2024-02-01 10 瀏覽
今日同朋友約咗喺銅鑼灣食飯試咗呢間居酒屋,非常之意外🤣上網睇完介紹就上嚟,本身都冇咩人.食食吓就多咗幾多枱。我哋叫咗兩杯嘢飲*抹茶牛奶*打卡非常啱打卡😂唔會太甜我就叫咗杯*久家本店 果物家族桃*既酒好易入口,好啱女士飲😋今晚我哋叫咗好多小食!我哋叫咗個鹽燒生蠔同埋鹽燒鰻魚!鰻魚燒得個皮脆卜卜*海膽左口魚邊蝦卷*呢個真係誠意推介!一次過滿足晒我鍾意嘅食材!左口魚煎得好油香味😋😋放入口,非常之滿足!*明太子芝士玉子燒*又想食呢一個玉子燒,本身我以為會好流,點知又唔會,味道啱啱好,但又會燒得好滑身!*薯蓉廣島蠔*呢個又係估唔到咁好食,啲蠔邊係煎脆,但蠔身又唔會乾!*淡雪塩黑醋鵝肝多士*鵝肝煎得啱啱好,係好軟熟嘅!真係好好味*燒油甘魚鮫*食過咁多間燒油甘魚鮫,呢間都係燒得唔錯!餐廳真係好值得介紹
今日同朋友約咗喺銅鑼灣食飯
試咗呢間居酒屋,非常之意外🤣
上網睇完介紹就上嚟,本身都冇咩人.
食食吓就多咗幾多枱。
我哋叫咗兩杯嘢飲
*抹茶牛奶*

打卡非常啱打卡😂唔會太甜
我就叫咗杯*久家本店 果物家族桃*既酒

好易入口,好啱女士飲😋
今晚我哋叫咗好多小食!
我哋叫咗個鹽燒生蠔同埋鹽燒鰻魚!
鰻魚燒得個皮脆卜卜

*海膽左口魚邊蝦卷*
呢個真係誠意推介!
一次過滿足晒我鍾意嘅食材!
左口魚煎得好油香味😋😋
放入口,非常之滿足!

*明太子芝士玉子燒*

又想食呢一個玉子燒,本身我以為會好流,
點知又唔會,味道啱啱好,但又會燒得好滑身!
*薯蓉廣島蠔*

呢個又係估唔到咁好食,啲蠔邊係煎脆,但蠔身又唔會乾!
*淡雪塩黑醋鵝肝多士*

鵝肝煎得啱啱好,係好軟熟嘅!
真係好好味
*燒油甘魚鮫*

食過咁多間燒油甘魚鮫,呢間都係燒得唔錯!
餐廳真係好值得介紹
2024-01-29 16 瀏覽
店名: 究極堂地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓銅鑼灣站A出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5星期日夜晚嚟到銅鑼灣嘅究極堂,好彩有預先訂位,都幾滿座🙈除咗銅鑼灣分店之外,佢哋仲有北角分店,如果想同朋友比較有私隱,仲可以book VIP房,入邊裝修簡潔舒適😚究極炎之丼❤️❤️❤️❤️$138經過炙燒嘅刺身,壽司飯仲經過調味,唔使特別加豉油已經好夠味,口感脆口,配上經燒香嘅刺身一流🥰三文魚(4切)❤️❤️❤️❤️❤️$58食日本嘢點少得三文魚,厚切肉質肥美,充滿油香😍帆立貝(4件)❤️❤️❤️❤️❤️$58原粒大大粒,口感彈牙,超級鮮甜,毫沒雪味,必叫🥰大推🥳油甘魚(4切)❤️❤️❤️❤️❤️$58油甘魚同樣肥美,入口即溶,滿滿魚油香充滿着口腔😋醬燒三文魚炸蝦卷❤️❤️❤️❤️❤️$58三文魚油香十足,配上超脆炸蝦,有多層口感,必試🥰大赤蝦炸芝士牛肉卷❤️❤️❤️❤️❤️$58必叫‼️超有驚喜,芝士燒至半溶,加上牛肉同大赤蝦蝦等多種口感,十分驚豔😍炸雞軟骨配海膽醬❤️❤️❤️❤️❤️$58即炸熱辣辣,外脆內軟,質素甚高,配上海膽醬更滋味🤩花之戀壽司❤️❤️❤️❤️$24花之戀壽司呢個配搭冇得頂,三文魚滋味可口🥳燒酎沙冰配時令水果❤️❤️
店名: 究極堂

