2019-04-18 2651 瀏覽
原來1蚊雞已經搞左成個月到佢last 幾日我先知咁就即刻衝去食啦四個人叫左2隻雞, 4個小菜, 2個飯1蚊雞無切原隻上, 因為如果要佢切就要加38蚊, 咁就無左食1蚊雞既快感啦不過佢有俾交剪同手套, 基本上都好易處理皮脆肉嫩, 正!!!另外叫左咕嚕肉, 欖角四季豆, 魚香茄子花膠煲同炒通菜相比之下, 呢幾個小菜就有D遜色魚香茄子花膠煲既花膠最怪, 係爽既, 同我地認知中既花膠相反四個小菜都合格既, 不過唔同飯一齊食, 就咸到癲另外, 服務真係唔太好, 無侍應既, 想落單, 舉手舉左勁耐都無人理, 要自己行去個侍應面前
原來1蚊雞已經搞左成個月
到佢last 幾日我先知
咁就即刻衝去食啦四個人叫左2隻雞, 4個小菜, 2個飯

不過佢有俾交剪同手套, 基本上都好易處理
皮脆肉嫩, 正!!!

另外叫左咕嚕肉, 欖角四季豆, 魚香茄子花膠煲同炒通菜

相比之下, 呢幾個小菜就有D遜色
四個小菜都合格既, 不過唔同飯一齊食, 就咸到癲

2019-04-16
  • 1蚊雞
2018-12-05 3034 瀏覽
今日同亞女去銅鑼灣返學,行街shopping順便食下午茶!阿女突然間話想食點心,所以就嚟到皇室堡呢間稻香但個下午茶點心先!下午茶時間過到嚟唔使等位,不過員工似乎有點不耐煩,唔知係咪仲住左佢食飯呢我哋兩個人叫咗四碟點心,分量剛剛好!叉燒腸粉-配料很多,腸粉也做得很滑,只是叉燒味道比較濃,加埋甜豉油就有點鹹了煎餃子-這個不過不失,普普通通,係凍咗啲糭-這個味道10分好,餡料豐富,糯米軟硬適中,熱辣辣正出嚟香味也很吸引鹹水角- 裏面餡料就比較少,大小正常,皮都比較煙銀軟糯!我覺得這間稻香比較遜色,未能保持一般水準

我哋兩個人叫咗四碟點心,分量剛剛好!

煎餃子-這個不過不失,普普通通,係凍咗啲

鹹水角- 裏面餡料就比較少,大小正常,皮都比較煙銀軟糯!

我覺得這間稻香比較遜色,未能保持一般水準

2018-11-05 2468 瀏覽
今日同老婆2個黎左銅鑼灣行街,行完街之後即興黎左皇室寶稻香打邊爐。稻香的邊爐唔係任食,而係散叫的。款式都算多,價錢合理,但其實2個人食都真係唔係叫到好多款野食,所以叫既時候都諗左諗。湯底其實都有好多款選,例如芫茜皮蛋,沙爹,花雕醉雞鍋,再特色d既有麻辣鴨血鍋等。我地最係都係叫左招牌清湯鍋。我地都只係叫左5樣餸,包括韭菜魚餅 $28,雲吞$38安格斯肥牛 $128潮汕牛丸 $28午餐肉 $28五福蔬菜盤48咁多樣餸入面比較值得推介既係韭菜魚餅。呢一樣比平時都比較少食到。而我相信中意食韭菜既人都一定好中意食,因為成塊魚片都充滿了韭菜,而且好香韭菜味。而安格斯肥牛就嘛嘛地,一黎沒有牛味,而且肉質都比較韌,其他的餸側沒有什麼特別。

我地都只係叫左5樣餸,包括

韭菜魚餅 $28,雲吞$38

安格斯肥牛 $128

潮汕牛丸 $28

午餐肉 $28

五福蔬菜盤48

見到稻香超級漁港做緊阿拉斯加長腳蟹優惠,所以兩口子昨晚去了銅鑼灣分店食,上到去開了茶落單,侍應話今晚要$788,我話今天是星期三,不是$688嗎?她說這優惠已沒有,要$788,算了,然後她又說沒有4斤以下,至少4斤半,因為宣傳單張有講明,所以補差額,這倒沒有問題,但蟹到了上桌,一望下這有4斤半嗎?而且蟹肉一剪開肉不實有水,肉不鮮似死蟹,極度非常失望而且有被騙之感!侍應說客人不能去選蟹(現在明白為什麼不能親自挑選😡),而且亦沒有在煮前讓我們確認,所以其實是否新鮮及足稱也不知道!飯後一肚氣和朋友說,剛好不久前朋友也食長腳蟹,不過在海港食,他那隻也是4斤半,俾相我睇,OMG😰差咁遠既🤬佢話海港反而係要自己親自揀,有個阿叔企喺魚缸上,揀好即稱即報價,ok就講埋點整然後即刻直接俾經理去廚房,朋友話咁樣唔使拗撬,而且佢地做推廣一個價錢,不會上到去先又話冇呢個優惠又要加呢樣個樣咁……唉……聽完更覺中伏😭🤬😡 食飯期間,仲聽到小插曲,隔離枱食唔晒D食物,叫個侍應拎外賣盒,侍應話唔可以帶走,因為係特價小菜,所以不能外賣,枱客話我地唔係外賣,我地只係食唔晒,唔想嘥而已,問埋經理話公司規定唔可以帶走,我地心諗,唔使咁呀?🙁最後,枱客走了,剩餘食物留在碟上,浪費到呢🤬呢個飲食集團,係用咩營運手法?希望大家留意,別中伏!!!

