2016-11-16 1979 瀏覽
是日午餐發發快餐免治牛肉煎蛋飯加粟米忌廉湯,連凍朱古力都只係33蚊,而家可以邊度搵😝半熟既蛋黃香味於免治牛肉攪拌,蛋漿與飯上免治牛肉混合之後,讓香味滲入飯當中,免治牛更溫潤軟嫩,最適合唔多想咀嚼既人食🙊朱古力味香濃,即使有冰粒溶化,都唔會影響其味道。希望發發仲可以係度😯屯門,因為領展不斷將舊式老店「滅絕」,可以食到正宗舊茶餐廳地方少之又少。

朱古力味香濃,即使有冰粒溶化,都唔會影響其味道。
2016-09-17 1692 瀏覽
平時食得多連鎖酒樓歺廳快歺店,今天朋友帶我試下佢兒時常吃的快歺店,呢種店現在只有響舊式邨才發挖到。店內枱櫈,收銀及廚房都是保留七八十年代格式。店內最出色的有沙嗲牛面,鹵完再炸既肶及炸魚薯條。我地不太餓,所以叫了炸魚薯條同腿蛋奄烈。而則边枱枱都必叫沙爹牛面,牛肉大大塊,加濃列的汁,D餸可見份量不少。魚塊肉不腥,吉列皮少硬,反之薯條肉夠粗夠豐富奄列有蛋香,火腿切粗條,加了茄醬點綴,幾好味。食食下望下抬高頭望望水牌,原來有薄荷賓治,雜果賓治,紅豆冰,雜果冰,還有不同新地揀,價錢寫住$6.5😳,而奶茶咖啡寫$10,朋友說:'呢個價錢一定很久以前啦⋯⋯!' 😌係喎!好笑,走時還見對面枱的男人,吃完碗沙嗲麵,還把沙嗲湯一羹一羮咁飲🤔下次一定要試下!
炸魚薯條
魚塊肉不腥,吉列皮少硬,反之薯條肉夠粗夠豐富
腿蛋奄列
奄列有蛋香,火腿切粗條,加了茄醬點綴,幾好味。
炸魚薯條
腿蛋奄列
近年不少公共屋邨商場大改革,當中以友愛邨及安定邨的變化最大。家人居於屯門,雖非在附近,但偶爾也會途經,看著毗連的兩個屋邨從親民商場合併成現在的《H.A.N.D.S》,不得不說句「桃花依舊面目全非」。眼見不少小型商場內的小店逐漸被連鎖店進駐及取締,沒錯連鎖店是有其存在價值,不過處處都是一式一樣的店舖,好像失去了不同地區原有特色呢。從網上看到有關《發發快餐》的報導,得知它是大改建下其中一間幸存小店,於是就趁這天要拿澳門手信給家人、順道到來看看。充滿歲月痕跡、八十年代裝潢的港式快餐店…也許有人覺得很老土,我卻覺得這是其特色…笨笨的我光看這個下午茶餐牌(上圖左邊),原以為($34)只是其中一款食物配飲品而已,就算聽了店員的「解釋」亦不太相信是「從藍色字那五款中挑一款配公仔麵等麵食,再額外從下面紅色字那七款中多挑一款」。難以想像這份下午茶餐才三十多元而已,取餐後才相信是「事實」,如此份量確足以二人享用(可惜當日只有我一人),很實惠的價錢,這是公共屋邨的「正常」物價指數吧?!雞翼薯條,薯條是波浪紋那種,且現點現炸的,吃時非常熱燙燙。雞翼估計以豉油等等調味,看來是預先弄好一批,所以就只有微溫,勝在是

充滿歲月痕跡、八十年代裝潢的港式快餐店…
也許有人覺得很老土,我卻覺得這是其特色…
雞翼薯條,薯條是波浪紋那種,且現點現炸的,吃時非常熱燙燙。雞翼估計以豉油等等調味,看來是預先弄好一批,所以就只有微溫,勝在是全翼(單看menu以為是雞中翼來的),個子亦不少。
火腿煎蛋公仔麵,所謂的「公仔麵」其實是大光麵,整體來說調味恰好,非淡而無味。突然「多咗個麵」(人家是整份茶餐好不好?)確有點失預算,吃畢雞翼薯條後已飽了七、八成,胃納只容得下它的一半(對不起,真的很浪費,總不能勉強吃下呀)。
熱奶茶,較茶餐廳失色,但也算不錯。