地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓
銅鑼灣站A出口,行3分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 5/5

究極炎之丼❤️❤️❤️❤️
經過炙燒嘅刺身壽司飯仲經過調味,唔使特別加豉油已經好夠味,口感脆口,配上經燒香嘅刺身一流🥰

三文魚(4切)❤️❤️❤️❤️❤️
食日本嘢點少得三文魚,厚切肉質肥美,充滿油香😍

帆立貝(4件)❤️❤️❤️❤️❤️
原粒大大粒,口感彈牙,超級鮮甜,毫沒雪味,必叫🥰大推🥳

油甘魚(4切)❤️❤️❤️❤️❤️
油甘魚同樣肥美,入口即溶,滿滿魚油香充滿着口腔😋

醬燒三文魚炸蝦卷❤️❤️❤️❤️❤️
三文魚油香十足,配上超脆炸蝦,有多層口感,必試🥰

大赤蝦炸芝士牛肉卷❤️❤️❤️❤️❤️

炸雞軟骨配海膽醬❤️❤️❤️❤️❤️
即炸熱辣辣,外脆內軟,質素甚高,配上海膽醬更滋味🤩

花之戀壽司❤️❤️❤️❤️
花之戀壽司呢個配搭冇得頂,三文魚滋味可口🥳

燒酎沙冰配時令水果❤️❤️❤️❤️
當日時令水果係菠蘿🍍同青檸,飲落十分清甜,好啱女仔飲😆

由布岳荔枝酒❤️❤️❤️❤️❤️
荔枝味十分濃郁香甜,店員仲話如果覺得太甜可以加入檸檬🍋,別有另一番風味
炮台山人氣日本料理餐廳「究極堂」開業不足三年已經進駐銅鑼灣,雖然銅鑼灣一帶的日式餐廳俯拾皆是,但面對云云競爭對手仍能突圍而出實在難能可貴。除了食材新鮮之外更有麻婆豆腐炸雞蛋包飯、明太子什菌地雞薄餅、韓式辣醬生赤蝦丼等多款揉合創意的料理,而定價方面都相當合理。海膽右口魚邊蝦卷 ($78)右口魚邊比常見的左口魚邊更為嫩滑,入口油潤豐腴,放上海膽相輔相成突顯鮮甜,而中間炸蝦更保持香脆。醬燒三文魚炸蝦卷 ($58)面層三文魚燒得點到為止逼出魚油,加上七味粉及醬油鹹甜惹味,炸蝦亦同樣外脆內軟。究極炎之丼 ($138)飯面舖滿三文魚、油甘魚、右口魚、赤蝦、帆立貝及蟹膏豆腐,刺身全部均新鮮厚切,尤其是右口魚經炙燒後油香四溢,魚油滲入飯底更添香氣,值得一提的是飯底用上赤醋飯味道上相對柔和豐潤。蟹皇丼 ($138)蟹皇醬澎湃滿瀉口感猶如蒸水蛋般綿密嫩滑,飯底保持粒粒煙韌分明並沒有因而變得過分濕軟,絲絲蟹肉真材實料並帶蟹膏鹹鮮香味,綴以蟹子及鱈魚乾增添脆感層次豐富。明太子芝士玉子燒 ($78)玉子燒熟度拿捏得恰到好處,有如奄列般濕潤鬆軟並帶淡淡蛋香,夾層芝士呈軟心狀再配以明太子沙律醬及蟹子實在無懈可擊。九