2018-08-08 1835 瀏覽
半日安,去找朋友 tea 一 tea, 我 1330到,但經已可以先拿下午茶既籌!呢度既茶杯﹠碗比起出面酒樓細20﹪!粥軟綿但偏咸,吾夠熱!义燒酥吾脆,肉少,但醬過多,不過勝成芝蔴比出面地方多很多,所以食落有好重既芝蔴香味!另外叫了灼生菜,灼得很好,爽口,但酒樓用豉油去代替蠔油!刴椒蒸豬手,辣椒很溶爛,有樣無味,但夠淋!鴨腳扎拼雞扎,我很喜歡這個配搭。但內藏貢丸,創新有餘,味道不足,腐皮用蒸腐皮,不是正崇廣東點心腐皮。
呢度既茶杯﹠碗比起出面酒樓細20﹪!

粥軟綿但偏咸,吾夠熱!
另外叫了灼生菜,灼得很好,爽口,但酒樓用豉油去代替蠔油!
刴椒蒸豬手,辣椒很溶爛,有樣無味,但夠淋!
2018-08-06
2018-08-05 934 瀏覽
I ordered the seafood dish which is heavily seasoned with garlic and well cooked, this seafood dish was worth every penny with a wide variety of seafoods in its rich content and beautiful presentation.This seafood rice contains prawns, fish fillet, shells, octopuses and even abalone, this dish has both variety and rich garlic flavour.I fully recommend this dish as well as the turnip cake and 馬拉糕。The decor and atmosphere of this restaurant is very spacious with a remarkably high ceiling and decen

The decor and atmosphere of this restaurant is very spacious with a remarkably high ceiling and decently comfortable seating.

海鮮飯
海鮮飯
  • SeafoodRice
2018-06-14 866 瀏覽
早前Sogo thankful week, 大量國內客戶聞風而至,我上個月就變身做陪食專員,陪佢哋買完野再食埋晚飯再送佢哋搭車先走得,好彩佢哋一般鍾意食廣東菜,起碼冇咁熱氣,同埋都有少少住家飯嘅感覺。中國人食晚飯一定要有米,正條魚更加啱佢哋心水。佢哋話依家國內食魚都好貴,所以覺得我哋香港價廉物美,味道又啱口胃。清蒸南非鮑魚仔,肉厚味道鮮,真係不得了。尤其是海產,貨源衛生都食得安心啲。同埋份量超大翠玉瓜炒雙蚌,鮮甜又有鹹香,大家都食得超滿足。

同埋份量超大
翠玉瓜炒雙蚌,鮮甜又有鹹香,大家都食得超滿足。
2018-04-17 2606 瀏覽
長者雞🐥1996年開始,此店的「一蚊雞」是一年一度的四月盛事,成功改變清明節後酒樓例淡的局面。念祖思源的季節,香港的長者多記掛著「一蚊雞」。如端午節吃糉子,吃糉子前的節日食品,便是「一蚊雞」!他們多會打聽推出時間,熱切期待。推出時,下午5時許,酒樓大堂門庭若市,拐杖者,輪椅客,外籍傭工特多。近屋村的分店為甚。「一蚊雞」已如奶茶,成為港式食品。堂剪雞🐥長者夫婦「撐檯腳」特別「吸睛」,兩人為「一蚊雞」而上酒樓。與團年飯不同,只有兩口子。能共白頭是福緣。今年規定兩人只能點選一隻雞的規定,最配合他們了。不能加點,夫婦分享一隻。太太精厨藝,為他剪雞,或是丈夫讓主婦休假,為她操刀。今年的雞在烹調上是突破,在170度烤爐上焗,再淋燙油,雞未經油鑊猛炸,故保持嫩滑。雞皮薄脆,色金黃,如暮年的黃昏夕照。吊燒雞做法是我至愛,如是生雞淋熟,價錢頗貴。蝦片香酥,令畫面多姿多彩。調味恰好,不會覺得淡,不需蘸汁。只是近骨部位有點血紅。黃油雞🐥回想當年是用白切雞,整個月日日供應,無限任食。在經濟低迷時代,給予香港人無限慰藉如剛好上檯的是黃油雞,雞味濃郁,便十分滋味。如女子嫁人,成為「黃面婆」,幸福滿瀉。火鍋客可點選

