2019-08-28 484 瀏覽
間中行經淘大的時候都見過此店這次終於踏進這家餐廳去試試~~第一次聽長崎ちゃんぽん(Champon)這款麵食據介紹,是一碗含7種野菜、肉類和海鮮的麵食~~雖然看似都不怎麼吸引,但還是決定試試另外點了一份夏日盛鍋!長崎champon選了large size配料有大量野菜:椰菜﹑芽菜﹑紅蘿蔔﹑粟米粒還有蝦仁及碎肉等~份量夠多,麵質尚算彈牙,湯底略鹹蝦仁沒什麼味整碗麵好普通,也不太對我的口味...夏日盛鍋,有些海鮮和蔬菜肉類可選牛肉或豚肉,還有份拉麵配料都算ok,海鮮有青口﹑魷魚和帶子,帶子size夠大粒,質感彈牙~~豚肉份量不多,肉切得夠薄,容易灼熟不會粗糙有略略的豬肉香味~火鍋湯底普通,不是很濃郁,但也不會太淡,不過不失整體來說,食物的質素一般不想等位吃飯的話,都可以粗粗的吃一頓!
間中行經淘大的時候都見過此店這次終於踏進這家餐廳去試試~~

第一次聽長崎ちゃんぽん(Champon)這款麵食
據介紹,是一碗含7種野菜、肉類和海鮮的麵食~~
雖然看似都不怎麼吸引,但還是決定試試
另外點了一份夏日盛鍋!

長崎champon
長崎champon選了large size
配料有大量野菜:椰菜﹑芽菜﹑紅蘿蔔﹑粟米粒
還有蝦仁及碎肉等~
份量夠多,麵質尚算彈牙,湯底略鹹
蝦仁沒什麼味
整碗麵好普通,也不太對我的口味...
夏日盛鍋
夏日盛鍋,有些海鮮和蔬菜
肉類可選牛肉或豚肉,還有份拉麵
豚肉份量不多,肉切得夠薄,容易灼熟不會粗糙
有略略的豬肉香味~
火鍋湯底普通,不是很濃郁,但也不會太淡,不過不失

整體來說,食物的質素一般
不想等位吃飯的話,都可以粗粗的吃一頓!
2019-05-13
2019-07-25 246 瀏覽
今天點了長崎野菜拉麵套餐,跟餐包了三隻煎餃子和一杯飲品,飲品點了凍檸茶等了一陣,麵便到來,除了雜菜,還有肉碎和蝦仁, 麵夠熱所以味道不錯,但小食餃子很淋,一點也不像煎餃子,像煎完再蒸過一樣

餃子

長崎野菜麵
2019-07-23 175 瀏覽
2:30,又係時候tea 一tea 😛兩個人叫左個小鍋霜降牛肉麵同炸雞便當,兩個份量都好大,好抵食👍🏻👍🏻👍🏻個牛肉麵食落好有打邊爐嘅感覺,好過癮😛個炸雞便當就中規中矩唔算好差,但我覺得醬汁可以多小小🤗
2:30,又係時候tea 一tea 😛
坐近廚房卡位 一上食物就傳黎一陣酸臭味🤢首先聞到個爐勁大陣味 🤧🤧 同職員主動要求換左兩個爐 但抹埋餐盤都仲係好臭 🤮🤮估計係啲餐具或食物傳出黎 好似坐係垃圾堆食野一樣 食左一啖已經頂唔順 😵😵 最後比左$180 換番陣新鮮空氣🥴🥴🥴👎👎👎 成間餐廳質素差左好多 以後唔會再去👋🏻👋🏻
坐近廚房卡位 一上食物就傳黎一陣酸臭味🤢
2019-07-15 199 瀏覽
我跟職員點餐點了滑蛋炸蝦丼,他重複了但是當收據上來時,卻發覺是滑蛋吉列豬扒丼而且滑蛋的樣貌也非常嘔心,灰灰黃黃的吉列豬扒切得不平均,也不夠徹底,藕斷絲連似的。雖然吉列豬扒是挺嫩的, 但是芝士年糕卻平平無奇,芝士和年糕的味道也不相搭
我跟職員點餐點了滑蛋炸蝦丼,他重複了
但是當收據上來時,卻發覺是滑蛋吉列豬扒丼