海膽右口魚邊蝦卷 ($78)
海膽右口魚邊蝦卷

醬燒三文魚炸蝦卷 ($58)
醬燒三文魚炸蝦卷

究極炎之丼 ($138)
究極炎之丼
飯面舖滿三文魚、油甘魚、右口魚、赤蝦、帆立貝蟹膏豆腐刺身全部均新鮮厚切,尤其是右口魚經炙燒後油香四溢,魚油滲入飯底更添香氣,值得一提的是飯底用上赤醋飯味道上相對柔和豐潤。

蟹皇丼 ($138)
蟹皇丼

明太子芝士玉子燒 ($78)
明太子芝士玉子燒

九州槍魷魚(魷魚肝醬) ($88)
九州槍魷魚(魷魚肝醬)
魷魚肉質軟腍,配以蒜蓉法包烘得焦脆更可蘸上魷魚肝醬。

柑橘柚子酒 ($68)
柑橘柚子酒
柑橘柚子酒味道如韓式柚子蜜般香甜,附上一樽富士山柚子梳打加入酒中更加清爽而容易入口。

巨峰提子酒 ($65)
-巨峰提子酒
巨峰提子酒相對而言果味較輕而酒味較烈。
海膽右口魚邊蝦卷
醬燒三文魚炸蝦卷
究極炎之丼
蟹皇丼
柑橘柚子酒
Happy FRIDAY 同去完歐洲既朋友食飯,一於食日本野!朋友建議食銅鑼灣既究極堂佢之前食過炮台山分店,話食物性價比好高,大推而銅鑼灣呢間就裝修乾淨簡潔,輕和風,風景仲係望返時代廣場 好靚究極海鮮杯賣相一百分一個小酒杯放滿咗唔同既刺身蓉最底層既係柑橘果凍,之後就係一層層層次分明既蟹肉、海膽、拖羅、魚籽雖然係刺身蓉,但質素都好高好鮮甜!究極丼又係一個賣相一百分既食物有三文魚、油甘魚、烤鰈魚鰭邊、三文魚子、海膽、吞拿魚蓉、帆立貝同超多膏既蝦同紫菜天婦羅超級新鮮,再配埋蛋撈,會更有水潤口感朋友突然想食熱野,所以再加多個麻婆豆腐炸雞蛋包飯第一次食呢個Fusion,好有驚喜!麻婆豆腐超香,炸雞好爽脆,擺埋一齊口感勁豐富九州槍魷魚配蒜蓉法包烤得好香嘅蒜蓉法包,口感香脆而魷魚亦整得好彈牙,唔會煮到硬,好易咀嚼 讚配上芝士,超香~巨峰提子酒同柑橘柚子酒兩杯酒都非常清新,亦唔會太甜同所有食物都好match 開心的一餐絕對會來encore!

朋友建議食銅鑼灣既究極堂
佢之前食過炮台山分店,話食物性價比好高,大推

究極海鮮杯
賣相一百分
一個小酒杯放滿咗唔同既刺身
雖然係刺身蓉,但質素都好高好鮮甜!