總消費$34,現在「流行」懷舊風,當人們看到某店快要結業之際,不理從前有沒有光顧過,也一窩蜂前往說要緬懷什麼什麼。然而我亦曾經如此,及後才覺自己有點本末倒置,應該要去保護、支持現存的「真‧懷舊」小店,而非於人家結業時才說可惜。

此店定價確很親民,希望它能繼續為附近居民服務吧。
2016-07-03 1455 瀏覽
細個果時屋企人間中會帶我去啲舊式快餐廳食炸雞脾同粗波浪薯條,今時今日呢啲快餐廳已經所餘無幾咯,雖然我唔係屯門長大,但知道呢度就有呢啲懷舊嘢食,趁有機會就嚟回味下啦。呢次叫左炸雞脾飯,個雞脾真心好味,皮係脆同乾身嘅不過內裡係好嫩滑,炸得剛剛好,隻脾有淡淡嘅咸味唔會過份,配埋個洋蔥汁、白飯,兒時感覺返晒嚟!仲有餐湯加飲品,至緊要係果份人情味,希望日後再有機會可以光顧,發發唔好被淘汰。

2016-07-03
  • 炸雞脾
2016-06-20 1198 瀏覽
很多舊式快餐店已經逐漸被淘汰。在發發快餐,會見到懷舊的餐牌懷舊的枱懷舊的垃圾桶。而且價錢很經濟,實屬難得!炸雞脾連薯條盛惠$32,淨雞脾就$26。薯條熱辣辣,不咸!而且沿用茶餐廳常用的波浪紋薯條。雞脾外表睇落一點都不炸,食落似鹵水黑椒汁雞脾!而且份量絕不欺場,大大隻。肉質很嫩之餘還保留到肉汁,一點也不滯!
肉質很嫩之餘還保留到肉汁,一點也不滯!
2016-05-15 1040 瀏覽
其實現存還有不少冰室/老式快餐店,但每每都是臨結業~被逼遷等等先會被引起關注,然後突然18區都有懷念小店的人踴躍而至;魚子爸正正就在這屋村長大,十數年前我也想問他,關於這快餐店的評價,他的童年印象老是 煙竇、好多叔伯、試過食到肚痾的回憶 ^_^;; 但人大了,餐廳也禁煙了,然後又慢慢吸納返這群成長了的年青人,這次就第一次帶同魚子醬這個小小朋友來體驗一下真令人懷念,用淺碟來裝餐湯,醬汁湯料,總會在碟邊"Line"著,白雪雪忌廉湯與黑蚊蚊雜扒飯,還有那杯一放飲管,就會浮到就跌就跌ge可樂;價錢也跟著社會節奏而走,但肯定的是,一定吃得你捧腹離去;坐在窄窄的木凳,看著數十年前豐富得很的餐牌,現在超過九成都無再供應,想當年應該是一家要乜有乜的餐廳點了自選配搭的下午茶餐,沙嗲牛與炸魚薯條,幾乎是人人進來的選擇,看著那稠稠的沙嗲汁,跟湯米拌勻後就恰到其位,實在非常喜歡到每間茶記都吃沙嗲牛,在個人而言是最能反映每店性格的出品,發發的,值得一試。炸魚薯條絕對處於無得輸的局面,粗身波浪薯條,每次只炸一兩份,確保新鮮滾燙,這些都是小店的堅持,所以等候需時,魚柳金黃酥脆,內裡肉質非常滑嫩,完全不似是老店用急凍