長者雞🐥

堂剪雞🐥

原隻烤農家雞

雞皮薄脆,色金黃,如暮年的黃昏夕照。

吊燒雞做法是我至愛,如是生雞淋熟,價錢頗貴。
蝦片香酥,令畫面多姿多彩。

調味恰好,不會覺得淡,不需蘸汁。
只是近骨部位有點血紅。

黃油雞🐥
回想當年是用白切雞,整個月日日供應,無限任食。在經濟低迷時代,給予香港人無限慰藉如剛好上檯的是黃油雞,雞味濃郁,便十分滋味。如女子嫁人,成為「黃面婆」,幸福滿瀉。火鍋客可點選生雞。

湯浸雞🐥
中期是轉了香料浸雞,如夫婦日久,變得淡如水,味似有還無。

惜福雞🐥
還是第三期的堂剪雞好,比美堂剪燒乳豬,入口即酥,如外國的燒春雞,是真正的堂剪,每檯都有一剪(刀)。
今年的「限雞令」大有「帶最鐘意嗰個人一齊嚟」的深意,成為夫妻雞。
其實,雞隻份量不多,比乳鴿略大。建議如食客食光了「手撕雞」,應准加點一隻也可(平均每人一隻)。

只限至10/5星期一至五下午6至9時。
收茶芥,加一費。
2018-04-16
原隻烤農家雞
晚飯時間18:00左右,我看到稻香有關“壹蚊雞”的推廣,我跟我傭人一起進去餐廳,開茶開卡並點了一隻優惠的“壹蚊雞”,餐卡上已經註明是收2位茶錢。看到餐牌有關“壹蚊雞”第2條款“優惠以每單入座茗茶計算,2人起才可享用$1雞優惠...”。當我們等上菜時,我傭人有其他事情需要處理所以離開餐廳一會兒。後來上菜了,我傭人還沒處理好事情回來我就先吃了。我用餐期間有服務員包括店長過來說我一個人吃要收取正價(98元),我馬上反映我下單時我傭人跟我在一起是兩個人下單,並指出餐牌寫“優惠以每單入座茗茶計算”,我也同意支付2位茶錢。本來我19:00左右想埋單,但店長說不可以以優惠價格埋單,我說我請我傭人回來,她說“好你請她回來”。等到21:15左右我傭人回來後我去埋單,店長跟幾位其他服務員又說我不能隨便找一個人來就能享用優惠,我指出我傭人跟我一起時點菜,餐廳有錄像可以證明並下單的服務員也可以證明,她們還是不接受,並說我傭人必須消費才行。我指出餐牌所寫的條款並沒有寫某一個客人需要怎麼樣消費才能享用“壹蚊雞”,餐廳不能這樣強迫我們消費。期間店長對我態度非常惡劣。後來我致電香港海關舉報熱線諮詢應該怎麼樣處理,海關

後來我致電香港海關舉報熱線諮詢應該怎麼樣處理,海關人員說我可以把相關材料例如餐牌拍照,然後根據海關網頁的渠道進行舉報,但他們不能馬上派員到現場處理。

我為了解決事情能夠離開餐廳,我說可以點一個白飯給我傭人算消費吧,店長和服務員聽到後又不同意並說不能這樣,必須點一個小菜給傭人才算。我再次指出餐廳廣告和餐牌沒有指定客人必須點其他菜才能享用“壹蚊雞“,餐廳不能這樣強迫我們消費,我並指出如果餐廳繼續強迫我消費我只能報警求助。期間店長也致電相信是稻香的高管通報事件,最終說不點小菜也需要為我傭人點一個米飯才行。為了息事寧人,我後來點一個米飯打包。

我是稻香多年的客戶,往年也多次吃過“壹蚊雞”,這次食品味道不錯,但服務態度非常差,必須差評。希望商家改善
壹蚊鷄
2018-04-11
2018-03-12 1225 瀏覽
成日聽到啲人話稻香有幾差有幾差,嗰日我day off , worked out 完之後就同埋一班夥記去到稻香食咗一餐,發覺都唔係傳聞中咁差啫。蘿蔔糕,一客有三件,件件煎得香又有蘿蔔味 點下啲甜醬就好好食。蟹子燒賣,味道同正常平時食開嘅燒賣一啲分別都冇,不過好大粒,食起上嚟好好食,我唔覺得有幾差。炸兩, 睇上嚟都好靚,食落味道都唔差,啲腸粉豉油甜甜地好好味,覺得比起粥店嘅更加好食,我一個人都食咗半碟。鹹魚肉餅飯,真真正正有鹹魚又有肉餅,啲飯都係好好食,唔係講笑真係好好食。覺得稻香唔係傳聞中咁差,重幾好味tim