究極丼
又係一個賣相一百分既食物
超級新鮮,再配埋蛋撈,會更有水潤口感

朋友突然想食熱野,所以再加多個麻婆豆腐炸雞蛋包飯
第一次食呢個Fusion,好有驚喜!
麻婆豆腐超香,炸雞好爽脆,
擺埋一齊口感勁豐富

九州槍魷魚配蒜蓉法包
烤得好香嘅蒜蓉法包,口感香脆
而魷魚亦整得好彈牙,唔會煮到硬,好易咀嚼 讚
配上芝士,超香~

巨峰提子酒同柑橘柚子酒
兩杯酒都非常清新,亦唔會太甜
同所有食物都好match 開心的一餐

絕對會來encore!
放工同同事過嚟朋友介紹嘅究極堂,朋友去過炮台山分店,好啱同朋友聚一聚,人多仲可以book VIP房,原來係間咁正嘅居酒屋,格局帶啲高貴嘅感覺,有格調得嚟感覺幾放鬆,坐得幾舒服,店員服務幾唔錯,嘢食仲幾高質油甘魚(4切)($68) - 刺身好新鮮,切得夠厚,味道鮮甜炙燒原條海鰻壽司($22/件)、炙燒海膽醬燒赤蝦壽司($22) - 壽司飯製作方法同出面唔同,好特別好好食,海鰻同赤蝦用料上乘,海膽醬亦足4重芝士炸蝦卷($48)、炸半熟玉子($23) - 兩款都炸得好好,夠脆唔油膩,4重芝士勁香,層次豐富,半熟蛋有流心嘅感覺芝麻雞翼(2隻)($38) - 好出色,皮脆肉嫩,香脆可口,芝麻香好出啤酒薯條配蜜糖芥末醬($48) - 高質,薯條又脆又有啤酒香味,同蜜糖芥末醬好夾明太子芝士焗炸豆腐($58) - 味道同口感都好豐富,豆腐本身豆味重,鐵板上令道菜更香更好味究極炎之丼($138) - 蝦、帶子、蟹肉等等都好新鮮,丼飯又特別製作過,簡單配埋已經好好食抹茶牛奶($48) - 忌廉香滑,抹茶味濃,甜度剛好,配埋紅豆一流燒酌沙冰配時令水果($78) - 好特別好好飲,燒酌同青檸菠蘿好夾,幾種味道

燒酌沙冰配時令水果($78) - 好特別好好飲,燒酌同青檸菠蘿好夾,幾種味道都突出

蘋果雪葩($58) - 蘋果味濃郁,口感綿密,高質

選擇多,份量足,味道好,值得再嚟!
2024-01-27 336 瀏覽
跟朋友敘舊,選了大家的中間點銅鑼灣,Openrice見到這間評價不錯便決定一試。平日晚上餐廳都差不多滿場,氣氛很好,很適合朋友敘舊。*柑橘柚子酒 / 西柚燒酎 (各$68):朋友點了柑橘柚子酒,口感清新,柚子的香氣融入酒中。而我則點了水果酎ハイ,店家提供器具和西柚讓客人親自擠汁,十分有趣!燒酎和西柚汁搭配碳酸水,味道好清爽。*究極海鮮杯($98):將不同新鮮食材一層層鋪上,由上而下鋪上黑魚子、海膽、三文魚子、吞拿魚蓉、三文魚、蟹肉,柑橘啫喱。刺身非常新鮮,味道層次豐富,推!*明太子芝士玉子燒 ($78)玉子燒d蛋好嫩滑有蛋香,咬落去仲有蛋汁。夾埋明太子醬和芝士,再鋪上滿滿蟹籽,口感相當豐富。*海膽右口魚邊蝦卷 ($78)海膽的鮮甜結合輕燒過的右口魚油香,中間包著炸蝦卷,大滿足。*壽司我們共點了5-6款壽司,價錢由$18-78不等。壽司使用赤醋飯,味道更豐醇。壽司質素高。當中主角海膽鮮甜,口感細膩。大拖羅油脂甘香,入口即溶。三文魚子一咬開,鮮甜卵汁爆裂在口中,充滿海洋味。

*柑橘柚子酒 / 西柚燒酎 (各$68):

*究極海鮮杯($98):

*明太子芝士玉子燒 ($78)