而且滑蛋的樣貌也非常嘔心,灰灰黃黃的
吉列豬扒切得不平均,也不夠徹底,藕斷絲連似的。

2019-07-08 157 瀏覽
淘大的Ringer Hut,開業到宜家都好幾年,我都係食過一次午餐,之後就因為價格相對其他食店高而無再食。幾日前,經過門口,見到佢地餐牌上既價錢,同樣係午市,相對地合理左,所以就約埋同事去食午飯喇。我地分別叫左吉列廣島蠔丼同冬蔭公海鮮泡飯。吉列廣島蠔丼屬於平日午市優惠價,有四隻蠔,滑蛋。蠔都算大隻肥美,炸得剛剛好,飯量都足夠。冬蔭公海鮮泡飯賣相同餐牌都差好遠喇,蜆唔多,size亦唔見大隻。反而蝦唔錯,大隻兼彈牙。不過成個泡飯感覺一搬。總括而言,Ringer Hut都唔會係午餐既首選,有時食到唔知食咩好果?陣,都不防考慮一下既。

冬蔭公海鮮泡飯

2019-07-04
2019-07-05 118 瀏覽
星期六去淘大食lunch間間都排哂隊,見到呢間叫Ringer Hut嘅餐廳無人龍就打算試下。本來以為係好似Pizza Hut咁食西餐,點知原來係食日本菜,唔緊要,照食。.我地叫左兩個飯,一個小食,overall 味道一般,份量多,但你唔會食哂。因為啲白飯唔好食,好耐無試過食到一Pat Pat咁嘅白飯,當中又有啲飯焦,感覺上似係隔夜飯翻煮如果對飯無咩要求,咁可以去食下.重量級牛肉丼啲牛肉調味都算ok,份量都多,一個set有個飯、前菜同湯。吉烈廣場蠔丼嘅蠔係幾好食,炸粉唔算太多,都算ok! 滑蛋太熟,唔太好食。牛肉薯餅係三樣野入面比較好啲嘅一個,炸得啱啱好,唔會太燶,味道都幾好總括而言,咁嘅價錢可以有更好選擇,唔會特別推薦俾大家。
如果對飯無咩要求,咁可以去食下

重量級牛肉丼

重量級牛肉丼

吉烈廣島蠔丼

牛肉薯餅

總括而言,咁嘅價錢可以有更好選擇,唔會特別推薦俾大家。

2019-06-15
牛肉薯餅
2019-06-24 138 瀏覽
經過見到下午茶menu幾抵食,又見佢個拉麵好似唔太heavy咁就入左去試😂咁嘅價錢黎講算不錯,但我估我唔會食佢嘅午巿同晚巿..🔹長崎champon(細) $26味道:🔅🔅(🔅)整體無咩特別,配料正常發揮,麵質非常彈牙但湯底偏鹹,無左杯綠茶真係唔得🙈但26蚊黎講已經唔錯,份量都ok..健康指數:🔅🔅🔅拉麵界黎講嘅個都算健康,配料有紅蘿蔔,椰菜,豆芽,扁豆,洋蔥,粟米,蝦仁,🍥同埋少得可憐嘅牛肉(少嘅程度係似打完邊爐食剩嗰啲夾唔起嘅牛肉碎...),全部都係蔬菜同埋唔錯嘅蛋白質👍雖然湯頭係用豬骨餚同埋比較鹹但唔飲湯嘅話係無問題的..賣相:🔅🔅
🔹長崎champon(細) $26

味道:🔅🔅(🔅)
健康指數:🔅🔅🔅
賣相:🔅🔅
長崎champon
2019-06-23
2019-05-26 275 瀏覽
嘩, 而家係商場入面餐廳食 Tea 可以$28有碗日式餃子拉麵仲要包埋一杯熱飲, 真係見到益街坊喎。 出去搵朋友未夠鐘, 本身諗住搵間starbucks 飲杯☕️coffee hea 下, 點知搵搵下見到呢間餐廳, 唔係掛? 我無睇錯嘛??? $28碗麵🍜仲包埋杯熱飲???呢度你淘大商場黎喎。 仲平過我飲杯 tall size coffee 囉。。。 咁我當然入去試試佢啦。。。我入去叫左個🐮🍲牛肉火煱, 份量都唔算少, 但味道就一般啦, 呢個價錢係咁上下啦。 唔好有要求
2019-04-20 443 瀏覽
好耐以前已經見過人地推介呢間既芝士火鍋,仲要好平,所以一路都好想食,咁啱約左個朋友係九龍灣就去左食喇其實佢有d似吉野家邊爐,個價錢同d料都似,但就唔係好濃既芝士味,佢有d似忌廉湯味,但都係好味架,而且咁平都有肥牛食好滿足喇已經,但滾到冇乜湯個陣,佢fill番既都係清湯黎唔係芝士湯,所以陣味淡左😫,冇咁好食但中意打邊爐既我都係會想再食,因為佢性價比真係幾高下,仲有樣野好過吉野家既,就係佢可能唔太出名所以冇乜人去,完全唔洗搵位,d位又闊落,可以坐得舒舒服服,又冇咁大陣煙味,所以推介係九龍灣既話可以去試下
2019-03-10 449 瀏覽
成日都諗住Ringer Hut 就係食芝士火鍋, 今次見天氣有啲熱,就唔食火鍋試定食。芝士咖哩蝦飯定食芝士嘅份量好足夠,而咖哩亦都好香口,但略嫌咖哩唔夠杰。吉列廣島蠔丼有成四隻吉列蠔,份量十足。 蛋入面變加入咗洋蔥食落好爽口。