炸魚薯條絕對處於無得輸的局面,粗身波浪薯條,每次只炸一兩份,確保新鮮滾燙,這些都是小店的堅持,所以等候需時,魚柳金黃酥脆,內裡肉質非常滑嫩,完全不似是老店用急凍貨色可做到的貨色,這些果真是經驗之談。必點!
2015-11-16 1497 瀏覽
話說一位多年朋友在fb登了一張吉列朱扒飯配咖哩汁,一問之下,得知地址,就去試下,第一眼看到店舖,有點懷舊,先要到櫃檯叫餐,再到取餐位取,大約10分鐘就整好,兩大片金黃色吉列朱扒,有兩隻手掌大,咖哩汁是分開上,咖哩味道比較甜而不辣,吉列朱香脆,但唔乾,仍有肉汁,40元包飲品真超值,而且收銀也十分好禮貌
兩大片金黃色吉列朱扒,有兩隻手掌大,
咖哩汁是分開上
2015-08-26 1429 瀏覽
說它是倖存者亦不為過,自從商場不斷革新洗刷下,昔日的對手呢?已幾近全無。朋友呢?亦所剩無幾,不斷的變遷,仍未消減街坊對此店的一份情。茶餐快餐,多年不變。點了茶餐,腸仔蛋即煎,那三位換了多次面孔的藍領,調的汁,煮那忌廉湯,灼的公仔麵,縱經歷不同的年代,味道亦一如往昔。落油鍋炸薯條時,望著他們對烹調有點漫不經意,隨意看看那個麵的狀況,又轉頭看看這看看那。看來,時間差不多吧,便一次過的拼拼湊湊,剛好把一份茶餐完成。腸蛋麵,一如以往,腸是先前煎過,到最後麵煮好時再放進去,不夠熱呢,只能混在湯裡找回多少暖意,但吃下去時內裡有點冷冰。蛋就立刻煎,油比較多,麵就弄得更快速,在滾水灼兩灼放上來,全蛋麵但不夠細味,飽肚的可以,說好吃有點太過。雞翼薯條,薯條新炸,算脆,有的差點炸不透。但炸起不夠時間除走油分,要自行多拿餐紙張隔,味道呢?我只能說維持多年的水準,普通不過不失了。說出來的好吃是多少滲透了那回憶的食物裡頭。我一直吃那A餐長大的,店內對話聲此起彼落,他們一路吃,一路說回那童年的味道,感慨萬千。閒話家常,食客跟老闆談弄孫樂,說起家事來……回憶承載了味道,此店一直被區內人士多次守護避過洗劫,除了那32