*海膽右口魚邊蝦卷 ($78)
海膽的鮮甜結合輕燒過的右口魚油香,中間包著炸蝦卷,大滿足。

*壽司
2024-01-25
2024-01-27 9 瀏覽
今日得閒,約咗朋友食晚餐,一齊試吓銅鑼灣日本菜,上網見到環境好靚,食物質素又好,一於試吓。一到達餐廳,日本風,無論座位同燈光都好舒適。明太子芝士玉子燒:芝士炸雞蛋,好滑溜。蟹膏豆腐鱈魚乾:鱈魚乾超級脆,又有魚香味,好食過薯片。蟹膏加豆腐,味道清清地,好特別。究極金龍卷:有成六件,份量好夠。上邊仲有拖羅溶,蟹子,金箔,好名貴。山芋泥碎拖羅丼:呢個我同朋友都超鍾意,拖羅好鮮味,加埋Wasabi同日本蔥,撈勻一齊食,山芋黏黏哋,好有口感。炸芝士條:切開芝士條仲有拉絲,真係要趁熱食,炸得好,又唔太油膩。京蔥地雞(芝士忌廉汁)配蒜蓉包:雞好入味,用鐵板上,熱辣辣。我再用配菜,洋蔥,紅椒,蓉包上面食,勁精彩。海苔墨魚他他:炸到出邊卜卜脆,墨魚肉又好彈牙。份量有點少。我地仲叫左柚子梳打,抹茶牛奶(紅豆)。柚子梳打支裝上,抹茶牛奶就抹茶味好香濃。坐得舒服,我地都傾得好開心。見到佢仲有間房,下次同屋企人、親戚一齊嚟,就可以包房。有長輩住北角,下次可以試吓去北角book房。期待農曆新年同屋企人嘅聚會。😊😋Yummy Yummy: 9/10😋

明太子芝士玉子燒:芝士炸雞蛋,好滑溜。

海苔墨魚他他:炸到出邊卜卜脆,墨魚肉又好彈牙。份量有點少。

😋Yummy Yummy: 9/10😋
2024-01-25 10 瀏覽
呢間餐廳不得了,偶爾發現諗住試下點知好食到飛起🧚‍♀️樣樣都有水準,搞到我同朋友點左好多🤣火炙吞拿魚($68)一上擺盤已經滿分,吞拿魚熟度適中,仲好香煙燻味平時麻麻地炸野,但呢個海苔墨魚他他($28)又真係好少見所以都點左試下,炸完都真材實料食得出墨魚肉味,而且唔油膩金龍卷($138)造型已經係一絕,卷上有自己炸的魷魚酥,加埋啖啖魚蓉同炸蝦,口感豐富,必點!帆立貝刺身($58)超新鮮,厚切肥美另外再加單既一堆壽司都好好食😭原條海鰻壽司($44)炙燒黑松露燒帆立貝壽司($44)牛肉海膽壽司($64)海膽味道鮮甜,入口驚豔蟹膏豆腐鱈魚乾($58)組合新奇但食得極夾,豆腐既柔軟同鱈魚乾的鮮味相得益彰

