視。

墨魚片雲吞河

2018-03-08
$50 (宵夜)
2017-12-22 330 瀏覽
無食午餐 四點幾肚餓 走去試下依間聽朋友講依間幾好食 咪試一試一入舖頭見兩個姐姐包緊雲吞於是叫左碗雲吞河$35唔算平但好多河粉 食完飽到無食夜晚lol我覺得唔算差 正常水準啦想食清d可以去啊~
無食午餐 四點幾肚餓 走去試下依間
聽朋友講依間幾好食 咪試一試
一入舖頭見兩個姐姐包緊雲吞
於是叫左碗雲吞河
$35唔算平
但好多河粉 食完飽到無食夜晚lol
我覺得唔算差 正常水準啦
想食清d可以去啊~
2017-12-19
2017-07-19 603 瀏覽
今曰趕時間就中伏。不遠是好旺角。太趕了。吃这店。店家个样有D混乱,不像好乾淨'有-小蠅在飛。吃熱的 ,也不会太大问題。吃个双併面。併牛根魚角'收44.面不好吃,不爽,是林林的。牛根可以,至於D魚角-般。牛根面35.双併加9元。对面个美女叫麥丸併魚丸河收41.俾錢向阿姐了解'因牛根同什就貴D。不知所谓,墨丸面收39,貴過牛什或牛根 面。食之前其实问过'阿姐話双併加9元,咁靚女碗河应收48.店十分乱,无寫过双併加幾多。可能求其收'可能係是旦定价。可能美女收少D。无下次。
牛根面35.双併加9元。

对面个美女叫麥丸併魚丸河收41.
俾錢向阿姐了解'因牛根同什就貴D。

不知所谓,墨丸面收39,貴過牛什或牛根 面。
食之前其实问过'阿姐話双併加9元,咁靚女碗河应收48.
无下次。
2017-07-19
2017-01-20 847 瀏覽
今日下午我們去咗有一段時間無去喺旺角西洋菜街嘅「章記香港仔魚蛋王」食下午茶!入去之前我們見到喺隔離開咗一間都係賣魚蛋粉麵嘅店舖,而且有一個超特大嘅大減價廣告牌,但我們都係選擇嚟「章記」食!我們叫咗魚蛋河粉嘅魚蛋好爽滑彈牙,河粉嘅麵質好軟滑!牛丸粗麵嘅牛丸好爽口彈牙,粗麵嘅麵質好煙韌彈牙!墨魚卷牛根米粉嘅墨魚卷相當爽脆彈牙,牛根燜得好腍好入味,而且份量非常多,可能因為隔離舖開咗關係,所以份量比以前食嘅多咗好多!
我們叫咗魚蛋河粉嘅魚蛋好爽滑彈牙,
河粉嘅麵質好軟滑!牛丸粗麵嘅牛丸好爽口彈牙,
粗麵嘅麵質好煙韌彈牙!
墨魚卷牛根米粉嘅墨魚卷相當爽脆彈牙,牛根燜得好腍好入味,
而且份量非常多,
可能因為隔離舖開咗關係,所以份量比以前食嘅多咗好多!
魚蛋河粉
牛丸粗麵