閒話家常,食客跟老闆談弄孫樂,說起家事來……回憶承載了味道,此店一直被區內人士多次守護避過洗劫,除了那32元的低廉茶餐外,想他們更希望守護的是食店伴著他們成長的那份情呢。
2015-07-15
2015-06-22 1327 瀏覽
是咁的,因為工作關係就黎左友愛呢邊,就同事話專登睇下有咩屋村懷舊野,我就叫一於去一間叫發發既老式快餐店,就一於入去買啦因為太多人,無位坐,無奈之下就諗住叫外賣。一睇,大部分都係一D頹飯既款式,不過價錢只係24左右,一於叫左個免治牛肉煎蛋飯。至於野食方面,免治牛肉煎蛋飯真係名乎其實既頹飲,瑞士汁、肉碎夠,份量大,味道都OK既,至於同事叫左個雞脾炸薯條,雞脾肉多,炸得脆,不過薯條就麻麻。其實發發老店來,之前都同領匯爭左一輪,好彩都留番起到,而且價錢亦屬頹飯價,好岩附近既中學生。

我就叫一於去一間叫發發既老式快餐店,就一於入去買啦

因為太多人,無位坐,無奈之下就諗住叫外賣。

至於野食方面,

2015-06-14
5 分鐘 (外賣自取)
2015-02-23 1400 瀏覽
我是屯門人.屯門出世.至今36年..但今天是第一次...不過他可以比番童年..和中學時代的回憶比我...............睇下每日快餐...十年如一日我同老婆買兩個餐(炸比飯黑招汁)和(腸仔牛扒飯黑招汁片)炸比飯=快餐...真係好快...5分鐘唔洗....味道同一般炔餐一樣...炸比都幾入味至於腸仔牛扒飯的牛扒是即煎的....正呀...只係加六蚊轉牛扒...都大塊架...呢塊牛扒真的比到我一點兒的驚喜味道中上....快餐店食到如始牛扒..絕對是超值....忌廉湯就不值一提........咖啡奶茶方面就.....有代改善.......呢啲快餐店真的買小見小...希望以後可以一直保留下來
我同老婆買兩個餐(炸比飯黑招汁)和(腸仔牛扒飯黑招汁片)
炸比飯黑招汁
腸仔牛扒飯黑招汁
炸比飯黑招汁
........咖啡奶茶方面就.....
2015-02-23
腸仔牛扒飯黑招汁
2014-06-24 1566 瀏覽
2014/6/21近幾個月的周末課堂前我多數去大力齋廚吃午飯,但這星期餐廳正在裝修,所以今天就轉去其他地方搵食。忽然想起很多人讚的發發快餐,於是就去友愛村。安定商場及友愛商場都正進行改建,我在裡面找了十分鐘,才發現原來發發是在改建商場外的地方。門口小小的,肥大的我要打斜自己從門邊攝進去(這時候又想起食友某篇食文的內容 XD),如其他食文所形容餐廳的確好細間,店內一半是廚房位置,一半是堂食地方,看來最多只坐到20人。黃色的木枱櫈都是狹窄型,一枱坐滿四人就會較為親近的了,兩邊牆身都裝上鏡子,鏡上貼有人手寫的餐單,最吸引眼球的是頭頂上方的黃膠餐牌,有飽歷風霜的痕跡,當中有不少是我第一次接觸的食物名稱,令我看得津津樂道。來到這些舊店,我就會好想吃炸雞脾﹑炸薯條﹑沙牛麵﹑沙牛包等等,講真,平時我都盡量不接觸它們,但不知道為何人在一些舊店的時候,總會有個魔力令我想吃那些在現今餐廳好少會有的食物。(講來講去都是"為食"姐 XD)除了早餐是供應到11點半之外,粉麵茶餐﹑西多士﹑炸物﹑奄列等等都是全日供應,即是話早上都可以吃到炸雞薯條,勁﹗是日午餐有六款,送湯和小杯汽水/熱飲,不到30元,尚算經濟的,而
2014/6/21

是日午餐有六款,送湯和小杯汽水/熱飲,不到30元,尚算經濟的,而特價飯加飲汽水則會是大杯裝,正好午餐有我想吃的炸雞脾,那就不用多想了。
在收銀處點菜付款,阿姐就會在那小小的價錢紙上用人手寫下你ORDER的東西,然後拿著紙仔就去水吧取餐,所有餐具都是放在水吧旁邊,也是自己黎。

面前這碟飯量都不夠其他食客所點的免治牛肉飯及牛腩飯那麼大的啊...飯上淋滿橙紅色的蕃茄雜豆汁,一會兒後,汁邊就出現一層油,事後發現有食客叫"汁另上",下次有機會都要跟。汁醬沒有下任何鮮茄,純粹只有蕃茄汁的單一味道,而且油份多的關係,吃了少少汁都覺得有點膩。
忌廉栗米湯的質感好厚好傑,畢到好多一舊舊粉團出來,味道不特別,飲了半碟也是覺得好濟。
因為店內的冷氣完全不涼,所以就來杯凍檸茶,主要可以沖淡湯和汁飯的油膩。飲品是點了小冰的但都有半杯冰,不過我將凍檸茶待了一陣才飲用,這時候就發現飲品夠凍之餘而只餘下小小冰粒,師傅果然計算得好準﹗

今餐主角,炸雞脾,一身的金黃調...
炸雞脾
雞脾不算大隻,當中的邊位和骨位附近的雞肉都炸得乾乾的,但就夠脆口,查實我自己幾鐘意食這類"乾肉" 呢 XD,中間的肉是嫩滑的,有著肉汁的,將雞皮全去掉後,裡面的油份又是有太多的存在著。