帆立貝刺身($58)超新鮮,厚切肥美

2023-10-01
  • 帆立貝
  • 原條海鰻壽司
  • 蟹膏豆腐鱈魚乾
  • 海膽右口魚邊蝦卷
平時都好少去銅鑼灣食嘢,但係朋友推薦呢一間日式居酒屋,話食物非常之高質,所以就嚟試吓~!.見到Menu上面嘅究極丼好吸引就叫咗黎試吓,刺身係大大件,啖啖肉!同Menu上面圖片嘅刺身數量同埋種類,簡直係一模一樣!有大蝦、三文魚、海膽、帶子、吞拿魚容、同另外兩款新鮮嘅魚生!.其實一個丼飯已經夠我哋兩個人食,不過口痕就叫咗甜蝦唐揚,炸得非常之香,同埋可以原隻食,感覺上面有少少蛋黃嘅香氣,係好香口嘅,食完一隻會再想繼續食!.仲叫左韓式泡菜章魚玉子燒,入邊係非常之足料嘅泡菜同埋粒粒章魚,而且蛋味非常之重,唔會整到非常之熟,食落去係有少少滑蛋嘅感覺!.去居酒屋必定要點嘅就係甲羅燒!呢間嘅甲羅燒蟹膏非常之香,同埋餅唔係普通嘅餅,佢哋用芝士餅,仲會整到細細地一碟塊塊,方便你點蟹膏嚟食!.飲品方面,我叫左日本支裝嘅柚子梳打,飲落去唔會太甜幾好飲。另外朋友叫咗抹茶牛奶,嚟到大大杯下面係朱古力同抹茶牛奶,上面就唧咗啲cream,啲cream係好食既,食入口即溶果款。
2024-01-22 6 瀏覽
今次試下樓上的小店,沒有熟人介紹真的找不到,除咗銅鑼灣原來炮台山都有分店。早早來到但人還是不少的,黃黃暖暖的氣氛,近窗的位置都被人預約了,我們坐在了中間位置,裏面有間VIP房都坐滿人,可以一大班朋友gathering點了兩杯cocktail, 微醺的酒精濃度,清淡可口的水果香,大大的一杯適合慢慢聊天享用。點了迷你三色丼小小的碗,吃得出的新鮮空氣口感,食物本身就有淡淡的鹹味,喜歡辣的我又不吝嗇地加左不少手磨芥末,這麼多的辣味,只有芥末的感覺是乾淨俐落的辣。下班之後比較餓,點的卷挺多火炙三文魚&左口魚卷魚不是很厚,但很嫩,微炙後有一點點焦香和醬香,加上一點點芥末,豐富的口感,真的很吸引,簡單和美味兼得究極金龍卷其實就是蝦卷,青綠的紫菜碎包裹著蝦卷,味道還可以,蝦卷上面還有一點吞拿魚醬和魚子固定了一塊脆香的鱈魚乾蝦膏豆腐鱈魚乾想不到小小一塊鱈魚片會有這麼多原料,口感清新,也很適合打卡哈哈!加了兩隻雞翼,脆脆香香水水嫩嫩的雞翼!總括黎講,食物很有質素,很好吃,下次再來!

點了迷你三色丼

下班之後比較餓,點的卷挺多

火炙三文魚&左口魚卷

究極金龍卷

蝦膏豆腐鱈魚乾

加了兩隻雞翼,脆脆香香水水嫩嫩的雞翼!

總括黎講,食物很有質素,很好吃,下次再來!
2024-01-18 5 瀏覽
銅鑼灣登龍街很多各式各樣的餐廳,永光大廈11樓有一間隱世日本餐廳,無論環境和食物都很高質。餐廳內在環境,座位也坐得很舒適。這個是VIP房,一班朋友gathering實在不錯。餐廳職員介紹我們,如果一大班朋友也可以book炮台山和銅鑼灣的分店。海葡萄海藻青瓜沙律 $58海葡萄和海藻都很乾淨和新鮮,但有微微海水的味道,加埋青瓜嘅清新口感,真是開胃的前菜。究極海鮮杯 $98一層一層不同的海鮮,有三文魚子,海膽、魚生、蟹肉、杯底有柑肉啫喱,還有三條魷魚乾,這個千層杯,一層一層不同的鮮味,吃到最尾的時候,還有水果的清新,口感層次非常豐富。究極丼 $218睇相都睇到啦!豐盛的海鮮滿佈整個丼飯,而且非常新鮮有鮮味,還有一隻蛋黃加入飯中,令到整個飯嘅口感更加滑溜。煙燻蘿蔔配奶油芝士 $58煙燻蘿蔔爽口到爆錶,配奶油芝士豐富的奶香和滑順的口感,層次比較豐富。薯蓉廣島蠔 $108焗廣島蠔金黃色微焦的色澤,內層則保持柔軟,肉質豐滿,薯蓉有一條條的薯仔絲 ,使整道菜不只淋淋的感覺,還有少少咀嚼感。蒜香虎蝦(秘製蕃茄汁)蒜蓉法包$88虎蝦新鮮爽口,已經係冇得頂,配什麼都一定好食。其實還有很多選擇,下次一定要試試