芝士咖哩蝦飯定食
芝士嘅份量好足夠,而咖哩亦都好香口,但略嫌咖哩唔夠杰。

吉列廣島蠔丼
有成四隻吉列蠔,份量十足。 蛋入面變加入咗洋蔥食落好爽口。

2019-03-07
2019-02-16 426 瀏覽
睇戲前黎個下午茶,係抵食既三四十蚊有拉麵同飲品不過。。。可能係我食過最鹹既拉麵每張檯都預先有綠茶包,自己沖滾水。。呢方面我幾buy始終。。日本野有綠茶先襯叫左拉麵湯底唔係濃郁。。但就好鹹食完好想飲水。。。So called 既招募。。。其實似係雜菜多2粒蝦至於個天婦羅野菜。。超油咁既質素。。可能食麥當當更好
睇戲前黎個下午茶,係抵食既
三四十蚊有拉麵同飲品
不過。。。可能係我食過最鹹既拉麵

每張檯都預先有綠茶包,自己沖滾水。。呢方面我幾buy
始終。。日本野有綠茶先襯

叫左拉麵
湯底唔係濃郁。。但就好鹹
食完好想飲水。。。
So called 既招募。。。其實似係雜菜多2粒蝦

至於個天婦羅野菜。。超油

咁既質素。。可能食麥當當更好
2019-01-20 542 瀏覽
約咗兩個好朋友放工後去淘大搵食,其中有個朋友話唔想食飯,所以入左呢間ringerhut,入面有多啲不同選擇,有招牌拉麵,又有打邊爐同日式飯定食,滿足曬大家唔同嘅需要。我朋友叫咗招牌麵,清清地, 有大中細SIZE選擇, 最啱細食嘅女士們,另一朋友嗌咗吉列炸蝦定食,見到碗野一上枱熱辣辣再加埋三小碟,有蕃薯豆腐甜品再加杯嘢飲都係60蚊,真係幾抵。我自己就叫咗打邊爐,可能比其他食客影響,因為差唔多著咗八成嘅人都係打邊爐,一個清清地嘅原味豚肉鍋,好多蔬菜同大約有五塊豬肉,一個女仔食啱啱好

原味豚肉鍋

招牌拉麵

咖哩哩吉列炸蝦定食
2019-01-17
原味豚肉鍋
招牌拉麵
咖哩哩吉列炸蝦定食
2019-01-18 382 瀏覽
今次我想介紹一間喺淘大商場嘅日式餐廳,平時我多數同friend係食下午茶餐,已覺得不貴同好味,今次第一次食晚餐,我叫了個芝士咖哩吉列蝦飯佢仲有3樣小吃配埋,飯很熱,咖哩不錯,同大碗,吃得飽飽,價錢都係68蚊,我覺得真係好抵呀,所以我下次都會去多幾次這間吃
2019-01-07 371 瀏覽
幾個同事話放完假之後開工去食個大餐有個同事仔就話過淘大食然後我哋唔打唔撞就入咗呢間日本野佢哋有個午餐Menu我見到個重量級牛丼好似好抵食所以就order呢個其實牛肉份量都真係好夠多㗎我仲可以share一D俾其他同事食添佢除左牛肉之外,紫菜碎都唔少架我其他同事試完我D牛之後,就話最好食係我呢個🤣不過老實講佢地其他便當,我試左小小都覺得普通左D🙈另外佢地送嘅豆漿唔太甜,感覺幾健康,都幾好飲吖😋😋😋
幾個同事話放完假之後開工去食個大餐
有個同事仔就話過淘大食
然後我哋唔打唔撞就入咗呢間日本野
佢哋有個午餐Menu
我見到個重量級牛丼好似好抵食
所以就order呢個
其實牛肉份量都真係好夠多㗎
我仲可以share一D俾其他同事食添
佢除左牛肉之外,紫菜碎都唔少架
我其他同事試完我D牛之後,就話最好食係我呢個🤣
不過老實講佢地其他便當,我試左小小都覺得普通左D🙈
另外佢地送嘅豆漿唔太甜,感覺幾健康,都幾好飲吖😋😋😋

2018-12-27