覺得稻香唔係傳聞中咁差,重幾好味tim
2018-03-08 702 瀏覽
第一次來這裡下午茶。2時入座,10分鐘後下單,2時40分,才有一碟叉燒酥上枱,第2碟已是3時正。坦白說味道不差,賣相不錯,但是這裡的服務真是太空級:所有員工都像在太空漫遊!動作超慢,叫極唔應,避開眼神接觸。叫多兩叫,就黑面。可能人客不多,茶客走了,滿枱狼籍,3分鐘後有侍應阿姐拿著外賣盒來了,把客人剩下的原隻鵝脾入盒,收好在碗筷櫃,之後就任由枱面攤著不收,直至15分鐘後有客人指著說要坐這張枱,阿姐才不情不願地收。如果你有無限時間和耐性又不是太餓,一試無妨;像我這樣急性子又對差勁服務看不過眼的,還是過主吧。
2018-03-08
2017-12-20 2287 瀏覽
朋友相聚,選吃簡單中菜脆皮吊燒雞(半隻)幾好食,唔會過喊金銀蛋菜遠苗好夠熱,菜唔老,好多金銀蛋,味道不錯牛仔骨煲味道可以,但牛仔骨本身比較韌0既食材煲仔後熟透覺得更韌晚巿孖寶蒜蓉粉絲蒸聖子沙薑豬手豬手好味,夠淋聖子蒸過左小小火食物味道可以,一般酒樓質素,勝在地方濶落唔限時
朋友相聚,選吃簡單中菜

脆皮吊燒雞(半隻)
幾好食,唔會過喊

金銀蛋菜遠苗
好夠熱,菜唔老,
好多金銀蛋,味道不錯

牛仔骨煲

蒜蓉粉絲蒸聖子
沙薑豬手

豬手好味,夠淋
聖子蒸過左小小火

食物味道可以,一般酒樓質素,
勝在地方濶落唔限時
2017-12-19
2017-12-11 1390 瀏覽
家庭日,屋企人唔想煮嘢食,聽到之前朋友介紹稻香做緊$38 1隻足四兩大閘蟹,決定同屋企人試吓,但原來呢唔係間間都有架,打咗電話去問過先好去。大閘蟹每隻份量差唔多,大多數都有好多蟹膏,鮮甜,蟹係新鮮的,蟹肉唔會霉,佢每人配左工具,方便食蟹用,我地叫左2輪,每人共食左4隻,勁滿足

2017-12-10 1123 瀏覽
12月9日攞到位食小菜,先係帶位指向抬位置比單叫我地自己坐,然後問咗開咩茶便離開等咗10分鐘都無茶,枱上2個熱水壺係空,前後叫咗4位服務員比茶及一杯冰水及可樂都沒有理會,最後要走到門口問有無經理先有人話過來攞熱水,可樂自己到雪櫃取,冰水沒有,要比礦泉水收$12一支,叫咗服務員放低佢好質疑重覆3次要$12支,因當時係有需要食藥佢只有茶連熱水都無!然後到埋單仲要多收錢話有到自助吧取甜品要收錢!!一枱5人都無食過,最後要2個服務員確定話無先改單!!覺得好差好不受專重,所有服務員只顧打邊爐客從身邊行過超過5個服務員都當睇唔到應咗又唔做,食餐飯比錢買難受!!!!以後所有聚會都唔會再揀稻香ヽ(`Д´)ノ
入到去坐,得一張海鮮menu紙。 要自己出去問佢,先見有人攞另一小菜menu紙。可能啱啱印好摺好。最攪笑係之後都係好多枱再入坐都橆小菜menu.莫非想人食海鮮。。。。唔好叫其他小菜??避風塘炒飯,比上次食無咁辣,料足,有中蝦同帶子仔嫁。個花膠粉菜煲真係有幾多花膠,唔理佢係咪靚嘢啦,有一定數量已經知佢無欺騙嘅。其實都幾大煲下小食係有優惠券送嘅。好味,叉燒唔算肥美 但都ok夠“林”。因為年菜煲太大 ,多所最後食唔晒個飯要take away人手真係極度不足,叫人寫嘢好耐,叫人攞個外賣盒又好耐。成日都唔見有侍應出現,要加下人手啦!
避風塘炒飯,比上次食無咁辣,料足,有中蝦同帶子仔嫁。
避風塘杪飯

花膠粉絲菜煲

小食係有優惠券送嘅。好味,叉燒唔算肥美 但都ok夠“林”。
粉皮併叉燒

因為年菜煲太大 ,多所最後食唔晒個飯要take away
避風塘杪飯
花膠粉絲菜煲