今餐只有七成飽,本來想加多個漢堡包/沙牛包去充飢,不過食客開始多,店內溫度正提高更多,我還是選擇下次再來,就來個"包宴"吧﹗
炸雞脾
2014-05-08 1368 瀏覽
住了屯門十多年,近來聽見屯門有間港式快餐挺有名,由於今日要到屯門市中心附近辦點事,那不如順到到快餐店見識下吧,到達快餐店門口,發覺今日唔係好多人,入到去後,見到內部裝修幾有舊式港式快餐店的味道,是次到來,由於想不到有什麼好食,於是點了一個午餐來食,午餐是腸仔雞排飯,栗米忌廉湯,先說說個飯吧,腸仔同雞排一般般,但個汁幾濃,配飯食,唔錯,栗米忌廉湯,這裡飲的忌廉湯比較稠,有些人可能唔喜歡,但合我口味,是次午餐連凍飲都只是30蚊,總括來講,食物方面只是一般,可能我未食到招牌菜掛,但價錢就大眾化,但最重要的是那種舊式港式快餐店味道,我想我下次會再來嘗嘗招牌菜
題外話/補充資料: 希望現今商業掛帥既社會,唔好呃殺呢d咁有港式味道既餐廳
2014-05-08
今朝早一家三口嚟到我兒時常去嘅發發快餐食早餐,  同舊時一樣係大碟夾抵食 每個早餐都係一碟粉配腿治/蛋治,加飲品 (凍飲加$2.00)早餐A $23.00--火腿通粉, 有四塊火腿, 坊間多數比火腿絲, 夾埋都唔知有無呢度一半.早餐B $24.00--雪菜肉絲米, 啲餸勁多囉, 味道又唔錯. 早餐D $26.00--沙爹牛麵, 牛肉無鬆肉粉味 (好怕食到勁多鬆肉粉嘅肉), 沙爹味濃 三個早餐都係配蛋治, 餡料一啲都唔馬虎, 正! 凍OT-檸檬與茶比例剛好. 阿華田亦足料, 唔落糖都OK, 唔似坊間果啲唔落糖就淡如水

腿通
雪菜肉絲米
沙爹牛麵
蛋治
三個早餐都係配蛋治, 餡料一啲都唔馬虎, 正!
凍OT-檸檬與茶比例剛好.
阿華田亦足料, 唔落糖都OK, 唔似坊間果啲唔落糖就淡如水
題外話/補充資料: --雖然係快餐店形式自取, 但收銀姐姐好好記性, 會記得客人ORDER咗咩食物, 見到食物OK咗, 會提客人埋去攞. 不是只顧收銀工作, 抵讚! --八卦到發發張約去到2014年, 希望領匯比啲良心, 到時唔好淘汰呢啲平靚正嘅小鋪啦!
2013-07-27
早餐
長輩在屯門, 經常行過友愛食發發, 價錢超平, 地方夠70-80年代連帶其招牌快餐-今時今日的香港地都沒太多地方供應了每日都一樣的粟米忌廉湯, 第一次去夠傳統第二次又差了, 少了忌廉香味及粟米甜味我點了炸魚柳飯配0加喱汁, 這一種街坊食店炸魚柳當然不會很好但好彩, 可能發發夠平 人客夠多, 食物流轉得快炸魚柳還是很熱又夠脆, 0加喱汁ok啦, 份量夠大另一茶餐夠抵, 一款面食加一碟炸雞翼薯條再加飲品 只要$28但味道平平! 薯條炸耐變硬見師傅使勁大落salt, 好咸!食過三次,都係飲奶茶, ok, 飲得過!環境服務方面, 當然夠"街坊風味"啦,但如此地方, 我怕領匯下- 唔知仲有幾多次食了
長輩在屯門, 經常行過友愛
食發發, 價錢超平, 地方夠70-80年代
連帶其招牌快餐-今時今日的香港地都沒太多地方供應了

每日都一樣的粟米忌廉湯, 第一次去夠傳統
第二次又差了, 少了忌廉香味及粟米甜味

但好彩, 可能發發夠平 人客夠多, 食物流轉得快
炸魚柳還是很熱又夠脆, 0加喱汁ok啦, 份量夠大

但味道平平! 薯條炸耐變硬
見師傅使勁大落salt, 好咸!

食過三次,都係飲奶茶, ok, 飲得過!

環境服務方面, 當然夠"街坊風味"啦,
但如此地方, 我怕領匯下- 唔知仲有幾多次食了
我在友愛村已住上三十年以上 ,發發快餐店亦由細細個開始幫襯~眼見近年屋村商場被"領會"接管,食肆也被關閉 重新招標,令村內僅有的食店十分<喜市>!就在今天我和媽媽到發發快餐店食個早餐,取餐時我只不過叫廚房師父俾一杯暖水我,到頭來居然會換來一句"問候"!!試問道理何來?!?重看很多對發發快餐店的食評 都以平 好食 居多,但如果食客還可以忍受呢啲"攻擊性的粗言穢語" ,請便!
試問道理何來?!?
2013-01-20