餐廳內在環境,座位也坐得很舒適。

海葡萄海藻青瓜沙律 $58

究極海鮮杯 $98

究極丼 $218

煙燻蘿蔔配奶油芝士 $58

薯蓉廣島蠔 $108

蒜香虎蝦(秘製蕃茄汁)蒜蓉法包$88
虎蝦新鮮爽口,已經係冇得頂,配什麼都一定好食。

其實還有很多選擇,下次一定要試試。

2024-01-16 9 瀏覽
早排12月去咗呢一間位於銅鑼灣嘅日式餐廳😆👍🏻我自己就好鍾意❤️因為食物質素唔錯之餘,價錢真係相當唔貴😍特別係港島區呢個地段食日本嘢,呢間餐廳性價比算係高!究極丼魚生刺身滿滿❤️❤️😍好多餸~啖啖海鮮真係超級滿足,全部都新鮮肥美☺️明太子芝士玉子燒估唔到呢款超好食,香香嘅明太子再配濃郁嘅芝士🤍超級夾不過就好邪惡!角切魚生丼都只係百零蚊呢個價錢,非常抵食🫡同埋佢個棉花蛋整得好靚~除此之外都食咗帶子刺身、卷物等等,質素都唔錯☺️

究極丼
魚生刺身滿滿❤️❤️😍好多餸~
啖啖海鮮真係超級滿足,全部都新鮮肥美☺️

角切魚生丼
都只係百零蚊呢個價錢,非常抵食🫡同埋佢個棉花蛋整得好靚~

除此之外都食咗帶子刺身、卷物等等,質素都唔錯☺️
▫️ 清酒煮蜆 ($78)蜆份量好足 大約都有20隻左右 無沙 有淡淡酒香 湯好清甜 帶蜆既鮮甜味~▪️ 鹽燒白鱔 ($48)白鱔叫左2串 魚皮燒得脆口 魚肉吾會腥 無骨😍😍😍😍▫️ 三文魚($58)三文魚有4件 件件都好肥美 好新鮮😍▪️ 自家製炸雞伴洋蔥沙律 ($68)炸雞有4件 大大件 皮炸粉吾厚 肉質嫩 有少許肉汁 如果有多啲醬汁就正🤩▫️ 牛油帆立貝(粟米汁)($88)牛油帆立貝都有4粒 幾香芝士味 伴菜有得簡法包/薯條 簡左薯條 超香脆▪️ 芝麻雞翼(2隻)($38)岩岩炸起好香口 好多芝麻粒😋▫️ 4重芝士炸蝦卷 ($48)蝦卷共有3舊 食落超濃芝士味 口感十分正😍炸蝦香脆大舊▪️巨峰提子蘇打 ($38)甜度適中 有淡淡巨峰提子香🍇

▫️ 清酒煮蜆 ($78)
▪️ 鹽燒白鱔 ($48)
白鱔叫左2串 魚皮燒得脆口 魚肉吾會腥 無骨😍😍😍😍

▫️ 三文魚($58)
三文魚有4件 件件都好肥美 好新鮮😍

▪️ 自家製炸雞伴洋蔥沙律 ($68)

▫️ 牛油帆立貝(粟米汁)($88)

▪️ 芝麻雞翼(2隻)($38)
岩岩炸起好香口 好多芝麻粒😋

▫️ 4重芝士炸蝦卷 ($48)
蝦卷共有3舊 食落超濃芝士味 口感十分正😍炸蝦香脆大舊

▪️巨峰提子蘇打 ($38)
甜度適中 有淡淡巨峰提子香🍇

2024-01-10 19 瀏覽
明太子芝子玉子燒燒得啱啱好,蛋好嫩好軟滑,而芝子有拉絲效果,帶住啲咸香,配搭埋明太子嘅濃郁香氣,非常好食。❤️✨明太子什菌地雞薄餅都出色,薄餅底好鬆脆,什菌味濃郁,加埋啲雞肉好嫩滑!😋蟹膏豆腐鱈魚乾係我最愛,豆腐入口即化,蟹膏濃郁,配埋啲香脆嘅鱈魚乾,真係味覺嘅一場盛宴!🦀如果你鍾意辣嘢,可以點呢個韓式辣醬生赤蝦丼,赤蝦新鮮爽口,辣醬香辣夠味,配飯食簡直一流!🔥番茄汁蒜香虎蝦都好正,虎蝦鮮嫩又爽口又新鮮,再配埋蒜蓉法包,沾啲番茄汁再食好惹味。🍤海苔墨魚他他嘅墨魚味道濃郁,好彈牙,配埋海苔好夾,口感好香脆!🦑最後,我哋亦都點了日本雞柳牛油果蓉,雞柳香嫩,牛油果蓉滑順。🥑另外,飲品方面都好出色,燒酎沙冰配上時令水果真係好適合消暑嘅選擇!🍹橙汁燒酎就係一杯酸甜嘅橙汁再配上燒酎,一飲而盡,酸酸甜甜,真係好開胃啲!🍊

It’s truly a culinary adventure at Kyukyoku Do. The diverse menu serves yoshoku dishes and Japanese dishes. The place is full-house on a Wednesday evening, so early reservation is recommended. The place is actually quite suitable for gatherings, with a VIP room available upon early booking in both Causeway Bay and Fortress Hill branches.The stylish logo and interior design features grey colour and Japanese warrior elements. Two of us ordered a variety of dishes, which I genuinely recommend every

Two of us ordered a variety of dishes, which I genuinely recommend every single one. I get the impression that the portion of the dish is smaller than similar restaurants, and the price is relatively lower. I guess it is a wise strategy so that diners could try more types of dishes at an affordable price.

All dishes are recommended - lovely presentation and well-balanced taste!

Tender chicken skewer with shiso leaf & plum sauce $28
The chicken skewer with shiso leaf and plum sauce is a delicious combination of tender, juicy chicken with a slightly tangy and sweet plum sauce on the side. The shiso leaf adds a refreshing and herbaceous note to the dish.

Cocktails - fruit punch $75
My friend enjoys the drink with a mild, raw, and refreshing taste.

Cheesy fried egg with cod roe $78

Grilled White Eel with Salt $48
The eel is grilled to the just-right texture.

Olive flounder muscle and fried shrimp roll with sea urchin $78
The roll combines my favourite ingredients of flounder, urchin and fried shrimp, how nice!

Sea grapes, seaweed & cucumber salad $58
Sea grape is a type of seaweed that resembles small grapes. It is known for its crunchy texture and savoury flavour, but seems to be an uncommon salad choice in most Japanese restaurants. Glad to have it there.

Cocktail - Kyoho grapes chuwari $65
Cocktails made with Kyoho grapes carry a slightly sweet taste that pairs well with grilled dishes, sushi, etc.

Mashed yam & minced tuna donburi $158
I always appreciate when a restaurant serves a generous amount of yam and tuna in a bowl, showing their commitment to food quality and overall dining experience, rather than just profits.

Smoked white radish with cream cheese $58
This dish was truly impressive. It came with a glass cover that allowed the smoke to infuse the dish for a perfect amount of time. Even after removing the cover, the smoky flavor still lingered on my palate. The combination of the chewy radish, cream cheese, and smoke was simply magical.

Simmered Daikon (Daikon Fukumeni) $28
Daikon is the hero of the dish because it is just a daikon cooked in soy-based broth. The cooking is simple but it tastes so good. It is made with thick discs of daikon by cutting the daikon root horizontally, then peeling the skin thinly. The daikon absorbs the rich flavors of the broth, resulting in a tender and juicy texture. The dish has a slightly sweet and savory taste, with a hint of umami from the ingredients. Cook time is quite long, but worth the wait.

I must restate that all dishes are amazing. If I could only recommend a few, they would be smoked white radish with cream cheese and Daikon Fukumeni.
2023-12-28